Dodaj do ulubionych

wkurzylam sie

IP: *.lodz-piaski.sdi.tpnet.pl 05.07.02, 19:49
wczoraj byl znow poruszony temat aborcji. obejrzalam "kropke na i" i myslalam
że szlag mnie trafi. weszłam potem na inne forum, wypowiedzialam sie, ale
zostalam niemalze wobrzucona blotem. echh
zreszta sami zobaczcie, jmoze nawet sie odezwiecie.
www.innestrony.pl/forum/index.php3?
thread=3d2437529a064&parent=threads&post=3d2437529a064
Obserwuj wątek
    • geograf Re: wkurzylam sie 05.07.02, 21:39
      Blendo, nie przejmuj się.
      Pamiętaj, że Polska to kraj "katolicki" i niestety musimy do takich rzecyz przyzwyczajać się...do czasu...pozostaje mieć nadzieję...

P.S. Co było w tej "Kropce" ??
      • Gość: Maruda Re: wkurzylam sie IP: *.tvsat364.lodz.pl 05.07.02, 21:50
        Jesli mozna...

Bylo 2X sld vs LPR Byla Sierakowska, jakas minister i poslanka LPR. Nic szczegolnego, zajadla klotnia, to co zwykle... Najbardziej konstruktywnym elementem dyskusji bylo te pare sekund kiedy sie na siebie pobrazaly i zadna nie chciala nic powiedziec... mialy chwile zeby zastanowic sie jak normalnie porozmawiac. Bez rezultatu.
      • Gość: MarcinK Re: wkurzylam sie IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.02, 23:48
        Witam

Wybacz Geografie ale kwestia aborcji wiele wspolnego z tzw. katolickoscia nie ma. Jest to kwestia
        czysto logiczna i przyjecia pewnych zalozen cywilazycyjnych, z ktorych potem cos wynika i tyle.
        Jezeli zakladamy (zgodnie z prawem naturalnym, a nie religia katolicka), ze zycie czlowieka jest
        dobre, ze nalezy je chronic to nalezy ustalic co jest, a co nie jest czlowiekiem. I to nalezy
        chronic. Jezeli wiemy, ze to co sie rodzi z reguly w 9 miesiacu ciazy jest na pewno czlowiekiem
        to rodzi sie pytanie od kiedy toto jest czlowiekiem. Czy juz 3 miesiacu, czy w czwartym? Czy moze
        po pierwszym podziale komorki? Co jest istota bycia czlowiekiem? Tu niestety nie ma jednoznacznych
        odpowiedzi i definicji medycznych. Z tego wniosek, ze aby nie zabic czlowieka nalezy go chronic
        od poczecia do naturalnej smierci. CBDO i tyle. Czy bylo slowo o chrzescijanstwie?
        Nie rozumiem tylko czemu kobiety robia tyle szumu o te sprawe pokrzykujac czesto w stylu
        moj brzuch - moja sprawa. Brzuch moze i jej ale to co w brzuchu juz kobieta nie jest. No chyba, ze
        porod to tylko oddzielenie czesci kobiety - wiemy, ze tak nie jest. Nie rozumiem, czemu nie postawic
        na latwosc adopcji, czemu tym ktore nie chca miec dzieci nie ulatwic zrzeczenia sie prawa rodzicielskich
        zaraz po porodzie? Naprawde duzo ludzi nie mogacych miec dzieci czeka na adopcje, a jak wiadomo
        noworodki adoptuje sie najlatwiej.
        No i przypomne, ze w Polsce jest mozliwe dokonanie aborcji z tzw wskazan medycznych, czyli
        nie ma bezwzglednego zakazu.

Pozdrawiam, MarcinK
        • Gość: Mlody Re: wkurzylam sie IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.07.02, 23:52
          Zaraz zostaniesz przez niektorych nazwany tutaj ortodoksyjnym katolikiem.....
          pozdr. Mlody
          P.S.
          Zgadzam sie z twoja opinia.
          • doady Re: wkurzylam sie 06.07.02, 11:51
            Blendo, nie Ty jedna się wkurzyłaś. Panowie zdają się nie dostrzegać problemu.
            Póki w tym kraju mówienie o antykoncepcji będzie be, póty aborcja będzie
            istnieć. A co do możliwości legalnego przeprowadzenia - o ile ciąża jest
            wynikiem przestępstwa lub grozi zdrowiu matki - to lekarz może odmówić aborcji,
            powołując się na klauzulę sumienia. Tylko ciekawe, czemu ten sam lekarz w
            prywatnym gabinecie po wpłaceniu kilkuset złotych już o sumieniu nie
            wspomina... Aborcja zawsze jest złem. Ale, na litość, zamiast pustych zakazów,
            dajmy po prostu realną możliwość wyboru, a nie jałową dyskusję o pryncypiach.
            • Gość: HuBar Re: wkurzylam sie IP: *.wshe.lodz.pl 06.07.02, 11:58
              Zgadzam sie!!!!!!

Tylko niech Marcin nie mowi ze zakazywanie antykoncepcji tez nie ma nic wspolnego z katolicyzmem!
              Banda pierdzieli z Kosciola wie najlepiej co dla tych normalnych (nie skazujacych sie na obludny celibat) jest najlepsze.

pozdrowy
              • jasam Re: wkurzylam sie 07.07.02, 11:55
                Zastanawiam się, jak silne oddziaływanie w Polsce mają zakazy katolicyzmu.
                Skoro brak powszechnej antykoncepcji jest wynikiem oddziaływania kleru, to
                dlaczego tak nikły oddźwięk mają słowa "nie zabijaj", "bądź dobry", itd.....
                Albo mają posłuch albo nie ?
                Czy tylko wygodnie wieloletnie braki edukacji seksualnej zgonić na kościoł.
                pozdr.
              • tempus Re: wkurzylam sie 07.07.02, 12:52
                Oczywiście że Kościól Katolicki odgrywa w tym przypadku wiodącą rolę. W
                krajach gdzie jest mniej katolików prawo tworzy się dla ludzi, a nie dla
                określonej orientacji religijnej (aborcja, małżeństwa homoseksualistów,
                eutanazja).

Coś Wam opowiem:

gdy moja żona leżała w szpitalu na oddziale położniczym, leżała z nią pewna
                pani. Gdy była w ciąży okazało się że dziecko ma bardzo poważną wadę.Lekarze
                powiedzieli że nie ma szans aby było normale oraz że ma nikłe sznse aby
                przeżyć. Aborcji nie chcieli zrobić, bo ciąża nie zagrażała życiu matki.
                Urodziła dziecko które od razu zmarło albo urodziło się martwe (nie pamiętam).
                Jak się czuje taka kobieta chodząc 9 miesięcy z brzuchem?! Spotyka znajomych,
                sąsiadki itd., które mówią "ale fajnie, będzie pani miała dzidziusia!". A ona
                wie że dziecka nie będzie...
            • Gość: blenda Re: wkurzylam sie IP: *.lodz-piaski.sdi.tpnet.pl 06.07.02, 18:28
              Masz niestey racje. Pieniądze rzadzą i nikt nie zaprzeczy.
        • gray Re: wkurzylam sie 06.07.02, 12:44
          Gość portalu: MarcinK napisał(a):

> Witam
          >
          > Wybacz Geografie ale kwestia aborcji wiele wspolnego z tzw. katolickoscia nie m
          > a. Jest to kwestia
          > czysto logiczna i przyjecia pewnych zalozen cywilazycyjnych, z ktorych potem co
          > s wynika i tyle.
          > Jezeli zakladamy (zgodnie z prawem naturalnym, a nie religia katolicka), ze zyc
          > ie czlowieka jest
          > dobre, ze nalezy je chronic to nalezy ustalic co jest, a co nie jest czlowiekie
          > m. I to nalezy
          > chronic. Jezeli wiemy, ze to co sie rodzi z reguly w 9 miesiacu ciazy jest na p
          > ewno czlowiekiem
          > to rodzi sie pytanie od kiedy toto jest czlowiekiem. Czy juz 3 miesiacu, czy w
          > czwartym? Czy moze
          > po pierwszym podziale komorki? Co jest istota bycia czlowiekiem? Tu niestety ni
          > e ma jednoznacznych
          > odpowiedzi i definicji medycznych. Z tego wniosek, ze aby nie zabic czlowieka n
          > alezy go chronic
          > od poczecia do naturalnej smierci. CBDO i tyle. Czy bylo slowo o chrzescijanstw
          > ie?

hmm, gdzieś słyszałem, że człowiek zaczyna się od momentu wykrztałcenia się
          pierwszych zalążków układu nerwowego i powstania w nim pierwszych impulsów
          nerwowych, czyli w którymś tygodniu ciąży dopiero. nie pamiętam dokładnie ale
          taki jest mniej więcej sens i wydaje mi się to logiczne. mogę żyć bez ręki, nogi,
          płuca czy nawet z jakimś sztucznym sercem, ale gdybym nie miał mózgu to by mnie
          nie było. przecież wiadomo że to jest najważniejszy organ. najbardziej
          skomplikowany i wyspecjalizowany. człowiek w momencie zagrożenia zawsze ochrania
          głowę. płód jest tylko kawałeczkiem mięsa dopóki nie zacznie "myśleć" i uważam,
          że do tego czasu nie powinno być najmniejszych przeszkód żeby go usunąć. można
          powiedzieć, że przecież zacznie myśleć już niedługo ale jak dasz fasoli
          kilkadziesiąt milionów lat to też może zacząć myśleć a długo czy niedługo to
          sprawa względna - ludzie wysyłają w kosmos jakieś sygnały choć wiadomo, że nikt
          ich nie odbierze przez setki tysięcy lat. nad tym wszystkim trzeba spokojnie
          pomyśleć i przyjąć sensowne kryteria, argumenty i granice postępowania.

> Nie rozumiem tylko czemu kobiety robia tyle szumu o te sprawe pokrzykujac czest
          > o w stylu
          > moj brzuch - moja sprawa. Brzuch moze i jej ale to co w brzuchu juz kobieta nie
          > jest. No chyba, ze
          > porod to tylko oddzielenie czesci kobiety - wiemy, ze tak nie jest. Nie rozumie
          > m, czemu nie postawic
          > na latwosc adopcji, czemu tym ktore nie chca miec dzieci nie ulatwic zrzeczenia
          > sie prawa rodzicielskich
          > zaraz po porodzie? Naprawde duzo ludzi nie mogacych miec dzieci czeka na adopcj
          > e, a jak wiadomo
          > noworodki adoptuje sie najlatwiej.

chyba będę miał rację jeśli powiem, że większość niechacianych "zajść" zdarza się
          u kobiet młodych (albo bardzo młodych), u których pokazanie się w domu z brzuchem
          równa się eksmisji or something like that, w związku z czym większość
          nielegalnych aborcji jest przeprowadzana w tajemnicy i większość legalnych też by
          pewnie tak wyglądała gdyby było można. problem jest taki że trudno doczekać
          adopcji bez ujawniania swojego małego sekreu. i z tym nic nie zrobisz. nie
          pstrykniesz palcami i nie powiesz: "uwaga moje drogie mamy, babcie, i prawne
          opiekunki! od dziś wasze żeńskie pociechy nie mogą miec w domu sajgonu z powodu
          dziecka z chłopakiem z podwórka obok bo to szkodzi ciąży a poza tym dziecko jak
          się urodzi będzie adoptowane przez kogoś tam. aha, i ten chłopak też ma mieć
          spokój bo musi się uczyć do komisów w zawodówce!".
          wiem, że się nabijam ale jest jak jest - kijem rzeki nie zawrócisz, można co
          najwyżej delikatnie i mozolnie zmieniać jej bieg i nie zakazami tylko ustępstwami.

> No i przypomne, ze w Polsce jest mozliwe dokonanie aborcji z tzw wskazan medycz
          > nych, czyli
          > nie ma bezwzglednego zakazu.

doskonale wiesz jak to wygląda.

> Pozdrawiam, MarcinK

ale się rozpisałem.. taka jest moja koncepcja i moje przemyślenia...
          pozdrawiam, gray
          • Gość: blenda Re: wkurzylam sie IP: *.lodz-piaski.sdi.tpnet.pl 06.07.02, 18:26
            Gray zgadzam sie z Tobą:).

pozdrówki

ps. kijem Wisły lepiej nie zawracajmy;)
          • geograf Re: wkurzylam sie 06.07.02, 20:38
            w pełni popieram....

i pozdrawiam wszystkich:)
    • blenda Re: wkurzylam sie 06.07.02, 19:27
      nie lubią mnie tam. zebym nie wiem jakie argumenty podawala to i tak nie bede
      miala racji. Nawet posadzono mnie o brak wlasnego zdania, gdyby ni tylko
      wiedzieli.........:'(
      • mikolaj7 Re: wkurzylam sie 06.07.02, 23:47
        rany... co za forum, taki np. 'tomasz' - brednie popedzane
        bredniami...

podziwam Cie, ze tam odpisywalas w ogole :-/
      • hubar Re: wkurzylam sie 07.07.02, 00:28
        My za to Cię baaardzo misiu lubimy ;-)
        Jak nóżka? No i najważniejsze czu na meczu będziesz?
        • Gość: blenda Re: wkurzylam sie IP: *.lodz-piaski.sdi.tpnet.pl 07.07.02, 20:06
          :))))))
          Noga lepiej. przepraszam, że mnie nie bylo:(
          Juz w tym tygodniu moge sie na pifko wybierac do miasta:))))

caluski:)
    • bartuch Re: wkurzylam sie 07.07.02, 10:48
      Tez sie wkurzylem ogladajac ten program. Spoko,
      Blendzik, masz racje. wpadnij na mecz!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka