Dodaj do ulubionych

Jak widzicie Łódź?

13.10.04, 00:49
Przyjęło się, że wizytówką Łodzi jest ul. Piotrkowska. A co według Was jest w
Łodzi piękne, niepowtarzalne warte zobaczenia? Zabytki architektury, stare
fabryki, kościoły...? Za co cenicie nasze miasto?
Obserwuj wątek
    • Gość: LodzerMensch Re: Jak widzicie Łódź? IP: 212.51.205.* 13.10.04, 08:21
      Łagiewniki, Park Poniatowskiego, Helenów, Zdrowie. Generalnie większość
      łódzkich parków.
      • kasick Re: Jak widzicie Łódź? 13.10.04, 21:56
        Większość parków jest atrakcyjna... Zastanawiam się czym Łódź może jeszcze się
        wyróżniać... Przecież ona ma swój specyficzny klimat.. :)
        • krzyskup Re: Jak widzicie Łódź? 13.10.04, 22:02
          Sporo byłoby tego wymieniania... W sumie to wystarczy przejść się/przejechać
          kilkoma ulicami w Centrum i już widać... Moim zdaniem są to kamienice. Każda
          inna, a jednak pomiędzy sąsiadującymi ze sobą widać sporo podobieństw.

pzdr,
          krzyskup (w stanie całkowitego zaczarowania)
          • pawel-strzalka Re: Jak widzicie Łódź? 13.10.04, 22:10
            Łódź ma niezwykłych mieszkańców, mówię całkiem serio!!!!
            • kasick Re: Jak widzicie Łódź? 14.10.04, 23:13
              > Łódź ma niezwykłych mieszkańców, mówię całkiem serio!!!!
              > tu wszyscy jarają! wszyscy!!!

paweł-strzałka -Mam nadzieję, że nie miałeś na myśli tylko tego, że mieszkańcy
              Łodzi są niezwylki, gdyż baaaardzo dużo palą ? :)
        • Gość: .pepe. Re: Jak widzicie Łódź? IP: *.216-78-194.adsl-fix.skynet.be 13.10.04, 22:16
          parki są atrakcyjne już dlatego, że są parkami. ale parki łódzkie nie są
          specjalnie atrakcyjne w zestawieniu z parkami w innych miastach
          • topjes Re: Jak widzicie Łódź? 14.10.04, 11:20
            > parki są atrakcyjne już dlatego, że są parkami. ale parki łódzkie nie są
            > specjalnie atrakcyjne w zestawieniu z parkami w innych miastach

He? ;) Łódzkie parki są wizytówką tego miasta i jedną z najpiękniejszych rzeczy
            w tym mieście. Przede wszystkim jest ich bardzo dużo - tu się inne miasta
            chowają, a po drugie są naprawdę okazałe. Moim ulubionym jest Park Źródliska i
            Ogród Botaniczny.

pzdr
            topjes
            • Gość: .pepe. Re: Jak widzicie Łódź? IP: *.216-78-194.adsl-fix.skynet.be 14.10.04, 11:28
              nie kwestionuję tego, że łódzkie parki są jedną z najpiękniejszych rzeczy w tym
              mieście, ale...

przypomina mi się moja koleżanka-paryżanka. dla niej jeśli coś jest najlepsze w
              Paryżu, to znaczy tyle, że jest też najlepsze na świecie :-)
      • Gość: Martin Re: Jak widzicie Łódź? IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 19.10.04, 10:23
        Przykro mi ale mnie Łódź kojazy sie ze złodziejstwem i bandyterka w biały dzień.
        Niemal wszyscy znajomi którzy mieszkają w łodzi zostali okradzeni lub poboci...
        • Gość: LodzerMensch Re: Jak widzicie Łódź? IP: 212.51.205.* 19.10.04, 10:37
          JEst to typowo polski problem a nie typowo łódzki.
        • uodziaq Re: Jak widzicie Łódź? 16.11.04, 13:21
          He he a mnie nikt jeszcze nie napadł :) (hmm a włamy do samochodu się liczą??)

A tak na poważnie, Fajnie byłoby wynaleźć terapię genową, po której ludzie
          pracowali by "tak jak dla siebie" wiecie co mam na myśli? nieee! wyobraźcie
          sobie taki sprayik po którego zastosowaniu nagle wszyscy byliby chętni do
          roboty, zaangażownia, pilni w nauce eh eh eh byłbym pierwszą osobą, która by
          się tym popryskała :)
    • Gość: Nie Stąd Re: Jak widzicie Łódź? IP: *.toya.net.pl 13.10.04, 22:16
      Dla osoby pierwszy raz przyjeżdżającej do Łodzi miasto to robi wrażenie
      przygnębiające. Pamiętam jak pierwszy raz przeszłam się po Piotrkowskiej - nic
      szczególnego, co druga kamienica w miarę odremontowana, ale niektóre zieją
      oknami zabitymi deskami (w samym Centrum!!!!!!!!!!!), witryny sklepów
      (niektórych) późne lata Gierka (brak jakiejkolwiek aranżacji), strach wejść do
      bramy - brudno i paskudno, wejście do sklepu spożywczego spowodowało mój okrzyk:
      co tutaj tak śmierdzi? a to byli ekspedienci zajęci popalaniem papierosów na
      zapleczu, ale czuć było w całym sklepie itd., itp. Tak odczuwałam Łódź po raz
      pierwszy. Teraz widzę inaczej ( a może się przyzwyczaiłam) - cieszę się nowymi
      remontami kamienic (pięknych i niepowtarzalnych), lubię pospacerować po Parku
      Botanicznym (jest zadbany, czysty i ciekawy), lubię Palmiarnię, duże wrażenie
      zrobił na mnie Księży Młyn (aczkolwiek obsługa i organizacja fatalna - również
      na wejściu smród papierosów - tym razem ochroniarze; Obsługę powinni wysłać na
      przeszkolenie do Kozłówki).
      A tak wogóle to w Łodzi brakuje zwykłej czystości - gdzie są służby
      odpowiedzialne za zieleń miejską (te trawniki niewykoszone - horror).
      • teufel Re: Jak widzicie Łódź? 13.10.04, 22:56
        Nie Stąd, a skąd:>??
      • Gość: boliek Re: Jak widzicie Łódź? IP: 212.160.172.* 14.10.04, 09:32
        tu wszyscy jarają! wszyscy!!! wychodze szósta rano połprzytomny do sklepu bo
        bułki i od razu na ulicy czuje duszący smród papierosów. stoją na przystankach
        i jarają. nie ma w łodzi miejsca wolnego od dymu.
        • Gość: Snake Re: Jak widzicie Łódź? IP: 62.233.181.* 14.10.04, 13:50
          Wszystkie ulice powinny sie tu nazywac Jaracza. Znam jednego co tak jara, ze
          nie odroznia smaku bialego sera od piersi z indyka.
      • kasick Re: Jak widzicie Łódź? 14.10.04, 23:05
        Do "Nie Stąd" - Mam chyba podobne odczucia, choć ja mieszkam tu od urodzenia.
        Kiedyś zachwycałam się Gdańskiem i Krakowem... np. Stary Rynek wieczorem, to
        dla mnie miejsce magiczne... Przy tych miastach Łódź wydawała mi się szara i
        nieciekawa. Teraz, widzę to trochę inaczej, nauczyłam się dostrzegać uroki
        naszego miasta. Duże wrażenie robią m.in. stare kamienice, np. przy ul.
        Gdańskiej (kiedyś nie zwracałam na nie uwagi)imponujące jest też wnętrze Pałacu
        Poznańskiego...
        • Gość: mr x Re: Jak widzicie Łódź? IP: *.p.lodz.pl 15.10.04, 10:54
          Mam chyba podobne odczucia, choć ja mieszkam tu od urodzenia.
          > Kiedyś zachwycałam się Gdańskiem i Krakowem... np. Stary Rynek wieczorem, to
          > dla mnie miejsce magiczne...
          A nie zauwazyles ze w tym krakowie jak sie tylko wyjdzie poza planty to juz tak
          magicznie nie jest. A ulice odchodzace od plant niczym sie nie roznia od np.
          Kopernika, Gdanskiej i innych lodzkich ulic? No moze poza wciaz duza liczba
          turystow i mniejsza meneli.
          • Gość: frik Re: Jak widzicie Łódź? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 13:22
            meneli może i mniej, ale można dostać kosę od kibola Cracovii albo Wiślaka...
            Dno... W Łodzi przynajmnie nikt Cię ne zaczepia... Chyba że nosisz szalik
          • kasick BO ŁODZIANIE NIE GĘSI, TEZ SWÓJ RYNEK MAJĄ :) 16.10.04, 15:04
            Przecież nie twierdzę, że Kraków jest cały cudowny, jednak jego klimat robił na
            mnie wrazenie. Od jakiegoś czasu dostrzegam, że nasze miasto ma wiele uroczych
            miejsc (choć świetnie się kamufluje..) ;) Dalej ich szukam. Więc jeśli
            wymijając licznych meneli stojących np. w bramach w centrum miasta odkryjecie
            jakieś ciekawe miejsce dajcie znać, pewnie warto je poznać.
            • Gość: mr x Chodzi o to ze w lodzi aauwaza sie wszystko... IP: *.p.lodz.pl 18.10.04, 13:25
              Chodzi mi o to ze w Lodzi zauwazy sie najdrobniejsze pekniecie plyty
              chodnikowej a w tych innych miastach nie widzi sie nic? Zaloze sie ze bylas w
              Gdansku. Jesli tak to powiedz mi ci sie znajduje po drugiej stronie kanalu na
              przeciwko Zurawia? Taki mały eksperyment...
              • zamek Filharmonia - Sala na Ołowiance /nt. 18.10.04, 13:26

• Gość: mr x Re: Filharmonia - Sala na Ołowiance /nt. IP: *.p.lodz.pl 18.10.04, 13:34
                  To ta odnowiona czesc spichrzow. Ale mi chodzi na przeciwko?
                  • el-042 Co tam Gdańsk, Kraków... 19.10.04, 11:36
                    Prócz Łodzi oczywiście daleko szukać nie trzeba. Moim zdaniem jednym z
                    najładniejszych miast w Polsce jest Kalisz, a do tego najstarszy. Tamtejszy
                    rynek jest boski. Tak samo ze średniowieczną starówką. A z Łodzi to tylko
                    godzina drogi pociągiem. Szczęście, że jeden z głównych dworców Łodzi może sie
                    poszczycić nazwą od tak ładnego miasta. Byłem tam raz przejazdem i naprawdę
                    byłem bardzo miło zaskoczony. Ten klimat. Wąskie uliczki, wyremontowane
                    kamieniczki i do tego brak tłumów turystów. Można się spokojnie odprężyć.
                    www.stary.kalisz.pl/foto_nowe_rynek.php
                    -------------------------
                    Odpłyń Łodzią
                  • el-042 Co tam Gdańsk, Kraków... 19.10.04, 11:38
                    Moje ulubione zdjęcie Kalisza. Rynek i starówka naprawdę tak wyglądają.
                    Sprawdziłem osobiście. Mam zamiar tam powrócić jeszcze nie raz.

------------------
                    Odpłyń Łodzią
                  • el-042 Co tam Gdańsk, Kraków... cd 19.10.04, 11:41
                    To moje ulubione zdjęcie Kalisza. Rynek i starówka naprawdę tak wyglądają.
                    Sprawdziłem osobiście. Na pewno tam jeszcze wrócę. Aż dziwne, że sami nie
                    wiemy, co mamy pod nosem. Jeździmy na krańce Polski, gdy wokoło pięknie.
                    www.stary.kalisz.pl/zdjecia_dzisiaj/rynek02.html
                    -------------------------
                    Odpłyń Łodzią
                • Gość: mr x Re: Filharmonia - Sala na Ołowiance /nt. IP: *.p.lodz.pl 19.10.04, 12:19
                  No wiec po drugiej stronie Zurwawia jest pare hektarów gruzowiska pamietajacych
                  alianckie naloty. Kikuty dawnych spichlerzy. Widac je bardzo wyraznie, sa
                  naprzeciwko przystani statkow. takiego czegos nie znajdzie sie nawet w Lodzi.
                  Jednak tego z Gdanska sie nie pamieta. A w Lodzi niektorzy nawet przy
                  piotrkowskiej widza rudery zabite dechami....
                  • Gość: el matador Re: Filharmonia - Sala na Ołowiance /nt. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.10.04, 12:30
                    Łódż jest bardzo ładnym miastem.Najbardziej podoba mi się Galeria Łódzka i ciąg
                    nowoczesnej architektury przy Piłsudskiego.Brakuje Wam głębokiego łódzkiego
                    metra pod gęsto zabudowanym śródmieściem Łodzi oraz dzielnicy
                    pięćdziesięciopiętrowych wieżowców i transkontynentalnego lotniska na
                    Lublinku ,w końcu łódzka aglomeracja ma 1 milion mieszkańców i jest niewiele
                    mniejsza niż Warszawa ale Waszemu Prezydentowi Kropielnickiemu i architektom
                    brak niezbędnego rozmachu w planowaniu łodzkiego kolosa...
                  • Gość: Bora Re: Nie znam Lodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 12:36
                    Niewiele moge sadzic o Lodzi, poniewaz bylam tam ze 2 razy i to glownie na
                    kortach tenisowych, ale za to moge cos powiedziec o lodzianach.
                    Wybieram sie za 3 tygodnie do Waszego miasta i na tym forum pare dni temu
                    zadalam pytanie o restauracje na Piotrkowskiej.
                    Dostalam tyle sympatycznych informacji nie tylko o restauracjach, ze az mi sie
                    chce juz jechac do tego miasta.
                    Lodzianie jestescie bardzo mili i jeszcze raz dziekuje (jestem warszawianka).
                    Pozdrawiam serdecznie, Bora.
                    • kasick Re: Nie znam Lodzi 21.10.04, 22:45
                      Przywracasz wiarę w człowieka... he..he... W takim razie zapraszamy do Łodzi
                      Bora. Pozdrawiam cieplutko.
                  • kasick Re: Filharmonia - Sala na Ołowiance /nt. 21.10.04, 22:42
                    Do mrx, rzeczywiście nie pamiętałam co znajduje się po drugiej stronie Zurawia
                    w Gdańsku (lubie to miasto, ale byłam tam tylko pare razy)Poza tym sądzę, że
                    lepiej pamiętać to co nam się podoba, a nie odwrotnie. Nie wydaje mi się by
                    wyszukiwanie wad innych miast podnosiło w jakis sposób wartość naszego. Nie
                    twierdzę też, że Łódź jest gorsza - jest inna i dlatego rozpoczęłam ten wątek :)
                    • Gość: mr x Re: Filharmonia - Sala na Ołowiance /nt. IP: *.p.lodz.pl 22.10.04, 11:47
                      Mi nie chodzi o wyszukiwanie wad tylko fakty. Ja tez bardzo lubie gdansk i dla
                      mnie jest to najladniejsze miasto w polsce. Chodzi mi o to ze lodz mimo ze
                      wcale nie jest brzydka, owszem w pewnych miejscach i to glownie w centrum mocno
                      zaniedbana ale tez ma wiele ladnych nawet nie miejsc ale calych obszarow. Tyle
                      ze z gdanska czy innych miast pamieta sie wlasnie te obszary a z lodzi zreguly
                      zabite deskami kamienice. Jestes tego przykladem.
                  • Gość: flip w kwestii Gdanska... IP: *.p.lodz.pl 24.10.04, 21:28
                    ... to my sie juz wypowiadalismy nieraz. Gdansk byl do 1944, a potem go spalili
                    i rozebrali. Na jego miejscu powstalo osiedle.
                    Nie ma juz Gdanska. Proste jak kij od parasola.
                    ---
                    A od Krakowa, Panie X, wara!
                    • Gość: mr x Re: w kwestii Gdanska... IP: *.p.lodz.pl 26.10.04, 14:19
                      A dlaczego wara od Krakowa? Krakusy jada sobie z lodzi przy kazdej okazji. Co
                      nie wolno napisac ze to miasto zbytnio nie liczac oczywiscie starego miasta i
                      wawelu nie rozni sie od lodzi? Ma takie same kamienice w niewiele lepszym
                      stanie od tych lodzkich. Gdzieniegdzie mozna na murach zobaczyc napisy Nicht
                      raufen pochodzace z okupacji podobnie jak w lodzi cyrylice z poczatku XX wieku.
                      Widze ze tu jakies malopolskie korzenie widac bo ludzie z krakowa sa uczuleni
                      na kazda krytyke tego miatsa. Co do Gdanska pewnych rzeczy nie da sie zmienic
                      jesli chodzi o trojmiasto np. malowniczego polozenia. Odbudowano je znacznie
                      lepiej niz np. stolice.
                  • Gość: mr x Jest nawet zdjecie... IP: *.p.lodz.pl 26.10.04, 15:20
                    www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=146115
                    Obszar jest wiiekszy niz sie wydaje na zdjeciu. Jak widac na przecuiwko
                    zurawia...
                    • Gość: dolnyslask Re: gdanskie ruiny IP: 195.143.166.* 28.10.04, 13:51
                      Od 15 lat jezdze do Gdanska regularnie latem a takze sporadycznie w innych
                      okresach i musze stwierdzic ze te ruiny na wyspie spichrzow wcale mi nie
                      przeszkadzaja a jednoczesnie na zywo widac jak miasto bylo zniszczone w czasie
                      wojny w porownaniu z czescia odbudowana . Dodam ze jest to dla mnie
                      najpiekniejsze miasto w Polsce i najladniej polozone bo nad samym morzem .
                      Bardziej atrakcyjnego polozenie tak duzej aglomeracji jaka jest gdanska 1 mln
                      mieszkancow nie znajdzie sie w Polsce . Plaze , morze i rozmych metropolii to
                      jest to co mi sie najbardziej w 3miescie podoba.
                  • Gość: lelo1977 Re: Filharmonia - Sala na Ołowiance /nt. IP: 81.219.192.* 26.10.04, 16:57
                    alianckie naloty??
                    chyba sowieckie,bo alianci tam chyba nie dotarli.?
                    swoją drogą to zdaje mi się że jak ruskie tam bomby zrzucali
                    to juz wtedy to tak wyglądało.
                    mozna dzięki temu klimatyczne zdjęcia zrobić.zderzenie tych ruin z resztą
                    starówki
              • zamek A co się znajduje w Łodzi... 24.10.04, 12:13
                ...przy ul. Zachodniej między Zieloną a Więckowskiego po jej wschodniej stronie?
                Dla pikanterii dodajmy, że jest to bardziej ścisłe centrum miasta niż Ołowianka
                w Gdańsku.
                • Gość: mr x Re: A co się znajduje w Łodzi... IP: *.p.lodz.pl 26.10.04, 14:34
                  Tamte okolice sa jednymi z najgorszych w miescie, ale chyba nie ma tam kikutow
                  po budowlach zarosnietych 50 letnimi krzakami i dzrewami. Jest to takie samo
                  centrum. Niecale 5 minut pieszo od Dlugiego Targu!!! Czyli tradycyjnie w lodzi
                  widzimy wszystko a gdzie indziej nawet jak zauwazymy to szukamy
                  usprawiedliwienia albo bagatelizujemy. Co do kazimierza bylem, i sa tam tez i
                  to calkiem duzo kamienic zabitych dechami albo rownie zaniedbanych jak w lodzi.
                  Tylko trzeba je zauwazac podobnie jak w lodzi. Wracajac z rynku w nocy mozna
                  zobaczyc meneli spiacych po bramach w kamienicy, no chyba ze mialem tego pecha
                  ze na nich trafilem. Okolice dworca glownego sa jedynie troche lepsze od okilic
                  fabrycznego oczywiscie za torami w kierunku AE. Mozna na przyklad wejsc do
                  ogrodka "Drink Baru" w bramie i pol metra od smietnikow napic sie kawy albo
                  piwa! Tego nawet nie ma w lodzi no moze oprocz targowisk ale to specyficzne
                  miejsca. To moje wrazenia naoczne z tego innego niz rynek krakowa. Kuzyn mial
                  gorsze jak byl na wycieczce szkolnej bo komorke stracil jak zboczyl troche od
                  rynku.
                  • zamek Re: A co się znajduje w Łodzi... 28.10.04, 17:42
                    Nie mam pojęcia, iluletnie chaszcze rosną między Zieloną a Więckowskiego. Mam za
                    to pojęcie, jak wyglądają chorwackie miasteczka nieodbudowane po wojnie. Widok
                    jest analogiczny. Tylko że u nas wojna była lat temu trochę jak gdyby więcej, a
                    stan tej pierzei jest efektem totalnej niemożności w kwestii zagospodarowania
                    tego terenu.
                    Szukanie usprawiedliwienia dla bałaganu poprzez znajdowanie bałaganu gdzie
                    indziej jest dziecinne. Jesteś żadnym partenrem do dyskusji.
            • Gość: Łodzianin Re: BO ŁODZIANIE NIE GĘSI, TEZ SWÓJ RYNEK MAJĄ :) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.04, 22:29
              Bardzo mnie zdziwiło, że w Krakowie taksówkarz nie ostrzegał przed
              spacerowaniem plantami w nocy, Podobno napady są nagminne. W Łodzi nie mieszkam
              już 30 lat ale nie miałbym stracha wyjść na przykład na Wschodnią w środku nocy.
          • zamek Re: Jak widzicie Łódź? 24.10.04, 12:17
            Pomyłka, panie X. Byłeś na Kazimierzu? A może w okolicach Karmelickiej albo
            Królewskiej - przeszedłeś się może Urzędniczą na Błonia?
        • Gość: akson77 Moje miejsca magiczne IP: 212.191.80.* 28.10.04, 17:19
          1)Ksiezy Mlyn - unikat na skale europejska
          2)Pietrynka i jej puby - mimo wszystkich zlych slow i dresiarzy ma swoj klimat
          3)Lumumbowo - jedno z najwiekszych osiedli studenckich w kraju
          4)park 1Maja i radiostacyjna okolica - centrum miasta, a klimat jak w lesie
          5)piersi studentek :-)
          Pozdrawiam
    • Gość: lea za mgla IP: 62.233.180.* 22.10.04, 13:37
      bo mam wade wzroku
    • Gość: helga Re: Jak widzicie Łódź? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 19:00
      Zapraszam Was na stronę www. lodz.uw.gov.pl - archiwum wywiadów - wywiad z
      Panem Michelem Janowskim z Walonii - bardzo się ciepło wyraża o łodzianach.
      • Gość: Agada Re: Jak widzicie Łódź? IP: *.tpnets.com 23.10.04, 09:47
        Ja w Lodzi mieszkam od roku-tak sobie.Ale moi znajomi pytaja jak mi sie mieszka
        w miescie,z ktorego wywodzi sie najwiecej afer w skali ogolnokrajowej?Obecnie z
        tego,Lodz znana jest najbardziej.Niestety dla wielu jest to szare,brudne i
        smutne miasto,a jedna Piotrkowska nie zalatwi wszystkiego.
        • topjes Re: Jak widzicie Łódź? 24.10.04, 10:52
          > Ja w Lodzi mieszkam od roku-

> a jedna Piotrkowska nie zalatwi wszystkiego.

Oj to nie odrobiłaś lekcji - ja po roku znałem duuuuużo więcej fajnych miejsc
          :))) A zakładałem wątek dla nowo-Łodzian, niestety odzew był MIZERNY - nikt nie
          ma ochoty się spotkać niestety na piwo. O można by się doświadczeniami
          powymieniać ;)

pzdr
          topjes
          • Gość: agada Re: Jak widzicie Łódź? IP: *.tpnets.com 24.10.04, 17:10
            no ja tez znam duzo.....szpitali-moge ci powiedziec gdzie i na jakim oddziale
            kto leczy i ile bierze-jestem tu,bo mam ciezko chore dziecko,nie dlatego,ze
            upodobalam sobie to miasto
            • yarro Re: Jak widzicie Łódź? 24.10.04, 21:43
              Czemu beznadziejnie mącisz?
              • Gość: agada Re: Jak widzicie Łódź? IP: *.tpnets.com 24.10.04, 23:12
                a ktos cos do ciebie mowil?wiec odplyn jezami
                • kasick Re: Jak widzicie Łódź? 25.10.04, 00:21
                  Do Agada Z Twoim podejsciem do życia nie dziwie sie, że Łódź wydaje Ci sie
                  brudna i szara.. (Choć może Twoja sytuacja nie napawa optymizmem..) Cały czas
                  piszemy tu o miejscach, które są w Łodzi ciekawe. Wystarczy tylko popatrzeć na
                  to miasto troche przychylniejszym okiem. A co do łapówek w szpitalach to chyba
                  nie sądzisz, ze tylko w Łodzi sie to zdarza? Pozdrawiam
                • yarro Re: Jak widzicie Łódź? 25.10.04, 01:42

Hm, milusia jesteś. A czy kierowałaś tę wypowiedź do kogoś wybranego? Nie
                  zauważyłem. Przyzyczaj się, Złotko, że to jest forum publiczne.

No właśnie, zwiedzałaś już może krańcówkę dwójki, tę na Chochoła? :P

Anyway. Życzę zdrowia dla dziecka i dla ciebie.

Pozdrówki.
                  • Gość: html Re: Niegrzecznie, yarro, IP: *.toya.net.pl 25.10.04, 07:45
                    zwracasz się do rozmówców, przyzwyczaj się, że forum publiczne wymaga pewnej
                    klasy, nawet gdy ktoś w ferworze odpłynie emocjami...
                    • yarro Nie zgadzam się... 26.10.04, 00:27
                      To koleżanka przesadziła, nie ja.
    • jelmar Re: Jak widzicie Łódź? 25.10.04, 09:57
      Łódź to przede wszystkim rewelacyjne pogotowie, wspaniali ludzie spotykający
      sie pod hipermarketami, wogóle super miasteczko:D:P
      • Gość: agada Re: Jak widzicie Łódź? IP: *.tpnets.com 25.10.04, 16:38
        Jesli odebraliscie,ze jestem w jakis sposb wrogo nastawiona do Lodzi,to jest to
        pomylka,dziekuje za polecenie miejsc,ktore warto zobaczyc-na pewno skorzystam
      • kasick Re: Jak widzicie Łódź? 25.10.04, 22:59
        Jelmar, oczywiście w Twojej wypowiedzi nie było ironii.. Masz poprostu inne
        upodobania :P
    • kasick :)))))))))) 25.10.04, 23:12
      Dzięki, że dzielicicie się swoimi spostrzezeniami, fajnie jest poczytac o tym
      co innyni myslą o Łodzi.
      Pozdrawiam gorąco
    • koolo Re: Jak widzicie Łódź? 26.10.04, 15:57
      bieda i nedza
      nawet puby na piotrkowskiej juz swieca pustkami
      lodz w najblizszym czasie pojdzie w jedna z 2 stron
      rozwinie sie i stanie miastem przemyslowym lub padnie na przyslowiowe rylo
      sa firmy w rodzaju merloni ktore powstaja aby wyzyskiwac
      jest tez bosch w ktorym mozna zarobic
      jednak jezeli taki merloni doluje stawki wynagrodzen a mimo to ludzie tam
      pracuja to w niedlugim czasie inni pojda jego sladem
      po co placic pracownikowi 1500 skoro mozna 1000???
      • kasick A co z tym przemysłem..? 26.10.04, 19:51
        Czy Łódz ma szansę stać się znowu miastem przemysłowym? Kiedyś jej atutem był
        świetnie rozwinięty przemysł włókienniczy. A teraz..? Fabryki stoją puste i
        niszczeją.(Miałam okazje odwiedzic kilka, ich zakurzone wnętrza mają
        niesamowity klimat - nie z tej epoki..) Jak sądzicie jak można je jeszcze
        wykorzystać?
    • tmq Re: Jak widzicie Łódź? 26.10.04, 16:03
      Lodz jest czasami fajna. ale wydaje sie byc jakas taka mala... biedna i
      zaniedbana, bardzo zaniedbana. wieczorem wyglada ladniej.

stoki sa super
      fabryki sa super
      park chyba Matejki jest super
      helenow jest super
      julianow jest super
      ksiezy mlyn jest genialny

piotrkowska jest ok, ale tylko ok. ulice obok sa ladniejsze, ale brudniejsze i
      zniszczone. bramy i podworka sa tragiczne

osiedla sa obrzydliwe
      widzew wschod jest tragiczny
      olechow jest tragiczny
      teofilow jest koszmarny
      retkinia tez nie jest sympatyczna
      chojny, radogoszcz......

ale to prawda ze najwiekszym atutem Lodzi sa sympatyczniejsi niz gdzie indziej
      ludzie. Fajnie ze mozna porozmawiac sobie z nieznajomymi na przystanku, czy
      gdziekolwiek, latwiej sie poznaje ludzi, a przede wszystkim nie ma tyle
      wszechobecnego w reszcie kraju "lansu", ludzie sa bardziej autentyczni.
      • Gość: Anty Onet Re: Jak widzicie Łódź? IP: 212.51.205.* 27.10.04, 09:43
        buhahaha ALeś mnie rozmieszył. A gdzie blokowiska są piękne!!!! Może Ursynów
        czy Nowa Huta są piękne. Są tak samo obrzydliwe.
        • Gość: tmq Re: Jak widzicie Łódź? IP: *.aster.pl 27.10.04, 10:19
          przyjedz na kabaty, moze zmienisz zdanie
          • Gość: Anty Onet Re: Jak widzicie Łódź? IP: 212.51.205.* 27.10.04, 10:58
            Nie musze zmieniać zdania. Dużo jeżdżę po Polsce i w każdej miejscowości są
            obszary z których mieszkańcy mogą być dumni, i są tereny za które trzeba się
            wstydzić. Obojętnie czy to Łódź, Kraków, Warszawa, Wrocław, Szczecinek czy
            Kozia Wólka. Jak wszystko - każde miasto ma szpetne strony i godne podziwania.
            Szlag trafia tylko człowieka, że w Łodzi dostrzega się tylko "złe". Za to cała
            reszta kraju jest "caca" i "krainą mlekiem i miodem płynącą". Rzekłem:)
          • topjes Re: Jak widzicie Łódź? 27.10.04, 11:02
            > przyjedz na kabaty, moze zmienisz zdanie

Porównujesz nowe osiedla do starych?
            Przyjedź na Janów - może zmienisz zdanie - chcesz to Ci foty wystawię jak można
            mieszkać w Łodzi.

topjes
          • Gość: mr x Re: Jak widzicie Łódź? IP: *.p.lodz.pl 27.10.04, 12:01
            Ale poza Kabatami sa jeszcze inne osiedla w warszawie ktore juz zbytnio od
            lodzkich sie nie roznia... Stwierdzenia w styly ze lodzkie osiedla sa
            obrzydliwe jako cecha ktora ma dyskwalifikowac lodz w porownaniu z innymi
            miastami jest smieszna. W kazdym miescie osiedla sa do siebie podobne,
            przynajmniej te wybudowane przed 1990. Kabaty sa wyjatkiem bo powstaly po 1990
            roku. U nas w lodzi przynajmniej nie ma takiego cudu archtektonicznego jak
            Osiedle za Zelazna Brama.
            • Gość: tmq Re: Jak widzicie Łódź? IP: 217.153.187.* 27.10.04, 13:57
              nie napisalem ze w Lodzi nie ma fajnych miejsc, napisalem co jest fajne a co nie, osiedla sa
              obrzydliwe na maksa, ale nie musza byc, wszystko lezy w gestii administratorow.
              fakt, ze wygladaja nieco ciekawiej osiedla starsze (np. mireckiego na zdrowiu) ale na
              przykladzie kilku innych polskich miast widac ze mozna chciec, nawet bloki da sie pomalowac,
              wyrownac sciezki i posadzic trawe, to tyle.
              • Gość: mr x Re: Jak widzicie Łódź? IP: *.p.lodz.pl 28.10.04, 10:53
                A czym sie roznia osiedla lodzkie od tych z innych miats. Bloki w lodzi tez sie
                maluje czego przykladem moze byc retkinia czy widzew. To samo tyczy sie
                chodnikow, trawnikow i innych. Nie widze roznicy miedzy blokami na retkini czy
                widzewie a gdanskiej morenie czy zaspie, poznanskich ratajach czy warszawskiej
                woli. Choc jak widac niektorzy te roznice widza...
                • Gość: tmq Re: Jak widzicie Łódź? IP: 217.153.187.* 28.10.04, 14:34
                  ktorzy sa ci co widza? ja widze roznice miedzy zadbanym osiedlem a tym obsranym przez psy,
                  nie wazne czy na woli, czy na retkini. znam osiedla gdzie psy nie sraja, bo wlasciciele placa
                  kary.
                • topjes Re: Jak widzicie Łódź? 28.10.04, 16:59

> A czym sie roznia osiedla lodzkie od tych z innych miats. Bloki w lodzi tez sie
                  >
                  > maluje czego przykladem moze byc retkinia czy widzew. To samo tyczy sie
                  > chodnikow, trawnikow i innych. Nie widze roznicy miedzy blokami na retkini czy
                  > widzewie a gdanskiej morenie czy zaspie, poznanskich ratajach czy warszawskiej
                  > woli. Choc jak widac niektorzy te roznice widza...

No chociaż z drugiej strony - takie osiedla jak Dąbrowa (okolice Rydla, Deotymy)
                  czy Teofilów (przy Traktorowej) - nie ma tego za wiele w Polsce. Zbieranina
                  emerytów, dresów, gówien po psach, gołębi i do tego strasznie małe mieszkanka,
                  odrapane klatki, apatia - okienka przez całą ścianę bloku. Takich miejsc trzeba
                  się w Łodzi niestety wstydzić - bo się wybijają ponad średnią krajową.

Natomiast Widzew czy Retnika czy Olechów są najzwyklejszymi polskimi osiedlami -
                  a nawet lepiej. Przecież jaka Retkinia jest zielona!

pzdr
                  topjes
                • kasick Re: Jak widzicie Łódź? 29.10.04, 18:19
                  mrx. Zawzięcie starasz się bronić łódzkich osiedli, zauwaz tylko, że nikt nie
                  twierdzi, że są one gorsze od tych w innych miastach. Są różne. Wiele rzeczy w
                  naszym mieście jeszcze powinno się zmienić (na lepsze, rzecz jasna). Nię bedę
                  mówić, że coś jest białe jak jest czarne...
          • Gość: mr x Byłem na służewiu IP: *.p.lodz.pl 16.11.04, 11:54
            Winda w mrówkowcu w warszawie gdzie cena mieszkania to 3500 PLN za metr:
            - sciany pomazane tak, ze trudno znalezc czyste miejsce,
            - drzwi wewnetrzne uzywane do przewozenia ciezszych rzeczy wylamane i
            zdezelowane,
            - na tablicy przyciski, kilka przypalonych plastikowych, wiekszosc to pancerne
            metalowe,
            - swietlowka u gory za pancerna blacha! Swiatla przez to niewiele.
            - instrukcja obslugi?? A co to takiego, nabazgrany tylko napis zakaz palenia.

Po prostu szok. Mieszkam na balutach i to starych. Jest u mnie winda ale moze
            miec plastikowe przyciski, ktorych nikt nie przypala. No czasami ale to polska,
            niejest to na tyle czeste by zmieniac te przyciski na metalowe.
            Swietlowki nie trzeba chronic pancernymi blachami,
            sciany nie sa pomazane, owszem gdzie niegdzie jakis sie napis znajdzie ale
            zyjemy w polsce,
            jest instrukcja uzytkowania, w warszawie byl tylko nabazgrany napis zakaz
            palenia
            nie ma powylamywanych scian w windzie.
            Wiec niech mi nikt nie mowi ze w lodzi sa najgorsze blokowiska, na pewno
            najgorsza winde jaka widzialem to byla ta w warszawie, walbrzyska 15 jak bys
            nie wierzyl w to co pisze
    • Gość: miranda Re: Jak widzicie Łódź? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 22:08
      niesamowite...tajemnicze...
      inne niż wszystkie
    • dziadek72 Re: Jak widzicie Łódź? 10.11.04, 08:21
      Cenię łódź za to, że jest MOIM miastem.
    • Gość: kasia Re: Jak widzicie Łódź? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 21:55
      najlepeij widać ją z Rudzkiej Góry
      • kasick Re: Jak widzicie Łódź? 10.11.04, 22:19
        Koniecznie muszę sie na nią wybrać by zobaczyć panoramę miasta..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka