Dodaj do ulubionych

Germanwings planuje loty do Gdańska i Łodzi

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 07:57
www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040823/ekonomia/ekonomia_a_6.html
Transport
Plany rozwojowe Germanwings

Miejsce nie tylko dla trzech

Germanwings może w przyszłości uruchomić połączenia ze swych baz z Gdańskiem
i Łodzią. Firma deklaruje, że chce być największym tanim przewoźnikiem między
Polską i Niemcami. Zastanawia się również nad utworzeniem kolejnej bazy.

Andreas Bierwirth, wiceprezes Germanwings twierdzi, że Polska, z prawie 40
milionami mieszkańców jest dla największego taniego przewoźnika w Niemczech
bardzo ważnym rynkiem. Dlatego firma pojawiła się w Polsce, jako druga tania
linia na naszym rynku po Air Polonii. Firma oferuje obecnie loty z Kolonii i
Stuttgartu - to jak dotąd jedyne bazy firmy - do Krakowa i Warszawy. Kolejne
potencjalne połączenia dotyczą Gdańska, który jest atrakcyjny z uwagi na ruch
turystyczny, oraz Łodzi, która z kolei często jest odwiedzana przez
biznesmenów.

Andreas Bierwirth twierdzi, że Germanwings chce być dominującym tanim
przewoźnikiem między Polską a Niemcami. O ile jednak uruchomienie połączeń do
Kolonii i Stuttgartu nie powinno stanowić problemu, o tyle zdominowanie ruchu
między Polską i Niemcami będzie już znacznie trudniejsze, gdyż inne tanie
linie (Air Berlin, Air Polonia, easyJet i Wizz Air) oferują rejsy do Berlina,
Dortmundu, D?sseldorfu.

Dominująca pozycja

Obecnie firma koncentruje się na rozwoju swych baz w Kolonii i Stuttgarcie. Z
Kolonii Germanwings oferuje 34 połączenia i jest już niewiele tras, które z
tego portu można jeszcze uruchomić. Nadal istnieje natomiast potencjał
rozwojowy w Stuttgarcie, z którego firma oferuje 15 połączeń. Trzecia baza
linii może powstać w Niemczech. Według Andreasa Bierwirtha interesującymi
portami są Hamburg na północy Niemiec oraz N?rnberg na południu.
Najważniejsze w Niemczech są - według Andreasa Bierwirtha - Berlin, Kolonia i
Stuttgart, ale jest mało prawdopodobne, żeby Germanwings zdecydował się na
utworzenie kolejnej bazy w Berlinie, gdyż działają tam dwaj tani przewoźnicy -
Air Berlin i easyJet, a rywalizacji z innymi tanimi liniami firma stara się
unikać.

- Bardzo ważne jest uzyskanie monopolistycznej pozycji wśród tanich
przewoźników w swej bazie. Tania linia może konkurować z Lufthansą, Swissem
czy innymi tradycyjnymi przewoźnikami, ale przy dwóch tanich liniach
konkurujących ze sobą w jednym porcie żadna nie będzie zarabiać - powiedział
Adreas Bierwirth.

Z Kolonii operuje inny tani przewoźnik niemiecki Hapag Loyd Express, ale jego
trasy nie pokrywają się z konkurencją, choć w przeszłości rywalizował na 7
połączeniach z Kolonii.

Obecnie Germanwings dysponuje 14 samolotami, a w przyszłym roku flota ta ma
się powiększyć do 16 - 20 samolotów. W perspektywie długoterminowej firma
chce być największym tanim przewoźnikiem w Niemczech.

- Moglibyśmy zwiększyć naszą flotę w krótkim okresie nawet do 30 czy 40
samolotów, ale nie planujemy tego. Chcemy rosnąć razem z rynkiem. Nasza
elastyczność polega również na tym, że gotowi jesteśmy zredukować nasze
połączenia, jeżeli okaże się to konieczne, choć oczywiście nie mamy takiego
zamiaru - twierdzi Andreas Bierwirth

Pod skrzydłami Lufthansy

Po rozwoju w Niemczech kolejnym posunięciem może być ekspansja w Europie,
choć niekoniecznie pod marką Germanwings, może pod markami Austrianwings czy
Swisswings, które firma również zarejestrowała. Możliwe też jest rozszerzanie
połączeń zagranicznych pod szyldem firmy matki Eurowings. Andreas Bierwirth
uważa, że wbrew opinii niektórych fachowców z branży na europejskim rynku
jest więcej miejsca niż tylko dla dwóch, trzech tanich linii.

- Na rynku amerykańskim jest więcej takich przewoźników niż trzech. Nie widzę
powodów, żeby w Europie miało być inaczej - dodaje wiceprezes Germanwings

W tym roku po raz pierwszy w historii spółka ma przynieść zyski. Dodatnie
wyniki osiąga od kwietnia tego roku. Firma nie ma w planach wejścia na giełdę
i gdyby zaszła potrzeba pozyskania dodatkowego kapitału na rozwój,
prawdopodobnie zwróciłaby się o to przede wszystkim do obecnych właścicieli.
Spółkę kontrolują Albrecht Knauf, właściciel firmy Knauf posiadający nieco
ponad 50 proc. akcji Eurowings (posiada 100 proc. udziałów Germanwings) i
Lufthansa, do której należy 49 proc. akcji.

Artur Burak
Obserwuj wątek
    • Gość: George Costanza Re: Germanwings planuje loty do Gdańska i Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.04, 12:48
      Ech, co ten Burak wypisuje...

Przyszedlem na ta grupe, bo zaciekawily mnie plany rozwoju Lublinka. Po
      dokladnym przestudiowaniu tematu i długich rozmowach z ludzmi znajacymi sie na
      temacie, i ponadto po swych długich i owocnych przemysleniach, przerywanych
      doczesnymi rozrywkami (masturbacją), stwierdzam autorytatywnie:

wbrew bzdurom pisanym w gazetach, lotnisko przez ostatnie 8 miesiecy sie
      zwijało, a nie rozwijało. Żadnych inwestycji! A z połaczeń rejsowych zostały 3
      ( słownie: 3) tygodniowo. Zreszta, jakis czas temu czytalem artykul i rozmowe z
      taką szycha w Locie na temat połaczenia z Wawą. hmmm. Nawet ta szycha nie
      chciała przyznac, ze połaczenia z wawa za pare tygodni nie bedzie. Czyzby nie
      wiedzial, czy swiadomie okłamał dziennikarke?

Marcinie K, Anderze! Trzymam za Was kciuki, młodzi chłopcy. Jako facet po
      trzydziestce (słownie: 30 ) pałam do Was sympatia, bo kiedys też byłem tak
      porwczo naiwni jak wy! Ae wszystko wskazuje, ze mozemy nie doczekac w tym roku
      rozbudowy. a wtedy ciezko stwierdzic, czy w ogole doczekamy. bo niby czemu
      przyszly rok ma byc inny niz ten, he?

Na razie widze, ze klub sceptyków w składzie: kriku, spott, frost, prozt, m.m i
      inni, podobni, gorzko triumfuje.

Trudno, co robić.

Wasz czytany z zainteresowniem i wypiekami na policzkach:
      • Gość: Albert To kolejne wcielenie Frosta (n/t) IP: *.toya.net.pl 23.08.04, 16:47
        • Gość: frt Re: To kolejne wcielenie Frosta (n/t) IP: 217.153.156.* 24.08.04, 07:03
          Czytaj teraz moje słowa uważnie psychiatro!!!

Od pewnego czasu twoje wypowidzi na tym forum mnie po prostu śmieszą .No bo co
          mam czuć jeśli czytam że aeroklub to sabotazyści i faszyści pajace, blachary
          itd a LOT to dupki, idioci i żydokomunomasoni a dziewczyny z biura miejskiego
          to juz wogóle i lepiej żeby nie latali do Łodzi. Pewnie według ciebie to
          najlepiej żeby nikt nie latal. Skoro LH czy Ba nie chce lub nie może to niech
          nie lata nikt.Człowieku kup sobie psa albo się ożeń słowem zrob coś z sobą bo
          trafisz na bardziej agresywnego gościa i sam zostaniesz pacjentem.
          Moi koledzy w Locie boją się o swoje posady i nie dziwię się bo zawsze pierwsi
          lecą ci najniżej.Mimo że nie akceptuję twojego punktu widzenia nie życzę ci
          żeby w wyniku restrukturyzacji NFZ wylali cie z roboty z zajebistym hukiem.

I daj sobie spokój z inwektywami pod moim adresem, napisałem że w wyniku
          spadku "poziomu" tego forum nie będę na nie pisał więc ten post jest tylko
          wyjatkiem ponieważ mnie sprowokowałeś.A co do Lublinka to twoja wiedza nt tego
          co się wokół dzieje jest chyba delikatnie mówiąc ułomna.

km

• Gość: spottt Re: To kolejne wcielenie Frosta (n/t) IP: 217.153.156.* 24.08.04, 07:08
            No nareszcie jakis dobry post. Brawo FRT.
          • Gość: George Costanza Re: To kolejne wcielenie Frosta (n/t) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.04, 14:54
            Ah, jak wielkie emocje wywołał mój post na tym forum.

Ale raczej to Burak był katalizatorem poprzez kolejny artykuł 'W Łodzi może....'

Panie Froscie, miło mi, ze któs uwaza mnie za Pańskie kolejne wcielenie, gdyz
            niewątpliwie jest Pan inteligentnym młodym człowiekiem, wiec jest to na pewno w
            pewnym sensie dla mnie zaszczyt. Na dodatek jest Pan członkiem nieformalnym
            klubu sceptyków,do którego z dnia na dzien mojej bytnosci na tym forum pałam
            wieksza sympatia.

A to, ze podejrzenia są niesłuszne, to już raczej nie nasz problem, prawda?

Goraco pozdrawiam.

Dzis smiertelnie poważny, gdyż coraz gorsza sytuacja lotniska wymaga tego
            niewątpliwie

Wasz, poważniejący wraz z bytnościa tutaj,

--
            George 'can't stand ya' Costanza

• Gość: Albert Do Frosta IP: *.toya.net.pl 24.08.04, 17:53
            W zasadzie nie zamierzałem odpowiadać na ten pełen kłamstw i aluzji osobistych
            wpis, ale... zmieniłem zdanie.

Drogi Panie Adamie Kmieciak,
            Nie potrafię tego zrozumieć, dlaczego osoba pracująca na Lublinku prowadzi na
            różnych forach internetowych działalność na szkodę jego opinii, dyskredytującą
            wszelkie plany związane z jego rozwojem. Jeżeli chodzi o PLL LOT, nigdy nie
            sądziłem, że ktoś kiedykolwiek zarzuci mi, że jestem przeciwny obecności tego
            przewoźnika w Łodzi. To dzięki nam tj. Marcinowi K., Anderowi, HackFinnowi,
            M..M i mojej skromnej osobie, ta firma tak długo utrzymała się na łódzkim
            lotnisku, pomimo popełnienia olbrzymiej ilości błędów marketingowych. To LOT
            sam popsuł sobie rynek, prezentując się jako przewoźnik zupełnie niewiarygodny.
            Nie szczędziliśmy ani czasu ani pieniędzy, aby pomóc LOT-owi w Łodzi. Ale nie
            mamy wpływu na różne głupie posunięcia warszawskiej centrali. Odnośnie mojej
            współpracy z kierownictwem biura PLL LOT w Łodzi jak ona wyglądała, radzę
            zapytać się u źródła. Ostatnio usłyszałem pod swoim adresem podziękowania za
            kilkuletnią pomoc. Tym bardziej z żalem będę patrzył na ostatni rejs z Łodzi do
            Warszawy w dn. 14 września.
            Nie potrafię zrozumieć, jak można pracować dla LOT-u i Lublinka i jednocześnie
            robić wszysko, aby popsuć im opinię. Pana działalność zawsze była co najmniej
            dwuznaczna. Pamiętam, kiedy wznowiono rejsy wieczorno-ranne do Łodzi w
            październiku 2002 r, jak siał Pan po pierwszym incydentalnym odwołaniu rejsu (z
            przyczyn technicznych) już wtedy pogłoski, że będzie to początkiem całej serii
            odwołań. Nie doszło wtedy do tego, ale plotka poszła. Pamiętam też jak wskoczył
            Pan na Andera, kiedy napisał, że na Lublinku powstanie siedziba LPR. I siedziba
            LPR powstała. Ilekroć pojawiało się coś optymistycznego, pojawiał się Pana
            wpis, że to na pewno nie wyjdzie. Myślę, że ciężko z takim nastawieniem
            pracować w instytucji, której przyszłość widzi się tylko w czarnych barwach.
            Obraża Pan osoby, które sprawie łódzkiego lotniska poświęciły swój czas,
            zaangażowanie, niejednokrotnie także pieniądze. Co Pan będąc na granuszku LOT-u
            i Lublinka (nie wiem czy nadal Pan tam pracuje) zrobił, aby lotnisko się
            rozwijało? Nie widziałem Pana na żadnym spotkaniu. Zamiast rozładowywać swoje
            niezadowolenie na forumowiczach, radzę udać z wizytą do Prezesów Lotniska i im
            prosto w oczy przedstawić swoje opinie. Mam nadzieję, że będzie Pan tam równie
            odważny jak tutaj!
            • krzykowal Re: Do Frosta 24.08.04, 18:15
              Dużo gorzkich słów. Nie znam sprawy Lublinka od kilku lat - jestem tu dopiero
              rok ale zgadzam się z Tobą Albert w wielu kwestiach.
              Choć nadal czuję żal, że w ogóle musiało dojść do takich wymian zdań...

pzdr
              Krzysiek

PS. Będzie dobrze :)
            • Gość: frt Re: Do Frosta IP: 217.153.156.* 25.08.04, 17:58
              > Nie potrafię tego zrozumieć, dlaczego osoba pracująca na Lublinku prowadzi na
              > różnych forach internetowych działalność na szkodę jego opinii,
              dyskredytującą

Na różnych? Udzialalem się tylko tutaj. Bo prl nie jest forum.

> wszelkie plany związane z jego rozwojem.

Człowieku ty sobie nawet sprawy nie zdajesz jakie brednie piszesz. Pracowałem
              na Lublinku kiedy ty jeszcze nie wiedziałeś że jest w Łodzi lotnisko.Byłem i
              jestem bardzo zaangażowany w swoją pracę koledzy czytający to forum z pewnością
              wiedzą jak często przychodziłem do pracy mimo że nie musiałem i ile razy
              zaniedbywałem obowiązki rodzinne z miłości do lotniska oraz ile zrobiłem dla
              lotniska za rządów p. Marca i staram się robić za obecnych. Skąd ty możesz o
              tym wiedzieć skoro czytasz moje posty i ich nie rozumiesz.
              Nie neguję waszego zaangażowania wkładu pracy etc.w rozwój połączeń (-nia) ale
              też nie pisz że gdyby nie wy .... bo to bzdura.

> Nie szczędziliśmy ani czasu ani pieniędzy, aby pomóc LOT-owi w Łodzi. Ale nie
              > mamy wpływu na różne głupie posunięcia warszawskiej centrali. Odnośnie mojej
              > współpracy z kierownictwem biura PLL LOT w Łodzi jak ona wyglądała, radzę
              > zapytać się u źródła. Ostatnio usłyszałem pod swoim adresem podziękowania za
              > kilkuletnią pomoc. Tym bardziej z żalem będę patrzył na ostatni rejs z Łodzi
              do

To nie są głupie posunięcia.Po prostu oszczędności. Nierentowne rejsy są
              wycinane.Zresztą to połączenie od 1999 (czyli od początku) roku było traktowane
              po bękarcku.Bo taniej jest przewieźć ludzi samochodem do WAW niż samolotem. Ty
              pewnie tego nie pamiętasz ale Marcin potwierdzi.Od lat zabieam jak mogę o to by
              Euro latał np. do Szczecina czy Berlina
              A co do biura PLLLOT w Łodzi i twojej "współpracy" to mnie rozwaliłeś. Wszscy
              pamiętają tę piękną laurkę jaką wysmarowałeś nt jednej z pracownic tutaj na
              forum.Pamiętamy jak w ciepłych słowach pisałeś że nie chcą sprzedawać biletów z
              Łodzi bo połączenia są odwoływane no i nie mogę zapomniec tych pięknych słów
              pod adresem mojej koleżanki że nie chce jej się przychodzić pracować na
              lotnisku. Zapewniam cie że ona też była w siódmym niebie.A to że ci
              podziękowała - psychiatro świadczy tylko o dużej kulturze osobistej dziewczyn
              tam pracujących. Z całą pewnością nie świadczy to o uwielbieniu jakim tam cie
              nie darzą.Wogóle to mam wrażenie że ludzie boją się ciebie jak ty swoich
              pacjentów.

> lotnisku, pomimo popełnienia olbrzymiej ilości błędów marketingowych. To LOT
              > sam popsuł sobie rynek, prezentując się jako przewoźnik zupełnie
              niewiarygodny.

No ty z pewnością bbyś ich nie popełnił bo wogóle nie pamiętasz co pisałeś
              wtedy.

> Warszawy w dn. 14 września.
              > Nie potrafię zrozumieć, jak można pracować dla LOT-u i Lublinka i
              jednocześnie
              > robić wszysko, aby popsuć im opinię.

A może w sądzie podyskutujemy nt psucia przeze mnie opinii mojej firmie. Bardzo
              chetnie kopnę się jutro na Kościuszki po wniosek. Zawsze jakiś pieniądz mi się
              przyda.

> Pan na Andera, kiedy napisał, że na Lublinku powstanie siedziba LPR. I
              siedziba
              >
              > LPR powstała.

Powstała tylko rok później jak napisałem.A jeśli chodzi o Andera to nie mieszaj
              się w nie swoje klimaty.

> pracować w instytucji, której przyszłość widzi się tylko w czarnych barwach.
              > Obraża Pan osoby, które sprawie łódzkiego lotniska poświęciły swój czas,
              > zaangażowanie, niejednokrotnie także pieniądze. Co Pan będąc na granuszku LOT-

Nikogo nie obrażam obruszyłem się gdy przypisałeś mi nie mojego posta.To na
              czyim ja jestem garnuszku to chyba nie twój interes. Bardziej ty jesteś na moim
              niż odwrotnie.

>
              > i Lublinka (nie wiem czy nadal Pan tam pracuje) zrobił, aby lotnisko się
              > rozwijało? Nie widziałem Pana na żadnym spotkaniu.

Jaka szkoda prawda? Na spotkanie z tobą przyjde z całą pewnością w towarzystwie
              prawnika.

Zamiast rozładowywać swoje
              > niezadowolenie na forumowiczach, radzę udać z wizytą do Prezesów Lotniska i
              im
              > prosto w oczy przedstawić swoje opinie.

Nie jestem tu od wyrażania swoich opini.Moje opinie są moją prywatną w 100%
              sprawą i jeśli kogoś interesują to dobrze jeśli nie to też dobrze.

Mam nadzieję, że będzie Pan tam równie
              > odważny jak tutaj!

Bądź drogi Pawle Melcer sam odważny teraz, załóż oddzielny wątek na tym forum
              zawierający słowo "przepraszam" pod moim adresem za to co wyżej napisałeś.Myślę
              że wiesz jak sprawy będą przebiegać dalej jeśli tego nie zrobisz.Inna forma
              przeprosin nie będzie akceptowana- a już na pewno nie taka w jakiej
              przepraszałeś wyżej wymienione.
              Sposób w jaki oczerniasz mnie powoduje że twoja osoba zaczyna mi się kojarzyć z
              Lepperem tylko ten "coś" w Polsce znaczy.

Adam

PS Jak już wcześniej obiecałem przestaję pisać na forum.Więc nie sil się na
              więcej niż porzepraszam

• krzykowal Re: Do Frosta 25.08.04, 22:10
                No cóż. Mogę tylko "pogratulować" nam wszystkim atmosfery na forum. Szkoda, bo
                chyba się skończyła tutaj pewna era...

pozdrawiam wszystkich
                Krzysiek
                • Gość: MarcinK Re: Do Frosta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 22:22
                  Przykro czytać forum :-(

A tak naprawdę cały problem tkwi w tym, że nie wiadomo dlaczego wciąż nie
                  ruszyła rozbudowa pasa. Czy ktoś wie COŚ PEWNEGO i może napisać w czym problem?

Pozdrawiam, MK

PS Panowie Albert i Frost - rozumiem, że możecie się nie lubić (choć szkoda)
                  ale jeśli obu Wam chodzi o Lublinek (w co nie wątpię) to dajcie sobie po razie
                  i idźdcie na piwo.

MK
              • Gość: Albert Do Frosta IP: *.toya.net.pl 25.08.04, 22:53
                Drogi Froście,
                Zdecydowanie to ja bym skorzystał, jakby złożył taki wniosek do Sądu za
                stwierdzenia, które napisałeś powyżej pod moim adresem. Bo o to, aby LOT był
                obecny w Łodzi walczę od lat i jest na to wiele konkretnych dowodów. Nie wiem,
                komu analiza Twoich wpisów z kilku ostatnich lat na tym forum (zwłaszcza tych
                wpisywanych kiedyś w dziwnych godzinach 4 - 5 nad ranem) i grupie
                pl.rec.lotnictwo (szczególnie ostatnio nt. planów Zarządu rozbudowy lotniska i
                stworzenia centrum tanich linii lotniczych) przysłuży chwały, a komu
                niepotrzebnego zamętu. To się okaże, jeżeli wybierzesz taką drogę. Radzę
                przeczytaj dokładnie swoje różne wpisy!
                Jeżeli łączy nas jednak wspólny cel w postaci rozwoju łódzkiego lotniska,
                chętnie się z Tobą spotkam i pogadam. To jest moja propozycja, moje namiary
                znasz. Może coś z tego konstruktywnego wyniknie. Bo przyjmując, że obydwu nam
                zależy na tym samym to po co się kłócić?
                Pozdrawiam,
                Paweł
    • Gość: frankenstein Re: Germanwings planuje loty do Gdańska i Łodzi IP: 195.143.166.* 24.08.04, 14:29

> Germanwings może w przyszłości uruchomić połączenia ze swych baz z Gdańskiem
      > i Łodzią.
      Kolejne
      > potencjalne połączenia dotyczą Gdańska, który jest atrakcyjny z uwagi na ruch
      > turystyczny, oraz Łodzi, która z kolei często jest odwiedzana przez
      > biznesmenów.

MOZE w przyszlosci ?? Bardzo rozwodniona perspektywa . Sezon juz sie konczy
      wiec w tym roku napewno nic nie wypali. W drugiej czesci artykulu atrakcynosc
      turystyczna Gdanska i biznesowa Lodzi. Ktora z tych atrakcyjnosci spowoduje
      wieksza ilosc paxow i ewentualne loty do obu miast. Mam nadzieje ze wypali po
      tym sezonie ogorkowym i Lodz bedzie skomunikowana z reszta kraju i Europy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka