Dodaj do ulubionych

Sieradz jakiego nie znamy

30.04.05, 13:42
cerkiew sieradzka<a href="www.szukamypolski.com/gap/details.php?
image_id=5026&mode=search">cerkiew sieradzka</a>
Obserwuj wątek
    • anilek_swiety Re: Sieradz jakiego nie znamy 30.04.05, 14:06
      http://www.szukamypolski.com/gap/galery_1b.php?cat_id=112<a href="www.szukamypolski.com/gap/galery_1b.php?cat_id=112"
      target="_blank">http://www.szukamypolski.com/gap/galery_1b.php?cat_id=112</a>
      • hajdana Re: Sieradz jakiego nie znamy 30.04.05, 20:18
        anilku, co to się porobiło? Jednak można zajrzeć z pierwszym razem. Cerkiew -
        znane zdjęcia, tu i ówdzie się pojawiają, ale synagoga super! Zastanawia mnie
        opis - wielka synagoga, czyżby były dwie - wieksza i mniejsza?
        • anilek_swiety Re: Sieradz jakiego nie znamy 30.04.05, 20:58
          fakt, link mi sie "pomarszczyl":-)))), ale to nie jest synagoga, to cerkiew,
          ciekawe czy wiecie gdzie byla?
          • hajdana Re: Sieradz jakiego nie znamy 30.04.05, 23:08
            to nie jest trudne - na Kościuszki, tam gdzie teraz jest pomnik Piłsudskiego.
            Ale jak doszło do rozbiórki cerkwi i gdzie się podziały cegły - to trudniejsze
            pytanie. No chyba, że się ma pod ręką monografie J.Milczarka... ;)
            • anilek_swiety Re: Sieradz jakiego nie znamy 30.04.05, 23:34
              Mysle, ze moznaby to przeanalizowac wszak wiadomo kiedy zostala rozebrana i co
              w tym czasie zostalo wybudowane :-). Faktycznie, pozniej stal tam pomnik
              Pilsudskiego, pozniej bohaterow chyba radzieckich a teraz znowu Pilsudskiego
              • hajdana Re: Sieradz jakiego nie znamy 02.05.05, 18:52
                "... w 1929 r. konsystosz prawosławny Warszawsko-Chełmski zgodził się na
                rozbiórkę prawosławnej cerkwi przy ul.Kościuszki w zamian za 5 tys.zł z
                przeznaczeniem ich wpłaty na budowę cerkwi w Kaliszu". Kupiona cegła poszła na
                plac budowy nowej (stara na "Julianówce" - gdzie to jest?) szkoły żydowskiej
                przy ulicy Zamkowej - w 1937 mury stanęły, wykończenie wnętrz zaplanowano na
                1941...
                Czy to nie są mury ekonomika, teraz chyba Wyższej Szkoły Kupieckiej? Coś
                takiego, mają cerkiewne cegły!
                • stemary Re: Sieradz jakiego nie znamy 02.05.05, 21:30
                  Julianówka to było kiedyś letnisko,schodziło się w dól schodami od ul.Sienkiewicza,po prawej stronie wejścia do starego parku.Były tam (i chyba sa do dzis)piętrowe budynki,mieszkało tam sporo rodzin.Jeszcze długo po wojnie mówiło sie "na Julianówce".Pozdrawiam.
                  • anilek_swiety Re: Sieradz jakiego nie znamy 02.05.05, 21:42
                    to chodzi o ten dom, gdzie mieszkal jakis kolarz co mial warsztat naprawy
                    rowerow nie pamietam nazwiska :-(
                    • stemary Re: Sieradz jakiego nie znamy 03.05.05, 10:32
                      Julianówka to nazwa szersza,nie dotyczy tylko jednego budynku.
                      Warsztat naprawy rowerów tam był na bank,właściciel nazywał sie Nawrocki,
                      przed wojną mieli sklep z częściami rowerowymi na
                      Kościuszki,a co do kolarza to nie wiem,nie obiło mi sie o uszy,
                      moze przy okazji zapytam ale to ciekawe jest.Z 3-Majowym pozdrowieniem :-)))
                  • esie Re: Sieradz jakiego nie znamy 03.05.05, 13:12
                    Dokładnie tam. Była tam również i szkoła żydowska - długi drewniany barak.
                    Druga szkoła żydowska była chyba pomiedzy Wodną a Zamkową.

