Gość: facet IP: *.scibor.math.uni.lodz.pl / 212.191.68.* 01.04.05, 20:10 Alepo co komu logiczne myślenie? Przecież od zawsze wiadomo, że łatwiej rządzić osłami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Łukasz Re: Sprawdzian na Politechnice IP: *.p.lodz.pl 01.04.05, 21:01 Najłatwiejszy sposób to wprowadzić egzamin wstępny i wtedy odbyłaby się dopiero selekcja. Szczerze mówiąc to matura łączona też jest jedną wielką ściemą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brokatowy ale jak tacy studenci zdają mature? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 22:20 jak według mnie, to nie problemem jest bak obowiazkowej matematyki na maturze, ale niewiarygodność ocen wystawianych na maturze. sam , kilka lat temu pisałem taki sprawdzian, i widziałem jak ludzie , ktorzy mieli na swiadectwie piatke z matematyki, na maturze druga, na tym sprawdzianie nie potrafili policzyc prostej granicy. To smutne, ale u nas nadal prawdziwa wiedza nie jest w cenie, a duzo bnardziej oplaca sie cwaniactwo i sciaganie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Sprawdzian na Politechnice - Zgierz pany! IP: 63.146.250.* 02.04.05, 02:52 Pare(dziesci) lat temu tez mnie w Zgierzu uczyli matmy. Ze skutkiem. Czas jakis, majac jeno tubylcze okazy z Politechniki do porownywania, uwazalem sie za matematycznego sredniaka, jako tako obcykanego w te klocki. Po upadku durnej komuny wyparowalem w swiat i mialem okazje zobaczyc programy nauczania matematyki we francuskich, niemieckich czy wrecz afrykanskich szkolach srednich. Od tej pory mam kompleksy niedouczonego ciemniaka. Jak do tego wypadnie mi czasem przeczytac w GW wypociny osoby niby to wyksztalconej, a bez zenady przyznajacej sie do olewania matematyki w szkole, krew z punktu zalewa. Niedaleko szukac - pare tygodni temu lewusowa minister publicznie i na pismie przyznala sie do oszustwa w postaci zrzynania zadan z matmy, dokonywanego zapewne w celu ochrony umyslu przed skazeniem logika i przemeczeniem. Nic dziwnego, ze jeszcze gorzej wsrod elektoratu obywatelki feminister. 99% spoleczenstwa nie umie policzyc prawdopodobienstwa wygranej w totolotka, (bo wypelniaja te kwitki i wyrzucaja pieniadze, durne prole!) a fura dzialaczy na niwie politycznej nie zdaje sobie sprawy, ze w zlotowce jest tylko sto groszy, bez rezerwy na socjalizm. Tu nie o matematyke chodzi tak naprawde, ale o elementarne zasady racjonalnego myslenia, sprawne liczenie na palcach i na prace rak wlasnych. Bez tego, choc czesto z dyplomem w garsci, wiekszosc naszych rodakow nadaje sie tylko na zasilek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garbaty Anioł Re: Sprawdzian na Politechnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 10:56 Jeśli ten test o niczym nie decyduje a jedynie ma sprawdzić ogólny poziom studentów to nikomu nie zależy na jego dobrym napisaniu !! Moj kolega 5 lat temu pisał na politechnice ten sam test... dostal zero punktow bo sie spieszyl gdzies i oddal pustą kartke. Dzis jest na 5 roku i jest najlepszym studentem !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek TAK, TAK, TAK! Przywrócić matmę na maturze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 22:14 Potem takie tłuki chodzą po tym świecie i nieumiejętność policzenia np. najprostszego procentu tłumaczą, że "matematyka to nie ich działka"... Krew człowieka zalewa. A głupoty z polskiego to każdy musi pisać :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: politechnika rok 1 Re: Sprawdzian na Politechnice IP: *.toya.net.pl 09.04.05, 22:35 Jestem na 1 roku na polibudzie i też pisałm ten test. Faktycznie był bardzo prosty ale tylko wtedy gdybym pisała go zaraz po maturze!!!!!! Ludzie kto normalny pamięta jakieś szczegóły po 3 miesiącach przerwy i nic nierobienia !!!! Dlatego uważam,że ten test nie jest wiarygodnyi nie powinno się najego podstawie oceniać ludzi na polibudzie. Ja sam nie napisałam go rewelacyjnie a w indeksie na pierwszy semestr z matematyki mam śliczną piateczkE!!! i co wy na to????? Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Sprawdzian na Politechnice 10.04.05, 15:24 Zgadzam się z Tobą. Niejedoktornie studenci dowiadują się o teście w dniu jego przeprowadzenia. Trudno pamiętać szczegóły liczenia tych nieszczęsnych granic czy wszystkie działania na logarytmach. Prawda jest taka że każdy to świetnie pamięta, ale do momentu wyników maturalnych; wraz z odpływem stresu maturalnego wiedza matematyczna/ biologiczna/ historyczna ustępuje miejsca poczuciu wolności i radości związanej z najdłuższymi wakacjami w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kee Re: Sprawdzian na Politechnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 16:13 tez sie zgadzam, co do ulotnosci szczególow ktore w godzinke mozna powtorzyc, gdyby to było potrzebne:]. pozatym co tu ma do rzeczy przywracanie matmy na maturze, przecież kazdy kto zdawał na politechnike zdawał maturę z tego przedmiotu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Sprawdzian na Politechnice IP: *.toya.net.pl 28.05.05, 19:22 z tego co się orientuję to ten sprawdzian opiera się w 80% na znajomości wzorów, a na maturze można było mieć tablice matem., więc nie oceniajmy wiedzy studentów po znajomości suchych regułek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: Sprawdzian na Politechnice IP: 80.51.227.* 28.05.05, 21:17 Napisałem maturę bez użycia tablic matematycznych. Matematyki do wkucia naprawdę nie jest dużo... choć może to subiektywne bardzo odczucie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: Sprawdzian na Politechnice IP: 80.51.227.* 28.05.05, 21:10 To mi się podoba - podsumowanie które licea najlepiej wypadają na tym teście. Zamiast głupich statystyk o ilości osób, które dostały się na studia na prywatnych "uczelniach", realne dane o poziomie studentów. I wcale nie mówię tak dlatego, że moje liceum jest na 2. miejscu :) Odpowiedz Link Zgłoś