anilek_swiety 30.04.05, 13:42 cerkiew sieradzka<a href="www.szukamypolski.com/gap/details.php? image_id=5026&mode=search">cerkiew sieradzka</a> Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anilek_swiety Re: Sieradz jakiego nie znamy 30.04.05, 14:06 http://www.szukamypolski.com/gap/galery_1b.php?cat_id=112<a href="www.szukamypolski.com/gap/galery_1b.php?cat_id=112" target="_blank">http://www.szukamypolski.com/gap/galery_1b.php?cat_id=112</a> Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Sieradz jakiego nie znamy 30.04.05, 20:18 anilku, co to się porobiło? Jednak można zajrzeć z pierwszym razem. Cerkiew - znane zdjęcia, tu i ówdzie się pojawiają, ale synagoga super! Zastanawia mnie opis - wielka synagoga, czyżby były dwie - wieksza i mniejsza? Odpowiedz Link Zgłoś
anilek_swiety Re: Sieradz jakiego nie znamy 30.04.05, 20:58 fakt, link mi sie "pomarszczyl":-)))), ale to nie jest synagoga, to cerkiew, ciekawe czy wiecie gdzie byla? Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Sieradz jakiego nie znamy 30.04.05, 23:08 to nie jest trudne - na Kościuszki, tam gdzie teraz jest pomnik Piłsudskiego. Ale jak doszło do rozbiórki cerkwi i gdzie się podziały cegły - to trudniejsze pytanie. No chyba, że się ma pod ręką monografie J.Milczarka... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
anilek_swiety Re: Sieradz jakiego nie znamy 30.04.05, 23:34 Mysle, ze moznaby to przeanalizowac wszak wiadomo kiedy zostala rozebrana i co w tym czasie zostalo wybudowane :-). Faktycznie, pozniej stal tam pomnik Pilsudskiego, pozniej bohaterow chyba radzieckich a teraz znowu Pilsudskiego Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Sieradz jakiego nie znamy 02.05.05, 18:52 "... w 1929 r. konsystosz prawosławny Warszawsko-Chełmski zgodził się na rozbiórkę prawosławnej cerkwi przy ul.Kościuszki w zamian za 5 tys.zł z przeznaczeniem ich wpłaty na budowę cerkwi w Kaliszu". Kupiona cegła poszła na plac budowy nowej (stara na "Julianówce" - gdzie to jest?) szkoły żydowskiej przy ulicy Zamkowej - w 1937 mury stanęły, wykończenie wnętrz zaplanowano na 1941... Czy to nie są mury ekonomika, teraz chyba Wyższej Szkoły Kupieckiej? Coś takiego, mają cerkiewne cegły! Odpowiedz Link Zgłoś
stemary Re: Sieradz jakiego nie znamy 02.05.05, 21:30 Julianówka to było kiedyś letnisko,schodziło się w dól schodami od ul.Sienkiewicza,po prawej stronie wejścia do starego parku.Były tam (i chyba sa do dzis)piętrowe budynki,mieszkało tam sporo rodzin.Jeszcze długo po wojnie mówiło sie "na Julianówce".Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
anilek_swiety Re: Sieradz jakiego nie znamy 02.05.05, 21:42 to chodzi o ten dom, gdzie mieszkal jakis kolarz co mial warsztat naprawy rowerow nie pamietam nazwiska :-( Odpowiedz Link Zgłoś
stemary Re: Sieradz jakiego nie znamy 03.05.05, 10:32 Julianówka to nazwa szersza,nie dotyczy tylko jednego budynku. Warsztat naprawy rowerów tam był na bank,właściciel nazywał sie Nawrocki, przed wojną mieli sklep z częściami rowerowymi na Kościuszki,a co do kolarza to nie wiem,nie obiło mi sie o uszy, moze przy okazji zapytam ale to ciekawe jest.Z 3-Majowym pozdrowieniem :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
esie Re: Sieradz jakiego nie znamy 03.05.05, 13:12 Dokładnie tam. Była tam również i szkoła żydowska - długi drewniany barak. Druga szkoła żydowska była chyba pomiedzy Wodną a Zamkową. Szkoła zbudowana na Zamkowej została przez Niemców przerobiona na mleczarnię. Po wojnie mleczrnia dalej tam istniała na parterze budynku, na piętrze była szkoła. Początkowo szkoła podstawowa nr 2, a póxniej szkoły średnie, chyba pielęgniarska i obecny ekonomik. Odpowiedz Link Zgłoś
stemary Re: Sieradz jakiego nie znamy 03.05.05, 15:28 to bardzo ciekawe co piszesz.Małe sprostowanie-szkoła podst. nr 3 tam była.Tzw "2-ka"była koło teatru,tam gdzie teraz siostry Urszulanki prowadza zakład opiekuńczy.Śmierdziało w tej 3-ce serwatką okrutnie,maszyny wprawiały mury w nieustający ruch,hałas był okropny. Za to dyrektorka była wspaniała-Pani Zofia MItułowa -przyjaciel młodzieży. Odpowiedz Link Zgłoś
esie Re: Sieradz jakiego nie znamy 04.05.05, 09:47 Bardzo moźliwe, że pokręciłem z numerem szkoły - opowiadał mi to tata. Ja sam pamiętam tylko czerwone ceglane mury tego budynku gdy chodziliśmy do babci, teraz już ich nie widać bo jest otynkowany :) Odpowiedz Link Zgłoś
anilek_swiety Re: Sieradz jakiego nie znamy 04.05.05, 14:55 to ta pani co jak przechodzila to krzyczala uwaaaaaaaaaaaaaaaaaga!!!!!!!!, pamietam ja :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sbi Ekonomik / liceum pielęgniarskie 04.05.05, 15:13 Przeglądając "stare" książki natknąłem się na informację że ekonomik był na ulicy Zamkowej 15 (czyli pod aktualnym adresem) natomiast liceum pielęgniarskie było na Zamkowej 14. Czy to jest tylko błąd drukarski czy też faktycznie były tam dwa niezależne budynki szkolne? Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Ekonomik / liceum pielęgniarskie 04.05.05, 17:02 Z tego co pamiętam, to medyk był w parterowych, chyba drewnianych barakach. Już dawno je rozebrano, pozostał tylko placyk, gdzieś na wysokości ekonomika, ale moim zdaniem nie calkiem na Zamkowej, tylko trochę jakby w bok. Z pewnością jednak były to różne budynki. Odpowiedz Link Zgłoś
anilek_swiety Re: Ekonomik / liceum pielęgniarskie 04.05.05, 19:00 na zamkowej pod 15 byla kiedys szkola podstawowa nr 3 a na dole faktycznie byla mleczarnia. Nawiasem mowiac szkola byla gdzies do 67 roku, pozniej wszytskich przeniesli do nowej 2 na rycerskiej, choc wczesniej czesc mlodszych klas chodzila jeszcze do "starej" 2 kolo klasztoru. Jesli chodzi o budynek przy zamkowej 14 zanim zawital tam medyk byl tam wczesniej "mechanik" a scislej mowiac zawodowka mechaniczna ta co pozniej ja przeniesli do nowego budynku vv sady. Nie wiem czy przypadkeim nei bylo tez tam technikum mechaniczne i moze nawet technikum wlokiennicze, ale tego nei wiem. Medyk trafil tam gdzies kolo 70 roku, no moze troszke wczesniej. W kazdym razie wiem ze sporo dziewczyn tam nauki pobieralo a warunki musialy miec fatalne :-(((. Ja w tym czasie jeszcze sie za dziewczynami nie ogladalem hihihihi Odpowiedz Link Zgłoś
stemary Re: Ekonomik / liceum pielęgniarskie 05.05.05, 08:43 a szkoda,bo piękne były..... Odpowiedz Link Zgłoś
stemary Re: Ekonomik / liceum pielęgniarskie 05.05.05, 10:10 na Zamkowej były te baraki,tylko szczytem do ulicy jeden stał, a drugi w głębi,taka odwrócona L-ka,chyba zielone były. Odpowiedz Link Zgłoś
xpiotrx1 Re: Sieradz jakiego nie znamy 05.05.05, 13:08 > Dokładnie tam. Była tam również i szkoła żydowska - długi drewniany barak. > Druga szkoła żydowska była chyba pomiedzy Wodną a Zamkową. Przy wodnej dokładnie 7 jest budynek synagogi ... kilka lat temu odwiedzilo ja nawet 3 ortodoksow. Odpowiedz Link Zgłoś
mapi4 Re: Sieradz jakiego nie znamy 03.05.05, 10:03 hajdana napisała: > Czy to nie są mury ekonomika, teraz chyba Wyższej Szkoły Kupieckiej? Coś > takiego, mają cerkiewne cegły! W budynku przy ul. Zamkowej 15 jest teraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Marii Dąbrowskiej, a Wyższa Szkoła Kupiecka na dzień dzisiejszy jest przy ul. Krakowskie Przedmieście 123 a - w okazałych budynkach parafii na Monicach (Czy jeżeli szkoła ma w nazywie słowo "Kupiecka" to znaczy to, że wykształcenie tam się kupuje???) Odpowiedz Link Zgłoś
esie Re: Sieradz jakiego nie znamy 03.05.05, 13:19 > (Czy jeżeli szkoła ma w nazywie słowo "Kupiecka" to znaczy to, że > wykształcenie tam się kupuje???) To zamierzona złośliwość??? Znam kilka osób które skończyły kupiecką i niektóre nauczyły się tam myśleć i uczyć. Są oczywiście osoby, którym potrzebny był tylko odpowiedni "papier", ale takie można spotkać praktycznie na każdej uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Kredens 04.05.05, 10:10 bylam w nowootwartym pubie Kredens (w rynku) (nb ceny tam sa kosmiczne, ale klimacik fajny:) ) no i tam na scianach wisza stare fotki, normalne zdjecia starego Sieradza:) Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Kredens 04.05.05, 17:03 jeśli utrzyma się na rynku do wakacji, to chętnie tam zajrzę :D Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Kredens 05.05.05, 09:07 uwazam, ze sie utrzyma, mimo takich cen. klimacik fajny, wstep tylko dla pelnoletnich, przystojni bramkarze/ochroniarze :) niezla barmanka.. ;) fajne polozenie.. i wbrew pozorom - duzo ludzi tam przesiaduje :) Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: Kredens 05.05.05, 09:16 Ebusia, jakie są ceny, rzuć przykład: pifko 0,3, 0,5 z sokiem i bez;-) i czy lokal jest duży? Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Kredens 05.05.05, 09:37 lokal jest w piwnicy - tam kiedys byla kafejka internetowa... ceny... piffko 0.5 kosztuje (najtansze) 5,5 pln, reszta wiecej :) za sok bodaj 50gr, ale nie jestem pewna.. herbata 4 pln.. kawa tez jakos tak.. oni chyba maja stronke internetowa, to moze maja i cennik.. zaraz poszukam :) Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: Kredens 05.05.05, 09:47 To powiem, że ceny wielkomiejskie, a nawet wyższe! Myślę, że podyktowane to jest kosztami takiego lokalu. Pamiętasz jak na rynku była taka kawiarnia z ciastkami, która szybko sie zwinęła? Tam to dopiero ciastko było cenne;) Myślę, że w Sieradzu brakuje pubu, nie budki z piwem itp., ale fajnego pubu, w tym pod muzeum byłam raz-niby nieźle, ale jednak coś nie tak, jakoś sztywno, no ale to było ponad 2 lata temu i mogło się zmienić;) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Kredens 05.05.05, 09:52 pod muzeum raczej sie nic nie zmienilo. a w Kredensie mnie sie podoba wszystko.. zwlaszcza bramkarze/ochroniarze;) no dobra.. prawie wszystko - bo ceny mnie odstraszaja. jak wygram w totolotka to moze moze... :) ja kcialam otworzyc fajny pub, ale pieniadzorow za malo na haracze mam :( Odpowiedz Link Zgłoś
anilek_swiety Re: Kredens 05.05.05, 09:55 w ktorym to jest miejscu - dokladnie czyzby w bylej piekarni u Skrzypinskiego Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Kredens 05.05.05, 09:58 nie wiem gdzie byla piekarnia u Skrzypinskiego... to jest pomiedzy Naszym Radiem a Dziennikiem Łodzkim.. na gorze jest teraz agencja artystyczno reklamowa Punkt, a w piwnicy ta knajpka.. Odpowiedz Link Zgłoś
esie Re: Kredens 05.05.05, 10:10 To jest ta część rynku od strony kina Piast. Kiedyś w tej okolicy (dawno temu) była drogeria, zakład fotograficzny Kałuziaka, księgarnia Szweryna - nie jestem pewien co do pisowni nazwisk. Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Kredens - strona 05.05.05, 11:00 jestem pod wrażeniem =). Trochę klimatu Krakowa w S.? Co Ty na to harry! Trzymam kciuki i życzę sukcesu właścicielom przedsięwzięcia! Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: Kredens - strona 05.05.05, 11:52 w Krakowie też jest Kredens, ale nie pamiętam gdzie, chyba też na Rynku.... Odpowiedz Link Zgłoś
anilek_swiety Re: Kredens - strona 05.05.05, 13:02 takie "spelunki" sa w kilku miastach nie wiem dlaczego taka nazwa. Wiem juz gdzie to jest, ale klimatu krakowa tam niestety nie widac :-( Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Kredens 05.05.05, 13:11 a dlaczego szukamy "klimatu ....... (wstaw nazwe jakiegokolwiek miasta poza Sieradzem)" a nie tworzymy wlasnego klimatu? mnie i tak sie tam podoba :) Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: Kredens 05.05.05, 14:14 No też bym chciała, żeby Sieradz miał klimat i były fajne miejsca, a taki Kredens to dobry początek. Stronka www (dzięki Ebusia za link) fajna, wnętrza też, może ciut jeszcze "sterylnie", ale "zadymi się"- choć jestem przeciwniczką palenia, no chodzi o taki klimacik;-)) Jedyne co mnie troszke razi to kafelki na podłodze;-) Odwiedzę przy pierwszej możliwej okazji Kredens:-) Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: Kredens - strona 05.05.05, 14:15 Aniłku, a byłeś w Krakowie w jakiejś knajpie na Kazimierzu??? Tam jest klimacik;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
anilek_swiety Re: Kredens - strona 05.05.05, 15:20 mam taki klimat jak wychodze na spacerek z domku, knajpka na knajpce itp Odpowiedz Link Zgłoś
anilek_swiety Re: Kredens - strona 05.05.05, 15:25 www.miasto.torun.pl/spacer/index.php?Lang=pl Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Torun 05.05.05, 15:31 czy zaproszenie, Aniolku, na ciacho i spacer aktualne? :) Odpowiedz Link Zgłoś
anilek_swiety slodkie ciacho z nie mniej slodka ebusia 05.05.05, 15:35 jasne, nawet bylem w zeszly czwartek 4 godzinki w sieradzu :-), ale nie powiedzialas gdzie i jaj Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: slodkie ciacho z nie mniej slodka ebusia 05.05.05, 15:43 pfffffff ja kcem po toruniu a nie po sieradzu:P Odpowiedz Link Zgłoś
anilek_swiety Re: slodkie ciacho z nie mniej slodka ebusia 05.05.05, 16:04 ales Ty niezdecydowana!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal ciacho 05.05.05, 16:08 pewnie - w koncu jestem Rasową Kobietą :) a stoi cos na przeszkodzie bys mnie zaprosil do siebie a potem Cie ja do mnie? :] Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: Kredens - strona 05.05.05, 15:33 Nigdy nie byłam, poza przejazdem;) Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Kredens - strona 06.05.05, 18:58 no masz ci los, piątek wieczorem a nikogo na forum. Wszyscy zamknęliście się w kredensie czy co ;)? No to napiszcie jakie wrażenia... Odpowiedz Link Zgłoś
anilek_swiety Re: Kredens - strona 06.05.05, 20:01 eeeeeeeeeeeeeetttttttttttttttaaaaaaaaaaaaaaammmmmmmmmmmm:-) Odpowiedz Link Zgłoś