Dodaj do ulubionych

Grejfrut czy Multiwitamina?

23.01.04, 00:26
Strasznie chce mi się pić i idę zaraz do sklepu tylko nie wiem, jaki sok
mam kupić. Najbardziej lubię Multiwitaminę, ale rozmawiałam przed chwilą z
mamą, mężem i koleżanką i każdy mówi coś innego. Mam twierdzi,że
Multiwitamina jest za słodka i radzi żebym kupiła sok pomarańczowy albo
grejfrutowy, ale ja nie za bardzo je lubię. Według koleżanki Multiwitamina
to kwasidło. Mąż radzi jabłkowy. Mówi, że nie jest ani słodki, ani za
kwaśny, ale ja sama nie wiem. A wy co radzicie? Pomóżcie dziewczyny!!

Bzdura, prawda? Tak samo, jak bzdurne są dyskusje na temat imion. Jedni
lubią sok wieloowocowy i imię Kasia inni pomarańczowy i Zuzannę, jeszcze
inni sok z aronii i Klementynę. Koniec kropka. Wkurzyłam się tym, co
ostatnio padło pod moim adaresem.

Donata
Obserwuj wątek
    • ariana1 Re: Grejfrut czy Multiwitamina? 23.01.04, 12:08
      I po co się tak żołądkować? Domyślam się ,że post jest kierowany do mnie. A
      mnie wkurza jak ktoś pisze wielkie słowa o nietolerancji a gdzie tu
      nietolerancja , kiedy inny wyraża tylko swoją opinię. Chyba właśnie po to
      istnieje forum. Jednemu imię kojarzy się z Marią Magdaleną a innemu z Marksem i
      Leninem i co w związku z tym? Nie ma prawa się wypowiedzieć? To jest wg ciebie
      nietolerancja? Nikt imienia nie krytykuje tylko mówi WŁASNE zdanie. A że jest
      to czasem negatywne to chyba jasne, że nie wszystko sie wszystkim podoba. Jak
      zaczniemy sobie tylko kadzić i prawić słodkości, to forum zamieni się szybko w
      towarzystwo wzajemnej adoracji. Wypowiadamy się na temat imion a nie osób a to
      jest zasadnicza różnica.
      Wiecej dystansu życzę.
      • abiela Re: Grejfrut czy Multiwitamina? 23.01.04, 12:21
        Zgadzam sie w pelni z Ariana. O imionach sie bardzo przyjamnie
        dyskutuje i mysle, ze to dobrze, ze nie wszytskim sie podobaja te same imiona,
        no bo, co mielibysmy 20 milionow na przyklad Agnieszek i 20 milionow Tomkow???

A.
      • beatagl Re: Grejfrut czy Multiwitamina? 23.01.04, 12:25
        w czym Ty masz problemu po co tu wchodzisz jak Ci nie odpowiada!!!
      • donatta Re: Grejfrut czy Multiwitamina? 23.01.04, 12:28
        Nie tylko do Ciebie, Ariano.
        I nie chodzi o dystans, bo ten mam. Dlatego olewam to, co dotyczy imion moich
        dzieci, bo wybierając je wiedziałam, że nie wszystkim się spodobają i bardzo
        dobrze. Ważne, że podobają się nam. Od dłuższego czasu zastanawiam się jednak,
        po co na tym forum padają takie ostre słowa pod adresem imion. Nie podoba się
        komuś? Trudno. Zostawić to dla siebie. Ale dlaczego do razu sprawiać przykrość
        innym? Do napisania tego wszystkiego skłonił mnie post Purzyki, która mając
        doła szukała pocieszenia, a znalazła paskudną krytykę. I tylko o to mi chodzi.
        O totalną nietolerancję naszego społeczeństwa. Jesteś Żydem? Wynocha!
        Homoseksualistą? Tu nie ma miejsca na zboczenia! Masz czworo dzieci?
        Patologia! Twój syn ma na imię Jeremi? Ohyda! Jak można tak krzywdzić dziecko!

Wiem, że uogólniam i dramatyzuję, choć nikt z Was nie robi tu problemu. Ja
        tylko proszę o więcej zrozumienia dla uczuć innych. Świat się nie kręci
        wokół 'ja' - ja lubię, ja nie chcę, ja nie cierpię. Te same opinie można
        wypowiadać w bardziej kulturalny i tolerancyjny sposób, zachowując swoje
        zdanie.
        No nic, wracam do pracy bo świata i tak nie zmienię.
        Pozdrawiam ciepło
        Donata
        • abiela Re: Grejfrut czy Multiwitamina? 23.01.04, 13:31
          Donatto, spodziewam sie, ze Twojego zdania i tak nie zmienisz, wiec nie bede
          cie przekonywac. Mnie osobiscie nie odpowiada towarzystwo wzajmnej adorcaji i
          kadzenie sobie nawzajem, zeby bylo milo i przyjemnie. A juz wogole szukanie
          pociechy w imionach, bo sie ma dola i depresja z tego powodu, ze imie mojego
          dziecka sie innym nie podoba to dla mnie jakas pomylka. Jednak pisze z tego
          powodu, ze twierzdisz, ze Polacy krytykuja wszystko. No coz zajrzyj sobie na
          forum www.vornamen.com i zobacz w jaki sposob sie wypowiadaja Niemki, to
          zauwazysz, ze na tym forum opinie sa wyrazane w bardzo delikatny sposob.
          Wiesz krytykowanie zniose, bo przynajmniej ktos ma swoje zdanie, ale bardzo nie
          lubie uogolniania...

Pozdrowka, A.
          • szczekuszka Re: Grejfrut czy Multiwitamina? 23.01.04, 13:48
            abiela napisała:

> Mnie osobiscie nie odpowiada towarzystwo wzajmnej adorcaji i
            > kadzenie sobie nawzajem, zeby bylo milo i przyjemnie.

Dokladnie!!!
            I naprawde nie rozumiem, po wchodza tu ludzie, ktorym to przeszkadza, albo nie
            interesuja sie immienictwem?!
          • donatta Re: Grejfrut czy Multiwitamina? 23.01.04, 14:03
            Fakt, że ktoś gdzieś obok wykazuje się jeszcze większą dozą niezrozumienia dla
            uczuć innych, jakoś mnie nie przekonuje. W końcu możemy być lepsi, prawda? Ja
            też uważam, że krytyka moze być budująca i bardzo sobie cenię zdanie innych
            osób, jeśli jest ono konstruktywne - tzn. jeśli do czegoś prowadzi. W dalszym
            ciągu nie rozumiem dyskusji na temat gustów, bo one kompletnie do niczego nie
            prowadzą. Równie dobrze można przekonywać się wzajemnie o wyższości kucyków
            nad kokiem, ziemniaków nad makaronem, albo krótkich spódniczek nad długimi. I
            jeśli jest to dyskusja pełna dowcipu i poczucia humoru, chętnie ją poczytam
            dla relaksu. Ale jeśli taka dyskusja rani uczucia innych, to ja po prostu
            podważam jej sens. I tyle.
            Po oburzeniu, jakie wywołał mój post widzę, że jestem odosobniona w swoich
            przekonaniach. Albo, że trafiłam na niewłaściwe dla siebie forum. I daltego
            skorzystam chyba z rady tak uprzejmie sformułowanej przez beatagl i
            szczekuszki i spadam stąd.
            Dziękuję Ci, Myszko77!
            • szczekuszka Re: Grejfrut czy Multiwitamina? 23.01.04, 14:19
              donatta napisała:

> Ale jeśli taka dyskusja rani uczucia innych, to ja po prostu
              > podważam jej sens. I tyle.

Jesli ktos pyta nas o OPINIE na temat imienia, to oczekuje od nas slodzenia,
              czy szczerej odpowiedzi?!

> Po oburzeniu, jakie wywołał mój post widzę, że jestem odosobniona w swoich
              > przekonaniach. Albo, że trafiłam na niewłaściwe dla siebie forum.

Nie wiem czego Ty sie spodziewalas po tym forum, ja sie ciesze, ze powstalo.
              Moj "maly" bzik na temat imion ma ujsciewink.

P.S. Ostatnio zauwazylam, ze wiele osob na necie, jest strasznie drazliwych,
              jakas male przesilenie, czy co?!
            • itsola Re: Grejfrut czy Multiwitamina? 23.01.04, 14:24
              Czesc Dziewczynki !
              Boze co tu sie znowu robi ?Juz nie raz byly dyskusje na ten wlasnie temat.Wtedy
              jako zalozycielka tego forum probowalam wszystkich pogodzic i dostalo mi sie po
              d... .Zostalismy nazwani Towarzystwem wzajemnej adoracji nie tylko na naszym
              forum ale tez na innych -ktos probowal nam zepsuc opinie.A tu widze ,ze wcale
              tak nie jest.I dobrze- trzeba pisac to co sie mysli.Sa gusta i gusciki.A tak
              wogole to musze stwierdzic,ze nasze wypowiedzi sa bardzo tolerancyjne w
              porownaniu do innych forum (jak juz abiela napisala).Pa i zycze wszystkim
              milego dnia Ola
    • myszka77 Re: Grejfrut czy Multiwitamina? 23.01.04, 13:25
      donatta, całkowicie się z Tobą zgadzam wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.