dotera 16.07.26, 03:12 Ładny film. Ma pierwowzór który może być nawet ciekawszy. Zapamiętałem ten rok ze w związku z ociepleniem, poruszanym w filmie. W centrum miasta zylem według rytmu natury. Czterech pór roku. Akurat tego roku nie było zimy. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dotera Re: Dom nad jeziorem 16.07.26, 03:23 Pomyslalem ze nie był to film o sparowaniu na pierwszej randce. Miałem na myśli sparing sportowy, ale mamy tu w słowie parę ludzi. Odpowiedz Link
dotera Re: Dom nad jeziorem 16.07.26, 03:24 SPrawdziłem etymologię. Niesamowita w kontekscie tego filmu. Etymologia angielskiego spar sięga XIII wieku i wywodzi się ze staroangielskiego słowa sparian lub starofrancuskiego esparre, które oznaczały „oszczędzać”, „powstrzymywać się” lub „trzymać z daleka”.W slangu brytyjskich i amerykańskich żeglarzy zaczęto używać określenia spar w odniesieniu do okrętowych masztów, rei i długich drągów (drzewce). Z czasem słowo to zyskało znaczenie „wymierzania ciosów na oślep” za pomocą takich drągów, co dało początek zwrotom oznaczającym utarczki słowne lub po prostu bójki. Odpowiedz Link
dotera Re: Dom nad jeziorem 16.07.26, 03:30 Nie oglądam od dawna filmów. Ciesze się ze się zbudziłem i go obejrzałem. Odpowiedz Link