Dodaj do ulubionych

N'ka na petli Duzy Skret....

IP: *.prokom.pl 14.09.04, 10:17
.... techniczna. Pusta, sciagniety w dol odbierak....
Ciekawe co planuje MPK?
Obserwuj wątek
    • michal.ch Re: N'ka na petli Duzy Skret.... 14.09.04, 10:25
      Pewnie znowu jeździli z deską i sprawdzali, czy Cityrunner przejedzie. Pewnie znowu połamali... *

* - i żeby tego czasem na poważnie żaden redaktor nie brał jako źródło informacji. :)
    • zamek Studi, zawiodłeś mnie 14.09.04, 10:36
      Przecież to jasne. Na polecenie Wąsowicza sprawdzali techniczne możliwości
      obsługi 11-tki za pomocą technicznych N-ek bez poboru prądu. Akurat mieli
      przerwę, podczas której Główny Tajny Informator Studiego wysysał z kciuka
      kolejne rewelacje dla Ciebie.
      Jutro zobaczysz pudło po zeszrotowanym przegubowcu na krańcówce Wyszyńskiego.
      • Gość: STUDI Z Kochanowka sie urwales ????? IP: *.prokom.pl 14.09.04, 10:51
        • zamek Skądże 14.09.04, 10:54
          Ja tylko próbowałem doszlusować do Twojego poziomu wiarygodności. Wnioskuję z
          powyższego Twojego postu, że mi się udało.
          Serdeczności i powodzenia w dalszej mitomanii.
        • Gość: Michał M. W kwestii formalnej IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.09.04, 14:15
          Nie z "Kochanówka" tylko "Kochanówki", rodzaj żeński ;-) Wiem bo blisko tego
          miejsca mieszkam :D
          • Gość: STUDI Re: W kwestii formalnej IP: *.prokom.pl 14.09.04, 14:27
            hmm na starych mapach bylo Kochanowek. Wedlug tego to Helenowek tez powinien miec rodzaj zenski czyli z Helenowki ....
            Cos nie tak. Minsk, magiel, ...goszcz OK - zenski rodzaj.
            • Gość: luki Re: W kwestii formalnej IP: *.toya.net.pl 14.09.04, 14:35
              Gość portalu: STUDI napisał(a):

> hmm na starych mapach bylo Kochanowek. Wedlug tego to Helenowek tez powinien
              mi
              > ec rodzaj zenski czyli z Helenowki ....
              > Cos nie tak. Minsk, magiel, ...goszcz OK - zenski rodzaj.

Nawet tramwaje miały kiedyś na tablicach napis "Kochanówka". Szukałem
              odpowiedniego linka, ale niestety zdjęcie znajdujące się w internecie nie jest
              najlepszej jakości:

www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje/berlinka3.jpg

Na słowo możecie mi jednak wierzyć, że na tej tablicy jest napis "KOCHANÓWKA"
              (mam lepszą odbitkę w albumach). A fotka została zrobiona w 1958 roku.
            • Gość: barnaba Re: W kwestii formalnej IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 14.09.04, 16:10
              Ten Kochanówek i ten Radogoszcz.

A słowniki i mapy niech głoszą jak chcą.

pozdrawiam

• Gość: luki Re: W kwestii formalnej IP: *.toya.net.pl 14.09.04, 17:04
                Ten Radogoszcz i ta Kochanówka - tak jest OK, a i z mapą się zgadza.
                • Gość: barnaba Re: W kwestii formalnej IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 14.09.04, 17:22
                  > Ten Radogoszcz i ta Kochanówka - tak jest OK, a i z mapą się zgadza.

Odpowiadając zupełnie poważnie.
                  "Ten Radogoszcz" - na pewno- wbrew zapędom niektórych Forumowiczów i
                  dziennikarzy.
                  Co do Kochanówka (Kochanówki?) nie jestem pewien. Spora część starych Łodzian
                  mówi.. "Kochanówek"- klasyczne powiedzenie "głupi z Kochanówka". Inni stosują
                  do nazwy osiedla rodzaj żeński.

Kto ma rację- nie wiem. Trzeba by sprawdzić w dokumentach z XIX wieku.

pozdrawiam
            • Gość: Michał M. Z Radogoszcza do Bydgoszczy ;-) IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.09.04, 17:44
              TEN Radogoszcz, ale... TA Bydgoszcz! Mimo że końcówka obu nazw jest
              jednakowa. "Jestem z Radogoszcza" ale "Jestem z Bydgoszczy".

Z Mińskiem to pewnie zależy od tego, który Mińsk ;) Tak jak Ostrów: "Ostrów
              Wielkopolski" ale "Ostrów Mazowiecka" ("Ojciec pochodzi z Ostrowa
              Wielkopolskiego, a matka z Ostrowii Mazowieckiej").

Nie należy się dziwić żeńskiej formie, bo "ostrów" znaczy "wyspa", TA wyspa. A
              kto wie od czego pochodzi "Radogoszcz" i "Bydgoszcz"? Może to wytłumaczy
              różność form?

Dobra, dosyć tego mądrzenia się językowego, jestem fizykiem a nie polonistą ;-)

Jeszcze tylko dodam, że w języku fińskim nie ma zaimków "on", "ona", "ono",
              trzecia osoba liczba pojedynczej ma tylko jedną formę. Efekt? Można przeczytać
              książkę i nie dowiedzieć się jakiej płci jest główny bohater... o ile
              oczywiście na przykład nie zdejmie bluzeczki i nie odsłoni zgrabnego biustu ;-)
            • Gość: Michał M. Re: W kwestii formalnej IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.09.04, 18:08
              Niekoniecznie. "Helenówek" (Gałkówek) może odmieniać się jak "ołówek",
              a "Kochanówka" jak "stalówka". Mimo że oba przyrządy służą do pisania, jedno
              jest rodzaju żeńskiego, a drugie męskiego. Nikt nie powie "ten stalówek"
              albo "ta ołówka" ;-)

Co do starych map - jak zobaczę takową, to uwierzę ;-)

Osiedle mieszkaniowe na rogu Aleksandrowskiej i Szczecińskiej nazywa
              się "Rogatka" (taką nazwę ma spółdzielnia mieszkaniowa), mimo że dawniej ponoć
              nazywano to miejsce "Rogatki". Ktoś zmienił liczbę w nazwie, może z pobliską
              Kochanówką(iem) też kręcił ;-)
          • Gość: luki Re: W kwestii formalnej IP: *.toya.net.pl 14.09.04, 14:37
            Gość portalu: Michał M. napisał(a):

> Wiem bo blisko tego miejsca mieszkam :D

Hehe, a często Cię wypuszczają do kafejki internetowej? :)))

pzdr
            • Gość: Michał M. Re: W kwestii formalnej IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.09.04, 17:46
              Mamy teraz komputery w pokojach. Wystarczy więc, że mi lekko poluźnią
              kaftanik ;-)

O Rety! Znowu przyszli zacisnąććććććććć!
              • Gość: luki Re: W kwestii formalnej IP: *.toya.net.pl 14.09.04, 19:28
                ROTFL :)))

pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka