Dodaj do ulubionych

Jadąc Regio+

IP: 80.50.5.* 30.10.04, 21:02
Wczasie podróży z Łódzi Widzewa do Zgierza łącznicą kolejową pięknym jesiennym
popołudniem trochę się rozmarzyłem, jaka fajna trasa tylko trochę zaniedbana
ot zarośniete i zapomniane przystanki jakas stacja Radogoszcz. Szkoda nie
wykorzystuje się tego połączenia do rozwiązania problemów komunikacyjnych, bo
puszczająć szynobus trasą Zgierz - Łódź Widzew - Łódź Chojny - Łódź Kaliska -
Zgierz w kółeczko i komunikując odpowiednio na poszczególnych stacjach mozna
by uzyskać bardzo ciekawe połączenia ale to chyba tylko marzenia a może nie.
Obserwuj wątek
    • studi001 Re: Jadąc Regio+ 30.10.04, 21:06
      A jakby zrobiono te połaczenia skracjące drogę kolei obwodowej ....

Byłby całkiem fajny ring pozwalający szybko ominąc zatłoczone centrum.
      • berger.m Re: Jadąc Regio+ 30.10.04, 22:46
        I SKM jak malowane... Kiedy władze Łodzi się tym zajmą...?
      • el-042 Łącznice 31.10.04, 00:05
        Można zrobić Circle Line lub Ring jak kto woli. A może po prostu Łódzką Kolej
        Obwodową? Wystarczy, żeby zakupiono kilka szynobusów, zbudowano kilka
        przystanków lub stacji oraz zrealizowano wpisane w miejscowy plan
        zagospodarowania Łodzi dwie łącznice kolejowe: tzw. Dąbrowa-Stoki nad aleją
        Piłsudskiego oraz Liściasta-Radogoszcz Wschód wzdłuż granicy miasta. Wtedy
        potrzebne by były przystanki lub stacje nad ulicami-trasami (z obsługiwanymi
        osiedlami): Dąbrowskiego (os. Dąbrowa przemysłowa i mieszkaniowa),
        Przybyszewskiego (os. Widzew przemysłowy i mieszkaniowy, Zarzew),
        Piłsudskiego/Rokicińska (przecięcie z trasą WZ, os. Widzew mieszkaniowy),
        Pomorska (Centralny Szpital Kliniczny UM, osiedle studenckie UŁ, os. Stoki),
        Telefoniczna (os. Stoki, Doły)Brzezińska/Strykowska (trasa warszawska, os.
        Doły), Łódź Radogoszcz (wyłączona z ruchu), Warszawska (os. Julianów,
        Warszawska), Łagiewnicka (os. Radogoszcz Wschód, Julianów, Arturówek), Zgierska
        (Zgierz, os. Helenówek), Liściasta (os. Radogoszcz Zachód, Liściasta A/B), Łódź
        Żabieniec (os. Teofilów, Wielkopolska), Srebrzyńska (os. Mireckiego, Koziny),
        Łódź Kaliska (os. Karolew, Retkinia), Wróblewskiego (os. Karolew, osiedle
        studenckie PŁ, Retkinia Przemysłowa), Obywatelska (Retkinia Przemysłowa,
        Obywatelska), Pabianicka (os. Rokicie, Kurak), Łódź Chojny (os. Chojny) itp.
        itd.

--
        Odpłyń Łodzią
        • berger.m Re: Łącznice 31.10.04, 21:09
          Popieram. Tylko zamiast szynobusów proponowałbym elektryczne jednowstki
          trakcyjne, takie jak te nowe warszawskie WKD. Bo po co marnować
          zelektryfikowaną trasę?
    • Gość: Ja Re: Jadąc Regio+ IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.04, 12:26
      Można - tylko po co? Jesli już to proponowałbym trochę tras pociągów do Łodzi
      poprzedłużać wzorem właśnie owych RegioPlusów. Część przez Chojny, część przez
      Zgierz, nawet możnaby się pokusić o nowe przystanki (np. na Dąbrowie,
      reaktywacja Chojen, Radogoszcz Wsch., a może nawet Stoki). W przypadku kibli
      odpadałby nawet problem przepinania lokomotyw. Gra warta świeczki - ale tylko
      dla pociągów regionalnych. Jako komunikacja miejska - pozbawione sensu.
      • berger.m Re: Jadąc Regio+ 31.10.04, 21:17
        Nie zgadzam się z tym, że wykorzystanie kolei obwodowej jako komunikacji
        miejskiej byłoby bez sensu. Uważam, że jeśli zostałaby zagwarantowana dobra
        częstotliwość, nowe przystanki przy głównych ulicach, dogodne możliwości
        przesiadek do tramwaju (Pabianicka -> ŁTR), to wielu pasażerów korzystałoby z
        takiej SKM. Ponadto gdyby powstała odnoga na Lublinek (to nie byłby duży
        koszt), który już niedługo znaczącym portem tanich linii lotniczych, to dałoby
        jeszcze więcej pasażerów. Możnaby było zbudować system Park&Ride. Oczywiście
        gdyby powstał kiedyś tunel średnicowy, to już w ogóle byłaby super SKM, ale już
        teraz można kolej obwodową dobrze zagospodarować i stworzyć kolejkę, którą
        możnaby było szybko dojechać na drugi koniec miasta, albo np. na dworzec
        Kaliski. Potrzebne są tylko władze miasta z odpowiednią wizją, inwencją i
        chęcią.
        Kolej obwodowa ma tą wadę, że przebiega w części przez miejsca słabo
        zaludnione. Ale tam możnaby było zrobić dłuższe przerwy między przystankami. A
        zaleta jest taka, że przecina ważne ciągi komunikacyjne (jak
        Pabianicka/Włókniarzy) i łączy Łódź ze Zgierzem, a także, że przebiega przez
        dw. Kaliski.
        • Gość: Ja Re: Jadąc Regio+ IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.04, 11:59
          Podaj mi 10 przykładów relacji w jakich mogłaby być wykorzystywana taka SKM.
          Tylko proszę o relacje, że tak powiem hurtowe, a nie pan X, który mieszka
          blisko stacji Chojny i pracuje w Andrzejowie. Od razu ułatwiam Ci zabawę - całą
          Retkinię sobie od razu daruj.

Kolej na Lublinek powinna powstać, ale też nie jako linia miejska i najlepiej
          nie jako ślepa bocznica. A jeśliby lotnisko się naprawdę rozwinęło, to wzdłuż
          tej kolei powinna pójść linia tramwajowa - wszak do tramwaju z lotniska wcale
          nie jest daleko.

Jeszcze raz powiem, co innego wykorzystanie Kolei obwodowej dla pociągów
          regionalnych i międzyregionalnych - bo wtedy dajemy mozliwość dojechania koleją
          spoza Łodzi w miarę blisko miejsca zamieszkania (stąd np. powydłużanie części
          pociągów kończących na Kaliskim na Widzew, albo i do Koluszek, jeśliby dawało
          to jakieś ciekawe i wygodne połączenie, może też pojedynczych pociągów
          osobowych -> fabryczny, przez obwodówkę na kaliski). I dla tych pociągów
          również dobrym rozwiązaniem byłyby nowe przystanki.
          I myślę, że przy takich rozwiązaniach te, moim zdaniem, niewielkie potoki
          pasażerów "miejskich" też by sobie mogły skorzystać z kolei i to by wystarczyło.

A elektroszynobusy to niech lepiej pojada na linie w woj. łódzkim, którym grozi
          zamknięcie, albo też które już de facto wykończono.
          • Gość: Zgierzak Re: Jadąc Regio+ IP: 62.233.181.* 01.11.04, 12:27
            Jako przykład wykorzystania to właśnie Regio który dowozi na skomunikowany
            pociąg do W-wy i niejako popłudniu ich odbiera, ja co prawda wykorzystuje to
            połączenia wracajac z pracy z Łodzi do Zgierz mam wprawdzie aż dwie przesiadki
            na trasie Łódź Fabryczna - Zgierz Północny ale czas przejazdu z przesiadkami
            41minut. To tak na szybko ale myślę jakby kursował odpowiednio szynobus który by
            na Łódź Widzew dowoził i odbierał pasażerów na pociągi do i z W-wy to już byłoby
            jakięś rozwiązanie.
            • Gość: Jagaciarz Re: Jadąc Regio+ IP: *.devs.futuro.pl 01.11.04, 13:09
              Ja z kolei mam pytania-czy przystanki Lódz Radogoszcz i Lódz Stoki w ogóle
              kiedykolwiek byly wykorzystywane?Czy x lat temu jezdzily tamtedy jakies pociagi
              osobowe czy zawsze byla to li tylko lacznica towarowa?
              • Gość: Zgierzak Re: Jadąc Regio+ IP: 62.233.181.* 01.11.04, 17:53
                Oile mnie pamięć nie myli to w okresie strajku na MPK PKP uruchomiła pociągi
                osobowe na łączncy Zgierz - Łódź Widzew, czy zatrzymywały sie na przystankach i
                stacji Radogoszcz to nie wiem Oddzielna sprawa to władze miasta budując
                "Radegast" chcą tam reaktywować stacje czy tylko muzeum. Bo jeśli tylko muzeum
                to trochę poroniony pomysł w przeciwnym wypadku reaktywacja stacji Radogoszcz
                byłaby szansą na uruchomienia większej liczby pociągów na tej trasie.
                • Gość: Ja Re: Jadąc Regio+ IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.04, 18:07
                  A czy przystanek Radogoszcz nie powinien znaleźć się bliżej blokowiska? Czy
                  przy dawnej pętli 16 na Łagiewnickiej nie było iedyś przystanku kolejowego?
                  Zwał się chyba Arturówek. Czy nie nadawałby się lepiej?
                • michal.ch Re: Jadąc Regio+ 02.11.04, 14:15
                  > Oddzielna sprawa to władze miasta budując
                  > "Radegast" chcą tam reaktywować stacje czy tylko muzeum. Bo jeśli tylko muzeum
                  > to trochę poroniony pomysł w przeciwnym wypadku reaktywacja stacji Radogoszcz
                  > byłaby szansą na uruchomienia większej liczby pociągów na tej trasie.

Tylko muzeum. Stacja kolejowa Radogoszcz już nie istnieje dla kolei. Obiekty przejęło miasto, a tory dochodzące do peronu/rampy są odcięte od reszty sieci, z czego jeden dodatkowo został zajęty przez towarowy skład retro Deutsche Reichsbahn. Obecnie przejezdny jest tylko jeden tor przelotowy.

A więc zapomnij o starym Radogoszczu. Nawet gdyby istniała taka stacja, to jej lokalizacja współcześnie jest bez sensu. Leży po prostu na zadupiu.
                  • Gość: STUDI Re: Jadąc Regio+ IP: *.prokom.pl 02.11.04, 15:10
                    I w czasach gdy tamtędy jeszcze jeżdziły pociągi to na tej stacji nie zatrzymywały sie. Zatrzymywały się na stacji Stoki i Arturówek. A na stacji Radogoszcz nie. Nie pamiętam by tam był nadające się do eksploatacji perony, a mieszkałem przez 21 lat w tamtej okolicy.
              • sluzbowo Re: Jadąc Regio+ 01.11.04, 22:07
                Oczywiście, że były wykorzystywane. Dawno temu, lat może dwadzieścia pięć a
                może dwadzieścia wstecz, była w SRJP tabela nr (bodajże) 607: Łódź Widzew -
                Zgierz. I było wo niej wyszczególnionych kilka par pociągów pasażerskich,
                zatrzymujących się na Stokach, Radogoszczu i Arturówku.

Na pewno więcej informacji na ten temat będą mieli grupowicze z pmk.
                • Gość: michał_k Re: Jadąc Regio+ IP: *.toya.net.pl 01.11.04, 22:53
                  Przystanki o których piszesz, nie były nigdy wykorzystuwane w ruchu liniowym.
                  Owszem przez około 20 lat widniał taki pociag w rozkładzie jazdy - jednak miał
                  oznaczenie - kursuje po ogłoszeniu - a to nie nastąpiło nigdy. W czasie
                  strajuku MPK przystanki zostały przygotowane do ruchu pasażersksiego - jednak
                  to wtedy też nie nastąpiło.
                  A swoją drogą to wykorzystanie obwodnicy dla ruchu przy obecnym układzie
                  przystanków nie ma sensu. Muszą powstać nowe przystanki przy węzłach
                  komunikacyjnych, a nie "w polu" - jak np. Radogoszcz, Stoki. Dobrym przykładem
                  zankomitego węzła pociąg-mpk jest Żabieniec i do tego powinno się dążyć.
                  A na razie proponuje jednak zlikwidować RegioPlusy na tej trasie. Jeździ tym
                  odcinkiem kilku pasażerów - chyba są jednak ważniejsze linie w województwie.
                  • Gość: M.E. Re: Jadąc Regio+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 23:17
                    Potwierdzam. Chciałem się kiedyś przejechać tym pociągiem i niestety odszedłem z
                    kwitkiem.
              • Gość: STUDI Re: Jadąc Regio+ IP: *.prokom.pl 02.11.04, 14:04
                Jeżdziły tam pociągi i osobowe i pośpieszne. Osobowe zatrzymywały sie na penwo na stacji Łódź Arturówek (przy ulicy Łągiewnickiej).

Jeszcze w ltach 90-tych pewne pociągi relacji Kraków Olsztyn przejeżdżały tym odcinkiem przez Łódź.
                • Gość: Jagaciarz Re: Jadąc Regio+ IP: *.devs.futuro.pl 02.11.04, 18:24

Gość portalu: STUDI napisał(a):

> Jeżdziły tam pociągi i osobowe i pośpieszne. Osobowe zatrzymywały sie na
                  penwo
                  > na stacji Łódź Arturówek (przy ulicy Łągiewnickiej).
                  >
                  > Jeszcze w ltach 90-tych pewne pociągi relacji Kraków Olsztyn przejeżdżały tym
                  o
                  > dcinkiem przez Łódz

Na pewno jeszcze pod koniec lat 90.,a chyba i na poczatku obecnego wieku
                  jezdzil tedy pospieszny Kraków-Poznan(chyba Krakowianka,ale nie pamietam nazwy).

• Gość: ercheo Re: Jadąc Regio+ IP: *.tpnets.com 02.11.04, 23:34
                    jesli mnie pamiec nie zawodzi, to 2 lata temu jezdzil tamtedy pociag relacji
                    Katowice (lub Bielsko Biala) -Gdynia, ktory w Lodzi zatrzymywal sie jedynie na
                    Widzewie. pociag w obie strony przejezdzal przez nasze miasto w srodku nocy.
            • Gość: Ja Re: Jadąc Regio+ IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.04, 17:52
              A to oczywiście. Dalsza integracja w oparciu o istniejące trasy - jak
              najbardziej. Tyle, że tu wcale nie trzeba szynobusa, bo w większości przypadków
              wystarczy przedłużyć coś z Sieradza na Widzew, czasem może wyszłaby trasa
              Koluszki - Pabianice przez Zgierz, czasem może jeszcze co innego. Tu jestem za,
              bo dzięki temu integruje się wreszcie kolejowy "wschód" Łodzi z "zachodem".
              Dotychczas przedostanie się z lini fabrycznej na kaliską sprawiało większy
              problem niż za czasów, kiedy należały one do konkurencyjnych przedsięiorstw.
              Ale zupełnie inną sytuacją jest budowanie sieci kolei miejskiej w oparciu o to,
              co jest. Ta ma inne cele i inne potrzeby.
              A szynobusy i elektroszynobusy są znacznie bardziej potrzebne np.
              na "węglówce", lini łowickiej, Opoczyńskiej, tomaszowskiej i radomskiej.
    • xk Re: Jadąc Regio+ 02.11.04, 20:55
      ech, marzenia, marzenia, marzenia

po pierwsze, to o wiele prościej byłoby puścić pociągi z Kutna i Łowicza np do
      Koluszek z wykorzystaniem stacji Łódź Żabieniec, Kaliska, Chojny, kto wie czy i
      nie Olechów
      pozostałe niech kończą bieg na Widzewie, ale przez Chojny
      po drugie, część składów z Sieradza skierować na Widzew z postojem na Chojnach,
      Dąbrowie Przemysłowej
      po trzecie, pozostałe kibelki z Sieradza skierować do Zgierza lub ewentualnie
      jedną parę do Łowicza
      wreszcie, po czwarte, łącznicy Widzew - Zgierz dać na razie święty spokój

pozdrawiam
      • Gość: Zgierzak Re: Jadąc Regio+ IP: 213.199.233.* 04.11.04, 09:01
        Mamy tą łącznicę ze Zgierza do Łódzi Widzewa Regio+ to może próba pobudzenia
        ruchu na tej trasie ale informacja o tej relacji jest marna stąd i frekwencja
        cienka. W rozmowach z znajomimi są zdziwieni że coś tam jeżdzi i jest
        skomunikowane z pociągim do i z W-wy i juz paru z nich skorzystało z tego
        połączenia zamiast pchać się innymi środkami lokomocji ze Zgierz do Łódzi
        Fabrycznej. Więc jak jest to próbujmy ją wykorzystać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka