Dodaj do ulubionych

Zapomniany cmentarz

02.09.01, 19:58
W GW mozna przeczytać:
Nikt nie dba o stary cmentarz prawosławny przy ul. Telefonicznej, gdzie leżą
żołnierze z I wojny światowej.

Takie sytuacje są wszędzie. Na każdym z Cmentarzy poza Ogrodową znajdą się
rejony zapomniane przez ludzi.
Czy znacie inne zapomniane cmentarze w Łodzi ?
Obserwuj wątek
    • jasam Re: Zapomniany cmentarz 02.09.01, 20:00
      Niedawno zlikwidowano na Olechowie stary niemiecki cmentarz tuż przy szkole 205.
    • Gość: michał Re: Zapomniany cmentarz IP: *.g1.pl 03.09.01, 17:54
      Nieduży cmentarz znajduje się na ulicy Brukowej
      • kropka. Re: Zapomniany cmentarz 03.09.01, 18:20
        Gadka Stara - cmentarz z I wojny, niemiecki.
        Bardzo zadbany, przyjeżdża tam co roku młodzież niemiecka i sprząta. Piękny,
        zarośniety ogromnymi drzewami, cisza, tylko gdzieniegdzie mogiła, spokojny
        nastrój. Uwielbiam go.
        Pozdrawiam
        • Gość: geograf Re: Zapomniany cmentarz IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.01, 19:57
          a ja i tak uwazam ze najbardziej zapomniany cmentarz w Łodzi to czesc stara
          cmentarza Ewangelickiego na ogrodowej!! zamiast odnawiac tyle grobow na
          cmentarzu katolickim mogliby sie ludzie wziac za tamten cmentarz!!!!!
          • kropka. Re: Zapomniany cmentarz 17.06.02, 22:24
            Znacie jakies inne, zapomniane cmentarze?
            • Gość: flip Re: Zapomniany cmentarz IP: *.p.lodz.pl 18.06.02, 01:27
              Byl kiedys jakis cmentarzyk w polu na polnoc od Dabrowskiego, tuz za koleja.
              Zdaje sie, ze byl to cmentarz wsi Dabrowa. I chyba dzisiaj go nie ma, bo zginal
              pod stacja towarowa, ktorej wlasciwie nikt nigdy nie uzyl.
              A ten Brukowej, to cmentarz kolonii Zabieniec - jednej z najoryginalniejszych
              wsi: trzy ciagi rozproszone plus samotnie po polach. Dziwne.
            • Gość: flip Re: Zapomniany cmentarz IP: *.p.lodz.pl 18.06.02, 01:31
              No i jest jeszcze na Sikawie, gdzies w polu na wschod od kolei. Wlasciwie byl
              to cmentarz dla wsi Doly (ta szla wzdluz dzisiejszej ulicy Smutnej), a moze i
              paru jeszcze okolicznych kolonii.
    • Gość: Maruda Re: Zapomniany cmentarz IP: *.tvsat364.lodz.pl 18.06.02, 14:30
      Moje pra- i praprababcie leza na prawoslawnym. Uwielbiam ten cmentarz. Szczegolnie we Wszystkich Swietych kiedy te wielkie drzewa traca liscie i brodzi sie w takim zlotym dywanie. Z cerkiewki slychac spiewy, czaem przejdzie pop i poswieci jakis grob, ogolnie malo ludzi. A faktycznie grobow zolnierzy jest mnosto, kiedys nawet tam zajrzalem (ta czesc jest tak zupelnie w glebi, gdzie praktycznie nie ma innych mogil) i widok przygnebiajacy. Same kamienie z nieczytalenymi znaczkami. Jak lezy jakis general to i nawet krzyz ma ale to i tak nie jest tak jak powinno byc. Trawy na wysokosc szyi, smieci.... Te groby zasluguja na odnowienie!
    • Gość: ELVIZ Re: Zapomniany cmentarz IP: *.makolab.pl / *.mipro.pl 18.06.02, 14:59
      Ja znam, pod Łodzią (Rąbień) - jest cmentarz rodzin niemieckich, które chyba
      mieszkały tam przed wojną. Cmentarz jest porośnięty drzewami i trawą (jest w
      lesie, na wzniesieniu). Daty na grobach są z XIX wieku i o to nikt nie dba.

UWAGA!
      Jeśli ktoś z Was będzie chciał to zobaczyć, w wakacje możemy się umówić i
      zaprowadzę Was tam. Miejsce jest magiczne i rośnie też tam dużo konwalii.
      Byłem tam kilka razy i coś mnie tam ciągnie by odwiedzić to miejsce jeszcze
      raz, i tak ciągle ten stan się powtarza. POLECAM.
      Kto chętny maila mojego zna!
      A może Jasam, masz ochotę, zobaczyć to cudo???
      POZDRRR
      • Gość: margit Re: Zapomniany cmentarz IP: *.pool.mediaWays.net 18.06.02, 15:35
        to musi byc gdzies w poblizu ewangielickiego? Ja z zenada,rumiencami i ..
        oprowadzalam siebie i gosci po zdewastowanym ewangielickim.Pal diabli emocje
        wojenne - ale tak pieknej i bezpowrotnie zdewastwowanej secescji jak na tym
        wlasnie cmentarzu nie spotkalam przed i po. Pozdrowienia dla wszystkich
        zatroskanych podobnymi obiektami.
    • tica Re: Zapomniany cmentarz 18.06.02, 16:53
      może nie będę przywoływałam kolejnych cmentarzy, ale tez nie odejdę zbyt daleko
      od tematu. na cmentarzu przy telefonicznej jakis czas temu natknęłam się na
      zwykły niezwykły grób i od tego czsu regularnie go odwiedzam. jest to maleńki
      grobik 3letniej Jagódki, postawiony przez jej dziadka, i widnieje na nim
      zapisek "Pod tym głazem Nasz Panie pocgowłam swój skarb...Wnuczce Dzaidek".
      W tym grobie jest coś co mnie porusza, nie moge go nie odwiedzić będąc na
      cmentarzu. może dlatego, że w przeciwnym razie nikt inny nie pamiętałby o
      Jagódce, ukochanej wnuczce kochającego dziadka...

pozdrrr
      • Gość: Maruda Re: Zapomniany cmentarz IP: *.tvsat364.lodz.pl 18.06.02, 17:01
        na telefonicznej na prawoslawnym? Jesli tak to moglabys mniej wiecej okreslic w ktorym m-cu? Bo jak nie, to reszty dolow przeszukiwac sie nie podejmuje. Ledwo trafiamy do rodziny :)
        • tica Re: Zapomniany cmentarz 18.06.02, 17:10
          też mam problemy z trafianiem...ale z pamięci moge powiedziec , że jest to
          drugie wejscie na telofonicznej, tzn to na wysokosci Tamka, trzeba pójść główną
          alejką, skrecic w lewo, dojść do nastepnej alejki i skrecić w prawo, a grób
          znajdziesz po lewej stronie :) to chyba nie jest dobre wyjaśnienie... ja teraz
          mieszkam 200metrów od tego cmentarza więc mozemy się kiedyś razem wybrac :)

pozdrrr
          • Gość: Maruda Re: Zapomniany cmentarz IP: *.tvsat364.lodz.pl 18.06.02, 17:17
            Hmmmm czyli skoro piszesz o tylu alejkach to pewnie nie jest prawoslawny. Bo tamten to malutki waziutki i tylko jedna glowna alejka. Nie da rady nie trafie... Ale skoro proponujesz to bardzo chetnie dam sie zaprowadzic. Tylko narazie musimy odlozyc te randke na jakis pozniejszy termin... Ale trzymam za slowo :))
            Maruda.
            • tica Re: Zapomniany cmentarz 18.06.02, 17:29
              ok, co się odwlecze to nie uciecze :)

poczekam i również trzymam za słowo :)

pozdrrr :)
              • tica Re: Zapomniany cmentarz 19.06.02, 19:09
                się pomyliłam, to jednak chyba 3wejście, w każdym razie to ostatnie, ale tojuż
                chyba nieistotne skoro itak idziemy razem :)

pozdrrr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka