Dodaj do ulubionych

!!! RZEKA dla Łodzi... !!!

13.04.02, 09:36
Nowe stawy, nowe ścieżki, nowe pomniki, nowe małpki w ZOO, etc....
A mi brakuje w tym mieście (lub jego najbliższych okolicach)
R Z E K I z "prawdziwego zdarzenia"!!!
Może by tak połączyć np. Pilicę z czymś tam: wykopać i
zagospodarować "przyrodniczo" taki kanał, wybudować przystań, plaże itp. itd.
Miasto zyskałoby i na atrakcyjności i na mikroklimacie...
Wiem, że to bardzo trudny projekt (i kosztowny!), ale może jacyś Francuzi,
Amerykanie i inni P.T. Bogatsi - pomogą?
Obserwuj wątek
    • geograf Re: !!! RZEKA dla Łodzi... !!! 13.04.02, 12:06
      Jeżeli mieliby pomóc ci Francuzi i Amerykanie przy kasie tak samo jak przy Fali i hotelach, to ja podziękuję...
      Ja juz wolę Łódź wyjatkowa! Łódź bez większej wody:))
      Bo to też taki osobliwy urok tego miasta:))

Pomyślcie- powodzie, podtopienia nam nie groża...:)))
      • michal.ch Re: !!! RZEKA dla Łodzi... !!! 13.04.02, 14:09
        Co z zalewem na Nerze, o którym mowa w TOnZ-owskiej książeczce o rzekach?
        • gabi1 Re: !!! RZEKA dla Łodzi... !!! 13.04.02, 14:16
          Najpierw Ner trzeba oczyścić.Bo co to za radocha kąpać się w śmierdzącej wodzie?
          A GOS ciągle nie działa na 100%.
          • geograf Re: !!! RZEKA dla Łodzi... !!! 13.04.02, 14:44
            a mi się zdaje, ze już Bobry pławia się w Nerze...
            do Neru nie trafiaja już ścieki z Łodzi...(a jeżeli już to malutko...)
            problem z rzeka zaczyna się za Konstantynowem....
            • jasam Re: !!! RZEKA dla Łodzi... !!! 13.04.02, 17:32
              To są bobry mutanty.
              pozdr.
              • saper_ Re: !!! RZEKA dla Łodzi... !!! 13.04.02, 17:44
                A może to nie są bobry tylko homiki????
                • geograf Re: !!! RZEKA dla Łodzi... !!! 13.04.02, 17:46
                  to jakies wyrośnięte te homiki!! I sierśc maja...przecież homiki bez siersci...nie, to nie homiki;) Bopry :)
                • armstrong Re: !!! RZEKA dla Łodzi... !!! 15.04.02, 07:15
                  hyba chomiki... :)
                  • Gość: geograf Re: !!! RZEKA dla Łodzi... !!! IP: *.toya.net.pl / 10.0.219.* 15.04.02, 17:03
                    chyba nie homiki... to jednak bobry...:)))
              • geograf Re: !!! RZEKA dla Łodzi... !!! 13.04.02, 17:45
                Z pewnościa kiedyś będa normalne...

Ale co z tym jeziorem/stawem???
      • Gość: Silvio Re: !!! RZEKA dla Łodzi... !!! mamy ich 16!!! IP: *.g1.pl 14.04.02, 00:30
        Geograf, czy Ty zawsze wypowiadasz sie w watkach w ktorych ja uczestnicze? ;-)

Nie wiem czy naprawde masz cos wspolnego z geografia, ale przyda CI sie
        informacja, ze miasto zalozono z mysla o rozwoju przemyslu wlokienniczego,
        czemu sprzyjala niezwykle duza liczba rzek i strumieni. Na poczatku XIX wieku
        bylo ich 19!
        Do naszych czasow dotrwalo tylko 16, w wiekszosci maja swoj bieg w kanalach.
        Najwieksza to Ner. BTW coraz czystszy ostatnio, nawet bobry sie w nim zalegly a
        one lubia czysta wode.
        na ra
        Silvio
        • geograf Re: !!! RZEKA dla Łodzi... !!! mamy ich 16!!! 14.04.02, 08:39
          Gość portalu: Silvio napisał(a):

> Geograf, czy Ty zawsze wypowiadasz sie w watkach w ktorych ja uczestnicze? ;-)
          >
          > Nie wiem czy naprawde masz cos wspolnego z geografia, ale przyda CI sie
          > informacja, ze miasto zalozono z mysla o rozwoju przemyslu wlokienniczego,
          > czemu sprzyjala niezwykle duza liczba rzek i strumieni. Na poczatku XIX wieku
          > bylo ich 19!
          > Do naszych czasow dotrwalo tylko 16, w wiekszosci maja swoj bieg w kanalach.
          > Najwieksza to Ner. BTW coraz czystszy ostatnio, nawet bobry sie w nim zalegly a
          >
          > one lubia czysta wode.
          > na ra
          > Silvio

Ty o historii tego miasta nie musisz mnie uczyc:)) Znam ja bardzo dobrze (choc cały czas bardzo słabo...). W XIX w. owszem, było tutaj bardzo dużo rzek, ale zobacz ile zostało do dzisiaj... Ner- owszem, oczywszcza się, ale nie będzie czysty dopóki ścieki z Pabianic, Łodzi i Konstantynowa całkowicie nie rpzestana do niego płynac. W temacie watku chodzi o duża rzekę...taka z bulwarem przy brzegu i mostami nad nia;) nie chodzi o taka rzeczkę w kanałach:))

Silvio- czy my siebie nawzajem przesladujemy??:))
          • Gość: Silvio Re: !!! RZEKA dla Łodzi... !!! mamy ich 16!!! IP: *.g1.pl 15.04.02, 00:49
            Popadasz w obsesje :-)))
      • armstrong Re: !!! RZEKA dla Łodzi... !!! 15.04.02, 07:17
        Taki urok, że nikt tu nie chce przyjeżdżać!!!
        Ja też trafiłem do Łodzi kilkanaście lat temu - przez niedopatrzenie!
        Uwierzyłem w te 30 rzek i rzeczek...
        Eeeech!
        • geograf Re: !!! RZEKA dla Łodzi... !!! 15.04.02, 17:05
          i co? nadal tu jesteś??
          aż tak źle Ci tu było??
          Ech....

:)
    • tulka Re: !!! RZEKA dla Łodzi... !!! 13.04.02, 14:32
      Kiedyś strasznie doskwierał mi brak rzeki w Łodzi. Byłam bardzo niepocieszona,
      że wszystkie największe i najważniejsze miasta w Polsce są położone nad jakąś
      rzeką- z wyjątkiem Łodzi. Jakoś nie przeszkadzało mi to, że te rzeki to
      przeważnie ścieki...
      A teraz już mi to nie przeszkadza. Może to nawet lepiej? Gdzieś by się jakiś
      most zaczął sypać, zamknęliby, kilka miesięcy remontu, korki, same kłopoty...;-)
    • jasam Re: !!! RZEKA dla Łodzi... !!! 13.04.02, 17:35
      To takie szblonowe.
      Bardziej ekstrawagandzko jest gdy Łodź jest bez wody w pobliżu. taka pustynna
      łodź.
      pozdr.
      • geograf Re: !!! RZEKA dla Łodzi... !!! 13.04.02, 17:49
        Zbudujmy lepiej podziemne jezioro!! :))
        i będzie prawdziwa Łódź na wodzie:)
    • p8 Żądamy dostępu Łodzi do morza!!! 13.04.02, 17:52
      A co!!!

panBozia
      • petter Re: Żądamy dostępu Łodzi do morza!!! 14.04.02, 00:39
        Poczekaj troche ,a wiemy wszyscy ze jestes niesmiertelny
        To moze doczekasz sie i Lodzi nad morzem.
        Jak stopniaja lodowce na biegunie pn.
        To wedle przypuszczen naukowcow poziam morza ma sie podniesc o ok. 150 m
        Czyli do morza zostanie nam bardzo niewiele.

pozd peter
        • geograf Re: Żądamy dostępu Łodzi do morza!!! 14.04.02, 08:39
          I w Łodzi będzie port??!! podoba mi się!!:))
          • tulka Re: Żądamy dostępu Łodzi do morza!!! 14.04.02, 11:12
            Jeśli mozna wyrazić życzenie, to ja wolałabym raczej jakieś góry... ;-)
          • Gość: mak. Re: Żądamy dostępu Łodzi do morza!!! IP: *.kis.p.lodz.pl 14.04.02, 12:30
            Ale jaki będzie w Łodzi tłok gdy pod wodą zniknie Szczecin, Gdańsk, Koszalin
            etc. i do Łodzi ściągnie ludność z tych miast. I zbudują nam stocznie! A ja nie
            chcę w Łodzi stoczni. Łódź podoba mi się taka jak jest – bez wody, a za to z
            charakterystyczną zabudową przemysłową. Jak na razie wystarczy mi tu kilka
            stawów, a rzeki są przecież niedaleko. Jak ktoś jest wielbicielem wód płynących
            i malowniczych krajobrazów polecam niedaleką wycieczkę nad Grabię w okolice
            Łasku. Najładniejsze zakątki nad Grabią to samo ujście na terenie Parku
            Krajobrazowego Międzyrzecza Warty i Widawki (z Łasku jedzie się drogą na Wieluń
            i Widawę), Zimne Wody i Barycz, w której jest zabytkowy młyn. A sama Grabia –
            ach!!! Woda jeszcze czysta. Jeszcze dwa lata temu przy samym ujściu widziałam w
            niej raki, a były tam dlatego, że to daleko od miasta!
            • tulka Re: Żądamy dostępu Łodzi do morza!!! 14.04.02, 12:37
              Czy mówisz o Zimnych Wodach- takiej wiosce niedaleko Ldzania?
              • geograf Re: Żądamy dostępu Łodzi do morza!!! 14.04.02, 13:39
                nie niedaleko tylko w samej Łodzi!:) troszcze na północy-zachód od Szczecińskiej, za Kochanóka:) Jest to osiedle na rzeczka- Zimna Woda:))

A co do sotczni- Łódź nie będzie nad samym morzem:) wybudujemy gdzieś w Zgierzu badź Strykowie ;)
                A jak coś to Wawszawie da się ten przywilej:)

A co z jeziorem pod miastem? a gdzie wrzucimy góry??
                • tulka Re: Żądamy dostępu Łodzi do morza!!! 14.04.02, 14:39
                  Geo, chyba mówimy o różnych sprawach. Mak napisała o rzeczce Grabi. I o Zimnych
                  Wodach jako o jednym z najładniejszych zakątków nad Grabią. A ja chciałam się
                  dowiedzieć, czy to te same Zimne Wody, w których wielokrotnie bywałam. Taka
                  wieś, do której jadąc trzeba było w Dobroniu skręcić na Ldzań, a za Ldzaniem
                  zjechać na piaszczystą drogę przez pole...
                  Do Zimnych Wód już nie jeżdżę, bo nie mogą tam już bywać przyjaciele, którzy
                  nas zawsze zapraszali. Ale znad Grabi zachowałam bardzo dobre wspomnienia...
                  • geograf Re: Żądamy dostępu Łodzi do morza!!! 14.04.02, 14:44
                    ale to pokręcone:))
                    Rzeczywiście to co innego:))
                    nie wiedziałem, że istnieje coś takiego jak Ldzań...myslałem, że się pomyliłaś (wybacz:))....
                    • tulka Re: Żądamy dostępu Łodzi do morza!!! 14.04.02, 15:47
                      Nie ma sprawy, Geo :-)
                      Swoją drogą nieźle musiałyby mi się palce poplątać, żeby zamiast Łodzi wyszedł
                      Ldzań ;-)
                      • geograf Re: Żądamy dostępu Łodzi do morza!!! 14.04.02, 15:52
                        tulka napisał(a):

> Swoją drogą nieźle musiałyby mi się palce poplątać, żeby zamiast Łodzi wyszedł
                        > Ldzań ;-)

Mi czasami się udaje :o))
                  • Gość: mak. Re: Żądamy dostępu Łodzi do morza!!! IP: *.kis.p.lodz.pl 14.04.02, 15:21
                    tulka napisał(a):

> Geo, chyba mówimy o różnych sprawach. Mak napisała o rzeczce Grabi. I o Zimnych
                    >
                    > Wodach jako o jednym z najładniejszych zakątków nad Grabią. A ja chciałam się
                    > dowiedzieć, czy to te same Zimne Wody, w których wielokrotnie bywałam. Taka
                    > wieś, do której jadąc trzeba było w Dobroniu skręcić na Ldzań, a za Ldzaniem
                    > zjechać na piaszczystą drogę przez pole...
                    > Do Zimnych Wód już nie jeżdżę, bo nie mogą tam już bywać przyjaciele, którzy
                    > nas zawsze zapraszali. Ale znad Grabi zachowałam bardzo dobre wspomnienia...

Dokładnie Tulko, te wszystkie miejscowości nad Grabią są położone blisko siebie.
                    Do Ldzania też lubię jeździć. Nad brzegiem Grabi znajduje się tam przepiękna
                    wydma porośnięta lasem sosnowym. I wspomnienia znad Grabi też mam dobre...
                    Pozdrawiam
                    Mak
                    • tulka Re: Żądamy dostępu Łodzi do morza!!! 14.04.02, 16:42
                      A ja ostatnio nie mam okazji się tam wybrać... Przy najbliższej okazji pozdrów
                      Grabię ode mnie i Porucznika, dobrze? :-)

Pozdrawiam
                      Tulka
                      • Gość: mak. Re: Żądamy dostępu Łodzi do morza!!! IP: *.kis.p.lodz.pl 15.04.02, 15:40
                        tulka napisał(a):

> A ja ostatnio nie mam okazji się tam wybrać... Przy najbliższej okazji pozdrów
                        > Grabię ode mnie i Porucznika, dobrze? :-)
                        >
                        > Pozdrawiam
                        > Tulka

Oczywiście, że pozdrowię od Was moją ulubioną rzekę. I chyba nawet niedługo się
                        tam wybiorę. Wczoraj już nawet odbyłam krótką podróż w tamte miejsca - ale tylko
                        palcem po mapie:-).
                        Pozdrawiam serdecznie
                        Mak.
                • armstrong Re: Żądamy dostępu Łodzi do morza!!! 15.04.02, 07:19
                  Góry wrzućmy na górą (mapy), żeby nie było pomyłek!
                  Ha!
                  • armstrong Re: Żądamy dostępu Łodzi do morza!!! 15.04.02, 07:22
                    ę nie ą!
    • anntad Re: !!! RZEKA dla Łodzi... !!! 14.04.02, 19:11
      > Miasto zyskałoby i na atrakcyjności i na mikroklimacie...
      > Wiem, że to bardzo trudny projekt (i kosztowny!), ale może jacyś Francuzi,
      > Amerykanie i inni P.T. Bogatsi - pomogą?

Masz rację ale czy nasi chłopi i politycy którzy ich buntują przeciw sprzedawaniu
      ziemi się zgodzą? A mogłoby być tak pięknie.
      • armstrong Re: !!! RZEKA dla Łodzi... !!! 15.04.02, 07:21
        To zwerbujmy ICH KOBITY dla naszych planów!!!
        Podobno to niezwykle skuteczny sposób w tzw. świecie.
    • p8 Żądamy dostępu Łodzi do morza i do gór!!! 14.04.02, 22:36
      Tulko:) chciałaś - masz...:))))))))))))

paBozia
      • tulka Re: Żądamy dostępu Łodzi do morza i do gór!!! 14.04.02, 22:38
        Dzięki, Boziu :-)
        Pod tym mogę się podpisać:

Tulka :-)
      • yaa Re: Żądamy dostępu Łodzi do morza i do gór!!! 15.04.02, 09:09
        Kilka lat temu w Suwałkach był na murze napis "Suwałki żądają dostępu do
        morza", ale widzę, że my ich przebiliśmy. I dobrze.
        Proponuję tylko, żeby morze było na POŁUDNIOWYM krańcu Łodzi (bo na południu
        jest cieplrej i woda będzie cieplejsza do kąpieli) a góry na PÓŁNOCY, żeby
        dłużej śnieg leżał.
        Pomyślcie jak turystyka ruszy...wyciągi już od Łagiewnik, plaże już na
        Olechowie.
        Aż miło.
        Pozdrawiam
        Yaa
        • tulka Re: Żądamy dostępu Łodzi do morza i do gór!!! 15.04.02, 09:18
          To może od razu, żeby nie było wątpliwości, żądajmy dostępu do Morza
          Śródziemnego?
          Wysunęłabym nawet postulat "Łódź od morza do morza", ale wtedy nie
          wystarczyłoby miejsca na góry.. ;-)
          • geograf Re: Żądamy dostępu Łodzi do morza i do gór!!! 15.04.02, 17:08
            zawsze góry moga wyrastac z morza....:)
            • armstrong Re: Żądamy dostępu Łodzi do morza i do gór!!! 15.04.02, 18:33
              Owszem, mogą...
              Ale nie zawsze chcą!
              Mogą też pływać, ale do tego potrzebna jest... zamrażarka.
              A co do lokalizacji morza - uważam, że powinno być centralnie,
              by wszystkie dzielnice miały "równy dostęp" - bez uprzywilejowań!
              Tylko, co wtedy z City?
              Ja w nim mieszkam, eeech!
              • geograf Re: Żądamy dostępu Łodzi do morza i do gór!!! 15.04.02, 18:54
                Jedno jest pewne!
                Morze precz mi z Chojen!:)
                na wschodzie od miasta jest sporo pól... może tam?? I Citek stałby się tramwajem turystycznym;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka