Dodaj do ulubionych

wpadka przy tabletkach

21.02.12, 21:53
powiedzcie mi, jeśli wpadnę, biorąc tabsy i nie wiem, że jestem w ciąży. biorę opakowanie do końca i co wtedy? dostanę okres w standardowej 7-mio dniowej przerwie, czy nie?? a jeśli dostanę i biorę tabsy nadal, nie wiedząc o zapłodnieniu, co się dzieje? jak to ewentualnie wpływa na dziecko??
może śmieszne pytanie ale nie znam odpowiedzi a tak mnie tknęło pod prysznicemwink
Obserwuj wątek
    • nglka Re: wpadka przy tabletkach 22.02.12, 00:29
      Nie ma jednoznacznych dowodów wskazujących na szkodliwość w przypadku zajścia w ciążę. Poronienia i wady występują statystycznie bez odchyleń, czyli porównywalnie do ciąż przy nie przyjmowaniu ant. hormonalnej.
    • klubgogo Re: wpadka przy tabletkach 22.02.12, 17:59
      A dlaczego miałabys wpaść przy regularnym stosowaniu tabletek?
      • przystanek_tramwajowy Re: wpadka przy tabletkach 22.02.12, 18:53
        To się nazywa "kontrolowana wpadka". "Zapomina się" o 1-2 tabletkach, gdy pan nie daje się przekonać do zrobienia "dzidziusia". Dylemat zaś polega zaś na tym, czy po takiej kontrolowanej wpadce brać dalej, żeby się pan nie zorientował, że coś nie gra, czy lepiej nie brać, bo dziecku zaszkodzi.
        • magnes.agnes Re: wpadka przy tabletkach 22.02.12, 20:13
          kotku, skąd w twoim małym rozumku takie chore urojenia??!!
          zdecydowanie to 'pan' chciałby ewentualnego dzidziusia a nie ja. mamy dwoje dzieci i kolejne, z powodów ekonomicznych nie wchodzą w grę, co i 'pan' i ja doskonale rozumiemy.
      • magnes.agnes Re: wpadka przy tabletkach 22.02.12, 20:16
        sama nie wiem, jakieś dziwne przeczucie mam. w dniu brania drugiej tabletki, wymiotowałam niedługo po łyknięciu, coś mi stanęło na żołądku.
        tabsy biorę od lat, z przerwami na dzieciwink ostatnie prawie dwa lata bez przerwy, najpierw azalię (karmiłam) a teraz yasminelle.
        • klubgogo Re: wpadka przy tabletkach 22.02.12, 20:29
          W przypadku wymiotów do 4 godzin po zazyciu tabletki warto wziąć jeszcze jedną. Póki co mamy do czynienia z nieregularnym braniem tabletek.
          • klubgogo Re: wpadka przy tabletkach 22.02.12, 20:29
            I możliwością wpadki.
            • magnes.agnes Re: wpadka przy tabletkach 22.02.12, 20:37
              nie załamuj mnie. zaraz zrobię test, małż nabyłwink
              • magnes.agnes Re: wpadka przy tabletkach 22.02.12, 20:41
                tylko nadal nie wiem, czy jak wezmę tabletki do końca opakowania i okaże się, że 'zaskoczyłam' okresu nie dostanę??
                • nglka Re: wpadka przy tabletkach 22.02.12, 22:09
                  magnes.agnes napisała:

> tylko nadal nie wiem, czy jak wezmę tabletki do końca opakowania i okaże się, ż
                  > e 'zaskoczyłam' okresu nie dostanę??

Tu nie ma pewności. Przy tabletkach masz krwawienie z odstawienia, nie fizjologiczny okres - a to oznacza, że krwawienie wywołane jest gwałtowną zmianą poziomu hormonów w organizmie na skutek odstawienia i może wystąpić także, jeśli doszło do ciąży. Choć nie musi.
                  Wystąpienie krwawienia w takie sytuacji nie wyklucza więc ciąży w sposób jednoznaczny.
              • magnes.agnes Re: wpadka przy tabletkach 24.02.12, 09:55
                test wyszedł negatywny. schiza jakaś mnie dopadła.
    • beatulek Re: wpadka przy tabletkach 22.02.12, 18:20
      znam tylko jeden taki przypadek gdy dziecko urodziło się z paraliżem lewej strony. Żyło 5 lat - nigdy nie opuściło szpitala. Umierając ważyło niecałe 10 kg. Jak na pięciolatka to bardzo mało. Nie wiem jakie matka brała tabletki ani jak długo. Na pewno za długo. Wiem, że w tym wypadku lekarze wyraźnie powiedzieli, ze skutkiem choroby dziecka są tabletki, które matka będąc w ciąży brała.
      Myślę, ze więcej par "wpadło" mimo antykoncepcji - nie każdy przypadek kończy się tak dramatycznie. Jednak trzeba się liczyć z ryzykiem.
      • claratrueba Re: wpadka przy tabletkach 28.02.12, 06:27
        "Lekarze wyraźnie powiedzieli"... powalające. Albo krycie własnej dupy za źle odebrany poród. Badania nad wpływem tabletek na płód trwają tyle ile ma tabletka- 50 lat. Widać za krótko by polscy lekarze zapoznali się z danymi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka