25.05.05, 17:48
Tak dziś spacerowałam sobie po mieście (bo około 11 na Zielonej/ Kościuszki
siadła trakcja) i zastanawiałam się nad funkcją wiat przystankowych.
Wymyśliłam trzy podstawowe:
1. Chronić pasażerów od deszczu
2. Chronić pasażerów od słońca
3. Umożliwić pasażerom oczekiwanie w pozycji siedzącej

Niestety wiaty MPK(*) spełniają tylko półtorej z trzech wymyślonych
przezemnie funkcji, bo:
Ad2. dachy tych wiat są przezroczyste, więc nie ma co liczyć, że pod wiatą
człowiek schowa się przed grzejącym słońcem
Ad3. ławeczka zajmuje tylko 1/3 ściany wiaty (na scisk wchodza 3 osoby), a
spokonie, przy tych pełnowymiatowych wiatach możnaby usytuować ławkę na 2/3
długości ściany.

(*) Piszę o wiatach MPK, bo nie miałam po drodze dziś żadnej wiaty AMS
Obserwuj wątek
    • geograf Re: Wiaty MPK 25.05.05, 17:53
      Dachy wiat są przezroczyste?
      Gdzie? Chcę zobaczyć!
      • ixtlilto Re: Wiaty MPK 25.05.05, 18:08
        Al. Kościuszki, Piotrkowska 200 (przy Wigury)...
      • ventlan Re: Wiaty MPK 25.05.05, 18:18
        Czyzby kolega sie nagle stal malo spostrzegawczy?? Wszystkie ostatnio stawiane
        wiaty, takze te warszawskie na Rokicinskiej, mala polprzezroczyste (conajmniej)
        daszki.
      • Gość: J.S. Re: Wiaty MPK IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 25.05.05, 20:43
        Wiata - jak wladza - musi byc przezroczysta.
      • geograf errata. 31.05.05, 16:36
        Słowa wcześniej napisane były takie a nie inne,bo nie widziałem do dzisiaj "szerokich" wiat. Myślałem,że zainstalowali daszek przyciemniony, jak w wąskich.
        Dzisiaj natomiast spotkałem na swej drodze wiate z przezroczystym dachem.
        Koszmarna GŁUPOTA. Kto to wymyślił?!

(co innego,że nie sądziłem, iż postawią wiatę na przystanku 57/155 pod ŁDKiem. Pozytywne zaskoczenie)
    • berger.m Re: Wiaty MPK 25.05.05, 23:01
      Akurat przezroczysty dach jest bardzo ladny. I zdaje sie, przed sloncem chroni,
      mimo polprzezroczystosci. Lawka, moze rzeczywiscie, moglaby byc dluzsza. Poza
      tym mogliby na waskich przystankach dluzsze te wiaty stawiac. Poza tym nie mam
      zastrzezen. Moze jeszcze zolto-czerwone pski, powinny byc naklejone od drugiej
      strony.

Pozdrawiam!
      • ixtlilto Re: Wiaty MPK 25.05.05, 23:05
        berger.m napisał:

> Akurat przezroczysty dach jest bardzo ladny. I zdaje sie, przed sloncem
        > chroni, mimo polprzezroczystosci.[...]
        Gdybym nie widziała wiaty zalenej słońcem, to bym nawet nie zwróciła uwagi na
        przezroczysty dach :)
        Takie słonko jak dziś świeciło- grzało przed, pod, obok jak i za wiatą :)
        • berger.m Re: Wiaty MPK 26.05.05, 23:53
          Hmmm... faktycznie. Te waskie swiatla bardzo nie przepuszczaja, ale te szerokie
          maja zupelnie przezroczysty dach. Jednak mimo wszystko, podoba mi sie to. Bylo
          dzis bardzo slonecznie i w tej wiacie, mimo przezroczystego dachu, troche bylo
          przyjemniej. Z reszta, przynajmniej UV nie przepuszcza :)
          • ventlan Re: Wiaty MPK 30.05.05, 15:53
            Zwlaszcza fajnie to wyglada po deszczu jak krople wody na tym przezroczystym
            daszku zostaja :)
      • sluzbowo Re: Wiaty MPK 26.05.05, 03:07
        berger.m napisał:

> Akurat przezroczysty dach jest bardzo ladny. I zdaje sie, przed sloncem
        chroni, mimo polprzezroczystosci.

A o efekcie cieplarnianym Kolega słyszał?
        • Gość: lembas Re: Wiaty MPK IP: *.retsat1.com.pl 26.05.05, 08:54
          A co ma efekt cieplarniany do "otwartych" wiat?
          • sluzbowo Re: Wiaty MPK 26.05.05, 12:05
            Proponuję sprawdzić organoleptycznie. Najlepiej w ciepły, bezwietrzny dzień.
    • Gość: STUDI Re: Wiaty MPK IP: *.prokom.pl 30.05.05, 18:33
      Bo to nie są wiaty dla pasażerów tylko dla zaoferoania przestrzeni reklamowej.
      A pasażer ma stać i mieć jeszcze mniej miejsca na cisnym przyatanku.

A w deszcz i tak ma moknąć bo dzięki tej tablicy z reklamami zwanej "wiatą" to nawet prasaola nie da rady mieć otwartego.

A starsza osoba lub zmęczon i tak nie usiądzie bo nie ma gdziem. Miejsca na pseudoławce jest tylko dwóch osób.

Wystarczyłoby by zakazać umieszcznia reklma na infrastrukturze komunikacyjnej to by się okazało że nagle wiata może funkcjonalna. Bo obecnie ma funkcjonalność ale tylko dla tego komu oferuje się miejsca na reklamę doskonale widoczną dla przejeżdżających obok samochodów.

Jeśli ktoś myśli że jest inaczej to naprawdę jest bardzo naiwny.

Ot tyle.

Młodzież nie pamięta, ja pmiętam dawne drewniane, solidne wiaty. Chroniły doskonale nawet w zamieć zimą. Było dośc miejsca aby wiele osób usiadło i jeszcze więcej mogło się skutecznie schnornmic przed silnym zimnym wiatrem, oberwaniem chmury. Słońce tęz nie grazło a w sódku wiat było w upalne dni chłodno. Na krańcówkach wiaty mogły pomieścic więcej ludzi niż dwuwagonowy skład N'ek.

Niestety zostały zastępione bublami.
      • Gość: mj34 Re: Wiaty MPK IP: *.palacmlodziezy.lodz.pl 31.05.05, 16:42
        mamy dziś chyba 7 czy 8 typów wiat.Anielepiej testować wiatę taką jak jest
        w lutomiersku 2 przystanki przed pętlą.
    • Gość: belyall "Superwiata" IP: *.toya.net.pl 31.05.05, 16:42
      Akurat nie miałem przy sobie aparatu, w takim razie proponuję przejechać się i
      popodziwiać wiatę na Kilińskiego przy Przybyszewskiego (kierunek północ). Jest
      to typowy, krzywo stojący Omikom CAŁY obity blachą!
      • geograf Re: "Superwiata" 31.05.05, 16:44
        Blachą obił właściciel kiosku. Zanim podpalono (raz), splądrowano i zniszczono (też z raz), był to normalny Omikon...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka