Dodaj do ulubionych

wycieczka koleją po Unintexie

IP: *.g1.pl 22.05.02, 09:07
Rozmawiałem dziś przez telefon z sekretariatem Uniontexu. Nie wykluczają, że
można by zorganizować wycieczkę koleją po bocznicach tej fabryki. Jeżeli było
by kilku chętnych, można by się tą sprawą bliżej zainteresować. Oczywiście
musielibyśmy zapłacić Uniontexowi za imprezę, jednak nie byli wi stanie
powiedzieć ile.

kolin@piatek13.com.pl
Obserwuj wątek
    • jasam Re: wycieczka koleją po Unintexie 22.05.02, 11:31
      Rozmowy trwaja na temat 23.06.2002.
      Dziś kolejne spotkanie.

Natomiast mam pytanie - z kim rozmawiać na temat pseudowagonu traktorowego
      będącego w posiadaniu MPK - aby go wydzierżawić an 23.06.
      pozdr.
      • Gość: mch Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.pai.net.pl 22.05.02, 14:30
        MPK ma coś takiego???
      • Gość: Ł.S. Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 22.05.02, 15:39
        jasam napisał(a):

> Natomiast mam pytanie - z kim rozmawiać na temat pseudowagonu traktorowego
        > będącego w posiadaniu MPK

Czego!?

Pozdrawiam,
        Ł.S.
        • michal.ch Re: wycieczka koleją po Unintexie 22.05.02, 16:39
          Właśnie o to samo zapytałem. Może ktoś wyjaśni o co chodzi? Myślałem, że może
          Ty to zrobisz, ale widzę, że nie.
          • Gość: Ł.S. Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 22.05.02, 18:23
            michal.ch napisał(a):

> Właśnie o to samo zapytałem. Może ktoś wyjaśni o co chodzi? Myślałem, że może
            > Ty to zrobisz, ale widzę, że nie.

Wybacz, ale określenie "pseudowagon traktorowy" usłyszałem, a w zasadzie
            przeczytałem pierwszy raz w życiu.

Pozdrawiam,
            Ł.S.
            • michal.ch Re: wycieczka koleją po Unintexie 22.05.02, 18:28
              Może to jakaś drezyna zrobiona z traktora? Ale nie sądzę, żeby MPK miało coś
              takiego.
              • jasam Re: wycieczka koleją po Unintexie 22.05.02, 19:59
                2 przyczepy do traktora zrobione na wagoniki.
                Nad morze nie jeżdżą czy co ?
                pozdr.
            • Gość: Maruda Ł.S. ? IP: *.tvsat364.lodz.pl 16.06.02, 20:49
              Ł.S. , obrona tramwaju po nazwaniu go "..." , ogolnie zainteresowanie tym tematem, czy mamy przyjemnosc z TYM Ł.S., autorem tej fantastycznej stronki o tramwajach?
    • Gość: flip Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.p.lodz.pl 22.05.02, 17:20
      A parowoz bedzie?
      • michal.ch Re: wycieczka koleją po Unintexie 22.05.02, 17:29
        Skąd? Ma ktoś w końcu kontakt z państwem Leszczyńskich? Karsznice nie wchodzą w
        rachubę, bo "tekatce" skończyła się ważność kotła.
        • Gość: flip Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.p.lodz.pl 22.05.02, 17:31
          Koniecznie musi byc parowoz. Jak bez parowozu, to flipy nie przyjda. :-(
    • jasam Re: wycieczka koleją po Unintexie 22.05.02, 20:03
      Na dzis zatwierdzono dostępność terenu Uniontexu i decyzja, że przynajmniej do
      września nie zaczną rozbierać i przekazywać na złom.
      Leclerc - nie wypowiedział sie jeszcze oficjalnie.
      Do soboty nastąpi spotkanie z M. Leszczyńskim (seniorem) to będzie coś więcej
      wiadomo.
      Parowoz ? - wsadzimy flipy na spalinowoz i każemy buchać parą.
      pozdr.
      • michal.ch Re: wycieczka koleją po Unintexie 23.05.02, 11:57
        Jasam, taka prośba ode mnie. Wypytaj się go o wszystkie pojazdy kolejowe jakie
        ma. Jakiś spis czy coś takiego. Też chciałbym wiedzieć coś na temat
        rewitalizacji tej kolejki.
    • Gość: michal Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.g1.pl 23.05.02, 12:19
      Jesli są osoby, które chciałyby przejchać się kolejką po Uniontexie, proszę o
      informację. Pewnie jednak taka wycieczka może odbyć się tylko lokomotywą
      spalinową. Nie wiem jaki i czy mają wagonik pasażerski. Oni zresztą w
      sekretariacie też nie wiedzą. Proszą by napisać podanie, załączyć listę
      uczestników i czekać na odpowiedź.
      • michal.ch Re: wycieczka koleją po Unintexie 23.05.02, 12:23
        No to niech wreszcie podadzą koszty, bo nie wiem ile za bilet mam zapłacić.
        • Gość: michał Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.g1.pl 23.05.02, 13:32
          koszty podadzą jak zobaczą podanie - a podanie można niapisac jak będzie
          wiadomo ile osób będzie chciało podrózować po zakładzie

kolin@piatek13.com.pl
          • Gość: mch Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.pai.net.pl 23.05.02, 13:36
            Odnoszę wrażenie, że Uniontex chce mieć część wpływów ze wszystkich biletów i
            dlatego czeka na listę. Możesz mnie na nią wpisać (wstępnie, bo jak się okaże,
            że cena będzie nie z tej planety, to zmykam z tej zabawy).

Pozdrawiam
            Michał Chylak
          • jasam Re: wycieczka koleją po Unintexie 23.05.02, 14:45
            Zapisz koniecznie i mnie.
            Podejrzewam, że pracownik odpowiedzilny za przejazdy kolejowe na terenie zrobi
            nam frajdę bez biletow. Tylko że oni maja wyłącznie wagony towarowe w tym
            platformę odkytą. Moze tym ?
            Porozmawiam dziś z p. Andrzejem Szkudlarkiem (bardzo miły i zyczliwy człowiek) -
            wieczorem dam znać. Jest on Kierownikiem Oddziału Zabezpieczenia Ruchu. I cały
            transport kolejowy w jakimś sensie mu podlega.
            • zamek Re: wycieczka koleją po Unintexie 23.05.02, 14:53
              Ja się wpisuję, a jutro będę wiedział, czy to tylko ja,
              czy też My :)
              Pozdrawiam
            • jasam Re: wycieczka koleją po Unintexie 23.05.02, 21:41
              Niewiele się dziś dowiedziałem
              Zakłady maja spalinowoz i nim odbywaja sie wycieczki dla kilku osob.
              Jeżeli więcej, to maja wagony skrzyniowe (dawne chłodnie) i platformę.
              Może jutro więcej wiadomości.
              pozdr.
              • Gość: flip Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.p.lodz.pl 23.05.02, 23:10
                Czy wyscie powaryowali? Spalinowozami to sie jezdzi na co dzien. Jak tak dalej
                pojdzie, to nawet udawac parowoz odmowimy dokumentnie i z kretesem. Musi byc
                parowoz - jak nie bedzie, to nie robic nic.
                Ugh!
                • Gość: mch Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.pai.net.pl 24.05.02, 07:58
                  Flip - farby i narzędzia w dłoń, dźwig przygotowany, rezerwacja miejsca w ZNTK
                  i zakładach kotlarskich, kilka robótek kowalskich i wyciągamy tego tendrzaka z
                  Widzewa! :)))

P.S.
                  Utopia. On jest tak naprawdę na tyle zniszczony, że wydalibyśmy na remont tyle,
                  ile na Citka. :(
                • Gość: MarcinK Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 24.05.02, 13:04
                  Tylko Flipie skad wziac parowoz z aktualnym badaniem technicznym kotla? O to jest pytanie.
                  Ale generalnie parowozem to bylaby jazda. Ale jak to mowia: lepszy rydz niz nic wiec
                  nalezy wg mnie pojechac czym jest, a byc moze jesli media to zrelacjonuja uda sie
                  powstrzymac dewastacje lodzkich bocznic, a w przyszlosci zrobic prawdziwa linie
                  turystyczna z zabytkowym taborem. Zeby tylko potem nie wyszlo z tym tak jak z muzeum
                  lotniczym, ktore lada dzien moze odfrunac do Wa-wy lub Krakowa :-(

Pozdrawiam, MarcinK
                  • Gość: mch Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.pai.net.pl 24.05.02, 13:09
                    Gość portalu: MarcinK napisał(a):

> Tylko Flipie skad wziac parowoz z aktualnym badaniem technicznym kotla? O to je
                    > st pytanie.
                    > Ale generalnie parowozem to bylaby jazda. Ale jak to mowia: lepszy rydz niz nic
                    > wiec
                    > nalezy wg mnie pojechac czym jest, a byc moze jesli media to zrelacjonuja uda s
                    > ie
                    > powstrzymac dewastacje lodzkich bocznic, a w przyszlosci zrobic prawdziwa linie
                    > turystyczna z zabytkowym taborem.

I to jest właściwe podejście do sprawy. Flip - nie tak wszystko na raz. Parowóz
                    może będzie, ale wszystko w swoim czasie. :)

> Zeby tylko potem nie wyszlo z tym tak jak z m
                    > uzeum
                    > lotniczym, ktore lada dzien moze odfrunac do Wa-wy lub Krakowa :-(

Chodzi o nasze muzeum? Oni chcą je nam zabrać?!

• Gość: MarcinK Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 24.05.02, 13:22
                      Witam

Oto przedmiotowy link:

www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=390&wid=997998&aid=1773124

i caly watek oczywiscie.

Probowalem ta sprawa (jak i wieloma innymi) zainteresowac Redakcje ale niestety
                      jak zwykle nic z tego nie wyszlo. A moglby byc ciekawy tekscik o jedynym takim
                      muzeum prywatnym w Polsce. Ale jako, ze nie mam poczucia humoru i nie umiem
                      nic zrobic tylko marudzic wiec oczywiscie sprawa nie ujrzala swiatla dziennego.

Pozdrawiam, MarcinK
                      • Gość: mch Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 21.06.02, 13:23
                        Na szczęście wycieczka będzie. I obyło się bez większych problemów. Zobaczymy
                        jak wyjdzie wszystko w praniu i zapraszam w niedzielę.
          • jasam Re: wycieczka koleją po Unintexie 24.05.02, 19:27
            Pan M. Leszczyński nie ma pojazdow nadających sie do jazdy po Uniontexie. ok.
            10.06 zobaczę zgromadzone przez niego pojazdy kolejowe, samochodowe, konne.

Jutro (sobota) jadę na 15. do PSMK do Skierniewic.
            Ale mieli obawy o ostre zakręty na terenie Uniontexu. Jeszcz nie wiem czym to
            grozi. Pewnie wytłumaczą mi jutro. Nie wiadoma czy mają jakis wagon z licencją.

Może coś doradzą, pomogą ?
            • Gość: flip Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.p.lodz.pl 24.05.02, 19:29
              Tam nie tyle sa ostre zakrety, co brak skrajni, jak mi sie zdaje. Prawdpodobnie
              musialby to byc jakis maly tendrzak.
              • Gość: mch Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.pai.net.pl 24.05.02, 19:48
                Gość portalu: flip napisał(a):

> Tam nie tyle sa ostre zakrety, co brak skrajni, jak mi sie zdaje.

Jednak ostre zakręty. Tam mogą jeździć tylko małe lokomotywy. Nic długiego o
                wielu osiach sztywnych tam nie wjedzie. Nigdy nie eksploatowano tam dużych maszyn.
                Skrajnia jest (musi być). Flip - chyba mylisz pojęcia. Skrajnia to krańcowy
                maksymalny punkt obrysu pojazdu.

> Prawdpodobnie
                > musialby to byc jakis maly tendrzak.

Właśnie to tam kiedyś jeździło. Napewno wjechać tam może np. TKh49 - taka
                maszyna, jaka stoi na stacji Widzew. Ale jedyna czynna na PKP jest w Chabówce
                koło Krakowa. Nie wiem jak jest w zakładach przemysłowych - może jakieś fabryki
                też mają takie lokomotywy.
                • Gość: flip Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.p.lodz.pl 24.05.02, 19:52
                  Napisalem, ze nie tyle zakrety, bo mi sie wydaje, ze problem moze byc tylko na
                  niektorych bocznicach w zespole wykonczalni. A ze skrajni brakuje, to mowi o
                  tym tabliczka przy przejezdzie na Prezydenta Tyminskiego. Tylko pytanie ktorej
                  skrajni - kinetycznej, czy budowlanej :-)
                  • Gość: mch Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.pai.net.pl 25.05.02, 17:09

> Napisalem, ze nie tyle zakrety, bo mi sie wydaje, ze problem moze byc tylko na
                    > niektorych bocznicach w zespole wykonczalni. A ze skrajni brakuje, to mowi o
                    > tym tabliczka przy przejezdzie na Prezydenta Tyminskiego. Tylko pytanie ktorej
                    > skrajni - kinetycznej, czy budowlanej. :-)

• Gość: mch Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.pai.net.pl 25.05.02, 17:12
                      Sory. Coś nie tak poszło. :)

Ciekawe, że jeśli ta bocznica nie spełnia aktualnych norm, to wogóle
                      dopuszczono tam ruch. Notabene jeżdżąca tam lokomotywa to PKP-eowski SM30, a
                      więc jednak wszystko musi być OK skoro ta maszyna tam bez problemów wjeżdża.
                      • Gość: flip Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.p.lodz.pl 25.05.02, 17:26
                        Ja nie wiem, czy tam moga wjezdzac dluzsze wagony. To moze byc ze wzgledu na
                        blisko polozone budynki na zakrecie przy wspomnainym przejezdzie. Wiec musi byc
                        maly parowozik - i juz. A najlepiej dwa.
                        • Gość: mch Przegląd maszyn mogących tam wjechać IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 25.05.02, 18:14
                          Poniżej krótka lista obfitująca w fotografie. To jedyne czynne krótkie
                          tendrzaki w Polsce (tylko w muzeach i na PKP - brak tu fabryk, które
                          ewentualnie też mogłyby coś sprawnego posiadać).

TKh49-1 - taki sam, ale "zimny" stoi na stacji Łódź-Widzew
                          Muzeum w Chabówce
                          users.uj.edu.pl/~krslowik/kolej/tkh49/tkh49_am.jpg
                          www.kolej.pl/~jareks/pekape/pix02/pkpj0295.jpg
                          www.kolej.pl/~jareks/pekape/pix02/pkpj0398.jpg

TKi3-87 - najstarsza czynna lokomotywa w Polsce
                          Parowozownia w Wolsztynie
                          users.uj.edu.pl/~krslowik/kolej/tki3/tki3_am.jpg
                          www.kolej.pl/~jareks/pekape/pix01/pkpj0060.jpg
                          www.kolej.pl/~jareks/pekape/pix08/pkpj1561.jpg

Oprócz tego jak zwykle propaguję "tekatki". Te maszyny wjadą wszędzie, nie
                          wyłączając stromych i bardzo krętych górskich linii
                          TKt48-191 - ostatni pojazd tego typu z ważną próbą kotłową
                          Muzeum w Chabówce
                          www.kolej.pl/~jareks/pekape/pix02/pkpj0296.jpg

TKt48-143 - wygaszony do odwołania; czeka na rewizję kotła
                          Parowozownia w Wolsztynie
                          www.kolej.pl/~jareks/pekape/pix05/pkpj0927.jpg
                          www.kolej.pl/~jareks/pekape/pix05/pkpj0931.jpg

TKt48-39 - wygaszony do odwołania; czeka na rewizję kotła
                          Muzeum w Zduńskiej Woli-Karsznicach, czyli najbliżej Łodzi
                          www.kolej.pl/~jareks/pekape/pix01/pkpj0004.jpg

Jak widać z ilości przedstawionych tu lokomotyw mamy dość ograniczony wybór.
                          Jasam coś wspominał, że wybiera się do Skierniewic - nie wiem jednak czy mają
                          tam już parowóz po rewizji (nie wiem też jakiego typu, ale chyba TKh49).

Pozdrawiam optymistycznie z wiarą, że kiedyś znów zobaczymy u Scheiblera parowe
                          smoki. W przeciwieństwie do Flipa zadowolę się także dieslem SM30, który
                          aktualnie tam jeździ.

**************************************************************************
                          Michał Chylak
                          KMST przy IT MPK Łódź Sp.z o.o.
                          michal.ch@poczta.gazeta.pl & marel@pai.net.pl
                          www.lodz-miasto.w.pl - serwis miejski LodzCity (!nowe okno; ramki)
                          stacja.lodz.w.interia.pl - po szynach w Łodzi i regionie (!ramki)
                          **************************************************************************
                          • jasam Relacja ze Skierniewic 25.05.02, 22:42
                            Jest tam wszystko (/) do wyboru ale też do remontu.
                            Jeden fajny parowozik jest w zaawansowanym remoncie częsci "zimnej" Potrzebny
                            sponsor na fachowy remont kotła (ok. 60.000 zł) i za kilka miesiecy mogłby byc
                            pod parą na torach.
                            W remoncie bliskim końca jest wagon osobowy. W zime będzie pewnie skończony.
                            Jest fantastyczny pojazd akumulatorowy. Jedyny w Polsce taki egzemplarz. Po
                            remoncie. Baterie były wymieniane 5 czy 7 lat temu - wiec pewnie straciły juz
                            znaczną część pojemności. Więc ryzyko wyjeżdżać - nie wiadomo jak długo
                            pociągną.
                            I w ogole jest tam mnoooooooooostwo rewelacyjnych pojazdow i fantastyczni
                            miłośnicy kolei. Przyjeżdżają z całej Polski na piątek-niedzielę i naprawiają
                            te pojazdy za własne i sponsorow (o ile są) pieniądze.
                            Zapowiedziałem, że na przełomie czerwca/lipca odwiedzimy ich wiekszą ferajną.
                            ----------------------
                            23. czerwiec - Uniontex - kolejka.
                            Na dziś jedynie wskazali wagon Bi29 w Karsznicach.
                            Ale są BARDZO zainteresowani na przyszłośc wspolnym uruchomieniem przejazdow po
                            terenie Księżego Młyna.
                            Jeżeli np. Miasto czy Sejmik Wojewodzki znalazłby 30-40 tys. zł, to są w
                            posiadaniu "autobusu" ze stacji Łodź Widzew. Został trochę walnięty. Są go w
                            stanie fachowo wyremontować i poza wakacjami udostępniać w Łodzi.
                            Zarząd Stowarzyszenia przyjedzie do Łodzi na imprezę 23.06. Będzie można
                            zapoznać się i pogadać.

pozdr.
                            • Gość: flip Re: Relacja ze Skierniewic IP: *.p.lodz.pl 25.05.02, 22:55
                              Dla naprawde chcacych Cial Publicznych to to sa wszystko smieszne sumy. Jak wam
                              powiedza, ze nie maja - to znaczy ze maja was (nas?) w...
                              Tak sobie mysle, ze On powinien wyjechac z Kaliskiego - bo wtedy zrobi wjazd
                              bez odwracania biegu (jesli sie nie myle bocznica skreca na poludnie). Potem
                              dojazd do elektrowni, potem wycofanie do przedzalni, potem wycofanie do Wodnego
                              Rynku, wjazd do parowozowni, potem powrot do magazynow i wio na Kaliski. To
                              jest wcale ladna lamiglowka jak to zrobic z jakims wagonem (wagonami?). Bez
                              spalinowki chyba sie nie obedzie - bo, byc moze, nie ma zjazdow na koncach
                              torow.
                              • jasam Re: Relacja ze Skierniewic 25.05.02, 23:05

> Potem dojazd do elektrowni,
                                Tu mozna "przełozyć" spalinowkę

> potem wycofanie do przedzalni,
                                Jeżeli byś cofał aż do do przędzalni, to trzeba wrocić do Kilinskiego aby cofać
                                do Wodnego Rynku. A aby wjechać do parowozowni ( o ile są w budynku tory) to
                                trzeba wjechać na teren firmy Framac (obecny właściciel "centali"
                                Scheiblerowskiej)
                                > potem wycofanie do Wodnego Rynku,
                                > wjazd do parowozowni,
                                > potem powrot do magazynow i wio na Kaliski.
                                Jeśli nie zamienisz spalinowki przy elektrowni, to chyba nie będzie jak pojechać
                                przodem w strone Kaliskiego. Od strony Wodnego Rynku nie ma chyba skrętu w stronę
                                Dąbrowy.
                                pozdr.
                                • Gość: flip Re: Relacja ze Skierniewic IP: *.p.lodz.pl 25.05.02, 23:19
                                  jasam napisał(a):

> Gość portalu: flip napisał(a):
                                  >
                                  > > Potem dojazd do elektrowni,
                                  > Tu mozna "przełozyć" spalinowkę

Mozna, ale nie trzeba, bo tam parowoz moze objechac wagon(y). No moze kawalek
                                  przed elektrownia.

>
                                  > > potem wycofanie do przedzalni,
                                  > Jeżeli byś cofał aż do do przędzalni, to trzeba wrocić do Kilinskiego aby cofać
                                  >
                                  > do Wodnego Rynku.

Dobrze by bylo az do przedzalni, bo to jest wymarzone miejsce na parowoz. One tam
                                  powinny wjezdzac od czasu do czasu. Aha, i zaangazowac Ducha Kaliny J. jako Muze
                                  Na Schodach. Sluchajcie - tam trzeba Szytenhelma (dobrze napisalem nazwisko?) z
                                  jego trupa. Trzeba tez spedzic ludnosc, zeby sie przyjrzala fabryce.
                                  Now iec tam dojezdza i chyba utyka. Wtedy moze wycofac z wagonami, albo podczepic
                                  spalinowke. Chociaz to niedaleko, wiec niech wycofuje.

(Musi byc tez wagon z bawelna i z weglem). Potem jedzie do przodu miedzy magazyny
                                  i wjezdza do "Centrali". Tam spalinowka odczepia wagony od tylu, a parowoz
                                  wjezdza do parowozowni. (Nikomu sie nic nie mowi, ale to bedzie jego przyszle
                                  pomieszkanie.:-) W miedzyczasie spalinowka wyciaga wagony do magazynow, a
                                  parowoz po nawrocie podjezdza do nich znowu i sie doczepia. Towarzystwo udaje sie
                                  w miedzyczasie na jakas fete w magazynach. Tam moga cos przedstawic, jak wpadna
                                  co.

A potem juz kooniec; z powrotem na Kaliski.

pzdr. i dzieki za zasiegniecie jezyka u zrodla. Ze tez takiemu jeszcze sie chce.

PS: A donica stoi. :-)
                                  • jasam Re: Relacja ze Skierniewic 25.05.02, 23:35

> Ze tez takiemu jeszcze sie chce
                                    To właśnie dla takich Flipow aż się chce .....
                                    W poniedziałek kontaktuje sie z Karsznicami.

A cały opisany przez Flipy hapening - podejmiemy za rok. Problem jak dużą gromadę
                                    wprowadzić na teren produkcyjny aby podziwiała parowoz przy przedzalni.
                                    Jeszcze nie teraz. za mało czasu a i w magazynach strach o złamanie nogi lub
                                    wdepnięcie w ... resztki bawełny.
                                    pozdr.
                                    Wybiorą sie Flipy do Skierniewic ?
                                    A 14 na koncert ?

• Gość: flip Re: Relacja ze Skierniewic IP: *.p.lodz.pl 25.05.02, 23:45
                                      Niezbyt chetnie do Skierniewic, bo unikamy PKP jak mozemy. Na koncert
                                      oczywiscie tak, o ile bedziemy jeszcze w jakim takim zdrowiu.
                                  • zamek Re: Relacja ze Skierniewic 26.05.02, 03:58
                                    Dobra jest,, obiecuję w poniedziałek pogadać z
                                    Szytenchelmem.
                                    Pozdrowienia
                                    • Gość: mch Re: Relacja ze Skierniewic IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 26.05.02, 10:34
                                      Serdeczne podziękowania dla wszystkich, którzy się do organizacji tego
                                      przejazdu przyczynili (szczególnie dla Jasama, który postarał się
                                      urzeczywistnić marzenie kilku idealistów). Ja niestety, ze względu na szkołę
                                      (brak czasu) nie mogłem w tym czynnie uczestniczyć, choć bardzo bym chciał.

Jeżeli chodzi o moją obecność 23 czerwca, to jak najbardziej będę. Trzeba by
                                      tylko ustalić w którym miejscu będzie rozpoczęcie. Propozycja dworca Łódź-
                                      Kaliska jest bardzo trafna. Flip ma rację, że wówczas wjazd będzie bez
                                      manewrowania na trasie średnicowej. A jeżeli nie Kaliski, to Chojny - jest tam
                                      przecież dworzec (aktualnie nieczynny dla ruchu pasażerskiego).

Pozdrawiam :)

********************************************************************************
                                      Michał Chylak
                                      KMST przy IT MPK Łódź Sp.z o.o.
                                      michal.ch@poczta.gazeta.pl & marel@pai.net.pl
                                      www.lodz-miasto.w.pl - serwis miejski LodzCity (otwiera nowe okno; ramki)
                                      stacja.lodz.w.interia.pl - po szynach w Łodzi i regionie (ramki)
                                      ********************************************************************************

• Gość: MarcinK Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 23.05.02, 12:36
        Witam

Ja chce! Ja sie zglaszam! A nawet ja +1 (jedna ;-))

MarcinK
    • Gość: mch podsumowanie IP: *.pai.net.pl 24.05.02, 11:34
      Czy można prosić osoby czynnie działające o sporządzenie dokładnej listy tego,
      co zostało już w tej sprawie zrobione?
      • yarro_ Re: podsumowanie 24.05.02, 17:48
        Zapisuję dwie osoby. Ja plus przyjaciel.

Yarro <Y><
        • Gość: Ja Re: podsumowanie IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.02, 19:42
          Ja też bym chciał...
          • Gość: Do. Re: podsumowanie IP: *.bluewin.ch 25.05.02, 00:50
            Ja tez bym chciala, ale nie moge :-(
            Ale opowiecie jak bylo, dobrze?
            A jak bedziecie organizowac wycieczke po uliczkach na terenie zakladu to chyba
            przyjade. Bylam raz i nie moge zapomniec wrazenia... Dlaczego nikt z tego nie
            zrobi skansenu? Dlaczego to tak swietnie dziala w Szwecji, a u nas nie moze?
            Moze powinnam isc na inne podforum?
            :-)
            Do.
    • Gość: michał_k Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.g1.pl 27.05.02, 09:29
      Dzisiaj wyslę faks do Uniontexu. Napiszę, że w wycieczce uczestniczyłoby około
      20 osób.

kolin@piatek13.com.pl
      • yarro_ Re: wycieczka koleją po Unintexie 27.05.02, 12:36
        A ile to będzie kosztować?

<Y><
        • yarro_ Re: wycieczka koleją po Unintexie 02.06.02, 00:52
          I jak z tą wycieczką? Jasam mówił cos na spotkaniu, ale może jakies konkrety
          skąd, jak, gdzie i w ogóle czy i kiedy?

<Y><

PS-Kto pyta... wielbłądzi ;)!
    • Gość: michał_k Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.g1.pl 04.06.02, 12:49
      Otrzymałem odpowiedź Z Uniontexu. Niestety wycieczka nie będzie mozliwa. Nie
      dysponują wagonikiem pasażerskim. Mają tylko węglarki. Podobno oni, jako
      przedsiębiorstwo, myslą poważnie na temat uruchomienia takiej kolejki jako
      atrakcji turystycznej. Jest to możliwe na przestrzeni kilku miesięcy. Tak więc
      na razie nic nie da się zrobić.

kolin@piatek13.com.pl
      • jasam Re: wycieczka koleją po Unintexie 04.06.02, 14:48
        Jeżeli będa jeszcze istnieć?
        Niestety jest to problem.
        Uniontex zwija się. Częśc torow jest na terenach Leclerca.
        Ruch towarowy/kolejowy Uniontexu będzie jedynie do końca czerwca. Co dalej ?
        ?????????????????????????????????????????????????

Jeżeli ktos chce wybrać sie jutro skoro świt do Karsznic aby sprawdzić jaki
        wagon przyciagnąc na 23.06 i co trzeba ewentualnie w nim doszykować -
        zapraszam. Jadę na 8.00 do wagonowni w Karsznicach zobaczyć eksponaty Muzeum
        Kolejnictwa.
        Co ustalone:
        1) Zgoda Muzeum juz jest. Trzeba im zapłacic 200 zł.
        2) Trzeba ustalić ktory wagon - telefonicznie nie udało sie. Wagony podobno
        maja aktualna rewizję.
        3) Wydział przewozow PKP skalkuluje koszt dostarczenia i odesłania wagonu na
        trasie Łodź/Karsznice - koszt ok 1-2 tys. zł.
        4) jeżeli dojda jeszcze koszty remontow - to moze nie być sponsora na ta
        atrakcję.

W sprawie rannego wyjazdu - kontakt dziś wieczorem najlepiej przez Gadu-Gadu.
        pozdr.
        • jasam Re: wycieczka koleją po Unintexie 12.06.02, 15:37
          jasam napisał(a):

> 3) Wydział przewozow PKP skalkuluje koszt dostarczenia i odesłania wagonu na
          > trasie Łodź/Karsznice - koszt ok 1-2 tys. zł.

Koszt wyliczono na 5.000 zł !!!!!!!
          pozdr.
          • Gość: mch Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 13.06.02, 11:37
            jasam napisał(a):

> Koszt wyliczono na 5.000 zł !!!!!!!
            > pozdr.

No chyba im się coś z głową zrobiło! Kto tyle wyłoży?

• jasam Re: wycieczka koleją po Unintexie 12.06.02, 15:35
      Wagony juz uzgodnione. Bedą to dwa wagony "Ci" z 1833 r. z otwartymi pomostami,
      drewniane siedzenia wzdłuz ścian. Można bedzie je zobaczyć w sobote wieczorem
      na Fabrycznym w ramach Dni Reymontowskich organizowanych przez Marcela
      Szytenchelma.
      Przewidywane przejazdy w godz, 12-16 pomiedzy ul. Fabryczną (wsiadanie na
      Magazynowej) a elektrownią przy Piotrkowskiej i z powrotem.
      Jest pytanie jak długo bedzie trwał kurs w jedną stronę wraz z
      przemanewrowaniem, od tego zależy ilość kursow.

Trwa uzgadnianie trasy przejazdu drezyny motorowej. Prawdopodobnie będzie
      jeździła od Przędzalnianej do Niciarnianej - tak aby nie przejeżdżać przez
      ruchliwe jezdnie.

pozdr. i zapraszam.
      • dzekil Re: wycieczka koleją po Unintexie 12.06.02, 19:05
        To czy możemy umówić sie KaFeLkowo na jeden z tych przejazdów? KaFeLki i cała
        rodzinka okołoforumowa się zgłaszała i głupio by było, gdybyśmy się nie
        spotkali przy tak wspaniałej okazji.

Pozdrowionka!
        Dżekil <><
        • Gość: mch Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 13.06.02, 11:40
          Jak się pomieścimy, to jedziemy na raz całą paczką. A jak nie, to na kilka
          razy. :)))
      • Gość: mch Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 13.06.02, 11:54
        jasam napisał(a):

> Wagony juz uzgodnione. Bedą to dwa wagony "Ci" z 1833 r. z otwartymi pomostami,
        > drewniane siedzenia wzdłuz ścian.

Fotki były niegdyś w prasie. Wagony pomalowane na jasnozielono, dwuosiowe.

> Można bedzie je zobaczyć w sobote wieczorem
        > na Fabrycznym w ramach Dni Reymontowskich organizowanych przez Marcela
        > Szytenchelma.

Czyli jednak pan Szytenchelm się do tego też dołożył. Bardzo dobrze.

> Przewidywane przejazdy w godz, 12-16 pomiedzy ul. Fabryczną (wsiadanie na
        > Magazynowej), a elektrownią przy Piotrkowskiej i z powrotem.

> Jest pytanie jak długo bedzie trwał kurs w jedną stronę wraz z
        > przemanewrowaniem, od tego zależy ilość kursow.

Krótko. Nie sądzę, żeby czas w obie strony przekroczył pół godziny. Ale zakładam,
        że będzie to połączone z dłuższym postojem przy elektrowni (ewentualne wejście do
        środka), co przedłuży cały przejazd. Jak to będzie rozwiązane organizacyjnie?

> Trwa uzgadnianie trasy przejazdu drezyny motorowej. Prawdopodobnie będzie
        > jeździła od Przędzalnianej do Niciarnianej - tak aby nie przejeżdżać przez
        > ruchliwe jezdnie.

Szkoda, że nie przekroczy Przędzalnianej i nie wjedzie do dworca na Magazynowej.
        Niejako scaliło by to całą imprezę w jednym punkcie startowym.
        A tak swoją drogą, to drezyna startuje z Niciarki z torów postojowych na
        Widzewie, czy przyjedzie wcześniej na Księży Młyn i tam dopiero będzie można
        wsiąść?

P.S.
        Jasam, jakbyś mógł, to zerknij na wątek "Skansen do likwidacji". Opłaca się coś
        działać w tej sprawie, czy czekamy na to, co zrobi PKP w Krakowie?

• zamek Re: wycieczka koleją po Unintexie 13.06.02, 11:56
          Gość portalu: mch napisał(a):

> Czyli jednak pan Szytenchelm się do tego też dołożył.
          Bardzo dobrze.
          Nie dołożył się. To dwie niezależne imprezy.
          • Gość: mch Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 13.06.02, 13:42
            No dobra. A teraz ostatnie kilka pytań. Pisałeś, że Marcel robi imprezę w tą
            sobotę 15, tak? A Jasam z kolei wspominał gdzieś wyżej, że ten przejazd po
            Księżym Młynie ma być 23 czerwca. To znaczy, że wagony będą stały na Fabrycznym
            cały tydzień, czy może w związku z tym kolejka u Scheiblera została przesunięta
            na 16, w tą niedzielę?
      • jasam Re: wycieczka koleją po Unintexie 13.06.02, 21:35
        Po bojach z Muzeum Kolejnictwa w W-wie, uzgodniłem, że wagony zostaną w Łodzi
        po imprezie Marcela i beda przechowane przez tydzień (bedą schowane). I tak
        kosztuje mnie to 3500 zł. Szukam sponsora !!!!!!!!!!!!! w zamian za reklamę w
        czasie imprezy i w prasie przy opisywaniu atrakcji.
        Marcel bedzie gosciem imprezy jak każdy łodzianin. Obiecał przyjśc na imprezę.

Dwa wagony (ten z barem i z miękimi fotelami) zostaną na bocznicy, natomiast te
        2 lekkie beda jeździć 23.06.02. Mam fotki. Wagony będą w sobote 15.czerwca ok.
        17-18 na Fabrycznym (wszystkie 4).

Podam dokładniejsze informacje w sobotę. Na dzis planowane są 3 przejazdy:
        14, 15, 16 wyjazd z Magazynowej przy Fabrycznej
        14.30, 15.30, 16.30 wyjazd spod elektrowni.

Drezyna przyjedzie samochodem na Księży Młyn. A przejazd przez Przędzalnianą i
        dalej w głąb zakładu - może, moze ????

pozdr.
        Strony o skansenie zaraz przejrzę.
        • Gość: mch Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 14.06.02, 12:08
          jasam napisał(a):

> Po bojach z Muzeum Kolejnictwa w W-wie, uzgodniłem, że wagony zostaną w Łodzi
          > po imprezie Marcela i beda przechowane przez tydzień (bedą schowane).

Ciekawe gdzie? Trzeba będzie połazić, trochę poszpiegować i ewentualnie brać nogi
          za pas w razie zbliżania się patrolu SOK. :)))

> I tak
          > kosztuje mnie to 3500 zł. Szukam sponsora !!!!!!!!!!!!! w zamian za reklamę w
          > czasie imprezy i w prasie przy opisywaniu atrakcji.

Ja mogę sypnąć najwyżej symbolicznym 10zł. W tej chwili naprawdę na więcej mnie
          nie stać. Wiem, że to niewiele, ale możesz to potraktować jako "opłatę za bilet".
          Niech będzie to mój mały wkład w tą imprezę i zarazem dowód wdzięczności za Twoje
          zaangażowanie.

> Marcel bedzie gosciem imprezy jak każdy Łodzianin. Obiecał przyjśc na imprezę.

To miło. Zapraszamy! :)

> Dwa wagony (ten z barem i z miękimi fotelami) zostaną na bocznicy, natomiast te
          > 2 lekkie beda jeździć 23.06.02. Mam fotki. Wagony będą w sobote 15.czerwca ok.
          > 17-18 na Fabrycznym (wszystkie 4).

> Podam dokładniejsze informacje w sobotę. Na dzis planowane są 3 przejazdy:
          > 14, 15, 16 wyjazd z Magazynowej przy Fabrycznej
          > 14.30, 15.30, 16.30 wyjazd spod elektrowni.

Czy planowane jest otwarcie dla zwiedzających budynku elektrowni?

> Drezyna przyjedzie samochodem na Księży Młyn. A przejazd przez Przędzalnianą i
          > dalej w głąb zakładu - może, moze ????

To będzie motorowa drezyna, czy "wiosłowa" (ręczna)?

• jasam Re: wycieczka koleją po Unintexie 14.06.02, 14:52
            Drezyna motorowa
            pozdr.
      • Gość: MarcinK Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.wshe.lodz.pl 16.06.02, 11:35
        Witam

Ja niestety 23.06 mam zajecia ale do 14:45, czyli okolo 15 moge byc w
        okolicach Unioteksu. Czy mam szanse jeszcze sie zalapac?

Pozdrawiam, MarcinK
        • geograf Re: wycieczka koleją po Unintexie 16.06.02, 11:38
          sadzę, że musimy, wszystkie KaFeLki i osoby zorganizowane, uzgodnicv czy się spotykamy i jedziemy razem, a jeżeli tak, to o której godzinie;)
          hmm...za chwilę zapodam watek na KFŁ forum;)
          • Gość: mch Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 16.06.02, 13:10
            Wiem, że to może głupie pytanie, ale czy zrobimy jakąś zrzutkę dla Jasama,
            który wyłożył własną kasę?
            • Gość: MarcinK Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.wshe.lodz.pl 16.06.02, 13:35
              Witam

Uwazam, ze powinnismy. Kazdy da ile moze i w ten sposob bedzie to takze nasz
              wklad.

Pozdrawiam, MarcinK
              • geograf Re: wycieczka koleją po Unintexie 16.06.02, 16:20
                hmmmm....
                ale wkład do czego??
                Jeżeli dobrze zrozumiałem, to przecież to będa normalne przejazdy, ogólnodostępne, tak?? I każdy kto przyjdzie normalnie za to zapłaci, tak??

Chyba czegoś nie rozumiem...:(
                • Gość: mch Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 16.06.02, 16:31
                  No właśnie Jasam nic nie mówił o oficjalnych opłatach, pomimo tego, że się
                  pytałem, więc wynika z tego, że to "za darmo".
                  • geograf Re: wycieczka koleją po Unintexie 16.06.02, 18:27
                    nie sadzę,
                    aczkolweik przekonamy się w przyszła niedzielę:)

obecnosc obowiazkowa każdego szanujacego się Łodzianina:)
    • Gość: flip Re: asumujac IP: *.p.lodz.pl 16.06.02, 13:31
      ...:
      czy bedzie parowoz?
      Ile ma kosztowac?
      Kiedy i gdzie wypada byc?
      • geograf Re: asumujac 16.06.02, 16:21
        Flipy, zapraszam:
        www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=391&wid=1944099&aid=2164950
        • Gość: Do. PYTANIE SZCZEGOLOWE.... IP: *.bluewin.ch 16.06.02, 17:22
          Sluchajcie!! Napiszcie troche bardziej szczegolowo co i jak, bo ja co prawda
          nie moge przyjechac, ale moja mama i moja siostra pewno bardzo beda chcialy...
          Czy to bedzie mozliwe? Gdzie i kiedy trzeba sie stawic?
          Prosze o lepsze informacje niz "Magazynowa przy Fabrycznej"... Beda jakies
          oznakowania?
          Do.
          • geograf Re: PYTANIE SZCZEGOLOWE.... 16.06.02, 18:28
            Do. zapewne już znlazłaś odpowiedni watek na forum ogólnym??
    • jasam Re: wycieczka koleją po Unintexie 16.06.02, 17:32
      Juz jestem i wyjaśniam:
      dokładny opis imprezy : strony.wp.pl/wp/piknik2002

1. ciągnie spalinowy SM30 (Uniontexu)

2. dwa wagony osobowe retro

3. godziny i miejsca wsiadania:
      .....14.00, 15.00, 16.00 Magazynowa/Fabrycczna
      .....14.30, 15.30, 16.30 Elektrownia Uniontexu.

4. BEZPŁATNE przejazdy dla wszystkich chętnych

5. Drezyna motorowa bedzie jeździć od Przędzalnianej (przy Fabrycznej) do
      Niciarnianej i spowrotem. Zabiera 1 osobe (ew. 1 osoba z dzieckiem). Przejazd
      darmo. Ewentualne dobrowolne wpłaty dla PSMK. Jazdy w godz.: 13-16.

6. Polskie Stowarzyszenie Miłośnikow Kolei bedzie miało namiot (i dyżurujących)
      gdzieś w okolicach ul. Magazynowej.

7. Jasam nie zapłacił całej kwoty za udostepnienie tych wagonow, a tylko
      wyłożył pieniadze. SZUKA SPONSOROW - czyli rożne firmy, ktore dadzą po 500-1000
      zł na ten cel. Ważne aby szybko sie decydowały, aby umieścić jakąś informacje o
      ich wkłdadzie do imprezy.
      Jasam miał tylko koszty kilku wyjazdow do Skierniewic, Karsznic, W-wy, i
      kilkudziesięciu telefonow, faksow, no i "zagospodarowane" .... godzin wolnego
      czasu. Ale będzie moźna jeździć :-)))))

Darowizny na Towarzystwo Opieki nad Zabytkami sa zawsze mile widziane.
      TOnZ O/Łodź, PBK V /Łodź 11101372-8093-2700-1-24
      np. z dopiskiem "darowizna na cele statutowe towarzystwa"
      Mozna uzyskać potwierdzenie przyjecia darowizny przez TOnZ co jest potrzebne do
      ew. rozliczeń podatkowych.
      ------------------------------------------------------------------

Jeżeli ktoś z miłośnikow chciałby swoją pracą dopomoc - to będzie potrzeba 2-3
      osoby, ktore "pilnowałyby" porządku przy tych przejazdach, w tym pilnowałyby
      bezpieczaństwa na otkrytych pomostach w czasie jazdy.
      Wolontariusze moga zgłaszać się ok 13.30 przy wagonach na Magazynowej.

pozdr.

Prośba - ponieważ jest to długi wpis - przy ew. pytaniach nie cytujcie go
      • Gość: mch Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 17.06.02, 12:05
        OK. Około 13.30 będę na miejscu. Taki szczupły gościu w okularkach z aparatem.
        Łatwo poznać. :)
    • jasam Re: wycieczka koleją po Unintexie 16.06.02, 21:01
      W odpowiedzi na kilka zapytań pocztą:

Każda osoba niezakłocająca porzadku, w stanie trzewości, ktora bedzie chciała
      przejechać sie wagonem retro i przybedzie o oznaczonej godzinie w miejsca
      zbiorki bedzie mogła
      za darmo, bez zapisow,
      o ile będą wolne miejsca - przejechać się po terenie Uniontexu.
      Nawet kilka razy.
      pozdr.
      • geograf Re: wycieczka koleją po Unintexie 16.06.02, 21:03
        ooooooo...a duże te wagony sa??:)
        • Gość: mch Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 17.06.02, 11:57
          Mniejsze od tych współczesnych. Jeżeli ludzie będą walić drzwiami i oknami, to
          może być tak ciasno, jak w Cityrunnerze w pierwszych dniach eksploatacji. I
          tego się obawiam.
    • Gość: mch Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 21.06.02, 10:53
      Jak się nieoficjalnie dowiedziałem PSMK być może przywiezie coś jeszcze oprócz
      drezyny. Uwarunkowane jest to pojemnością furgonu, którym przyjadą. Przy ich
      punkcie będzie puszka na datki "co łaska". Łodzianie - nie skąpcie pieniędzy,
      bo prace przy parowozie już trwają i być może przyszłoroczna impreza będzie
      już "pod parą"!

Pozdrawiam
      Michał Chylak
      KMST
      stacja.lodz.w.interia.pl
      • jasam Re: wycieczka koleją po Unintexie 04.07.02, 20:57
        To był rower kolejowy/szynowy*
        Nie wiem jak to nazwać, ale fajna atrakcja.
        pozdr.
        • Gość: mch Re: wycieczka koleją po Unintexie IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 05.07.02, 10:39
          Raczej rower szynowy od nawierzchni po której jeździ.
    • Gość: mch Piknik Świętojańskie - podsumujmy IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 25.06.02, 15:52
      O PORANKU

Nadeszła upragniona niedziela, 23 czerwca 2002r. Błękitne niebo zwiastowało
      ładną pogodę. Około godziny 9 pod bramą Uniontexu spotkała się "grupa do zadań
      kolejowych", która miała bojowe zadanie przygotowania wagonów do wycieczki
      (głównie chodziło o zrobienie z nich ruchomych słupów reklamowych). W składzie
      grupy odnaleźć można było tutejszych kolejarzy, człowieka z banku, prezesa TOnZ-
      u, opiekuna muzeum w Karsznicach i mnie. Prace przy pociągu rozpoczęła sesja
      zdjęciowa, która pozwoliła na utrwalenie składu jeszcze bez kolorowych plakatów
      sponsorów. Kolejarze skierowali się w kierunku zielonego SM30 w celu
      uruchomienia ustrojstwa. Bankowiec, ja i pan Kaczmarek zabraliśmy się za
      zbrodnicze nalepianie, tudzież mocowanie w inne możliwe sposoby, reklam na
      wagony. Natomiast pan Matuszewski z Karsznic zajął się naprawą wylatującego ze
      starości okna. Zadowoleni z siebie opuściliśmy przybytek przy Tymienieckiego 25
      tuż przed godziną 11.

LUDZIE NA PERONIE, A ROZKŁAD JAZDY

Rozkład jazdy? A cóż to takiego? :) Chętnych na przejazd było tak wielu, że
      zamiast o 14, kolejka zaczęła kursować tuż po 11. Po kilku godzinach okazało
      się, że i to nie pomaga, dlatego też pan Matuszewski wydał zgodę na użycie
      wagonów Bh i Big (pierwotnie planowano, że pojadą tylko 2x Ci). Mimo wszystko
      okazało się, że i tak wszyscy chętni nie pojechali. Nikt nie sądził, że
      turystyczna kolejka zdobędzie aż tak wielką popularność wśród Łodzian! Ludzie
      jechali na wszystkim na czym się dało. Zajęte były wnętrza wagonów, pomosty
      (także te na lokomotywie), zderzaki, stopnie i wszystkie poręcze, na których
      dało się wisieć. Kto nie wiedział, co to takiego są te słynne "winogrona", to
      mógł się na niedzielnej wycieczce dowiedzieć. :)

DREZYNĄ Z PRZESZKODAMI

Zgodnie z zapowiedzią PSMK zaserwowało nam wycieczki drezyną motorową, a także -
      w ramach niespodzianki - rower szynowy. Niestety komuś bardzo przeszkadzała
      impreza na torach, ponieważ w okolicach wiaduktu co chwilę pojawiały się
      barykady z kamieni i betonowych płyt. Ostatecznie zrezygnowano z przejazdów do
      hipermarketu Jumbo, ponieważ pojawiły się uzasadnione obawy, że wesołek będzie
      zrzucał kamienie na głowy turystów.

CO OPRÓCZ KOLEJKI

Na Księżym Młynie działo się wiele. Odbywały się przeróżne pokazy, m.in.
      puszczanie wianków na stawie wieczorową porą, prezentacja orkiestry straży
      pożarnej. Dla spragnionych wiedzy zorganizowano całą serię wycieczek z
      przewodnikami. Hitem stała się secesyjna elektrownia Uniontexu, do której
      dojechać można było pociągiem.

PODSUMOWANIE

Impreza była bardzo udana. Pierwsze lody zostały przełamane. Okazało się, że
      nie tylko na ul.Piotrkowskiej można zorganizować coś ciekawego. Pomysł z
      miejscem imprezy - Księżym Młynem - był dość nowatorski jak na przyzwyczajenia
      Łodzian, ale opłacało się zaryzykować. Obserwując reakcje miłośników kolei mogę
      stwierdzić, że byli bardzo zadowoleni. Ludzie oczekują podobnej imprezy w
      przyszłym roku.

Podziękowania należą się panu Wiesławowi Kaczmarkowi z Towarzystwa Opieki nad
      Zabytkami, który podjął się organizacji festynu.

• Gość: Bart Re: Piknik Świętojańskie - podsumujmy IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 00:25
        Tak, to była świetna impreza.
        Podziękowania dla Organizatora złożę osobiście na najbliższym zebraniu TOnZ.

Michał, czy mógłbyś mi napisać, jakie wagony były podłączone do spalinowozu?

Pozdrawiam,
        Bartosz Stępień
        • Gość: mch tabor IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 04.07.02, 11:03
          Kolejność od końca składu:

- Ci 034891 - osobowy dwuosiowy kl.4 z 1886r.
          - Ci 027123 - osobowy dwuosiowy kl.4 prawdopodobnie z 1906r.
          - Bh 50 51 24-15 134-9 - osobowy dwuosiowy kl.2 z 1929r.
          - Big 862936 - osobowo-restauracyjny (dawniej osobowo-pocztowy) kl.3 z 1922r.
          - Lokomotywa SM30 z 1967r.
          • Gość: Bart Re: tabor IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.02, 16:57
            Dzięki!

Bart
        • jasam Re: Piknik Świętojańskie - podsumujmy 04.07.02, 20:55
          Skoro byłeś to pytanko
          Czy jechałeś tez rowerem kolejowym ?
          pozdr.
          • Gość: Bart Re: Piknik Świętojańskie - podsumujmy IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.02, 16:59
            Niestety nie miałem tej przyjemności.

Bart

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka