Dodaj do ulubionych

Łódź za Ukrainą

IP: *.lodz.dialog.net.pl 25.11.04, 14:34
Byłem! Przed paroma chwilami wróciłem... Przemarsz od pasażu do Piłsudskiego
prowadziła Policja, szkoda że potem, kiedy duża grupa osób wracała aż do
Placu Wolności, jej nie było. Ale i tak liczą się chęci młodych studentów,
którzy stanowili większość skandujących. Brawa dla rektorów UŁ i PŁ za
godziny rektorskie :) Sam uniknąłem laborek z fizyki, wzamian mogłem pomóc
Ukrainie, nie tylko duchowo:) Lukas (I rok geografii)
Obserwuj wątek
    • Gość: Miauczyk Re: Łódź za Ukrainą...Studenci za lenistwem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 15:25
      Rektorzy spisali sie na medal za to studenci... Ponad tysiac osob, dziekuje tym
      osobom. Ale w Lodzi mamy okolo 100 tys. studentow czyli 99% z nich wybralo
      pojscie na piwo lub lezenie do gory brzuchem. Widac ze Studenci Ukrainscy,
      ktorych tlumy wyszly na ulice miast Ukrainy sa bardziel dorosli niz ci w Lodzi,
      ktorzy mysla tylko o sobie a przeciez Nie Ma Wolnej Polski i Europy bez Wolnej
      Ukrainy!!!
      • pawel-strzalka Re: Łódź za Ukrainą...Studenci za lenistwem 25.11.04, 15:30
        no faktycznie, tu sie zgadzam, sporo studentów wybrało piffko zamiast wiecu,
        reszta rozlazła sie do domu, przybyli tylko nieliczni :(
        • Gość: student um bo studenci są za wolną ukrainą a nie za usa!! IP: *.pai.net.pl 25.11.04, 16:36
          sęk w tym że dużo z nas jest za wolnościa ukrainy...ale nie za juszczenką i
          janukowyczem...bo jeden to pachołek putina a drugi bush'a...obaj sa siebie
          warci..zarówno usa jak i rosja sa karygodnymi krajami!!
          • Gość: miauczyk Re: bo studenci są za wolną ukrainą a nie za usa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 16:47
            Wlasnie. Czyli lepsza wojna domowa na Ukrainie lub zlamanie wszystkich praw!!
            Ten protest nie byl poparciem Juszczenki tylko demokracji i wystapieniem w
            obronie praw czlowieka. Jak ktos tego nie rozumie to wykreca sie Bushem.
        • booloo Re: Łódź za Ukrainą...Studenci za lenistwem 27.11.04, 12:57
          no cóż znieczulica ludzka jest wszędzie..

szkoda strzałka że nie dotarłeś do Placu Wolności,
          bo naprawdę było warto..

Ukrainki nie mogły uwierzyć, że to wszystko wyszło..

POWODZENIA UKRAINO!
          • pawel-strzalka Re: Łódź za Ukrainą...Studenci za lenistwem 27.11.04, 13:15
            zimno mi było, więc sie zawinąłem :)
      • Gość: ja Re: Łódź za Ukrainą...Studenci za lenistwem IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 16:38
        fajnie że się o tej akcji dowiedziałem o 10, nie uważasz że można mieć w takim
        wypadku inne plany? Gdybym wiedział choć dzień wcześniej na pewno bym wpadł!
        • Gość: miauczyk Re: Łódź za Ukrainą...Studenci za lenistwem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 16:50
          Ale mimo iz dowiedziales sie dopiero o 10 ze sa godziny rektorskie nie
          przeszkodzilo ci to w niepojsciu na zajecia...zgadza sie?
          • Gość: Wojciech Krygier Re: Łódź za Ukrainą...Studenci za lenistwem IP: *.lodz.mm.pl 25.11.04, 16:56
            Mógł nie mieć wtedy zajęć. Ja też dowiedziałem się dopiero dzisiaj rano.
      • Gość: medyk zwolniono nas o 11.15...tylko nie podali powodu!! IP: *.pai.net.pl 25.11.04, 16:58
        nam o 11.15 powiedzieli że sa godziny rektorskie tylko sami nie wiedzieli
        czemu....myśllismy że ktoś umarł...część z nas pojechała do innych pracowni się
        dowiedzieć czy w innych zakładach jest to respektowane...kto studiuje medycyne
        ten wie że są twarde zasady i że pracownie sa rorzucone po całej łodzi...od
        matki polki po łagiewniki...a już na marszu po juwenaliach część zakładów nie
        respektowała woli rektora...więc nie dziwcie sie że dużo osób nie
        przyszło...jak mało kto wiedział o co chodzi!!ja o tym że nie mam zajęć do
        końca dnia....i że chodzi o ten marsz sie dowiedziałem ok 12.15....będąc daleo
        od pietryny!!
        poza tym z tego co tu czytam to wiem ze rzeczywiście...jestem za wolną
        Ukrainą...jak z każdym innym państwem...ale dla mnie wolność to nie
        Juszczenko..ani ten drugi...bo obaj sa uzależnieni od różnych imperiów!!
        nam zamiana niewoli u rosjan na lizanie pupy usa nie dała tez samych kokosów!!
    • geograf Re: Łódź za Ukrainą 25.11.04, 15:28
      przede wszystkim: szkoda,że takiego wiecu nie zorganizowane o nieco bardziej ludzkiej porze, podobnie do innych miast,czyli wieczorem.
      Poza tym: lokalizacja. Czy Plac Wolności, z Kościuszką i samą swą nazwą nie byłby lepszym miejscem-symbolem do takiego "spotkania"? No tak...prezydentom niekoniecznie chce się tak daleko chodzić.

Gdy kamer już nie było, reporterów też nie, na Placu Wolności rozpoczął najzwyczajniejszy spontan. Szkoda,że WTEDY nie było już prasy...

Mimo wszystko dobrze,że w ogóle Łódź pokazała,ze potrafi.
    • Gość: Maruda Re: Łódź za Ukrainą IP: *.sggw.waw.pl 25.11.04, 15:43
      Cieszę się, że Łódź nie pozostała obojętna :)

Kto robił fotki, niech zajrzy tu: www.wolnaukraina.pl/
    • hubar A na placu Wolności... 25.11.04, 15:48
      Szkoda, że ani ofecjele, ani media, ani większość, którzy przyszli na wiec, ot
      tak aby się pokzać, nie poszła wraz zmłodzieżą ukraińską w kierunku PLACU
      WOLNOŚCI! Ot taki symbol, a jednak wiele osób to zrozumiało.
      Fantastycznie wyglądał łańcuch ludzi zgromadzonych dookoła pomniku Kościuszki.
      • pawel-strzalka Re: A na placu Wolności... 25.11.04, 15:56
        chyba raczej pomnikA :)))

Hubar focił?
        • hubar Re: A na placu Wolności... 25.11.04, 16:02
          AhA

Ja mam tylko 3 foty, dziś honory fotomena forum czynił Yarro.
          • pawel-strzalka Re: A na placu Wolności... 25.11.04, 16:05
            no to czekamy na zdjęcia :)))
            • Gość: Maruda Re: A na placu Wolności... IP: *.sggw.waw.pl 25.11.04, 16:13
              Hubar, Yaa, zamieścicie swoje zdjęcia na wspomnianej przeze mnie wyżej stronce
              www? Chyba warto pokazać jak demonstrowała Łódź światu...
              • Gość: Maruda Re: A na placu Wolności... IP: *.sggw.waw.pl 25.11.04, 16:14
                Poprawka: Yarro, nie Yaa ;-)
    • Gość: donV ZAPALCIE ŚWIECZKI!!!! GODZ. 20:00 IP: *.lodz.dialog.net.pl 25.11.04, 16:27
      O 20ej postawmy w oknie zapalone świeczki aby pokazać naszą solidarność z
      Ukraińcami!

Ukraiński opozycyjny portal "Maidan" prosi o przesłnie cyfrowych zdjęć
      z tej akcji na adres:

news@maidanua.org

adres portalu w wersji angielskiej:

eng.maidanua.org/

Jeśli macie cyfrowe aparaty i wrażliwych sąsiadów dookoła - zróbcie choć tyle
      dla Wolnej Ukrainy!

ps: tylko nie przesadzajcie z wielkością zdjęc, żeby nie zapchać im skrzynki:)

pozdro!
    • Gość: łodzianin Wolna UKRAINA...bez bush'a i putina!!i tyle!! IP: *.pai.net.pl 25.11.04, 16:40
      wolna Ukraina z całego serca tak!!

ale nie dla kandydatów zarówno bush'a jak i putina....
      dlatego juszcenko nie budzi mojej sympati...z resztą to dziwnie proeuropejski-
      nawrócony komunista!!
      • Gość: miauczyk Re: Wolna UKRAINA...bez bush'a i putina!!i tyle!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 16:53
        Zgadza sie Ukraina powinna byc wolna i niepodlegla, ale jak ludzie w Polsce,
        czyli w kraju ktory podobno jest najwiekszym przyjacielem Ukrainy, nie chca
        nawet poswiecic 2 godzin aby poprzec ich dazenia do wolnosci... Kogo wybiora na
        swojego przywodce to jest ich wolny wybor, ale wybor jaki potwierdzila komisja
        wyborcza na pewno nie byl wolny!!
        • Gość: łodzianin Re: Wolna UKRAINA...bez bush'a i putina!!i tyle!! IP: *.pai.net.pl 25.11.04, 17:02
          to dlaczego zamiast barw ukrainy wszyscy chcą zakładać barwy juszczenki...
          na tym wiecu jeśli chodziło o wolną ukrainę powinno być żółto-niebiesko...nie
          pomarańczowo!!!
          to mnie przeraża...bo ja jestem na 100% za wolną Ukraina...ale nie za
          podstawieniem marionetki putina marionetka busha!!
          • Gość: miauczyk Re: Wolna UKRAINA...bez bush'a i putina!!i tyle!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 17:16
            No to sprawa jest prosta... trzeba bylo przyjsc i w ten sposob wyartykulowac
            swoje zdanie... Ja nie jestem ani za jednym ani za drugim kandydatem ale jestem
            za tym zeby ten kogo wybrali byl prezydentem... jakby wybrali pacholka putina
            to ich wolny wybor... Po za tym na wiecu bylo sporo flag Ukrainy, jakbys
            przyniosl swoja to by bylo o jedna wiecej!!!
    • Gość: Wojciech Krygier Re: Łódź za Ukrainą IP: *.lodz.mm.pl 25.11.04, 20:38
      Policja w drodze powrotnej też była, radiowóz blokował przecznice, tylko chyba
      po trzeciej zrezygnowali.
    • pawel-strzalka jutro wstanie nowy dzień... 25.11.04, 20:51
      i co dalej? dzisiaj pokrzyczeliśmy a jutro już żyjemy jakby nic sie nie stało?
      ja nadal będę nosił pomarańczową wstążkę, żeby choć tak manifestować swoje
      poparcie, a wy?
      • trishika Re: jutro wstanie nowy dzień... 25.11.04, 21:33
        Ja będę nosiła pomarańczową wstążeczkę. A w oknie mam pomarańczowego balonika.
        Co do kolorów - myślę, że pomaranczowy stał się teraz symbolem walki o prawdę i
        demokrację a nie tylko kolorem kampanii Juszczenki.
    • intruder Re: Łódź za Ukrainą 25.11.04, 22:06
      Nie będę się powtarzal tylko odeślę do własnego wątku:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=18002363
    • neochuan Re: Łódź za Ukrainą 26.11.04, 14:44
      yn! yn!
      • booloo i co z fotami? 27.11.04, 12:54
        • Gość: stanish Re: i co z fotami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 21:50
          A moze by tak jeszcze jedna demonstracje - na jeszcze wieksza skale. W Kijowie
          stoja juz szosty dzien na mrozie. Ma ktos jakies propozycje?
        • yarro śpiś. 28.11.04, 21:48

• yarro śpią :] 28.11.04, 21:48

• Gość: helga Re: Łódź za Ukrainą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 21:32
      Mam propozycję żebyśmy nie pchali łap między drzwi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka