Dodaj do ulubionych

Czy warto brać kredyt studencki?

06.10.04, 17:20
Przygotowujemy dodatek dla studentów. I chcemy poznać Wasze opinie na ten
temat.
Obserwuj wątek
    • Gość: juz.nie.student Re: Czy warto brać kredyt studencki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 17:30
      Jasne że warto wziąć i natychmiast włożyć kasę na dobrą lokatę. Przynajmniej
      kiedyś tak się robiło (prawie wszyscy moi znajomi, którzy się w końcu na taki
      kredyt załapali, a dużo papierków trzeba było uzbierać). Może teraz jakieś inne
      zasady są, nie wiem.
      • pawel-strzalka Re: Czy warto brać kredyt studencki? 06.10.04, 17:48
        a ja szczerze mowiąc nie mam pojecia co to jest kredyt studencki i po co mi on
        miałby być
        • Gość: już.nie.student Re: Czy warto brać kredyt studencki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 17:59
          > a ja szczerze mowiąc nie mam pojecia co to jest kredyt studencki i po co
          > mi on miałby być

tego to chyba nikt nie wie, łącznie z twórcami tej ustawy (czy innego aktu
          prawnego) takie kredyty ustanawiającej
          pewnie intencją było to, żeby u nas było "tak jak na Zachodzie"
          może i ktoś chciał dobrze, ale w Polsce wyszło jak zawsze
          • Gość: literka m Re: Czy warto brać kredyt studencki? IP: *.hms.ag / 217.6.80.* 06.10.04, 18:41
            Problem jest znacznie szerszy. Oplaca sie ? Kto, majac dochody w rodzinie
            umozliwiajace wziecie kredytu moze spokojnie studiowac a kredyt odkladac na
            konto ? Jak dla mnie glownie ci, ktorzy maja lewe (nieujawnione) dochody.
            Myle sie ?

Jesli natomiast ktos rzeczywiscie go potrzebuje, to wielki problem pojawia sie
            dosc szybko: skad w obecnej sytuacji wziac pieniadze na jego splate ?
            Prawdopodobnie dlatego zmieniono kilka miesiecy temu ustawe o kredytach i
            wydluzono czas karencji do 2 lat.
            Mam kilkoro znajomych, ktorym wlasnie zaczelo sie splacanie kredytu. Pracuja i
            maja dochod rzedu 700 zl netto. Z tego ponad 200 zl idzie miesiecznie na splate
            kredytu.... ile zostaje na utrzymanie jesli wykupimy migawke (bilet
            miesieczny ;) )? Oczywiscie sa i tacy ktorzy zarabiaja lepiej, nie naleza oni
            jednak do wiekszosci.
          • dziad_borowy To ja wiem powiem po co 06.10.04, 18:46
            A po to mianowicie, zeby nie brac kasy od rodzicow. Juz.nie.student mial
            znajomych, ktorzy traktowali to jako mozliwosc zysku, ja takich znajomych
            mialem tylko kilku. Wiekszosc moich znajomych brali/biora kredyt, zeby odciazyc
            rodzicow. Z roznych powodow. Raz rodzice moga po prostu nie miec, zeby utrzymac
            dziecko na studiach, a raz student chce byc w miare niezalezny i pozniej moc
            powiedziec: sam sobie oplacilem studia. A jak pieniedzy nie ma to jest to
            jedyny tani i malo stresujacy sposob zeby sie utrzymac przez okres studiow i
            pozniej sobie splacac kredyt. Ja sam splacam i jestem zadowolony z tego, ze
            kredyt wzialem i wiem, ze byl mi potrzebny. Takze nie wiem juz.nie.student na
            jakiej podstawie wypowiadasz sie tak krytycznie na ten temat. A na zachodzie to
            jest raczej mniej kredytowo, a bardziej stypendialnie. Ot co. Pewnie chciales
            dobrze, a wyszlo jak zawsze.
            Dzierżbór
            • Gość: już.nie.student Re: To ja wiem powiem po co IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 21:20
              drogi dziadu, zarówno ja (nie brałem żadnego kredytu) jak i ci znajomi, którzy
              go wzięli w celach czysto spekulacyjnych, od dawna nie byli na garnuszku
              rodziców studiując.
              • dziad_borowy Otóż to 07.10.04, 10:39
                W chwili obecnej rowniez bym tych pieniedzy nie przejadal. Ale wiekszosc
                studentow jednak nie pracuje, a jak pracuje to nie starcza im pieniedzy na
                samodzielne utrzymanie i im ten kredyt naprawde pomaga.
                Dzierżbór!!!
      • Gość: Protz Re: Czy warto brać kredyt studencki? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.04, 00:05
        > Jasne że warto wziąć i natychmiast włożyć kasę na dobrą lokatę.

Moze nie lokate, ale zrównoważony fundusz inwestycyjny, czemu nie? :)

Protz
      • topjes Re: Czy warto brać kredyt studencki? 09.10.04, 12:23
        > Jasne że warto wziąć i natychmiast włożyć kasę na dobrą lokatę.

Bez sensu. Jeśli tak zostało wykorzystanych większość tych kredytów to porażka :///
        Ja korzystałem przez 4 lata. Przede wszystkim chciałem odciążyć rodziców i żyć
        na jakimś przyzwoitym poziomie oraz inwestować w siebie. I to jest chyba
        podstawa sukcesu. 4000 zł rocznie (za moich czasów) to była kupa kasy. Stać mnie
        było na książki, ciekawe magazyny, jakieś wyjazdy studenckie, rozwijanie
        zainteresowań (części komputerowe kosztują ;). To wszystko zaprocentowało. Teraz
        mam pracę, spłacam po 200 zł i uważam to za najlepszą inwestycję swojej młodości.

pzdr
        topjes
    • Gość: kazel Re: Czy warto brać kredyt studencki? IP: *.man.lodz.pl / *.man.lodz.pl 07.10.04, 17:31
      Plusem tego kredytu jest:
      - spłacanie go dopiero po okresie 12 miesięcy od daty wypłaty ostatniej transzy;
      - oprocentowanie jest na niskim (akceptowalnym) poziomnie dla młodych osób;
      - niezbyt skomplikowana procedura przyznawania kredytu

Minusem tego kredytu jest:
      - co semestr trzeba przynosić do banku zaświadczenie o zaliczonej sesji (u mnie
      na wydziale kosztowało to 5 zł. Pieniądze nie wielkie, ale zawsze);
      - kredyt jest wypłacany comiesięcznymi transzami, co nie zawsze mobilizuje do
      odłożenia większej gotówki;
      - konieczność założenia konta w tym banku który udziela kredytu;
      - niemożność spłacenia większej kwoty kredytu bez wcześniejszego wyliczenia
      (płatna usługa) przez bank harmonogramu płatności;
      • Gość: literka m Re: Czy warto brać kredyt studencki? IP: *.hms.ag / 217.6.80.* 07.10.04, 18:10
        > spłacanie go dopiero po okresie 12 miesięcy od daty wypłaty ostatniej transzy

nie 12 ale 24. Przeciez wyzej napisalem ze zmieniono to, wiec nie wprowadzaj w
        blad.

i (o ile dobrze pamietam) nie od daty wplaty ostatniej traanszy ale od daty
        planowanego skonczenia uczelni

• Gość: kazel Re: Czy warto brać kredyt studencki? IP: *.man.lodz.pl / *.man.lodz.pl 07.10.04, 18:14
          Za błędy przepraszam, bo brałem go 3 lata temu i nie doczytałem twojego
          artykułu.

Z tego co wiem, to możesz przerwać pobieranie tego kredytu w trakcie studiów
          (po danym semestrze oczywiście), a nie czekać do końca studiów z pobieraniem
          kredytu, chyba, że są wprowadzone jakieś zastrzeżenia, że jeśli bierze się
          kredyt, to do końca
    • ulapod Re: Czy warto brać kredyt studencki? 08.10.04, 23:25
      Ja brałam kredyt studencki już w pierwszym roku jego wejścia na rynek. Brałam go przez 2 lata do końca moich studiów. Pieniądze nie były mi potrzebne do życia, brałam je i odkładałam na mieszkanie (wpłacałam je do funduszu inwestycyjnego i na lokaty). Kredyt już mam dawno spłacony i bardzo go sobie chwalę. Raz po półroczu zapomniałam im donieść zaswiadczenie o wpisaniu na kolejny semestr i przepadła mi jedna transza - trzeba na to uważać.

pozdrawiam

ulapod
      • Gość: literka m nie oceniam, podsumowuje IP: *.hms.ag / 217.6.80.* 09.10.04, 09:09
        z listow wylania sie obraz polskiej rzeczywistosci. Nie potrzebuje kredytu, ale
        go wezme. Zawsze pare groszy wskoczy i bede do przodu. Znow kombinowanie. A
        przeciez kredyt zostal wymyslony dla tych, ktorzy potrzebuja go aby MOC
        studiowac. Aby oplacic ewentualne praktyki, podreczniki, ksero, akademik,
        przejazdy komunikacyjne. Nie dla inwestorow gieldowych, zakupow mieszkan
        tudziez innych atrakcji (malwersacji ;) ) pienieznych.

Ja ponawiam pytanie. Kredyt dostaja osoby ktore udowodnia bardzo maly (nie chce
        rzucac cyframi bo nie pamietam ile) dochod w rodzinie na osobe. Jak takie
        osoby, moga spokojnie studiowac i inwestowac kredyt w fundusze powiernicze albo
        odkladac na konto ? Znaczy albo oszukaly (zataily jakies zrodlo dochodu) albo
        sa jacys cholerni cudotworcy.

Zwracam uwage na jeszcze jeden istotny fakt. Odsetki od tego kredytu przez
        dlugi czas placi panstwo. Znaczy my wszyscy. Ja takze. Dlaczego ? Dlatego, zeby
        umozliwic ludziom zdobycie wyksztalcenia. WYKSZTALCENIA a nie ODSETEK ktore
        odkladaja sie u nich na koncie. W takim razie - ciut to upraszczajac - czuje
        sie przez tych ktorzy wzieli aby zarobic na odsetkach OKRADANY. Bo oni maja
        odsetki, ktore panstwo (znaczy ja) placi.

Powiedzcie mi prosze gdzie jest blad w mojej wypowiedzi. Tak na pewno nie mam
        racji, ale jeszcze nie wiem w ktorym miejscu popelnilem blad.
    • cigi Re: Czy warto brać kredyt studencki? 09.10.04, 12:31
      pewnie, że warto brać. ale bynajmniej nie po to, żeby włożyć na lokatę jak to
      niektórzy sugerowali. niestety nie jestem już studentem, ale gdybym nim był to
      na pewno o taki kredyt bym się starał. a dlaczego:
      - masz kasę, możesz dorobić do stypedium w wolnych chwilach, a nie kosztem zajęć
      - czas, który poświęciłbyś na dorobienie kasy możesz przeznaczyć na naukę,
      studia na dodatkowym kierunku, naukę języka itp.
      - więcej się uczysz, może jest szansa na stypendium naukowe?

pewnie niektórzy obawiają się, że po studiach nie znajdą pracy i nie będą mieli
      z czego spłacić kredytu. wg mnie kredyt ten jest właśnie po to, żeby więcej się
      nauczyć, być bardziej konkurencyjnym i nie mieć problemów z pracą.
      ja bym taki kredyt wziął, ale róbcie co uważacie za stosowne.
      • cigi Re: wg mnie warto 09.10.04, 13:36
        jeszcze jedna rzecz w nawiązaniu do poprzedniego mojego postu.
        gdybym dzisiaj był studentem to kredyt studencki oczywiście bym wziął i
        przeznaczył na naukę conajmniej dwóch języków obcych. a po skończonych studiach
        wyjechał do któregoś z krajów UE jeśli w Polsce nie mógłbym znaleźć pracy.
    • redakcja.lodz Re: Czy warto brać kredyt studencki? 11.10.04, 16:14
      Bardzo dziękuję za wszystkie opinie. Umieszczę je w środowej „Gazecie” na
      stronach Tygodnia Studenckiego. Pozdrawiam, Joanna Blewąska
      • pawel-strzalka Re: Czy warto brać kredyt studencki? 11.10.04, 17:16
        mam nadzieje ze ja, uczący sie "bezpłatnie", bedący w 90% na utrzymaniu
        rodzicow, student dowiem sie dokładnie po co mi taki kredyt i na co mógłbym go
        spozytkowac
    • Gość: qiero Re: Czy warto brać kredyt studencki? IP: *.toya.net.pl 20.03.15, 12:43
      Naprawdę warto, tylko trzeba trafić do banku gdzie Ci wszystko dobrze wytłumaczą. Ja byłem przy rondzie solidarności w PKO BP i zdecydowałem się. Naprawdę uważam to za dobrą decyzję. Warunki tam i wszystko przedstawią.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka