Dodaj do ulubionych

Zagadka na styczeń

IP: 217.153.156.* 16.01.05, 03:03
Witam!

Mam taką zagwozgkę: co to jest i gdzie to jest? Mimo usilnych prób nie jestem
w stanie umiejscowić tego budynku, mimo, że na fotografii jest coś mi
obrzydliwie znanego.

www.mnc.pl/~bart/tocidopiero.jpg
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • topjes Re: Zagadka na styczeń 16.01.05, 10:18
      > Mam taką zagwozgkę: co to jest i gdzie to jest? Mimo usilnych prób nie jestem
      > w stanie umiejscowić tego budynku, mimo, że na fotografii jest coś mi
      > obrzydliwie znanego.

A co jest obrzydliwie znane? :)
      Może Politechniki/Radwańska?

pzdr
      topjes
      • Gość: Bart Re: Zagadka na styczeń IP: 217.153.156.* 16.01.05, 13:30
        Ta wieżyczka na budynku w głębi.

Politechniki Radwańska? Zakładając, że dotychczas coś zburzono? Hmmm... Może,
        może...
        • hubar Re: Zagadka na styczeń 16.01.05, 13:32
          Niestety w tej okolicy bardzo dużo wyburzono...
          Wszak nowoczesna socjalistyczna uczelnia, jaką była Politechnika, nie mogła
          stać w sąsiedztwie tak dużej ilości budynków, w których wczesniej wyzyskiwano
          lud proletariatu.
          • Gość: Bart Re: Zagadka na styczeń IP: 217.153.156.* 16.01.05, 16:56
            Czyli obstawiacie to miejsce?
            • Gość: gmh Pol/Rad na pewno nie. IP: *.toya.net.pl 16.01.05, 19:56
              jak sie dobrze przyjżec to widac, ze tory z rzekomej Politechniki skręcają na
              zachód, czyli niby w Radwanską, a po tamtej stronie nigdy nie było torów.
              Ponadto widac, ze tory Radwanskiej nie rozgałeziają się, a wiec tylko to
              utwierdza mnie w przekonaniu, ze idą one dalej za Politechiniki w strone al.
              Włokniarzy. A tak by przeciez byc nie mogło, mam racje?
              Poza tym widac, ze pojazdy są zdecydowanie przedpotopowe a wiec zdjecie było
              zrobione gdy siec tramwajowa nie była jeszcze dobrze rozwinięta, a wiec stawiam
              na miesce duzo blizej centrum.
              • Gość: Bart Re: Pol/Rad na pewno nie. IP: 217.153.156.* 16.01.05, 20:14
                Na wstępie powiem, żeby nie sugerować się zbytnio torami tramwajowymi, bo
                autora tego rysunku mogła zwyczajnie ponieść fantazja (choć czywiście nie
                musiała).

> jak sie dobrze przyjżec to widac, ze tory z rzekomej Politechniki skręcają na
                > zachód, czyli niby w Radwanską, a po tamtej stronie nigdy nie było torów.
                > Ponadto widac, ze tory Radwanskiej nie rozgałeziają się, a wiec tylko to
                > utwierdza mnie w przekonaniu, ze idą one dalej za Politechiniki w strone al.
                > Włokniarzy. A tak by przeciez byc nie mogło, mam racje?

No przecież szły, w różnej formie od 1918 do 1968.

> na miesce duzo blizej centrum.

Ja też, ale brakuje mi fantazji.
                • Gość: gmh Re: Pol/Rad na pewno nie. IP: *.toya.net.pl 16.01.05, 20:20
                  > No przecież szły, w różnej formie od 1918 do 1968.

No rzeczywiscie, tu mój błąd,
                  • Gość: Bart Struga Gdńaska prędzej IP: 217.153.156.* 16.01.05, 20:30
                    Rozjazd by się zgadzał... Ale te fotografie, któymi dysponuję, wprowadzić mogą
                    tylko zamęt... Oj aż boje się je wrzucać....
              • topjes Re: Pol/Rad na pewno nie. 17.01.05, 11:17
                > a wiec stawiam
                > na miesce duzo blizej centrum.

Być może. Dla mnie charakterystyczny jest bok tego budynku od Radwańskiej. Muszę
                fotnąć na tym skrzyżowaniu i będziemy porównywać. Nie ma w Łodzi wilu miejsc
                (chyba?) gdzie tak duży budynek fabryczny stałby przy samym chodniku.

pzdr
                topjes
                • Gość: Wilczy A może obecna Kilińskiego? IP: *.p.lodz.pl 17.01.05, 11:48
                  Jeśli to nie jest zdjęcie tylko rysunek, to bardzo trudno będzie odróżnić
                  budynki fabryczne od mieszkalnych - np. tutaj wszystkie mają bardzo wąskie okna,
                  co jakoś kojarzy mi się bardziej z budowlami powstałymi o jakieś 100 lat
                  wcześniej niż zarejestrowana scenka (?).

Jeśli człowiek rysował to z natury (lub niemal), to musiałby siedzieć dość
                  wysoko (na kominie? ;-), a poza tym po kącie padania promieni słonecznych można
                  zgadywać, że południe je rzeczywiście w prawo (co statystycznie potwierdzałby
                  kierunek w jakim unosi się dym z komina :)

Na poprzecznej ulicy też chyba widać tramwaj? Za to tramwaj mija spory automobil :)

Hmmm, może po prostu spróbować dopasować skzryżowania linii tramwajowych z
                  początku XX wieku? Może to raczej obecna Kilińskiego?
            • Gość: gmh Re: Zagadka na styczeń IP: *.toya.net.pl 16.01.05, 20:15
              a ta zagadka? czy ona została rozwiazana?

img50.exs.cx/my.php?loc=img50&image=Panorama-1905.jpg
              • Gość: Bart Re: Zagadka na styczeń IP: 217.153.156.* 16.01.05, 20:29
                No tak... To skrzyzowanie ulicy Gdańskiej z Legionów - dokładnie rzecz biorąc,
                Gdańska zaczyna się nad słowem "Łódź" i biegnie pod kątem go góry w prawo.
                Legionów to ta uliczka w poprzek.

por. www.mnc.pl/~bart/02.jpg

To tak jakbyś zawisł nad kompleksem Poznańskiego i patrzył na południe

Też www.mnc.pl/~bart/01.jpg
                • endomedia gdańska... 16.01.05, 21:41
                  plfoto.com/zdjecie.php?picture=538098
                  • Gość: Bart Re: gdańska... IP: 217.153.156.* 16.01.05, 23:10
                    Brakuje jeszcze skręcającej "piętnastki".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka