Dodaj do ulubionych

Jechałem Citkiem!

IP: 217.96.102.* 29.03.02, 15:16
Fajnie, choć trochę telepało na Mickiewicza.
Obserwuj wątek
    • michal.ch Sprawozdanie z dwóch pierwszych dni 29.03.02, 15:56
      Mój czwartkowy i piątkowy dzień wyglądał następująco:

Do Citka wsiadłem dopiero na Retkini. Ścigałem go liniową 10, która została
      zatrzymana przed Kilińskiego ze względu na uroczystą inaugurację Citka na linii
      przed Centralem. Z krańcówki na Retkini jeździłem już potem do końca i
      widziałem trochę ludu z KMST (sami swoi). Niestety fotek nie robiłem, bo czekam
      na dostawę baterii do aparatu w sklepie foto. Fotki będą natomiast w
      przyszłości z liniowej eksploatacji - to obowiązek
      szanującego się klubowicza. :-)

Z wagonu również jestem zadowolony, ale z komfortu wczorajszej podróży - nie.
      Wszystko oczywiście z powodu tłoku. Udało mi się później złapać mimo wszystko
      miejsce siedzące (to mnie widział Zamek jak konwersowałem z jakimś facetem).
      Tramwaj jest cichy (szczególnie w członach bez wózków i silników). Odgłosy
      pracy napędu przypominały mi dźwięki z 803N - charakterystyczne wycie.

Natomiast dziś (w piątek) jeździłem ponownie (3x cała trasa w obie strony - aż
      do znudzenia). Był mniejszy tłok i było fajnie. Wagon nadal jeździ i będzie
      jeździł z obstawą ochroniarzy aż do odwołania tej decyzji. Narazie się na to
      nie zapowiada.

Na krańcówce na Widzewie przeszedłem szybki kurs sterowania tą maszyną. Teraz
      już wiem po kiego diabła w tym tramwaju dwie manetki (w Elinach jest tylko
      jedna). Szefu tego pociągu nie wiedział jeszcze jak się tu ręcznie steruje
      klimą, więc w pojeździe było dosyć cieplutko (za bardzo). Okna tu nic nie dają.
      Wogóle mówił, że tu jeszcze jest wiele zagadek, których rozwiązanie musi poznać
      cała elitarna załoga tych tramwajów.

Podczas dzisiejszej podróży spotkałem Geografa, a z okna widziałem partyzantów
      z KMST, którzy na trawniku przed stadionem Widzewa w pozycji półleżącej focili
      Citka. Jeden z nich to Bartek (poznałem po długich włosach :-), a drugiego nie
      jestem pewien, ale domyślam się, że to albo Łukasz Stefańczyk albo Janek Szulew.

I to tyle mojego sprawozdania z dwudniowej podróży naszym UFO. Pozdrawiam! :-)
      Michał Chylak (mch)

• Gość: kasiaprim Re: Sprawozdanie z dwóch pierwszych dni IP: *.pai.net.pl 31.03.02, 10:19
        A ja widzialam go wczoraj po raz pierwszy na trasie. Rog Kilinskiego i
        Pilsudskiego . I wreszcie uwierzylam , ze pare tygodni temu nie mialam omamow,
        kiedy zobaczylam go noca na Narutowicza. Wtedy byl to za duzy szok,by
        uwierzyc...
    • geograf Re: Jechałem Citkiem! 29.03.02, 16:34
      telepało tez na Retkini i pomiędzy Piotrkowska a Sieniewicza..
      Te tory TRZEBA wymiec (zwłaszcza na Retkini!!!)!!!!

pozdrawiam

ja tez jechałem;)))
      • aniapakero Re: Jechałem Citkiem! 29.03.02, 16:49
        Przykro mi, ale ja tego NIE ROZUMIEM...nie rozumiem waszej podniety...jezdzi
        sobie tramwaj jak kazdy inny...fakt nowy ale przeciez takie tramwaje sa w
        innych Polskich miastach...i nie tylko w Polskich(przede wszystkim)-mnie
        dzisiaj taki prawie nie rozjechal i nie klade sie na trawniku i go nie
        fotografuje:)))
        wiem ze za ten post zostane obrzucona wyzwiskami, ale ja juz taka jestem-wale
        prosto z mostu.
        • geograf Re: Jechałem Citkiem! 29.03.02, 16:51
          jakie wyzwiska???
          przecież nie wszyscy lubia to samo:)))
          nas po prostu pasjoonuje komunikacja miejska i tyle...bo autobusy, tramwaje maja w sobie to coś...:))))
          ech:))))
          nie każdy lubi np. flaki, więc rozumiemy:))) (ale porównanie;)
          • hubar Re: Jechałem Citkiem! 29.03.02, 17:28
            Geo Ty się pasjonujesz MPK? A rozkład jazdy 154 znasz?

pozdrowy ;-)
            • geograf Re: Jechałem Citkiem! 29.03.02, 20:47
              znam a co???:)))))))))))))))
              a ty nie pasjonujesz się komunikacja??? trasę linii 155 całkiem dobrze przecież znasz....:)))
        • Gość: MarcinK Re: Jechałem Citkiem! IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 29.03.02, 17:16
          Witam

Wybacz ale taki tramwaj nie jezdzi jeszcze w zadnym polskim miescie, ani w tej czesci
          Europy.

Pozdrawiam, MarcinK
          • geograf Re: Jechałem Citkiem! 29.03.02, 20:50
            co można również stwierdzic po artykule na drugiej stronie ogólnopolskiej GW :)))

Oczywiście z błędem!!!!!!!!!! Łódź nie kupiła 5 wagonów Citka, tylko... ile?? mch mówił, że 15...:))
            • Gość: MarcinK Re: Jechałem Citkiem! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.03.02, 19:08
              Witam
              Oczywiscie, ze 15. Widac GW zzarlo "jedynke" z przodu.

Pzdr, MarcinK
              • Gość: geograf Re: Jechałem Citkiem! IP: *.toya.net.pl 30.03.02, 19:12
                w takim razie ponawiam inne pytanie:
                skoro dotychcas na linii numer 10 jeździ 12 wagonów, a wiemy, ze Citek ma jeździc szybciej, to po co zostało zakupione tyle wagonów???
                • mac. Re: Jechałem Citkiem! 30.03.02, 22:01
                  To może teraz 10 będzie jeździć szybciej i częściej ;)))
    • hubar Re: Jechałem Citkiem! 30.03.02, 22:47
      Zapraszam wszystkich zainteresowanych tematyką Cika aby odwiedzili wątek:
      www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=391&wid=1502380&aid=1502380

pozdrowy
      • aniapakero Re: Jechałem Citkiem! a ja nie jechalam 31.03.02, 21:54
        Geograf:flaki?jakie flaki???
        Marcin:ja nie mowie ze taki sam tramwaj,identyczny,tej samej firmy i ksztaltu i
        juz sama nie wiem czego, ale ze nowe...tak samo jak bys powiedzial:nigdzie nie
        ma takich autobusow jak w Lodzi, bo u nas jezdza Volvo,a w gdansku tylko Merce
        (wiem ze to nieprawda ale tylko daje przyklad).Chodzilo mi ogolnie o takie
        ``niskopodlogowe``odpowiedniki autobusow...nie chodzilo mi ze w innych polskich
        miastach jezdza(jak to sie nazywalo???)Citki czy jak wy to zwiecie.
        Zrozum wszedzie jezdza nowoczesne tramwaje i to ze dopiero teraz Lodz takie ma
        to wcale nie powod do dumy(no moze troche przesadzilam).

a tak wogole to nie wiem jak mozna byc milosnikiem MPK i nie protestowac
        przeciw temu co sie tam dzieje(chyba nie tylko ja w lato przylepiam sie do
        poreczy, a w zime topie sie w nieposprzatanym blocie i nie moge sie polapac na
        ktorym przystanku wlasnie sie zatrzymal autobus, bo szyby sa pokryte 5 dniowym
        blotem)
        A swoja droga gdzie jezdzi 154?cos mi to mowi...
        • Gość: geograf Re: Jechałem Citkiem! a ja nie jechalam IP: *.toya.net.pl 31.03.02, 22:00
          154- Dabrowa-Limanowskiego (zaj. MPK)

;)
          • aniapakero Re: Jechałem Citkiem! a ja nie jechalam 31.03.02, 22:52
            Ach!ja mieszkam na Hipotecznej...to dlatego cosik mi sie kojazylo
            a 155?
            • Gość: geograf Re: Jechałem Citkiem! a ja nie jechalam IP: *.toya.net.pl 31.03.02, 23:00
              155-Szpital CZMP-Świtezianki
              Chcesz dokładniejsza trasę??:))
        • Gość: MarcinK Re: Jechałem Citkiem! a ja nie jechalam IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.04.02, 12:39
          Witam

Zrozum, ze sa rozne generacje tramwajow i tramwaje tej generacji co Citek nie jezdza jeszcze
          nigdzie w tej czesci Europy. A jak nie wierzysz to przeczytaj dokladnie to samo w ogolnopolskiej
          GW (nie w lodzkiej).

Pozdrawiam, MarcinK
    • bartuch Re: Jechałem Citkiem! 29.04.02, 17:47
      Gość portalu: Yavorius napisał(a):

> Fajnie, choć trochę telepało na Mickiewicza.
      W którym miejscu?????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka