Dodaj do ulubionych

Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N"

IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 17.11.04, 19:53
Stowarzyszenie Klub Miłośników Starych Tramwajów mam zaszczyt zaprosić na
imprezę tramwajową z okazji 20. rocznicy wprowadzenia w Łodzi do eksploatacji
składów trójwagonowych generacji 805N, którą organizuje we współpracy z MPK-
Łódź Sp. z o.o. Specjalny przejazd składem 3 x 805Na odbędzie się w
niedzielę, 19 grudnia. Początek o godzinie 9.00. na pl. Niepodległości. Trasa
przejazdu:

Plac Niepodległości - Pabianicka, rondo Lotników Lwowskich - Chocianowice -
Pabianicka, rondo Lotników Lwowskich, Paderewskiego, Rzgowska - Kurczaki -
Rzgowska, Dąbrowskiego - Dąbrowa - Dąbrowskiego, al. Śmigłego Rydza,
Przybyszewskiego, Piotrkowska, Żwirki, al. Kościuszki, Zachodnia,
Limanowskiego, Aleksandrowska - Chochoła - Aleksandrowska, Limanowskiego, al.
Włókniarzy, al. Mickiewicza, al. Piłsudskiego - Stary Widzew - al.
Piłsudskiego, Kilińskiego, Pomorska, pl. Wolności, Nowomiejska, Zgierska -
Helenówek - Zgierska, Zachodnia, Północna, Kilińskiego, Narutowicza,
Kopcińskiego, al. Śmigłego Rydza, Niższa - Śląska - al. Śmigłego Rydza,
Dąbrowskiego - Plac Niepodległości

Zakończenie około godziny 14.00.
"promo" imprezy:
www.kmst.mpk.lodz.pl/20/ lub jote.pai.net.pl/20/
Obserwuj wątek
    • geograf Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" 17.11.04, 22:48
      ulala...będę:>
    • sluzbowo Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" 17.11.04, 23:28
      Fajnie. Postaram się być.

Jakieś przymiarki co do tego, które wagony pojadą?
      • Gość: luki Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 18.11.04, 00:44
        > Jakieś przymiarki co do tego, które wagony pojadą?

Przymiarki są, ale oczywiście zadecyduje zajezdnia po sprawdzeniu, że wagony
        dobrze ze sobą "współgrają" w danej kombinacji. Na razie wiadomo, że będzie to
        skład z Telefonicznej.
      • Gość: J.S. Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.pai.net.pl 18.11.04, 00:50
        W piatek moze cos bede wiedzial :>
    • Gość: Bart Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.tpnets.com 18.11.04, 00:10
      Będzie okazja do zobaczenia, jak taki skład wyginał się przy wjeździe i
      wyjeździe w ul. Żwirki. Osobiście uwielbiałem ten moment:)
      • yarro Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" 18.11.04, 00:50
        A na jakiej linii się to zdarzało? Pytam, bom ignorant :)
        • Gość: luki Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 18.11.04, 00:56
          Bankowo na: 10, 11, 14, 21, 22, 25 i 27, bo mam info z pewnego źródła, zresztą
          z numerami wagonów nawet. Kiedyś była na forum dyskusja na ten temat i padały
          też inne linie, ale jeśli nie zobaczę zdjęcia, to nie uwierzę. :P
          • Gość: M.E. Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 01:01
            Ale pytanie dotyczyło Żwirki, więc w grę wchodziły 11 i 21.
            • Gość: luki Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 18.11.04, 01:04
              Masz rację, myślałem, że chodziło o wszystkie linie. Z autopsji też jedenastkę
              najlepiej kojarzę.

pzdr
              • Gość: M.E. Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 01:10
                Ja 11-ką jeździłem wtedy prawie codziennie na trasie Wólczańska-Żwirki (no
                chyba, że się jakiś inny tramwaj napatoczyŁ).

Pzdr.
          • yarro Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" 18.11.04, 21:17
            Dziękuję pięknie za odpowiedź :)

Ja osobiście pamiętam 'trójki' na 10, bo od zawsze mieszkam przy jej trasie :) I
            zawsze uwielbiałem jeździć wagonem... środkowym :) A najlepiej blisko krańcówki,
            bo wtedy widziało się i pierwszy i trzeci... :]
            • Gość: Jagaciarz Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.devs.futuro.pl 18.11.04, 21:30
              Ja kurczę trójskładów na 10 jakos,co dziwne, nie pamiętam mimo ze lubiłem
              patrzeć na tramy przejezdzające Piłsudskiego(wtedy chyba jeszcze Armii
              Czerwonej)podczas wypraw z rodzicami do Centralu i Juventusa,które wtedy były
              mekką łódzkiego handlu:).Za to pamiętam(przynajmniej tak mi się wydaje)
              przeguby na 10.
              Nasuwa mi się tez kolejne pytanie a propos potrójniaków-czy jezdziły tylko w
              godzinach szczytu?
              • Gość: luki Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 18.11.04, 21:49
                Gość portalu: Jagaciarz napisał(a):

> Ja kurczę trójskładów na 10 jakos,co dziwne, nie pamiętam mimo ze lubiłem
                > patrzeć na tramy przejezdzające Piłsudskiego(wtedy chyba jeszcze Armii
                > Czerwonej)podczas wypraw z rodzicami do Centralu i Juventusa,które wtedy były
                > mekką łódzkiego handlu:).

Pamięć płata figle. :)

> Za to pamiętam(przynajmniej tak mi się wydaje)
                > przeguby na 10.

Bo jeździły.

> Nasuwa mi się tez kolejne pytanie a propos potrójniaków-czy jezdziły tylko w
                > godzinach szczytu?

Zdziwię Cię, nie tylko jeździły przez cały dzień w dni powszednie, ale również
                w niedziele i święta. :)
                • Gość: Jagaciarz Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.devs.futuro.pl 18.11.04, 22:04
                  Czyli cos w pamieci zostalo,bo kojarze trojsklady sobotnie,ale nie wymienialem
                  ich,bo sadzilem,ze kursowaly moze tylko w soboty robocze.
          • zamek Buu... 18.11.04, 23:13
            Luki nie wierzy w widziane przeze mnie potrójne składy na 6, 12 i 20 :(((
            Słuchajcie, a uda się na te imprę złożyć jakiś skład z podówczas jeżdżących w
            trójkę? Ja podpowiem parę: 1246+1247+1257, 1733+1712+1713, 1708+1709+1707,
            1714+1715+1706, 1583+1579+1577 (wtedy jeszcze jako 6583 etc.) - więcej niestety
            nie pamiętam.
            • Gość: luki Re: Buu... IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 18.11.04, 23:51
              zamek napisał:

> Luki nie wierzy w widziane przeze mnie potrójne składy na 6, 12 i 20 :(((

Nie wierzę, ale nie odbieraj tego tak bardzo osobiście. :)

> Słuchajcie, a uda się na te imprę złożyć jakiś skład z podówczas jeżdżących w
              > trójkę? Ja podpowiem parę: 1246+1247+1257,

Teoretycznie można, ale szroty to są i reklamy mają.

1733+1712+1713,

Odpada - różne rodzaje gniazd.

1708+1709+1707,

Teoretycznie można, ale szroty to są i reklamy mają. :)

> 1714+1715+1706,

Teoretycznie można, ale szroty to są i reklamy mają. :)

1583+1579+1577

Można i ładne wagoniki nawet, ale spróbujemy ładniejsze numerki zgrać. :)

> (wtedy jeszcze jako 6583 etc.) - więcej niestety
              > nie pamiętam.

Jak będę miał czas, to w specjalnym numerze Pantografu wypiszę trochę dawnych
              składów trójwagonowych.

pzdr :)
              • piotr1245 SKLADZIK 08.12.04, 21:55
                Gość portalu: luki napisał(a):

> zamek napisał:
                >
                > > Luki nie wierzy w widziane przeze mnie potrójne składy na 6, 12 i 20 :(((
                >
                > Nie wierzę, ale nie odbieraj tego tak bardzo osobiście. :)
                >
                > > Słuchajcie, a uda się na te imprę złożyć jakiś skład z podówczas jeżdżący
                > ch w
                > > trójkę? Ja podpowiem parę: 1246+1247+1257,
                >
                > Teoretycznie można, ale szroty to są i reklamy mają.
                >
                > 1733+1712+1713,
                >
                > Odpada - różne rodzaje gniazd.
                >
                > 1708+1709+1707,
                >
                > Teoretycznie można, ale szroty to są i reklamy mają. :)
                >
                > > 1714+1715+1706,
                >
                > Teoretycznie można, ale szroty to są i reklamy mają. :)
                >
                > 1583+1579+1577
                >
                > Można i ładne wagoniki nawet, ale spróbujemy ładniejsze numerki zgrać. :)
                >
                > > (wtedy jeszcze jako 6583 etc.) - więcej niestety
                > > nie pamiętam.
                >
                > Jak będę miał czas, to w specjalnym numerze Pantografu wypiszę trochę dawnych
                > składów trójwagonowych.
                >
                >
                pzdr :)
                A ja proponuje skladzik 1244-1832-1833 zdaje sie ze wszystkie maja
                malowanie zakladowe i pasujace do siebie gniazda sterowania ukrotnionego.Pozdro
                Piotrek.
                • Gość: luki Re: SKLADZIK IP: *.toya.net.pl 08.12.04, 22:14
                  > A ja proponuje skladzik 1244-1832-1833 zdaje sie ze wszystkie maja
                  > malowanie zakladowe i pasujace do siebie gniazda sterowania
                  ukrotnionego.Pozdro

Najprawdopodobniej będzie 1600+1602+1603.

pzdr,
                  luki
                  • zamek ale... 09.12.04, 00:03
                    ...takiego składu nigdy nie było :( Bubu, nie jadę, niedobrzy jesteście!
                    • Gość: luki Re: ale... IP: *.toya.net.pl 09.12.04, 00:44
                      zamek napisał:

> ...takiego składu nigdy nie było :(

A wiesz czemu chociaż nie było?

> Bubu, nie jadę, niedobrzy jesteście!

Nie no, przyjdź, bez Ciebie ta impreza nie może się udać. :>
                      • zamek Re: ale... 09.12.04, 00:49

> A wiesz czemu chociaż nie było?
                        Nie wiem ;P
                        > Nie no, przyjdź, bez Ciebie ta impreza nie może się udać. :>
                        Wiem ;P
                        • Gość: luki Re: ale... IP: *.toya.net.pl 09.12.04, 01:07
                          > > A wiesz czemu chociaż nie było?
                          > Nie wiem ;P

Bo zdecydowana większość wagonów z 1986 roku, czyli w zajezdni Telefoniczna
                          serii 16XX dostała w latach 80. reklamy Retransu. Składy reklamowe były
                          wyłącznie dwuwagonowe. 1600+1601 miał np. rekalmę "Polmozbyt Łódź".
                          Zważywszy na dużą liczbę podmian przy remontach numerkami bym się tak nie
                          przejmował, bo i tak nie są to oryginalne wagony, które pamiętasz, a 1600 na
                          pierwszym wagonie w trójskładzie ładnie wygląda. :) Jeszcze się przekonamy czy
                          wszystko zadziała...
                  • Gość: J.S. Re: SKLADZIK IP: *.pai.net.pl 09.12.04, 01:33
                    > Najprawdopodobniej będzie 1600+1602+1603.

Sie okaze jutro...
                • Gość: J.S. Re: SKLADZIK IP: *.pai.net.pl 09.12.04, 01:33
                  > A ja proponuje skladzik 1244-1832-1833 zdaje sie ze wszystkie maja
                  > malowanie zakladowe i pasujace do siebie gniazda sterowania ukrotnionego

No to masz racje, ze Ci sie zdaje, bo nie maja kompatybilnych gniazd.
            • zamek Jeszcze mi się przypomniało... 19.11.04, 23:07
              2502+2501+2511
            • Gość: STUDI Re: Buu... IP: *.prokom.pl 08.12.04, 15:56
              Z tego co pamietam to trojsklady widywalem na nastepujacych liniach:

2, 6, 9, 10, 11, 12, 14, 20, 21, 22, 25, 27, 29.
              Nie jestetm pewien jeszcze linii 5 ale chyba tez choc sporadycznie, lub przez krotki okres. Ale te powyzej to z cala pewnoscia.
              • zamek Nie wiem, czy to dobrze, 09.12.04, 16:23

• zamek Nie wiem, czy to dobrze, 09.12.04, 16:25
                  ale Studi tym razem pamięta dokładniuteńko to samo, co ja :)
                  PS. Sorki za praecox. A myślałem, że na to nie cierpię...
                  • Gość: luki Re: Nie wiem, czy to dobrze, IP: *.toya.net.pl 09.12.04, 16:34
                    Tego się obawiałem, że Studi dorzuci swoje trzy grosze. :)
                    Dobra, niedługo robimy imprezę pt. "Linia 30 - jedyna, na której nie było
                    potrójniaków" :)))

• Gość: bombardier Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.toya.net.pl 19.11.04, 12:34
            na wlasne oczy widzialem tez sklady 3 wagonowe na lini "12" kiedy to staly na
            petli na bratyslawskiej -kiedy to jezdzilem tramwajem z retkini .niestety nie
            jestem w stanie tego udowidnic fotografiami -tak samo jak niestety nie moge
            udowodnic ze na lini 24 w koncowym okresie funkcjonowania ( tj 1985 r)
            kursowaly solowki 805 .wtedy to slatem na petli i zaciekawilo mnie to ze jezdza
            pojedyncze wagony ( w tym czasie jezdzily sklady 2 wagonowe albo 5N ( 8,20,24 )
            805N( 10 )

sklady 3 wagonowe nie cieszyly sie zbyt duza frekwencja pasazeroww tramwaju
            lini "12" gdyz nie dojezdzaly wtedy do petli na marchlewskiego .przez to
            czestotlieosc byla mniejsza niz pozostalych retkinskich trawajow. o ile
            na "10"sklady 3 wagonowe wytrwaly dluzej to na "12" nie kursowlay zbyt dlugo
            mimo ze laczyly 2 glowne dworce kalski i fabryczny.pasazerow odbierala czesciwo
            tez linia 86 ktora w tych czasach kursowala po bratyslawskiej .linia 10 tez
            miala konkurenta linie "f" ale ze wzgledu ze linia "f " bya drozsza wiekszosc
            korzystala z polaczenia 10.
            linia 14 i 25 najbardizje spelanialy swoje funkcje na przystanku wloknarzy -
            kopernika gdyz wtedy to zabieraly mnostwo pasazerow z retkini do centralu
            (przesiadki z 8,20,24 na 14 i 25 )( to tlumaczy dzis dlaczego 14 kursuje na
            retkinie zamiast na szczecinska )

• Gość: luki Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 19.11.04, 16:48
              Gość portalu: bombardier napisał(a):

> na wlasne oczy widzialem tez sklady 3 wagonowe na lini "12" kiedy to staly na
              > petli na bratyslawskiej -kiedy to jezdzilem tramwajem z retkini .niestety nie
              > jestem w stanie tego udowidnic fotografiami

Może się jeszcze znajdą, a może znajdziemy potwierdzenie z jakiegoś źródła
              pisanego.

> -tak samo jak niestety nie moge
              > udowodnic ze na lini 24 w koncowym okresie funkcjonowania ( tj 1985 r)
              > kursowaly solowki 805 .

Solówki 805N na 24? Zgoda.
          • Gość: jarek-antykanarek Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.toya.net.pl 19.11.04, 21:56
            na 12 także. Stąd też było lustro na radiostacji a na Pieninach z ostatniego
            wagonu ostatnimi drzwiami wysiadało się w krzakach.
            • Gość: luki Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 19.11.04, 22:04
              Gość portalu: jarek-antykanarek napisał(a):

> na 12 także. Stąd też było lustro na radiostacji

Na Włókniarzy przy Srebrzyńskiej też było lustro, które było bardzo potrzebne
              nawet składom dwuwagonowym. Gdyby stawiali lustra na potrójniaki, to musiałyby
              być na każdym przystanku, bo widoczność trzeciego wagonu nawet na prostym
              odcinku jest kiepska.
        • Gość: M.E. Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 00:56
          Głównie na 11.
    • Gość: Michał M. Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: 80.51.227.* 18.11.04, 12:04
      Bardzo fajna impreza. Mam nadzieję, że będzie pogoda i okazja do zrobienia
      fotek.

Zwykle w łódzkim tramwaju wiekszy tłok jest w pierwszym wagonie. Tym razem
      chyba spodziewać się można inwersji obsadzeń - tłoku w trzecim :)
      • michal.ch Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" 18.11.04, 15:52
        Tam to bilety z rezerwacją miejsc są. ;)
    • pawel-strzalka Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" 18.11.04, 16:12
      chętnie bym się wybrał, ale już wiem, że oczywiście termin mi nie będzie
      pasował :( buuuuuu, będzie jakaś powtórka w przyszłym roku z okazji 21.
      rocznicy?
      • michal.ch Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" 18.11.04, 16:15
        Zasponsoruj MPK remont stopiątki, to się zrobi imprezę ze 105NW. :-)

Pewnie za jakieś 20 lat jak się pudło będzie sypać zacznie się remont. No ale są teraz starsze wagony i one mają pierwszeństwo przy renowacji.
      • Gość: Jagaciarz Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.devs.futuro.pl 18.11.04, 16:21
        No-teraz to juz muszę być,mam nadzieję,ze nic nie wypadnie,bo imprezy
        lilpopowej do dziś nie mogę odzałować(ze tez zawsze musi co wypasc...),a
        zwłaszcza zajezdni Helenówek od wewnątrz.Dobrze,ze choc zdjęcia są.
        A do potrójniaków mam sentyment,chociaz nigdy takowym nie jechałem.Sam pamiętam
        je na liniach "najblizej Zgierza",czyli 11,21 i 22.Robiły wrazenie.
        Szkoda tylko,ze nie będziemy mogli przejechać się czerwonymi,ale w obecnym
        malowaniu zakładowym pewnie też ładnie się będą prezentować.

Na koniec jak zwykle pytanie historyczne(pewnie Luki odpowie:)-jaka była
        przyczyna rezygnacji z potrójniaków? Spadek liczby pasazerów?
        • pawel-strzalka Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" 18.11.04, 17:01
          a ja nawet nigdy nie widziałem potrójnego w Łodzi :((((( tylko na zdjeciach :
          ((((
          • Gość: Jagaciarz Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.devs.futuro.pl 18.11.04, 21:00
            To wnoszę,ze z kolegi młody człowiek:):)
            Pozdro-KJ
            • pawel-strzalka Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" 18.11.04, 22:18
              bardzo młody, ostatnie co pamietam to "gumiaki" na 22, potrójnych juz niestety
              nie
              • yarro A co to 'gumiaki'? 18.11.04, 23:43

• pawel-strzalka 803 19.11.04, 05:11

• Gość: luki Re: 803 IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 19.11.04, 10:57
                    Gumiaki to się zakłada jak deszcz popada. :P
                    • Gość: bombardier spytaj sie starszych motornicznych :) IP: *.toya.net.pl 19.11.04, 12:42
                      luki a moze spytaj sie straszych motornicznych to moze ci odpowiedza na petanie
                      czy na linie takie jak 12 tez kursowaly skaldy 3 wagonowe;)
                      • Gość: Bart Re: spytaj sie starszych motornicznych :) IP: *.tpnets.com 19.11.04, 13:41
                        Oj, starsi motorowi to czego nie widzieli!
                      • mz71 Re: spytaj sie starszych motornicznych :) 19.11.04, 14:49
                        Gość portalu: bombardier napisał(a):

> luki a moze spytaj sie straszych motornicznych to moze ci odpowiedza na
                        petanie
                        >
                        > czy na linie takie jak 12 tez kursowaly skaldy 3 wagonowe;)

Nie wiem, który to był rok ale trójskłady jeżdziły na 12 podczas objazdu przez
                        Mickiewicza, Armii Czerwonej (wtedy), Kopcińskiego. Na podstawowej trasie nigdy
                        nie widziałem.
                    • pawel-strzalka Re: 803 20.11.04, 18:59
                      przepraszam że żyję
                      • Gość: luki Re: 803 IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 20.11.04, 22:44
                        pawel-strzalka napisał:

> przepraszam że żyję

??
                        • pawel-strzalka Re: 803 20.11.04, 22:48
                          nic już
    • Gość: Bart Przedsmak IP: *.tpnets.com 19.11.04, 13:57
      www.cyfronet.pl/lodzkietramwaje/gala3f2.htm
      www.cyfronet.pl/lodzkietramwaje/gala3f4.htm
      www.mnc.pl/~bart/trojsklad01.jpg
      • ukalo Re: Przedsmak 19.11.04, 14:02
        To 3 jest oszukiwane ;-P
        • Gość: Bart Re: Przedsmak IP: *.tpnets.com 19.11.04, 14:07
          Tak, to przejazd techniczny.
      • Gość: luki Re: Przedsmak IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 19.11.04, 16:44
        > www.mnc.pl/~bart/trojsklad01.jpg

Ale ściema! :))
        Mam jeszcze jedną fajną fotkę trójskładu na linii 14. Pojawi się w Pantografie.

pzdr
      • Gość: Dziki Re: Przedsmak IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 20.11.04, 17:39
        A z tyłu jaka ładna solówka popylała
        • Gość: Bart Re: Przedsmak IP: *.tpnets.com 20.11.04, 18:03
          A nie!
    • Gość: jarek-antykanarek Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.toya.net.pl 19.11.04, 21:53
      a dlaczego nie Stoki ja się pytam przecież to najatrakcyjniejszy kawałek? Kto
      tak zadecydował? To skandal.
      • Gość: luki Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 19.11.04, 22:10
        Gość portalu: jarek-antykanarek napisał(a):

> a dlaczego nie Stoki ja się pytam przecież to najatrakcyjniejszy kawałek?

Rzecz gustu czy najatrakcyjniejszy, a akurat tam wjeżdżaliśmy praktycznie na
        każdej imprezie w ostatnich latach, więc nie ma sensu się powtarzać.

> Kto
        > tak zadecydował?

Ja tak m.in. zdecydowałem.

> To skandal.

Nic nie poradzę panie Henryku. Ale zawsze możesz się poskarżyć do prasy. :P
        Możesz również wynająć wagony i zorganizować własną imrezę, na której
        pojedziesz gdzie chcesz...
        • Gość: Bart Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.tpnets.com 19.11.04, 22:30
          On tam mieszka.
          • Gość: Gofer Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 07:27
            "Potrójniak" - nie ma takiego słowa, a tyle było hałasu o "unacześniać".
            • Gość: luki Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 21.11.04, 11:48
              Gość portalu: Gofer napisał(a):

> "Potrójniak" - nie ma takiego słowa, a tyle było hałasu o "unacześniać".

Tak samo nie ma w słowniku wyrazu "trójskład". Nie piszemy jednak książki
              naukowej, ani nawet popularnonaukowej, więc chyba na pewne neologizmy, dla
              większości zrozumiałe pozwolić sobie możemy?
            • Gość: J.S. Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.pai.net.pl / 195.69.80.* 21.11.04, 12:08
              Zaproponuj lepsza nazwe
              Ja dla 'unaczesniac' zaproponowalem
            • Gość: Bart Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.tpnets.com 21.11.04, 12:35
              Nie ma takiego miasta "Londyn". Lądek Zdrój!
            • Gość: Michał M. Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: 80.51.227.* 08.12.04, 12:32
              "Krańcówka" też nie ma :) Spróbuj jednak komuś zabronić tak mówić :)
              Język się zmienia. I nie ma żadnego powodu, żeby forumowicze nie mogli tworzyć
              własnych słów. "Potrójniak" jest śliczny :)
              • Gość: STUDI Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.prokom.pl 08.12.04, 16:00
                cos jak np. urocze międzymordzie zamiast obcego interfejsu ....
                • Gość: Michał M. Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: 217.149.244.* 09.12.04, 13:41
                  A i "joystick" zrozumieć można niewłaściwie ;)
    • zamek Jak zorganizować tę imprezę w sposób zgodny... 21.11.04, 17:16
      ...z dyrektywami MPK?
      Podstawić sam trzeci wagon!
      PS. Wybaczcie krotochwilę :)
      • Gość: Bart Apropos surrealizmu IP: *.tpnets.com 22.11.04, 23:31
        Kiedyś na jakimś zlocie z okazji jakiejś okrągłej rocznicy w jakimś mieście,
        oczywiście była to parada tramwajowa, miłośnicy debatowali (ja byłem wtedy
        młody i głupi i się nie wtrącałem:)) który wagon jest najcichszy. Wyszło na to,
        że doczepa od enki. Jak stoi:)
    • sluzbowo Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" 08.12.04, 01:08
      Mam plan, żeby wziąć udział. Jak na razie wszystko wskazuje na to, że się uda.
      W związku z tym mogę zabrać blachosmrodem trzech Miłośników z Pabianic. Odjazd
      08:15 spod Leader Price'a. Zgłoszenia na prv.
      • Gość: STUDI Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.prokom.pl 08.12.04, 15:54
        Ale prawdziwi milosnicy tramwajow pojada raczej tramwajem do Lodzi ;)

A tak na powaznie to kupilem dodatkowa karte do apratu cyfrowego, wiec nie bede musial pod koniec imprezy cos kasowac by jeszcze sobie zrobic miejsce na ostatnie fotki....
        • sluzbowo Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" 08.12.04, 23:51
          Gość portalu: STUDI napisał(a):

> Ale prawdziwi milosnicy tramwajow pojada raczej tramwajem do Lodzi ;)

No to ja będę taki troche nieprawdziwy, bo przyjadę blachosmrodem. Zaproszenie
          nadal aktualne.

> A tak na powaznie to kupilem dodatkowa karte do apratu cyfrowego, wiec nie
          bede musial pod koniec imprezy cos kasowac by jeszcze sobie zrobic miejsce na
          ostatnie fotki....

No to jesteśmy przytgotowani. Też mam dużo miejsca i zapasowy akumulator. Oby
          aura dopisała ;-)
    • Gość: zbychooo Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 10.12.04, 13:19
      sorki moze było o tym wczesniej ale nie chce mi sie czytac wczesniejszych
      wątków.. mam pytanie czy ta trójskładówka 19.12.2004 bedzie się zatrzymywała na
      każdym przystanku?
      • Gość: luki Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.toya.net.pl 10.12.04, 16:43
        W zasadzie tylko na pętlach, ale jak będziesz chciał wysiąść na trasie, to da
        się załatwić.
        • xk Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" 10.12.04, 17:38
          a czy na pętlach będzie się można dosiąść?
          • Gość: J.S. Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: 195.69.80.* 10.12.04, 19:07
            Tak
    • Gość: J.S. PRZEDSMAK PRAWDZIWY IP: 195.69.80.* 11.12.04, 12:24
      Nie bede sie rozpisywal, to trzeba po prostu zobaczyc:

www.jote.kdi.pl/20/1.jpg
      www.jote.kdi.pl/20/2.jpg
      Oraz nowe promo:

www.jote.kdi.pl/20/promo.gif
      • Gość: luki Re: PRZEDSMAK PRAWDZIWY IP: *.toya.net.pl 11.12.04, 12:49
        > Nie bede sie rozpisywal, to trzeba po prostu zobaczyc.

Ja powiem inaczej: tym trzeba się po prostu przejechać, najlepiej w trzecim
        wagonie. :) Wrażenie wyśmienite. ;]
        Zamek, spójrz na numer linii - miałeś rację. :))
        • Gość: Jagaciarz Re: PRZEDSMAK PRAWDZIWY IP: *.devs.futuro.pl 11.12.04, 13:03
          Fotomontaz?:))
          • Gość: J.S. Re: PRZEDSMAK PRAWDZIWY IP: 195.69.80.* 11.12.04, 13:32
            > Fotomontaz?:))

Nic podobnego! Prawdziwy. Z krwi i kosci.
            • teufel Re: PRZEDSMAK PRAWDZIWY 12.12.04, 12:07
              A raczej sprzęgów i pantografów:) ;-)
        • zamek Re: PRZEDSMAK PRAWDZIWY 12.12.04, 11:12

> Zamek, spójrz na numer linii - miałeś rację. :))
          Ha, a więc jednak :)))
    • Gość: Michał M. Jump IP: 80.51.227.* 18.12.04, 08:56
      To tuż jutro, podbijam więc wątek na górę ku pamięci zainteresowanych :-)
    • Gość: J.S. Przedsmak finalny IP: 195.69.80.* 18.12.04, 17:42
      z dzisiejszego krotkiego przejazdu probnego:

www.jote.kdi.pl/20/jp1.jpg
      www.jote.kdi.pl/20/jp2.jpg
      www.jote.kdi.pl/20/jp3.jpg
    • Gość: szauter Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.toya.net.pl 18.12.04, 22:39
      Mam nadzieję że na imprezie nie będzie takich niespodzianek jak ta:
      lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/430443.html
      • Gość: luki Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.toya.net.pl 18.12.04, 22:50
        Nie kracz.
      • Gość: J.S. Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: 195.69.80.* 19.12.04, 02:40
        Cos nam chcesz zakomunikowac?
    • teufel Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" 19.12.04, 06:54
      to DZIŚ:D
    • Gość: luki Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.toya.net.pl 19.12.04, 15:37
      No to po imprezie, właśnie wróciłem do domu. Czekam na opinie jak się
      podobało. :)

pzdr,
      luki
      • Gość: dankwiat Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: 194.106.210.* 19.12.04, 16:08
        Impreza super!
        Wspaniała wycieczka po niemal całej Łodzi. Najlepsze chyba były reakcje ludzi
        chcących się wpakować do 21 22 albo 25 :)

pozdr.
        Daniel
        • Gość: Wojciech Krygier Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.lodz.mm.pl 19.12.04, 16:42
          Dla mnie nic śmiesznego, sam czasem wsiadam do tramwaju nie patrząc jaka to
          linia, na przykład wtedy kiedy jadę jeden, dwa przystanki i jest mi wszystko
          jedno. Szczególnie kiedy nie mam czasu, a na dworze jest zimno.

Wyśmiewanie było dosyć nieuprzejme, lepiej wyjaśniać ludziom co to za tramwaj.
          • teufel Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" 19.12.04, 17:53
            No to lepiej patrz bo kiedyś wsiądziesz na dwa przystanki na wiadukcie na Kopcińskiego, nie spojrzysz na nr i pojedziesz na Zajezdnię.
            • Gość: Wojciech Krygier Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.lodz.mm.pl 19.12.04, 17:57
              Dla mnie zazwyczaj to jest Zgierska od Liściastej do rynku przy Dolnej ;)
              • teufel Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" 19.12.04, 22:49
                Ale lepiej uważaj żebyś sie nie przejechał i sprawdzaj linię:P
          • Gość: Bart Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: 217.153.156.* 20.12.04, 00:55
            I to robił motorowy. Ludzie pchają się do czego bądź, do "jazdy
            próbnej", "awarii" a nawet do enek technicznych. Zapukaliby nawet do statku
            kosmicznego obcych, gdyby ten nieopatrznie wylądował na przystanku ;)
      • Gość: Wojciech Krygier Wrażenia z wycieczki IP: *.lodz.mm.pl 19.12.04, 16:36
        Bardzo ładna trasa, można było zobaczyć duży kawałek łodzi, może jeszcze
        przydała by się ładna pętla na Stokach. Bardzo przyjemnie.

Szkoda tylko że organizatorzy nie byli zainteresowani. W większości zamkneli się
        w kabinach albo odgrodzili tasiemką i zajeli się głównie wyśmiewaniem ludzi
        próbujących wsiąść do tramwaju. A właściwie mogli być główną atrakcją wycieczki,
        wystarczyło co jakiś czas odezwać się do ludzi, powiedzieć co się dzieje, albo
        chociaż być w wagonie.

Mam nadzieję że będą następne takie imprezy, dziękuję i pozdrawiam!
        • Gość: luki Re: Wrażenia z wycieczki IP: *.toya.net.pl 19.12.04, 17:29
          > Szkoda tylko że organizatorzy nie byli zainteresowani.

Co takiego?

W większości zamkneli si
          > ę
          > w kabinach albo odgrodzili tasiemką

Nie wyobrażam sobie całego tego zmieniania tablic bez wygrodzenia przestrzeni
          dla organizatorów, więc nie narzekaj.

> i zajeli się głównie wyśmiewaniem ludzi
          > próbujących wsiąść do tramwaju. A właściwie mogli być główną atrakcją
          wycieczki

Szczególnie jeden dość głośno rżał - przyznaję, sęk w tym, ze nie był
          organizatorem... Tak jak i kilka innych osób "za tasiemką" nie było
          organizatorami, szczególnie w drugiej części imprezy...

> ,
          > wystarczyło co jakiś czas odezwać się do ludzi, powiedzieć co się dzieje, albo
          > chociaż być w wagonie.

Hm, to chyba coś przegapiłeś, bo co chwilę szło info na przystankach, że
          przejazd zamknięty.

> Mam nadzieję że będą następne takie imprezy, dziękuję i pozdrawiam!

Dzięki za uwagi. :)

pzdr
          • Gość: Dziki Re: Wrażenia z wycieczki IP: *.vline.pl 19.12.04, 21:22
            Ja napisze z punktu widzenia organizatora...:
            -praktycznie nie było zamieszania (chyba, że tego nie zauważyłem)
            -co do kabiny to się częsciowo zgodzę, ale nie ma się co dziwić jak na tzrecim
            nie działało ogrzewanie i organizatorzy zamknęli się w kabinie...ale można było
            podejść i zapytać...ja na drugim wagonie w miarę możliwości i wiedzy udzielałem
            informacji (robiłem za system informacji pasażerskiej) i kto chciał się zapytać
            czy dowiedzieć to nie miał problemu z uzysakniem informacji...

pzdr
            D.M.
            • teufel Re: Wrażenia z wycieczki 19.12.04, 22:51
              Aż dziwne ze tak cicho siedziałeś:)
        • bogdan28 Re: Wrażenia z wycieczki 20.12.04, 17:59
          Co do Twoich uwag uwazam, ze sa one troszke przebarwione. W trzecim wagonie non
          stop informacje byly przekazywane na biezaco.

Wysmieanie?? Jezeli nie zauwazyles to taka sama reakcja panowala na
          przystankach. Usmiechy, pozdrawianie itp. Nawet komentarze, ktore byly slyszane
          z zewnatrz przy otwartych oknach byly przychylne.
      • geograf Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" 19.12.04, 17:02
        Byłem krótko, ale nacieszyłem się ile mogłem:-)

Ciekawostką była dla mnie obecność ludzi z innych miast...przecież na co dzień potrójniaki jeżdżą po Gdańsku, Szczecinie, Krakowie...ale cóż.

Dziękuję!
        • michal.ch Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" 19.12.04, 17:35
          Ale wąskie tylko u nas. :)

No to przetestowaliśmy pomysł tzw. tramwaju pospiesznego zatrzymującego się tylko na wybranych przystankach. Gdyby można było taką mobilność zachować w ruchu codziennym, to mielibyśmy same szybkie tramwaje (mniej postojów, możliwośc szybszej jazdy).
      • sluzbowo Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" 19.12.04, 17:37
        No, niestety, mnie się nie udało :-(

Ale widziałem Was parę razy na mieście i zazdrość mnie zżerała :/

Z niecierpliwością czekam na foty. I oczywiście na następną imprezę ;-)
      • Gość: bombardier Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.toya.net.pl 19.12.04, 19:34
        impreza byla wspaniala :) dziekuje organizatorom za takie przedsięwziecie :)oby
        wiecej bylo takich imprez :)
        przepraszam tych ktorym (tylko na jednej petli -nie powiem jakiej:) )
        przeszkodzilem w robieniu zdiec ale nie mialem za co sie schowac a drzwi w
        tramwaju byly zamkniete:( ( wyszedlem w tramwaju w pewnym celu -ale nie powiem
        jakim :) ) bo sie domyslicie kiedy to bylo:)
        chciabym tez przeprosic tych wszystkich ktorych nie powitalem z klubu KMST.

• Gość: MC Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 19:37
          > chciabym tez przeprosic tych wszystkich ktorych nie powitalem z klubu KMST.

Ja też, ale nie było to wcale proste, wszyscy jacyś zabiegani;
      • Gość: Michał M. Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: 80.51.227.* 19.12.04, 22:43
        Mnie się bardzo podobało. Przejechałem z Placu Niepodległości do Chochoła,
        dłużej nie mogłem. Tramwaj szczególnie super wyglądał na ostrych skrętach -
        skręt w Żwirki i "slalomik" na Limanowskiego.

Budujący był dla mnie widok wielu młodych ludzi z plakietkami KMST. To znaczy
        że Wasz Klub żyje, że wciąż są młode pokolenia z tramwajowym hobby. Szczególnie
        teraz, gdy szczytem dobrego tonu jest wozić się samochodem i uważać tramwaja za
        urządzenia do przewozu plebsu. Mimo silnej społecznej presji - oni wybierają
        tramwaje. Tak trzymać!

Pozdrawiam, czekam na następną imprezę :)
        • Gość: Michał M. Dodatek w prezencie ;-) IP: 80.51.227.* 19.12.04, 22:46
          Jeszcze dodatek ode mnie w prezencie. Kilka fajnych fotek pociagów w Czechach.

www.schienenstrang-nach-osten.de/ebtsc1.htm
          Niektóre ujęcia są piękne.
          www.schienenstrang-nach-osten.de/nordboehmen67.jpg
          chyba pójdzie na tapetę.
        • Gość: Bart Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" IP: 217.153.156.* 20.12.04, 00:37
          No jasne, wszak to nie Klub Starych Miłośników Tramwajów:) Mamy dwunastu
          klubowiczów urodzonych już w latach '90, najmłodszy ma 10 lat.
    • teufel Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" 19.12.04, 17:47
      Są foty:D

www.toya.net.pl/~teufel
      • teufel Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" 19.12.04, 17:49
        Pierwsze niestety lekko rozmyte, przez pogodę, ale postanowiłem wrzucić bo ładne i z góry.
        • roger.zywoplot Re: Impreza "20 lat składów trójwagonowych 805N" 20.12.04, 07:44
          teufel napisał:

> Pierwsze niestety lekko rozmyte, przez pogodę, ale postanowiłem wrzucić bo ładn
          > e i z góry.
          >

Widziałem tę pogodę. W półlitrówce była, nie??
    • Gość: J.S. Fot kilkanascie IP: 195.69.80.* 19.12.04, 18:30
      www.jote.kdi.pl/20/i/
      • Gość: J.S. P.S. IP: 195.69.80.* 19.12.04, 18:31
        ja wiem, ze czesc krzywa, ale nie chcialo mi sie obracac
        • Gość: bombardier jakimi ulicami wracal tramwaj z placu niepodleglos IP: *.toya.net.pl 19.12.04, 19:37
          ?
          wiem ze od pl.niepodleglosci udal sie pabianicka-rondem lotnikow lwowskich i
          politechniki a dalej ?
          • Gość: Fan 44:) Potrójniak z tablicą 44:))(nt) IP: 81.219.126.* 19.12.04, 19:59
            • Gość: M.E. Re: Potrójniak z tablicą 44:))(nt) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 20:23
              Toż to przecież jest fałszowanie historii ! :)
              • Gość: luki Re: Potrójniak z tablicą 44:))(nt) IP: *.toya.net.pl 19.12.04, 20:54
                Gość portalu: M.E. napisał(a):

> Toż to przecież jest fałszowanie historii ! :)

To była tablica nieplanowa. Po prostu jeden z uczestników przyniósł ją ze sobą,
                więc założyliśmy na jeden fotostop. :)

pzdr
          • Gość: Bart Re: jakimi ulicami wracal tramwaj z placu niepodl IP: 217.153.156.* 20.12.04, 00:28
            Gdańska, Zielona, Narutowicza do zaj. Telefoniczna
        • Gość: STUDI Re: P.S. IP: *.prokom.pl 21.12.04, 07:56
          Hmmm a ja dopiero po swietach opublikuje. Bedzie tego ponad 80 fotek jesli nie ponad 120 .... musze dokonac selekcji.
          Nadal nie ukonczylem aktualizacji swoje strony - brak czasu.

ale warto bedziepoczekac.

• Gość: Nataniel Re: Fot kilkanascie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.04, 23:23
        ah...żałuję bardzo, że nie mogłem być. Dobrze, że chociaż zdjęcia mogę
        oglądnąć. Gdy tylko będzie jakaś następna okazja aby się przejechać "takim"
        składem to na pewno nie odpuszczę.

A tak na marginesie to mam takie malutkie pytanko. Nie jestem zbyt
        wtajemniczony w sprawy techniczne ale ciekawi mnie co to jest to nieduże szare
        pudełeczko tuż pod pantografem wagonu 1600.

Pozdrawiam
        Nataniel
        • Gość: luki Re: Fot kilkanascie IP: *.toya.net.pl 19.12.04, 23:39
          > A tak na marginesie to mam takie malutkie pytanko. Nie jestem zbyt
          > wtajemniczony w sprawy techniczne ale ciekawi mnie co to jest to nieduże
          szare
          > pudełeczko tuż pod pantografem wagonu 1600.

To jest:

www.iel.waw.pl/strony/oferta42.html

pzdr,
          luki
          • Gość: Nataniel Re: Fot kilkanascie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.04, 23:58
            Niezwykle wyczerpująca odpowiedź. Dzięki :-)

Pozdrawiam
            Nataniel
      • michal.ch Re: Fot kilkanascie 20.12.04, 09:24
        O kurde! Pięcioskład! 8-)

www.jote.kdi.pl/20/i/IMG_0615.jpg
    • Gość: Bart A na Żwirki... IP: 217.153.156.* 20.12.04, 00:20
      www.mnc.pl/~bart/zwirki1.jpg
      www.mnc.pl/~bart/zwirki2.jpg
      • Gość: Michał M. Re: A na Żwirki... IP: 80.51.227.* 20.12.04, 20:13
        Przyznaję się bez bicia... łokieć wystający z trzeciego wagonu na fotce
        www.mnc.pl/~bart/zwirki1.jpg
        należy do mnie. Sorry...
    • Gość: Bart Relacja na stronie klubowej IP: 217.153.156.* 20.12.04, 00:22
      pojawi się, jak tylko pojawi się sama strona jak i sam serwer.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka