Dodaj do ulubionych

KTO WIE GDZIE SĄ CIEKAWE SCHRONY, BUNKRY

10.04.05, 20:30
Proszę o informacje na temat schronów, bunkrów w Polsce.
Może ktoś zna i wie gdzie są zapomniane przez ludzi schrony polskie
niemieckie,rosyjskie i inne.
informacje e-mail: specjalista2@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • lorafen_2.5mg Uwaga! 10.04.05, 20:42
      Pamiętajce! Wróg nie śpi!
    • al_ Re: KTO WIE GDZIE SĄ CIEKAWE SCHRONY, BUNKRY 10.04.05, 20:44
      No mamerki na Mazurach, przy jeziorze Mamry. Niestety jakiś czas temu ktoś to
      kupił, ale z tego co pamiętam zostało jeszcze kilka wolnostojących. A w tamtym
      roku byliśmy kawałek dalej ( spory ) i trafiliśmy na bukry Himmlera chyba...
      Fajne.... szkoda, że bardzo zniszczone, tylko jeden byl prawie cały ale sporo
      wody.... ale wycieczka naprawdę miła. Jak chcesz puszkam nazwy miejscowości :)
      • specjalista2 Re: KTO WIE GDZIE SĄ CIEKAWE SCHRONY, BUNKRY 11.04.05, 21:05
        Dzięki za informacje.
        A może masz coś o LINII MOŁOTOWA i coś o BORNYM SULINOWIE?
        Proszę daj znać jak coś będziesz miał.
        • al_ Re: KTO WIE GDZIE SĄ CIEKAWE SCHRONY, BUNKRY 11.04.05, 21:11
          Oj nie o tym nie mam. Po prostu tam żagłowkami pływamy i chodzimy czasem na
          spacery jak znajdziemy coś ciekawego. Miejscowość o której pisałem to
          Pozezdrze. tutaj masz mała mapkę obrazową bo razem z tą koleżanką byliśmy:
          chodziara.blog.onet.pl/1,AR3_2004-09_2004-09-01_2004-09-30,index.html
          Wiem, że koło jeziora Mamry i ogólnie w tym rejonie jest pełno takich rzeczy w
          dobrym stanie. Sporo bukrów, jakies stacje pewnie do rozładowywania, schrony,
          hangary, kanał, stare mosty, nawet śluza na sławnym kanale Mazurskim, który
          miał podobno łączyć rosję z Niemcami. Śluza jest naprawdę fajna :))))). I
          tytlko tyle wiem :).
          • specjalista2 Re: KTO WIE GDZIE SĄ CIEKAWE SCHRONY, BUNKRY 11.04.05, 21:31
            szukam informacji o schronach w WĄSOSZU GRAJEWSKIM może coś masz na ten temat?
            • al_ Re: KTO WIE GDZIE SĄ CIEKAWE SCHRONY, BUNKRY 11.04.05, 21:51
              Nie ale jak nie znajdziesz w necie to Ci poszukam
        • al_ strony www 11.04.05, 21:18
          O to kilka stronek, które Ci znalazłem:
          Linia mołotowa:
          www.roztocze.stalwol.pl/Roztocze/Html/bunkry.htm
          Mamerki:
          www.bunkry.aplus.pl/mamerki.php
          www.mazury.info.pl/atrakcje/radzieje/
          Może znajdziesz coś dla siebie ;). Zresztą wpisz na www.google.pl Bunkry, albo
          bukry w Polsce. Sporo stronek wyskakuje :)
          • specjalista2 Re: strony www 11.04.05, 21:44

Proszę wszystkich o jeszcze, ale proszę też nie piszcie tych samych co inni.
            SPAŁA, KONEWKA, JELEŃ, MRU, RIESE o tych nie piszcie.
          • specjalista2 Re: strony www 11.04.05, 21:49
            Dzięki za stronki.
            • al_ Re: strony www 11.04.05, 21:51
              Luz może znajdziesz coś dla siebie :). Bo tam naprawdę tego wszystkiego jest
              masa koło mamerek :)
          • jasam Re: strony www cd 13.04.05, 22:28
            Niemieckie Kwatery i Obiekty:
            Gierłoż - Wilczy Szaniec
            Kanał Mazurski - Śluza Leśniewo Górne
            Pozezdrze - Hochwald, Kwatera Himmlera
            Radzieje - Kwatera Lammersa "Wendula"

www.przewodnik.e-mazury.com.pl/
    • p8 Re: KTO WIE GDZIE SĄ CIEKAWE SCHRONY, BUNKRY 10.04.05, 20:54
      twierdza osowiec w okolicach białegostoku.
      • Gość: axx Re: KTO WIE GDZIE SĄ CIEKAWE SCHRONY, BUNKRY IP: *.155.popsite.net 10.04.05, 21:19
        Prosze dokladniej sprecyzowac o co ci chodzi. Temat jest spory i informacji w internecie mnostwo.
        W Polsce bunkry i inne obiekty w roznym stanie sa praktycznie wszedzie. Przypuszczam ze interesuja Ciebie obiekty raczej w poblizu Lodzi. Zatem
        Konewka pod Spala, bunkry wzdloz Pilicy od Sulejowa czy bunkry na prawym brzegu Warty (Sieradz)
        Las Lagiewnicki gdzie mozna jeszcze zobaczyc linie okopow niemieckich. Bunkry przy Sieradzu zostaly nawet opisane w jednej z ksiazek.
        • specjalista2 Re: KTO WIE GDZIE SĄ CIEKAWE SCHRONY, BUNKRY 11.04.05, 21:58
          Dokładniej proszę bardzo.
          LINIA MOŁOTOWA ODCINEK OD 1,2,3 DO ROZTOCZA WSCHODNIEGO bez odcinka centralnego.
          BORNE SULINOWO odcinek ŚMIADOWO, KRĘGI, KŁOMINO, STAROWICE, SYPNIEWO.
          Co masz na te tematy? jak sporo to pisz na e-mail.
      • Gość: pi ejt ... IP: 212.191.173.* 10.04.05, 21:47
        webmedia.pl/witusk/osowiec.htm
    • anpio Re: KTO WIE GDZIE SĄ CIEKAWE SCHRONY, BUNKRY 10.04.05, 21:18
      "Może ktoś zna i wie gdzie są zapomniane przez ludzi..."
      To nas się pytasz? Tu tylko ludzie piszą ;-)
    • Gość: a Re: W Łodzi bunkrów nie ma,ale... IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.05, 00:18
      chyba ruskie...
      • leslaw_m Re: W Łodzi bunkrów nie ma,ale... 11.04.05, 00:27
        włodzi schronów jest pełno w tym przeciwatomowe
        ale jak je zobaczyc to nie wiem,
        chyba najciekawsze sa w górach sowich i gdzies na pomorzu,
        podziemne korytarze w sandomierzu.
        mamerki i wilczy szaniec to lipa,ale mazury polecam
        • Gość: axx Re: W Łodzi bunkrów nie ma,ale... IP: *.155.popsite.net 11.04.05, 00:52
          Zapewnie jednym z nich jest byly budynek PZPR naszej przodowniczki i kierujacej
          sily narodu. Zbudowany niezwykle solidnie stoi do dzisiaj. Betonu nie zalowano.
          A przeciez budynki komitetow zawsze pala sie jasniej.
    • Gość: Pracownik ZEC Re: KTO WIE GDZIE SĄ CIEKAWE SCHRONY, BUNKRY IP: *.lodz.dialog.net.pl 11.04.05, 06:50
      Polecam MRU ( Międzyrzecki Rejon Umocniony ).
    • dalija26 Re: KTO WIE GDZIE SĄ CIEKAWE SCHRONY, BUNKRY 11.04.05, 09:04
      Konewka (kilka km od Spały).ok 0,5km poniemieckiego bunkra, kiedyś nawet
      Wołoszański nakręcił o nim swój program, pod bunkrem tunele,część zalanych do
      tej pory nie otwartych-ponoć przy ich otwarciu może nastąpić eksplozja.Bunkier
      jak do tej pory był niechroniony więc można było wchodzić do środka.pozdawiam
      • Gość: klara Re: KTO WIE GDZIE SĄ CIEKAWE SCHRONY, BUNKRY IP: *.4web.pl 11.04.05, 10:02
        Potwierdzam powyzszą wypowiedż o okolicach Spały -rzeczywiście jest:)
        Pozostałości schronu, ale chyba póżniejszego niż czasy wojny są w Parku 3 maja,
        a konkretniej w tym bliższym parku, niedaleko Anilany. Cale zarośnięte, taki
        pagórkowaty teren. W latach dzieciństwa tam wlaziliśmy, ale żadnego martwego
        Niemca nie było;//////
        • fak.ow Re: KTO WIE GDZIE SĄ CIEKAWE SCHRONY, BUNKRY 13.04.05, 19:24
          tha :)
    • miszax Re: KTO WIE GDZIE SĄ CIEKAWE SCHRONY, BUNKRY 11.04.05, 13:40
      Wzdłuż rzeki Warty w okolicach Sieradza. Był nawet w pierwszym moście jak się
      wjeżdża do Sieradza od Łodzi (wejście po lewej stronie) ale nie jestem pewien
      czy w czasie remontu mostu go nie zamurowali - abył fajny bo podobnież można
      się było z niego przedostac do innych. Ponadto duży bunkier na starym wzgórzu
      zamkowym w Sieradzu - ale nie wiem w jakim teraz są stanie i czy nie
      pozasypywali ich. Ja tam troche buszowałem ale to był przełom 80-90' więc mogli
      je pozasypywać. Miłego łażenia
    • amrita Re: KTO WIE GDZIE SĄ CIEKAWE SCHRONY, BUNKRY 11.04.05, 16:50
      w Spale jest bunkier, z tym ze jak bylam tam ze 3 lata temu to był straznik,
      ale bez niczego :F oprowadzał

natomiast wypasione bukry są koło IX LO i koło bloku mojej Babci na Kozinach.
      Słyszałam jak byłam mała żyją tam wieeeelkie pająki, ale to chyba nie prawda :D
    • Gość: były MRU - woj. lubuskie IP: 217.153.131.* 11.04.05, 17:40
      Miedzyrzecki Rejon Umocniony, Jeśli tam nie byłeś, to niczego nie widziałeś. W
      tzw pętli boryńskiej (chyba dobrze pamietam) mozesz chodzic calymi dniami. do
      70 metrow pod ziemią. Fabryczne hale, linie kolejowe, stacje, mijanki,
      panzerwerki w lesie. Kaława, Nietoperek (rezerwat nietoperzy). Sa juz chyba
      trasy turystyczne, jak tam mieszkalem w latach 80-tych, to wlazilismy na dziko.
      Ale bywało groźnie. Po wojnie pokradziono stal, a są tam pułapki, zapadnie,
      studzienki itp.
      • Gość: Pracownik ZEC Re: MRU - woj. lubuskie IP: *.lodz.dialog.net.pl 11.04.05, 22:03
        Na peęli boryszyńskiej teraz tylko z przewodnikiem. Prywatna firma tam rządzi,
        tak jak koło Pz.W 717 ( Kaława ). Choć ta spod Kaławy dba bardziej o podziemia.
        Reszta wolna, ale nie wiadomo jak długo.
    • dziad_borowy Srebrna Góra 11.04.05, 21:14
      www.sudety.wroclaw.pl/index/obiekty/ID,947
      Tu troche podstawowych informacji, wiecej bez problemu znajdziesz w necie.
      Swego czasu zwiedzalo sie pontonem :-)) troche zalanych korytarzy, miodzio:-)
      Teraz jest to troche bardziej zabezpieczone ale dalej mozliwosci sa ogromne:-))
      Polecam.
      Dzierżbór występuje w rozlicznych korytarzach!!!!
      • huhar Re: Czarna Góra 11.04.05, 21:16
        Ta to jest na bank pelna bunkrow!

--
        "Weź proszę mnie nie obrażaj, tylko z powodu iż nie przyklaskuję na m.in. Twoje
        pomysły."
        by h.

huhar, pozdrowy
      • specjalista2 Re: Srebrna Góra 11.04.05, 22:06
        Dzięki za www.
    • Gość: ignaś Re: KTO WIE GDZIE SĄ CIEKAWE SCHRONY, BUNKRY IP: *.unislaw.sdi.tpnet.pl 11.04.05, 22:10
      Tu znajdziesz wszystko!

wszystko.tk/
      pozdrowienia
      • specjalista2 Re: KTO WIE GDZIE SĄ CIEKAWE SCHRONY, BUNKRY 11.04.05, 22:25
        Dzięki ignaś ale w necie wszystkiego nie znajdziesz.
    • al_ olśnienie 11.04.05, 22:20
      Ale mnie olśniło. Nie wiem dokładnie gdzie to jest ale w górach ( gdzieś za
      Wrockiem, śa takie fajne kopalnie, zalane częściowo przez hitlerowców betonem.
      Ale naprawdę bardzo ciekawy kopleks. Szkoda, że nie ma kasy i chętnych do
      pomocy w odkopywaniu bo musi to być monstrualne... Tylko nie pamiętam dokładnie
      gdzie... postaram się sobie przypomnieć... A może ktoś wie? Dawno temu tam
      byłem... :/.
      • specjalista2 Re: olśnienie 11.04.05, 22:34
        Jak sobie przypomnisz to daj znak może znajdą się chętni w wakacje do kopania.
        A więc Panie i Panowie padła propozycja, pozostało ustalić termin i w teren.
        Każdy jedzie z własnym sprzętem i na własny koszt i odpowiedzialność.
        I co Wy na to?
        =======================
        Ale proszę piszcie nadal jak w temacie.
        • al_ Re: olśnienie 11.04.05, 22:36
          Ja tam z wielka chęcia bym i pomógł odkopywać, nawet za friko. Jakiś nocleg i
          już. Ale znając nasz kraj to się nie da... Przypominam sobie ale ciężko idzie
          no :/. heh. poszperam w necie
      • dziad_borowy Walim - Riese 11.04.05, 22:39
        Moze chodzi o kompleks Riese w okolicach Walimia. Dawna kopalnia uranu i
        nieznanego przeznaczenia niedokonczona fabryka najtajniejsza z tajnych?
        Dzierżżż!!!
        • al_ Re: Walim - Riese 11.04.05, 22:45
          wiesz własnie o tym czytam w necie ale nie jestem pewien... wiem, że byliśmy
          gdzieś za wrockiem... poszukam jeszcze na mapie dokładniej. Może nazwę
          skojarzę... wiem, że prawie całkowicie zalane betonem podczas ucieczki z
          Polski... Szukam dalej :). Też mi temat zadano :D.
          • dziad_borowy Re: Walim - Riese 11.04.05, 22:55
            Mieszkalem w okolicy kiedys i szczerze mowiac to nie kojarze nic innego w
            okolicach Walbrzycha/Wroclawia. To najwiekszy z tamtejszych projektow. I w
            sporej czesci zalany betonem, szczegolnie jesli chodzi o dolne poziomy, do
            ktorych dopiero sie przebijaja.
            NAwet jesli to nier o to chodzi to warto zalinkowac i odwiedzic w wolnej chwili.
            www.sztolnie.pl/index.php?content=glowna
            Dzierżż!!
            • al_ Re: Walim - Riese 12.04.05, 11:09
              Dzięki. Wiesz wczoraj w necie sporo szukałem i powoli przekonuję się, że to
              chyba to. Ale jak ja byłem pare lat temu to troszkę inaczej wyglądało. I na
              pewno nic nie odkopywali... W każdym razie tak nam powiedziano.
              Ale chyba tak to to. Bardzo bardzo fajne miejsce :). Jeszcze żeby była kasa i
              chętni do pomocy i aby pomocy można było w prosty spsób udzielać :)

I dzięki za stronkę trafiłem chyba na 10 róznych ale na tą jakoś nie :)
              • dziad_borowy Re: Walim - Riese 12.04.05, 22:36
                Muzeum dziala od dopiero 10 lat i ciagle sie rozbudowuje wiec stan sprzed kilku
                lat jest calkowicie inny od obecnego. Ja tez zauwazam kilka roznic i jak bede
                najblizsza czasa w Walbrzychu to sie tam wybiore. Poza tym mozliwe, ze byles z
                drugiej strony gor, bo w walimiu jest muzeum i udostepnione kilkaset metrow, a
                korytarze ciagna sie wiele kilometrow pod gorkami i wychodza miedzy innymi w
                Rzeczce. Tam jest troche mniej cywilizowanie:-) Zreszta takich wejsc do tego
                systemu korytarzy jes tam naprawde duzo.
                I jeszcze moze ciekawostka stamtad, ktora przyczepila sie do mnie najbardziej,
                a ktora swiadczy o geniuszu niemiachow jesli chodzi o tego rodzaju budowle. Na
                wartowni A jest wywietrznik, ktory dalej ma taki mocny ciag, ze wciaga palony
                papier. Badacze probowali wyczuc gdzie jest drugi koniec wentylacji. Wpuszczano
                kolorowe dymki i obserwowano caly kompleks gorski i echo. Nie wiadomo jak to
                dziala, ze tak mocno filtruje wenatrz ziemi:-)
                Dzierżbór przeprasza za przydługie posty!!!!
                • al_ Re: Walim - Riese 13.04.05, 08:38
                  O pamietam ten wywietrznik. wrzucali papierki i szybko znikaly. zreszta podobno
                  nie wiadomo gdzie znikaja.... wprowadzano jakas kamer. i podobno sa jakies
                  wyzsze poziomy... ale to jest stan na x lat wstecz :). ale naprawde fajna
                  rzecz :))))))))))))))))))0. piekne miejsce....
                • specjalista2 Re: Walim - Riese 13.04.05, 20:04
                  Twoje posty as OK.
                  Im więcej informacji podajecie tym lepiej.
    • b00g13 Re: KTO WIE GDZIE SĄ CIEKAWE SCHRONY, BUNKRY 11.04.05, 22:52
      Tak z czystej ciekawości zapytam: militarysta, historyk czy fan fallouta?
    • ewamalgorzata Re: KTO WIE GDZIE SĄ CIEKAWE SCHRONY, BUNKRY 12.04.05, 01:05
      Moze nie całkiem zapomniane, ale za to chyba jedne z większych. W Helu. Na
      terenie jednostki. Wolno wchodzić. Suuuper są. Zajrzyj na
      www.hela.com.pl/
      • Gość: facet Re: KTO WIE GDZIE SĄ CIEKAWE SCHRONY, BUNKRY IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 12.04.05, 11:30
        za bardzo nie znam sie na schronach ale jak byłem mały to wchodziłem do
        schronów w Parku Poniatowskiego (koło stadionu ŁKS), wiem że sa też schrony w
        rejonie ulicy Okulickiego niedaleko zajezdni tramwajowej Helenówek. Aha a gdzie
        są schrony koło IX LO????? Chodzilem tam do szkoły i nie przypominam sobie
        takowych...Pozdrawiam
    • specjalista2 Re: KTO WIE GDZIE SĄ CIEKAWE SCHRONY, BUNKRY 12.04.05, 21:48
      Czy ktoś wie coś na temat schronów w rejonie Kalisza z 1939 roku?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka