Gość: Niewazne IP: *.lodz.pdi.net / 192.168.1.* 08.06.02, 00:20 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Niewazne Re: DAJCIE SPOKÓJ IP: *.lodz.pdi.net / 192.168.1.* 08.06.02, 00:30 Uczniom, których wyrzucono ze szkoły. Po co to roztrząsacie. Kazdy był młody, kazdy sie bawił na różne spsoby, kazdy robił głupie rzeczy. Oni mieli pecha. Wyobraźcie sobie podobną sytuacje w Holandii. Co spotkało by ich w tamtym kraju, gdyby policja znalała marichuanę w ich prywatnych rzeczach w drodze na wycieczkę? To jest ich zyciowy dramat!!!! dajcie im spokój kazdy ma wiele do powiedenia. Spróbujcie przez chwile postawic sie w ich sutuacji. I co fajnie? nie bronię ich, ale zawsze łatwo krzyczeć, kiedy cos nas nie dotyczy Do tych co padli ofiarą - Trzymajcie sie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
p8 Re: DAJCIE SPOKÓJ 08.06.02, 03:39 tRZYMAJCIE - SIĘ. CZASEM SAMI NA PRZEKÓR WSZYSTKIM. TRZYMAJCIE SIĘ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: DAJCIE SPOKÓJ 08.06.02, 18:34 Chwilka jaka ofiara? No chyba że losu. Nie pieprz mi tu farmazonów że każdy był kiedyś młody, głupi itp. Jak się popełni błąd, zrobi się coś złego to trzeba ponieść konsekwencje, nie waże jakie one by były! PS Prawdopodobnie cała strona w Fabryce skłoniła Cię do napisania tego postu, czemu mamy dać spokój? pozdrowy Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: DAJCIE SPOKÓJ 08.06.02, 19:20 Natomiast moim zdaniem ona ma po częsci rację:) Powinniśmy im dac spokój i uświadomic SPOŁECZENSTWU, ŻE TAKIE RZECZY SA WSZĘDZIE. Taka mała dygresja- czy skupienie się tylko i wyłacznie na tej aferze tylko w jednym LO nie kojarzy wam się ze sprawa "skór"?? Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: DAJCIE SPOKÓJ 09.06.02, 11:00 Popieram - Dajmy im spokoj. I pomowmy o problemie, aby nie było kolejnej ofiar. Wydaje się, że ogolne ptrzyzwyczajenie do omijania prawa i braku nieuchronności kary spowodowało, że tyle lamentu gdy ukarano przykładowo jednego. Najbardziej zaskoczył mnie list P. Wesołowskiego w Fabryce. Aż dwa razy przeczytałem, czy dobrze rozumiem jego stanowisko. "Szkoła ma wychowywać - a nie karać" Dotychczasowy system wychowawczy nie sprawdził się, więc nie wolno karać tylko podejmować proby dalszego wychowywania. A może właśnie sobie zdali sprawę, że w obecnym systemie pracy i finansowania szkoły mogą albo oddać uczniow na resocjalizację albo przynajmniej odizolować od pozostałych. Zastosować może nie najlepszą, ale w warunkach powszechnej bezkarności - metode kary odstraszającej. Jeżeli na szkolnych pogadankach małodzież śmieje sie w kułak, a szkoła ma tylko takie możliwości oddziaływania - to jak ma zmienić metody wychowawcze ? Pamiętajmy, że młodzież wychodzi z domu do szkoły i rodzice najczęściej czują się rozliczeni z nadzoru przez te 6-7 godzin nad młodzieżą. Pozostałą część dznia spędzaja poza szkołą (o ile wcześniej w niej byli). Jedynym rozliczeniem szkoły są wyniki w nauce - ot niedawne rankingi szkoł średnich. itd, itd. Ani ta jednostkowa kara, ani kilkudniowe dyskusje nie zmianią nagle młodego pokolenia. Ale przykłady narkotycznego uzależnienia i ostra walka z początkującymi narkomanami - może jest jakimś hamulcem. Geo ma racje, że są to rozległe problemy, a dyskusja dotyczy jenostowego przypadku. Czy ktoś z mediow pytał Ministra edukacji co sie zmieni po tym powszechnym ogłaszaniu, że w każdej szkole jest źle ? :-((((((((((((( pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: DAJCIE SPOKÓJ 09.06.02, 11:40 Najbardziej denerwuje mnie w tym wszystkim rzecz powszechna dla Polski i Polaków- ciche przyzwolenie na tego typu rzeczy spowodowane przez komformistyczne zapędy większośc z nas. Niestety. I dopóki będę czytał badź słyszał wypowiedzi dyrektorów szkół: "Nie, u nas problem narkotyków nie istnieje", będzie mi się krew w żyłach gotowała. A przecież wystarczyłoby zaczac o tym mówic, nie milknac gdy ktoś spyta się o to badx zapoda taki temat. Od prostego zwrotu :" W nadzej szkole jest tak samo jak gdzie indziej" może zaczęło by się coś zmieniac.... Przede wszystkim za cała afere i obarczanie tych uczniów winię dziennikarzy. Już nie chodiz mi o pewne nieścisłości w podawaniu faktów w różnych gazetach, ale za to, że skupiajac się na jednej szkole, na jednym przypadku, kreuja obraz winnego-niewinnej reszty. Niestety... Na szczęscie niektóre programy, może i uważane przez niektórych za szmatławce, takie jak np. Rozmowy w toku traktuja o niewygodnych problemach i p[rzyzwyczajaja nas do zaistniałej rzeczywistosci... Hmmm...mam wrażenie, że zszedłem z tematu:) W pewnym razie- skończy rozmawiac o tamtych uczniach, zacznijmy o problemie:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bartuch Re: DAJCIE SPOKÓJ DO BRZYDAL 09.06.02, 16:37 Nie unoś się tak, drogi Prezesie. Czy naprawdę uważasz, że teraz przez rok należy codziennie potępiać tych licealistów????Ponieśli karę, nieprawdaż?A może chcesz ich wsadzić do więzienia?? Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: DAJCIE SPOKÓJ DO BRZYDAL 09.06.02, 16:51 Jakiego więzienia, coć z tego co jest mi wiadome to za taką ilość jaką oni mieli przy sobie mogą iść do pudła. Ale bynajmniej nie chodzi mi to o to aby robić z nich kozły ofiarne. Tylko jeśli szkoła ma wychowywać to ja się niezgadzam! Gdzie u diabła byli rodzice? Czemu swoim pociechom nie wbili do głowy że za Maryśkę można mieć problemy (z prawem, też)? Czemu nie wbili im że jak się popełnia wykroczenie/przestępstwi trzeba się liczyć z konsekwenacjami? Po prostu nie lubię jak ktoś zrobi coś złego, bądź karalnego, a potem robi z siebie ofiarę i tłumaczy się jakimiś tak idiotycznymi przesłankami! Odpowiedz Link Zgłoś
bartuch Re: DAJCIE SPOKÓJ DO BRZYDAL 09.06.02, 16:53 No więc dajmy im spokój!!!!Po prostu, ciągłe pisanie o nich nie ma sensu. Tak na marginesie, życzę Ci, byś zawsze był tak konsekwentny. Czas pokaże...Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: DAJCIE SPOKÓJ DO BRZYDAL 09.06.02, 16:59 Skoro im daliśmy już spokój to może już czas na rozmowe o całym zjawisku i jak jest naprawdę WSZĘDZIE??? Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: DAJCIE SPOKÓJ DO BRZYDAL 09.06.02, 17:00 Dobrze wiesz o czym ja mówię! Ja nie jestem święty, ale jak to już nieraz podkreślałem- w momencie kiedy łamie jakieś zasady/prawo to liczę się z tym że zostanę przyłapany i poniosę konsekwencje. Do głowy by mi nie przyszło aby robić z siebie ofiarę i tłumaczyć się. "Nieznajomość prawa nie usprawiedliwia łamanie go", "Twarde prawa, ale prawo" to tak na marginesie. PS Proszę Cię, jeśli piszesz do mnie do dawaj tego posta pod moim. Oki? pozdrowy Odpowiedz Link Zgłoś
bartuch Re: DAJCIE SPOKÓJ DO BRZYDAL 09.06.02, 17:02 Dokładnie, nie jesteś święty. Cieszę się, że masz tego świadomość. Do jutra. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: NIE dawajmy spokoju... 10.06.02, 02:22 bo temat jest cholernie ważny i coraz bardziej przerażający. Za "moich czasów" wylatywało się ze szkoły za picie wódy, za rozróby, za zajście w ciążę, nawet za niewłaściwe zachowanie wobec nauczycieli. I nikt nie krzyczał, ze to niesprawiedliwe i krzywdzące. Wśród moich szkolnych kolegów nie było alkoholików, nie było narkomanów, nauczyciele nie bali się uczniów, a rodzice własnych dzieci. Nie licytowano się, kto ma wychowywać: szkoła czy dom. WSZYSCY mają wychowywać: rodzice, nauczyciele, sąsiad, przechodzień. Tylko wtedy jest szansa, że będziemy "zdrowym" społeczeństwem. Coś się dziwnego porobiło ostatnimi laty. Bezstresowe wychowanie dzieci spowodowało stress dorosłych. Czy to jest sprawiedliwe? Pomyślmy, kim będzie w przyszłości młody człowiek, który wie, że wszystko mu wolno? Że jest bezkarny? Nie jest dla mnie argumentem, ze WSZĘDZIE są narkotyki. No to wreszcie jakaś szkoła postanowiła z tym skończyć. Inne powinny iść w jej ślady. Koniec z gadaniem. Przejdźmy do czynów. I jeszcze jedno, drobne spostrzeżenie: wśród ludzi w moim wieku ilość narkomanów jest znikoma. I nie jest to kwestia wychowania. Nie dożyli. Niewtajemniczonych informuję, ze nie mam 100 lat. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bartuch Re: DAJCIE SPOKÓJ DO KROPKA 10.06.02, 02:25 Nigdy nie będzie w pełni zdrowego społeczeństwa, Kropeczko. Chyba sama w to nie wierzysz. Mijemy nadzieję, że ci licealiści poradzą sobie w życiu. PS. Ucałowania dla Twojego Słoneczka:-))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: DAJCIE SPOKÓJ DO KROPKA 10.06.02, 04:28 Masz rację. Nie będzie. To co? Zrezygnować? Pogodzić się z narkomanią? Pozwolić ćpać małolatom? Może to jest jakieś rozwązanie. Wcześnie wymrą i nie będzie problemu z bezrobociem. Odpowiedz Link Zgłoś