cassani 12.05.05, 11:24 co byście poprawili, wybudowali, zburzyli, pomalowali, poskładali, rozłożyli bądź rozkompletowali w niedający się skompletować na nowo sposób? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zipek4 Re: czy Łódź mogłaby być ładniejsza? 12.05.05, 11:31 pomalowałbym burty na żywszy kolor, dziób bym wyostrzył, a fordek mondeo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: czy Łódź mogłaby być ładniejsza? IP: *.toya.net.pl 16.05.05, 16:30 Ja bym nakazał przemalowac wszystkie partery kamienic na ich orginalny kolor elewacji, bo jak na razie kazdy sklepikarz maluje jak chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zatroskany Re: czy Łódź mogłaby być ładniejsza? IP: 217.153.198.* 16.05.05, 20:07 Trzeba uporządkować wschodnią stronę ul. Zachodniej! Przy ul. Zielonej kamienica niebawem sama się zawali, no i niech inwestorzy powstawiają plomby w te wystające co rusz budynki-zęby (może jakieś preferencje ze strony władz miasta zmobilizują kasiastych?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guc Re: czy Łódź mogłaby być ładniejsza? IP: *.p.lodz.pl 19.05.05, 11:51 Nie wchodzę w spory o to, co brzydsze, co ładniejsze przy Piłsudskiego. Fakt, że wszystko to nie jest szczyt lotności architektów (na czele z ibisem), jednakże o czym tu mowa? Gdybyśmy mieli w tej okolicy 3 dobre obiekty, to reszta (lepsza lub gorsza) byłaby tłem, które traktuje się neutralnie. Możemy dyskutować o tymj tle, i co z tego, jeśli brak jakiegoś dania głównego? Takiego tła w każdym mieście jest dużo. A o poziomie zabudowy decyduje kilka ważniejszych obiektów. Oczywista, muszą mieć kulturalne otoczenie. Drugi wątek: też nie moge patrzeć, jak umiera Rynek Staromiejski (Nowy Rynek to jest dzisiejszy Plac Wolności). Przecież to prawdziwe łódzkie Stare Miasto. Przez Park Śledzia (Park Staromiejski) przebiega dolina rzeki Łódki (np. to obniżenie na ul. Zachodniej, które w czasie deszczu staje się bajorem to właśnie dolina). Wody oczywiście już tam prawie nigdy nie ma (a nawet jak jest, to w kanale). Przy tej rzece istniała najstarsza osada, od której powstała Łódź. Do końca nie zgłębiłem, gdzie, ale z jednej pracy habilitacyjnej (nazwiska autorki ze względu na dobry smak nie wymienię) mętnie wynikało, że być może było to przy ob. skrzyżowaniu Kilińskiego i Północnej. W każdym razie cały ten teren pachnąc historią śmierdzi jak klozet. Szkoda. Trzeci wątek. Tradycji rzeczywiście nie mamy (te napisy na murach). Niestety, obyczaje mamy wzięte z dawnego Królestwa Kongresowego, czyli najgorsze z możliwych. Nawet przez ludzi z Pomorza (wpływy Niemieckie) jesteśmy, a na pewno byliśmy postrzegani jako paskudne "kongresiaki", u których nic porządnie zrobić nie można. Coś w tym jest. Trochę to zabrzmiało pesymistycznie, ale dla równowagi: wierzę, że jednak coś zacznie się w tej Łodzi zmieniać. Manufaktura jest przedsięwzięciem ryzykownym i kontrowersyjnym. Mimo to łączę z nią pewne(!) nadzieje. Trochę zmienia się mentalność ludzi. Widzą, że trzeba wziąć sprawy w swoje ręce, paru łodzianom udało się to i owo osiągnąć. Troszkę mniej naiwnie podchodzą do obietnic polityków. Myślę, że te zmiany pociągną za sobą zmiany wizerunku miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: czy Łódź mogłaby być ładniejsza? IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 28.05.05, 23:26 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > Ja bym nakazał przemalowac wszystkie partery kamienic na ich orginalny kolor > elewacji, bo jak na razie kazdy sklepikarz maluje jak chce. O tak! Tez mnie to wk* Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: czy Łódź mogłaby być ładniejsza? 17.05.05, 09:25 1. Rynek z prawdziwego zdarzenia na Nowym Rynku - czy jak to się tam nazywa koło Parku Śledzia. Odrestaurowanie, preferencyjne stawki czynszów dla restauratorów i knajpiarzy. I po roku mamy rynek. 2. Rewitalizacja jakiegoś kwartału i sprzedaż mieszkań na zasadzie aukcji odwrotnych - aby przyciągnąć ludzi z osiedli do centrum. 3. Wybudowanie czegoś monumentalnego, acz niedrogiego w Łodzi. Dziwi mnie brak pomysłu na coś takiego. To wieża Eiffla czy koło milienijne w Londynie są magnesami dla turystów. Nie mówię aż o takie skali, ale uważam, że warto by było zainwestować w coś absolutnie unikatowego o czym by się mówiło w Polsce i na świecie - co ludzie chcieliby zwyczajnie zobaczyć. Bo to zwykła próżność ciągnie ludzi do Paryża by zrobić zdjęcie pod wieżą Eiffla. 4. Rewitalizacja Piłsudskiego na odcinku od Kościuszki do Kilińskiego - głównie między Piotrkowską a Sienkiewicza. Niech już tam będzie nowoczesna architektura. Ale nowoczesna - a nie tandetne blaszaki Centrala I i II. pzdr topjes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fleurette Re: czy Łódź mogłaby być ładniejsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 13:05 topjes napisał: > 1. Rynek z prawdziwego zdarzenia na Nowym Rynku - czy jak to się tam nazywa koło Parku Śledzia. Odrestaurowanie, preferencyjne stawki czynszów dla restauratorów i knajpiarzy. I po roku mamy rynek. To akurat jest rynek staromiejski. A rynek nam sie szykuje ponoć w manufakturze, niedaleko... > 2. Rewitalizacja jakiegoś kwartału i sprzedaż mieszkań na zasadzie aukcji > odwrotnych - aby przyciągnąć ludzi z osiedli do centrum. Aby przyciagnąć ludzi do centrum trzeba z tamtąd wypirzyc na jaką dabrowę albo i dalej całe menelstwo. bogaci nie badą chcieli mieszkać w towarzystwie np. chłopaczkow ze wschodniej... > 3. Wybudowanie czegoś monumentalnego, acz niedrogiego w Łodzi. Dziwi mnie brak > pomysłu na coś takiego. To wieża Eiffla czy koło milienijne w Londynie są > magnesami dla turystów. Nie mówię aż o takie skali, ale uważam, że warto by było zainwestować w coś absolutnie unikatowego o czym by się mówiło w Polsce i na świecie - co ludzie chcieliby zwyczajnie zobaczyć. Bo to zwykła próżność ciągnie ludzi do Paryża by zrobić zdjęcie pod wieżą Eiffla. a wystarczyłoby odremontować kompleksy przemysłowe. tylko i aż. inie bawmy sie w naśladowanie ale sie wyróżniajmy. naśladownictwo nie powoduje przyciagania turystów. bo czyż mozemy konkurować małym parkiem rozrywki jaki był plaowany na ŋórce retkińskiej (jako atrakcja turystycza na wielką maire hłe hłe), z wielkimi parkami rozrywki w zachodniej europie czy w stanach? > 4. Rewitalizacja Piłsudskiego na odcinku od Kościuszki do Kilińskiego - głównie > między Piotrkowską a Sienkiewicza. Niech już tam będzie nowoczesna architektura. > Ale nowoczesna - a nie tandetne blaszaki Centrala I i II. nowoczesnosc to kwestia dyskusyjna. to byla wielka nowoczesnosć 30 lat temu:) a nowowczesne i bezgustne ma to do siebie że szybko sie starzeje. i wygladajak centrale np. ibis za 30 lat też bedzie takim postrachem. A wątpię w porzadną nowoczesnosc, w sobrym stylu, w łodzi. > pzdr > topjes pozdrwaiam, pesymistka Fleurette Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: czy Łódź mogłaby być ładniejsza? 20.05.05, 10:48 > pozdrwaiam, > pesymistka Fleurette Hmm, w zasadzie w każdym punkcie odpisałaś mocno nie na temat - jakbyś niespecjalnie czytała to co napisałem... :) pzdr topjes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: czy Łódź mogłaby być ładniejsza? IP: *.p.lodz.pl 20.05.05, 22:40 > Aby przyciagnąć ludzi do centrum trzeba z tamtąd wypirzyc na jaką dabrowę albo > i > dalej całe menelstwo. bogaci nie badą chcieli mieszkać w towarzystwie np. > chłopaczkow ze wschodniej... Wcale niekoniecznie. Nie wszystko w srodmiesciu to "menelstwo". Poza tym jest tam mnostwo terenow, na ktorych nigdy niczego nie zbudowano - bo nikomu sie nie chcialo zrobic restrukturyzacji wlasnosci i przeprowadzic nowych ulic. Jak sie komus wreszcie zachce, to bedziemy moze mieli kawalek przyzwoitego miasta. Slyszelismy tez, ze z chetnymi na mieszkania w tych nielicznych nowych domach powstajacych w srodmiesciu jakos nie ma problemow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: czy Łódź mogłaby być ładniejsza? IP: *.toya.net.pl 18.05.05, 13:54 > 4. Rewitalizacja Piłsudskiego na odcinku od Kościuszki do Kilińskiego - głównie > między Piotrkowską a Sienkiewicza. Niech już tam będzie nowoczesna architektura Tylko ze Ibis i reszta wygląda duzo gorzej od towarzystwa z przeciwka. Stare lepsze od nowego, tylko trzeba zadbac, a z tym jak zwykle w Polsce sa problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
cassani Re: czy Łódź mogłaby być ładniejsza? 18.05.05, 14:34 Ibis nie jest moze perłą architektury - ale wybacz w porównaniu z Centralem czy Centralem 2 to brylant w koronie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: czy Łódź mogłaby być ładniejsza? IP: *.toya.net.pl 18.05.05, 18:48 > Ibis nie jest moze perłą architektury - ale wybacz w porównaniu z Centralem czy > Centralem 2 to brylant w koronie!! Nie moge się z tym zgodzić! Nie do końca na pewno. Central I to porażka, zawiera nawet błędy w założeniach, ale zostawmy to. Natomiast Twój przedmówca porównywał Ibisa i Silverscreena do kompleksu handlowo-biurowego z przeciwka. I tu się zgodzę z nim, ów kompleks jest 100 razy lepszy od Ibisa i reszty. Powody są dwa. Po pierwsze Ibisów podobnych do siebie w Polsce i nie tylko stoi mnóstwo, a ów kompleks jest niepowtarzalny. Po drugie Ibis i reszta reprezentuje architekturę marnej jakości, nijaką, natomiast wspomniana konkurencja może pochwalić się czymś dużo lepszym. Choby kompozycja i zestawienie poszczególnych brył jest rozwiązana i przeanalizowana, do tego dobrany został detal - np. rozrzeźbienie elewacji części niższych. W Ibisie brakuje wszystkich tych elementów, wszystkich! To zbiorowisko przypadkowości. Za 30 lat Ibis będzie nadawał się do wyburzenia, a po 30 latach CJH nadaje się zaledwie do remontu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: czy Łódź mogłaby być ładniejsza? IP: 193.151.115.* 10.06.05, 13:44 Porównanie jest złe. Ibis za 20 lat będzie kupą liszajowatej blachy, monolitem w centrum wyglądającym jakby zostawili go tam kosmici i na śmierć zapomnieli zabrać. Najlepiej już zacząć projektowanie nowego budynku, bo dołączy on niebawem do gorna obu DH Central. Odpowiedz Link Zgłoś
cassani Re: czy Łódź mogłaby być ładniejsza? 18.05.05, 14:33 1. Stary Rynek a nie Nowy ;)) -słyszałem TVP3 że jest plan rewitalizacji, maja jakoś ciekawie odmalować i uatrakcyjnic go - moim zdaniem jest to bardzo dobry pomysł bo ta część miasta jest lekko zapomniana nawet przez łodzian (za Parkiem Śledzia wlecze sie legenda - a tam teraz naprawde jest przyjemnie i dość spokojnie) przede wszystkim trzeba tam skierować wiecej sił porządkowych - bo na razie wszystkie rogi "sukiennic" sa tak ojszczane że nie mozna przejść - taki smród. Ponadto myślę ze MAnufaktura przeniesie troche ciężar na tą strone Pietryny i siłą rzeczy uatrakcyjni okolicę i nią zainteresuje mieszkańców miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: czy Łódź mogłaby być ładniejsza? IP: 193.151.115.* 10.06.05, 13:47 Obrazowo rzecz biorąc w Łodzi nastąpił wielki wybuch i dobrze spełniające swe funkcje miasto zostało rozciągnięte. Stary Rynek już nie jest żadnym centrum dla miasta, bo jest po prostu za daleko od wielkich dzielnic. A Manufaktura mu nie pomoże, bo kto będzie latał z siatami żeby sobie posiedzieć przy socrealistycznych arkadach. Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: czy Łódź mogłaby być ładniejsza? 13.06.05, 09:17 > A Manufaktura mu > nie pomoże, bo kto będzie latał z siatami żeby sobie posiedzieć przy > socrealistycznych arkadach. W zapędzie krytki ;) chyba nie zauważasz tego czym dzisiaj są zakupy dla coraz większej liczby osób. Latanie z siatami??? Z siatami to ja latam raz, dwa razy w tygodniu z Tesco, częściej na osiedlu. Mimo to regulanie odwiedzam Pietrynę bądź centra handlowe w poszukiwaniu czegoś ciekawego. I w takich chwilach nie latam z siatami :) pzdr topjes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: czy Łódź mogłaby być ładniejsza? IP: 193.151.115.* 13.06.05, 15:04 A jakie centrum handlowe będziesz miał na Rynku Starego Miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: czy Łódź mogłaby być ładniejsza? 13.06.05, 16:57 > A jakie centrum handlowe będziesz miał na Rynku Starego Miasta? Na początek prośba techniczna :) Proszę, wstawiaj cytaty na co odpowiadasz, bo śledząc kilkadziesiąt wątków trudno pamiętać co kto, w którym liście napisał ;) W tej chwili wygląda to tak, że np przejdę się kawałek Pietryną, potem spokojnie spacerkiem do Galerii. Park Staromiejski jest tak urokliwy, że nie obawiałbym się o problemy z frekwencją po wyjściu z / w drodze do Manufaktury. Jeden warunek - coś ciekawego na Rynku. Pisałem już o tym - renowacja chociażby fasad, knajpy i ogródki. Naprawdę nie wszyscy latają z siatami od promocji do promocji. pzdr topjes Odpowiedz Link Zgłoś
cassani czemu mi przeniesli wątek?? 18.05.05, 14:39 czemu w ogóle przenoszą te wątki po całym świecie - zacząłem go na ogólnym forum i jakiś pajac sobie przestawia i nie można się połapać co i jak. A jak bym zatytuował wątek "co poprawić w Łodzi i na lotnisku" to gdzie by admin- bystrzak przeniósł wątek???? Odpowiedz Link Zgłoś
wila3 Re: czy Łódź mogłaby być ładniejsza? 18.05.05, 22:27 Sorry, ale zacznę od d... strony. Gdybyśmy nie byli na Wschodzie - z jego siermiężnością i prostactwem. Gdybyśmy byli protestantami - z ich umiłowaniem porządku, to pewnie baaardzo wkurzałyby nas napisy na murach. Przyzwyczailiśmy się do nich, prawda ? Ja nie mogę. Jestem za wszystkimi pomysłami na upiększanie naszych "młodych" zabytków / bez disnejlendu proszę!/, ale nie każcie mi opatrzeć się z bazgrołami, które pewnie by je pokryły. Nie mam pojęcia, jak poradzono sobie z murami w czasie obchodów roczlikwłódzgetta. Przez kilka dni były czyste / czyt. zamalowane / . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: czy Łódź mogłaby być ładniejsza? IP: 193.151.115.* 20.05.05, 13:00 Połatać te dziury po wyburzanych kamienicach. Przecież te wyrwy wyglądają jak zniszczenia wojenne. w kwartałach, gzie muszą być biurowce, wyburzmy kamienice (Narutowicza-Kilinskiego-traugutta-Sienkiewicza - no moze bez tych przy Sienkiewicza). Odpowiedz Link Zgłoś
xk Re: czy Łódź mogłaby być ładniejsza? 20.05.05, 22:35 tam to należałoby w ogóle wyburzyć resztki kamienic przy Narutowicza, a cały ten kwartał porządnie zagospodarować teraz jest to typowo łódzki środek niczego swoją drogą, na Sienkiewicza naprzecie TVP stoi sobie piękna kamienica pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Dziwna moda na wyburzanie kamienic naroznych. IP: *.cybernet.ch 25.05.05, 15:35 Dziwna moda na wyburzanie kamienic naroznych. Skrzyzowania bez ladu i skladu ?! W Polsce to juz jakas plaga !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Dziwna moda na wyburzanie kamienic naroznych. IP: *.p.lodz.pl 26.05.05, 01:36 Chyba w Lodzi. Nie w Polsce raczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Wyburzano w latatach 60-tych, 70-tych, 80-tych... IP: *.cybernet.ch 27.05.05, 16:21 Wyburzano w latatach 60-tych, 70-tych, 80-tych, 90-tych itd... I konca nie widac !!! W "europejskiej" Warszawie, w "europejskim" Poznaniu, Gdansku, Wroclawiu, Lodzi. Czy centrum miasta musi wygladac jak trasa przelotwo-wylotowa ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Wyburzano w latatach 60-tych, 70-tych, 80-tyc IP: *.p.lodz.pl 28.05.05, 06:47 Nie wiem, czy Lodz nie byla najgorsza pod tym wzgledem. Jakos Wroclaw kojarzy mi sie od dawna z budowaniem, a nie wyburzaniem, i to budowaniem na ogol niezlych rzeczy. W Lodzi tylko sie wyburzalo, a te ostatnie inwestycje jeszcze procesu nie odwracaja. Powstala "Warta", rozebrano Zielona 10. I tak pewnie jeszcze pare innych czeka, np. rog Wolczanskiej i Zwirki, gdzie remontuje sie tylko sygnalizatory. Otoz, Szanowna Pani, wg wielu profesjonalistow centrum miasta ma byc dostosowane do samochodu. Nic u tych wielu sie nie zmienilo w pogladach od kilkudziesieciu lat. Ma byc - i basta. Odpowiedz Link Zgłoś
thomasch Re: Wyburzano w latatach 60-tych, 70-tych, 80-tyc 29.05.05, 22:42 Gość portalu: flip napisał(a): Jakos Wroclaw kojarzy > mi sie od dawna z budowaniem, a nie wyburzaniem, i to budowaniem na ogol > niezlych rzeczy. Nie tak dawno we Wrocławiu wyburzono pierzeję całej ulicy (bodajże Kościuszki). Jak tam byłem stało jeszcze kilka kamienic z napisem "do rozbiórki". Secesyjne i eklektyczne detale z gruzowiska lub elementy balkonów były potem do kupienia na aukcji. Jakaś pani chwaliła się nawet dla wrocławskiego dodatku GW, że kupiła pięknego łabędzia z elewacji jakiejś wyburzoej kamienicy za kilka złotych. Nabyty tą drogą łabędź teraz przyozdobi jej łazienkę. Jak się czyta takie rzeczy, to ręce opadają, jaki jest stosunek w tym chorym kraju do zabytków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Wyburzano w latatach 60-tych, 70-tych, 80-tyc IP: *.p.lodz.pl 30.05.05, 00:54 Chodzi pewnie o te ulice (Pulaskiego?), ktora wiedzie tranzyt skrajem srodmiescia. No tak, owszem, chore to pomysly, uparta kontynuacja slimakow na "Placu Spolecznym", ktore nalezaloby raczej zburzyc, zeby sladu nie zostalo. Ale zobaczymy, czy nie zabuduja tej ulicy w nowym miejscu. Moim zdaniem zrobia to dosc szybko. Wroclaw to jednak duzo madrzejsze miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Moj rodzinny Wroclaw wyglada jak szczerbata... IP: *.cybernet.ch 30.05.05, 15:29 Moj rodzinny Wroclaw wyglada jak tania szczerbata ulicznica !!! Zero koncepcji, zero dobrej woli, zero dobrego smaku. Jedno Wielkie Zero !!!... Wyburzono nie tylko cala pierzeje Pulaskiego !!! Wyburzono kamienice na Wyszynskiego - w okolicy katedry !!! Na Traugutta, na Drobnera - obok tandetnego krzykliwego hotelu !!! Rewitalizacja po Wroclawsku ?! Doszlo do tego, ze boje sie, odwiedzic moje rodzinne miasto !!! Po prostu boje sie. P. S. W Lodzi sa przynajmniej jeszcze ludzie, ktorzy probuja walczyc o cywilizacje i kulture... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacho Re: Moj rodzinny Wroclaw wyglada jak szczerbata.. IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.05.05, 19:43 Lidka - trochę przesadzasz znam Wrocław, jest ładnym miastem dobrze rozwijającym sie, możesz być dumna z niego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Bardzo bym chciala byc "dumna" z Wroclawia... IP: *.cybernet.ch 31.05.05, 15:19 Bardzo bym chciala byc "dumna" z Wroclawia... Niestety czarno widze ! P. S. Konkretny przyklad: Miasto potrafi wyburzyc za jednym zamachem kilkadziesiat kamienic, a nie potrafi uporac sie z czterema bieda-blokami na Nowym Targu !!! Koszmarne bloki samym sercu tzw. "starowki" !!! I to ma byc normalne ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Bardzo bym chciala byc "dumna" z Wroclawia... IP: *.toya.net.pl 31.05.05, 15:24 > Miasto potrafi wyburzyc za jednym zamachem kilkadziesiat kamienic, Szkoda, że Łódź tak nie potrafi (ostańce na Zachodniej, Narutowicza, cała Limanowskiego itp, itd) :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Freak, Pure Nonsens. To lubie ! IP: *.cybernet.ch 31.05.05, 17:06 Freak, Pure Nonsens. To lubie ! W oparach absurdu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaco Re: Freak, Pure Nonsens. To lubie ! IP: *.toya.net.pl 01.06.05, 19:18 Podoba ci sie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Re: Freak, Pure Nonsens. To lubie ! IP: *.cybernet.ch 02.06.05, 18:45 Lubie takie teksty. Pasuje do Lodzi, freaky. Cool !!! Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Łódź a Kraków 31.05.05, 10:40 Mała ciekawostka. Ostatnio poznałem człowieka, który przeprowadził się niedawno z Krakowa do Łodzi - razem z żoną. I kilka jego uwag na szybko: - w Łodzi są ładniejsze kamienice niż w Krakowie - osobiście jest zachwycony - jest raczej brudniej i bardziej są kamienice i ulice zapuszczone - w Krakowie też nie jest różowo - co widać w normalnym życiu jak się opuści "szlaki turystyczne" Ogólnie podoba mu się :) pzdr topjes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Łódź a Kraków IP: *.toya.net.pl 31.05.05, 15:22 Potwierdzam, znam ludzi, którzy twierdzą nawet, że w Łodzi jest dużo więcej do oglądania, niż w Krakowie. Z moich doświadczeń podziele się ciekawostką, że ze słynnej Huty policja sama prosi turystów o opuszczenie miejsca - nie chce mieć przyszłych kłopotów. A Huta to 'zabytek' socrealizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Łódź a Kraków IP: *.p.lodz.pl 31.05.05, 18:11 No to juz chyba przesadzacie. Nie ma miasta w PL, ktore mialoby wiecej zachowanej struktury, wlacznie z naroznikami, niz Krakow. To jedno z najladniejszych i najlepiej zarzadzanych miast w Srodkowej Europie. Absolutnie sie nie zgadzam, natomiast co do Wroclawia - nie upieram sie. Co ladniejszych kamienic w Lodzi niz w Krakowie - tez sie nie zgadzam. Mysle, ze sporo w tym winy lodzkiej formuly kamienicy, ktora zaklada wejscie z bramy. W ten sposob nie ma ladnych wejsciowych sieni, ktorych jest wiele w Krakowie. Co do zroznicowania charakteru ulic - tez sie nie zgadzam. W Lodzi wszystko jest proste i lekko nijakie - w Krakowie jest roznie: od dlugich prostych ulic, przez krotkie i zaskakujace kameralnoscia, po niewielkie i urokliwe place. XIX wiek nie byl jednakowy - w Lodzi decydowal niski standard publicznego zarzadzania miastem, co zreszta jakby sie utrwalilo na dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Łódź a Kraków 01.06.05, 10:18 Z całym szacunkiem - ale za bardzo nie wiem z czym Ty się właściwie nie zgadzasz? Mogę przyjąć argument, że w Krakowie jest zachowane więcej struktury z narożnikami - ok, nie jestem znawcą takich faktów. Za to że Kraków jest łaniejszy itd? Znam Kraków bardzo dobrze i osobiście średnio mi się podoba. Dla mnie wzorem polskiego miasta jest obecnie Wrocław. Łódź również zachwya mnie właśnie swym układem - proste ulice, równoległości, prostopadłości, frony przy chodnikach. Każdego kręci co innego - i z czym tu się nie zgadzać :) Dla mnie najbardziej pozytywny objaw to jeśli dwoje Krakusów przyjeżdża do Łodzi za pracą! a do tego jeszcze im się tu podoba!!! :)))) pzdr topjes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Łódź a Kraków IP: *.p.lodz.pl 01.06.05, 15:53 Niejaki Pastor Merkel wyemigrowal byl okolo 1960-tego z Hamburga do NRD. Rozni sa ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Łódź a Kraków 01.06.05, 16:16 > Niejaki Pastor Merkel wyemigrowal byl okolo 1960-tego z Hamburga do NRD. > Rozni sa ludzie... Nie znam Hamburga. Znam Essen i okolice, Hannover, Berlin i nie mam pojęcia jak w ogóle można mieszkać w Niemczech! :))) Umarłbym z monotonii ;))) pzdr topjes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Łódź a Kraków IP: *.p.lodz.pl 01.06.05, 18:11 Mysle, ze wystarczy wziac pod uwage, ze HH to byla strefa brytyjska, a NRD - sowiecka. :-) Monotonia w Niemczech? Hmmm - a mnie sie podoba. Ladny kraj, dobrze zorganizowany, utalentowana ludnosc. A juz o monotonii zycia w Berlinie to bym w ogole nie pomyslal... Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Łódź a Kraków 02.06.05, 10:32 > Monotonia w Niemczech? Hmmm - a mnie sie podoba. Ladny kraj, dobrze > zorganizowany, utalentowana ludnosc. A juz o monotonii zycia w Berlinie to bym > w ogole nie pomyslal... No i to dobrze pokazuje, że każdy ma inne potrzeby. Jestem w Niemczech często - ale nie lubię tam przebywać. Dlatego lubię Wrocław bo ma kopa Lwowskiego. W takim Poznaniu już się źle czuję - tam jest za sztywno. Natomiast miasto w którym ożywam to Londyn - skrajne przeciwieństwo niemieckich miast :) Z tych też powodów pewnie mi się bardziej podoba architektura Łodzi (która troszkę przypomina mi Londyn) niż Tobie. pzdr topjes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Łódź a Kraków IP: *.p.lodz.pl 02.06.05, 21:06 "Jestem w Niemczech często - ale nie lubię tam przebywać. Dlatego lubię Wrocław bo ma kopa Lwowskiego." z tym kopem lwowskim to chyba kwestia wiary :-) Jeden spizowy Fredro Lwowa nie czyni. Dla mnie to raczej kop slasko-czesko-pruski (barok plus neogotyk i smutne "berlinskie" kamienice). A swoja droga Lwow tez lubie pasjami. Bardzo przyzwoite miasto, szkoda ze nie w Austrii... Londyn jest ciekawy, ale juz inne duze angielskie - hmmm... Kojarza sie za bardzo z Ameryka. Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Łódź a Kraków 03.06.05, 08:56 > Jeden spizowy Fredro Lwowa nie > czyni. Dla mnie to raczej kop slasko-czesko-pruski (barok plus neogotyk i > smutne "berlinskie" kamienice). O nie, nie, nie :) Bez mieszanki lwowskiej Wrocław nie wyglądłby tak jak wygląda. Byłby dużo bardziej podobny kulturowo i duchowo do Poznania (czyli do czegoś co mnie usypia ;) Wrocław to dla mnie dobra mieszanka odpowiednich kultur (zabawa, porządek, sympatia do ludzi, chęć działania). pzdr topjes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Dziwna moda na wyburzanie kamienic naroznych. IP: *.toya.net.pl 27.05.05, 17:44 > Dziwna moda na wyburzanie kamienic naroznych. Podziękuj drogowcom, oni to robią dla kierowców. Odpowiedz Link Zgłoś
thomasch Re: Dziwna moda na wyburzanie kamienic naroznych. 01.06.05, 10:34 Pozytywnym przykładem jest z kolei narożna kamienica Kilińskiego/Rewolucji, którą wyremontowano w zeszłym roku, mimo, że była straszną ruiną i każdy spodziewał się bardziej rozbiórki, niż remontu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Dziwna moda na wyburzanie kamienic naroznych. IP: 193.151.115.* 10.06.05, 13:39 Z narożnymi kamienicami (jakoś zapoczątkowałem tą dyskusję wcale o nich nie wpominając) jest tak, że zawsze przeszkadzają. I to nie ruchowi samochodowemu Najczęściej na szczęście robiło się podcienia. Sam też ubolewam, że co skrzyżowanie to gołe ściany - nienawdzię tego i murale tutaj nie pomogą. Może zabudowac "Magdę"? Czy już placyk wrósł w świadomość mieszkańców (uwaga nie ma on funkcji ryneczku). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Paryz, Barcelona, Berlin, Wieden zyje naroznikami. IP: *.cybernet.ch 10.06.05, 15:14 Paryz, Barcelona, Madryd, Rzym, Berlin, Wieden, Praga, Sankt Petersburg zyje naroznikami ! Europejskie miasto zyje przede wszystkim kamienicami naroznymi. Czy Warszawa, Wroclaw, Gdansk, Lodz, Szczecin ma wygladac jak Ulan Bator ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedźwiedź Re: czy Łódź mogłaby być ładniejsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 13:11 Łódź podoba mi się taka jaka jest.. Nawet te fragmenty troszkę .. hmm.., zaniedbane stanowią o klimacie tego miasta. Jak ktoś tęskni za ładnym i czystym niech się raczej wyniesie.. U nas właśnie tak ma być, jak jest! Łodzianin. Odpowiedz Link Zgłoś