Dodaj do ulubionych

Łódź turystyczną potęgą!

08.10.04, 21:00
Według danych Instytutu Turystyki (i GUSu) w 2003 roku odwiedziło Łódź (uwaga!) 1,2 mln turystów, z czego połowa to byli goście zagraniczni.

tinyurl.com/5v85b
Należy dodać,że według danych z Krakowa, w analogicznym czasie odwiedziło ich tyle samo turystów.
miasta.gazeta.pl/krakow/1,35825,2159080.html
Może powinniśmy wprowadzić-podobnie jak Kraków-takse turystyczną?
Chcieliśmy być miastem turystycznym?
No to jesteśmy!
Cieszmy się:)

(co do danych o Łodzi: jak dla mnie to BARDZO dziwnie wygląda, wręcz nie wierzę,ale...ale sam nie wiem co o tym myśleć)
Obserwuj wątek
    • krzyskup Re: Łódź turystyczną potęgą! 08.10.04, 21:06
      To świetna wiadomość. Zastanawiam się tylko, skąd takie dane. W końcu chyba nie
      jesteśmy zbyt atrakcyjnym turystycznie miastem. Gdziez nam się równać z
      wielowiekowym Krakowem... Ale z drugiej strony... Coraz częściej (chociaz nadal
      rzadko) słyszę w tramwaju język angielski czy niemiecki. No i chyba też mamy
      czym sie pochwalić. Księży Młyn, Piotrkowaska, spory obszar centrum... długo by
      wymieniać.
      Mam nadzieję, że te dane są wiarygodne.

pzdr,
      krzyskup
      • Gość: master Re: Łódź turystyczną potęgą! IP: *.lodz.mm.pl 08.10.04, 21:41
        powielasz ten sami mit co kolejni dyrektorzy promocji miasta i niektórzy
        prezydenci ;Piotrkowska ,Księzy Młyn nie zwiększa znacząco ruchu turytycznego
        jeżeli nie zostaną odpowiednio zagospodarowane.
        • krzyskup Re: Łódź turystyczną potęgą! 08.10.04, 21:45
          Zagospodarowane? A może wypromowane? Spytaj mieszkańca Krakowa czy słyszał o
          Księżym Młynie... Mi się to miejsce podoba nawet takie, jakim jest. Chociaż nie
          zaprzeczam, że boli mnie widok rozszabrowywanych budynków, resztek wyrwanego
          torowiska, zarośniętych uliczek... Ale w takiej formie to miejsce też ma swój
          urok. Moim zdaniem najpierw promocja. Niedługo po niej - próba
          zagospodarowania. Ale nie znajdziesz chetnych na zrobienie czegoś tam, jeżeli
          nikt o tym miejscu nie będzie słyszał!

pzdr,
          krzyskup (w pełni zaczarowany)
          • geograf Re: Łódź turystyczną potęgą! 08.10.04, 22:06
            Nie, Krzyskup.
            survivalowców jest mniej,niż innych "tradycyjnych" turystów.
            Wpierw wymyślmy co zrobić z Księżym Młynem,jak ukrócić np. samowolkę okienną (plastiki różnych kształtów!),a dopiero później pormujmy.
            Polacy zawsze myślą,że wpierw wypromują,a później pomyślą jak zatrzymać turystów...
            Kto raz się zrazi (gdzie tam można chociażby cokolwiek zjeść?! do tego odrapana Rezydencja...), nie wróci tu szybko (o ile wcale)
            • keridwen geo [prv] 11.10.04, 16:15
              jest przeciez przepis mowiacy o obramowaniach okiennych. stanowi on, ze wyglad
              okien ma byc zgodny z zewnetrzna elewacja budynku. problem w tym, iz przepis
              ten nie jest egzekwowany w jakikolwiek sposob.
              inaczej jest z budynkami, ktore sa w rejestrze miejskiego konserwatora
              zabytkow. tam, to on mowi jakie maja byc okna i lokator, czy tez wlasciciel
              mieszkania musi sie do tego dostosowac.
              • jasam Re: rejestr 30.10.04, 08:19
                Za obiekty wpisane do Rejestru Zabytków odpowiada Wojewódzki Konserwator
                Zabytków
                Miejski Konserwator Zabytków prowadzi gminną Ewidencję Zabytków, ale to nie te
                mozliwości decyzyjne i sankcyjne.

pozdr.
      • Gość: Moni Re: Łódź turystyczną potęgą! IP: *.toya.net.pl 19.10.04, 09:22
        Cieszę się, że ktoś wspomniał o tych danych:-).Z tego co wiem są one
        wiarygodne.Ile razy można odwiedzić Kraków?Ludzie szukają czegos nowego.
        Zapraszam do zapoznania się z wątkiem "Przyciągnijmy turystów do Łodzi".
        Pozdrawiam!
    • Gość: samsung Re: Łódź turystyczną potęgą! IP: *.lodz.mm.pl 08.10.04, 21:38
      niepotrzebny entuzjazm, zła interpretacja w ostatnich latach liczba turystów w
      całym województwie łodzkim oscylowała na poziomie 1,2 -1,3 mln osób.
      W 20003 r. we wszystkich obiektach noclegowych w Łodzi nocowało ok 200 tys oósb
      (to są dane WUS-u).
      Tyle osób nocowało, nie można zaś zmierzyc ile osób faktycznie odwiedziło.Na
      pewno nie tyle samo co Kraków.
      • Gość: fleurette Re: Łódź turystyczną potęgą! IP: 81.219.* / *.grs-3.g1.pl 09.10.04, 00:02
        śmiem stwierdzic, że nie koniecznie ta liczba jest prawdziwa.
        • antymonek Re: Łódź turystyczną potęgą! 09.10.04, 22:33
          Myślę, że niezależnie od tego czy te liczby są prawdziwe - mamy czym przyciągać
          turystów. Albo raczej mielibyśmy gdyby udało się mam zadbać o zabytki i ich
          promicję. Trudno porównywać Łódź do wielowiekowego Krakowa, ale nie da się
          ukryć, że szybki rozwój miasta w krótkim czasie wymusił pewną specyfikę. Nasze
          zabytki, czy "atrakcje" są po prostu inne. Księży Młyn, czy inne pałace i
          kompleksy fabrykanckie są w tej chwili niemalże jedynym przykładem architektury
          fabrycznej. Ale mamy też inne zabytki, np. największy w Europie cmentarz
          żydowski. Niestety, do tego typu zabytków trudniej jest zachęcać.....
          Ale się rozpisałam:)
          Antymonek
    • geograf brak reakcji.. 11.10.04, 23:22
      a z Gazety jak zwykle brak jakiejkolwiek reakcji.
      żeby nie było-wysłałem maila do Redakcji.
      Zamiast tego-artykuł sponsorowany przez przeróżne łódzkie firmy o łódzkim studencie...
    • geograf Ktoś zauważył ! :) 20.10.04, 12:57
      Może to tylko Radio Eska, ale to zawsze jakieś już nałośnienie tematu:
      lodz.eska.pl/linfoloc.php?id=10179
      a jednak..a jednak...
      ciekawe tylko co władze zamierzają robić aby utrzymać ten trend.
      Przyspieszyć prace na lotnisku?
      Ulepszyc informację?
      Zająć się zabytkami?
      • Gość: Moni Re: Ktoś zauważył ! :) IP: *.toya.net.pl 21.10.04, 09:52
        Przede wszystkim niech Łodzianie zaczną mówić pozytywnie o swoim mieście.Niech
        każdy przyciągnie rocznie kilka osób spoza miasta...Zrobi się z tego niezły
        tłumek.Musimy się jednak do tego przygotować-poznać historię naszego miasta i
        nabyć umiejętność opowiadania o niej przybyłym gościom.
        Pozdrawiam!
      • hubar Prezydent zauważył... 29.10.04, 15:13
        Według raportu Instytutu Turystyki w z zeszłym roku Łódź odwiedziło ponad 1
        mln. 200 tys. turystów, z czego połowę stanowili przybysze z zagranicy.

- Zauważamy wyraźne oznaki ożywienia ruchu turystycznego w naszym mieście. Mam
        nadzieję, że ten rok będzie jeszcze lepszy i otworzy nowe perspektywy dla
        naszego miasta - powiedział prezydent Jerzy Kropiwnicki.

Wśród turystów zagranicznych odwiedzających Łódź największą grupę stanowili
        Niemcy, nieco mniej było Włochów, Rosjan i obywateli Izraela. Sprowadzały ich
        do Łodzi turystyka i wypoczynek (31 proc.) oraz biznes (39 proc.). Tylko 3
        proc. przybyło na zakupy.
        (A.J.)
        www.uml.lodz.pl/indeksik.php3?menu2=6&zapytanie=6,01&poz=1&id=3137
        • geograf to dobrze, 29.10.04, 15:17
          że zauważył.
          Pytanie: co dalej?
          Będziemy tylko patrzyli na słupki,czy postaramy się utrzymać ten trend?
          Panie prezydencie! czas coś zmienić w Łodzi.
          • hubar Re: to dobrze, 29.10.04, 15:23
            Geo, co ty!
            Przecież on już wystarczająco dużo zrobił. Ten wzrost to jego zasługa...
            • Gość: html Re: Ci turyści to głównie widzowie Teatru Nowego IP: *.toya.net.pl 29.10.04, 15:59
              Hubar, nie zgadzam się z Tobą. Nie jest to w żaden sposób prezydencka zasługa.
              Ludzie przyjeżdżają po to aby zobaczyć puby, odwiedzać znajomych studiujących w
              rozlicznych uczelniach, bawić na koncertach. Byłoby ich więcej gdyby nie totalne
              zablokowanie relacji władza - obywatele. Zauważ, to władza zawsze wie lepiej co
              dobre i złe dla ludzi. A przecież samorząd stanowi własność ludzxi tu
              zamieszkujących. To deecetralizacja działań powoduje wzrost zaufania do
              instytucji publicznych. The Moral Basis of a Backward Society.
              • hubar Re: Ci turyści to głównie widzowie Teatru Nowego 29.10.04, 16:02
                Gość portalu: html napisał(a):
                >Hubar, nie zgadzam się z Tobą. Nie jest to w żaden sposób prezydencka zasługa.
                ##
                Eeeetam no co Ty gadasz?

;-)
                • Gość: html Re: Hubar, przysięgam, IP: *.toya.net.pl 29.10.04, 23:43
                  wiem, co mówię. W tym przypadku będę nieprzejednany.
                  • geograf my mamy... 29.10.04, 23:48
                    Teatr Nowy,m a Krakusy Wawel.
                    Do tego mamy tyle samo turystów.

Jak się okazuje: nie musi być stare,aby przyciągać gapiów.
                    Dobrze myślę?:)
            • jasam Spocząć na laurach ? 30.10.04, 08:14
              hubar napisał:

> Przecież on już wystarczająco dużo zrobił.

Czyli sugerujesz że wieniec alurowy i na hamak bujac w błogim rozpamiętywaniu
              sukcesów ?

pozdr.
              • Gość: html Re: Spocząć na laurach ? IP: *.toya.net.pl 30.10.04, 09:08
                Spełnił sie jako polityk, kieruje największym ugrupowaniem w Polsce, w
                notowaniach bije rekordy, wprowadził do Parlamentu Europejskiego
                najznamienitszych, nominacje są doskonałe, a opinia w Polsce wyraża się w samych
                superlatywach.
              • hubar Co to jest ironia? 30.10.04, 14:19
                Serio nie wyczuwacie ironii w tym co piszę?

Myślałem, że dodanie ";-)" na końcu, sugeruje jedno - że nie jest na poważnie.
                • Gość: html Re: Co to jest ironia? IP: *.toya.net.pl 30.10.04, 20:09
                  Ok, Hubar, jesteś w porządku. Od początku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka