Gość: STUDI IP: *.prokom.pl 14.09.04, 10:17 .... techniczna. Pusta, sciagniety w dol odbierak.... Ciekawe co planuje MPK? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michal.ch Re: N'ka na petli Duzy Skret.... 14.09.04, 10:25 Pewnie znowu jeździli z deską i sprawdzali, czy Cityrunner przejedzie. Pewnie znowu połamali... * * - i żeby tego czasem na poważnie żaden redaktor nie brał jako źródło informacji. :) Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Studi, zawiodłeś mnie 14.09.04, 10:36 Przecież to jasne. Na polecenie Wąsowicza sprawdzali techniczne możliwości obsługi 11-tki za pomocą technicznych N-ek bez poboru prądu. Akurat mieli przerwę, podczas której Główny Tajny Informator Studiego wysysał z kciuka kolejne rewelacje dla Ciebie. Jutro zobaczysz pudło po zeszrotowanym przegubowcu na krańcówce Wyszyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Skądże 14.09.04, 10:54 Ja tylko próbowałem doszlusować do Twojego poziomu wiarygodności. Wnioskuję z powyższego Twojego postu, że mi się udało. Serdeczności i powodzenia w dalszej mitomanii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. W kwestii formalnej IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.09.04, 14:15 Nie z "Kochanówka" tylko "Kochanówki", rodzaj żeński ;-) Wiem bo blisko tego miejsca mieszkam :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: W kwestii formalnej IP: *.prokom.pl 14.09.04, 14:27 hmm na starych mapach bylo Kochanowek. Wedlug tego to Helenowek tez powinien miec rodzaj zenski czyli z Helenowki .... Cos nie tak. Minsk, magiel, ...goszcz OK - zenski rodzaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: W kwestii formalnej IP: *.toya.net.pl 14.09.04, 14:35 Gość portalu: STUDI napisał(a): > hmm na starych mapach bylo Kochanowek. Wedlug tego to Helenowek tez powinien mi > ec rodzaj zenski czyli z Helenowki .... > Cos nie tak. Minsk, magiel, ...goszcz OK - zenski rodzaj. Nawet tramwaje miały kiedyś na tablicach napis "Kochanówka". Szukałem odpowiedniego linka, ale niestety zdjęcie znajdujące się w internecie nie jest najlepszej jakości: www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje/berlinka3.jpg Na słowo możecie mi jednak wierzyć, że na tej tablicy jest napis "KOCHANÓWKA" (mam lepszą odbitkę w albumach). A fotka została zrobiona w 1958 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: W kwestii formalnej IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 14.09.04, 16:10 Ten Kochanówek i ten Radogoszcz. A słowniki i mapy niech głoszą jak chcą. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: W kwestii formalnej IP: *.toya.net.pl 14.09.04, 17:04 Ten Radogoszcz i ta Kochanówka - tak jest OK, a i z mapą się zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: W kwestii formalnej IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 14.09.04, 17:22 > Ten Radogoszcz i ta Kochanówka - tak jest OK, a i z mapą się zgadza. Odpowiadając zupełnie poważnie. "Ten Radogoszcz" - na pewno- wbrew zapędom niektórych Forumowiczów i dziennikarzy. Co do Kochanówka (Kochanówki?) nie jestem pewien. Spora część starych Łodzian mówi.. "Kochanówek"- klasyczne powiedzenie "głupi z Kochanówka". Inni stosują do nazwy osiedla rodzaj żeński. Kto ma rację- nie wiem. Trzeba by sprawdzić w dokumentach z XIX wieku. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Z Radogoszcza do Bydgoszczy ;-) IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.09.04, 17:44 TEN Radogoszcz, ale... TA Bydgoszcz! Mimo że końcówka obu nazw jest jednakowa. "Jestem z Radogoszcza" ale "Jestem z Bydgoszczy". Z Mińskiem to pewnie zależy od tego, który Mińsk ;) Tak jak Ostrów: "Ostrów Wielkopolski" ale "Ostrów Mazowiecka" ("Ojciec pochodzi z Ostrowa Wielkopolskiego, a matka z Ostrowii Mazowieckiej"). Nie należy się dziwić żeńskiej formie, bo "ostrów" znaczy "wyspa", TA wyspa. A kto wie od czego pochodzi "Radogoszcz" i "Bydgoszcz"? Może to wytłumaczy różność form? Dobra, dosyć tego mądrzenia się językowego, jestem fizykiem a nie polonistą ;-) Jeszcze tylko dodam, że w języku fińskim nie ma zaimków "on", "ona", "ono", trzecia osoba liczba pojedynczej ma tylko jedną formę. Efekt? Można przeczytać książkę i nie dowiedzieć się jakiej płci jest główny bohater... o ile oczywiście na przykład nie zdejmie bluzeczki i nie odsłoni zgrabnego biustu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: W kwestii formalnej IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.09.04, 18:08 Niekoniecznie. "Helenówek" (Gałkówek) może odmieniać się jak "ołówek", a "Kochanówka" jak "stalówka". Mimo że oba przyrządy służą do pisania, jedno jest rodzaju żeńskiego, a drugie męskiego. Nikt nie powie "ten stalówek" albo "ta ołówka" ;-) Co do starych map - jak zobaczę takową, to uwierzę ;-) Osiedle mieszkaniowe na rogu Aleksandrowskiej i Szczecińskiej nazywa się "Rogatka" (taką nazwę ma spółdzielnia mieszkaniowa), mimo że dawniej ponoć nazywano to miejsce "Rogatki". Ktoś zmienił liczbę w nazwie, może z pobliską Kochanówką(iem) też kręcił ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: W kwestii formalnej IP: *.toya.net.pl 14.09.04, 14:37 Gość portalu: Michał M. napisał(a): > Wiem bo blisko tego miejsca mieszkam :D Hehe, a często Cię wypuszczają do kafejki internetowej? :))) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: W kwestii formalnej IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.09.04, 17:46 Mamy teraz komputery w pokojach. Wystarczy więc, że mi lekko poluźnią kaftanik ;-) O Rety! Znowu przyszli zacisnąććććććććć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: W kwestii formalnej IP: *.toya.net.pl 14.09.04, 19:28 ROTFL :))) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś