Dodaj do ulubionych

do forumowiczów

25.03.05, 22:05
zaskakujecie mnie swoim optymizmem . . . chcecie ratowac zychlin . . . ale
tego sie nie da zrobic. . . polowa juz stad wyjechala, zostali tylko emeryci
rencisci i mlodziez szkolna. . . trzeba miec nie pokolei w glowie zeby tu
zostac (no chyba ze sie ma jakis biznes ktory daje pieniadze na godziwe
zycie). Mieszkalam ytu 20 lat i nie zamierzam ani dnia wiecej. . . i nie mam
zamiaru wspominac tego miasta . . bo nie warto. ale to tylko moje
zdanie . . . pozdrawiam i zycze wesolych swiat
Obserwuj wątek
    • ibir1 Re: do forumowiczów 29.03.05, 14:14
      Okropne to co piszesz. Połowa wyjechała, czyli ile ? Chyba nie jesteś rodowitą
      żychlinianką stąd takie bazgranie.
      • milkus85 Re: do forumowiczów 30.03.05, 13:01
        "polowa" to byla przenosnia. a nie doslowne liczby. mieszkalam w zychlinie od
        urodzenia az do 2003 roku, wiec chyba troche widzialam. wiekszosc ludzi ktorzy
        skonczyli szkole srednia wyjezdza i nie wraca tutaj, a do tego masowy wyjazd do
        Anglii. W zychlinie jest kompletny zastoj, nie dzieje sie nic, i nie polecam
        odwiedzania tego miasta.
        • kris01 Re: do forumowiczów 31.03.05, 15:57
          milkus85 napisała:

W zychlinie jest kompletny zastoj, nie dzieje sie nic, i nie polecam
          > odwiedzania tego miasta.

Szkoda, bo wybierałem się tam w wakacje :(
          • ibir1 Re: do forumowiczów 05.04.05, 16:12
            Każdy kto chce coś ciekawego zobaczyć na pewno zobaczy. A ten kto ma krótki
            wzrok nic "wielkiego" nie zobaczy.
            • milkus85 Re: do forumowiczów 06.04.05, 19:10
              Ibir a co Twoim zdaniem jest w Żychlinie ciekawego??
              • kris01 Re: do forumowiczów 06.04.05, 22:26
                Mnie interesowałoby zobaczenie np:
                zychlin.plocman.pl/o_sak.htm
                zychlin.plocman.pl/o_dwo.htm
                Poza tym nie wierzę, że w okolicy nie ma nic ciekawego :)
                • milkus85 Re: do forumowiczów 11.04.05, 12:38
                  Bożnica Żydowska to może i była ładna Kris ale teraz oprócz śmieci i nieprzyjemnego zapachu nie ma nic. . . :(
    • ibir1 Re: do forumowiczów 07.04.05, 09:14
      Żychlin jest małym miasteczkiem. Mała jest również Gmina. Bo mówiąc o Żychlinie
      musimy myśleć i o całej ziemi żychlińskiej. A to, że miasteczko i gmina są małe
      to nie znaczy, że nie mogą być piękne. Piękno można widzieć w różny sposób i
      umieć je dostrzegać. Ale wracam do tematu co jest ciekawe w tym okropnym według
      niektórych Żychlinie. Ano ciekawa jest historia, zabytki, ludzie, którzy tu
      mieszkali i mieszkają. Jakie są osiągnięcia, plany i problemy tego środowiska.
      Czy to tak trudno zobaczyć ?
    • ibir1 Re: do forumowiczów 31.05.05, 17:12
      Pozdrawiam wszystkich forumiewiczów, którym na sercu leży dobro ziemi
      żychlińskiej.
    • adamari1 Re: do forumowiczów 16.06.05, 12:51
      Teoretycznie sie zgodze, choc nie do konca.
      Kiedys zarzekalam sie, ze jak stad wyjade, to bede wracac jedynie w razie
      wyzszej koniecznosci, a najchetniej wcale.
      Kilka lat w innym, obcym miejscu i czlowiekowi zmienia sie perspektywa. Nie masz
      zamiaru wspominac tego miasta? A ja go nie chce zapomniec, bo tu bylo moje
      dziecinstwo.
      I lubie tu wracac.
      • ibir1 Re: do forumowiczów 16.06.05, 16:35
        To co napisałaś jest wspaniałe. Dlaczego o tym piszę ? Bo znam takie osoby, na
        dość wysokich stanowiskach, które urodziły się w Żychlinie, tu chodziły do
        szkół, zdobywając wykształcenie aby dziś ukrywać swoje pochodzenie i miejsce
        urodzenia. Jest to okropne !
        • edmurphy Re: do forumowiczów 09.07.05, 02:49
          Fakt, to okropne, ze można tak źle mysleć o rodzinnym mieście. Nikt tu nikogo
          nie zatrzymuje, ale nawet z daleka można coś zrobić dla tego miasta. Nie pytaj
          co Żychlin zrobił dla ciebie, zrób coś dla Żychlina!
          To smutne, że wiele osób już stąd wyjechało. Nie myślę o tych, którzy wyjechali
          do Anglii itd., Większość z nich wróci. Ci pojechali głównie zarobić, spłacić
          długi, pomóc rodzinie. Myślę o tych, którzy stąd uciekają, bo nie mają tu
          żadnych perspektyw: ani pracy, ani rozywki, itd. itp. I to niestety smutny
          fakt. A więc przed nami wielkie zadanie: trzeba to zmienić. Alternatywą jest
          opustoszałe miasto. Szukajmy więc pomysłu na Żychlin!
          • adamari1 Re: do forumowiczów 15.07.05, 09:16
            Najbardziej przykre jest to, ze Zychlin przestal sie rozwijac - nie powstaja
            nowe inwestycje, a w kazdym razie nie na taka skale, aby spadl poziom bezrobocia
            i aby ludzie mieli mozliwosc normalnego zycia. Dlatego ja bylam zmuszona szukac
            pracy gdzie indziej. I mysle czasem, ze latwiej mi patrzec na Zychlin z
            sentymentem, kiedy wracam do niego na zasadzie odwiedzin, z bezpiecznej
            perspektywy braku problemow finansowych i poczucia, ze mnie sie ulozylo, niz
            gdybym musiala borykac sie ze stresem braku srodkow do zycia i braku perspektyw
            w razie, gdybym potencjalna zychlinska prace stracila.
            Jednoczesnie jasne jest, ze "posadzenie tylka" i nie robienie niczego, co
            mogloby sytuacje poprawic nie jest rewelacyjnym sposobem ani na Zychlin, ani na
            siebie samego. I dlatego ludzie zaczynaja wyjezdzac - szukajac gdzie indziej
            tego, czego, badzmy szczerzy, Zychlin nie jest im w stanie zaoferowac w obecnym
            czasie. I tego sie nie przeskoczy, dopoki to miasto nie wylamie sie ze
            stagnacji, dopoki nie znajda sie pieniadze na nowe inwestycje, dopoki nie
            zaistnieje tu przynajmniej minimalna szansa na rozwoj. Czlowiek lepiej zniesie
            czekanie, jesli wie, ze na horyzoncie cos sie dzieje, niz jesli pewien jest, ze
            horyzontu powinien szukac gdzie indziej.
            Przykre.
            • edmurphy Re: do forumowiczów 16.07.05, 01:07
              Mogę się tylko podpisać pod Twoją wypowiedzią adamari.Żychlin przestał się
              rozwijać i to trwa od oierwszej kadencji samorządu. Nie dość, że przestał się
              rozwijać to zaczął się zwijać. Są chwile w ciągu dnia, że miasto jest puste, na
              ulicach nie widać poł żywego człowieka, to taki efekt zewnętrzny "zwijania się"
              miasta. I zgadzam się, że główną przyczyną jest brak jakichkolwiek inwestycji,
              a nawet cienia zachęty dla tych, którzy mogliby zainwestować lub dla tych,
              którzy już zainwestowali w swoje mniejsze lub większe firmy. Dlatego, moim
              zdaniem, tak ważne dla nas są po pierwsze zbliżające się wybory do sejmu i
              zenatu, a jeszcze ważniejsze będą te do rady gminy. Wybierzmy w końcu ludzi
              mądrych i przedsiębiorczych, takich którzy potrafią działać z dobrym skutkiem i
              którzy to udowodnili już w swoim życiu.
              • art724 Re: do forumowiczów 17.07.05, 19:15
                CZego Żychlin nie ma a co jest b.potrzebne do tego aby miasto zaczęło się
                rozwijać,aby powstawały nowe inwestycje,miejsca pracy itp.itd.? Mała zagadka
                dla kandydatów na stanowisko burmistrza.Dotyczy też kandydatów na rajców
                miejskich.
                • ibir1 Re: do forumowiczów 18.07.05, 18:31
                  Obecnie Żychlin a nawet cała Gmina nie ma "odważnych", młodych i
                  wykształconych obywateli, którzy przejmą władzę w mieście. W tej chwili w
                  Żychlinie utworzyły się grupy partyjne ze starych wyjadaczy z rodowodem PZPR-
                  owskim i oni to dyktują kto ma być radnym, burmistrzem, prezesem, itp. A czy
                  nie nadszedł już czas aby z tym wreszcie skończyć ? Dziś potrzeba nam ludzi
                  mądrych, którzy potrafią ten stan zmienić ! Bierzcie przykład z innych miast i
                  gmin gdzie na tym najważniejszym fotelu zasiadają ludzie młodzi w wieku około
                  30 lat. Podam przykład może nietypowy ale ... Kto i w jakim wieku był nie tak
                  dawno Ministrem Rolnictwa ? Jeżeli mógł nim być taki młody człowiek to dlaczego
                  nie może być burmistrzem, radnym, prezesem itp. w takim samym wieku !!!!
                  Przecież młode wilki powinny rządzić stadem a nie stare ..........
                  • art724 Re: do forumowiczów 18.07.05, 21:15
                    Ibir!Dobrze ale jeszcze nie to.Pozdrawiam,
                  • ibir1 Re: do forumowiczów 19.07.05, 11:34
                    Dodam jeszcze, jezeli nie wszystko ! Proszę obejrzeć jaki mamy na wjeździe do
                    miasta, na końcu alei kasztanowej ...... - nie wiem jak to świństwo nazwać -
                    stary, zardzewiały herb na postumencie. Ciekawy jestem, kto za ten stan rzeczy
                    odpowiada ? Kasiorę się bierze, i to nie małą ! A reszta to ............... Jak
                    nas widzą tak nas traktują !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka