Dodaj do ulubionych

Przebudowa drog przy Rynku Baluckim

IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.02, 11:40
Witam

Przeczytajcie:

wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=886153&dzial=lol0003

Powiem tyle. NARESZCIE!!!!

Pozdrawiam, MarcinK

PS Jednak widac z tego, ze plotki o powrocie do dawnego ukladu komunikacyjnego
i przeniesieniu krancowki tramwajow podmiejskich (po likwidacji torowiska
na Polnocnej) na Balucki Rynek sie nie sprawdzaja. A moze krancowka
na Polnocnej zostanie i tramwaje bedea wyjezdzac we Franciszkanska/Kilinskiego
i dalej np do Pomorskiej?

MK
Obserwuj wątek
    • geograf Re: Przebudowa drog przy Rynku Baluckim 20.06.02, 15:48
      Dobrze, ze coś z tym zrobiono. Nareszcie, bo tamto miejsce to istna tragedia.

Jednak mam kilka watpliwości (wiem, czepiam się szczegółów). Po pierwsze, w GW napisano tak:
      "Nowością, na którą muszą się przygotować kierowcy, jest zmiana organizacji ruchu na przecznicach ul. Zgierskiej. Ulica Limanowskiego stanie się drogą jednokierunkową, prowadzącą w stronę ul. Zachodniej, a ul. Org. WiN przejmie ruch w drugą stronę."

Na obrazku dołaczonym do artykułu w gazecie "papierowej" zaznaczono drogi jednokierunkowe jako ul. Zawiszy i ul. Bałucki Rynek (albo przedłużenie Org. WiN jak kto woli).

W zwiazku z tym mam pytanie:
      która wersja jest prawdziwa? W tej pierwszej w gre wchodzi chyba wyrzucenie linii 5 z okolic Bałuckiego Rynku, w tej drugiej- korki i niepotrzebne zatrzymywanie autobusów przy ul. Dolnej.

Czy ktoś ma jasne i ostateczne informacje dot. tego remontu??
      • Gość: barnaba Re: Przebudowa drog przy Rynku Baluckim IP: 2.4.STABLE* / 10.120.17.* 20.06.02, 23:02
        > "Nowością, na którą muszą się przygotować kierowcy, jest zmiana organizacji ruc
        > hu na przecznicach ul. Zgierskiej. Ulica Limanowskiego stanie się drogą jednoki
        > erunkową, prowadzącą w stronę ul. Zachodniej, a ul. Org. WiN przejmie ruch w dr
        > ugą stronę."
        >
        > Na obrazku dołaczonym do artykułu w gazecie "papierowej" zaznaczono drogi jedno
        > kierunkowe jako ul. Zawiszy i ul. Bałucki Rynek (albo przedłużenie Org. WiN jak
        > kto woli).
        >
        > W zwiazku z tym mam pytanie:
        > która wersja jest prawdziwa?

Prawdopodobnie ta, w której jako ulice jednokierunkowe są przewidziane
        przedłużenia ul. Zawiszy i Organizacji WiN otaczające targowisko na Bałuckim
        Rynku. Zrobienie drogi jednokierunkowej z ul. Limanowskiego jest:
        1. Całkowicie pozbawione sensu - tak jak piszesz wymagałoby wyrzucenia "piątki",
        dla której przebudowano rozjady na pl. Kościelnym.
        2. Najprawdopodobniej błędem dziennikarzy - ul. Organizacji WiN nie miałaby
        szansy przejąć ruchu w drugą stronę, gdyż po prostu nie dochodzi do Zachodniej, a
        jej ewentualne przebicie wymagałoby wyburzenia kilku kamienic

>W tej pierwszej w gre wchodzi chyba wyrzucenie lin
        > ii 5 z okolic Bałuckiego Rynku, w tej drugiej- korki i niepotrzebne zatrzymywan
        > ie autobusów przy ul. Dolnej.

Korki i owszem - dlatego sensowniejsze byłoby rozwiązanie odwrotne: ul.
        Organizacji WiN w kierunku Zacodniej, ul. Zawiszy w kierunku Łagiewnickiej.
        Ale dlaczego autobusy miałyby zatrzymywać się przy Dolnej?

> Czy ktoś ma jasne i ostateczne informacje dot. tego remontu??

Niestety nie mam - to jedynie moje domysły :(
        • geograf Re: Przebudowa drog przy Rynku Baluckim 20.06.02, 23:25
          Gość portalu: barnaba napisał(a):

>
          > Korki i owszem - dlatego sensowniejsze byłoby rozwiązanie odwrotne: ul.
          > Organizacji WiN w kierunku Zacodniej, ul. Zawiszy w kierunku Łagiewnickiej.
          > Ale dlaczego autobusy miałyby zatrzymywać się przy Dolnej?
          >

Kto choc raz przejeżdżał przez ul. Bałucki Rynek (badź przedłużenie Org. WiN) w dzień targowy ten wie:)
          • Gość: barnaba Re: Przebudowa drog przy Rynku Baluckim IP: 2.4.STABLE* / 10.120.17.* 21.06.02, 21:35
            geograf napisał(a):

> Kto choc raz przejeżdżał przez ul. Bałucki Rynek (badź przedłużenie Org. WiN) w
            > dzień targowy ten wie:)

Parę razy się zdarzyło, ale zatkane było przedłużenie ul. Organizacji WiN (i to
            na amen) oraz Zawiszy. Na Łagiewnickiej nie było tak źle - w każdym razie autobus
            zatrzymywał się nie przy Dolnej, lecz najwcześniej przy remontowanym (od lat)
            szpitalu im. H. Wolf. Myślisz, że po remoncie i wprowadzeniu wersji, o której
            piszesz będzie aż tak fatalnie :( ?

Swoją drogą będzie zabawnie. Autobus będzie jechał Łagiewnicką, skręcał w lewo w
            Zawiszy, następnie w prawo w Zgierską (na wprost nie przejedzie - zakaz ruchu
            pojazdów o szerokości pow. 2 m), a następnie w lewo w jednokierunkowy dojazd do
            Limanowskiego... Z powrotem: Z Limanowskiego w lewo w Zgierską, później w prawo w
            Organizacji WiN, w lewo w Łagiewnicką... Jeśli to prawda, to ten, który to
            wymyślił powinien dostać anty-Nobla.
            • geograf Re: Przebudowa drog przy Rynku Baluckim 21.06.02, 21:55
              Gość portalu: barnaba napisał(a):

> Parę razy się zdarzyło, ale zatkane było przedłużenie ul. Organizacji WiN (i to
              >
              > na amen) oraz Zawiszy. Na Łagiewnickiej nie było tak źle - w każdym razie autob
              > us
              > zatrzymywał się nie przy Dolnej, lecz najwcześniej przy remontowanym (od lat)
              > szpitalu im. H. Wolf. Myślisz, że po remoncie i wprowadzeniu wersji, o której
              > piszesz będzie aż tak fatalnie :( ?
              >

Xle mówisz. Dolna jest równoległa do Łagiewnickiej, wioęc autobus koło niej nie przejeżdża. Przy dawnym szpitalu nie ma przystnkau, jest kawałeczek wczesniej....

> Swoją drogą będzie zabawnie. Autobus będzie jechał Łagiewnicką, skręcał w lewo
              > w
              > Zawiszy, następnie w prawo w Zgierską (na wprost nie przejedzie - zakaz ruchu
              > pojazdów o szerokości pow. 2 m), a następnie w lewo w jednokierunkowy dojazd do
              >
              > Limanowskiego...

Gwoli czepiania się błędów;) Już teraz autobus z Łagiewnickiej skręca w PRAWO w Zawiszy i JUŻ TERAZ skręca w praw w Zgierska i w lewo w TO COŚ;) więc do miasta bez zmian:)

Z powrotem: Z Limanowskiego w lewo w Zgierską, później w prawo
              > w
              > Organizacji WiN, w lewo w Łagiewnicką... Jeśli to prawda, to ten, który to
              > wymyślił powinien dostać anty-Nobla.

Hm...wiesz, uważam, że to może przynieśc nawet lekkie polepszenie...przede wszystkim ze względu na zwiększenie przepustowości dróg jednokierunkowych...
              ale może się mylę??
              • Gość: Ł.S. Re: Przebudowa drog przy Rynku Baluckim IP: *.toya.net.pl 21.06.02, 22:06
                geograf napisał(a):

> Dolna jest równoległa do Łagiewnickiej,

A maki są zielone i Szwecja leży w Afryce... :)

Ł.S.
                • geograf Re: Przebudowa drog przy Rynku Baluckim 21.06.02, 22:10
                  Gość portalu: Ł.S. napisał(a):

> geograf napisał(a):
                  >
                  > > Dolna jest równoległa do Łagiewnickiej,
                  >
                  > A maki są zielone i Szwecja leży w Afryce... :)
                  >
                  > Ł.S.

Hmmm..musze sięgnac po mapę...
                  No tak:( Sorry, pomyliłem z Ceglana:/

A z tymi Makami to wszystko jest możliwe!!
                  Ach ta dzisiejsze inżynieria genetyczna;)
                  • zamek Re: Przebudowa drog przy Rynku Baluckim 21.06.02, 22:52
                    geograf napisał(a):

> A z tymi Makami to wszystko jest możliwe!!
                    > Ach ta dzisiejsze inżynieria genetyczna;)
                    O, nie! Żadnych interwencji genetycznych w Maczki! NIE
                    POZWOLĘ!!!!!
                    (wiecie, dlaczego... :)))) )
              • Gość: barnaba Re: Przebudowa drog przy Rynku Baluckim IP: 2.4.STABLE* / 10.120.17.* 21.06.02, 22:11
                geograf napisał(a):

> Xle mówisz. Dolna jest równoległa do Łagiewnickiej, wioęc autobus koło niej nie
                > przejeżdża.

Dolna jest prostopadła do Łagiewnickiej (wzdłuż niej prowadzą tory tramwajowe
                dla "trójki"), łączy Łagiewnicką ze Zgierską.

>Przy dawnym szpitalu nie ma przystnkau, jest kawałeczek wczesniej.
                > ...

W rzeczy samej, ale nie chodziło mi o przystanek, ale o początek korka.

> Gwoli czepiania się błędów;) Już teraz autobus z Łagiewnickiej skręca w PRAWO w
                > Zawiszy i JUŻ TERAZ skręca w praw w Zgierska i w lewo w TO COŚ;) więc do miast
                > a bez zmian:)

Wiem jak jest teraz, tylko że miałem nadzieję, że rozwiązanie to przy okazji
                remontu zostanie zmienione. Dzisiaj autobus oczekujący na możliwość skrętu w "to
                coś" dość skutecznie blokuje ruch na Zgierskiej.
                Przepraszam za błąd, rzeczywiście skręca w PRAWO z Łagiewnickiej w Zawiszy...

> Z powrotem: Z Limanowskiego w lewo w Zgierską, później w prawo
                > > w
                > > Organizacji WiN, w lewo w Łagiewnicką... Jeśli to prawda, to ten, który to
                >
                > > wymyślił powinien dostać anty-Nobla.
                >
                >
                > Hm...wiesz, uważam, że to może przynieśc nawet lekkie polepszenie...przede wszy
                > stkim ze względu na zwiększenie przepustowości dróg jednokierunkowych...
                > ale może się mylę??

Może i tak, ale odwrócenie kierunków ruchu na odcinkach ul. Zawiszy i Organizacji
                WiN byłoby, moim zdaniem, rozwiązaniem lepszym. Wyeliminowałoby idiotyczny
                lewoskręt ze Zgierskiej w "to coś", zamieniając je na, mniej blokujący ruch,
                prawoskręt.

pozdrawiam
                • Gość: MarcinK Re: Przebudowa drog przy Rynku Baluckim IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.02, 22:32
                  Witam

Przemyslalem sprawe i chyba wiem jak to ma wygladac. Otoz Limaowskiego
                  ma byc jednokierunkowa od Zgierskiej do Lagiewnickiej. Wynika to z faktu, iz
                  Limanowskiego pomiedzy Zgierska i Zachodnia jezdza tramwaje i w momencie,
                  gdy jedzie tramwaj od Zachodniej do Zgierskiej samochody ciezarowe i autobusy
                  jadace od Zgierskiej do Zachodnie nie moga sie zmiescic z tramwajem na szerokosc
                  - dlatego teraz autobus skreca z Limanowskiego w prawo w Zgierska i zaraz w lewo
                  w "to cos" - zeby ominac waskie gardlo. Jezeli teraz zapewni sie droznosc ulicy
                  Balucki Rynek (przedluzenie Org. WIN pomiedzy Lagiewnicka i Zgierska) to
                  gdy bedzie ona jednokierunkowa od Lagiewnickiej ku Zgierskiej autobu pojedzie
                  tamtedy, skreci w lewo w Zgierska i zaraz w prawo w "to co" ku Zachodniej.
                  Teraz jezdzi tak wiele samochodow gdy nie toczy sie handel na rynku i da sie
                  tamtedy przejechac.

Pozdrawiam, MarcinK
    • Gość: barnaba Re: Przebudowa drog przy Rynku Baluckim IP: 2.4.STABLE* / 10.120.17.* 20.06.02, 18:56
      > PS Jednak widac z tego, ze plotki o powrocie do dawnego ukladu komunikacyjnego
      > i przeniesieniu krancowki tramwajow podmiejskich (po likwidacji torowiska
      > na Polnocnej) na Balucki Rynek sie nie sprawdzaja. A moze krancowka
      > na Polnocnej zostanie i tramwaje bedea wyjezdzac we Franciszkanska/Kilinskiego
      > i dalej np do Pomorskiej?

Obawiam się, że jedno drugiemu nie będzie przeszkadzać. Krańcówkę na Północnej
      zlikwidują, a tramwaje skierują gdziekolwiek - choćby do Placu Wolności :(
    • hubar Re: Przebudowa drog przy Rynku Baluckim 21.06.02, 00:11
      Jak ja się strasznie cieszę, bo ten fragment jest tragiczny!!!
      Mam nadzieję że to w dużym stopniu odciąży skrzyżowanie Zachodnia/Ogrodowa.

pozdrowy
    • hubar Re: Przebudowa drog przy Rynku Baluckim 25.06.02, 11:46
      Dorzucm coś nowego:

lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/184835.html

pozdrowy
      • geograf Re: Przebudowa drog przy Rynku Baluckim 25.06.02, 12:37
        I znowu popełniono bład!!
        "Kolejna ważna zmiana dotyczy ul. Limanowskiego, która w stronę Zachodniej będzie jednokierunkowa. W przeciwną stronę kierowcy będą jeździć ul. Organizacji WiN. "

Czy ktoś może mi wytłumaczyc jakim sposobem, dziennikarze z dwóch różnych gazet, popełnili podobne błędy??
        • Gość: MarcinK Re: Przebudowa drog przy Rynku Baluckim IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.02, 13:47
          Witam

Pytanie powinno brzmiec: "kto od kogo spisywal?" ;-)))

Pozdrawiam, MarcinK
    • geograf Re: Przebudowa drog przy Rynku Baluckim 13.08.02, 11:19
      w czwartek (16.08) prace przechodzą do drugiego etapu- zostanie zamknięty spory kawałek miasta...
      ciekawe jak wytyczą objazdy, zwłaszcza autobusów, chociaż już mogę się domyślić.
      I podstawowe pytanie!! Czy Limanowskiego na odcinku Zgierska-Zachodnia będzie jednokierunkowa?? Bo jak na razie wszystkie gazetyz uporem maniaka informują o takim fakcie...
      może tramwaj w strone Teofilowa będzie miał wydzielony pas ruchu na tym krótkim odcinku??:)

Oto link:
      lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/198771.html
      • Gość: barnaba Re: Przebudowa drog przy Rynku Baluckim IP: 2.4.STABLE* / 10.120.17.* 13.08.02, 16:42
        geograf napisał:

> w czwartek (16.08) prace przechodzą do drugiego etapu- zostanie zamknięty
        spory
        > kawałek miasta...
        > ciekawe jak wytyczą objazdy, zwłaszcza autobusów, chociaż już mogę się
        domyślić

65 - Julianowską i Zgierską
        95 - przez pl. Kościelny i kawałek Łagiewnickiej.
        szczegóły w telegazecie "trójki" str. 600 lub pod adresem
        www.mpk.lodz.pl/data/rozklady/rozklady_f.html
        > I podstawowe pytanie!! Czy Limanowskiego na odcinku Zgierska-Zachodnia będzie
        j
        > ednokierunkowa?? Bo jak na razie wszystkie gazetyz uporem maniaka informują
        o
        > takim fakcie...
        > może tramwaj w strone Teofilowa będzie miał wydzielony pas ruchu na tym
        krótkim
        > odcinku??:)

Mam nadzieję, że nie, bo byłaby to bzdura do kwadratu. Nie licząc kawałka przy
        Zgierskiej, torowisko biegnie środkiem ulicy. Może dziennikarze mają na myśli
        ulicę po południowej stronie Bałuckiego Rynku - tylko, że to chyba dalszy ciąg
        ul. Zawiszy?

pozdrawiam
        • Gość: MarcinK Re: Przebudowa drog przy Rynku Baluckim IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.02, 17:48
          Witam

Limanowskiego ma byc jednokierunkowa od Zgierskiej do Lagiewnickiej.

Pozdrawiam, MarcinK
      • hubar Raport 13.08.02, 18:19
        Dziś pojechałem, ale mało co widać. Ciężki sprzęt już jest i rozpoczyna się
        kopanie.
        • geograf Re: Raport 13.08.02, 21:33
          A swoją drogą ja jestem ciekaw czego innego.
          Firma Unidro zapowiada, że torowisko położy tam metodą nie znaną dotychczas w Łodzi..
          ciekawe co to za metoda...
          ktoś wie???
          • zamek Re: Raport 15.08.02, 14:29
            geograf napisał:

> A swoją drogą ja jestem ciekaw czego innego.
            > Firma Unidro zapowiada, że torowisko położy tam metodą
            nie znaną dotychczas w Ł
            > odzi..
            > ciekawe co to za metoda...
            > ktoś wie???
            Myślę, że ziszcza się idea magleva w Łodzi ;))
            • geograf Re: Raport 15.08.02, 19:41
              hmmmm...
              ciekawe jak będą się poruszać te tramwaje po reszcie miasta ;)
              • Gość: milotram linia 5 IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 23.08.02, 19:04
                zastanawia mnie jeden fakt skoro limanowskiego bedzie jednokierunkowa to znikną
                stamtą d tramwaje ( linia5).dalej na polnocnej planowane jest zlikwidowanie
                torów .to w takim razie jakbędzie porszala sie 5 po tych przebudowach
                1. nie skreci w limanowskiego
                2,nie skręci w pólnocnna
                to jak dojedzie na teofilow
                niby moze skrecic w pomorska ale nie ma skretu na polnoc z legionów w kierunku
                zachodniej - to znaczylo by ze 5 musiałaby pojechac dalej legionow do
                włokniarzy i dalej włokniarzy na własciwą trase
                • zamek Re: linia 5 23.08.02, 19:37
                  Myślę, że ponieważ tory na tym odcinku Limanowskiego leżą
                  dość blisko północnej skrajni jezdni, uda się utrzymać
                  dwukierunkowość tramwaju i 5 trasy nie zmieni. Weź pod
                  uwagę, że od Zgierskiej odgałęzia się krótki łącznik po
                  łuku do Limanowskiego. Nie sądzę, aby miał być
                  zlikwidowany - raczej pójdzie nim ruch w kierunku
                  Zachodniej, a Limanowskiego od ujścia tegoż łącznika do
                  Zachodniej (i oczywiście dalej) będzie jednak dwukierunkowa.
                  Pozdrawiam
                  • geograf Re: linia 5 23.08.02, 22:32
                    na pewno to jest jakiś błąd dziennikarski..
                    5-tka moim zdaniem będzie jeździła na tej trasie co teraz- przecież nie po to rpzebudowywano cały Plac Kościelny rok temu żeby później robić z niego nieużytek...
                    • zamek Re: linia 5 23.08.02, 22:49
                      Geo, a ja Ci jeszcze raz z uporem maniaka przypomnę casus
                      Rudzkiej i to, że dla Strawy i jego zgrai nie ma takiej
                      kasy, którj nie da się zamienić w gówno.
                      • geograf Re: linia 5 23.08.02, 22:55
                        oj...
                        Zamku...
                        no ale chyba koszty trakcji, a koszty przebudowy są inne...

poza tym- pomyśl czasami pozytywnie o MPK..
                        nie mówię żeby na okrągło...ale raz na długi czas??
                        • zamek Re: linia 5 23.08.02, 23:03
                          Geo mój luby, o MPK to ja myślę z nieustającą czułością
                          (a jak przestaję myśleć, to mi rozkoszny zgrzyt na
                          skrętach przy Żwirki przypomina), natomiast ze słodką i
                          bezbrzeżną nienawiścią rozsmakowuję się w myślach o
                          Wydziale Komunikacji UMŁ, bo to wszakże jego działka
                          wszystko... Nie sądzę, aby Plac Kościelny po 2 latach
                          szedł na rozkurz, ale nie ma takiej niegospodarności i
                          krótkowzroczności, którą Strawa & Co. nie mogliby się
                          popisać.
                          Pozdrawiam
                          • geograf Re: linia 5 23.08.02, 23:05
                            mam pytanie- czy komunikacja miejska tez została objęta jakimś śmiesznym okresem przejściowym przy okazji wstępowania do UE ??

pozdrawiam
                    • Gość: Ł.S. Re: linia 5 IP: *.toya.net.pl 26.08.02, 15:22
                      geograf napisał:

> na pewno to jest jakiś błąd dziennikarski..
                      > 5-tka moim zdaniem będzie jeździła na tej trasie co teraz.

I na tym kończymy dywagacje, bo tak w rzeczywistosci będzie!

Pozdrawiam,
                      Ł.S.
                • Gość: MarcinK Re: linia 5 IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.02, 22:41
                  Witam

Nie czytasz dokladnie tego co podaje prasa. Otoz Limanowskiego ma
                  byc jednokierunkowa nie DO Zachodniej tylko W KIERUNKU Zachodniej
                  na odcinku Lagiewnicka, Zgierska.

Pozdrawiam, MarcinK
                  • geograf Re: linia 5 23.08.02, 22:49
                    no ale odcinek o którym mówisz jest nazwany ulicą Zawiszy....
                    • Gość: MarcinK Re: linia 5 IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.02, 12:23
                      Witam

Jestes pewien??? Mieszkalem tam sporo lat i zawsze wiedzialem, ze
                      Zawiszy zaczyna sie od Lagiewnickiej, a jej nie przecina.
                      Bede to musial sprawdzic na miejscu.

Pozdrawiam, MarcinK
                      • geograf Re: linia 5 24.08.02, 23:37
                        Mogą być problemy z ustaleniem tego, bo rpzy tym odcinku nie ma żadnego budynku...

Poza tym- nawet w GW zaznaczyli ten kawałek jako ulicę Zawiszy...
                        chociaż im chyba nie można wierzyć..:/
                        • zamek Re: linia 5 25.08.02, 11:28
                          Na mój rozum wygląda to tak: numeracja na Limanowskiego
                          zaczyna się od Zgierskiej. Poszczególne pierzeje
                          Bałuckiego Rynku są utworzone przez okalające go ulice:
                          Zgierską, WiN (? - tu nie jestem pewien), Łagiewnicką
                          i... Chyba jednak Zawiszy, ponieważ Zgierska leży w osi
                          wyznaczonej przez Piotrkowską i Nowomiejską, a więc
                          historycznie głównej arterii miasta. Żadna ulica (poza
                          Sieradzką, ale ta znajduje się na południe od Górnego
                          Rynku - Plac Leonarda, czyli obecny Niepodległości, nie
                          posiadał wówczas urbanistycznego znaczenia) tej osi nie
                          przecina, więc dlaczego miałaby to czynić Limanowskiego.
                          Z tego względu uważam, że południową pierzeją Bałuckiego
                          Rynku jest ulica Zawiszy.
                          Może Flipy coś na ten temat rzekną?
                          Pozdrawiam
                          • Gość: Ł.S. Re: linia 5 IP: *.toya.net.pl 26.08.02, 15:19
                            zamek napisał:

> Z tego względu uważam, że południową pierzeją Bałuckiego
                            > Rynku jest ulica Zawiszy.

Dobre, właśnie odkryłeś Amerykę w konserwach. :)

Pozdrawiam,
                            Ł.S.
          • Gość: Ł.S. Re: Raport IP: *.toya.net.pl 23.08.02, 20:06
            geograf napisał:

> A swoją drogą ja jestem ciekaw czego innego.
            > Firma Unidro zapowiada, że torowisko położy tam metodą nie znaną dotychczas w
            Ł
            > odzi..
            > ciekawe co to za metoda...
            > ktoś wie???

Ta nowa technologia to patent koncernu "Sika" (można coś o tym znaleźć na
            www.sika.com.pl ). Szyny będą standardowe - Ri60N.

Pozdrawiam,
            Ł.S.
    • hubar Niedoróbka 31.10.02, 10:49
      Wczoraj przejechałem się tamtędy. Bardzo mi się podoba układ jaki tam wykonano.
      po dwa pasy ruchu, nie ma tych kocich łbów, są światła ale niestety znów
      jest "ale".
      Mianowicie wszystko fajnie, połaczono z już wykonaną cząscią Zgierskiej (od
      Północnej do Placy Kościelnego) natomias w drugą stronę (Rynek na Dolnej)
      został... spieprzony. Jak to jest że tuż obok remizy trażackiej zabrakło raptem
      5m asfaltu aby dokończyć modernizację. Dlatego wszyscy zmotoryzowani, jadąc w
      kierunku północnym Zgierską, nie rozpędzajcie się, nie podziwiajcie równej
      nawierzchni, na końcu czaka niemiła niespodzianka!!

Kto za to odpowiada?
      • Gość: MarcinK Re: Niedoróbka IP: proxy / 126.97.1.* 31.10.02, 11:20
        Witam

Z tego co wiem to Zgierska miała być właśnie przebudowana do Flisackiej.
        Takie były plany. Nie wiem dlaczego.
        Może planowana jest modernizacja węzła Zgierska-Zachodnia z przylagłościami
        (Dolna, Flisacka, Goplańska i rynek) i dlatego tak to na razie zostawiono.

Pozdrawiam, MarcinK
        • Gość: barnaba Re: Niedoróbka IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.17.* 31.10.02, 13:52
          Gość portalu: MarcinK napisał(a):

> Witam
          >
          > Z tego co wiem to Zgierska miała być właśnie przebudowana do Flisackiej.
          > Takie były plany. Nie wiem dlaczego.

Może chodziło o to, by zachować wygodny wyjazd dla straży pożarnej w czasie
          remontu?

> Może planowana jest modernizacja węzła Zgierska-Zachodnia z przylagłościami
          > (Dolna, Flisacka, Goplańska i rynek) i dlatego tak to na razie zostawiono.

Faktycznie, coś takiego jest w planach, ale nie wiem czy chodzi o wymianę
          nawierzchni i generalną przebudowę, czy tylko o zainstalowanie świateł.

pozdrawiam
      • michael00 Re: Niedoróbka 31.10.02, 17:28
        hubar napisał:

> Wczoraj przejechałem się tamtędy. Bardzo mi się podoba układ jaki tam
        wykonano.
        >
        > po dwa pasy ruchu,

Ale handlarzom nie bardzo się podoba i parkują sobie jak parkowali przedtem
        blokując np. jedyny pas do skrętu.

> są światła

A ile jest w Łodzi sygnalizacji? Przekroczyliśmy już 200?
        • Gość: Marcink Re: Niedoróbka IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.02, 20:19
          Jak zwykle handlarzom i rynkowi mówię WON!!!
          WON śmierdziele z ulicy, a najlepiej z rynku też.

MarcinK
          • Gość: michał Re: Niedoróbka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.02, 15:09
            No to się popisałeś tolerancją. Obraziłeś wielu ludzi. O to Ci chodziło?
            • Gość: MarcinK Re: Niedoróbka IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 19:19
              A niech będzie, że obraziłem, i że jestem nietolerancyjny ale dla:
              handlarzy szczających za własne stragany (widziałem),
              handlarzy z rozsypującyhc się i brudnych (co mydło za drogie?) i
              brudnych obleśnych bud, dla stosów śmieci walających sie po sobocie
              po okolicach rynku (wlatujacych z wiatrem na moje podwórko),
              dla kretynów rozjeżdżających cieknącymi olejem Żukami, wszystkie okoliczne
              trawniki,
              dla matołów parkujących swoje obleśne i brudne (!!!) pojazdy pod zakazami
              i na chodnikach, tak, że pieszy musi brnąć w błocie mówię WON!!!
              I żadnej tolerancji dla dewastacji, brudu i smrodu. Jak lubisz to sobie
              sam toleruj brud.
              Zobacz jak wygląda rynek przy Zielonej/Kościuszki.
              A wiesz, że przed wojną to handlując na rynku musiałeś wóz i konia
              odprowadzić na praking? A nie tak jak teraz trzymać pojazdy (bo nie nazwę
              tych brudasów samochodami) przy dupie!
              Jak tacy kulturalni i wrażliwi ci kupcy to niech sobie estetczne hale
              postawią lub choć wyczyszczą swoje budy!

MarcinK
    • Gość: barnaba plusy "niedoróbki" :) IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.17.* 04.11.02, 16:43
      Niedoróbka- czyli pozostawienie dziurawej kostki na krótkim odcinku ma jedną
      wielką zaletę. Skutecznie odstrasza różnych baranów od wjechania na pełnym
      gazie na dwupasmowy odcinek Zgierskiej- znakiem podporządkowania wielu
      kierowców się nie przejmuje, a dziury i wyboje wymuszają ostre hamowanie
      zapobiegając wypadkom :)

pozdrawiam
    • hubar Zgierska od jutra otwarta dla kierowców 29.10.03, 10:53
      Przebudowana ulica Zgierska (na odcinku od ul. Flisackiej do ul. Dolnej) będzie
      od jutra otwarta dla kierowców. Pojutrze ciężki sprzęt zniknie spod wiaduktu na
      ul. Pabianickiej (od al. Włókniarzy do Leszczowej).

Na Zgierskiej drogowcy położyli nową nawierzchnię, na skrzyżowaniach z ul.
      Dolną i Flisacką stanęły sygnalizacje świetlne. Na jezdni ul. Zachodniej,
      prowadzącej w stronę centrum wyznaczono pasy dla skręcających w lewo i
      zawracających oraz wysepki autobusowe przy przystankach.

(mp.) - Dziennik Łódzki
      lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/311579.html
      • geograf Re: Zgierska od jutra otwarta dla kierowców 29.10.03, 19:55
        nareszcie koniec remontów..nareszcie.
        ciekawe co w przyszłym roku drogowcy nam zgotują..zapewne na początku roku
        dowiemy się na ile starczy pieniędzy
        • yarro Re: Zgierska od jutra otwarta dla kierowców 29.10.03, 23:39
          Geo, ja myślę by nam jak najwięcej gotowali :)

Wiele ulic i wiaduktów w Łodzi wymaga natychmiastowego remontu...
          • mamadoo Re: Zgierska od jutra otwarta dla kierowców 29.10.03, 23:58
            Świetnie, świetnie ale nawiązując do wątku ul.Północnej to czy ktoś o tej
            koszmarnej likwidacki torów?
            Znówu chcą likwidować jak przed reformą.I oczywiście, żadnych nowych torów. NA
            Olechów? Może w przyszłej dekadzie...
            Nie pozwólmy zlikwidować Północnej! I Cmentarnej ze Srebrzńską !
            Mogę się na ochotnika przykuć do torów!
            • Gość: luki Re: Zgierska od jutra otwarta dla kierowców IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 30.10.03, 00:05
              mamadoo napisał:

> Nie pozwólmy zlikwidować Północnej! I Cmentarnej ze Srebrzńską !
              > Mogę się na ochotnika przykuć do torów!

OK, to gdzie Cię szukać w razie jakiejś akcji? :)

luki

• mamadoo Re: Zgierska od jutra otwarta dla kierowców 30.10.03, 00:19
                No może z tym przykuwaniem się trochę sie zagalopowałem, ale pamiętam jak z
                pewnymi ludźmi parę lat temu całkiem ciekawe akcje wychodziły. Choć właściwie
                gdyby już nic innego nie możnaby uczynić to czemu nie podejmować
                takich"spektakularnych" akcji...Może wtedy by to zadziałało...
                oto mój adres - mamadoo@interia.pl, proszę coś skrobnąć, ochoczo rozwinę tak
                enigamtycznie rozpoczęty wątek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka