Dodaj do ulubionych

Koleją przez środek Łodzi

27.08.01, 15:11
Czy warto starać się o uruchomienie przejazdu koleją z Dworca Fabrycznego do
fabryk Scheiblera (pierwsza prywatna linia kolejowa w Łodzi) ?
Przynajmniej nie pozwolić na demontaż szyn i rozjazdów.
Do zakładów Poznańskiego już się nie dojedzie.
pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: zamek Re: Koleją przez środek Łodzi IP: *.mnc.pl 27.08.01, 15:17
      jasam napisał(a):

> Czy warto starać się o uruchomienie przejazdu koleją z Dworca Fabrycznego do
      > fabryk Scheiblera (pierwsza prywatna linia kolejowa w Łodzi) ?
      > Przynajmniej nie pozwolić na demontaż szyn i rozjazdów.
      ALEŻ OCZYWIŚCIE!!
      > pozdr.
      Ja również, jak zawsze.

• Gość: kropka Re: Koleją przez środek Łodzi IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.01, 15:20
      Nie. Byłoby atrakcyjne dla dzieci i turystów, ale strasznie utrudniałoby ruch i
      mogłoby być niebezpieczne. Natomiast możnaby pomyśleć o kolejce elektrycznej
      (jeździ taka po starym mieście w W-wie, ciągnie ją coś w rodzaju melexa.
      • Gość: geograf Re: Koleją przez środek Łodzi IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.01, 19:07
        a ja chcialbym miec taka kolejke turystyczno/komunikacyjna:))) w centrum. to
        tez by sie przydalo. moze jaksc prywatny przedsiebiorca by cos takiego
        uruchomil???
        • Gość: Graphite Re: Koleją przez środek Łodzi IP: *.toya.net.pl 27.08.01, 23:24
          Jestem wilekim entuzjasta kolei i bardzo chetnie skorzystalbym z mozliwosci
          przejazdu pociagiem najlepiej starym z lokomotywa parowa i starymi stylowymi
          wagonami, przezycie nie do zapomnienia nie tylko dla lodzian ale takze dla
          turystow,a swoja droga ciekawe czy gdyby taka kolej ruszyla to czy byla by ona
          popularna?
          • Gość: flip Re: Koleją przez środek Łodzi IP: *.p.lodz.pl 28.08.01, 18:11
            Popieram!
            Jednakze koleje zabytkowe na Wyspie Deszczu to przede wszystkich efekt pracy
            ochotniczej. Kto w miescie Lodzi zechce pracowac ochotniczo na stale prowadzac
            parowoz, myjac pociagi i ustawiajac szlak?
            Co do utrudnien w ruchu - to kwestia umowy. Na Wyspie przejazdy zamykaja sie na
            2 min przed pociagiem. Opowiadano mi jednak, ze we Francji TGV uzywa przejazdow
            zamykanych na 10 sekund przed nadjechaniem pociagu. Brzmi nie do wiary - ale w
            tym zapewne cos jest.
            Poza tym - ilu to osobom kolej na "Tyminskiego" by przeszkadzala?
    • .pepe. Re: Koleją przez środek Łodzi 27.08.01, 19:14
      jasam napisał(a):

> Czy warto starać się o uruchomienie przejazdu koleją z Dworca Fabrycznego do
      > fabryk Scheiblera (pierwsza prywatna linia kolejowa w Łodzi) ?
      > Przynajmniej nie pozwolić na demontaż szyn i rozjazdów.
      > Do zakładów Poznańskiego już się nie dojedzie.
      > pozdr.

Nie bardzo widzę możliwość i sens reaktywowania tego połączenia. Może się mylę.
      • Gość: Paweł Re: Koleją przez środek Łodzi IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 27.08.01, 21:37
        Pomysł niegłupi , tylko pociąg strasznie hamowałby ruch.
        Ja zaraz zaproponuje coś innego. Czekajcie!!!
        • jasam Re: Koleją przez środek Łodzi 27.08.01, 23:21
          Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Pomysł niegłupi , tylko pociąg strasznie hamowałby ruch.

Przejazd w poprzek ulic:
          Niciarniana
          Przędzalniana
          Tymienieckiego
          Kilinskiego

• hubar Re: Koleją przez środek Łodzi 28.08.01, 19:52
        .pepe. napisał(a):

>
        > Nie bardzo widzę możliwość i sens reaktywowania tego połączenia. Może się mylę.

Widzę że nie tylko ja mam sceptyczny stosunek do tego pomysłu

pozdrowy

• Gość: flip Re: Koleją przez środek Łodzi IP: *.p.lodz.pl 28.08.01, 20:44
          O jaki reaktywowaniu jest mowa? Przeciez to byla bocznica towarowa. Tutaj
          chodzi o zmiane funkcji tej trasy. Co byloby zalezne od tego, czym ma byc
          Ksiezy Mlyn. A tego nikt nie wie.
          • jasam Re: Koleją przez środek Łodzi 28.08.01, 22:40
            Jest taki wątek Czy Księży Młyn ma być skansenem ?
            Po odpowiedzich tam widać, że taka kolejka dowoziłaby ludzi do biur.
            pozdr.
            • Gość: flip Re: Koleją przez środek Łodzi IP: *.p.lodz.pl 28.08.01, 22:57
              Ksiezy Mlyn nie moze byc skansenem, bo te domy tam juz sa i byly od poczatku.
              Biura na Ksiezym Mlynie - to wyglada na spore horrendum. Czy ci lodzianie
              widzieli kiedykolwiek jakies historyczne adaptacje? Czy te biura tak znowu lgna
              do miasta Lodzi bez kolei, autostrad i samolotow? To chyba jakas paranoja...
              Ksiezy Mlyn moze byc jednak spora atrakcja lodzka i do tego przydalaby sie
              jakas kolejka. Bedac pod wrazeniem angielskich "Heritage Railways" myslalbym o
              czyms takim. Jednak to sie samo zapewne nie utrzyma. Moze wiec dwie rzeczy na
              raz: tramwaj w tygodniu i parowoz w niedziele? Ta kolejka moglaby wozic ludzi
              od jednej atrakcji do drugiej. Cos w tym jest...
              • jasam Re: Koleją przez środek Łodzi 29.08.01, 11:12
                Pomysł bardzo ciekawy i możliwy do realizacji.
                Potrzeba tylko koncepcji całościowego programu "turystycznej Łodzi", którego
                nie zbuduje się na odnowionych frontach Piotrkowskiej i pubach. To stanowi
                uzupełnienie. Tylko, że dziś brakuje głównego wątku do tego uzupełnienia.
                Niestety kolejne przemiany w Urzędzie Miasta nie wróżą szybkiego przygotowania
                strategii promocji miasta.
                pozdr.
    • vishna Re: Koleją przez środek Łodzi 28.08.01, 23:00
      A ja chce TGV do Wawy, 3miasta, Poznania, Krakowa...
      • Gość: flip Re: Koleją przez środek Łodzi IP: *.p.lodz.pl 28.08.01, 23:05
        To niech Pani sobie je zrobi. Widzialem tanie lopaty na rynku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka