Dodaj do ulubionych

Low Cost LOTu w Łodzi

IP: 212.160.172.* 11.08.04, 08:46
Na pierwszej stronie łódzkiej Gazety Wyborczej (niestety nie widzę tego
jeszcze w necie) jest info, że siedziba i baza taniej linii LOT będzie w
Łodzi. Szefem został Piotr Kociołek (jeden z dyrektorów BRE) - też łodzianin.

Pozdrawiam, MK
Obserwuj wątek
    • krzykowal Re: Low Cost LOTu w Łodzi 11.08.04, 10:50
      Hi hi - a mnie od lipca skręcało, żeby to napisać :))) I jeszcze parę innych
      nazwisk :)
      Powiem tak - ekipa jest tam niesamowita na czele z niezwykle energicznym i
      zaradnym człowiekiem. W radzie nadzorczej też silna obsada. Teraz tylko trzymać
      kciuki :)

pzdr
      Krzysiek
    • geograf Re: Low Cost LOTu w Łodzi 11.08.04, 11:06
      Oj chyba będę musiał dzisiaj kupić GW:-)

No dobrze...kto pierwszy wchodzi pod stół,aby nam pięknie zaszczekać?:]

Pytanie do pewnego Forumowicza-czy premier i inni notable nadal chcą mego czerepu?:P
      • Gość: Gandalf the White Re: Low Cost LOTu w Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 11:16
        > Oj chyba będę musiał dzisiaj kupić GW:-)

Chyba nie warto,zaprzyjaznieni niziołkowie dostarczają mi codziennie egzemplarz
        tej gazety, chyba nakaże im zaprzestać. Artykuł Pani Blewąskiej wpisuje sie w
        typowy nurt dziennikarski łódzkiego dodatku tej przecież zacnej gazety.

Po raz kolejny jedyne co możemy w nim znaleźć to:

pobożne zyczenia

przypuszczenia

półprawdy

nieprawdy

Taki styl dziennikarstwa nie pasuje przeciez do etyki tego zawodu!

No to jedziemy, wybaczcie, ze po angielsku, ale dobrze czuje sie w tym języku:

Ms Blewąska, too long have you sat in the shadows.

Hearken to me! I release you from the spell.
        • Gość: MarcinK Re: Low Cost LOTu w Łodzi IP: 212.160.172.* 11.08.04, 11:19
          Czy nazwisko szefa i lokalizacja siedziby w Łodzi to przemilczenia, pobozne
          zyczenia, czy półprawdy?

A czymże jak nie pobożnymi życzeniami jest artykuł o Sky Europe w Krakowie?

Ale "psy szczekają karawana jedzie dalej..."

MK
      • Gość: MarcinK Re: Low Cost LOTu w Łodzi IP: 212.160.172.* 11.08.04, 11:18
        A żebyś wiedział jaka "akcja poszukiwawcza" nakierowana na Ciebie była ;-)

A w takiej jednej firmie od dawna o wszystkim huczało po korytarzach :-)))

Pozdrawiam, MK
        • geograf Re: Low Cost LOTu w Łodzi 11.08.04, 11:19
          Gość portalu: MarcinK napisał(a):

> A żebyś wiedział jaka "akcja poszukiwawcza" nakierowana na Ciebie była ;-)
          >

hmm...nie wiem,ale czy mógłbym się dowiedzieć? jestem tego bardzo ciekawy...
          w razie czego-można słać na pocztę gazetową:-)

> A w takiej jednej firmie od dawna o wszystkim huczało po korytarzach :-)))

heh...
          ale ja nic więcej nie powiem;-)
      • Gość: Protz Re: Low Cost LOTu w Łodzi IP: 217.153.156.* 11.08.04, 13:56
        > No dobrze...kto pierwszy wchodzi pod stół,aby nam pięknie zaszczekać?:]

Co Wy z tym szczekaniem? Jakis uraz do psów wyniesiony z dzieciństwa?

Nie wiem co moze zmieniac kolejny luzny artykulik w wyborczej w Waszych
        zakładach z Frostem :).

Co do stołu, to pod nim chyba sie schował Ander, bo pamietam, ze zapewniał, iz
        rozbudowa pasa na pewno ruszy w lipcu. :)

A w ogole, to chyba musze ograniczyc swoja bytnosc na tym forum, bo powoli
        zaczne trzymac kciuki, zeby jednak wyszło na moje, a to nic dobrego by nie
        znaczyło do lotniska. Jak na razie wciaz mam nadzieje, ze cos ruszy...

A teraz do rzeczy, bo nie mam czasu a wieczorem meczyk:

Stało sie tak jak przewidywałem, GW podchwyciła temat i pewnie z braku tematow
        w sezonie ogórkowym został wysmażony kolejny artykuł typu 'zrobie sobie
        wierszówke'.

W tej chwili smieszne jest zapewnianie, ze Łodz ma stac sie centrum dla tanich
        linii. Tanie linie wybrały sobie już inne miejsca, tak wiec w tej materii nie
        może miec miejsca zadna rewolucja.

Oto niektóre z powodów przez które lotnisko Lublinek nie moze byc teraz centrum
        tanich linii:

- pas 1400 metrów, planowana rozbudowa do 2100 to i tak moze byc za mało dla
        niektórych przewoznikow.
        - brak drogi kołowania z prawdziwego zdażenia
        - dużo za mała płyta
        - brak całodobowej słuzby celnej i granicznej
        - brak biura odpraw załóg (jako chyba jedyne komunikacyjne w Polsce nie mamy
        aktualnych publikacji dostępnych dla pilotów)
        - brak odpowiedniego wyposażenia do odpraw pasażerów, własciwie to brak
        terminala, ot po prostu!
        - niewystarczajaca ochrona przeciwpożarowa
        - brak sprzetu do obsługi wiekszych samolotów (np. schodów), w tym brak
        cysterny do tankowania.

Wydaje mi sie, ze forumowicze tutaj sie udzielajacy nie zdaja sobie sprawy
        jakich inwestycji wymaga spełnienie wszystkich powyzszych kryteriow.

A co do nieprawd, o jakich pisał Gandalf (?).

Jest w artykule zdanie, ze lotnisko Lublinek jest rozbudowywane. Jest to
        niestety oczywiscie nieprawda.

Pozdrawiam serdecznie forumowiczow i innych czytających,

Protz, członek klubu sceptyków.
        • Gość: MarcinK Re: Low Cost LOTu w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 20:38
          Ja o niebie, Ty o chlebie. Podają nazwisko szefa, są znani członkowie rady
          nadzorczej - ludzie, którzy coś zrobili dla tego miasta (mBank i Multibank też
          nie musiały powstać w Łodzi), a Ty swoje... be,be, beeee

Może zapisz się na forum krakowskie i nadawaj tam w kółko, że planują
          inwestycje na lotnisku, które nawet nie leży na ich ziemi tylko na ziemi
          wojskowej, co?

Artykuł mówi o LCC LOTu, i ja w początku wątku ani razu nie twierdziłem, że tu
          będzie centrum tanich linii w Polsce. I tyle.

Pozdrawiam, MK
          • Gość: Protz Re: Low Cost LOTu w Łodzi IP: 217.153.156.* 12.08.04, 09:22
            > a Ty swoje... be,be, beeee

To raczej Wy swoje ble, ble , ble.... wystarczy poczytac wspomniane forum
            jumbopics i wasze posty sprzed paru miesiecy zeby sie ładnie usmiac.

> Może zapisz się na forum krakowskie i nadawaj tam w kółko

Moze dobre raduy daruj sobie dla kogos innego. Jestem z Łodzi i pisze o łodzkim
            lotnisku.

> Artykuł mówi o LCC LOTu

I o jego bazie w Łodzi i Lublinku jako bazie dla innych lowcostow.

Protz
    • Gość: Tomas Re: Low Cost LOTu w Łodzi IP: 212.191.130.* 11.08.04, 11:20
      Nie najeżdżajcie na mnie, ale jako niewierny Tomas póki nie zobaczę to nie
      uwierzę...
      A Gazeta już wiele rzeczy pisała... patrz artykłu Łódź ma szanse stać się
      centrum tanich linii sprzed roku.
      • Gość: MarcinK Re: Low Cost LOTu w Łodzi IP: 212.160.172.* 11.08.04, 11:22
        Gazeta też pisała, że SkyEurope będzie mieć bazę w Krakowie... jak tam grunty
        wciąż są wojskowe... Ooops, sorry ale to krakowska, GW, a tu się psy wiesza na
        łódzkiej.

MK
        • Gość: Tomas Re: Low Cost LOTu w Łodzi IP: 212.191.130.* 11.08.04, 11:25
          Wiesz, że jestem całym sercem za rozowjem Lublinka. Jednak tyle juz było
          obietnic, których nie spełniono, że póki nie ujrzę pierwszego "rozkładowego"
          benka to nie uwierzę
          • Gość: MarcinK Re: Low Cost LOTu w Łodzi IP: 212.160.172.* 11.08.04, 11:27
            Jasne, jasne. Tylko siedziba firmy i jej załoga to jedno, a benek to drugie.
            Firma jest, i teraz musi działać.

MK
            • Gość: Tomas Re: Low Cost LOTu w Łodzi IP: 212.191.130.* 11.08.04, 11:29
              No to póki nie zobaczę tej siedziby w Łodzi to też nie uwierzę. Mam nadzieję,
              że prócz samej siedziby czasami też będą latać.
              • Gość: MarcinK Re: Low Cost LOTu w Łodzi IP: 212.160.172.* 11.08.04, 11:50
                Ależ siedzibę już możesz zobaczyć. Choć adresu publicznie nie moge podać :-)))

MK
                • Gość: Tomas Re: Low Cost LOTu w Łodzi IP: 212.191.130.* 11.08.04, 11:59
                  to może chociaż mailem (grzegoreek@gazeta.pl)
            • Gość: Protz Re: Low Cost LOTu w Łodzi IP: 217.153.156.* 11.08.04, 13:39
              o ile pamietam, bo nie mam przy sobie w tej chwili papierowej wersji, w
              artykule była wyrażna mowa o BAZIE, nie o siedzibie. Baza w lotnictwie ma dla
              mnie jedno znaczenie.

Protz
              • Gość: MarcinK Re: Low Cost LOTu w Łodzi IP: 212.160.172.* 11.08.04, 13:51
                Jest mowa o bazie, z tym, że artykułu nie pisał lotnik. Jasno piszą, że sta
                jest całe szefostwo i tu powstaje biznesplan. Zatem tu ma być siedziba.
                Dalej jest mowa o bazie w rozumieniu lotniczym. No a przecież wiemy, że póki
                Lublinek się nie rozbuduje to bazy tu nie będzie (lotniczej).

Pozdrawiam, MK
    • topjes Re: Low Cost LOTu w Łodzi 11.08.04, 13:29
      A czy ktoś to może zeskanować albo przepisać ten artykuł? Chociaż kluczowe zdania?
      • Gość: res Re: Low Cost LOTu w Łodzi IP: 82.177.98.* 11.08.04, 13:56
        przeciez to logiczne ze jesli juz faktycznie Lot ma plany wzgledem Łodzi, to
        mowa o bazie, a nie siedzibie. Lot ma nowy nowoczesny biurowiec w Warszawie, a
        wiec po co mialby niepotrzebnie wydawac pieniadze na siedziby, zreszta to nie
        jest w gestii Low cost`ow, maja byc tanie a wiec jak najmniej kasy na rozne
        takie tam siedziby. Łodz jest dobrym miastem na baze to fakt my w Rzeszowie nie
        mamy na to szans bo miasto za małe mimo ze lotnisko obsluguje wiecej pasazerow
        niz w Łodzi. Łódz ma centralne polozenie, a Okęcie jest zatkane wiec to moga
        byc główne argumenty przemawiające za Łodzią. pozdrowienia z Rzeszowa
        • Gość: MarcinK Re: Low Cost LOTu w Łodzi IP: 212.160.172.* 11.08.04, 14:11
          BRE też ma siedzibę i biurowce w Warszawie, a Multibank i mBank mają siedziby w
          Łodzi. A nowy LCC robią ludzie wywodzący się z Multibanku. Siedziba to nie
          tylko budynek, ale i ludzie, a pensje w Łodzi są znacznie niższe niż w
          Warszawie, zatem...

Poza tym część osób zapewne i z tego forum wie gdzie już jest siedziba firmy w
          organizacji i gdzie będzie docelowa.

Oczywiście znowu ktoś powie, że to niemożliwe i bez sensu, ale jeszcze 2
          tygodnie temu każdą wzmiankę o takiej inwestycji w Łodzi większość skwitowałaby
          pobłażliwym uśmiechem :-)

MK
          • geograf Re: Low Cost LOTu w Łodzi 11.08.04, 14:42
            chciałem zauważyć,że niektórzy nawet proponowali szczekanie pod stołem....:>
            • Gość: MarcinK Re: Low Cost LOTu w Łodzi IP: 212.160.172.* 11.08.04, 14:53
              Ano, ano ;-) .... i chcieli Cię dymisjonować z forum :-D

MK
              • Gość: George Costanza Re: Low Cost LOTu w Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 17:14

Olaboga, olaboga! Drodzy chłopcy!

Z artykułu jasno wynika, ze tani przewoźnik ma z Łodzi latac. Pokażcie mi
                zdania w artykule, które sugerują że bedzie tu tylko siedziba w biurowcu pelna
                usmiechnietych bialych kolnierzykow, ja wam pokaże te, które jasno mowia o
                lataniu z Łodzi. Dostaniecie w jajo jak Widzew z Eintrachtem. No, chyba ze w
                przeciwienstwie do mnie nie macie tej gazety i tak jak jeden z uzytkownikow
                wolicie czekac na skan niz wydac 2 zlote w kiosku. A szkoda, bo fajne komiksy
                ma Wyborcza. A jak ktos lubi to moze nawet przeczytac artykuł dłuzszy od
                przecietnego posta na forum, tylko czy znajda sie chetni i wytrwali?

Ogolnie to jestem przeciwny tej cholernej rozbudowie. Juz teraz nieustajacy
                hałas samolotów na naszym gigancie nie daje mi spać! Swist szybowców nad
                Rzgowem przypomina złowrogie odgłosy latających nisko jaskółek o zmroku,
                zwiastujace burze z piorunami.

Codziennie rejsy do Kolonii i Warszawy przetaczajace dziesiatki pasazerow też
                mi przeszkadzaja. Juz od wrzenia gdy bedzie oddany pas ten ruch jeszcze
                wzrosnie, i co wtedy?
                Ile osob to srednio latało ostatnio Kolonia? Czytałem, ze srednio 12-tu. Ktos
                wie jak dynamicznie rozwija sie to polaczenie?
                Swoja droga dużo mozna oczekiwac od połaczen nowej corki Eurolotu. Wystarczy,
                ze zachowa regularnosc swojej matki (Lotu) i sukces (czyli porazka)
                gwarantowany!

Jak zawsze chaotyczny , Wasz:
                • topjes Re: Low Cost LOTu w Łodzi 11.08.04, 18:28
                  > tak jak jeden z uzytkownikow
                  > wolicie czekac na skan niz wydac 2 zlote w kiosku

Wyobraź sobie, że nie wszędzie kupisz łódzką wyborczą, np poza województwem
                  łódzkim...

> Jak zawsze chaotyczny , Wasz:

Niestety - po axxie jest tu coraz więcej oszołomów i czytanie tego forum zaczyna
                  traciś sens.
                  • Gość: Protz Re: Low Cost LOTu w Łodzi IP: 217.153.156.* 12.08.04, 09:25
                    > Niestety - po axxie jest tu coraz więcej oszołomów i czytanie tego forum

tak, ale niektorzy z nich, jak ten powyzej, poruszaja dosyc ciekawe sprawy.

> traciś sens.

Nie pierwszy tak uwazasz. Postepuje infantylizacja tego forum, coraz wiecej
                    glupkowatych postow. Zreszta, trudno sie dziwic, bo zabraklo juz tematow.
                    Wszystko zostalo juz tu przedyskutowane.

Protz
    • Gość: Tomas Drogi Marcinie... IP: *.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl 11.08.04, 17:45
      ...jest wyraźnie napisane, że może być a nie jak Ty napisałeś będzie...
    • krzykowal Artykuł... 11.08.04, 19:11
      gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,2224082.html
      Tani LOT z Łodzi?

Joanna Blewąska, mkuz 11-08-2004 , ostatnia aktualizacja 11-08-2004 18:26

Polskie Linie Lotnicze LOT chcą uruchomić tanie loty. Jak dowiedziała się
      "Gazeta", bazą nowego przewoźnika może być Łódź

LOT założył już spółkę lotniczą pod nazwą Nowy Przewoźnik Sp. z o.o.(nazwa
      robocza), która zajmie się regularnymi rejsami. Udziały w spółce o wartości 5
      mln zł obejmie w całości LOT. Szefem nowego projektu jest łodzianin Piotr
      Kociołek, wcześniej dyrektor departamentu zasobów ludzkich w BRE Banku. W radzie
      nadzorczej firmy są jeszcze dwaj inni łodzianie: Bogusław Grabowski, były
      członek Rady Polityki Pieniężnej, Sławomir Lachowski, autor sukcesów mBanku i
      Multibanku, obecnie wiceprezes BRE Banku. Poza tym w skład rady wejdą Władysław
      Bartoszewicz (wcześniej szef Polkomtela) i prof. Zbigniew Dworzecki z SGH
      (specjalista w dziedzinie zarządzania organizacjami).

- Nowa spółka będzie niezależna od LOT w sensie operacyjnym, z silną radą
      nadzorczą. To jest inwestycja, która ma się zwrócić - mówił prezes LOT Marek
      Grabarek "Gazecie". W pierwszej połowie września przewoźnik ma przedstawić
      dokładny biznesplan. Start przedsięwzięcia przewidziano na wiosnę.

Pomysł LOT-u to efekt rosnącej konkurencji. W Polsce działa już kilku tanich
      przewoźników, m.in. Airpolonia.com, niemiecki Germanwings, słowacki SkyEurope
      czy węgiersko-brytyjski WizzAir. Ostatnio dołączył do nich brytyjski potentat -
      EasyJet.

Łódź ma szansę stać się centrum tanich linii lotniczych. Z tego miasta chce
      także latać SkyEurope. Lotnisko jest właśnie rozbudowywane.

• Polskie linie nie są pierwszymi w Europie, które wpadły na pomysł
      uruchomienia własnego taniego przewoźnika. Skandynawski SAS na przykład założył
      spółkę Snowflake.
      • ffred Re: Artykuł... 11.08.04, 19:24
        sorry, ale z tego artyulu nic nie wynika
        • ffred Re: Artykuł... 11.08.04, 19:28
          Ja tam Lodzi NIE ZYCZE, zeby baza taniej linii LOTu byla w Lodzi. Jak taki
          mloch moze cos wiedziec o robieniu tanich lini??

Natomiast Lodzi, z calego serca, zycze, zeby Ryanair zaczal latac z Lodnynu, a
          potem szybko zalozyl w Lodzi baze w stylu Frankfurt/Hahn czy
          Bruksela/Charleroi. To bylby prawdziwy biznes, ktory rozruszalby wszytko w
          okolicach. Ryanair dokladnie wie jak robic ten biznes.
          • topjes Re: Artykuł... 11.08.04, 20:20
            > Ja tam Lodzi NIE ZYCZE, zeby baza taniej linii LOTu byla w Lodzi. Jak taki
            > mloch moze cos wiedziec o robieniu tanich lini??

Tego nie robią ludzie z LOTu. Dlatego jest szansa, że się uda. Zlecono to osobom
            na zewnątrz. Trzeba pamiętać, że część tej ekipy - z szefem na czele (Lachowski)
            - stworzyła od zera mBank i MultiBank. Kiedy tworzono mBank duże banki pukały
            się w czoło, że to w Polsce raczej nie wyjdzie.
            Świeża krew, w osobnej spółce, w innym mieście - to się może udać.

topjes
      • krzykowal ... i skan dzisiejszy... 11.08.04, 20:17
        kk.3a.pl/rozne/lodz/Lot1.jpg
        W drugim akapicie - który opisuje wątek Low costu LOTu - wg moich informacji nie
        ma żadnych przekłamań. Niektórzy chyba nie bardzo chcą czyać uważnie i
        zrozumieć. Nie o to chodzi już tylko co będzie. Ale to się dzieje rzeczywiście
        panowie już dzisiaj - w Łodzi. I tych Łodzian jest tam więcej - wkrótce o nich
        wszyscy usłyszymy. A jak ktoś nie chce wierzyć to przecież ja nie będę nikogo
        prosił :))))

pzdr
        Krzysiek
        • Gość: MarcinK Re: ... i skan dzisiejszy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 20:41
          Dokładnie. Tych łodzian jest tam więcej i urzędują przy ulicy... ale to nie na
          teraz ;-)

Ale jak ktoś nie chce wierzyć to niech poczeka...

A tak BTW, to kto dalej obstawia Kraków?

MK
          • yarro Re: ... i skan dzisiejszy... 12.08.04, 00:34
            bardzo fajnie, ale...

Albo mowicie wszystko albo nie bawcie się kosztem "niewtajemniczonych".

Pozdrawiam.
            • Gość: MarcinK Re: ... i skan dzisiejszy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 09:00
              Przecież praktycznie wszystko jest powiedziane. I nikt się nie bawi. Czy
              naprawdę coś zmieniłoby stwierdzenie, że "Nowy Przewoźnik" ma siedzibę w
              organizacji, przy ulicy XXX?????

Malkontenci (tu ich wyręczam) zaraz powiedzieliby, że taką siedzibę w
              organizacji zawsze można przenieść/zlikwidować.

Pozdrawiam, MK
              • yarro Re: ... i skan dzisiejszy... 12.08.04, 09:11
                Fakt, nieważne.
    • Gość: MK link IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 22:19
      gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,52981,2224082.html
      • Gość: el matador Re: link IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.08.04, 23:27
        www.mojeprzeloty.pl
        • Gość: el matador Re: link IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.08.04, 09:36
          www.tanielatanie.net
          • krzykowal Re: link 17.08.04, 12:19
            Człowieku, zostaw chociaż ten wątek wolny od tysięcy linków!

Krzysiek
    • default_user Re: Low Cost LOTu w Łodzi 12.08.04, 09:14
      W Łodzi będzie siedziba zarządu, biura, może kolcenter (takie nowe polskie
      slowo)... Kilkanaście, może więcej osób znajdzie pracę przy obsłudze księgowej
      nowej firmy i chwała za to twórcom "Nowego Przewożnika"
      Jednak przełożenia na na dzilalność Lublinka nie widzę żadnego. Ot, co najwyżej
      kilku prezesów, raz na jakiś czas poleci porannym ATR-em do Warszawy dopilnować
      taboru oraz personelu latającego i techniczenego.

Pozdrawiam
      M..M
      • Gość: MarcinK Re: Low Cost LOTu w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 09:26
        No chyba, że będzie baza. Ale to już zależy od wydłużenia pasa i paru
        innych "szczegółów" inwestycyjnych :-)

MK
      • protz Re: Low Cost LOTu w Łodzi 12.08.04, 09:28
        Otoz to, moze jedynie LOt zacznie bardziej regularnie latac do Łodzi.

A w tym tygodniu sie musialem najesc wstydu, ciotka pytala sie czy z Warszawy
        po przylocie z Lądka bedzie mogła jakos dolecieć do Łodzi. Planowanie podrózy
        eurolotem musiałem jej niestety odradzić...

--
        Protz
        Skargi i wnioski składać na: GG - 2186383
        • Gość: MarcinK Re: Low Cost LOTu w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 09:33
          No ja jestem pewien, że coś więcej... ale pożyjemy zobaczycie ;-)

MK
          • protz Re: Low Cost LOTu w Łodzi 12.08.04, 09:56

> No ja jestem pewien, że coś więcej... ale pożyjemy zobaczycie ;-)

Obym znowu nie miał racji!

--
            Protz
            Skargi i wnioski składać na: GG - 2186383
          • default_user Re: Low Cost LOTu w Łodzi 12.08.04, 10:10

> No ja jestem pewien, że coś więcej...

A co na ten przykład? Bo chyba na czartery dwoma wypożyczonymi ze starego PLL
            LOT B737 nie mamy co liczyć w tym roku.
            Zwiększenia ilości połączeń do WAW też nie widzę, ta garstka która nam została
            jest regularnie odwoływana z powodu braku sprzętu lub załóg, a podnajęcie Jet
            Streamów upadło ze wzgledu na brak certyfikatu przewoźnika który miał tą usługę
            świadczyć.
            Jedyna nadzieja w SkyEurope, Austrianie i Cimberze, ale to już nie wcześniej niż
            głęboki październik...
            Pozdrawiam
            M..M
            • protz Re: Low Cost LOTu w Łodzi 12.08.04, 10:27
              default_user napisał:

> A co na ten przykład?

Niewygodne pytania na tym forum rzadko doczekają odpowiedzi.

> Zwiększenia ilości połączeń do WAW też nie widzę, ta garstka która nam została
              > jest regularnie odwoływana z powodu braku sprzętu lub załóg.

Racjonalne argumenty tez nie maja sensu. Widzisz, ze nie-sceptycy żyją tutaj
              wyłacznie 'wiarą'. ;)

Protz
              ps. Dzisiaj w ogolnopolskiej jest ten nieszczesliwy artykul z wczoraj.
      • krzykowal Re: Low Cost LOTu w Łodzi 12.08.04, 11:20
        > W Łodzi będzie siedziba zarządu, biura, może kolcenter (takie nowe polskie
        > slowo)... Kilkanaście, może więcej osób znajdzie pracę przy obsłudze księgowej
        > nowej firmy i chwała za to twórcom "Nowego Przewożnika"

Ja się skupiam na razie na tym. Jak to zsumować to spokojnie wyjdzie ze sto
        osób, z tego co najmniej naście na bardzo dobrych pensjach. To bardzo istotny
        zastrzyk dla Łodzi. I z tego ja osobiście się bardzo cieszę i trzymam kciuki aby
        wszystko wypaliło. Bo to kolejny sygnał dla inwestorów (po detalu BRE, Philipsie
        itd), że Łódź to już nie tylko brud i supermarkety, że można tu zakładać biura.
        Bo też fabryki nie wystarczą choć cieszy, że tu powstają.

Nie oceniaj Protz wszystkich swoimi kontr-argumentami. Przypisujesz tu wszystkim
        te same cechy i je krytykujesz - strasznie w ten sposób spłycasz komunikację.
        Każdemu co innego chodzi po głowie, każdy wierzy w co innego.

Co do bazy. Kto wie - choć to jest mglisty temat jak dla mnie. Może tak, może
        nie. Do mnie przemawiają dwa argumenty:
        - Okęcie się średnio na to nadaje - jest zapchane
        - Kraków ma problemy własnościowe - poza tym nie robi się na jednym lotnisku 3
        baz - a Ty już wierzysz, że EasyJet i SkyEurope będą tam miały bazy
        Konkurencja to raz a podział rynku to dwa. Z jednej strony przewoźnicy
        konkurują, z drugiej będą zainteresowani by rządzić na swoim terenie. Wizz
        opanował Katowice, załóżmy EasyJet Kraków, LOT niech Ci będzie Warszawę, to
        gdzie wejdzie RyanAir? Nie wiem czy LOT czy Ryan wejdzie do Łodzi. Ale jest
        oczywiste, że zamiast zestawiać dziesiąte połączenie z Warszawy czy Krakowa może
        lepiej znaleźć rynek dla siebie i rozkręcać Łódź albo Poznań? Wszystko się
        kiedyś nasyca - także ilość wylotów low-costów z Warszawy.

Kiedy pisałem w lipcu, że JUŻ się dużo dzieje to była to prawda. Wyborcza
        napisała to o czym pisaliśmy. A wlazłeś na wszystkich tu jednym stylem i jedną
        kontrargumentacją.
        Nie wiem co będzie z bazą - może inni mają lepsze informacje - oby. Nie ważne co
        teraz wiemy. Ważne jakie będą fakty w przyszłości.

Pozdrawiam
        Krzysiek
        • Gość: Protz Re: Low Cost LOTu w Łodzi IP: 217.153.156.* 12.08.04, 11:33
          po pierwsze, odpowiadasz M.M czy mi?

Po drugie, jesli chodzi o kontrargumentacje i przypisywanie wszystkim tych
          samych cech: ja tez tu zostalem zaszufladkowany, w dodatku dosć niesłusznie ;)

Mysle, ze wczorajszy moj post to wszystko co mam do powiedzenia na razie na
          temat lotniska i koncepcji taniego latania z Łodzi. Racjonalne argumenty i
          racjonalna obserwacja tego co sie dzieje na lotnisku.

Moze moglbym napisac wiecej, ale to nie moj cyrk, nie moja sprawa...

Jedna rzecz naprawde mnie mierzi: propaganda sukcesu w GW i niekompetencja
          dziennikarzy. Niech GW napisze w koncu dobry artykuł gdy cos nareszcie ruszy.
          Na razie mamy w ogolnopolskiej zdanie, ze lotnisko jest rozbudowywane - nikt mi
          nie udowodni, ze to prawda. Chcialbym, zeby tak bylo, ale na razie skupmy sie
          na faktach i na tym co jest. Kiedys tez w gazecie przeczytalem , ze natychmiast
          po odrzuceniu protestow na pas wjada maszyny. Slowo 'natychmiast' widocznie też
          znaczeń może miec duzo.. ale juz dosyc z tym , bo nawet ja nie lubie sie za
          bardzo powtarzac.

Co do posta M.M: On wie dobrze co pisze a to nieczesta cecha na forum.

Miłego, slonecznego dnia.

A teraz usuwam sie w cień. Odezwe sie gdy w koncu bedzie okazja.
          Protz
          • krzykowal Re: Low Cost LOTu w Łodzi 12.08.04, 13:19
            > po pierwsze, odpowiadasz M.M czy mi?

O ile mnie oczy nie mylą zwróciłem się do Protza :) Choć fakt, niefortunnie bo w
            odpowiedzi do MM - ale jasno napisałem, że do Ciebie :)

A tak kończąc z mojej strony. Kiedy pisałem o tym, że dziś dzieje się w Łodzi
            bardzo dużo w sprawie taniego przewoźnika LOTu to się śmiałeś. I do tego się
            odniosłem - nie zawsze masz rację co czas pokazał :)

> Jedna rzecz naprawde mnie mierzi: propaganda sukcesu w GW i niekompetencja
            > dziennikarzy.

Marcin się już Ciebie o to pytał. Naprawdę uważasz, że dziennikarze w innych
            miastach są bardziej kompetentni? Że w Krakowie to nie ma pobożnych życzeń, w
            innych miastach, w innych gazetach? Nie sądzę.
            A po drugie - to BARDZO DOBRZE, że tak się pisze. To tworzy klimat i PR
            odpowiedni. Lepiej pisać za dobrze niż zbyt źle - przynajmniej takie jest moje
            zdanie. Bo po pierwsze Łodzianie muszą się naczytać o lotnisku - i chwała GW za
            te artykuły w kółko - żeby w nie uwierzyć. I w innych miastach też muszą czytać,
            że coś się tu dzieje.
            Kiedy ostatnio w prasie był artykuł o tym, że w Lublinie planują budowę
            wielkiego lotniska to po co to było? Przecież nic konkretnego nie wiadomo. Ale
            to jest PR - puszczanie sygnałów w rynek. Dobrze, że prasa jest z nami a nie
            przeciwko nam (a mogła by być - nie doceniasz chyba siły prasy).

Zająłeś bardzo wygodną pozycję - ale ona jest egoistyczna IMHO. Nie przekłada
            się na działania a chroni Cię od rozczarowań i możesz do tego zawsze powiedzieć
            "A nie mówiłem". Tyle, że mi osobiście obca jest taka postawa - nie przepadam za
            czymś takim bo to jest dosyć egoistyczne.
            I żeby nie było - argumenty merytroyczne Twoje zawsze sobie cenię i chętnie
            czytam :)

pzdr
            Krzysiek
          • Gość: MarcinK Re: Low Cost LOTu w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 16:17
            Jeśli tyle wiesz co się dzieje na lotnisku to podziel się swoją wiedzą. Powiedz
            w jakim stadium jest załatwianie pozwolenia na budowę, w jakim stadium jest owe
            10mln zł, które gmina przeznaczyła na budowę bazy LCC ( dokładnie o tym mówił
            Kropek w TV jakieś 2 tygodnie temu - tylko nazwy firmy nie podał)? Napisz co
            wiesz, a nie to, że wciąż nie ma maszyn na pasie - to wszyscy wiemy.

Oczekuję MERYTORYCZNEJ odpowiedzi.

MK
            • maxxman Re: Low Cost LOTu w Łodzi 12.08.04, 19:00

> Jeśli tyle wiesz co się dzieje na lotnisku to podziel się swoją wiedzą.
              Powiedz
              >
              > w jakim stadium jest załatwianie pozwolenia na budowę, w jakim stadium jest
              owe
              >
              > 10mln zł, które gmina przeznaczyła na budowę bazy LCC ( dokładnie o tym mówił
              > Kropek w TV jakieś 2 tygodnie temu - tylko nazwy firmy nie podał)? Napisz co
              > wiesz, a nie to, że wciąż nie ma maszyn na pasie - to wszyscy wiemy.
              >
              > Oczekuję MERYTORYCZNEJ odpowiedzi.
              >
              > MK

tego samego oczekuję od ciebie w sprawie LCC - w końcu to Ty wiesz że ponoć
              była nagonka na geografa, a więc może wiesz coś więcej???

maxxman
              • krzykowal Re: Low Cost LOTu w Łodzi 12.08.04, 19:09
                > tego samego oczekuję od ciebie w sprawie LCC - w końcu to Ty wiesz że ponoć
                > była nagonka na geografa, a więc może wiesz coś więcej???

Ale co chcesz wiedzieć więcej? Adresu gdzie siedzą w Łodzi - a siedzą - nikt Ci
                nie poda. Ja np nie czuję się upoważniony do podawania takich informacji.

pzdr
                Krzysiek
              • Gość: MarcinK Re: Low Cost LOTu w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 19:41
                Nagonka na Geografa powiadasz....

No to chyba nieładnie żebym ja się wypowiadał zamiast Geografa. On sam wie jaki
                mail dostał, od kogo, w jakiej sprawie i co w nim było. Bedzie chciał to się
                wypowie.

Pozdrawiam, MarcinK

PS Ja wiem tyle, że ktoś usilnie poszukiwał kontaktu z Geografem - i tyle.

MK
                • maxxman Re: Low Cost LOTu w Łodzi 13.08.04, 15:45
                  OK, rozumiem, chociaż muszę przyznać że wytworzyła nam się tutaj pewna dziwna
                  tajemniczość, nie ukrywam czasami irytująca, więc umówmy się, że pisujemy
                  konkrety a niedomówienia pomijamy. Oczywiście piszemy tyle, ile sami możemy
                  powiedzieć - to jest zrozumiałe.

Pozdrawiam - maxxman
                • geograf Re: Low Cost LOTu w Łodzi 14.08.04, 12:42
                  Owszem,mail dostałem
                  O jakiej treści?
                  Powiedzmy....radzono mi wyjazd na Karaiby.
                  Czemu? Do końca nie wiem, wszak NIC konkretnego nie napisałem.
                  Mało tego-jeszcze więcej się dowiedziałem:-)

Czy ktoś może mi wyjaśnić o jaką dymisję chodziło?

Jednakże ad rem panowie.
                  Już po sprawie,publikacje prasowe bądź potwierdziły,bądź nie.
                  Sprawa rozwija się teraz w biurach Łodzi.
                  Czy Tani LOT poleci z Łodzi?zobaczymy...
                  • maxxman Re: Low Cost LOTu w Łodzi 14.08.04, 19:50
                    geograf napisał:

>
                    > Czy ktoś może mi wyjaśnić o jaką dymisję chodziło?
                    >

żarty.... :)))) ale widzę że chyba nie w Twoim guście :p

maxxman
        • default_user Re: Low Cost LOTu w Łodzi 14.08.04, 11:05
          krzykowal napisał:

>> Kilkanaście, może więcej osób znajdzie pracę przy obsłudze księgowej
          > > nowej firmy i chwała za to twórcom "Nowego Przewożnika"
          >
          > Ja się skupiam na razie na tym. Jak to zsumować to spokojnie wyjdzie ze sto
          > osób,

Hmmm. Całkiem sporo, zważywszy, że SkyEurope zatrudnia w biurze około 30
          pracowników.

> z tego co najmniej naście na bardzo dobrych pensjach. To bardzo istotny
          > zastrzyk dla Łodzi. I z tego ja osobiście się bardzo cieszę i trzymam kciuki
          ab
          > y
          > wszystko wypaliło. Bo to kolejny sygnał dla inwestorów (po detalu BRE,
          Philipsi
          > e
          > itd), że Łódź to już nie tylko brud i supermarkety, że można tu zakładać
          biura.
          > Bo też fabryki nie wystarczą choć cieszy, że tu powstają.

I ten fakt można zapisać w poczet sukcesów miasta. Kolejna siedziba firmy,
          kolejny inwestor. Podkreślam jednak - sukcesów miata Łodzi, a nie lotniska
          Lublinek.

(...)

> Co do bazy. Kto wie - choć to jest mglisty temat jak dla mnie. Może tak, może
          > nie.

Bez poważnych, kilkusetmilionowych inwestycji na Lublinku nie mamy szans na
          taką bazę. Nie mam pojęcia jaka będzie strategia zarządzania "Nowego
          Przewonika", czy wolą oni podnajmować samoloty i obsługę u kogoś innego (w
          domyśle PLL lOT) czy samodzielnie, od podstaw tworzyć bazę techniczną. Wszystko
          zależy od skali przedsięwziecia, jeśli jednak ma się ono ograniczyć do dwóch, a
          w późniejszym okresie trzech Boeingów, to raczej nie warto robić sobie nadziei.
          Jeżeli jednak trzy "benki" to dopiero początek, oraz gdy weźmiemy pod uwagę, że
          za nowym LCC stoi zaplecze finasowe dwóch banków, to wtedy...
          Na razie możemy sobie pogdybać, za mało danych, jakby powiedział mój komputer.
          (...)

> Nie wiem co będzie z bazą - może inni mają lepsze informacje - oby. Nie ważne
          c
          > o
          > teraz wiemy. Ważne jakie będą fakty w przyszłości.

Otóż to. Czas pokaże.

Pozdrawiam
          M..M
          • Gość: MarcinK Re: Low Cost LOTu w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 22:00
            Bardzo dobre podsumowanie :-)

Pozdrawiam, MarcinK
          • krzykowal Re: Low Cost LOTu w Łodzi 15.08.04, 14:49
            > Hmmm. Całkiem sporo, zważywszy, że SkyEurope zatrudnia w biurze około 30
            > pracowników.

Obecnie. Pamiętaj, że dla Sky Kraków to nie jest główna siedziba. Dla LOTu Łódź
            będzie główną siedzibą. Call-center, obsługa internetu, marketing, IT, sprzedaż
            - szybko zrobi się koło 100 i więcej jeśli będą sukcesy.

> I ten fakt można zapisać w poczet sukcesów miasta. Kolejna siedziba firmy,
            > kolejny inwestor. Podkreślam jednak - sukcesów miata Łodzi, a nie lotniska
            > Lublinek.

Ale pasuje chyba forum "Lotnisko"? ;)
            > Jeżeli jednak trzy "benki" to dopiero początek, oraz gdy weźmiemy pod uwagę, że
            >
            > za nowym LCC stoi zaplecze finasowe dwóch banków, to wtedy...

Zapał i upór ekipy, która stworzyła Multi i mBank to duży plus - to nie są
            zwykli menadżerowie. Nie chcę tu pisać peanów ale praca na przekór wszystkiemu i
            w ciężkich warunkach jest czymś co doskonale znają. I dążą zawsze by dopiąć
            swego. To na pewno duże ułatwienie dla sprawy :)

pzdr
            Krzysiek
            • topjes Re: Low Cost LOTu w Łodzi 15.08.04, 14:50
              > > Hmmm. Całkiem sporo, zważywszy, że SkyEurope zatrudnia w biurze około 30
              > > pracowników.
              >
              > Obecnie. Pamiętaj, że dla Sky Kraków to nie jest główna siedziba. Dla LOTu Łódź
              > będzie główną siedzibą. Call-center, obsługa internetu, marketing, IT, sprzedaż
              > - szybko zrobi się koło 100 i więcej jeśli będą sukcesy.
              >

detal bre zaczelo tworzyc kilkadziesiat osob, obecnie w lodzi i aleksandrowie
              pracuje dla m i multi... ponad 1000 osob! te liczby dopiero pokazuja jak istotna
              to byla inwestycja i ze 100 osob w locie to nie bedzie duzo jesli biznes sie uda

t
              • Gość: erni AIR Polonia ??!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 14:54
                Airpolonia jest spółką należącą do 3 osób. 2 z nich to wrocławscy biznesmeni.
                A jak wiecie baza Airpoloni znajduje się w warszawie..
          • krzykowal Re: Low Cost LOTu w Łodzi 15.08.04, 15:07
            > Bez poważnych, kilkusetmilionowych inwestycji na Lublinku nie mamy szans na
            > taką bazę.

Ciekawostka...

"(...) a Łódź poszukuje od dłuższego czasu inwestorów dla Międzynarodowych
            Targów Łódzkich i Portu Lotniczego Łódź - Lublinek."

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040814/ekonomia/ekonomia_a_12.html
            pzdr
            Krzysiek
    • yarro Wiara ponoć czyni cuda, a chcieć to móc... 12.08.04, 19:46

Jednak cuda - w przeciwieńśtwie do wiary i chęci - muszą być materialne...

Tak mi się pseudofilozoficznie nasunęło czytając tę dyskusję.

Wszyscy tu coś wiedzą, ktoś coś tam widział, słyszał ale nic konkretnego, albo
      nie może mówić...

Ja czekam na realne działania.

Pozdrówki.
      • Gość: MarcinK Re: Wiara ponoć czyni cuda, a chcieć to móc... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 20:01
        To przypomnę fakty znane z mediów:

1) Jakiś czas temu Kropiwnicki w TVP 3 powiedział o ściągnięciu do Łodzi bazy i
        siedziby LCC, o zaangażowaniu w to przedsięwzięcie 10 mln zł z kasy gminy tylko
        nie chciał podać nazwy firmy aby nie zburzyć negocjacji

2) potem prasa (GW Rzepa) podały o LCC LOT gdzie w radzie nadzorczej mają być
        łodzianie Lachowski i Grabowski

3) potem prasa (GW) podała, że szefem przedsięwzięca ma być jeden z dyrektorów
        BRE, współpracownik prezesa Lachowskie - Piotr Kociołek i że jest pisany
        biznesplan

Z tego wynika, że pracują nad tym projektem łodzianie, w Łodzi. Nie może być to
        jedna osoba tylko pewna grupa (nikt jednoosobowo, w tramwaju nie napisze
        biznesplanu), ludzi którzy pracują (a więc są zatrudnieni) na rzecz nowej
        spółki. Jeśli biznesplan pisze się w Łodzi i przez łodzian to taka firma nie
        powstanie w Ustrzykach Górnych, bowiem będąc w coś zaangażowanym chce się potem
        w tym pracować i to rozwijać (mało kto jest zawodowym "pisaczem" biznesplanów
        dla innych). Lokalizację firmy w Łodzi może też gwarantować osoba prezesa
        Lachowskiego, który toczył z sukcesem ciężkie boje o lokalizację Multibanku i
        mBanku w Łodzi.

Są to wszystko fakty znane publicznie i trochę kojarzenia. Brak tu tylko adresu
        siedziby, gdzie ten biznesplan jest pisany. I gdzie tu "wiem, ale nie powiem"?
        Wszyscy wiedzą jeśli umieją czytać doniesienia prasowe :-)))

MK
        • yarro Re: Wiara ponoć czyni cuda, a chcieć to móc... 12.08.04, 21:05

> To przypomnę fakty znane z mediów:
          ==
          Czyli medialne :P (żart)

Artykuły artykułami, papier jest cierpliwy, a życie nie zawsze toczy się wg
          planów gazetowych :)

Nie mówię, że nic sie nie uda, ale huraoptymizm nie rózni się niczym od
          hurapesymizmu - czasem i jedni i drudzy muszą wejsc pod stół w wiadomym celu...

Ja jestem wyznawcą teorii Tomasza.

Pozdrówki.
          • Gość: MarcinK Re: Wiara ponoć czyni cuda, a chcieć to móc... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 21:25
            No cóż jeśli mało Ci podanie nazwisk to czego jeszcze oczekujesz? Szyldu?

MK
            • yarro Re: Wiara ponoć czyni cuda, a chcieć to móc... 12.08.04, 21:44

> No cóż jeśli mało Ci podanie nazwisk to czego jeszcze oczekujesz? Szyldu?
              ==
              Choćby i szyldu :)
              • krzykowal Szkoda pisać... 12.08.04, 21:58
                Dla mnie to się stało juz kuriozalne. Zamiast satysfakcji, że dziś to Łodzianie
                z ekipy detalu BRE tworzą to przedsięwzięcie w Łodzi (tworzę - a nie: będą
                tworzyć, może będą tworzyć itd itp) to jest drapanie się po głowie.
                Ja się z tego wypisuję - szkoda mojego czasu :)

pzdr
                Krzysiek
                • yarro Re: Szkoda pisać... 12.08.04, 22:02
                  Za dużo zeczy się już tak tworzyło. Dlatego jestem sceptyczny. Moje prawo.
                  • namban Pozwólcie że się włączę... 12.08.04, 22:34
                    ...do tej coraz bardziej jałowej dyskusji ;)
                    Otóż, wydaje mi się, że niektórzy z Szanownych Dyskutantów odnajdują jakąś
                    perwersyjną przyjemność w narzekaniu, pesymizmie, negaji i deprecjonaowaniu
                    choćby cienia szansy na sukces dla naszego miasta.
                    Ja tam wiem swoje: zmiany pod rządami kropy idą w dobrym kierunku (chociaż
                    czasami trochę meandrują ;-)) i sam nie wiem skąd w wielu z Was (nas??)) tyle
                    narzekania , zgorzknienia i niechęci.
                    Spójrzcie trochę pozytywniej na to co nas otacza i najpierw nauczcie się
                    cieszyć np. z paru metrów nowego chodnika czy kolejnego odcinka nowo
                    wyasfaltowanej drogi, bo takie małe rzeczy też stanowią o jakości życia w Łodzi
                    i o tym, jak miasto jest postrzegane.
                    A konkludując, drodzy .............. (tutaj każdy wie jakie nicki wpisać;-)) :
                    dopóki nie zaczniecie uważać, że "szklanka jest w połowie pełna" to kwaśne miny
                    będziecie mieć nawet jeśli do Łodzi przeniósłby swoje HQ Merrill Lynch oraz
                    połowa londyńskiego City :-P
                    Dobrej nocy, pamiętajcie, że jutro też jest dzień (roboczy, hihihi.....)
                    pzdr, namban [formerly known as beers & makur] :)
          • default_user Re: Wiara ponoć czyni cuda, a chcieć to móc... 12.08.04, 23:26
            yarro napisał:

(..)
            > Ja jestem wyznawcą teorii Tomasza.

ROTFL
            jakbyście nie wiedzieli, Protz to też Tomasz
            :-D
            M..M ubawiony do łez
          • Gość: el matador Re: Wiara ponoć czyni cuda, a chcieć to móc... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.08.04, 22:13
            "Łódż sam środek jutra"oby te jutro przełożyło sie przynajmniej na 150 milionów
            USD włożonych przez tanich przewożników w rozbudowę wspaniałego ,położonego w
            samym centrum Polski Lublinka.A co z dojazdem na Lublinek szybkim pociągiem(TGV)
            ( czy samochodem - sprawnym układem komunikacyjnym wokół Łodzi )
    • Gość: Albert Malkontenci i pesymiści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 14:12
      Wkurzają mnie coraz bardziej te idiotyczne dyskusje tutaj. Kiedyś na tym forum,
      jak pojawiła się szansa na wywalczenie czegoś dla łódzkiego lotniska, wszyscy
      stawali murem i dzielili się swoimi pomysłami. Włączali się w ich realizację.
      Teraz, kiedy ewidentnie po zmianie Zarządu Portu się coś ruszyło, część
      zwolenników nagle stało się malkontentami i próbuje wykazać, że wszysko się nie
      uda. Nie tędy droga! Wydaje mi się, że każdy nawet najbardziej wizjonerski
      pomysł przy dużej determinacji, ma szanse na realizację. Dlatego warto mieć
      marzenia! Warto pracować nad tym i wpisywać tu na forum swoje propozycje,
      często wychwytywane przez prasę i nie tylko (patrz hasło: Lublinek polskim
      centrum tanich linii lotniczych, które znalazło się w tytułach prasowych i
      strategii lotniska - skąd ono pochodzi?). Nie wszystko musi się spełnić, ale
      część może. Jeżdżąc jako mały chłopak po uszkodzonym pasie startowym
      aeroklubowego lotniska, nigdy nie sądziłem, że będą tam lądować 44-osobowe
      samoloty. Nigdy nie sądziłem, że wyląduje jakiś Boeing. A jednak moje dziecięce
      marzenia powoli się spełniają. Malkontentom i pesymistom radzę założenie
      własnego forum pt. Anty-lotnisko, bo z ich wpisów tutaj nic dobrego nie wynika.
      Tym, którzy mają dalsze plany i pomysły, życzę rychłej ich realizacji. Dzielcie
      się nimi tutaj! Po to jest to forum. Zdaję sobie sprawę, że zasługi za rozwój
      lotniska spadną na kogoś innego, ale dla nas najważniejsze jest to, aby wywlec
      to miasto z piekielnego dołka.
      • yarro Mea culpa. 13.08.04, 23:48
        Całym sercem jestem za rozwojem i dobrą atmosferą wokół Lublinka, także w
        kwestii poruszanej w tym wątku. Po prostu z natury jestem sceptykiem. Jednak,
        chyba macie rację (to szczegolnie do Marcina), że jeżeli tyle już wiadomo, to
        własciwie można być pewnym kiltu tych rzeczy.

Pozdrawiam!
        • namban Re: Mea culpa. 16.08.04, 11:22
          yarro napisał:

> > Po prostu z natury jestem sceptykiem.

To chyba musi być strasznie mało komfortowe psychicznie tak do wszystkiego
          nastawiać się z powątpiewaniem.... i nieufnością.....

pzdr,
          namban (formerly known as beers & makur :))
          • yarro Re: Mea culpa. 16.08.04, 16:42
            Czy straszne? Czasem większa radość gdy coś się uda :)
            I mniejszy smutek, gdy nie ;P

Pozdrówki.
    • lubawa1 Re: Low Cost LOTu w Łodzi 15.08.04, 18:00
      Bardzo chciałbym żeby coś się w temacie tego 'nowego' lotu w końcu ruszyło.
      Fajnie byłoby, żeby baza była na Lublinku. Na razie jednak najlepiej podsumował
      to MarcinK (aczkolwiek a propos innej bazy innego przewoźnika)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=390&w=14923747&a=14931304

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka