Dodaj do ulubionych

Czerwona - non omnis morietur

IP: *.tpnets.com 10.11.04, 23:40
11.11.2004:

linie 11 i 11A

z Pabianic i Chocianowic do skrzyżowania Piotrkowska – Milionowa bez zmian,
następnie ulicami: Czerwoną, Wólczańską, Wróblewskiego, Politechniki,
Żeromskiego, Kopernika, Gdańską, Legionów, Zachodnią i dalej właściwą trasą

www.mpk.lodz.pl/showarticle.action?article=599
I super.
Obserwuj wątek
    • Gość: magik Re: Czerwona - non omnis morietur IP: *.pl 15.11.04, 09:19
      Gdyby nie Czerwona, to 11/11A na al.Ploitechniki puściliby już od ronda Lot.
      Lwow.
    • Gość: Paweł Seksi kawałek IP: 217.153.198.* 15.11.04, 15:27
      i oby nigdy go nie zlikwidowali bo to super kawałek
      • Gość: J.S. Sexy? IP: *.pai.net.pl 15.11.04, 16:26
        I'm afraid we're talking disorder
        • Gość: Bart Swoją drogą... IP: *.tpnets.com 15.11.04, 22:35
          Zastanawiam się, na czym polega atrakcyjność tego odcinka. Czerwona - tor z
          boku, wysepka przy Piotrkowskiej, Wólczańska - ciekawy podwójny łuk,
          Wróblewskiego - znowu z boku i znowu pod koniec wysepka. Może moja ocena jest
          subiektywna, bo tam mieszkam i jakoś to związane jest z moimi wspomnieniami.
          Generalnie motyw z tą wielką ścianą na Wólczańskiej, którą nawet tramwaje musza
          ominąć jest super. I otoczenie na Wróblewskiego: niby centrum, ale już jakieś
          posępne...

Odcinek ZA al. Politechniki jest wg. mnie fajniejszy, wygląda to jak skansen.

Czy ktoś ma inne obserwacje?
          • ventlan Re: Swoją drogą... 16.11.04, 12:03
            > Odcinek ZA al. Politechniki jest wg. mnie fajniejszy, wygląda to jak skansen.

Szkoda ze odciety...
            • Gość: krzysztofbla Re: Swoją drogą... IP: *.pl 16.11.04, 12:16
              > Odcinek ZA al. Politechniki jest wg. mnie fajniejszy, wygląda to jak skansen

Problem w tym że Wróblewskiego biegnie granica między dzielnicą Polesie
              i Górną. A to oznacza że remont tej ulicy należałoby sfinansować wspólnie.
              Jak Polesie "wygospodaruje" pewne środki to Górna ma inne plany.
              Skoleji jak Górna "jest przy kasie" to Polesie ma "dziurę w budżecie" itd. itp.

Co prawda w Łodzi są również inne ulice wzdłuż których biegnie granica
              administracyjna dzielnic (np. Wólczańska), ale są to ciągi bardziej
              newralgiczne dla Łodzi niż wspomniana na wstępie Wróblewskiego.

P.S.
              Może by postawić kasę z biletami na zwiedzanie owego skansenu i za zebrane
              pieniądze wyremontować tą ulicę. Ale po remonicie trzeba by było zwinąć biznes.
              I znowu coś nie tak ... Przecież nie podcina się gałęzi na której się siedzi..
              • Gość: Bart Re: Swoją drogą... IP: *.tpnets.com 16.11.04, 17:12
                To taki skansen musieli już otworzyć, bo tam zbierają kasę za zwiedzanie.
              • geograf Re: Swoją drogą... 16.11.04, 22:51
                Jedno małe ale:)
                Od 1989 roku w Łodzi NIE MA dzielnic.
                Dawne urzędy dzielnicowe nazwane zostały delegaturami.
                Zatem nie byłoby takich problemów jak przed reformą administracyjną Warszawy ostatnimi laty.
                Kwestia tylko odpowiedniego zorganizowania funduszy. I chęci
          • Gość: Paweł Re: Swoją drogą... IP: 217.153.198.* 17.11.04, 13:23
            choć jesteś subiektywny ale w pełni prawdziwe jest to co piszesz nic ująć ale
            dodać o tym odcinku można jeszcze bardzo wiele i oby nigdy nie został
            zlikwidowany

Pozdrawiam
          • Gość: M.E. Re: Swoją drogą... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 11:33
            Dla mnie najbardziej malowniczym odcinkiem tej trasy był nieistniejący już
            fragment na Piotra Skargi.
        • Gość: Paweł Seksi!!! IP: 217.153.198.* 17.11.04, 13:21
          ja po polsku gawarim! i nie bardzo wiem co do mnie piszesz. May tak piękny
          język i 4 miliony słów, że po co między sobą komunikujemy się po angielsku.
          seksi nie jakieś sexi bo w języku polskim nie istnieje x a ks brzmi tak samo
          PS J.S. nie bierz tego do siebie pomimo, że nie wiem co napisałeś. Czy mnie
          czasem nie obraźiłeś?
          • Gość: J.S. Kompromitujesz sie, ponownie IP: *.pai.net.pl 17.11.04, 14:06
            Nie ma w polskim jezyku takiego slowa jak "seksi". Jest to jakis stworzony
            przez ciebie neologizm.

Jest natomiast "sexy": sjp.pwn.pl/haslo.php?id=56308

> w języku polskim nie istnieje x

Wlasnie wykazales sie nieznajomoscia alfabetu.
            Nie wypowiadaj sie wiecej w temacie jezyka polskiego, bo sie osmieszasz. I
            zajrzyj do slownika ortograficznego, jesli czegos nie wiesz
            • Gość: Paweł Re: Kompromitujesz sie, ponownie IP: 217.153.198.* 17.11.04, 14:16
              Ty się kompromitujesz piszać na polskim forum w innym języku to chyba po
              angielsku albo po rumuńsku było. Mamy na prawdę piękny język i trzeba go
              szanować
              Pozdrawiam
              • Gość: J.S. Re: Kompromitujesz sie, ponownie IP: *.pai.net.pl 17.11.04, 14:22
                Wejdz sobie na ten link ktory podalem (trzeba najechac na niego kursorem i
                kliknac jak sie pojawi lapka)

Tego, ze nie umiesz sie przyznac do bledu, nie bede komentowal
                • Gość: Paweł Re: Kompromitujesz sie, ponownie IP: 217.153.198.* 17.11.04, 14:27
                  widzisz tam jest przypisek <ang.> a wyraz seksi jest już spolszczony. Tak
                  właśnie powstają nowe wyrazy. Nie wiem jak Ty ale ja nigdy nie zwracam się do
                  kogoś, sorry, nie mówie że jestem happy i nie mówei też OK itd. Jak uważasz, że
                  Twoja wersja jest poprawna tzn. "sexi" prosze bardzo. Ja nadal będe pisał seksi
                  jak i również inne tego typu wyrazy. Zapożyczenie tego wyrazu nie świadczy o
                  tym, że x jest w polskim alfabecie bo nie ma takiej litery taj jak q czy v.
                  • Gość: J.S. Re: Kompromitujesz sie, ponownie IP: *.pai.net.pl 17.11.04, 14:33
                    Gdyby ten wyraz BYL spolszczony figurowalby w slowniku rowniez jako "seksi" a
                    tam nie figuruje.

I w dalszym ciagu twierdze, ze nie znasz alfabetu. Sprawdz w slowniku
                    ortograficznym jak on wyglada
                    • Gość: Paweł Re: Kompromitujesz sie, ponownie IP: 217.153.198.* 17.11.04, 14:36
                      i w pełni się z Tobą zgadzam ten wyraz nie jest spolszczony, aczkolwiek pod
                      wpływem częstego urzywania może tak się stać i figurować jako seksi oficjalnie
                      (podobnie jak Szekspir- nie był z miejsca wyrazem polskim stało się tak przez
                      używanie go w takiej wtedy niepoprawnej formie) dlatego też ( na użytek
                      własny ) używam tylko dla siebie wyrazu seksi i nie twierdze że jest to
                      poprawne w sensie orograficznym . Chociaż pod innym względem tak!

Pozdrawiam
                  • Gość: Ja "Sorry" to nie wyraz polski, panie purysta IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.11.04, 22:09
                    I generalnie polecam wyłączenie kompytera i pobieganie po parku - dotlenie mózg.
              • ukalo Re: Kompromitujesz sie, ponownie 17.11.04, 14:24
                Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Ty się kompromitujesz piszać na polskim forum w innym języku to chyba po
                > angielsku albo po rumuńsku było. Mamy na prawdę piękny język i trzeba go
                > szanować

Trzeba być jebniętym, żeby się kłócić ze Słownikiem Języka Polskiego.
                Ale patrz, że w Twoim wykonaniu mnie to nawet nie zdziwiło :-(
                • Gość: Paweł Re: Kompromitujesz sie, ponownie IP: 217.153.198.* 17.11.04, 14:30
                  nie chodziło o wyraz "sexi" ale o
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=17541979&a=17664766.

Dlaczego w moim wykonaniu Cię nie zdziwiło?
                  • Gość: J.S. Re: Kompromitujesz sie, ponownie IP: *.pai.net.pl 17.11.04, 14:34
                    > nie chodziło o wyraz "sexi" ale o
                    > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=17541979&a=17664766

to cytat
                    • Gość: Paweł Re: Kompromitujesz sie, ponownie IP: 217.153.198.* 17.11.04, 14:40
                      gdybyś dał cudzysłów to bym się domyślił a tak to jak juz pisałem słabo znam
                      angielski a już twórczość w języku angielskim tym bardziej. I tak prawde mówiąc
                      to nie wiem co tam jest napisane
    • Gość: Bart Dziś jeżdziło tamtędy 15 i 46 IP: *.mnc.pl 29.08.05, 21:16
      w kierunku "południowym". Może wrzuce jakie foty później...
      • Gość: Bart Obiecane fotki IP: *.mnc.pl 30.08.05, 09:06
        ciekawostki.miastolodz.net/czerwona_29082005.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka