IP: *.tvsat364.lodz.pl 16.06.02, 21:32
Napisalem pare miesiecy temu do MPK z pytaniem o przedluzenie trasy 91 do Skoszew (mowilo sie o tym juz od dawna) i dostalem odpowiedz ze Skoszewy leza poza granicami Lodzi a tam to juz o transport dba kto inny. Wiem ze w Skoszewach budowana jest petla dla autobusu (jak znalazl dla 91), mam pytanie - czy Natolin, Imielnik i inne miejscowosci do kotrych dojezdzaja autobusy MPK leza w Lodzi? Czy taka odpoiwedzia pan, XY mnie przypadniem najzwyczajniej nie zbyl? Co sadzicie o przedluzeniu tej trasy?
Obserwuj wątek
    • geograf Re: tarsa 91 16.06.02, 21:38
      To wszystko zależy od dogadania się pomiędzy gminami...
      Czyli nie od chęci i woli mieszkańców zależy, ale od tych "u góry"..

Poza tym...weszło niedawno rozporzadzenie, że autobusy wyjeżdżajace ileśtam km za miasto (chyba powyżej 4) musza miec firanki itp...czyli musza byc podobne do PKS-ów....
      sprawa znana w innych miastach, gdzie siec autobusów podmiejskich jest bardzo rozwinięta...
      Tutaj mógłby się pojawic problem..co Ty na to??
      • Gość: Maruda Re: tarsa 91 IP: *.tvsat364.lodz.pl 16.06.02, 21:53
        Masz racje teraz sobie przypominam, zdaje mi sie ze musza miec jeszcze zapasowe kolo. Skoszewy sa te 7-8 km za Nowosolna, ale ile za granica Lodzi - nie mam pojecia. Uwazam ze skoro Natolin i inne Imielniki maja polaczenia bezposrednio z miastem to tutaj tez da sie cos zrobic. Ale skoro nie mieliby w planach wydluzenia trasy 91 to po kiego grzyba gmina Nowosolna (bo to ta wlasnie) buduje w Skoszewach petle? Zaczne chyba podejrzewac tajny spisek rzadowy i niewyjasniona dzialalnosc UFO bo juz o nieprzychylnosci wladz nie chce mi sie myslec. :(

pozdrawiam, Maruda.
        • geograf Re: tarsa 91 16.06.02, 22:07
          może PKS??
          Albo rzeczywiście sa prowadzone jakieś rozmowy w tej sprawie...

Ale powiedz- ile ludzi tam mieszka, badź co znajduje się w tych Skoszewach, że należałoby przedłużyc tam linię autobusowa??
          • Gość: Maruda Re: tarsa 91 IP: *.tvsat364.lodz.pl 16.06.02, 22:14
            PKS zawsze jest zatloczony, takze marzyc nie ma co o "wsiadnieciu" do niego wieksza grupka ludzi. Na samej trasie powstaje coraz wiecej domow jednorodzinnych, jest szkola, sanktuarium i przede wszytkim ludzi jezdzacy do pracy i na dzialki. Linia mialaby pewnikiem codzienne rekordy ilosciowe.
            • geograf Re: tarsa 91 16.06.02, 22:16
              Aha...
              ale wiesz...co do tego rekordu ilościowego..
              co ile jeździ tam PKS??
              i jakie jest prawdopodobieństwo, ze ta krańcówka to nie dla PKS-u??
              • Gość: Maruda Re: tarsa 91 IP: *.tvsat364.lodz.pl 16.06.02, 22:28
                PKS jezdzi co godzine lub dwie (zalezy od pory dnia) i zawsze jest full. Autobus nie musialby chodzic jak nasza trojka co osiem minut. wystarczyloby co godzien a juz ludzie mogliby sobie ukladac wyjscia z pracy/szkoly na termin autobusu. A dla kogo krancowka nie mam pojecia, ale watpie zeby dla PKSow bo to za blisko chyba....
        • zamek Re: tarsa 91 16.06.02, 22:21
          Marudo, z tym budowaniem pętli to mam pewne
          wątpliwości. Jeżdżę tamtędy dość regularnie i po pewnym
          "zrywie" budowlanym gdzieś w połowie zeszłego roku
          obecnie obserwuję tam już od dłuższego czasu zastój.
          • Gość: Maruda Re: tarsa 91 IP: *.tvsat364.lodz.pl 16.06.02, 22:29
            W polowie zeszlego roku?! To ja ja niedawno odkrylem tak wczesna wiosna i myslalem ze juz teraz bedzie dawno skonczona... o ja naiwny. Az z ciekawosci zajrze tam w tygodniu.
            • Gość: Ja Re: tarsa 91 IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.02, 21:27
              To ja może jeszcze dodam, że w 1992 roku jeździła sobie radośnie linia 264 na
              trasie dw. Północny - Niesułków.
              • Gość: Jote Niesulkow raz jeszcze IP: 212.191.37.* 11.07.02, 18:19
                Gość portalu: Ja napisał(a):

> To ja może jeszcze dodam, że w 1992 roku jeździła sobie radośnie linia 264 na
                > trasie dw. Północny - Niesułków.

Taka mala ciekawostka: 28 maja 2000 w godz. 11-21 kursowala linia specjalna na
                trasie Nowosolna-Byszewy-Niesulkow obslugiwana przez dwa autobusy z ZKA-3
                (czestotliwosc 30 min)

Pozdrawiam,
                Jan Szulew, KMST
                • Gość: Maruda Re: Niesulkow raz jeszcze IP: *.tvsat364.lodz.pl 28.07.02, 21:35
                  A jaki byl powod tej jednodniowej rewolucji?
                • Gość: MC Re: Niesulkow raz jeszcze IP: 157.25.164.* 13.02.04, 13:12
                  26.05.2001 : też - autobusy 3959 i 3853
                  maj 2003: 1111 (jako D1) i 1116 (jako D2)
      • Gość: STUDI Re: tarsa 91 IP: *.*.*.* 26.03.03, 14:55
        Jesli jest taki idiotyczne rozporzadzenie to jak to sie ma nap. do autobusow
        PKS'u Lodz Pabianice. Firanek tam neima, smrod spalin, halas itd.

Z tego widac ze kolejni zlodzieje probuja zlikwidowac komunikacje podmiejska
        aby kumple majacy busy mogli zarabiac kase .....
        • geograf Re: tarsa 91 26.03.03, 16:19
          w tym rozporządzeniu (ciekawe czy nadal istnieje i jak
          wygląda jego wypełnianie w innych miastach) tyczyło się
          jedynie miejskich autobusów wyjeżdżających tak daleko za
          miasto...chyba...o ile dobrze pamiętam...
    • Gość: Maruda Ja wciąż się łudzę... IP: *.tvsat364.lodz.pl 26.03.03, 14:30
      I jutro podjadę do Skoszew - dam znac czy cos ruszyło/ zmieniło się od ostatniego czasu...
    • yarro Re: tarsa 91 26.03.03, 21:30
      IMHO lepszym pomysłem byłoby przedłużenie linii 54, a nie 91.
      Ona jeździ bardziej do centrum :)

Pozdrawiam!
      • geograf Re: tarsa 91 26.03.03, 22:23
        ale 54 jedzie do Natolina, a 54 A-sezonowo-do
        działek...nie tą samą ulicą co do Skoszew...
        • xsert Re: tarsa 91 27.03.03, 02:01
          ja jeszcze nigdy nie widzialem zeby 60 miala firanki, a jezdzi do Dobrej
          ladnych 10 km za miasto, mieli kiedys nawet przedluzyc do Strykowa ale PKS sie
          nie zgodzil i pewno ci z Busow tez.
        • yarro Re: tarsa 91 27.03.03, 10:10
          Ale 91 jeździ z wiochy z Rokicińskiej.

To może 53, która teraz jeździ z pl.Dąbrowsiego do Nowosolnej, może by ją tak
          Byszewską do Skoszew?

A co do 60 - rzeczywiście mogłaby dojeżdżać już do Strykowa przecież tam już
          jest tylko kawałek drogi. Wiele osób jeździ tą trasą do pracy i szkoły oraz
          na działki, a będzie jeszcze więcej :)

Pozdrawiam!
          • Gość: STUDI Re: tarsa 91 IP: *.*.*.* 27.03.03, 10:46
            Tak ale czego sie nie robi dla kolesi w PKS lub posiadajacych kilka
            przerdzewialych przerobionych towarowych van'ow na minibusy. Te busy made in
            garaz stryja daja niesamowite wrazeenia podczas jazdy, Ma sie wrazenie ze
            prowizorycznie przymocowane siedzenie odpadnei podczas hamowania. Po kilku
            minutach tylko sie marzy jak najszybciej wysiasc z tej puszki konserw. Na razie
            nei bylo powazniejszego wypadku. Ale jesli sie cos takiego zdarzy to obawiam
            sie malo kto jadacych tymi wynalazkami przezyje.

A dodam ze we wladzach jest silne lobby minibusowe. Maja argument ze jesli
            tlyko usunac dziwne przeszkody w postaci przepisow to zorganizuja lepsza
            komunikacje bo bedzie ich wiecej i beda tansi (moze nyski wyciagna ze
            zlomowisk).

Jak wspominalem, najperw trzeba przepedzic zlodziei. Potem mozna myslec
            racjonalnie.
          • teufel Re: trasa 91 29.03.03, 03:08
            yarro napisał:

> Ale 91 jeździ z wiochy z Rokicińskiej.

Yarro naraziłeś mi się i to bardzo.Rokicińska wiocha a ty gdzie mieszkasz?
            Ja 6 nie widziałem ,ale chyba firanek nie ma. Czy ma? A może by puścić
            jakiegoś sprintera tak jak to było z 56. Może przedłużyć linię do Brzezin?
            Ludzie napewno byli be happy! Nie tylko PKS i nie musieli by się przesiadać.
    • Gość: Maruda Re: tarsa 91 IP: *.tvsat364.lodz.pl 27.03.03, 19:25
      Jadąc w tamtą stronę pamiętałem, żeby zapytać w Urzędzie Gminy Nowosolna. Planują przedłużenie trasy 91, prowadzą rozmowy, ale sekretarka powiedziała, że to dość odległa sprawa i może i nawet dopiero za rok, albo jeszcze później coś ruszy w tej sprawie. Pętli obejrzeć zapomniałem.
      • Gość: Ja Re: tarsa 91 IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.03, 22:42
        Tak czy inaczej wydaje mi się, że rozsądniej byłoby 53 przedłużać. 91 jedzie
        przecież z Nowosolnej nie do centrum tylko do Wiączynia, tam robi spore koło i
        dopiero, z czasem ląduje na Rokicińskiej, co może być najwyżej punktem
        przesiadki na coś zmierzające do centrum. Za dużo czasu by się traciło.
    • Gość: Maruda Re: tarsa 91 IP: *.tvsat364.lodz.pl 13.06.03, 11:45
      Czy ktoś może orientuje się od kiedy na tej budowanej od dawna pętli w Skoszewach znajduje się kostka? Czy prace ruszyły, czy znów jestem nie na czasie i kostka leży tam od dawna? (bo wydaje mi się, że wcześniej jej nie było)
      • xsert Re: tarsa 91 13.06.03, 23:42
        Kostka lezy, widzialem przejezdzajac rowerem, ale sie nie zatrzymywalem na
        dluzej. Kiedys podobno jezdzil jakis autobus z MPK to glowna, ale o tym niech
        powiedza specjalisci. Ja czekam na 60 do Strykowa i wyparcie minibusow, ktorymi
        jezdzi sie dosc niebezpiecznie, szczegolnie jak sie jedzie na stojaco.
        PS> Co sie stalo z firma ExpressBus, ktora miala Mercedesy Vito i Sprinter w
        swoim taborze?

Wlasciwie to lepij puscic tam 54 albo 53. 88 do Kopanki tez jezdzi daleko od
        miasta Lodzi.
        • Gość: Maruda Re: tarsa 91 IP: *.tvsat364.lodz.pl 15.06.03, 20:40
          Dziś przejechałem tam autkiem. Kostka wygląda na faktycznie świezo położoną, spro jest jeszcze piachu, są nowe krawężniki. Czyżby MPK miało nas (po wakacjach?) czymś zaskoczyć
          • geograf Re: tarsa 91 16.06.03, 16:39
            Hmmmmmm...
            za przystanki odpowiada gmina (władze lokalne), a MPK
            może co najwyżej wykonać taką pracę.
            Może ktoś ma znajomych, bądx znajomych tematu, którzy
            mogliby coś wiedzieć na dany temat?

Dowiedzcie się, bo sprawa brzmi ciekawie...bo my tak
            gadu, gadu z nadzieją, a okaże się, że to nowy przystanek
            PKS-u, bądx jakiegoś nowego przwewoźnika...
            • Gość: Maruda Re: tarsa 91 IP: *.tvsat364.lodz.pl 17.06.03, 17:29
              Jak będę pamietał, to wejdę przy okazji do wójtowej, zapytam. A nuż coś powie? :)
    • teufel Re: tarsa 91 18.06.03, 06:34
      Skąd wiesz, że nóż;) Napewno nie powiedzą.
    • Gość: dankwiat Re: tarsa 91 IP: *.Astral.Lodz.pl / *.Astral.Lodz.PL 15.12.03, 15:13
      Przejeżdzałem jakieś 2 tygodnie temu przez Skoszewy i zauważyłem jakieś zmiany.
      Mianowicie powstały tam latarnie uliczne także na owej krańcówce. Poza tym jest
      coś na kształt przystanku MPK w Plichtowie. Czy może wie ktoś coś więcej w tej
      sprawie na chwilę obecną?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka