redakcja 10.09.01, 19:40 We wtorek w Gazecie piszemy, że pabianickie schronisko dla zwierząt jest przepełnione, nie ma pieniędzy i ma zamiar... usypiać psy. Co Ty na to? Napisz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mirek Re: W schronisku uśpią psy! IP: *.makolab.pl 10.09.01, 20:25 Ja uważam że schroniska należy w ogóle zlikwidować. Nie stać nas na utrzymywanie tysięcy zwierząt w setkach schronisk w całej Polsce. Podobnie jak nie stać nas realizację wielu innych, szczytnych celów, ponieważ brakuje pieniędzy na prozaiczne sprawy LUDZKIE. Zdarza się, że z pogranicza życia i śmierci (ludzi). Tym którzy mają inne zdanie proponuję, aby wzięli te pieski do swoich domów. Albo żeby założyli i finansowali fundację sterylizującą bezpańskie zwierzęta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cubol Re: W schronisku uśpią psy! IP: *.zec.lodz.pl 12.09.01, 12:30 Wysterylizować to należało by Ciebie kolego, żebyś broń Boże nie spłodził żadnych dzieci, którym wpoisz tą chorą postawę. To właśnie przez takich ludzi jak Ty mamy schroniska dla zwierząt i to w dodatku przepełnione, tacy jak Ty wyrzucają psy z samochodów, albo pozostawiają w lesie przywiązane do drzew. Strach czytać to co piszesz...ŻENUJĄCE ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miles Re: W schronisku uśpią psy! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.01, 22:50 Nie, stanowczo nie. Schronisko jak sama nazwa wskazuje ma być przytułkiem, obroną i namiastką domu. A nie obozem śmierci. Ten temat jest w watku o corridzie. W kraju gdzie podobno 90 % jest wyznania katolickiego ma pozbawiać się życia naszych mniejszych braci? Życie psów to takie samo życie jak każde inne i musi być szanowane. Jeszcze raz NIE !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: W schronisku uśpią psy! IP: *.makolab.pl 11.09.01, 00:27 Żaden pies nie jest moim mniejszym bratem. I życie psa nie jest takie samo jak moje życie. Kolego, nie przesadzaj. Jeszcze ten katolicyzm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: W schronisku uśpią psy! IP: *.lodz.gazeta.pl 11.09.01, 12:05 Ktos madry powiedzial kiedys, ze o naszym czlowieczenstwie swiadczy nasz stosunek do slabszych. Przezylem potworne chwile, kiedy oddawalem znaleziona na ulicy suczk.(ponoc wyrzucono ja z samochodu, wiec stala bida w deszczu i reagowala na kazdy samochod) Nie moglem tego zrobic wieczorem, bo schronisko bylo zakmniete, a nie chcialem by marzla na dworzu. Noc spedzila u nas. 2 psy to troche za duzo, ale..Nigdy nie zapomne widoku, kiedy chowala sie za moimi nogami, jej dzikiego strachu. Ludzie, pomozcie tym psom!! Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: W schronisku uśpią psy! 12.09.01, 18:05 Gość portalu: Mirek napisał(a): > Żaden pies nie jest moim mniejszym bratem. Żałuj, mógłbyś sie wiele dobrego od psa nauczyć >I życie psa nie jest takie samo jak moje życie. To pewne. Jest dużo smutniejsze, bo zależne od takich, jak ty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reks Re: W schronisku uśpią psy! IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.01, 08:15 Trudno powiedzieć, że artykuł mną wstrząsnął,bo o sytuacji w schroniskach wiem od dawna: miałam już psa ze schroniska, miałam też zwierzaki zbierane z ulicy. W tej chwili mam dwa psy i trzy koty i niestety nie moge wziąc nawet jednego pieska. A one naprawdę są miłe i bardzo kochające. Wszystkie moje zwierzaki są wysterylizowane, nie chcę usypiać ich dzieci ani mieć świadomość, że gdzieś tułają się po świecie. I myślę,że dotąd będziemy mieć przepełnione schroniska, dokąd nie zaczniemy obowiązkowo regulować płodności wszystkich zwierząt- nie tylko tych bezpańskich.Ale na początek pomysł z fundacją zajmujacą się sterylizacją bezpańskich psów jest niezły Odpowiedz Link Zgłoś
.pepe. Re: W schronisku uśpią psy! 12.09.01, 18:19 nazwijcie mnie faszystą, ale zgadzam się z Milesem, że życie psa nie może być stawiane na równi z życiem człowieka. Nigdy nie miałbym dylematu: dać pieniądze na ratowanie życia ludzi czy zwierząt. Nie zgadzam się jednak z Milesem w tym, że nie stać nas na schroniska. To nie są duże koszty, powinny być utrzymane. Nie mam ochoty oglądać watah wygłodniałych, zdziczałych psów. Miałem to na co dzień w Salonikach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Do Cubola, Kropki i innych IP: *.makolab.pl 12.09.01, 21:01 Do Cubola: ---------- >Wysterylizować to należało by Ciebie kolego, żebyś broń Boże nie spłodził żadnych dzieci, którym wpoisz tą chorą postawę. To właśnie przez takich ludzi jak Ty mamy schroniska dla zwierząt i to w dodatku przepełnione, tacy jak Ty wyrzucają psy z samochodów, albo pozostawiają w lesie przywiązane do drzew. Strach czytać to co piszesz...ŻENUJĄCE ! < ---------------- Po pierwsze nie jestem Twoim kolegą. Po drugie nie porzuciłem żadnego psa i nie przywiązałem do drzewa. Po trzecie nie przeze mnie są schroniska dla zwierząt (bo gdyby to ode mnie zależało to by ich nie było). Po czwarte - czy chora jest postawa proponująca sterylizowanie bezpańskich zwierząt czy sterylizowanie mnie? Do Kropki: ----------- > Żaden pies nie jest moim mniejszym bratem. Żałuj, mógłbyś sie wiele dobrego od psa nauczyć< ------------- Ja wiele dobrego nauczyłem się m.in. od mojego autentycznego rodzeństwa i nie żałuję że nie uczyłem sie od psa (choć miałem dwa miłe i mądre psy). Ale nie zabraniam nikomu uczyć się choćby od psa, jeśli nie ma lepszych autorytetów. ------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Do Cubola, Kropki i innych 12.09.01, 23:58 Gość portalu: Mirek napisał(a): > Znacie przypadki zagryzienia na śmierć ludzi (także dzieci) przez > (niekoniecznie bezpańskie) psy? Znam nieporównywalnie wiecej przypadków zabicia ludzi (także dzieci) przez innych ludzi. > mam małe dziecko i nie mogę z tego > powodu iść z nim bezpiecznie do Łagiewnik. Strasznie strachliwy jesteś. Też mam małe dzieci i bywam w Łagiewnikach dość często. Właśnie stamtąd jest jeden z moich psów. > Znacie przypadki spowodowania śmiertelnych wypadków drogowych przez bezpańskie > psy? Znam nieporównywalnie więcej smiertelnych wypadków drogowych spowodowanych przez pijanych i nieodpowiedzialnych kierowców. > Słyszeliście że za chwilę skończą się w Łodzi pieniądze na > koronarografię i angioplastykę? No więc co - uspić pieski w Pabianicach czy > ludzi w Łodzi? Gdyby pieniądze, które płacimy, szły na leczenie, a nie na marmurowe siedziby kas chorych, na pensje urzędników (daj Boże takie pensje lekarzom!), na ich samochody, sekretarki i kierowców, to starczyłoby na angioplastykę, przeszczepy i inne równie drogie metody leczenia. Niestety, CZŁOWIEK (nie zwierzę) człowiekowi zgotował ten los. > A na koniec proszę o konsekwencję w poglądach. Dlaczego np. szczur ma być > gorszy od bezpańskiego psa? Tylko dlatego że jest brzydszy? Nie można więc > godzić się na trutkę na szczury! Powinno się budować schroniska dla szczurów. > czymże gorsza jest bakteria w wodzie z Pilicy? Tylko tym że jest znacznie > mniejsza i trudniej zaobserwować jej przyjaźń do człowieka? Przestańmy więc > chlorować wodę w wodociągach! Zajżyj na wątek "corrida..........." tam piszę o człowieku - pępku świata i o tym, co dobrego dają mi zwierzęta. A jeśli chodzi o autorytety, uważam, że każdy jest dobry, a im się ma więcej autorytetów, tym lepiej. Ale to tylko moje zdanie. > P.S. do Kropki (przy tej okazji) - nadal nie mogę się doczekać obiecanej wiele > dni temu odpowiedzi z wątku "Dlaczego ludzie wierzą w Boga". przyznam, nie mam nastroju do wracania do tego tematu. Szczególnie teraz. Zresztą, tyle mądrych ludzi wypowiadało się na ten temat, polecam m.in. książki tybetańskiego lamy - Lombsanga Rampy - "Trzecie oko" i dalsze. Świetna i mądra lektura. Różne metody koncentracji a jej efekty można sprawdzić - opisuje, jak to się robi. A jak mi powiesz, przed przeczytaniem, że taki facet nie może być dla ciebie autorytetem - toś kiep! A z tą sterylizacją - masz rację. To jest jedyna metoda. Stosuje się ją już w wielu schroniskach. I nie denerwuj się tak. Człowiek jest tylko częścią natury, a natura to także psy, szczury i bakterie. I jakoś musimy razem żyć, więc dlaczego nie pomagać sobie wzajemnie? Obojętność daje gorsze efekty niż nienawiść. Słowo! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cubol Re: Do Cubola, Kropki i innych IP: *.zec.lodz.pl 13.09.01, 08:22 Gość portalu: Mirek napisał(a): > > > Po pierwsze nie jestem Twoim kolegą. Faktycznie, chyba nie chcę mieć takiego kolegi. > > > Po drugie nie porzuciłem żadnego psa i nie przywiązałem do drzewa. Chwalebne. > > > Po trzecie nie przeze mnie są schroniska dla zwierząt (bo gdyby to ode mnie zależało to by ich nie było). Cały problem w tym, że nie musielibyśmy zamykać schronisk, które tak "wiele" Cię kosztują, gdyby nie ludzie, którzy te psy pozbawli domu i pożywienia. To ludzie spowodowali, że bezpańskie psy mogą być dla nas zagrożeniem. A z drugiej strony, czy zastanowiłeś się ile Cię kosztuje utrzymanie morderców, złodzieji i innych degeneratów, których trzyma się w więzieniach ?? Chyba "trochę" więcej... Pies, któremu zapewni się dom i opiekę nie zwróci się przeciwko człowiekowi chyba, że człowiek go do tego wyszkoli. Czas spojrzeć prawdzie w oczy - tylko ludzie są winni temu, że psy bywają bezdomne, głodne i agresywne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Do Cubola i Kropki ponownie. IP: *.makolab.pl 13.09.01, 21:12 Wśród zalewu patetycznych słów nie przedstawiacie żadnych argumentów na poparcie swoich tez. Nawet nie próbujecie obalić żadnej z moich, bardzo konkretnych. Bo trudno tak określić stwierdzenie, że jest znacznie więcej ludzi- morderców niż psów-morderców. To oczywiste, ale co to ma do rzeczy? "Kiep, strachliwy, nerwowy, ucz się od psów, wysterylizować go" - to jest język humanistów pełnych dobroci dla wszystkiego co żywe. Z wyjątkiem oczywiście ludzi, którzy śmią nie być bezgranicznymi miłośnikami bezpańskich psów kosztem np. dzieci lub chorych. W tym momencie przypomina mi się następujące zdarzenie. Kilkutysięczna kolumna pielgrzymki zbliża się do pola zboża. Dla skrócenia drogi co roku wydeptuje w nim długą i szeroką ścieżkę. Przed łanem stoi chłop, rozstawia ręce i błaga ludzi aby tym razem nie niszczyli jego plonów. Kolumna z jawnym niezadowoleniem zatrzymuje się. Wyskakuje z niej jakiś rosły mężczyzna, łapie chłopa za klapy i nienawiścią wrzeszczy "Jesteś skurwysynu katolikiem, czy nie jesteś?!" Opisała to kilka lat temu "Polityka", ja przy tym nie byłem, ale wierzę że tak było. Bo m.in. ta "dyskusja" pokazuje, że jest w naszym społeczeństwie bez liku ludzi, którzy w imię swoich wartości gotowi są z zaciekłością wdeptać w ziemię inne, choćby obiektywnie były ważniejsze. P.S. do Kropki: obiecałaś że przedstawisz naukowe dowody na opisywane przez Ciebie zjawiska (przypomnę: "Naukowo udowodniono, że człowiek składa się z różnych tam komórek, jąder czy innych flaczków i e n e r g i i." "Energia, którą oddajemy w momencie śmierci, staje się przyczyną poczęcia. Stąd m.in. naukowo udowodnione "deja vu" ") Zanim w poszukiwaniu tychże dowodów zacznę czytać "Trzecie oko", napisz jaki ośrodek naukowy reprezentuje lama Lombsanga Rampa i w jakiej dziedzinie nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropka. Re: Do Mirka. IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.01, 21:25 Stary, coś ci się, excusez le mot, popieprzyło! Jak nie bierzesz pod uwagę argumentów innych, to po co bierzesz udział w dyskusji??? Cos mi sie widzi, że powinienes sie leczyć. Z nienawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Kropko... IP: *.makolab.pl 13.09.01, 22:27 Mnie się popieprzyło? Ja nie biorę pod uwagę argumentów? Ja się powinienem leczyć z nienawiści? I czy chodzi Ci o pieski czy o energię i lamę? Odpowiedz Link Zgłoś