Dodaj do ulubionych

Wizyta ministra ionfrastruktury w UMŁ

15.11.04, 12:09
z dzisiejszego "rozkładu jazdy" ministra:

(...)
17.11, środa
Minister Infrastruktury Krzysztof Opawski, Sekretarz Stanu Jan Ryszard
Kurylczyk oraz Podsekretarz Stanu Ryszard Krystek złożą wizytę w Łodzi.
Program spotkania w Łódzkim Urzędzie Wojewódzkim, ul. Piotrkowska 104:
godz. 13:00 Spotkanie robocze z Wojewodą Łódzkim Stefanem Krajewskim,
Prezydentem Łodzi Jerzym Kropiwnickim, Przewodniczącym Komitetu Przestrzennego
Zagospodarowania Kraju PAN Tadeuszem Markowskim
godz. 14:00 Spotkanie nt. rozwoju infrastruktury komunikacyjnej w województwie
łódzkim (sala prezydialna 116A)
godz. 15:30 Konferencja prasowa (sala recepcyjna 118A)
(...)

Pozdrawiam, sam na konferencję nie zawitam, obowiązki :-(
M..M
Obserwuj wątek
    • Gość: ler Re: Wizyta ministra ionfrastruktury w UMŁ IP: *.retsat1.com.pl 15.11.04, 20:06
      nazwy stanowisk jako rzeczowniki pospolite pisze się z małej litery: prezydent
      minister, przewodniczący, wojewoda itd.
      • default_user Re: Wizyta ministra ionfrastruktury w UMŁ 15.11.04, 22:24
        Gość portalu: ler napisał(a):

> nazwy stanowisk jako rzeczowniki pospolite pisze się z małej litery: prezydent
        > minister, przewodniczący, wojewoda itd.

W indywidualnych tytułach urzędów, władz i instytucji wszystkie wyrazy, za
        wyjątkiem przyimków, spójników i wyrazów pomocniczych, pisze się wielką literą.
        Piszemy minister, jako nazwa stanowiska, ale Minister Infrastruktury, gdy mówimy
        o urzędzie.
        Źródło; "zasady pisowni polskiej i inerpunkcji" wydanie 20, str. 116
        Pozdrawiam
        M..M
    • yarro Re: Wizyta ministra ionfrastruktury w UMŁ 16.11.04, 19:23
      A ja spróbuję być, jeśli będę w stanie poradzić sobie z przeziębieniem... :)
    • default_user Re: Wizyta ministra ionfrastruktury w UMŁ 17.11.04, 12:59
      default_user napisał:

> Pozdrawiam, sam na konferencję nie zawitam, obowiązki :-(
      > M..M

Jednak udało mi się pozamieniać grafik, na 90% odwiedzę konferencję, szczegóły
      ze soptkania "sprzedam" wieczorem.
      Pozdrawiam
      M..M
    • topjes Kto dba ten ma... 17.11.04, 17:50
      Tak można w skrócie streścić wnioski z Konferencji.

Z tego co ja pamiętam - cele spotkania:
      1. omówienie lokalizacji lotniska międzykontynentalnego
      2. omówienie spraw związanych z drogami A1, S8, S14
      3. omówienie spraw związanych z trasą kolejową Warszawa-Łódź-Wrocław
      4. nie pamiętam :)

ad.1. Przedstawiono informację, że dla rządu logiczne jest, że lotnisko powinno
      znaleźć się między Warszawą a Łodzią i taka lokalizacja będzie poszukiwana i
      preferowana. Szczegóły będą znane po przeprowadzeniu badań z grantu
      hiszpańskiego, najpóźniej do czerwca 2005.
      default_user pytał (o czym sam pewnie napisze) o sytuację Lublinka. Wynikało z
      tego, że nie jest to szczególny punkt uwagi rządu - i poniekąd ja osobiscie to
      rozumiem. Argumentowano, że ogólnie rozwój lotnisk regionalnych jest teraz
      priorytetem - i taka ma byc polityka by wzmacniać role lotnisk lokalnych.
      Zasugerowano by to posłowie łódzcy naciskali (a my wiemy, że to nie tylko
      posłowie powinni, różne władze lokalna i prasa też zdecydowanie za mało robi w
      tym kierunku) na parlamentarzystów i rząd. Powiedziano wprost o rozwoju
      Rzeszowa, że pieniądze się znalazły dzięki silnemu lobbingowi. A jak sami
      miernie walczymy to trudno, żeby ktoś sam wyciągał rękę z pieniędzmi - to
      ostatnie zdanie to moje już przemyślenie. Ogólnie zaproponowowano by składać
      różne wnioski na dopłaty, lobbować, naciskać itd.
      Pan Tomaszewski wspominał także o tym, że były rozmowy na temat łącznika
      kolejowego z Lublinkiem.

ad.2.
      Wschód...
      Budowa A1 przez Łódź wydaje się być niezagrożona. Mało tego - na odcinku
      Stryków-Tuszyn ma nastąpić ZNACZĄCE przyspieszenie prac (choć konkretów nikt nie
      chciał podać). Geneza tej idei bieże się stąd, żeby w strykowie nie straszyła
      goła końcówka autostrady A2 i żeby od razu po oddaniu A2 była gotowa wschodnia
      obowdnica Łodzi - tak aby ruch samochodowy nie musiał wjeżdżać do Łodzi
      (optymistyczne, prawda? :) W praktyce oznacza to, że są duże naciski na to by
      budować odcinek Stryków-Tuszyn w systemie budżetowym (wyłączyć to z systemu
      koncesyjnego) jako inwestycję drogową GDDKiA. Oznacza to też to, że wg tych
      zapewnień oba odcinki powinny być oddane w tym samym czasie lub poślizg ma być
      ograniczony do minimum. Optymiści mogą myśleć, że będzie to rok już 2006.
      Oczywiście odcinki Emilia-Stryków-Tuszyn będą bezpłatne dla kierowców.
      Co do lokalizacji A1 przez Łódź pani dyrektor GDDKiA w Łodzi stwierdziła krótko,
      że nie ma powrotu do dyskusji o lokalizacji A1 przez Andrespol - dla niej ta
      lokalizacja nie wchodzi w grę.

Co na południu...
      Na południu będzie budowana droga ekspresowa S8, która pobiegnie przez Siaradz
      (czyli wariant północny). Nie ma mowy o tym aby S8 szła przez Bełchatów. Jako
      powód podaje się to, że nie ma technicznej możliwości budowania S8 w starym
      torze DK8. Po drugie S8 ma być częścią drogi "via Baltica" i ma w najkrótszy
      sposób łączyć centralną Europę przez Wrocław, Łódź, Warszawę do państw
      nadbałtyckich. W okolicach Łodzi najkrótsza droga to wlot na A1 w okolicach
      Rzgowa. Co ciekawe - nie padł argument o tym, że Łódź powinna mieć taką drogę
      przy sobie (do Wrocławia) a nie Piotrków Trybunalski czy Bełchatów.
      Niezależnie od tego będą budowane obwodnice Bełchatowa, Wielunia itp.

A na zachodzie...
      Będzie budowana droga S14 - też ma to ulec przyspieszeniu. W najbliższym czasie
      GDDKiA, Urząd Wojewódzki i Urząd Miasta Łodzi mają się dogadać by przyklepać
      lokalizacje przez Łódź. Pan Tomaszewski zapewnił, że miasto wypłaci odpowiednie
      odszkodowania za wykupywane tereny.

I inne....
      Mówiono też mgliście o tym, że mają nastąpić inne inwestycje drogowe w
      województwie i ma to być wyraźny skok w sensie, że będzie sporo tych inwestycji
      - więcej szczegółów nie podano.

O kolei w następnym mailu...

• topjes Re: Kto dba ten ma... 17.11.04, 18:00
        ... halo, halo Franku - dziękuję za głos...

ad.3. Uwaga, proszę usiąść wygodnie ;) Padło słowo... tak, właśnie to... ach
        jakież to podniecenie!... YnteryCyty!! Yeaaahhhh (cały stadion szaleje i te
        sprawy ;)
        A tak na serio. Są zaawansowane prace koncepcyjne nad stworzeniem linii
        Warszawa-Łódź-Wrocław + do tego ruch połączeń InterCiti. Warianty są trzy (tunel
        pod całym miastem, tunel pod częścią miasta, remonty dotychczasowych torów - Wy
        pewnie lepiej wiecie co to oznacza w praktyce). Budowa taka może zostać wykonana
        w systmie PPP (co mi przypomniało o poście flipów...)
        Nie udało się poruszyć tematu linii Warszawa-Łódź-Poznań ale pytanie to
        wzbudziło popłoch i uczucie Eureki na twarzy niektórych, że Łódź może być
        kluczowym węzłem komunikacyjnym w Polsce. Gratulacje, że przebłysk tej myśli
        pojawił się w końcu w głowach naszych władców...
        Ja chciałem osobiście zapytać a co z połączeniem na południe i północ - ale
        czasu zabrakło.

ad.4. nie pamietam o czym był punkt czwarty - zresztą chyba go w końcu nie omówiono.

Generalnie - moje wrażenie jest takie. Chcecie coś od "rządu"? Ok, ale
        powalczcie o to. Jeśli władze miasta i województwa nie walczą o to by
        zaangażować np PPL w rozwój Lublinka to sami tu z kasą nie przyjdą.
        Inna sprawa - co z tym zapowiedzi się uda - pożyjemy zobaczymy. Powiało trochę
        optymizmem...

A jeszcze inna sprawa co jutro przeczytamy w gazetach... Przeraziło mnie też
        mizerne zainteresowanie dziennikarzy. Jakiś Pan z GW coś tam lekko drążył, ale
        ogólnie w praktyce nie padły żadne trudne pytania ze strony naszych dziennikarzy
        - troche to martwi...

To tyle, pzdr
        topjes
        • Gość: yarro Re: Kto dba ten ma... IP: *.toya.net.pl 17.11.04, 19:55
          Byłeś na konferencji? Na której :P? Na tej w dużej sali, czy u wojewody?

Pozdrówki!
          • yarro Nie było pytania - już się zorientowałem :) 17.11.04, 20:13

• yarro Re: Kto dba ten ma... 17.11.04, 20:04
          PS - A poza tym, mam wrażenie że nabijasz się z kolei - czy się mylę? :P
          • topjes Re: Kto dba ten ma... 17.11.04, 20:27
            > PS - A poza tym, mam wrażenie że nabijasz się z kolei - czy się mylę? :P
            >
            Mylisz się - skąd taki wniosek? Z tym InterCiti to mnie po prostu rozbawili. Tak
            to zabrzmiało jak by nam co najmniej mieli port kosmiczny zbudować w Łodzi.

pzdr
            topjes
            • yarro Re: Kto dba ten ma... 17.11.04, 20:46
              Ok - odszczekuję :)

Po prostu tak przedstawiłeś sprawę kolei i tegoż InterCity, że poczułem w tym
              nutkę (nutę wręcz!) ironii i pobłażliwości.

Ja bym radość z IC porównał do radości 'forumowych lotniskowców' na wieść o
              nowych połączeniach z Lublinka, o jego rozbudowie etc etc.

Dla mniej zamożnych szarych mieszkańców to raczej dobre połączenia kolejowe są
              priorytetem, a nie lotnisko - nawet z 'lołkostami' ;].

Pozdrawiam!
        • geograf Re: Kto dba ten ma... 17.11.04, 21:54
          Bardzo ciekawa relacja, mam nadzieję,że wiarygodna;-)

"Generalnie - moje wrażenie jest takie. Chcecie coś od "rządu"? Ok, ale
          powalczcie o to. Jeśli władze miasta i województwa nie walczą o to by
          zaangażować np PPL w rozwój Lublinka to sami tu z kasą nie przyjdą."

Przeciez to jest proste jak budowa cepa, a do tego ta zasada nie została ustalona wczoraj. Zawsze tak było,ale w Łodzi albo myślano,że się należy,albo nie miał kto pyska otworzyć.

Oby coś wyszło z tych pozytywnych planów...oby...

A dziennikarze? Albo nie widzieli sensu pytania,skoro juz zostało coś powiedziane (a jak wiemy: dziennikarze NIESTETY często nie mają wiedzy w opisywanym temacie),a lbo wystarczyły im pytania "cywili"
          Owszem, smutne...
        • topjes Wywiad Dnia TVP3 - jest jeszcze lepiej :))) 17.11.04, 22:51
          Witam,

Nie wiem czy ktoś z Was oglądał Wywiad Dnia w TVP3 o 21:50?
          No to po kolei...
          1. Byli w studio wojewoda S. Krajewski i Sekretarz R. Kurulczyk
          2. Kurulczyk stwierdził, że "_musi_ powstać lotnisko pomiędzy Łodzią a
          Warszawą". Babsk jest bardzo poważną lokalizacją.
          3. Docelowo linia Warszawa-Łódź-Wrocław ma przebiegać koło tego lotniska i ma
          być tam dworzec. Chodzi o inną linię z Łodzi niż przez Koluszki/Skierniewice. Mi
          z tego wynika, że może to będzie ta linia szybkiej prędkości m.in. na Poznań?
          Czyli jeśli do tego czasu uporaliby się z tunelem w Łodzi to może była by szansa
          aby potem ruch już za Łodzią przepiąć na tę linię.
          4. Kiedy wylistowano te 4 cele spotkania Pan Kurulczyk powiedział "Będziemy
          załatwiać wszystkie te sprawy na TAK"
          5. Co do połączenia kolejowego Kurulczyk powiedział, że prowadzone są już teraz
          rozmowy z czterema (o ile dobrze pamiętam, albo może powiedział "kilkoma"?)
          konsorcjami w sprawie tego połączenia kolejowego. Mówiono też wyraźnie, że ta
          linia kolejowa Wrocław-Łódź-Warszawa powstanie. Jakaż to zmiana podejścia. Już
          nie ma mowy o linii Łódź-Warszawa czy Wrocław-Warszawa. Mówi się wyraźnie o
          połączeniu Wrocław-Łódź-Warszawa.
          6. Droga S8 przebiegnie na pewno przez Sieradz, Łask itd ("opłotkami
          południowymi Łodzi" :)
          7. To jest szczególnie "miłe". Na początku rozmowy Pan Kurulczyk powiedział
          wyraźnie dwa razy, że obecnie węzeł komunikacyjny łódzki jest w kraju równie
          ważny jak warszawski i to nie podlega dyskusji! Na pytanie redaktorki czy nie ma
          ryzyka, że sprawa nie będzie w praktyce tak wążna (czy jakoś tak) stwierdził, że
          pytanie jest niestosowne w świetle tego co powiedział, że łódzki węzeł
          komunikacyjny jest strategicznym węzłem w kraju.
          8. Można się było też dowiedzieć, że wszystkie te prace nabrały bardzo dużego
          tampa m.in. z powodów dużych nacisków Brukseli. Jeśli chodzi o S8 i pewnie też
          linię kolejową (ale mowa byla wprost o S8) chodzi o naciski UE w sprawie jak
          najszybszej budowy korytarza "via Baltica". Dziś kraje byłej ZSRR są praktycznie
          nie połączone z Europą Zachodnią porządną siecią dróg. Dlatego m.in. budowa
          drogi Wrocław-Łódź-Warszawa jest tak ważna.
          9. And last but not least... najlepsze na koniec...
          Wszystkie te drogi mają być zbudowane do... 2009 roku!!! Pan Kurulczyk
          powiedział, że dołożą wszelkich starań by do roku 2009 wszystkie te drogi
          zostały ukończone. (oj, nieźle ich Bruksela nacisnąć musiała)

Niezależnie od tego ile i kiedy się uda z tego zdziałać - to miło słuchać czegoś
          takiego, a dwa - miło słuchać takiego nastawienia do regionu!

pzdr
          topjes
          • geograf Re: Wywiad Dnia TVP3 - jest jeszcze lepiej :))) 17.11.04, 23:08
            Aby te drogi zostały zrealizowane do 2009 roku Bruksela musiałaby sama zarządzać, przy pomocy własnych urzędników, wybranych firm tymi pracami.
            Jeżeli na wiosne rozpoczną się prace-to uwierzę.

Hmmm...optymistyczne wieści:)
        • Gość: barnaba Re: Kto dba ten ma... IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 19.11.04, 17:14
          Ja chyba śnię...
          To zbyt piękne, by działo się naprawdę!

pozdrawiam
    • default_user Re: Wizyta ministra ionfrastruktury w UMŁ 17.11.04, 20:00
      Jak obiecałem wcześniej wybrałem się na konferencje w Urzędzie Wojewódzkim, z
      zamiarem, nie ukrywam przyciśnięcia naszych włodarzy głównie w kwestii rozbudowy
      Lublinka, ale także polepszenia połączeń kolejowych i drogowych naszego miasta.
      Nie za wiele, niestety wskórałem, ale może zacznę po kolei.
      Spotkanie z dziennikarzami uraczyli swoją obecnością: wojewoda Stefan Krajewski,
      wiceprezydent miasta Włodzimierz Tomaszewski oraz goście z Warszawy, Sekretarz
      Stanu w MI Ryszard Kurulczyk, Generalny Dyrektor Dróg Krajowych i Autostrad
      Edward Grajewski i Podsekretarz Stanu MI, doradca ONZ Ryszard Krystek, czyli
      sama śmietanka. Brakło ministra Opawskiego, któremu w uczestnictwie
      przeszkodziła choroba.
      Wizycie w Łodzi przyświecały cztery tezy:
      1. budowa centralnego portu lotniczego dla polski (nazywanego często podczas tej
      konferencji drugim lotniskiem Warszawy, ale musimy wierzyć na słowo, że to
      jedynie przejęzyczenie),
      2. modernizacja linii kolejowej Łódź – Warszawa, rozszerzono ja później o linię
      Drezno - Wrocław – Łódź – Warszawa,
      3. budowa autostrad i ich węzła w okolicach Łodzi,
      4. budowa dróg ekspresowych S8 i S14

Co się tyczy punku pierwszego, mówiono, że obecnie analizą umiejscowienia CPL
      zajmuje się hiszpańska firma consultingowa, która na ten cel pozyskała
      międzynarodowy grant. Wyniki analizy znane będą na przełomie marca i kwietnia
      2005 roku, a ostateczna decyzja o lokalizacji ma być podana do końca kwietnia.
      Wiele wskazuje na to, że lotnisko takie musi powstać pomiędzy aglomeracjami
      łódzką i warszawską. Na razie nie wiadomo, czy bliżej Łodzi, czy Warszawy, nie
      wiadomo też, czy o lokalizacji przesądzi dostępność połączeń drogowych, czy
      kolejowych. Rozważanych jest w tej chwili pięć miejsc, w których CPL mógłby
      powstać. Pan sekretarz Kurylczyk, przyciśnięty przez reportera Radia Łódź
      wyjawił, że z dużym prawdopodobieństwem roli tej nie przejmie Modlin, choć tego
      na 100% nie wykluczył, skłaniał się raczej do pozostawienia temu lotnisku ruchu
      cargo i LCC.
      Nie omieszkałem spytać o Lublinek. Jak MI widzi jego rolę w obecności CPL i
      dlaczego do tej pory nie dostaliśmy ani złotówki, z budżetu centralnego, choć
      inne lotniska (Kraków, Szczecin, Poznań, ostatnio mówi się o Modlinie) czerpią z
      niego pełnymi garściami?
      Na te pytania odpowiadał pan Krystek, a oto, co usłyszeliśmy:
      Rola Lublinka zależy wyłącznie od władz lokalnych. MI uważnie i z dużą
      satysfakcją obserwuje, jak lotniska zostają powoli przejmowane przez samorząd.
      Podano przykład Gdańska, jako portu przekazanego we władanie urzędowi
      marszałkowskiemu, który w zeszłym roku przyniósł całkiem spory dochód. W ten
      sposób rząd elegancko dał nam do zrozumienia, że całkowicie umywa ręce, w
      kwestii dalszego rozwoju lotniska w Łodzi. Co się zaś tyczy dotacji z budżetu
      centralnego, to usłyszeliśmy, że winę za brak pieniędzy ponoszą wyłącznie łódzcy
      posłowie, którzy nie byli w stanie przeforsować odpowiednich zapisów w ustawie.
      Zgrabnie powołano się na przykład Rzeszowa, który swoje pieniądze wywalczył
      silnym lobbingiem parlamentarnym. Mówiono też o funduszach z Schoengen na
      rozbudowę terminala pasażerskiego i odpraw granicznych, więc zapytałem, dlaczego
      Łódź, pomimo złożonego wniosku, tych funduszy nie dostała. Odpowiedziało mi
      wzruszenie ramion.
      Nie zdążyłem zapytać, jaka była przyczyna usunięcia z kontraktu wojewódzkiego, w
      2000 roku 30 mln. zł na rozbudowę Lublinka. Z resztą to i tak sprawa
      przedawniona i dotyczy innej ekipy rządzącej.

Po lotnisku, kolej na kolej. Mówiono dużo o modernizacji linii kolejowej Wroclaw
      – Łódź – Warszawa. W tej chwili rozważane są dwa sposoby budowy tego połączenia,
      pierwszy to modernizacja istniejącej linii, a drugi budowa z pieniędzy
      koncesyjnych. Ten drugi ma zaowocować międzynarodowym szlakiem w standardzie
      Inter City, na odcinku Drezno – Wrocław – Łódź – Warszawa. Co dalej na wschód?
      Nie było o tym mowy. Tak samo nie wspomniano o połączeniach kolejowych
      wychodzących z Łodzi na północ i południe (albo przynajmniej ja nic o nich nie
      usłyszałem). Spytałem za to, co z szybką koleją Berlin – Poznań – Warszawa, czy
      przebiegnie przez nasze miasto, czy nie? Niestety zgromadzeni nie zaszczycili
      tego pytania odpowiedzią :-(.
      Ciekawą sprawą ma być udrożnienie przelotu przez nasze miasto. Mówiono o trzech
      koncepcjach. Pierwsza to budowa tunelu średnicowego pod znaczną częścią miasta,
      druga to linia naziemna, trzecie rozwiązanie pośrednie, trochę górą trochę
      dołem. Tutaj prezydent Tomaszewski dodał, że korzystnym było by pociągnięcie
      nitki przy lotnisku Lublinek. Co z tego wyjdzie zadecyduje ilość posiadanych na
      ten cel pieniędzy. Generalnie odesłano nas na dzień 24. listopada, godzinę
      12.00, kiedy to decyzja zostanie ostatecznie podjęta.

Co się tyczy połączeń drogowych, to wybaczcie, ale później, trochę mało mam
      teraz czasu.
      • yarro Re: Wizyta ministra ionfrastruktury w UMŁ 17.11.04, 20:06
        A ten 24. listopada o 12:00 to czego dotyczy?
        • default_user Re: Wizyta ministra ionfrastruktury w UMŁ 17.11.04, 20:10
          yarro napisał:

> A ten 24. listopada o 12:00 to czego dotyczy?

Się tyczy opublikowania rządowego raportu na temat polityki transportowej pństwa.
          M..M
          • yarro Re: Wizyta ministra ionfrastruktury w UMŁ 17.11.04, 20:53
            A to mam być w Wawce?
            • Gość: seb TUNEL pod miastem??? IP: *.ics.usc.edu 17.11.04, 23:33
              TUNEL pod miastem... a to ciekawe? juz to widze, dobry kawal!
              • Gość: Aleksej Re: TUNEL pod miastem??? IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.11.04, 23:41
                A dlaczego? Nie wiesz co to jest tunel srednicowy? Taki jest np. w Wa-wie. No
                ale coz jak widac sa tutaj niedowiarkowie.

Pozdrawiam,
                Aleksej
                • el-042 Re: TUNEL pod miastem??? 17.11.04, 23:53
                  W Wawie to nie jest typowy tunel. To po prostu podłużny wykop w ziemi przykryty
                  płytą betonu, czasami jednak nie przykryty. W Łodzi się tak nie da. Trzeba
                  kopać głęboko pod budynkami i infrastrukturą - na tyle głęboko, by nie było to
                  odczuwalne na powierzchni. Chciałbym tunelu, ale to by była rewolucja jak na
                  polskie warunki...

--
                  Odpłyń Łodzią
                  • xk Re: TUNEL pod miastem??? 18.11.04, 00:01
                    tak...tunel to rozwiązanie docelowe, ale jednak bardzo kosztowne i trudne
                    logistycznie do realizacji
                    możnaby pomyśleć o zastosowaniu go w drugiej kolejności i skupić się na
                    udoskonaleniu obecnego systemu

pozdr
                    • Gość: Aleksej Re: TUNEL pod miastem??? IP: *.lodz.dialog.net.pl 18.11.04, 11:56
                      Jedynym problemem sa fundusze, a nie jakies tam problemy logistyczne czy inne,
                      w tej chwili na swiecie sa takie technologie ze kopac tunel da sie wszedzie, i
                      nikt mi nie powie ze jesli ktos potrafi wykopac tunel pod kanalem La Manche to
                      nie da rady wykopac paru kilometrow w Lodzi :). Kwestia to koszty.

Pozdrawiam,
                      Aleksej
                  • Gość: mr x Re: TUNEL pod miastem??? IP: *.p.lodz.pl 18.11.04, 11:55
                    Skoro mozna budowac 4 km tunel za 2 mld pod warszawskim ursynowem tylko dlatego
                    zeby warszawiakom na blokowisku zylo sie mniej uciazliwie to dlaczego nie mozna
                    wykonac podobnego pewnie za podobne pieniadze bu lodz mozna bylo wlaczyc do
                    sieci kolejowej w tym kraju?
                    • geograf Re: TUNEL pod miastem??? 18.11.04, 16:50
                      Gość portalu: mr x napisał(a):

> Skoro mozna budowac 4 km tunel za 2 mld pod warszawskim ursynowem tylko >dlatego zeby warszawiakom na blokowisku zylo sie mniej uciazliwie to dlaczego >nie mozna wykonac podobnego pewnie za podobne pieniadze bu lodz mozna bylo >wlaczyc do sieci kolejowej w tym kraju?

amen.
              • hubar Re: TUNEL pod miastem??? 18.11.04, 12:32
                lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/420863.html
      • Gość: barnaba Nitka przez Lublinek? IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 19.11.04, 17:26
        > Tutaj prezydent Tomaszewski dodał, że korzystnym było by pociągnięcie
        > nitki przy lotnisku Lublinek.

Pomysł niegłupi.
        Jeżeli marzy nam się na Lublinku port dla tanich linii lotniczych, to lotnisko
        musi być skomunikowane z resztą kraju, a zwłaszcza z Warszawą.
        Jeden pomysł to wybudowanie nitki tramwajowej- najlepiej wzdłuż Retkińskiej-
        przedłużenie do Lublinka "12", która w ten sposób stałaby się linią łączącą oba
        dworce z portem lotniczym. Wadą oczywiście konieczność przesiadki.

Linia kolejowa wadę tę eliminuje, ale za to pojawiają się problemy techniczne.
        1. Najprostsze rozwiązanie- ślepa nitka od obecnej linii pabianickiej. Na nitce
        tej małe "elektrzyczne autobusy" o rozkładzie zgranym z rozkładem lotów.
        Połączenie z dw. Kaliskim doskonałe, dalej średnicą do Dw. Fabrycznego.

2. Rozwiązanie bardziej ambitne- przesunięcie linii pabianickiej i budowa
        dworca "Łódź- Lotnisko". IMHO bardziej kosztowne, a wyeliminowanie przesiadki
        nie zrekompensuje dodatkowych postojów pociągów dalekobieżnych.

pozdrawiam
    • topjes Dalsze efekty... 22.11.04, 10:13
      lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/421903.html
      ===
      Łódzkie zdobywa sojuszników w walce o transkontynentalne lotnisko koło Babska

Poniedziałek, 22 listopada 2004r.

Wrocław będzie lobbował razem z Łodzią na rzecz budowy lotniska
      międzykontynentalnego w Babsku pod Rawą Mazowiecką. Jutro spotykają się w tej
      sprawie wojewodowie łódzki i dolnośląski.
      We Wrocławiu wojewodowie będą omawiać szczegóły wspólnego nacisku na Sejm i
      rząd, aby przeforsować trzy kluczowe dla obu regionów inwestycje: budowę
      szybkiej trasy kolejowej Wrocław - Łódź - Warszawa, drogi ekspresowej S8,
      łączącej te trzy miasta oraz lotniska pomiędzy Warszawą a Łodzią.
      - Dla regionu łódzkiego wielkie lotnisko oznacza kilkadziesiąt tysięcy miejsc
      pracy - mówi Stefan Krajewski, wojewoda łódzki, który w przyszłym tygodniu
      będzie namawiał do poparcia kandydatury Babska także władze województw
      śląskiego, opolskiego, małopolskiego, wielkopolskiego i świętokrzyskiego. - Żeby
      Warszawa nie komentowała, że Łódź chce wyrwać coś tylko dla siebie.
      - Wesprę starania wojewody Krajewskiego - deklaruje Włodzimierz Wójcik, wojewoda
      świętokrzyski.
      Lobbing z udziałem innych regionów może mieć decydujące znaczenie dla
      lokalizacji lotniska w Babsku. W ubiegłym tygodniu wiceminister infrastruktury
      Ryszard Krystek opowiedział się za lotniskiem "gdzieś" między Warszawą i Łodzią.
      Jeszcze miesiąc temu Ministerstwo Infrastruktury twierdziło, że analizy w
      sprawie lokalizacji lotniska, finansowane przez rząd Hiszpanii, prowadzone są
      tylko dla Mszczonowa (wprawdzie niedaleko Babska, ale już w województwie
      mazowieckim) i Modlina; Babsk nie był wtedy brany pod uwagę. Jest więc o co walczyć.
      Wiosną do lobbingu władz miasta i regionu przyłączyli się rektorzy łódzkich i
      warszawskich uczelni, podkreślając, że byłaby to wielka szansa na zbliżenie obu
      miast. Hiszpańska analiza ma być gotowa na przełomie marca i kwietnia, ale - jak
      zapowiedział pełnomocnik rządu ds. budowy autostrad - nie musi być wiążąca.
      Ostateczna decyzja powinna zapaść do końca czerwca.
      W sobotę europarlamentarzysta Jacek Saryusz-Wolski poinformował, że województwo
      łódzkie otrzyma z Unii spory zastrzyk gotówki, m.in. na szybkie połączenie
      kolejowe i drogowe Łodzi z Warszawą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka