Dodaj do ulubionych

Fajna parafia, duszpasterstwo??

IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 31.08.04, 11:33
Szłuchajcie, w sumie mieszkam w fajnej parafii, ale jakaś panuje tu bryndza,
taki marazm... Ktos powie: weź sie za to, działaj, zmień! Ale ja szukam
czegoś konkretnego: dobrego Ksiądza, duszpasterstwa dla małżeństw lub
starszej młodzieży. Ale nie jakieś dewoty, ale normalnych ludzi...
Czy ktoś z was zna takie miejsca w Łodzi??
Obserwuj wątek
    • Gość: equality Ale jaka religia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 12:21
      Parafia - ale jakiej religii, wyznania, kultu? Bo mamy ich w Polsce mnóstwo.
      • Gość: poszukująca Re: Ale jaka religia? IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 31.08.04, 12:29
        Chrześcijańska
        • Gość: equality Re: Ale jaka religia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 12:42
          Gość portalu: poszukująca napisał(a):

> Chrześcijańska

Świadkowie Jehowy, Mormoni, Adwentyści, Prawosławni, Ewangelicy, Grekokatolicy?
          Myślę, że każde z tych wyznań ma gdzieś swoje parafie, duszpasterstwa i inne
          jednostki administracyjne.
          • Gość: poszukująca Re: Ale jaka religia? IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 31.08.04, 12:52
            equal, nie czytałeś chyba mojego pierwszego posta... Chodzi o to, żeby
            wypowiedziały sie osoby, które znają parafie, Księzy lub duszpasterstwa, w
            których dobrze się czują i które mogą polecić innym.
            • Gość: equality Re: Ale jaka religia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 13:18
              Nawet jak będzie to parafia mariawitów albo adwentystów? Wyznanie nie robi Ci
              różnicy?
              • Gość: poszukująca Re: Ale jaka religia? IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 31.08.04, 13:25
                Czy masz coś do powiedzenia w tej sprawie czy piszesz, zeby zadzierać????
                • Gość: equality Re: Ale jaka religia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 13:41
                  piszę po to, żebyś sprecyzowała swoje pytanie
                  jak sprecyzujesz, to Ci na nie odpowiem
    • Gość: poszukująca nie moge uwierzyć, że nie ma.... IP: *.pai.net.pl / 195.69.80.* 01.09.04, 12:33
      nie oge uwierzyć, że nie ma wśród forumowiczów osób, które znają dobre
      społeczności chrześcijańskie... czyżby było aż tak źle? nie wierzę! znałam
      kiedyś super zakonników z Łagiewnickiego klasztor franciszkanów, tam właściwie
      czułam się najlepiej, ale to strasznie daleko od mojego miejsca
      zamieszkania.....
      • Gość: Łukasz Głowacki Re: nie moge uwierzyć, że nie ma.... IP: *.wsd.lodz.pl 01.09.04, 16:35
        Poszukujesz jak rozumiem miejsca, w którym będziesz się czuła dobrze. Może
        spróbujesz kontaktu z ruchem Spotkań Małżeńskich
        (www.archidiecezja.lodz.pl/sm/)?

Myślę również, że z dobrą "ofertą" przychodzą do Łodzi dominikanie (forpocztą
        była Dominikańska Szkoła Wiary -
        www.szkolawiary.dominikanie.pl/lodz/index.html)
        Możesz sprawdzić, czy nie odnalazłabyś się w którymś z duszpasterstw
        akademickich (np. Węzeł - www.wezel.lodz.pl lub Piątka -
        www.archidiecezja.lodz.pl/da5).

Jeśli chciałabyś przy okazji komuś pomóc, to może sprawdź w Centrum Służby
        Rodzinie (www.csr.org.pl), Caritas (www.caritas.lodz.pl) lub u bonifratrów
        (www.bonifratrzy.pl/lodz/index.html).

Ale zapewne najlepiej byłoby, gdybyś rzeczywiście sama spróbowała zrobić coś w
        swojej parafii - to zwykle działa najlepiej.

Pozdrawiam
        • Gość: poszukująca do Łukasza IP: *.pai.net.pl / 195.69.80.* 01.09.04, 18:05
          czy znasz te miejsca? zauważyłam twoje posty w paru wątkach, zdaje się, ze
          jesteś osobą dość "działającą"....
          dziękuję Ci za te namiary. jeśli się kiedyś spotkamy, to podziękuje Ci
          osobiscie.
          • Gość: Łukasz Głowacki Re: do Łukasza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 18:51
            Nie można być we wszystkich miejscach na raz:-). Ale większość z nich znam na
            tyle dobrze, żeby Ci je polecić.

Pozdrawiam

P.S. To jest dopiero drugi wątek, w którym zabierałem głos.
    • Gość: P.B. & T. Re: Fajna parafia, duszpasterstwo?? IP: *.lodz-piaski.sdi.tpnet.pl 01.09.04, 20:15
      Zachecam do odwiedzenia w niedziele o 19.00 Zielona 13. Tam powstaje zakon
      Dominikanow. Organizacja zajmuje sie ojciec Tomasz Kwiecień, ktorego znamy
      jeszcze z czasow kiedy byl przeorem klasztoru dDominikanow w Poznaniu.
      Otoczka na razie jest co prawda dosyc spartanska, ale za to atmosfera bardzo
      przyjemna, ludzie normalni, dewot nie stwierdzono ;) Dodatkowo ojciec Tomasz
      organizuje spotkania dla mlodszej i starszej mlodziezy (oczywiscie osobno ;) )

Zjrzyj, porozmawiaj, a moze sie tam kiedys spotkamy.
      Od czasu do czasu wpadamy tam w niedziele. Niestety od czasu do czasu, bo
      czeste wyjazdy i inne obowiazki nie zawsze pozwalaja.

Powodzenia

Por. Borewicz & Tulka
      • Gość: poszukująca re o Dominikanach + bonus IP: *.pai.net.pl / 195.69.80.* 02.09.04, 20:34
        Czy to Ci sami którzy mają Dominikańską Szkołę Wiary???

a bonus:

BARDZO DZIĘKUJĘ ZA TE WSZYSTKIE INFORMACJE. BARDZO MI POMOGLIŚCIE!

• Gość: Łukasz Głowacki Re: re o Dominikanach + bonus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 21:51
          > Czy to Ci sami którzy mają Dominikańską Szkołę Wiary???

Tak, to Ci sami (nie słyszałem o rozłamie wśród dominikanów). Przy czym
          organizacją łódzkiej Szkoły zajmowali się głównie świeccy współpracownicy
          Zakonu, a organizacją placówki - już zakonnicy.

Pozdrawiam
    • Gość: Michał M. Re: Fajna parafia, duszpasterstwo?? IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 01.09.04, 21:29
      Ja swego czasu byłem w "Węźle", kościół Św.Teresy, Kopcińskiego 1. Podobało mi
      się. To jest duszpasterstwo akademickie, przestałem więc tam bywać jak
      skończyłem studia... choć oczywiście takiej konieczności nie ma ;-)

"Węzeł" zdawał się być dość hermetyczny, wszyscy się znali a ja nikogo. Ale
      dosyć szybko się wkręciłem, choć nie ukrywam że moja wiara była słabsza niż
      średnia w duszpasterstwie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka