oja83 świetny pomysł! 30.01.05, 20:29 gratulacje dla twórców najważniejsza data?hm...może 1928-utworzenie tu filii Wolnej Wszechnicy (zaczątka nasego uniwersytetu) Odpowiedz Link Zgłoś
xk Re: świetny pomysł! 30.01.05, 21:26 Przed Wolną Wszechnicą działały tu jeszcze Instytut Nauczycielski od 1921 roku oraz Wyższa Szkoła Nauk Społecznych i Ekonomicznych, która z kolei była zaczątkiem Wszechnicy. Warto też pamiętać, że na samym początku działalności UŁ nazywał się "Państwowy Uniwersytet Wolna Wszechnica" pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Bierczyński 1939-1945, 1945-1956 IP: *.wimbp.lodz.pl 31.01.05, 07:16 Szanowni Panstwo, Gratuluje pomyslu "Wiek Lodzi 1905-2005". Jednak propouje aby w dziejach Lodzi zamiast okresu 1939-1956 wydzielic dwa: 1939-1945 i 1945-1956. Wspomnienia, omowienia, refleksje zwiazane z poszczegolnymi okresami: 1905- 1917, 1918-1939 ....itd. beda zapewne "zachodzily" na siebie, laczyly. Jednak Lodz okresu okupacji niemieckiej 1939-1945 i okresu po 19 stycznia 1945 r. do 1956 r. (to dla wielu m. in. okres represji nazywanych stalinowskimi, wladzy UBecji, ale tez odbudowy) to dwa rozne oblicze miasta. Nie powinno sie laczyc w jeden okres lata 1939-1956. z zyczeniami udanej realizacji Wieku Lodzi Piotr Bierczyński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Felek Re: Wiek Łodzi 1905 - 2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 22:28 napewno najlepszym okresem dla Łodzi byl okres 1957-1980. Włoknairki sie bogacily, a towarzysze łodzcy rosli w sile i dostatek. Porownując w tamtym okresie sklepy łodzkie z wroclawskimi, poznanskimi, krakowskimi czy gdanskimi, to łodzkie byly zdecydowanie lepiej zaopatrzone. Towarzysze warszafscy sowicie nagradzali robotnicza, pracowita, spokojna Łodz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agga To nie jest prawdziwy obraz socjalistycznej Lodzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 11:37 To, ze w sklepach lodzkich bylo duzo tkanin(co 2-3 sklep na Piotrkowskiej), nie oznaczalo automatycznie lepszego zaopatrzenia. Za komuny znacznie lepiej mialy sie sklepy "gornicze" na Slasku i w Walbrzychu. W "spkojnej" Lodzi, "spokojne" wlokniarki musialy wystac w kolejkach pralki, lodowki i inne "luksusy". Musialy wystac, choc nogi po zmianowej pracy przy halasujacych jak jumbo-jety krosnach, lub przedzarkach odmawialy posluszenstwa. Obejrzyj felku film dokumentalny o lodzkich wlokiniarkach, ktory byl za komuny jednym z "polkownikow". Te opuchniete nogi, z zylakami, zwyrodnialymi stawami - to niestety prawdziwy obraz przemyslu - zwanego lekkim. To o czym pisze, to nie jest historia z pierwszych stron gazet, z dziennikow TV. Twoja opinia potwierdza genialna moc propagandy socjalistycznej m.in. tow. Millera (ten od tkaczek i przadek zyrardowskich!). To naprawde nie byl lekki przemysl! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvvvvvvvvv STRACONE STO LAT Łodzi 1905 - 2005 IP: *.cm.umk.pl 06.02.05, 14:14 Odpowiedz Link Zgłoś
anpio Re: Wiek Łodzi 1905 - 2005 06.02.05, 19:10 Moim zdaniem to powinny być wydarzenia powszechnie kojarzone przez mieszkańców. To znaczy dla wielu Łodzian ważniejsza może być pierwsza linia tramwajowa, pierwsza szkoła niż akurat rewolucja 1905r. Nie umniejszając znaczenia wojen, rewolucji wszelkich to ciesze się, że pojawiają także skromniejsze, typowo łódzkie wspomnienia. Ja osobiście apeluje o pamięć o papieskiej pielgrzymce podczas, któej papież odwiedził Łódź. Myślę, że jest to wydarzenie na tyle odległe by szukać go w kronikach i na tyle współczesne by Łodzianie je pamiętali. Niezależnie od wyznania chyba nigdy się nie zdrzyło i pewnie już nigdy się nie zdarzy by Łódź została odwiedzona przez głowę Kościoła,z wyjątkiem właśnie Jana Pawła II... Odpowiedz Link Zgłoś
xk Re: Wiek Łodzi 1905 - 2005 06.02.05, 19:21 kilkuset zabitych i płonące kilka dni ścieki nie utknęły w pamięci łodzian? Interesujące........ Odpowiedz Link Zgłoś
anpio Re: Wiek Łodzi 1905 - 2005 06.02.05, 20:17 > kilkuset zabitych i płonące kilka dni ścieki nie utknęły w pamięci łodzian? > Interesujące........ Oczywiście, że interesujące i jestem pewien, że takie wydarzenia utknęły w świadomości Łodzian. Przecież wyraźnie napisałem "...nie umniejszając znaczenia wojen, rewolucji..." Myślałem o tym, że wydarzenia takie jak rewolucja 1905, czy Wojny Swiatowe mialy zasięg ogólno-europejski czy światowy, a tu pojawiają się powoli nasze lokalne łódzkie ciekawostki. Pielgrzymka papieża też może nie jest tylko łódzką sprawą, ale uznałem ją za godną uwagi. Dla mnie najciekawsze są takie nasze łódzkie mini-wydarzenia. Jak np. właśnie powstanie najdłuższej linii tramwajowej, założenie muzeum włókiennictwa czy to, że Łódź byla pilkarską stolicą Polski. Mam nadzieję, że jeszcze wiele róznych pomyslów "wypłynie" :-) A m zresztą już się nieźle rozpisałem i kto wie może źle zrozumiałem Twój post i nie ma czego wyjaśniać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BIMBER Re: Wiek Łodzi 1905 - 2005 IP: *.smrw.lodz.pl 23.02.05, 12:51 Kropiwnicki zmienil wszystko na gorsze........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dimer Re: Wiek Łodzi 1905 - 2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 18:59 Ostatnie 15-lat to okres szybkiego upadku i dewastacji drugiego co do wielkości miasta w Polsce. Obrazu tego nie zmienia piękna i sławna na cały kraj ulica Piotrkowska oraz kilka nowobogackich osiedli willowych na obrzeżach miasta. Generalnie Łódź popada w ruinę w zastraszającym tempie.Rodzi się pytanie kto lub co odpowiada za taki stan rzeczy?. Moim zdaniem winne są tutaj przemiany ustrojowe polityczne i gospodarcze które zepchneły robotniczą , czerwoną Łódź na głęboki margines.Również lokalne niedouczone , niekompetentne i upolitycznione władze podcięły niejeden korzeń naszego miasta. Przyszłość mojego miasta widzę w czarnych kolorach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: Wiek Łodzi 1905 - 2005 IP: *.155.popsite.net 24.02.05, 00:18 No i to totalne bezrobocie przyspieszajace upadek miasta. Kapitalizm w Polsce a w lodzi w szczegolnosci ma morde wilka,nieprawdaz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stanley Re: Wiek Łodzi 1905 - 2005 IP: *.toya.net.pl 31.03.05, 14:01 Bardzo fajna sprawa! Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Wiek Łodzi 1905 - 2005 07.06.06, 00:07 Czy ktoś dysponuję wszystkimi egzemplarzami? Moje się gdzies zapodziały. Odpowiedz Link Zgłoś