Dodaj do ulubionych

Likwidacja "60" do Dobrej

IP: *.pl 13.05.05, 13:22
Z dniem 1 czerwca 2005r. linia 60 nie będzie kursować na trasie Imielnik
Nowy – Dobra

KOMUNIKAT nr 338
Zmiany te są spowodowane rozwiązaniem Porozumienia Komunalnego między
właściwymi władzami samorządowymi.

I co teraz będzie z oznaczeniem 60 czy 60A. Znów łodzianie będą musieli się
przyzwyczajac do nowego oznaczenia, jak by nie można było (rok temu) kursów
do Dobrej oznaczyć 60A.
Obserwuj wątek
    • Gość: Lukasz Re: Likwidacja "60" do Dobrej IP: *.toya.net.pl 13.05.05, 15:40
      I tak tam autobusy woziły powietrze. jak czasami zabrałęm się na wycieczke do
      Dobrej 60 to oprócz mnie najwięcej było 5 osób. A średnio 2-3 to po co ma
      jeździć. Biletów nie kasują więc deficytowa linia. A do Imielnika to
      przynajmniej ktoś jedzie.
      • ventlan Re: Likwidacja "60" do Dobrej 13.05.05, 16:01
        Widac jezdzlismy na rozne wycieczki, bo jak ja pamietam swoje wizyty w Dobrej
        to ten autobus miewal i wszystkie miejsca zajete takze za Imielnikiem.
        • Gość: dankwiat Re: Likwidacja "60" do Dobrej IP: *.astral.lodz.pl 13.05.05, 16:09
          Dokładnie. 60 wcale za Imielnikiem pusta nie jeździ. A poza tym w Dobieszkowie
          jest CKiW OHP www.ckiw-dobieszkow.ohp.pl/ohpl/index.jsp?
          place=Menu07&news_cat_id=382&layout=1 więc wydaje mi się że jednak ta linia
          jest tam potrzebna.
          • Gość: dankwiat Re: Likwidacja "60" do Dobrej IP: *.astral.lodz.pl 13.05.05, 16:17
            poprawka linka www.ckiw-dobieszkow.ohp.pl
    • geograf Re: Likwidacja "60" do Dobrej 13.05.05, 16:11
      Szkoda,że skracają...Z Dobrej było całkiem niedawno do Strykowa, wystarczyła jedna decyzja i byłoby niewielkie wydłużenie...
      • geograf niedawno=> niedaleko :/ (nt) 13.05.05, 16:49

• Gość: STUDI Re: Likwidacja "60" do Dobrej IP: *.prokom.pl 16.05.05, 17:49
        Tyle że jadąc przez Dobieszków autobus traci sporo czasu. Już lepiej obecny
        przebig plus linia do Głowan przez Stryków.

Zważ że przez Dobieszków do Dobrej jeżdzi bus. Ale do Łowna jedzie na wprost.

A czemu zliwkidowano? Może sołtys stwierdził że lepiej będzie jak "śwagier"
        zarobi na busie....
    • teufel POŻEGNANIE 15.05.05, 14:18
      31maja o godz. 21:15 z pl. Dąbrowskiego odjeżdza ostatni autobus do Dobrej. Zróbmy wycieczkę pożegnalną:)
      • Gość: Lukasz Re: POŻEGNANIE IP: *.toya.net.pl 15.05.05, 14:46
        Ja moge jechać o ile będe miał czas. Tylko ilu chętnych się znajdzie??
        • teufel Re: POŻEGNANIE 15.05.05, 14:59
          Oby jak najwięcej:D
        • Gość: J.S. Re: POŻEGNANIE IP: 195.69.82.* 15.05.05, 15:20
          > Tylko ilu chętnych się znajdzie??

a jakie to ma znaczenie?
          • Gość: Lukasz Re: POŻEGNANIE IP: *.toya.net.pl 15.05.05, 15:39
            Bo może do MPK trzeba będzie wystąpić aby na tą godzine podstawili przeguba :D
            • teufel Re: POŻEGNANIE 15.05.05, 16:35
              Wątpie, żeby przegub zmieścił się, ale może:>
              • teufel Re: POŻEGNANIE 15.05.05, 16:36
                Ew. bedziemy bić rekord:P
                • Gość: Lukasz Re: POŻEGNANIE IP: *.toya.net.pl 15.05.05, 17:47
                  Trzeba zrobiś bilety okazjonalne :D Ile osób do Volvo?? :)
                  • teufel Re: POŻEGNANIE 15.05.05, 18:03
                    Rozumiem, że zajmiesz sie biletami:>
                    • Gość: Lukasz Re: POŻEGNANIE IP: *.toya.net.pl 15.05.05, 18:25
                      Mógłbym tylko nie mam programu żadnego żeby grafike rąbnąć na nim. Zbytnio na
                      takim czymś się nie znam. Ale jak by ktoś pomógł by może się udało :)
                      • Gość: Lukasz Re: POŻEGNANIE IP: *.toya.net.pl 15.05.05, 18:56
                        Chociaż jak przemyślałem to to może mi się uda. Tylko musiałbym skądś
                        wykombinować rysunek Volvo żeby wstawić na nm i jakiś styl nominału to myśle że
                        udało by mi się zrobić 2 typy mianowićie 1,10 i 2,20. Tylko że nie wiem czy w
                        kolorze by się udało to zrobić :(
                        • teufel Re: POŻEGNANIE 15.05.05, 20:12
                          Masz trochę czasu na zastanowienie:) Co do programu polecam GIMP - darmowy program graficzny, wzorowany na Photoshop'ie

Co do Volvo:
                          www.volvo.com/bus/poland/pl-pl/products/autobusy+miejskie/Volvo+7700/introduction.htm
                          • Gość: Lukasz Re: POŻEGNANIE IP: *.toya.net.pl 15.05.05, 20:19
                            Ale mnie chodziło bardziej o rysunek niż zdjęcie. Ale może skądś skołuje. Cos
                            się wymyśli. Tylko tak myśle jaki tekst dać. Czy tylko trase czyli Pl.
                            Dąbrowskieg - Dobra czy Pożegnanie lini autobusowej 60 (Plac Dąbrowskiego -
                            Dobra). Tylko na ta okazje chyba pasuje ten drugi wariant.
                            • teufel Re: POŻEGNANIE 15.05.05, 22:37
                              Drugi:)
                              • Gość: Lukasz Re: POŻEGNANIE IP: *.toya.net.pl 16.05.05, 19:45
                                A jeszcze potrzebuje jedno info od kiedy linia 60 jeździ do Dobrej?? Potrzebuje
                                dzień, miesiąc i rok. Wie ktoś może??
                  • Gość: ENF fan Re: POŻEGNANIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 18:06
                    Bilety można zakupić w automacie : )
      • geograf Re: POŻEGNANIE 15.05.05, 22:13
        Hm.
        W zasadzie byłaby okazja by się po raz pierwszy przejechać 60-tką...
        • teufel Re: POŻEGNANIE 15.05.05, 22:38
          Lepiej pózno niz wcale:)
    • Gość: Michał M. Re: Likwidacja "60" do Dobrej IP: 80.51.227.* 15.05.05, 19:56
      6 kursów dziennie, po 7 przystanków każdy (od Imielnika), w dwie strony. Czyli
      razem 6*7*2=84 przystanki. Zakładając, że to są "średnie" przystanki (poza
      miastem, zużycie paliwa małe nawet jeśli przystanki są długie), MPK zaoszczędzi
      na tym tyle, co na 1 kursie 96 w dwie strony. Straszna oszczędność.
      • pawel-strzalka Re: Likwidacja "60" do Dobrej 15.05.05, 20:01
        ale tu chyba nie chodzi o oszczędności MPK tylko brak porozumienia między
        łódzkim ZDiT a gminą (chyba) Stryków, tak mi sie o uszy obiło
        • Gość: Michał M. Re: Likwidacja "60" do Dobrej IP: 80.51.227.* 15.05.05, 20:38
          Czyli:

"Ksiądz pana wini
          Pan księdza
          A nam biednym zewsząd nędza"

(tak to szło?)
          • teufel Re: Likwidacja "60" do Dobrej 15.05.05, 22:39
            "Rozmowa między trzema osoba między Panem, Wójtem a Plebanem":>??
            • Gość: Michał M. Re: Likwidacja "60" do Dobrej IP: 80.51.227.* 16.05.05, 09:53
              Owszem, masz już 2 punkty na nowej maturze :)

Przy okazji - jak się podoba zadanie "tramawajowe" na maturze z historii? W
              zasadzie nie wymaga wiedzy, tylko logicznego myślenia.
              • Gość: Lukasz Re: Likwidacja "60" do Dobrej IP: *.toya.net.pl 16.05.05, 13:02
                Fajne było zadanko. Tylko warszawy nie znam ttak dobrze i było ciężko dojść w
                jakim okresie jeździł tramwaj i gdzie? :D
                • ukalo Re: Likwidacja "60" do Dobrej 16.05.05, 15:18
                  Gość portalu: Lukasz napisał(a):

> Fajne było zadanko. Tylko warszawy nie znam ttak dobrze i było ciężko dojść w
                  > jakim okresie jeździł tramwaj i gdzie? :D

Ale jakie to ma znaczenie? Tam wszystko wyjaśniało się w sumie po językach w
                  jakich były napisy...
                  • Gość: Lukasz Re: Likwidacja "60" do Dobrej IP: *.toya.net.pl 16.05.05, 16:41
                    Teroetycznie tak. Ale było jedno gdzie była tylko tablica z gwiazdą i żadnego
                    napisu. Tylko tam to sprawa raczej jasna była :)
              • teufel Re: Likwidacja "60" do Dobrej 16.05.05, 17:20
                > Przy okazji - jak się podoba zadanie "tramawajowe" na maturze z historii? W
                > zasadzie nie wymaga wiedzy, tylko logicznego myślenia.

Nie widziałem:( Może ktoś podesłać:>??
                • Gość: Lukasz Re: Likwidacja "60" do Dobrej IP: *.toya.net.pl 16.05.05, 19:18
                  Tylko się troche wolno otwiera bo 1,5 mb. zadanie 33
                  bi.gazeta.pl/im/5/2704/m2704485.pdf
    • selden2 Re: Likwidacja "60" do Dobrej 15.05.05, 19:59
      a do Dobieszkowa ?
    • Gość: magik Re: Likwidacja "60" do Dobrej IP: *.pl 16.05.05, 13:57
      Jak znajdę czas to również wybiorę się na wycieczkę "ostatni kurs 60", ale czy
      faktycznie będzie to osatani...

Nadal nurtuje sposób oznaczenia obecnej linii 60A od 1 czerwca br.
      Przywrócą 60 czy pozostawią 60A.
      1. Jeśli przywrócą 60 to z chwilą ponownego zawarcia porozumienia ze Strykową
      będzielmy mieli kolejną zmianę itd.. - absurd, co?
      2. Pozostawienie 60A - też głupio - będzie linai "bisowa" bez podstawowej.

Toż sobie w WDiT wykombinowali!!! - i wyszedł im pasztet...
      • Gość: Lukasz Re: Likwidacja "60" do Dobrej IP: *.toya.net.pl 16.05.05, 14:10
        No musi byś ostatni kurs bo jak zrobie bilety to mam nadzieje że nie będe robił
        potem na otwarcie ponowne ;-)
      • geograf Re: Likwidacja "60" do Dobrej 16.05.05, 16:45
        Nie rozumiem Twoich dywagacji nt. "pasztetu" po zmianie oznaczeń.
        Oczywiście,że zostanie skasowany numer "60A". I dobrze, będzie to przy okazji wymiany wszystkich tabliczek. W czym kłopot?
      • teufel Re: Likwidacja "60" do Dobrej 16.05.05, 17:26
        I tu jest kolejny argument za tym co ja pisałem - żeby kursy podstawowe oznaczać XX, a dodatkowe jako XXA - dlaczego?? Weźmy przykład, że ktoś nie wie, że likwidują 60 do Dobrej, wsiada do 60 - widzi nr z tyłu bez trasy i potem ma lekki źdźiw, że nie jedzie do Dobrej. Przy 60 to małe piwo, bo obecne 60A ma krańcówkę po trasie do Dobrej, ale gdyby zlikwidowali 54 do Natolina i puszczono zamiast 54A - 54 do działek, to było by troszku zasuwania.
        • Gość: J.S. Re: Likwidacja "60" do Dobrej IP: 195.69.82.* 16.05.05, 17:32
          Gdyby np. wszystkie kursy 51 wydluzyli do Zgierza zostaloby ci wtedy samo 51A -
          na jedno wychodzi.
          • Gość: STUDI Re: Likwidacja "60" do Dobrej IP: *.prokom.pl 16.05.05, 17:46
            Ja ma prostsze rozwiązanie. Postawowy wariant linii bez litery. Ten dodatkowy
            (znacznie menj kursów, sezonowość) dokłądać lierkę.

51 do Łagienik. Do Zgierza 51A.
            60 do Imielnika. 60A do Dobrej.
            88 na Kalonke 88A do Skoszew.
            91 do Nowosolnej a 91A do Skoszew.

67 - tradyjnie - 67A kursy przez Janosika.

Itd.
            BO obecie to fajnie wygląda mamy w zasadzie linię 60A. A 60 sporadzycznie
            kursującą. Kiedys używano dopisku bis na uzupłeniające się warianty podstawowej
            trasy linii. Jakoś wtedy kierowano się w nadawaniu oznaczeńlogiką. 53 na Skalna
            a 53bis do Mileszek - tam radzije kursował autobus.

Obecie absurdem dla mnie są numery 87 i 81. W zasadzie powinno byc 81 i 81A.
            Poza objeżdżaniem we innych kierunka Teofilowa przemysłowego trasy obydwu linii
            sa identyczne.

Dodatkowa literka nie znacza coś dodatkowego. Bo tworzenie jakiś regułek ma te
            wade że mało kto to zapamięta.

Można czasem uzywać literki takiej aby się kojarzyła z przebiegiem linii.
            Np. 54 do Nowosolnej, 54N do natolina i 54D na działki. Proste?
            • Gość: J.S. Re: Likwidacja "60" do Dobrej IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 16.05.05, 18:06
              > Ja ma prostsze rozwiązanie

Dwa posty wyzej teufel napisal to samo
              • Gość: STUDI Re: Likwidacja "60" do Dobrej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 20:47
                Skrobnąłem o idei numeracji. DOłożyem pomyłś na lie z trzema wariantami.

A 43 ....
                np. 43 do konstantynowa.... 43A lub 43L do lutomierska a 43Z (lepiej 17) na
                Zdrowie.
                • Gość: Lukasz Re: Likwidacja "60" do Dobrej IP: *.toya.net.pl 16.05.05, 22:03
                  Już pisałem wyżej. Ale jeszcze raz się zapytam. Od kiedy kursuje 60 do Dobrej?
                  Potrzebyje dzień, miesiąc i rok :) Z góry dzięki.
                • Gość: Jagaciarz Re: Likwidacja "60" do Dobrej IP: *.devs.futuro.pl 16.05.05, 22:13
                  43 i 43bis jest juz tyle lat,ze nie ma sensu zmieniac tych oznaczen(tym
                  bardziej,ze 43bis trwalo przeciez swego czasu na poczatku lat 90. samotnie,bez
                  43).A co do 17 to tez jestem za,co równiez zaproponowalem w któryms z watków.
                  • Gość: J.S. Re: Likwidacja "60" do Dobrej IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 16.05.05, 22:47
                    > 43 i 43bis jest juz tyle lat,ze nie ma sensu zmieniac tych oznaczen

To akurat jest marny argument...
                    • Gość: Jagaciarz Re: Likwidacja "60" do Dobrej IP: *.devs.futuro.pl 17.05.05, 09:12
                      Czemu uwazasz go za marny?Przeciez skoro rozmawiamy o oznaczeniach linii to
                      tradycja historyczna czy jak wolisz przyzwyczajenie sa akurat moim zdaniem
                      dobrym argumentem.
                      • Gość: magik Re: Likwidacja "60" do Dobrej IP: *.pl 18.05.05, 13:00
                        W Pabianicach była linia "41bis", zastąpiono ją autobusową "11",
                        a obecnie mamy "P". Niby ta sama trasa, a jednak inne oznaczenie.

W Łodzi obecna linia "93" to samo: na początku bodajże "59", póżniej "25x", był
                        okres kiedy oznakowano ją "70bis" a od kilku/kilkunastu lat "93". A przednami
                        jeszcze wiele czasu...

W którejś z wypowiedzi padła propozycja:
                        46=>16 - Chocianowice-Ozorków
                        46=>16A (ew. linia miejska Chocianowice-Helenówek)
                        43=>17 - Stoki-Lutomiersk
                        43bis=>17A - Stoki-Konstantynów
                        43bis=>17B - Stoki-Zdrowie - mieli byśmy I linię z literką "B"

Tak swoją drogą wprowadzenie oznaczeń z "A" na liniach gdzie większość kursów
                        odbywa się na krótkich trasach jest bezsensowne, ale to trzeba wytłumaczyć tym
                        z WDiT. Mamy akurat okazję - zmiany na linii 60/60A. jakby to tego nie podeszli
                        punktować możemy my, a nie oni.
    • geograf Krótsza trasa "60" 21.05.05, 09:48
      miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,2721361.html
      "1 czerwca autobus linii 60 ma dojeżdżać tylko do Imielnika Nowego."

Mamy jakieś tam wytłumaczenie powodów tej decyzji.
      Takie połączenie i tak jest śmieszne. 6 razy na dzień? To już pewniejszy jest odjazd co godzinę...
      Szkoda, że Stryków nie jest chętny do utrzymywania tego połączenie,(tutaj już marzenia) bo to stawia pod znakiem zapytania czy ewentualnie chciałby utrzymywać "60" do Strykowa...
      • ukalo Re: Krótsza trasa "60" 21.05.05, 09:57
        geograf napisał:

> "1 czerwca autobus linii 60 ma dojeżdżać tylko do Imielnika Nowego."

Jak zwykle będę się czepiał biednych dziennikarzy:
        A 2. czerwca?
        • geograf Re: Krótsza trasa "60" 21.05.05, 23:11
          Rozbisurmaniłeś się...
          Jeszcze śmiej zarzucić im, że mają kiepską korektę, albo że dziennikarze nie znają się na rzeczy.
          Skandal!
          Czepia się i czepia. Sam byś napisał coś do gazety;)
          • Gość: luki Re: Krótsza trasa "60" IP: *.toya.net.pl 21.05.05, 23:40
            > Jeszcze śmiej zarzucić im, że mają kiepską korektę,

Na słabą korektę, to już jedna pani redaktor się tu skarżyła. :)
      • Gość: STUDI Re: Krótsza trasa "60" IP: *.prokom.pl 23.05.05, 10:52
        Nie jest chętny jeśli już tam jeżdzi darmowóz Real'a, Proste no nie?
        • geograf Re: Krótsza trasa "60" 23.05.05, 11:22
          Czy znalazłeś już odciski Żydów, masonów,albo cyklistów?
          W jakie dni jeździ tam darmowóz Reala i jak często?
          • Gość: STUDI Re: Krótsza trasa "60" IP: *.prokom.pl 23.05.05, 12:36
            Widziałem go np. w ostatnią niedziele i to dwukrotnie.
            Nie znam rozkładu.

Ponadto do Strykowa i fdalje jeździ multum busiarzy. A przez Dobieszków też
            przejżdzą mikrobus.

Ci ciekawe zawieszaja drugi raz kursy 60-tki do Dobrej wtedy gdy zaczyna się
            sezon letni. Czyli wtedy kiedy busiarzom znika spora ilości klientów.

A toże wójt będzie wolał aby to jego szwagier zarabiał to chyba oczywiste.

• Gość: dankwiat Re: Likwidacja "60" do Dobrej IP: *.astral.lodz.pl 25.05.05, 00:36
      • Gość: dankwiat Re: Likwidacja "60" do Dobrej IP: *.astral.lodz.pl 25.05.05, 00:38
        Linia autobusowa 60 po 1 czerwca 2005r. będzie nadal kursowała według
        obowiązujących rozkładów jazdy.

KOMUNIKAT nr 344

• geograf Re: Likwidacja "60" do Dobrej 25.05.05, 00:46
          Czyli odpowiednia osoba/urząd zdecydował o zapłacie za usługę.
          I dobrze, chociaż mogliby zwiększyć częstotliwość/wydłużyć do Strykowa, ale to tylko marzenia;)
          • teufel Re: Likwidacja "60" do Dobrej 25.05.05, 07:53
            To dobrze:D
            • Gość: Lukasz Re: Likwidacja "60" do Dobrej IP: *.toya.net.pl 25.05.05, 10:02
              To nie będzie biletów :(
              • teufel Re: Likwidacja "60" do Dobrej 25.05.05, 15:51
                Ja się tym nie martwię:P

Wycieczkę i tak można zrobić:]
    • Gość: magik NO TO JEDZIEMY IP: *.pl 30.05.05, 15:34
      NO TO JEDZIEMY
      wtorek, wieczór, pl.Dąbrowskiego, 60-tka, no_Dobra
      • Gość: krzysztofbla Chłopaki no i jak było... IP: *.pl 03.06.05, 09:20
        ... bo mnie niestety tam nie było. :-(
        • Gość: Lukasz Re: Chłopaki no i jak było... IP: *.toya.net.pl 03.06.05, 12:33
          Kurcze to jakas wycieczk była? A mnie nie było?? Kurcze wcześnie się
          dowiaduje :D
          • Gość: krzysztofbla Re: Chłopaki no i jak było... IP: *.pl 03.06.05, 15:03
            Lepiej późno niż wcale...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka