Dodaj do ulubionych

STOART---Czy mam placic???

IP: *.toya.net.pl 13.10.04, 13:00
Mam maly osiedlowy sklepik miesny 20m. Czy mam obowiazek placic za sluchanie
radia (oprocz abonamentu) na STOART?? Przedstawiciel tej instytucji straszy
mnie sadem gdybym tego nie zrobil.
Przeciez ludzie przychodza do mnie po Schab a nie sluchac Piaska!!!
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: micin Re: STOART---Czy mam placic??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 13:17
      No nie no, to już się robi śmieszne! W życiu nie słyszałam o żadnym stoarcie, a
      tu się okazuje, że w sumie są aż 4 firmy, które zajmują się ściąganiem tych
      haraczy. Paranoja!

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33208,2313611.html

By legalnie puszczać muzykę w sklepie czy zakładzie fryzjerskim, właściciel
      musi mieć podpisane umowy z czterema organizacjami. Oprócz wspomnianego STOART-
      u są to:

• ZAiKS (Związek Autorów i Kompozytorów Scenicznych),

• SAWP (Stowarzyszenie Artystów Wykonawców Polskich)

• ZPAV (Związek Producentów Audio Video).

Płaci sobie człowiek uczciwie za zaiks (w moim przypadku to 60 zeta na m-c),
      chociaż i to uważam za duże przegięcie, ale co tam- no i myślałam, że to
      wszystko. A tu się okazuje, że oprócz zaiksu są jeszcze 3 sępy, które ściągają
      haracz na utrzymanie m.in. tego beztalencia kowalskiej, żeby mogła piać te
      swoje maryjne przyśpiewki!
      No szlag mnie trafił, jak to przeczytałam!
      Jeśli każdy bierze podobną stawkę, to miesięcznie powinnam wydawać ok. 240 zł
      na te pseudostowarzyszenia. Do tego jeszcze abonament radiowo-telewizyjny. Noż
      kurwa szok!
      Ale się zdenerwowałam;-/
      • Gość: WUJEK Re: STOART---Czy mam placic??? IP: 62.233.229.* 13.10.04, 13:23
        To jest totalne przegięcie!
        Proponuje zebrać 100 000 podpisów, żeby zmienić ustawę, tylko czy tyle uda się
        zebrać?
        • Gość: micin Re: STOART---Czy mam placic??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 13:30
          Mnie się wydaje, że nie byłoby problemu z zebraniem takiej ilości podpisów,
          jestem pierwsza w kolejce;-)))
          A ja myślałam, że jak będę płacić zaiks, to już wszystko będzie ok. Żenada!
          • zamek Re: STOART---Czy mam placic??? 13.10.04, 14:16
            Z mojego punktu widzenia (czyli zainteresowanego tymiż wpływami) ZAiKS jako
            instytucja ściągająca tantiemy wystarczyłby. Niestety, ktoś kiedyś przyzwolił na
            konkurencję w tej dziedzinie i Bogu ducha winni handlowcy i usługodawcy są teraz
            osaczeni. Uważam, że całkiem niesłusznie. Stawki ZAiKSowskie OK, a reszta
            działaczy na zieloną trawkę. Przecież te ZPAVie i STOARTy tylko dublują się
            nawzajem :(
    • Gość: per pedes Re: STOART---Czy mam placic??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.04, 14:41
      Ano, agresywność STOARTu jest znana, bez ogródek zaczynają od straszenia sądami.
      Dla mnie to maksymalny przekręt, kto im dał takie uprawnienia?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka