Dodaj do ulubionych

Telewizja Lodz - zenada!

IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 12.07.01, 11:12
Oto co napisalem do Telewizji Lodz. To co oni wyprawiaja to totalna kompromitacja!.

---------------------------------------------------------------------------------------

Szanowni Panstwo

Niniejszym chcialem zaprotestowac przeciwko stronniczemu i nieobiektywnemu
przedstawianiu waznych wydarzen z naszego miasta w relacjach Telewizji Lodz.
Ostatnim przykladem takich dzialan jest relacja z wczorajszej wizyty biznesmenow z
Izraela w Lodzi. Na poczatek polecam relacje z tego samego wydarzenia zawarta w
dzisiejszej Gazecie Wyborczej (tu link:
http://www.wyborcza.pl/Iso/Regiony/Lodz/Aktualnosci/060lol40947.html ). Teraz
prosze to sobie porownac z wasza cukierkowa relacja jak to bylo wczoraj milo,
przyjemnie i fachowo. Czy wg Telewizji Lodz rola mediow jest podlizywanie sie
rzadzacym? Czy moze raczej dokladne relacjonowanie wydarzen i pokazywanie
zarowno ich stron dodatnich jak i ujemnych? Daliscie wczoraj pokaz najgorszej
pracy dziennikarskiej rodem z czasow PRL! Choc mozna to zrozumiec gdyz
podlizywaliscie sie w paskudny sposob spadkobiercy PZPR, czyli SLD. Czy nie
nalezalo, zamiast gladko brzmiacej wypowiedzi pana Makowskiego - wypowiedzi o
niczym, powiedziec, lodzianom, ze ich wladze w kompromitujacy sposob marnuja
kolejna okazje fachowego zaprezentowania naszego miasta biznesmenom z
zagranicy? Jest to oczywiscie pytanie retoryczne. Czy nie nalezalo imiennie podac
kto odpowiada za organizacje tej prezentacji, kto zatrudnil tlumaczke bez
kwalifikacji? Oczywiscie, ze nalezalo. Obecnie zas nalezy domagac sie wyciagniecia
konsekwencji od osob odpowiedzialnych za przedmiotowa prezentacje. I tego jako
mieszkaniec Lodzi sie domagam.

Z powazaniem, Marcin Kaniewski

Do wiadomosci:

1) Gazeta Wyborcza
2) internetowe forum GW
3) grupa news pl.regionalne.lodz

Obserwuj wątek
    • Gość: Marcin odpowiedz TVP IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 12.07.01, 11:41
      Proszę o podpowiedź, co było "stronniczego i nieobiektywnego" w naszej
      relacji... Proszę też o więcej przykładów tej nieobiektywności i
      stronniczości... Bo do mnie docierajš sygnały na przykład z Urzędu, że
      jesteśmy bardzo nieobiektywni w relacjach dotyczšcych pracy magistratu....
      A teraz podam panu inny przykład - proszę sobie porównać inne dwie relacje -

wczorajszš naszš ze spotkania ekologów z prezydentem Sitkiem dotyczšcš
      ścieżek rowerowych oraz artykuł z pierwszej strony dzisiejszej Gazety
      Łódzkiej... I proszę sobie odpowiedzieć na pytanie kto jest tu bardziej
      obiektywny, oraz czy rzeczywiscie "podlizujemy się rzšdzšcym"....

Z poważaniem
      Tomasz Lasota
      Łódzkie Wiadomości Dnia.

• Gość: Marcin moja odpowiedz IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 12.07.01, 11:41
        Witam

Tomasz.Lasota@lda.tvp.pl wrote:

> Proszę o podpowiedź, co było "stronniczego i nieobiektywnego" w naszej
        > relacji... Proszę też o więcej przykładów tej nieobiektywności i
        > stronniczości...

Czy czytal Pan relacje z GW? Widzi Pan roznice? Nieobiektywna byla cala
        relacja.
        Nie bylo powiedziane, ze goscie z Izraela narzekali na tresc prezentacji, ze
        nie
        mogli otrzymac kompetentnych informacji. Przemilczenie tych, a jakze
        istotnych,
        faktow bylo nieobiektywne.

> Bo do mnie docierajš sygnały na przykład z Urzędu, że
        > jesteśmy bardzo nieobiektywni w relacjach dotyczšcych pracy magistratu....

To nie jest zaden argument merytoryczny.

A odnosnie innych przykladow to tu sie zapytam: kiedy TVP Lodz poinformowala
        Lodzian o odwolaniu wiekszosci lotow z Lublinka do Warszawy? Odwolano 9
        rejsow z
        16 tygodniowo i mialo to miejsce w tym tygodniu.

Z wyrazami szacunku, Marcin Kaniewski

Do wiadomosci:

1) Gazeta Wyborcza
        2) internetowe forum GW

• Gość: Marcin odpowiedz TVP (2) IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 12.07.01, 12:52
          Witam!

Co do obiektywizmu, to na tem temat możemy się spierać w nieskończoność.
          Powiem tak - zrobiliśmy temat inaczej niż Gazeta, nie była to realcja
          idealna, ale proszę od razu nie stawiać tak radykalnej tezy (zreszą
          kompletnie nieprawdziwej) że się "podlizujemy władzy". Albowiem już
          niejednokrotnie ten sam reporter przygotowywał relacje w których wytykał
          zarządowi że słabo stara się przyciągać inwestorów, że ma kiepską politykę
          informacyjną, kupuje za drogie samochody itd... Więc pisanie, że podlizujemy
          się władzy jest niesprawiedliwe. Nie zawsze udaje się nam wyłapać takie
          smaczki jak tym razem Gazecie, ale ... nikt nie jest doskonały. Zresztą co
          du daleko szukać.... jeszcze raz namawiam porównać sobie relację Gazety i
          naszą odnośnie ścieżek rowerowych - każdy z nas zrobił to inaczej, ale tu
          Pan nie zarzuca nam nieobiektywizmu. Prosze mi wierzyć, kiedy tylko nasza
          kamera zarejestruje wpadkę urzędniczą, to zapewniam zawsze o niej
          informujemy opinię publiczną.

A odnosnie innych przykladow to tu sie zapytam: kiedy TVP Lodz poinformowala
          Lodzian o odwolaniu wiekszosci lotow z Lublinka do Warszawy? Odwolano 9
          rejsow z
          16 tygodniowo i mialo to miejsce w tym tygodniu.

Sprawą Lublinka zajmuje się Błażej Kronic, wie o odwołaniu lotów i wiem, że
          przygotowuje sie do tego tematu. Wcześniej już wielokrotnie informowaliśmy o
          problemach Lublinka, nasze realcje na ten temat poszły też w świat... do
          Panoramy, Wiadomości Teleekspresu. Zwłaszcza kiedy biznesmeni Dyrupa z
          lotniska Lublinek .... jechali na Okęcie taksówkami....
          W każdym razie o lotnisku Lublinek Błażej wie bardzo dużo, zresztą często
          też korzystamy z Pana e'maili, za które serdecznie przy tej okazji
          dziękuję...

Tomasz Lasota
          • Gość: Marcin moja odpowiedz (2) IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 12.07.01, 12:53
            Witam

Tomasz.Lasota@lda.tvp.pl wrote:

> Witam!
            >
            > Co do obiektywizmu, to na tem temat możemy się spierać w nieskończoność.

ciach [...]

No oczywiscie kazdy na cos innego kladzie nacisk. Choc jednak upieram sie,
            ze
            nalezalo chociaz wspomniec o pewnych zastrzezeniach samych zainteresowanych
            -
            biznesmenow. Wtedy nik nie zarzucalby TVP Lodz stronniczosci. A twierdzenie,
            ze
            i tak czesto krytykujecie wladze miasta. No coz patrzac na to co robia
            wladze
            miasta i w zwiazku z tym jak wyglada Lodz w porownaniu chocby z Wroclawiem
            (oba
            miasta w latach 90 zaczynaly z podobnego poziomu, a Wroclaw mial jeszcze w
            miedzyczasie powodz) to 24 godziny na dobe nie wystarcza dla krytyki naszych
            wladz. A potem pojawi sie w Lodzi pan Miller z tej samej opcji politycznej
            co
            zarzad miasta i jak 4 lata temu gruszki na wierzbie obiecuje.

> Sprawš Lublinka zajmuje się Błażej Kronic, wie o odwołaniu lotów i wiem,
            że

ciach [...]

Jednak jest jakis powod, ze relacje z Lodzi przygotowywane przez lodzka TVP
            sa
            pokazywane w ogolnopolskich programach informacyjnych rzadziej niz z innych
            miast. Moze brak sily przebicia? Chocby pamietny brak Lodzi na mapie pogody.
            Mysle, ze gdyby TVP Lodz rozpoczela akcje na rzecz promowania Lodzi,
            pokazywania
            tego co u nas wartosciowe i zdecydowane pietnowanie tego co zle to lodzianie
            chetnie poparli by taka inicjatywe, a Telewizja Lodz mogla by zyskac lepszy
            odbior spoleczny.

Wydaje mi sie, ze TVP Lodz powinna pokazac wiecej zdeterminowania w
            dzialaniu,
            wiecej sily przebicia i w ten sposob wciagnac sie w akcje ratowania naszego
            regionu. I tego od Panstwa oczekuje jako mieszkaniec Lodzi. Chce wiedziec
            jak
            jest, co jest dobrze robione, a co zle. Jesli jakies sprawy sie rozwijaja to
            chce wiedziec na biezaca na jakim sa etapie. I przede wszystkim chce
            wiedziec
            kto ponosi wine jesli cos idzie w miescie nie tak jak powinno, a niestety u
            nas
            zbyt wiele idzie nie tak. Moim zdaniem potrzeba wiecej reportazu i
            publicystyki
            i to w naszym miescie publicystyki wrecz agresywnej, bo za duzo u nas
            dziwnych
            ukladow i powiazan ktore przynosza korzysci nielicznym gdy miasto umiera.
            Mysle, ze wyjasnilem o co mi chodzilo i chodzi i w tym momencie walkowanie
            tematu wczorajszej wizyty biznesmenow nie ma sensu. Ja nadal nie bede do
            konca
            usatysfakcjonowany tym materialem jednak licze iz moze choc w minimalnym
            stopniu
            moje uwagi jako telewidza zostana wykorzystane na przyszlosc przez TVP Lodz.

Z wyrazami szacunku, Marcin Kaniewski

Do wiadomosci:

1) Gazeta Wyborcza
            2) internetowe forum GW

• Gość: Łodziank Re: Telewizja Lodz - zenada! IP: 217.153.35.* 12.07.01, 13:24
      Postanowiłam urozmaicić pięć ostatnich postów z wpisanym autorem Marcin, żeby
      nie wyglądało to na monolog z samym sobą, i zabrać również głos w ocenie
      łódzkiej TVP.
      Ponieważ na stałe obecnie mieszkam poza Łodzią, nie mam możliwości tak dobrej
      obserwacji zycia lokalnego jak Marcin. Próbuje to nadrabiać czytając
      internetowe wydanie GW lub Nasze miasto (DzŁ), lub w weekendy Dziennik Łódzki,
      ale codziennych lokalnych TVP nie mam już możliwości oglądać. Ale z pewnością
      to co zauważyłam, w TVN Faktach jest prawie codziennie jakis materiał z Łodzi
      lub regionu (oczywiście czasem jest to opowieść o kolejnej matce, która
      porzuciła swoje dziecko, ale jednak przeważają materiały polityczno-gospodarczo-
      społeczne niż sensacyjne). W Wiadomościach (czy Panoramie) właściwie nie ma nic
      o Łodzi. Przez moment promowała się Magda Michalak w Monitorze i to chyba był
      jedyny dla mnie zauważalny "element łódzki" w TP ogólnopolskiej. Raz kiedyś się
      przebili z sobotnim cyklem "Święto Piotrkowskiej", w który niestesty poza
      historią (jaki to był kiedyś rozwój …) Łodzi, nie można było się niczym innym
      pochwalić - na tle rozpływającego się Fajbusiewicza jak to było kiedyś dobrze i
      dostatnio, obecny marazm i stagnacja zostały dodatkowo wyeksponowane. Dlatego
      podzielam opinię Marcina, że łódzki ośrodek jest tak samo leniwy i bez wizji
      rozowju" jak nasze władze lokalne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka