Dodaj do ulubionych

Wykolejenie tramwaju na Mickiewicza

05.04.05, 15:37
Dzis jadac Ko[ciuszki widzialem wykolejony, a wlasciwie przewrocony na slup
tramwaj (chyba linii 8). Co sie tam dokladnie stalo?
Obserwuj wątek
    • geograf Re: Wykolejenie tramwaju na Mickiewicza 05.04.05, 16:18
      Ukalo robił zdjęcia.
      8-ka wyskoczyła z szyn prawie na środku skrzyżowania, drugi wagon uderzył w słup trakcyjny. Urwał się jakiś wał...nie znam się na tym:-)

Ciekawe co będzie opficjalnym powodem wypadku.
      Grudka śniegu?
      Kamień?
      Samoistne odkręcenie śrubki?
      A może to mechanicy ukradli jakieś części?
      Czekam z niecierpliwością, wraz z paznokciami!
      • Gość: łażej Re: Wykolejenie tramwaju na Mickiewicza IP: *.retsat1.com.pl 05.04.05, 16:27
        Nie wiem czy do końca koresponduje to z duchem czasu i powagą okresu, który
        teraz przeżywamy, ale traktuję to jako przejaw papieskiego poczucia humoru
        znajdującego wyraz w bardzo nieoczekiwanych miejscach i sytuacjach.

Z głównej strony MPK - przesłanie Jana Pawła II dla pasażerów łódzkiego MPK.

www.mpk.lodz.pl/uig/foto.jpg
        • pawel-strzalka Re: Wykolejenie tramwaju na Mickiewicza 05.04.05, 16:29
          świetne :D
        • geograf Re: Wykolejenie tramwaju na Mickiewicza 05.04.05, 16:33
          Bosssskie!
          Powinno to wisieć nad każdymi drzwiami. Najalepiej na zmianę z "Porzućcie nadzieję, Wy wszyscy którzy tu wchodzicie" :]
        • topjes MEGA ROTFL! :))) 05.04.05, 17:20
          > www.mpk.lodz.pl/uig/foto.jpg

Trafili w dziesiątkę :)))

pzdr
          topjes
      • Gość: J.S. Re: Wykolejenie tramwaju na Mickiewicza IP: *.uni.lodz.pl 05.04.05, 16:54
        Wal Kardana. Jesli urwie sie od przedniej strony potrafi uniesc wagon do gory i
        go wykoleic.
        • ukalo Re: Wykolejenie tramwaju na Mickiewicza 05.04.05, 16:55
          Gość portalu: J.S. napisał(a):

> Wal Kardana. Jesli urwie sie od przedniej strony potrafi uniesc wagon do gory i
          >
          > go wykoleic.

Taką wersję zdarzeń (chyba za Nadzorem Ruchu) mówił mi Dziki.
          • Gość: Nataniel Wał Kardana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.05, 13:20
            Temat może nieco odgrzany ale dla ciekawskich znalazłem coś takiego

transportszynowy.200.pl/kardan.html
            Pozdrawiam
            • Gość: Bart Wał Kardana naonczas był chyb jedynym nieopatentow IP: *.mnc.pl 20.08.05, 15:42
              anym przegubem chyba.
              • Gość: Nataniel Re: Wał Kardana naonczas był chyb jedynym nieopat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.05, 11:18
                Co racja to racja.....

POzdrawiam
                Nataniel
    • ukalo Re: Wykolejenie tramwaju na Mickiewicza 05.04.05, 16:38
      > Co sie tam dokladnie stalo?

Odsapnę parę chwil i wrzucę kilka fotek.

Ruch w kierunku Retkini już przywrócony, nie wiem jak w stronę Widzewa, ale
      pewnie nadal nie, gdyż trzeba prostować torowisko.
      • Gość: J.S. Re: Wykolejenie tramwaju na Mickiewicza IP: *.uni.lodz.pl 05.04.05, 16:51
        Przed chwila widzialem CR na Narutowicza w strone Widzewa
        • teufel Re: Wykolejenie tramwaju na Mickiewicza 05.04.05, 17:56
          Ok. 17 już normalnie tramwaje kursowały.
          • ventlan Re: Wykolejenie tramwaju na Mickiewicza 06.04.05, 15:15
            Dokladnie o 16:06 udrozniono przejazd w kier. Widzewa.
      • ukalo Re: Wykolejenie tramwaju na Mickiewicza 05.04.05, 17:23
        gw.peryplate.pl/~lukasz/1741/IMG_3099.jpg
        Widok z oddali z moementu kiedy dojechałem.

gw.peryplate.pl/~lukasz/1741/IMG_3101.jpg
        Zbliżenie na to co wypadło - na mój gust akumulatory.

gw.peryplate.pl/~lukasz/1741/IMG_3110.jpg
        gw.peryplate.pl/~lukasz/1741/IMG_3121.jpg
        Różne ujęcia wagonu.

gw.peryplate.pl/~lukasz/1741/IMG_3156.jpg
        Staranowana siatka i słup po odciągnięciu wykolejonego wagonu.

gw.peryplate.pl/~lukasz/1741/IMG_3165.jpg
        Widok na deformację wagonu po jego wkolejeniu.

gw.peryplate.pl/~lukasz/1741/IMG_3186.jpg
        Skład który odholowywał - cofał od Kilińskiego.

gw.peryplate.pl/~lukasz/1741/IMG_3194.jpg
        Wygięcie torów spowodowane wypadkiem.

• pawel-strzalka Re: Wykolejenie tramwaju na Mickiewicza 05.04.05, 17:27
          a czy komuś się coś stało w skutek wykolejenia?
          • teufel Re: Wykolejenie tramwaju na Mickiewicza 05.04.05, 17:55
            Z tego co słyszałem, to kobietę w ciąży bolał brzuch, a druga osoba narzekała na bóle głowy.
            • Gość: luki Re: Wykolejenie tramwaju na Mickiewicza IP: *.toya.net.pl 05.04.05, 18:20
              teufel napisał:

> Z tego co słyszałem, to kobietę w ciąży bolał brzuch, a druga osoba narzekała
              n
              > a bóle głowy.

Typowy zestaw "rannych". :)
              • teufel Re: Wykolejenie tramwaju na Mickiewicza 05.04.05, 18:50
                Nie wiem czy gdyby Twojej żonie by się przytrafiło coś takiego i mogłaby poronić to byś się tak usmiechał:/
                • Gość: luki Re: Wykolejenie tramwaju na Mickiewicza IP: *.toya.net.pl 05.04.05, 19:12
                  teufel napisał:

> Nie wiem czy gdyby Twojej żonie by się przytrafiło coś takiego i mogłaby
                  poroni
                  > ć to byś się tak usmiechał:/

Po pierwsze, to proszę bez osobistych wycieczek, a po drugie od bólu brzucha
                  ciężarnej do poronienia długa droa, więc wrzuć na luz. ;/
                  • ojczulek.dyrektor Re: Wykolejenie tramwaju na Mickiewicza 05.04.05, 19:30
                    To nie jest osobista wycieczka do Ciebie, tylko do tekstu. To samo bym napisał każdemu kto by napisał w ten sposób.
        • Gość: luki Re: Wykolejenie tramwaju na Mickiewicza IP: *.toya.net.pl 05.04.05, 18:19
          > gw.peryplate.pl/~lukasz/1741/IMG_3165.jpg
          > Widok na deformację wagonu po jego wkolejeniu.

Bez przesady, to przez te powyginane przy wykolejeniu szyny. :)
          A tak poza tym super fotoreportaż. Jeśli można zamawiam HQ na maila.
          • ukalo Re: Wykolejenie tramwaju na Mickiewicza 05.04.05, 18:22
            > Bez przesady, to przez te powyginane przy wykolejeniu szyny. :)

Heh, nie pomyślałem o tym. Chyba masz rację.

> A tak poza tym super fotoreportaż. Jeśli można zamawiam HQ na maila.

Oczywiście, skontaktuję się z Tobą za kilka chwil.
        • Gość: STUDI Tory się wygięły 8-0 IP: *.makolab.pl / *.proxy.makolab.pl 05.04.05, 19:52
          Boże mój nic dziwnego że mamy tak fatalne torowiska a Kraków nie chciał
          zapłacić z atory połozóne przez MPK Łódź.

Przecież tu wuidac fuszerkę. Jak może dojśc do takiego wyboczenia szyn i
          przesunięcia podkładów!

Co sie dziwić np. że tory na Pabianickiej są tak nierówne.

• ukalo Re: Tory się wygięły 8-0 05.04.05, 19:55
            Gość portalu: STUDI napisał(a):

> Przecież tu wuidac fuszerkę. Jak może dojśc do takiego wyboczenia szyn i
            > przesunięcia podkładów!

No wiesz, przy takim wypadku to ja się nie dziwię.

PS. Dla wszystkich krytykantów - te tory to chyba jeszcze za prezesa Rydeckiego
            układano.
            • Gość: STUDI Re: Tory się wygięły 8-0 IP: *.makolab.pl / *.proxy.makolab.pl 05.04.05, 19:57
              Powinny byc bardziej wytrzymałe. Przecież to oznacza ze normnalne bujanie na
              boki wagonu szybko wykrzywi tory.
              • ukalo Re: Tory się wygięły 8-0 05.04.05, 20:01
                Gość portalu: STUDI napisał(a):

> Powinny byc bardziej wytrzymałe. Przecież to oznacza ze normnalne bujanie na
                > boki wagonu szybko wykrzywi tory.

Tu przekoszony wagon wypchnął podkłady w bok. Przy normalnej jeździe takie siły
                przecież raczej nie działają...
                • Gość: STUDI Re: Tory się wygięły 8-0 IP: *.makolab.pl / *.proxy.makolab.pl 05.04.05, 20:04
                  Ok, ale to oznacza jak słabo mocowane są podkłady. Efekt można obejrzeć np. na
                  Śmigłego Rydza.

Jakoś w Wawie nie sa tak pokrzywione tory. Co tam Wawa, np. Częstochowa
                  również. A tam są nadal drewniane podkłady.
                  • geograf Re: Tory się wygięły 8-0 05.04.05, 22:44
                    Tyle,że tam jest jakby nieco szerszy rozstaw szyn. Niezauważyłeś? A może to nie ma aż takiego wpływy na wyginanie, hę?
          • Gość: Aleksej Re: Tory się wygięły 8-0 IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.04.05, 23:56
            > Boże mój nic dziwnego że mamy tak fatalne torowiska a Kraków nie chciał
            > zapłacić z atory połozóne przez MPK Łódź.

Po pierwsze nie chodzi oto ze Krakow nie chce zaplacic za zalozenie torowiska
            prze MPK, tylko ze niechce dac kasy dla glownego wykonawcy drogi, ktory zrobil
            troche bledow (glownie chodzi o zle zabezpieczenie podbudowki podczas opadow co
            opoznilo budowe i podobno jakosc nawierzchni). Do samego torowiska nikt sie nie
            przyczepia.

> Przecież tu wuidac fuszerkę. Jak może dojśc do takiego wyboczenia szyn i
            > przesunięcia podkładów!

Ciekawe jakie szkody bylyby gdyby torowisko sie nie przesunelo, pewnie szyny by
            popekaly i zlacznia sprezynowy by powurywaly sie. Torowisko jest dobrze
            polozone, a podkladow sie do niczego nie montuje tylko kladzie na tluczen.

> Co sie dziwić np. że tory na Pabianickiej są tak nierówne.

No faktycznie bo akurat Pabianicka to jest najgorsze torowisko w Lodzi

Pozdrawiam,
            Aleksej
            • geograf Re: Tory się wygięły 8-0 06.04.05, 07:01
              Gość portalu: Aleksej napisał(a):

> No faktycznie bo akurat Pabianicka to jest najgorsze torowisko w Lodzi.

Jest najważniejsze!
              STUDI nimi podróżuje...
              Padnij na kolana, bij się w piersi i proś o przebaczenie.
    • Gość: Ja Re: Wykolejenie tramwaju na Mickiewicza IP: 81.168.184.* 05.04.05, 18:32
      O ja p... Nóż się w kieszenie otwiera jak sie pomyśli o oszczędnościowej
      polityce MPK. Co natępne???
      Całe szczęście, że nie ma poważniej rannych, rzekłbym, że to spore szczęście
      biorąc pod uwagę np. to, co zostało ze słupa, na którym zamontowane było
      sterowanie zwrotnicą.
      • ukalo Re: Wykolejenie tramwaju na Mickiewicza 05.04.05, 19:02
        Gość portalu: Ja napisał(a):

> O ja p... Nóż się w kieszenie otwiera jak sie pomyśli o oszczędnościowej
        > polityce MPK. Co natępne???
        > Całe szczęście, że nie ma poważniej rannych, rzekłbym, że to spore szczęście
        > biorąc pod uwagę np. to, co zostało ze słupa, na którym zamontowane było
        > sterowanie zwrotnicą.

Ja bym poczekał z szukaniem winnych. Pewnie że stan taboru sam się nasuwa, ale z
        tego co wiem to "kardany" stosunkowo często się urywają, choć rzadko tak
        spektakularnie. Niemniej (inaczej niż przy silnikach) nie jest to tylko łódzka
        specjalność.
      • geograf Re: Wykolejenie tramwaju na Mickiewicza 05.04.05, 22:45
        A ja powiem coś niepopularnego: szkoda,że nie ma poważniejszych obrażeń.
        Może wtedy zaczęła by się dyskusja na temat bezpieczeństwa w MPK i polityce oszczędnościowej za wszelką cenę. O!
    • joey_black Rozmowa z I. Pop-off 05.04.05, 19:42
      J.B.: Co było przyczyną wypadku, który miał miejsce dziś na al. Mickiewicza?
      I.P.: Bryłka lodu.
      J.B.: Jak bryłka lodu, skoro temperatura na zewnątrz wybosi +22?
      I.P.: Sama widziałam, jak B. Makówka podrzucił taką bryłkę.
      J.B.: Widziałem, że coś wypadło z wagonu.
      I.P.: Aaa, to jest norma krajowa - to nic ważnego.
    • Gość: Adam Dramat w tramwaju IP: *.toya.net.pl 06.04.05, 11:17
      lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/464562.html
      Fatalny stan techniczny tramwaju linii 8 był wczoraj przyczyną poważnego wypadku
      na skrzyżowaniu al. Mickiewicza i al. Kościuszki.

Podczas jazdy urwał się wał pędny. Wpadł pod koła drugiego wagonu wyrzucając go
      z szyn. Wagon niczym prasa miażdżył barierki oddzielające torowiska. Wreszcie
      bokiem uderzył w słup trakcji. Przerażeni pasażerowie w popłochu uciekali z
      pojazdu. Do szpitala przewieziono ciężarną kobietę, która narzekała na bóle
      brzucha, inni pasażerowie byli mocno poobijani.

– To było straszne przeżycie, nie wiedziałem, co się dzieje – mówi Mateusz. –
      Głową uderzyłem o szybę.

– Dziękuję Bogu, że nikt nie stał blisko torowiska. Strach pomyśleć, co by się
      stało, gdybym jechał przez skrzyżowanie nieco szybciej – mówi Henryk Kałuża,
      motorniczy „ósemki”. – Coś nagle trzasnęło i gdy spojrzałem w lusterko drugi
      wagon nie jechał już po torach.

Ze wstępnych ustaleń wynika, że nie wytrzymała tzw. opaska podtrzymująca wał.
      Pomimo zużycia była spawana, a nie wymieniona!

•••

O dramatycznym stanie tramwajów i autobusów łódzkiego MPK pisaliśmy już
      wielokrotnie. Za każdym jednak razem włodarze spółki odpierali zarzuty
      twierdząc, że nie jest źle, że „Express Ilustrowany” czepia się drobiazgów i w
      ciemnych barwach pokazuje prężnie działającą spółkę. Wczoraj po raz kolejny
      okazało się, że nie mają racji. A część zrujnowanego taboru nie powinna
      wyjeżdżać na ulice. Załoga i pasażerowie ze strachem wsiadają do tramwajów i
      autobusów. Brakuje pieniędzy na nowe części.

Tym sposobem polityka oszczędnościowa prowadzona w MPK w końcu doprowadzi do
      katastrofy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka