Dodaj do ulubionych

Występ Chóru Aleksandrowa

IP: 212.191.130.* 11.10.04, 10:32
Z niejakim zdumieniem przeczytałam recenzję w GŁ. Recenzentka przeprowadziła
naukową analizę brzmienia poszczególnych instrumentów, ale jej serce
pozostało chłodne. Raczej nie czuje tej muzyki. Dowaliła chórowi w myśl
gazetowej zasady "Bij Rosjan". Wątpię by ktokolwiek z widzów wypełnionej po
brzegi sali (koncert wieczorny) podzielał jej zdanie.
Obserwuj wątek
    • Gość: MarcinK Re: Występ Chóru Aleksandrowa IP: 212.160.172.* 11.10.04, 10:35
      Wypełnionej po brzegi sali... A sam pamiętam jak niektórzy malkontenci
      marudzili, że w Łodzi nikt nie kupi biletów za takie pieniądze. Znowu ktoś
      chciał wierzyć jaka ta Łódź biedna.

MK
    • zamek Re: Występ Chóru Aleksandrowa 11.10.04, 10:42
      Helga, albo czytałaś in Deutsch, albo czytaliśmy dwie różne recenzje. Poza tym
      wybacz, ale gadanie o "naukowej analizie brzmienia instrumentów" w odniesieniu
      do chóru to chyba kompletna kompromitacja, nieprawdaż? P. Sasin wyłącznie
      wymienia instrumentarium. I owszem, wypowiada się o cechach brzmienia chóru (i
      to niekoniecznie w sposób zrozumiały wyłacznie dla specjalistów), ale nie
      towarzyszących instrumentów.
      I jeszcze odnośnie "chłodu". Parę cytatów: "Chór Aleksandrowa to skarbnica
      pięknych głosów. (...) Rosjanie interpretują je [utwory - przyp. mój] z
      entuzjazmem i zaangażowaniem. (...) zespół Aleksandrowa nawet pod koniec
      występów był nadal pełen werwy i, zdawałoby się, mógłby za chwilę wystąpić
      kolejny raz.". Jeżeli te sformułowania są chłodne, to chyba oczekujesz, że po
      otwarciu gazety eksploduje ze szpalty wulkan. Po takie wrażenia odsyłam do
      "Faktu" "SuperExpressu" i podobnych szmatławców. Tu jest gazeta dla inteligentnych.
      Helga, umówmy się - chciałaś się przyczepić i Ci się nie udało.
    • evonka Re: Występ Chóru Aleksandrowa 11.10.04, 11:20

sory, ale dla mnie to oni są zabawni po prostu....
    • Gość: helga Re: Występ Chóru Aleksandrowa IP: 212.191.130.* 11.10.04, 11:27
      Przepraszam ale jedną czwartą recenzji autorka poświęciła rozważaniom
      dotyczącym finansów koncertu, używając sformułowań "ściśle tajne" (element
      sensacji) podczas kiedy są to zwykłe tajemnice handlowe z których żadna firma
      osobom postronnym się nie spowiada.A w ogóle to po co ten temat w recenzji?
      Recenzja nie oddaje klimatu sali. Nie ma słowa o długiej owacji na stojąco i
      wielokrotnych bisach. Poza tym nie wiem co ją tak rozśmieszyło w tych ariach.
      Zespół wypada tak samo doskonale w repertuarze operowym jak i w rosyjskich
      pieśniach patriotycznych i ludowych.Podczas koncertu prowadząca przytaczała
      entuzjastyczne recenzje na temat występów zespołu z gazet zachodnich.
      • zamek Re: Występ Chóru Aleksandrowa 11.10.04, 11:43
        Recenzja z zasady dotyczy wykonawców, a nie publiczności. Owacje na stojąco
        widziałem już na tak kiepskich koncertach, że to żaden argument. Byłem też na
        koncercie w Filharmonii Narodowej, na którym Daniel Barenboim wykonał 10 bisów i
        każdy gorzej od poprzedniego. Ilość bisów nie musi odzwierciedlać powszechnych
        odczuć na temat koncertu. Poza tym recenzja jest formą indywidualnej wypowiedzi.
        Ty nie wiesz, co ją rozśmieszyło, bo Ciebie nie rozśmieszyło. Macie różne gusta.
        Zaakceptuj to, a nie postępuj niczym Breżniew i nie uznawaj swojej racji za
        powszechnie obowiązującą. Przypuszczam, że gdybym zobaczył i usłyszał
        czterdziestu bojcow śpiewającyh Va pensiero, to chyba też tłumiłbym chichot.
        To, że podczas koncertu cytowano ze sceny entuzjastyczne recenzje z
        dotychczasowych występów chóru... raczej źle o nim świadczy. Oznacza to, ze
        organizatorzy postanowili "podpowiedzieć" publiczności i krytykom, że słuchają
        znakomitego zespołu o ugruntowanej renomie i jak mają reagować. Tym większe
        uznanie dla recenzentki, że za tak prymitywną i bezczelną sugestią nie poszła.
        Ty natomiast, jak tuszę, poszłaś.
    • Gość: helga Re: Występ Chóru Aleksandrowa IP: 212.191.130.* 11.10.04, 11:42
      Efektem humorystycznym w tej recenzji jest nazwanie pieśni "Sołowi" przebojem.
      Kobieta po prostu nie wie o czym pisze.
    • Gość: helga Re: Występ Chóru Aleksandrowa IP: 212.191.130.* 11.10.04, 15:38
      A ja uważam, że antyrosyjskość przesłania Ci świat. Recenzja powinna być jednak
      obiektywna i profesjonalna. To raz. Nikt nikomu nie próbował ze sceny nieczego
      wmówić. To dwa. Nie było Cię na tym koncercie. To trzy. Twoje argumenty o
      innych występach, są demagogiczne i nie przystają do tej sytuacji. Nie dogadamy
      się.
      • evonka Re: Występ Chóru Aleksandrowa 11.10.04, 15:45
        helga wyluzuj się trochę.... fajnie chłopcy śpiewali? podobało ci się? no to
        super! ja uważam, ze są zabawni. ktoś inny coś innego sobie myśli, czy to jest
        powód do takiej piany??? i jeszcze oskarżanie o antyrosyjskość.. no co ty?

• zamek Re: Występ Chóru Aleksandrowa 11.10.04, 15:57
        Heluś, czekaj momencik, niech opanuję ten sardoniczny śmiech...
        Ja i antyrosyjskość? A niby z jakiej racji? Gdyby tam stanął chór armii
        amerykańskiej i też odśpiewał hymn niewolników, to ryknąłbym równie gromkim
        śmiechem. Zresztą mam deja vu. Była ongiś sytuacja na festiwalu piosenki
        żołnierskiej w Kołobrzegu: reprezentujący Narodową Armię Ludową NRD gefreiter o
        nazwisku Freier zaśpiewał łamaną polszczyzną "Szli na Zachód osadnicy".
        Referujący to Jan Pietrzak opatrzył ten fakt komentarzem: "Ludzie, tego żaden
        satyryk świata nie wymyśli!" Armia rosyjska w chórze zniewolonych?? Albo
        amerykańska?? Albo jakakolwiek inna?? :)))
        Czasy obiektywnych recenzji, czyli takich, z którymi powinna była zgodzić się
        większość, a dziennikarz miał przedstawiać zdanie ludu, odeszły w przeszłość 15
        lat temu. Ponadto czy możesz mi objaśnić, czemu moje argumenty, poparte
        przykładami konkretnych sytuacji, są demagogiczne?
        Helga, wróć do rzeczywistości z Twojego niemądrego zacietrzewienia.
        Pozdrawiam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka