Dodaj do ulubionych

Centrum bez samohcodów

IP: *.e-box.pl 04.09.01, 19:21
Czy chcieli by Państwo aby w śródmieściu, został ograniczony, uspokojony ruch samochodowy. A 22 wrzesnia
tak jak w całej Europie, centrum miasta zostało zamkniete dla samochodów, tylko ruch pieszy, komunikacja
zbiorowa, rolki, rowery, deskorolki itd itp.....
czy Uwazacie ze powinna byc rozwijana infrastruktura rowerowa w Łodzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: flip Re: Centrum bez samohcodów IP: *.p.lodz.pl 04.09.01, 20:35
      Panstwo by nie chcieli. Z wyjatkiem:
      1) Rowerzystow (to tacy wariaci z dredami zamiast glow).
      2) Matek z dzieckiem na reku, ktore nie dorobily sie (drugiego?) samochodu.
      3) Staruszek i staruszkow, ktorzy nie poprowadza samochodu z jakichs tam
      powodow;
      4) Innych, ktorzy maja trudnosci z oddychaniem spalinami.
      5) Dzieci ktore ida do szkol i ich przytomnych jeszcze rodzicow (przynajmniej
      rano).
      6) Pasazerow komunikacji miejskiej, ktorzy wlasnie musza gdzies dojsc w
      spalinach i po waskich chodnikach.
      7) Tych, co maja jakies walizki, a nie maja samochodu albo taksowki, maja
      natomiast do przejscia pare tuneli i schodow.
      8) Tych, co jeszcze tam mieszkaja, a okna maja od frontu.
      9) Kierowcow, ktorych samochod akurat jest w naprawie.
      W sumie jakies 100% ludnosci.
      • Gość: geograf Re: Centrum bez samohcodów IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.01, 21:22
        ja jestem za!!! komunikacja zbiorowa powinna byc priorytetem naszego miasta,
        spojrzmy co sie stalo z Detroit i co ty na to flip? aha widac ze jestes m.in.
        kierowca...
        • Gość: flip Re: Centrum bez samohcodów IP: *.p.lodz.pl 04.09.01, 21:26
          Kocham Detroit pasjami :) Polecam tez Gary, Indiana.
    • mac. Re: Centrum bez samohcodów 05.09.01, 14:00
      Gość portalu: ORE napisał(a):

> A 22 wrzesnia tak jak w całej Europie, centrum miasta zostało zamkniete dla
      > samochodów, tylko ruch pieszy, komunikacja

Jak zamkną centrum to będzie tak jak podczas wyścigu pokoju. Totalny paraliż
      ruchu i chaos.
    • Gość: flip Re: Centrum bez samohcodów IP: *.p.lodz.pl 06.09.01, 21:14
      Pomyslalem sobie, za za 20 lat jedyna forma zycia w centrum moga byc samochody.
      Nie zamykajmy wiec centrum dla nich!
      A moze chodzi o odpowiednie proporcje? Tylko co to znaczy odpowiednie?
      • Gość: geograf Re: Centrum bez samohcodów IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.01, 20:20
        podczass wyscigu pokuju w centrum nie jezdzilo ni. 22 wrzesnia w centrum
        jezdzila by tylko komunikacja miejska. i to mi sie podoba:))) moze wreszcie
        kierowcy by zrozumieli ze szybcierj dojedzie sie komunikacja zbiorowa niz
        samochodem...
        • Gość: flip Re: Centrum bez samohcodów IP: *.p.lodz.pl 07.09.01, 20:30
          Ciekawe, czy ci, ktorym by sie to podobalo, nie sa przypadkiem z tych, co to
          nie maja komputerow... Maja oni jednak ten sam glos w wyborach (poki co).
          • geograf Re: Centrum bez samohcodów 07.09.01, 20:52
            ja jestem za tym, zeby ograniczyc ruch, postawic na komunikacja zbiorowa i zeby
            bylo czysciej w miescie:))
            a tak poza tym cze flip;))
            • Gość: flip Re: Centrum bez samohcodów IP: *.p.lodz.pl 07.09.01, 21:30
              Czesc geografie,
              Jak tam synkliny? (cholera, zapomnialem co to bylo)
              • geograf Re: Centrum bez samohcodów 07.09.01, 21:38
                o co ci chodzi??
                co to synkliny??:))
                • Gość: flip Re: Centrum bez samohcodów IP: *.p.lodz.pl 07.09.01, 21:39
                  Nic. To mial byc dowcip. Jak sie uczylem geografii, to mnie jakas okropna osoba
                  meczyla synklinami. Ohyda. Ale geografia na szczescie nie sklada sie z synklin.
                  • geograf Re: Centrum bez samohcodów 07.09.01, 21:45
                    synklina to inaczej fałd
                    • Gość: flip Re: Centrum bez samohcodów IP: *.p.lodz.pl 07.09.01, 21:51
                      Aha.
                      To wszystko to oczywiscie dygresja. Czyba, zeby ten fald przerobic na
                      samochody, albo na centrum bez nich. Da sie?
                      Zaczalem o tych proporcjach. Co ty na to?
                      • geograf Re: Centrum bez samohcodów 08.09.01, 21:09
                        czy moglbys mi flip przypomniec i wytlumaczyc, o co ci konkretnie chodzi z tymi
                        proporcjami??:))
                        • Gość: flip Re: Centrum bez samohcodów IP: *.p.lodz.pl 08.09.01, 21:34
                          Chodzi mi o to, ze nie mozna tak po prostu "zamknac". Tytul dziala jak plachta
                          na byka, a ponadto jest niezgodny z intencjami, ktore wylozone sa w tresci.
                          Chodzi raczej o to, ze trzeba znac proporcje ruchu. Jakis procent samochodem,
                          jakis procent tramwajem, rowerem itp. Rzecz jest w proporcjach, zeby mozna bylo
                          zachowac habitat.
                          • geograf Re: Centrum bez samohcodów 08.09.01, 21:54
                            no dobra ale zgodzisz sie ze powinno zamknac sie dla ruchu podczas szczytu
                            komunikacyjnego odcinek Narutowicza pomiedzy Wschodnia a Piotrkowska???
                            i zgadzasz sie z czesciowym (jak na razie) ograniczeniem ruchu samochodow na
                            ul. Kilinskiego??
                            • Gość: flip Re: Centrum bez samohcodów IP: *.p.lodz.pl 08.09.01, 22:15
                              Zgadzam sie. Calkowicie.
                              Zrozum - my w ogole nie jestesmy przeciwko sobie w tych sprawach. Tylko chodzi
                              o to, ze nic z tego jeszcze nie wynika. Zeby rzecz byla do przyjecia trzeba by
                              ja pchac bardzo ostroznie. Trzeba przekonywac jednych, a dotrzec do (dosc
                              ciasnych, niestety0 umyslow innych, ktorzy o komputerze nic nie wiedza.
                              Ale nie potrzeba tez specjalnie udawac - bo centrum prawie nigdzie nie
                              jest "zamkniete". Zawsze sa grupy ludzi, ktorzy moga tam jezdzic. Do nich
                              naleza w pierwszym rzedzie mieszkancy, potem klienci, potem wlasciciele firm.
                              A kto traci?

• geograf Re: Centrum bez samohcodów 08.09.01, 22:20
                                zapomniales ze wszedzie moga wjezdzac czlonkowie Rady Miasta i zarzadu miasta:))
                                fajnie ze w koncu sie zgadzamy flip:)))
                                • Gość: flip Re: Centrum bez samohcodów IP: *.p.lodz.pl 08.09.01, 22:23
                                  I to jest wlasnie probierz! Sa miasta, jak rzeczone Portland, gdzie DoT (czyli
                                  zarzad drog) wybudowal sobie siedzibe bez parkingow! W Bajzlu (czyli Bazylei)
                                  nie wolno finansowac z publicznej kasy dodatkowych parkingow, a dla urzednikow
                                  panstwowych (czyli u nich miejskich) obowiazuja sztywne restrykcje. To jest
                                  inny swiat, drogi geografie!
                                  • geograf Re: Centrum bez samohcodów 08.09.01, 22:26
                                    a w Gdyni urzednicy miejscy maja nakaz dojezdzania do pracy Komunikacja
                                    Miejska:)))
                                    • Gość: flip Re: Centrum bez samohcodów IP: *.p.lodz.pl 08.09.01, 22:27
                                      No prosze - nie wiedzialem...
                                      • geograf Re: Centrum bez samohcodów 08.09.01, 22:29
                                        no widzisz...
                                        tam potrafia, czemu by nie tak w Łodzi:)))??
                                        • Gość: flip Re: Centrum bez samohcodów IP: *.p.lodz.pl 08.09.01, 22:31
                                          Wiesz - to jeszcze nie wszystko. U nas chyba sa wieksze przepasci
                                          miedzy "klasami spolecznymi". To jest najwiekszy problem i niebezpieczenstwo
                                          dla miasta.
    • Gość: shookee Re: Centrum bez samohcodów IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.01, 12:15
      Njpierw trzeba wyjasnic co to jest centrum, potem powiedziec ktoredy w takim
      razie jezdzic, gdzie zaparkowac, to mozemy rozpoczac jaka taka dyskusje... bez
      tego to puste gadanie
      • Gość: flip Re: Centrum bez samohcodów IP: *.p.lodz.pl 09.09.01, 23:56
        Gość portalu: shookee napisał(a):

> Njpierw trzeba wyjasnic co to jest centrum, potem powiedziec ktoredy w takim
        > razie jezdzic, gdzie zaparkowac, to mozemy rozpoczac jaka taka dyskusje... bez
        > tego to puste gadanie

Centrum to powiedzmy Zeligowskiego - Glowna - Targowa - Polnocna.
        Jesli chodzi o cel w centrum - to jezdzic zgrubsza tak, jak dotychczas. To znaczy
        prawie wszystkimi ulicami, ktorymi jezdzi sie dzisiaj.
        Tylko: brak interesu w centrum = nie ma wjazdu.
        Po eliminacji tranzytu istniejaca siec uliczna przeniesie wystepujacy ruch. To
        znaczy - liczbe wjazdow, ich przepustowosc trzeba tak policzyc, zeby ta siec
        uliczna te samochody przeniosla bez korkow.
        Liczbe miejsc parkingowych trzeba by okreslic mniej wiecej tak:
        - przyjac jakis wskaznik na handel i uslugi
        - zorientowac sie, ile potrzeba dla mieszkancow
        - okreslic ile potrzeba dla wyzszego personelu firm.
        Na pewno zastanawiasz sie, czy ja kpie. Nie kpie. Nalezy uwolnic miejsca, ktore
        dzisiaj zajete sa przez parkowanie dlugoterminowe, tzn. pracownikow firm. Ono
        mogloby sie odbywac tylko w bardzo nieiwelu przypadkach.
        To sa dosc zwyczajne metody - ja ich nie wymyslilem, ani mi sie chce to liczyc w
        Lodzi. Ale od tego trzeba zaczac. Uprzedzam, ze nie wiem - co wyjdzie.
        Generalnie jednak - tyle moze byc samochodow, ile powierzchni ulic, miejsc
        parkingowych i odpowiedniego poziomu zanieczyszczen.
        Pozdr.

• Gość: shookee Re: Centrum bez samochodów IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.01, 17:59
          No, na takich zasadach moge sie zgodzic. Ale przeciez wiesz ze one sa
          nierealne... Bo rowniez fajnym pomyslem jest zbudowanie parkingow podziemnych i
          przesuniecie wszystkich straszacych i blokujacych ruch aut.
          • Gość: flip Re: Centrum bez samochodów IP: *.p.lodz.pl 10.09.01, 18:02
            O nie sa nierealne! One sa wszedzie - w Polsce sa przynajmniej w Krakowie. Im
            szybciej sie zacznie o tym myslec, tym szybciej mozna bedzie probowac uzdrowic
            centrum. Ale w pewnym momencie moze byc za pozno. Wtedy wlasnie kazdy samochod
            bedzie blogoslawiona oznaka zycia.
          • Gość: flip Re: Centrum bez samochodów IP: *.p.lodz.pl 10.09.01, 18:09
            Jeszcze jedno - jak zwykle za bardzo sie spiesze.
            Tak - parkingi pochowane zamiast zawalajacych ulice samochodow. ZAMIAST. Nie
            dodatkowo. Bo nie moze byc wiecej parkingow niz miasta. Bo ulice sa takie,
            jakie sa i nie mozna latwo czegos nowego zbudowac. Bo nie ma pieniedzy - ale
            tez dlatego, ze jak ich bedzie za duzo, to bedzie za duzo samochodow. Po co
            budowac i zaraz potem zamykac?
    • Gość: dominic Re: Centrum bez samohcodów IP: *.mnc.pl 09.09.01, 13:11
      a zagwarantujesz mi,że jak się przesiądę z samochodu na rower to nie dostanę po
      gębie od jakiegoś zwierza w dresie łakomego na mój pojazd??? bo tego się
      najbardziej boję.

pozdro - dominic
      • geograf Re: Centrum bez samohcodów 09.09.01, 17:36
        a nie lepiej ZAPARKOWAC wasz wehikuil przed blokiem/domem i wsiasc w
        tramwaj/autobus i dojechac do celu?? tego pojazdu raczej nilkt wam nie
        ukradnie, a na pewno podczas np. deszczu bedziecie jechac w lepszych
        warunkach:))))
        • Gość: dominic Re: Centrum bez samohcodów IP: *.mnc.pl 10.09.01, 17:00
          ale w autobusach /przynajmnie w tych, którymi ja jeżdżę, gł. 95/ panuje tłok a
          podróż transportem publicznym jest dłuższa i droższa niż podróż rowerem
          pomijając fakt, że busy zanieczyszcają powietrze. tramwaj jest ok bo jest
          ekologiczny i nie stoi w korkach ale wierz mi, geograf, że nie ma większej
          frajdy niż jazda swoim właśnym rowerkiem. :)))

pozdro - dominic
          • Gość: Mirek Re: Centrum bez samohcodów IP: *.makolab.pl 10.09.01, 20:46
            Tramwaj byłby ekologiczny, gdyby energia elektryczna była wytwarzana np. w
            elektrowniach atomowych a nie np. z zasiarczonego węgla.
            • dominic Re: Centrum bez samohcodów 10.09.01, 21:53
              ale i tak tramwaj jest dużo czystszym środkiem transportu niż autobus nawet
              jeśli prąd elektryczny jest wytwarzany w elektrowniach węglowych. a poza tym
              wyczytałem gdzieś, że filtry na kominy potrafią zredukować do 98%
              zanieczyszczeń jakie się z nich wydostają. nie wiem czy to prawda, ale
              pocieszyć się można.:))))

pozdro - dominic
    • Gość: driehoek Re: Centrum bez samohcodów IP: *.lodz-wschod1.sdi.tpnet.pl 11.09.01, 08:43
      Gość portalu: ORE napisał(a):

> Czy chcieli by Państwo aby w śródmieściu, został ograniczony, uspokojony ruch s
      > amochodowy.

W ogole to pewnie ze tak. Nie byloby to co prawda latwe, bo duza czesc tranzytu idzie przez srodmiescie
      (wszystkie ulice poprzeczne do Piotrkowskiej), ale juz taka np. Kilinskiego powinna byc zamknieta w dzien
      dla samochodow z wyjatkiem komunikacji miejskiej. Ogolnie rzecz biorac powinien tez byc zakaz
      parkowania w centrum. Ale to pod warunkiem, ze beda parkingi na obrzezach centrum i/lub komunikacja
      miejska nieco lepiej sie postara.

> A 22 wrzesnia
      > tak jak w całej Europie, centrum miasta zostało zamkniete dla samochodów, tylko
      > ruch pieszy, komunikacja zbiorowa, rolki, rowery, deskorolki itd itp.....

Mysle ze jednego dnia mozna by taka akcje przeprowadzic. Oczywiscie na pewno odezwa sie zaraz
      goscie z d ... pryrosnieta do siedzenia w samochodzie, ale naprawde skoro mozna to zrobic w tylu
      miastach na swiecie, Lodz nie powinna byc gorsza. Proponowalbym w tym dniu dodatkowo
      wynegocjowac z MPK darmowe przejazdy (juz raz byly darmowe, 2 stycznia).
      Zeby nie bylo watpliwosci - sam jestem kierowca, ale jak mam jechac zalatwiac cos w centrum to sie trzy
      razy zastanawiam zanim pojade autem.

> czy Uwazacie ze powinna byc rozwijana infrastruktura rowerowa w Łodzi.
      pewnie ze tak, co to za pytanie w ogole

• Gość: zamek Re: Centrum bez samohcodów IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.01, 02:06
      PEWNIE! PRECZ Z SAMOHCODAMI! NIECH SOBIE JADĄ DO CNETRUM! A W CENTRUM NIECH
      KRÓLUJĄ TRAWMAJE!!!
      Sorki, z reguły literówki nie rozkładają mnie na obie łopatki, ale tym razem to
      jest silniejsze ode mnie :)))
      Pozdrawiam nie tylko samohcodziarzy i rowezrystów.
      • geograf Re: Centrum bez samohcodów 16.09.01, 20:10
        co do niektroych: a ja uwazam ze nie ma wiekszej frajdy jak jechanie tramwajem
        badz autobusem w miejsce przeznaczenie. sadze ze jezeli wszystkie kursy linii
        tramwajowej/autobusowej bylyby rowno zatloczone to MPK dolaczylo by pare nowych
        autobusow do linii i problem by ziknal, wiec- podrozujcie transportem zbiorowym
        Łodzianie!!!!!!!!!!1
        • Gość: flip Re: Centrum bez samohcodów IP: *.p.lodz.pl 16.09.01, 20:12
          Podrozujcie. Ale niech najpierw beda rowne tory. A inni - donosze - wola
          rowerem. A jeszcze inni hulajnoga. Tez ludzie - nie?
          • geograf Re: Centrum bez samohcodów 17.09.01, 19:01
            a ja i tak lubie jezdzic tramwajami- czy sa krzywe tory czy proste- to i tak
            przyjemnosc :))))
            tramwaje rulez
            • geograf Re: Centrum bez samohcodów 19.09.01, 20:09
              a z reszta- jak zaczna te remonty (OBY NIE!!!), o ktorych pisali w dzisiejszej
              analogowej to z pewnoscia ludzie przesiada sie na tramwaj:))))
              i o to chodzi...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka