Gość: flip IP: *.p.lodz.pl 30.08.01, 18:55 A co sadzicie o Zgierzu? Ladne toto, czy nie? Utrzyma sie, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paweł Re: zgierz IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 30.08.01, 19:56 Pewnie , że ładne , tylko zaniedbane. Odpowiedz Link Zgłoś
vladip Re: zgierz 30.08.01, 22:28 moze trzeba polaczyc Zgierz z Lodzia w jedna aglomeracje? co na to mieszkancy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zamek Re: zgierz IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.01, 22:48 vladip napisał(a): > moze trzeba polaczyc Zgierz z Lodzia w jedna aglomeracje? a potem przyłączyć do Pabianic i utworzyć Wielkie Księstwo Ksawerowskie (ze stolicą w Gadce Starej)! Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: zgierz 31.08.01, 11:53 Ja mieszkam na Radogoszczu i mam rzut beretem do Zgierza. Ja też uważam że trzeba połączyć oba miasta, przecierz obecnie i tak nie ma wyranej granicy. pozdrowy Odpowiedz Link Zgłoś
.pepe. Re: zgierz 31.08.01, 12:04 Mnie to obojętne. Argumentem "za" jest zmniejszenie kosztów związanych z pozbyciem się zarządu miasta Zgierza, ale sądzę, że powiększona zostanie administracja w Łodzi (w wyniku nacisku elit Zgierza), więc to może zostać zrównoważone. Połączenie wiąże się też z pewnymi kosztami. Połączenie jako cel sam w sobie jest bez sensu; co z tego, że Łódź będzie większa? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matias Re: zgierz IP: *.zgierz.sdi.tpnet.pl 31.08.01, 13:35 Wydaje mi się, że pomysł przyłączenia Zgierza do Łodzi nie za bardzo podoba się mieszkańcom samego Zgierza. Mnie również. Jest szary i brzydki ale w tym właśnie tkwi cały cały jego urok. Aby w pełni zobaczyć jak bardzo różni się od Łodzi i jaki to ogromny plus trzeba tutaj mieszkać. Nie oznacza to, że Łódź jest gorsza. Jest inna. Mimo to lubię Łódź chociaż latem strasznie śmierdzi w centum. Mam nadzieję, że ŁODZIANIE nie poczują się urażeni, ale wolę pozostać mieszkańcem Zgierza. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: zgierz IP: *.p.lodz.pl 31.08.01, 17:10 Nie myslalem o wlaczeniu do Lodzi, ale o tym, czy sie wydobedzie z kryzysu. No ale, skoro juz - to powiem, ze wlaczanie do miasta pol jest zwyczajem raczej wschodnioeuropejskim (Niemcy, Rosja). Gdybysmy byli w Belgii, to Lodz konczylaby sie na Placu Niepodleglosci! Jednakze - jakie uczucia budzi Zgierz? Czy to miasto da sie lubic? Czy tez jest okropnym zdezintegrowanym osiedlem bez centrum? Co na to zgierzanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: zgierz IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 31.08.01, 20:49 hubar napisał(a): > Ja mieszkam na Radogoszczu i mam rzut beretem do Zgierza. Ja też uważam że > trzeba połączyć oba miasta, przecierz obecnie i tak nie ma wyranej granicy. > > pozdrowy Pewnie ,że połączyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: zgierz 21.09.01, 13:02 hubar napisał(a): > Ja mieszkam na Radogoszczu i mam rzut beretem do Zgierza. Ja też uważam że > trzeba połączyć oba miasta, przecierz obecnie i tak nie ma wyranej granicy. > No i to jest argument wystarczający i ostateczny. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: zgierz 02.09.01, 18:25 W ostatnich latach władze Zgierza bardzo się uaktywniły. Kontakty ze Szwecją w sprawie zabytków, mogą dać konkretne efekty i może powstanie ulica "domów tkackich". Linia tramwajowa podmiejska też w dużej mierze jest w kręgu zainteresowań Zgierza. Opracowane zostały studia rozwoju miasta Zgierz. itp Zgierz w końcu to bardzo stara miejscowość. Np. Łagiewniki należały do Zgierza. Nie wspomnę o odkryciach archeologicznych wskazujących bardzo dawne siedliska. A czy łączyć. Władze Łodzi wchłoną zarząd Zgierza ale nadel będą funkcjonować tam gdzie dotychczas jako delegatura może kilka etatów mniej ale za to więcej telefonów i podróżowania pomiędzy delegaturą a centralą na Piotrkowskiej. Chba mieszkańcy woleliby mieszkać w Zgierzu niż na odległym osiedlu Łodzi, które i tak rzadziłoby sie własnymi prawami. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: zgierz IP: *.p.lodz.pl 03.09.01, 22:56 To wszystko prawda. Tylko zainteresowalem sie: dlaczego nie powiedziales "to calkiem duze miasto"? Dlaczego "miasto" nie chce latwo sie przebic, jak sie pisze o Zgierzu? Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: zgierz 07.09.01, 23:22 Podobno są umowy o współpracy z innymi miastami z krajów unijnych, aby rewitalizować centrum. To może byc dobry zaczyn dla znaczącego rozwoju. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: zgierz IP: *.p.lodz.pl 08.09.01, 01:45 Mam nadzieje. Oni juz chyba niewiele maja do stracenia. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Snake Re: zgierz IP: 212.191.129.* 21.09.01, 12:51 Miasto jest wielka sypialnia przylegla do Lodzi. Mieszkania sa tansze. Czynsze i garaze tez. Nie widze zagrozenia dla Zgierza. Jedyne co kluje w oczy to poziom szpitali i te slynne kible na szyfr. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: zgierz 21.09.01, 13:07 A jak ja będę wracać z Gdańska? Gdzie będę kląć na korki? Jak wjeżdżam do Zgierza, to wiem, że parę soczystych wiązanek i jestem w Łodzi. Jak mi Zgierz zabierzecie, to w życiu do domu nie trafię! Zgierz ma być Zgierz i już!!!!!!!!!!! pozdrawiam zgierzan Odpowiedz Link Zgłoś