Szkoła zbudowana na Zamkowej została przez Niemców przerobiona na mleczarnię. Po wojnie mleczrnia dalej tam istniała na parterze budynku, na piętrze była szkoła. Początkowo szkoła podstawowa nr 2, a póxniej szkoły średnie, chyba pielęgniarska i obecny ekonomik.
                    • stemary Re: Sieradz jakiego nie znamy 03.05.05, 15:28
                      to bardzo ciekawe co piszesz.Małe sprostowanie-szkoła podst.
                      nr 3 tam była.Tzw "2-ka"była koło teatru,tam gdzie teraz siostry
                      Urszulanki prowadza zakład opiekuńczy.Śmierdziało w tej 3-ce serwatką
                      okrutnie,maszyny wprawiały mury w nieustający ruch,hałas był okropny.
                      Za to dyrektorka była wspaniała-Pani Zofia MItułowa -przyjaciel młodzieży.
                      • esie Re: Sieradz jakiego nie znamy 04.05.05, 09:47
                        Bardzo moźliwe, że pokręciłem z numerem szkoły - opowiadał mi to tata. Ja sam
                        pamiętam tylko czerwone ceglane mury tego budynku gdy chodziliśmy do babci,
                        teraz już ich nie widać bo jest otynkowany :)
                      • anilek_swiety Re: Sieradz jakiego nie znamy 04.05.05, 14:55
                        to ta pani co jak przechodzila to krzyczala uwaaaaaaaaaaaaaaaaaga!!!!!!!!,
                        pamietam ja :-)
                        • sbi Ekonomik / liceum pielęgniarskie 04.05.05, 15:13
                          Przeglądając "stare" książki natknąłem się na informację że ekonomik był na
                          ulicy Zamkowej 15 (czyli pod aktualnym adresem) natomiast liceum pielęgniarskie
                          było na Zamkowej 14. Czy to jest tylko błąd drukarski czy też faktycznie były
                          tam dwa niezależne budynki szkolne?
                          • hajdana Re: Ekonomik / liceum pielęgniarskie 04.05.05, 17:02
                            Z tego co pamiętam, to medyk był w parterowych, chyba drewnianych barakach. Już
                            dawno je rozebrano, pozostał tylko placyk, gdzieś na wysokości ekonomika, ale
                            moim zdaniem nie calkiem na Zamkowej, tylko trochę jakby w bok. Z pewnością
                            jednak były to różne budynki.
                            • anilek_swiety Re: Ekonomik / liceum pielęgniarskie 04.05.05, 19:00
                              na zamkowej pod 15 byla kiedys szkola podstawowa nr 3 a na dole faktycznie byla
                              mleczarnia. Nawiasem mowiac szkola byla gdzies do 67 roku, pozniej wszytskich
                              przeniesli do nowej 2 na rycerskiej, choc wczesniej czesc mlodszych klas
                              chodzila jeszcze do "starej" 2 kolo klasztoru. Jesli chodzi o budynek przy
                              zamkowej 14 zanim zawital tam medyk byl tam wczesniej "mechanik" a scislej
                              mowiac zawodowka mechaniczna ta co pozniej ja przeniesli do nowego budynku vv
                              sady. Nie wiem czy przypadkeim nei bylo tez tam technikum mechaniczne i moze
                              nawet technikum wlokiennicze, ale tego nei wiem. Medyk trafil tam gdzies kolo
                              70 roku, no moze troszke wczesniej. W kazdym razie wiem ze sporo dziewczyn tam
                              nauki pobieralo a warunki musialy miec fatalne :-(((. Ja w tym czasie jeszcze
                              sie za dziewczynami nie ogladalem hihihihi
                              • stemary Re: Ekonomik / liceum pielęgniarskie 05.05.05, 08:43
                                a szkoda,bo piękne były.....
                            • stemary Re: Ekonomik / liceum pielęgniarskie 05.05.05, 10:10
                              na Zamkowej były te baraki,tylko szczytem do ulicy jeden stał,
                              a drugi w głębi,taka odwrócona L-ka,chyba zielone były.
                    • xpiotrx1 Re: Sieradz jakiego nie znamy 05.05.05, 13:08
                      > Dokładnie tam. Była tam również i szkoła żydowska - długi drewniany barak.
                      > Druga szkoła żydowska była chyba pomiedzy Wodną a Zamkową.

Przy wodnej dokładnie 7 jest budynek synagogi ... kilka lat temu odwiedzilo ja
                      nawet 3 ortodoksow.
                • mapi4 Re: Sieradz jakiego nie znamy 03.05.05, 10:03
                  hajdana napisała:

> Czy to nie są mury ekonomika, teraz chyba Wyższej Szkoły Kupieckiej? Coś
                  > takiego, mają cerkiewne cegły!

W budynku przy ul. Zamkowej 15 jest teraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Marii Dąbrowskiej, a Wyższa Szkoła Kupiecka na dzień dzisiejszy jest przy ul. Krakowskie Przedmieście 123 a - w okazałych budynkach parafii na Monicach

(Czy jeżeli szkoła ma w nazywie słowo "Kupiecka" to znaczy to, że wykształcenie tam się kupuje???)
                  • esie Re: Sieradz jakiego nie znamy 03.05.05, 13:19
                    > (Czy jeżeli szkoła ma w nazywie słowo "Kupiecka" to znaczy to, że
                    > wykształcenie tam się kupuje???)

To zamierzona złośliwość???
                    Znam kilka osób które skończyły kupiecką i niektóre nauczyły się tam myśleć i uczyć. Są oczywiście osoby, którym potrzebny był tylko odpowiedni "papier", ale takie można spotkać praktycznie na każdej uczelni.
    • ebusia_fam_fatal Kredens 04.05.05, 10:10
      bylam w nowootwartym pubie Kredens (w rynku) (nb ceny tam sa kosmiczne, ale
      klimacik fajny:) ) no i tam na scianach wisza stare fotki, normalne zdjecia
      starego Sieradza:)
      • hajdana Re: Kredens 04.05.05, 17:03
        jeśli utrzyma się na rynku do wakacji, to chętnie tam zajrzę :D
        • ebusia_fam_fatal Re: Kredens 05.05.05, 09:07
          uwazam, ze sie utrzyma, mimo takich cen. klimacik fajny, wstep tylko dla
          pelnoletnich, przystojni bramkarze/ochroniarze :) niezla barmanka.. ;) fajne
          polozenie.. i wbrew pozorom - duzo ludzi tam przesiaduje :)
          • szaramysza9 Re: Kredens 05.05.05, 09:16
            Ebusia, jakie są ceny, rzuć przykład: pifko 0,3, 0,5 z sokiem i bez;-) i czy
            lokal jest duży?
            • ebusia_fam_fatal Re: Kredens 05.05.05, 09:37
              lokal jest w piwnicy - tam kiedys byla kafejka internetowa... ceny... piffko
              0.5 kosztuje (najtansze) 5,5 pln, reszta wiecej :) za sok bodaj 50gr, ale nie
              jestem pewna.. herbata 4 pln.. kawa tez jakos tak.. oni chyba maja stronke
              internetowa, to moze maja i cennik.. zaraz poszukam :)
              • szaramysza9 Re: Kredens 05.05.05, 09:47
                To powiem, że ceny wielkomiejskie, a nawet wyższe! Myślę, że podyktowane to
                jest kosztami takiego lokalu. Pamiętasz jak na rynku była taka kawiarnia z
                ciastkami, która szybko sie zwinęła? Tam to dopiero ciastko było cenne;)
                Myślę, że w Sieradzu brakuje pubu, nie budki z piwem itp., ale fajnego pubu, w
                tym pod muzeum byłam raz-niby nieźle, ale jednak coś nie tak, jakoś sztywno, no
                ale to było ponad 2 lata temu i mogło się zmienić;)
                • ebusia_fam_fatal Re: Kredens 05.05.05, 09:52
                  pod muzeum raczej sie nic nie zmienilo. a w Kredensie mnie sie podoba
                  wszystko.. zwlaszcza bramkarze/ochroniarze;) no dobra.. prawie wszystko - bo
                  ceny mnie odstraszaja. jak wygram w totolotka to moze moze... :)

ja kcialam otworzyc fajny pub, ale pieniadzorow za malo na haracze mam :(
                  • anilek_swiety Re: Kredens 05.05.05, 09:55
                    w ktorym to jest miejscu - dokladnie
                    czyzby w bylej piekarni u Skrzypinskiego
                    • ebusia_fam_fatal Re: Kredens 05.05.05, 09:58
                      nie wiem gdzie byla piekarnia u Skrzypinskiego... to jest pomiedzy Naszym
                      Radiem a Dziennikiem Łodzkim.. na gorze jest teraz agencja artystyczno
                      reklamowa Punkt, a w piwnicy ta knajpka..
                      • esie Re: Kredens 05.05.05, 10:10
                        To jest ta część rynku od strony kina Piast. Kiedyś w tej okolicy (dawno temu) była drogeria, zakład fotograficzny Kałuziaka, księgarnia Szweryna - nie jestem pewien co do pisowni nazwisk.
                        • ebusia_fam_fatal Re: Kredens - strona 05.05.05, 10:32
                          www.virtual-kredens.com
                          • hajdana Re: Kredens - strona 05.05.05, 11:00
                            jestem pod wrażeniem =). Trochę klimatu Krakowa w S.? Co Ty na to harry!
                            Trzymam kciuki i życzę sukcesu właścicielom przedsięwzięcia!
                            • szaramysza9 Re: Kredens - strona 05.05.05, 11:52
                              w Krakowie też jest Kredens, ale nie pamiętam gdzie, chyba też na Rynku....
                              • anilek_swiety Re: Kredens - strona 05.05.05, 13:02
                                takie "spelunki" sa w kilku miastach nie wiem dlaczego taka nazwa.
                                Wiem juz gdzie to jest, ale klimatu krakowa tam niestety nie widac :-(
                                • ebusia_fam_fatal Re: Kredens 05.05.05, 13:11
                                  a dlaczego szukamy "klimatu ....... (wstaw nazwe jakiegokolwiek miasta poza
                                  Sieradzem)" a nie tworzymy wlasnego klimatu? mnie i tak sie tam podoba :)
                                  • szaramysza9 Re: Kredens 05.05.05, 14:14
                                    No też bym chciała, żeby Sieradz miał klimat i były fajne miejsca, a taki
                                    Kredens to dobry początek. Stronka www (dzięki Ebusia za link) fajna, wnętrza
                                    też, może ciut jeszcze "sterylnie", ale "zadymi się"- choć jestem przeciwniczką
                                    palenia, no chodzi o taki klimacik;-)) Jedyne co mnie troszke razi to kafelki
                                    na podłodze;-) Odwiedzę przy pierwszej możliwej okazji Kredens:-)
                                • szaramysza9 Re: Kredens - strona 05.05.05, 14:15
                                  Aniłku, a byłeś w Krakowie w jakiejś knajpie na Kazimierzu??? Tam jest
                                  klimacik;-)))
                                  • anilek_swiety Re: Kredens - strona 05.05.05, 15:20
                                    mam taki klimat jak wychodze na spacerek z domku, knajpka na knajpce itp
                                    • szaramysza9 Re: Kredens - strona 05.05.05, 15:22
                                      A gdzie Ty jesteś?
                                      • anilek_swiety Re: Kredens - strona 05.05.05, 15:25
                                        www.miasto.torun.pl/spacer/index.php?Lang=pl
                                        • ebusia_fam_fatal Torun 05.05.05, 15:31
                                          czy zaproszenie, Aniolku, na ciacho i spacer aktualne? :)
                                          • anilek_swiety slodkie ciacho z nie mniej slodka ebusia 05.05.05, 15:35
                                            jasne, nawet bylem w zeszly czwartek 4 godzinki w sieradzu :-), ale nie
                                            powiedzialas gdzie i jaj
                                            • ebusia_fam_fatal Re: slodkie ciacho z nie mniej slodka ebusia 05.05.05, 15:43
                                              pfffffff ja kcem po toruniu a nie po sieradzu:P
                                              • anilek_swiety Re: slodkie ciacho z nie mniej slodka ebusia 05.05.05, 16:04
                                                ales Ty niezdecydowana!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                                • ebusia_fam_fatal ciacho 05.05.05, 16:08
                                                  pewnie - w koncu jestem Rasową Kobietą :)

a stoi cos na przeszkodzie bys mnie zaprosil do siebie a potem Cie ja do
                                                  mnie? :]
                                                  • ebusia_fam_fatal ebusia vs aniolek 05.05.05, 16:09
                                                    albo na odwrot? :)
                                        • szaramysza9 Re: Kredens - strona 05.05.05, 15:33
                                          Nigdy nie byłam, poza przejazdem;)
                                          • hajdana Re: Kredens - strona 06.05.05, 18:58
                                            no masz ci los, piątek wieczorem a nikogo na forum. Wszyscy zamknęliście się w
                                            kredensie czy co ;)? No to napiszcie jakie wrażenia...
                                            • anilek_swiety Re: Kredens - strona 06.05.05, 20:01
                                              eeeeeeeeeeeeeetttttttttttttttaaaaaaaaaaaaaaammmmmmmmmmmm:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka