Dodaj do ulubionych

TROCHĘ FILOZOFII... KTO OGLĄDAŁ ..... ???

09.07.02, 09:46
Może niektórym wyda się to smieszne, ale DOPIERO wczoraj oglądałam "CUBE"...
hmmmm... dla mnie bomba... lubię takowe produkcje ponieważ nic nie jest
dopowiedzinae do końca... i po filmie człowiek nie może normalnie przejść do
porządku dziennego... zaczyna się zastanawiać, myśleć nad tym co obejrzał...
Moje teorie nt. tegoż filmu zmieniały się wraz z kolejną istotną sceną.... a
koniec... hmmmm....
pytam... jak rozumiecie ten film ??? jego zakończenie i przełożenie na fakt
żywota człowieka poczciwego ???
pozdr licząc na fff (fajnefilozoficznefantazje;-)
meganka
Obserwuj wątek
    • Gość: aard Re: TROCHĘ FILOZOFII... KTO OGLĄDAŁ ..... ??? IP: 195.117.14.* 09.07.02, 09:51
      Trochę za długo by pisać, ale film - bomba! Niech Ci wystarczy, że poszedłem na
      niego dwa razy, za drugim wziąłem ze sobą i nałożyłem po seansie... okulary ze
      stłuczonym szkłem.

Pozdrawiam,
      aA
      Rd
      • meganka2 Re: TROCHĘ FILOZOFII... KTO OGLĄDAŁ ..... ??? 09.07.02, 09:57
        cholera jasna !!! wiedziałam, że Ty będziesz znów tym 1szym !!! bomba again !!! ;-
        ) nie, nie.... ale tak łatwo się nie wywijaj.... mnie właśnie bardzo zależy na
        tym, kto jak zrozumiał PRZESŁANIE TEGO FILMU... ja nie pytam czy był fajny, bo to
        sama wiem ;-) czasami lubię sobie pofilozofować .... ot tyle...
        pozdr Cię intelektualisto mój Ty ;-)
        • aard Re: TROCHĘ FILOZOFII... KTO OGLĄDAŁ ..... ??? 09.07.02, 10:14
          No dobrze.
          Filozofia: świat jest zły, ale jest nadzieja. Nie wiadomo skąd pochodzi zło
          tego świata, jego źródło jest nieuchwytne, a jeśli już je poznamy to nas
          baaaaaardzo zaskaqje, bo siedzi... w nas samych.
          Nie ma ludzi lepszych ani gorszych (polityczna poprawność przesłania zwala z
          nóg i to jest jeden z niewielu minusów), są tylko inni.
          Nie wiadomo, o co w życiu chodzi, cel jest niejasny lub w ogóle nieznany, ale
          warto żyć, bo jest nadzieja na "lepsze jutro". Nie sądzisz, że ujęte w słowa
          brzmi to banalnie?

Poza tym zupełnie nie przekonała mnie strona matematyczna. Kalqlator w głowie
          Kazana (dobrze pamiętam imię?) jeszcze jest wiarygodny, ale wywody tej
          dziewczyny są co najwyżej mętne. Ponadto konstrukcja, która poruszałaby w ten
          sposób taką skomplikowaną figurą jak ten labirynt jest raczej niemożliwa...
          Wszelako film jest doskonały własnie DLATEGO, że jest niskobudżetowy. W końcu
          cała akcja dzieje się w tym samym pokoju o półprzepuszczalnych scianach
          oświetlonych w różne kolory. A jaki efekt to buduje...
          Pozdrawiam Cię Meggi cieplutko,
          aA
          Rd
          • Gość: aard Re: TROCHĘ FILOZOFII... KTO OGLĄDAŁ ..... ??? IP: 195.117.14.* 09.07.02, 10:31
            Zapomniałem dodać pointę. Zanim poszedłem na ten film, rozmawiałem o nim z
            qmplem.
            -Warto?
            -To zależy, ale idź. Idź, usiądź wygodnie i obejrzyj, a kiedy zapalą się
            światła rozejrzyj się po twarzach ludzi i popatrz na ich miny. I pamiętaj, że
            Ty masz taką samą...

Nazajutrz poszedłem na film.
            aA
            Rd
          • meganka2 Re: TROCHĘ FILOZOFII... KTO OGLĄDAŁ ..... ??? 09.07.02, 10:55
            aard napisał(a):

> No dobrze.
            > Filozofia: świat jest zły, ale jest nadzieja. Nie wiadomo skąd pochodzi zło
            > tego świata, jego źródło jest nieuchwytne, a jeśli już je poznamy to nas
            > baaaaaardzo zaskaqje, bo siedzi... w nas samych.
            > Nie ma ludzi lepszych ani gorszych (polityczna poprawność przesłania zwala z
            > nóg i to jest jeden z niewielu minusów), są tylko inni.
            > Nie wiadomo, o co w życiu chodzi, cel jest niejasny lub w ogóle nieznany, ale
            > warto żyć, bo jest nadzieja na "lepsze jutro". Nie sądzisz, że ujęte w słowa
            > brzmi to banalnie?

--
    • grover Re: TROCHĘ FILOZOFII... KTO OGLĄDAŁ ..... ??? 09.07.02, 09:52
      Film oglądałem juz jakiś czas temu, jedną z ciekawszych rzeczy, jest fakt, że
      wszedł on na nasze ekrany chyba trzy lata po premierze... film daje dużo do
      myślenia i jest jednym z ciekawszych filmów, które widziałem
    • aric Re: TROCHĘ FILOZOFII... KTO OGLĄDAŁ ..... ??? 09.07.02, 09:55
      Meganko, czy naprawdę trzeba się doszukiwać czegoś w filmach? Oglądałem ten film
      kilka razy. Bardzo dobry pomysł, zarąbista realizacja jak na film niskobudżetowy,
      ale moim skromnym zdaniem trochę nudny. Trochę przegadany. Rzeczywiście, jeżeli
      chodzi o scenariusz jest to film nowatorski i "inny", bez początku i bez końca.
      Już kręcą Cube 2, a może już nakręcili.
      Pozdr
      • grover Re: TROCHĘ FILOZOFII... KTO OGLĄDAŁ ..... ??? 09.07.02, 10:02
        Co do Cube'a 2 to proszę:
        www.filmweb.pl/Cube,Hypercube,film,opis,aa=32385,fbinfo.xml
        • meganka2 Re: TROCHĘ FILOZOFII... KTO OGLĄDAŁ ..... ??? 09.07.02, 10:16
          grover napisał:

> Co do Cube'a 2 to proszę:
          > <a href="www.filmweb.pl/Cube,Hypercube,film,opis,aa=32385,fbinfo.xml"tar
          > get="_blank">www.filmweb.pl/Cube,Hypercube,film,opis,aa=32385,fbinfo.xml</a>

-
      • meganka2 Re: TROCHĘ FILOZOFII... KTO OGLĄDAŁ ..... ??? 09.07.02, 10:03
        ten film nudny ???? czaaaad... nie, nie dla mnie... aric, zuważ, że właśnie był
        to film niskobudżetowy i przez cały czas jego trwania nie zmieniała się zbytnio
        sceneria.... a mimo to... trzymał w napięciu.. i to w takim - unikatowym...
        ... pytasz czy warto zastanawiać się nad filmem... jeśli nie, to po co je
        oglądać.. dla samych pomysłów??? efektów??? aktorów ??? bzdura....
        ja ubóstwiam, gdy po zakończeniu filmu / sztuki mam nad czym pomyśleć.... to
        znaczy, że ktoś zrobił good work, zainspirował tak, że nie rozstajesz się z
        filmem zaraz po wyjściu z kina.... takich bowiem się nie zapamiętuje....
        ot tyle
        czy nikt z Was nie odważy się napisać swej opinii, której jestem po prostu
        ciekawa ???
        pozdr
        meganka
        P.S. może podpadnę.... hihi.. na pewno... ale dla mnie ten "kultowy" Matrix przy
        Cubie to było efekciarstwo.....
        • aric Re: TROCHĘ FILOZOFII... KTO OGLĄDAŁ ..... ??? 09.07.02, 10:14
          meganka2 napisała:

> P.S. może podpadnę.... hihi.. na pewno... ale dla mnie ten "kultowy" Matrix prz
          > y
          > Cubie to było efekciarstwo.....

Jak napisałem oglądałem Cuba kilka razy, mam go nagranego i przynajmniej raz na
          dwa miesiące do niego wracam. Użyłem słowa nudny w znaczeniu braku równowagi
          między akcją i dialogami. Teraz moja opinia z prawdziwego zdażenia. Jego walory
          sa przeogromne. Nowatorstwo, z jakim autorzy podeszli do nakrecenia tego filmu
          jest nieziemskie. Film zaskakuje, zastanawia, daje do myslenia. Gdy obejrzysz go
          kilka razy zrozumiesz o czym mówie. Fakt, za pierwszym razem trochę myślałem, ale
          nie znalazłem żadnych odpowiedzi. Autor filmu, jeżeli jest dobry, potrafi czasami
          namieszać w głowach widzom. Jednak film ten nie zawiera żadnego pszesłania, w
          moim odczuciu, tylko jest filmem o nietypowym założeniu i treści, co do
          rozwiązania, było w jakimś tam stopniu przewidywalne. Co do Matrixa, fakt efekty
          specjalne to cholernie dużo, by przyciągnąć widza, jednak po filmie nie patrzyłem
          na efekty tylko zastanawiałem się, czy coś w tym jest. W Cubie od razu
          zastanawiasz się kto stworzył ten sześcian, złożony z sześcianów i skąd się
          wzięli tam ci ludzie, ale po części jest to wyjaśnione.
          Czy widziałaś Fight Club, czy jak to zdolni Polacy przetłumaczyli Pozdziemny krąg?
          • meganka2 Re: TROCHĘ FILOZOFII... KTO OGLĄDAŁ ..... ??? 09.07.02, 10:38
            aric napisał:

> Czy widziałaś Fight Club, czy jak to zdolni Polacy przetłumaczyli Pozdziemny kr
            > ąg?

-
    • doady Re: TROCHĘ FILOZOFII... KTO OGLĄDAŁ ..... ??? 09.07.02, 10:00
      Filmfantastyczny:)))
      Bardzo, ale to bardzo dobry, ale chyba nie ze względu na to, jakie refleksje
      budzi, ale dla samego nastroju. Uwielbiam takie klimaty.
      Pozdrawiam,
      Doady
    • meganka2 Re: TROCHĘ FILOZOFII... KTO OGLĄDAŁ ..... ??? 09.07.02, 10:06
      PEOPLE !! CZY JA PYTAŁAM KOMU PODOBAŁ SIĘ TEN FILM ??? DAJCIE COŚ Z SIEBIE .....
      JAK GO ROZUMIECIE ??? ...
      • yaa Re: TROCHĘ FILOZOFII... KTO OGLĄDAŁ ..... ??? 09.07.02, 10:27
        Film zrobił na mnie ogromne wrażenie. Oglądałem go w kinie i kiedy zapaliło się
        światło nikt nie wstawał, nikt się nie poruszał, wszyscy byli jakby w szoku.
        Niesamowita sprawa.
        Co do przesłania, to wg. mnie film pokazuje 2 oblicza natury ludzkiej: po
        pieerwsze jaki człowiek jest genialny, na jak wiele go stać, że potrafi wyjść
        nawet z tak koszmarnej, przerażającej i przedziwnej sytuacji. A z drugiej strony
        jaki człowiek jest mały i niewiarygodnie głupi - gdy zabija i krzywdzi innych.
        Ponadto jedno z ostatnich zdań padających w filmie, opisujących rzeczywistość
        poza cube - "bezmiar ludzkiej głupoty". Celnie ujęte. Ludzka głupota jest większa
        niż kosmos - bo kosmos ma podobno jakieś granice a ludzka głupota granic nie zna.
        Pozdrawiam
        Yaa
        • meganka2 Re: TROCHĘ FILOZOFII... KTO OGLĄDAŁ ..... ??? 09.07.02, 10:46
          yaa napisał:

(...) "bezmiar ludzkiej głupoty". Celnie ujęte. Ludzka głupota jest więks
          > za niż kosmos - bo kosmos ma podobno jakieś granice a ludzka głupota granic nie
          zna.
          > Pozdrawiam
          > Yaa

--
        • aard Tylko ludzka głupota pozwala zrozumieć pojęcie... 09.07.02, 10:50
          ... nieskończoności.
          aA
          Rd (za Redakcją)
          • vladip Re: Tylko ludzka głupota pozwala zrozumieć pojęci 09.07.02, 10:55
            tak mi się skojarzyły 2 zjawiska obrazujące pojęcie nieskończoności ;)
            1. kufer wypełniony chusteczkami higienicznymi
            2. tramwaj/autobus w godzinach szczytu
            w obydwu przypadkach niezależnie od tego ile rzeczy/osób jest w środku zawsze
            można dołożyć jeszcze 1 sztukę..:)
            pzdr
            vladip
      • doady Re: TROCHĘ FILOZOFII... KTO OGLĄDAŁ ..... ??? 09.07.02, 10:35
        Wg mnie, ten film nie ma wyraźnego przesłania. Ot, kilka rozważań o naturze
        człowieka, na dość zgranych motywach (w Matrixie motyw stary jak świat,
        umiejętnie podany). Zakończenie nie powala głębią. Jeszcze raz: moim zdaniem,
        największy atut tego filmu to nie filozofia ani pytania bez odpowiedzi, ale
        właśnie nstrój. Pewnie zaraz mi się oberwie:))
        Pozdrawiam
        • meganka2 Re: TROCHĘ FILOZOFII... KTO OGLĄDAŁ ..... ??? 09.07.02, 11:01
          doady napisała:
          > największy atut tego filmu to nie filozofia ani pytania bez odpowiedzi, ale
          > właśnie nstrój. Pewnie zaraz mi się oberwie:))
          > Pozdrawiam

-
    • vladip Re: TROCHĘ FILOZOFII... KTO OGLĄDAŁ ..... ??? 09.07.02, 10:23
      przedstawię 2, obie zapewne ci się pewnie nie spodobają...
      rozważania nr 1
      weź kilku mało znanych aktorów (koszty)
      umieść ich w zamkniętej przestrzeni (koszty)
      dodaj kilka efektów specjalnych, jakieś krwawe jatki itp
      podlej wszystko peseudointelektualnym sosem (to przyciąga)
      zostaw zakończenie nic nie wyjaśniające, ale umożliwiające kontynuację...
      rozważania 2
      facet wychodzi z sześcianu w stronę światła...
      robi się coraz jaśniej...
      nagle zewsząd rozlegają się fanfary
      i gość staje oko w oko z ...*
      z boku słychać brawa i piski
      i pada seria pytań: jak się czujesz po wygraniu 17 edycji BCB **
      co zrobisz z wygraną?
      który z sześcianów podobał ci się najbardziej. itp... itd...
      przerwa na reklamę
      zwiastun zapowiadający nową edycję o lekko zmienionej formule..
      np zamiast cuba będzie kratka - jeszcze bardziej krwawa jatka...

* nie wiem kto prowadził u nas dowolne reality show
      ** Big Cube Brother

pzdr
      vladip
      PS
      film widziałem dość dawno i jakoś nie poruszył mnie...
      chyba już bardziej podobał mi się K-pax - tam też można interpretować na różne
      sposoby...
      • meganka2 Re: TROCHĘ FILOZOFII... KTO OGLĄDAŁ ..... ??? 09.07.02, 10:42
        vladip napisał:

> przedstawię 2, obie zapewne ci się pewnie nie spodobają...
        > rozważania nr 1
        > weź kilku mało znanych aktorów (koszty)
        > umieść ich w zamkniętej przestrzeni (koszty)
        > dodaj kilka efektów specjalnych, jakieś krwawe jatki itp
        > podlej wszystko peseudointelektualnym sosem (to przyciąga)
        > zostaw zakończenie nic nie wyjaśniające, ale umożliwiające kontynuację...

-
        • aric Fight Club 09.07.02, 11:04
          Warto, warto. Ale też trzeba obejrzeć kilka razy. Nie będę pisał na co trzeba
          zwrócić uwagą, ale polecam serdecznie.
          • aard Dualizm korpusqlarno-falowy 09.07.02, 11:06
            Polecam Fight Club zdecydowanie i bez zastrzeżeń!
            aA
            Rd
            • aric Re: Dualizm korpusqlarno-falowy 09.07.02, 11:08
              A jak z przewidywalnością zakończenia? Czy zauważyłeś to co jest niezauważalne za
              pierwszym razem?
              • aard Re: Dualizm korpusqlarno-falowy 09.07.02, 11:26
                Widziałem tylko raz, więc najwyraźniej nie :-p
                aA
                Rd
                • aric Nie czytać, ci co nie oglądali Fight Club 09.07.02, 11:36
                  W czasie filmu powmontowywane zostały pewne migawki. Pojawiajacy się Brad Pit,
                  genitalia na ekranie. Niezły czad. Obejrzyj raz jeszcze, namawiam.
    • ixtlilto Re: TROCHĘ FILOZOFII... KTO OGLĄDAŁ ..... ??? 09.07.02, 11:33
      hmmm :( miałam iść do kina na CUBE, ale potem przestali grać a na małym ekranie
      to nie to samo :(
      • Gość: meganka2 Re: TROCHĘ FILOZOFII... KTO OGLĄDAŁ ..... ??? IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 12:32
        ixtlilto napisał(a):

> hmmm :( miałam iść do kina na CUBE, ale potem przestali grać a na małym ekranie
        >
        > to nie to samo :(

-
        • ixtlilto Re: TROCHĘ FILOZOFII... KTO OGLĄDAŁ ..... ??? 09.07.02, 13:16
          A wiesz co jest najzabawniejsze? Że jak pytałam się swego czasu znajomych kto
          oglądał to wszyscy robili wielkie oczy i pytali: "co to jest?"!!!

a może jeszcze w jakimś kinie będzie? Albo na eNeMeFie?
    • Gość: kostas Re: TROCHĘ FILOZOFII... KTO OGLĄDAŁ ..... ??? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 09.07.02, 15:49
      jakoś mnie ten film nie powalił, ale odpowiem, jak go rozumiem (2 wersje):
      - ver1: -myślenie nas zgubi - nas, jako ludzkość, w filmie, ci co myśleli, z
      różnych powodów zginęli; a poza 'sześcianem', ci co myślą,
      kierują 'postępem', "rozwojem" cywilizacji itp., co na dłuższą metę się raczej
      kiepsko odbija na tym jak nam się żyje (problemy ekologiczne, rosnąca przepaść
      między biednymi i bogatymi i qpa innych rzeczy), a co może kiedyś prowadzić
      do ... końca świata.
      - ver2: -przeznaczenie - czego byś nie robił(a), przeznaczenia nie unikniesz;
      nie robiąc nic, też.

PS
      ... w sumie jak już to napisałem i przeczytałem, to obie wersje są jakieś takie
      naciągane ;)

• meganka2 Re: TROCHĘ FILOZOFII... KTO OGLĄDAŁ ..... ??? 09.07.02, 16:53
        Gość portalu: kostas napisał(a):

> - ver1: -myślenie nas zgubi - nas, jako ludzkość, w filmie, ci co myśleli, z
        > różnych powodów zginęli; a poza 'sześcianem', ci co myślą,
        > kierują 'postępem', "rozwojem" cywilizacji itp., co na dłuższą metę się raczej
        > kiepsko odbija na tym jak nam się żyje (problemy ekologiczne, rosnąca przepaść
        > między biednymi i bogatymi i qpa innych rzeczy), a co może kiedyś prowadzić
        > do ... końca świata.

----
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka