Dodaj do ulubionych

353 miejsce

05.05.02, 11:13
MPK Łódź zajęło 353 miejsce w rankingu 500 najwiekszych polskich firm.
Czy uważacie, że to dobry wynik? Czy to jest zasłużone miejsce?

W zwiazku z tym rankingiem chciałbym się o coś zapytac- w tabeli zapisano, że MPK przynosi zyski- czy to prawda? Pytam się ponieważ kogokolwiek wtajemniczonego pytam się o to, każdy mówi mi co innego.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • geograf 377 05.05.02, 11:17
      Przepraszam bardzo, przeinaczyłem fakty.
      Najwidoczniej skojarzyłem coś innego...

Oto adres:
      polityka.onet.pl/500_2000/sortlp7.html
      • michal.ch Re: 377 05.05.02, 17:25
        Zazwyczaj przewozy pasażerskie przynoszą straty (przynajmniej w Polsce), ale
        wynika z tego, że od reguły są wyjątki.
        • Gość: Ja Re: 377 IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.02, 18:04
          Chwila, moment. Ustalmy fakty. Z tego co mi się udało wykoncypować, to
          finansowanie MPK wygląda następująco: UMŁ płaci tej firmie za każdy przejechany
          kilometr(podobnie jak innym firmom działającym na terenie miasta: MKT, TP,
          Koro, MUK - Zgierz), przy czym ustala wszystko, od tras i częstotliwości
          począwszy, na podziale taboru niskopodłogowego na poszczególne linie
          skończywszy. Koniec. Kropka. MPK może jeszcze sobie trochę dorobić na usługach
          remontowych. Natomiast cała heca z biletami itp, itd należy już do urzędu i to
          on je wydaje, sprzedaje, czerpie z nich zyski, które nigdy nie pokrywają
          wydatków. W związku z czym, a i owszem, transport pasażerski nie jest
          opłacalny, ale polega to na tym, że miasto chce mieć transport publiczny, to za
          niego płaci, natomiast MPK jest tylko wykonawcą zleconych i opłaconych usług,
          więc jako firma ma pełne prawo przynosić zysk. Wydaje mi się, że jest to
          całkiem normalna sytuacja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka