Dodaj do ulubionych

Tegoroczne dostawy autobusów dla MPK

IP: *.toya.net.pl 12.06.02, 14:56
No i już wiem dokładnie. W tym roku łodzkie MPK zakupi 15 nowych autobusów, w
tym 14 przegubowych Volvo 7000 i jedno krótkie Volvo 7000. Do końca czerwca ma
przybyć 10 przegubowców, a pozostałe busy do końca grudnia.

Łukasz Stefańczyk
Obserwuj wątek
    • geograf Re: Tegoroczne dostawy autobusów dla MPK 12.06.02, 19:09
      Bardzo dobrze. Z tego co pamiętam to ostatnimi czasy zakupywano głównie krótkie autobusy, nareszcie zakupi sie przegubowe
    • Gość: Nameless Re: Tegoroczne dostawy autobusów dla MPK IP: *.toya.net.pl 13.06.02, 08:16
      Bardzo się cieszę, że MPK postanowiło kupić autobusy skandynaskiego producenta.
      Tak szczerze mówiąc Mercedesy nie są złe, ale czegoś im brakuje, nie
      wspominając o Jelczach i Solarisach... Dobrze, że to autobusy przegubowe.
      Wiecie na jakich liniach będą jeździły?
      • zamek Re: Tegoroczne dostawy autobusów dla MPK 13.06.02, 08:55
        Gość portalu: Nameless napisał(a):

> Wiecie na jakich liniach będą jeździły?
        Może inaczej - dla której zajezdni zostaną kupione
        (ZKT-3, tak jak dotychczasowe Volvo)?
        Pozdrawiam
        • zamek Re: Tegoroczne dostawy autobusów dla MPK 13.06.02, 08:56
          zamek napisał(a):

> ZKT-3
          Ot, spryciarz ze mnie, chciałem kupić autobusy dla
          zajezdni tramwajowej w Chocianowicach :) Oczywiście
          chodziło mi o ZKA-3 (Limanowskiego).
          • Gość: mch Re: Tegoroczne dostawy autobusów dla MPK IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 13.06.02, 11:33
            Nic nie szkodzi, żeby przerobić je na drezyny. :)
        • Gość: Ł.S. Re: Tegoroczne dostawy autobusów dla MPK IP: *.toya.net.pl 13.06.02, 12:47
          zamek napisał(a):

> Gość portalu: Nameless napisał(a):
          >
          > > Wiecie na jakich liniach będą jeździły?
          > Może inaczej - dla której zajezdni zostaną kupione
          > (ZKA-3, tak jak dotychczasowe Volvo)?

Tak, a stare Ikarusy tradcyjnie zostaną po części skasowane, a po części
          przesunięte na Nowe Sady.

Pozdrawiam,
          Ł.S.
          • Gość: Darek Re: Tegoroczne dostawy autobusów dla MPK IP: *.toya.net.pl / 10.0.211.* 14.06.02, 15:54
            Wszystkie stare Ikarusy ida na Nowe Sady... Tym samym robi się z ZKA-2
            zajezdnię graciarni Ikarusów i Jelczów... Kiedy przewidywana jest dostawa
            nowych autobusów MAN/SOLARIS dla tej zajezdni ?
            • zamek Re: Tegoroczne dostawy autobusów dla MPK 14.06.02, 16:22
              MAN-y - proszę bardzo, za solniczki dziękujemy.
              • Gość: łażej Re: Tegoroczne dostawy autobusów dla MPK IP: *.retsat1.com.pl 14.06.02, 16:55
                Dlaczego tak nie lubisz Solarisów??
                • zamek O Solarisach Urbino 15 14.06.02, 17:14
                  Gość portalu: łażej napisał(a):

> Dlaczego tak nie lubisz Solarisów??
                  Nie powiem, że nie lubię, ale po prostu wolę lepszy
                  tabor. Warszawa zamówiła w zeszłym roku bardzo dużo
                  zastawy stołowej i wkrótce okazało się, że autobusiki
                  mają wadę konstrukcyjną (samoistne pęknięcia nadwozia, o
                  ile się dobrze orientuję).
                  • Gość: łażej Re: O Solarisach Urbino 15 IP: *.retsat1.com.pl 14.06.02, 17:44
                    Też słyszałem o tych awariach. Ale chyba łódzkie Solarisy 12 spisują się
                    nienajgorzej. Mi odpowiada w nich bardzo rozmieszczenie miejsc siedzących w
                    przedniej części pojazdu. Wzdłuż prawej strony są tam miejsca pojedyncze a nie
                    podwójne, co sprawia, że jazda na stojąco w Solarisach jest całkiem wygodna.
                    • dzekil Re: O Solarisach Urbino 15 14.06.02, 18:18
                      ...i są bardzo łądne w środku (kolorki, tapicerka, wykończenie sufitu,
                      umieszczenie wyświetlacza itp.)! Ja też lubię Solarisy, ale jakoś sie tak
                      dziwnie skłąda, ze nie chcą jeżdzić na żaden z linii kursujących an Retkini :(.
                      Pozdrawiam!
                      Dżekil <><
                      • Gość: Ja Re: O Solarisach Urbino 15 IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.02, 19:50
                        dzekil napisał(a):

> ...i są bardzo łądne w środku (kolorki, tapicerka, wykończenie sufitu,
                        > umieszczenie wyświetlacza itp.)! Ja też lubię Solarisy, ale jakoś sie tak
                        > dziwnie skłąda, ze nie chcą jeżdzić na żaden z linii kursujących an Retkini :(.
                        > Pozdrawiam!
                        > Dżekil <><

No co ty! To przecież logiczne, że kursują np na 82! Ale gwoli sprawiedliwości
                        muszę przyznać, że wczoraj widziałem na 80. Mocno się zdziwiłem.
                        • Gość: Ł.S. Re: O Solarisach Urbino 15 IP: *.toya.net.pl 14.06.02, 20:04
                          > No co ty! To przecież logiczne, że kursują np na 82! Ale gwoli sprawiedliwości
                          > muszę przyznać, że wczoraj widziałem na 80. Mocno się zdziwiłem.

Nie zdziw się jak zobaczysz też na 69.

Pozdrawiam,
                          Ł.S.

• Gość: Ja Re: O Solarisach Urbino 15 IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.02, 20:16
                            Gość portalu: Ł.S. napisał(a):

> Nie zdziw się jak zobaczysz też na 69.
                            No, no! Nawet na 69! A już myślałem, że zarezerwowano je dla lini 82 77 50 i
                            rezerwy na Janowie. Swoją drogą z zabawniejszych to widziałem ikarusa na 50 i na
                            90! Ale to raczej z rezerwy, bo normalnie tę linię obsługuje ZKA1. Ale Ikarus na
                            Kopernika wygląda jakoś smutno.
                            > Pozdrawiam,
                            Również
                            • Gość: Ł.S. Re: O Solarisach Urbino 15 IP: *.toya.net.pl 14.06.02, 21:04
                              Gość portalu: Ja napisał(a):

> Gość portalu: Ł.S. napisał(a):
                              >
                              > > Nie zdziw się jak zobaczysz też na 69.
                              > No, no! Nawet na 69! A już myślałem, że zarezerwowano je dla lini 82 77 50 i
                              > rezerwy na Janowie.

Mogą znaleźć się na wszystkich liniach, na ktorych ZKA-2 ma solowe brygady.

> 90! Ale to raczej z rezerwy, bo normalnie tę linię obsługuje ZKA1.

Rezerwy, ale nieprzypadkowe. Np. na linii 90 conajmniej na jeden kurs rano i
                              popołudniu planowo włącza się z rezerwy Ikarus 280. Rano taka sytuacja jest
                              również na linii 68.

Pozdrawiam,
                              Ł.S.
                              • zamek A propos solniczek na Retkinii, to... 14.06.02, 21:12
                                ...często spotykam takowy jako 68. Niby bardziej
                                Lublinek, ale zawsze przez Popiełuszki jeździ i na
                                Kusocińskiego zakręca. A hungara w roli 68 też już parę
                                razy widziałem. Ciekawy widok, niewątpliwie.
                                Hmmm, najchętniej zobaczyłbym Solariska jako 153..,
                                ech, pomarzyć dobra rzecz...
                                • Gość: Ł.S. Re: A propos solniczek na Retkinii, to... IP: *.toya.net.pl 14.06.02, 21:49
                                  zamek napisał(a):

> ...często spotykam takowy jako 68. Niby bardziej
                                  > Lublinek, ale zawsze przez Popiełuszki jeździ i na
                                  > Kusocińskiego zakręca. A hungara w roli 68 też już parę
                                  > razy widziałem. Ciekawy widok, niewątpliwie.
                                  > Hmmm, najchętniej zobaczyłbym Solariska jako 153..,
                                  > ech, pomarzyć dobra rzecz...

Jak wykasują prawie wszystkie M11 to stanie sie to faktem, ale jeszcze nie w tym
                                  roku. :)

Ł.S.
                              • Gość: Ja Re: Autobusy z Nowych Sadów IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.02, 22:33
                                Gość portalu: Ł.S. napisał(a):

> Mogą znaleźć się na wszystkich liniach, na ktorych ZKA-2 ma solowe brygady.
                                Teoretycznie tak, natomiast jak na razie (czyli od dwóch lat) te linie są raczej
                                faworyzowane, co mnie raczej irytuje. Acha jeszcze dość często bywa na 55A.
                                > > 90! Ale to raczej z rezerwy, bo normalnie tę linię obsługuje ZKA1.
                                >
                                > Rezerwy, ale nieprzypadkowe. Np. na linii 90 conajmniej na jeden kurs rano i
                                > popołudniu planowo włącza się z rezerwy Ikarus 280. Rano taka sytuacja jest
                                > również na linii 68.
                                Rety! Świat staje na głowie. Czy MPK opłaca się ciągnąć autobus z Nowych Sadów na
                                Widzew? Nie mają czegoś bliżej?
                                > Pozdrawiam,
                                Także

• geograf Re: O Solarisach Urbino 15 14.06.02, 21:48
                              Gość portalu: Ja napisał(a):

> Gość portalu: Ł.S. napisał(a):
                              >
                              > > Nie zdziw się jak zobaczysz też na 69.
                              > No, no! Nawet na 69! A już myślałem, że zarezerwowano je dla lini 82 77 50 i
                              > rezerwy na Janowie. Swoją drogą z zabawniejszych to widziałem ikarusa na 50 i n
                              > a
                              > 90! Ale to raczej z rezerwy, bo normalnie tę linię obsługuje ZKA1. Ale Ikarus n
                              > a
                              > Kopernika wygląda jakoś smutno.

A widzieliście przegubowego Ikarusa na linii 63?? To jest porównywalne do Solarisa na linii 69 :)
                              • Gość: Ł.S. Re: O Solarisach Urbino 15 IP: *.toya.net.pl 14.06.02, 21:52
                                geograf napisał(a):

> A widzieliście przegubowego Ikarusa na linii 63??

Takie sytuacje będziemy widywać coraz częściej, bo M11 na Nowych Sadach kasują, a
                                od 2 lat nowych solowek nie kupują.

Ł.S.
                                • geograf Re: O Solarisach Urbino 15 14.06.02, 21:56
                                  ale czy to nie jest bez sensu??
                                  Przeciez taki autobus wozi powietrze...
                                  czy nie sa to o wiele większe koszty eksploatacji i przede wszystkim- czy nie jest do marnotrastwo pieniędzy??

P.S.Co to jest M11??:))
                                  • zamek Re: O Solarisach Urbino 15 14.06.02, 22:00
                                    geograf napisał(a):

> P.S.Co to jest M11??:))
                                    Takie coś: www.mpk.lodz.pl/data/tabor/imgs/4.jpg
                                    • geograf Re: O Solarisach Urbino 15 14.06.02, 22:05
                                      dziękuję:)
                                      i co do Jelczy na tak słabo obciażonych liniach jak np. 63- jestem nadal przeciwny!! Marnotrastwo pieniędzy...no ale cóż...nie ma innego wyjścia..:(
                                    • Gość: Darek M11 IP: *.toya.net.pl / 10.0.211.* 15.06.02, 13:45
                                      Fajne zdjęcie.... miło sobie pospominać... na linii 73, którą jeżdzę
                                      codziennie, nie ma już od dawna M11... za to były do niedawna MANy i SOLARISy -
                                      ktoś je parszywie podmienił na VOLVO... może ktoś to wyjaśnić?
                                      • geograf Re: M11 15.06.02, 15:57
                                        ja tym bym się cieszył gdybym jeździł VOLVO:) złaszcza, ze to bodajże VOLVO 7000, tak??:)

I czemu tyle agresji?? Czy to dla Ciebie aż tak traumatyczne przeżycie- jazda nie-SOLARISEM i nie-MANem??
                                        • Gość: Darek Re: M11 IP: *.toya.net.pl / 10.0.211.* 15.06.02, 17:34
                                          hehe, ale śmieszne... Ty wolisz VOLVO, ja wole MANa... :)
                                          • geograf Re: M11 15.06.02, 18:36
                                            MAN-y czasami widuję na linii 50 i 61, ale to raczej drugi koniec miasta;)

A może ktoś wie, gdzie one najczęściej sa widywane (wiem, wiem, nie sa przypisane do jednej, badź dwóch konkretnych linii, ale zapewne zdarza się, że sa częściej tu, niż gdzie indziej;)

pozdrawiam serdecznie:)
                  • Gość: mch Re: O Solarisach Urbino 15 IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 14.06.02, 19:58
                    zamek napisał(a):

> Nie powiem, że nie lubię, ale po prostu wolę lepszy
                    > tabor. Warszawa zamówiła w zeszłym roku bardzo dużo
                    > zastawy stołowej i wkrótce okazało się, że autobusiki
                    > mają wadę konstrukcyjną (samoistne pęknięcia nadwozia, o
                    > ile się dobrze orientuję).

Dobrze się orientujesz. Rama jest na tyle słaba, że po kilkutygodniowej
                    eksploatacji na dziurawych stołecznych ulicach pęka. Poza tym, autobusy te nie
                    lubią ostrych zakrętów, które też mogą wywołać u nich objawy chorobowe w postaci
                    wyżej wspomnianego łamania szkieletu, a także pękania szyb czołowych i gięcia
                    blach poszycia oraz laminatów we wnętrzu.
                    SOLARISY to nie są autobusy na ciasne, wąskie i zazwyczaj dziurawe ulice w
                    naszych miastach. Może u Niemców, gdzie drogi są gładkie jak szyba, sprawdzają
                    się dobrze, ale napewno nie w Warszawie. To autobus polski, ale eksportowy - nie
                    na nasze drogi. Gwoli ścisłości należy zaznaczyć na koniec, że łamanie się
                    Solarisów dotyczy wyłącznie U15. Łódzkie U12 mają się nieźle, choć nie tak dobrze
                    jak pojazdy Volvo, czy Mercedes. Rodzime Jelcze niestety też mają już poważne
                    ślady działania warunków, jakie panują na łódzkich drogach (zerknijcie na blachy
                    i laminaty, a także posłuchajcie koncertu poluzowanych elementów). Nie wiem
                    natomiast, jak się u nas czują MAN-y.
                    • ziel Re: O Solarisach Urbino 15 15.06.02, 15:59
                      Pozostaje jeszcze dodac, ze typowym objawem lamania konstrukcji jest wgiecie
                      blachy nad srodkowymi drzwiami (podpatrzone w stolicy). W zwiazku z tym kazdy
                      ma okazje zobaczyc w jakim stanie sa solarisy.
                  • Gość: MarcinK Re: O Solarisach Urbino 15 IP: *.wshe.lodz.pl 16.06.02, 08:55
                    Witam

Tez slyszalem o tej wadzie Solarisow ale ponoc pojawia sie ona tylko w
                    wersji wydluzonej (3 osie i bodajze 15m), a u nas sa tylko zwykle krotkie
                    (chiba 12m).

Pozdrawiam, MarcinK (z otchlani ;-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka