Dodaj do ulubionych

Czy wiesz ilu mieszkańców liczy obecnie Łódź ?

29.07.02, 10:13
wg stanu na dzień 19 lipca:
757462
tj. spadek o 198 od 12 lipca.

I tak co tydzień ubywa ok. 100-200 osób.
(na podstawie danych Terenowego Banku Danych Urzędu Wojewódzkiego).

Dziś gazety piszą, że kolejne dwie znaczące osoby z tego miasta przenoszą się
do Warszawy...
A ty kiedy się pakujesz?
Obserwuj wątek
    • unikorn Re: Czy wiesz ilu mieszkańców liczy obecnie Łódź 29.07.02, 10:21
      Ja już się powoli będę pakował.
      Ale to dlatego, że niedługo wyjeżdżam na upragiony urlop ;-))
      Z Łodzi się na razie nie wynoszę - jeżeli mam się wynieść to prędzej wogóle
      z Polski (patrz. wątek "Bezsilność")
      • Gość: sandi Re: Czy wiesz ilu mieszkańców liczy obecnie Łódź IP: 200.242.213.* 16.12.02, 23:15
        Mam to szczescie ze jestem rzadkim gosciem w moim i twoim miescie, takie mam
        zajecie. Ale zawsze wracam. Tylko coraz czesciej smutno i straszno mi kiedy
        widze to umierajace miasto. Mialo byc Duopolis, ma byc znow, tylko innego
        autora...
        Czy ten wiek siedemnasty od kiedy mamy tylko podla klase rzadzaca bedzie sie
        ciagnal za wszystkimi pokoleniami? Nie oczekuje odpowiedzi. Pozdrawiam z
        rozpalonej sloncem Brazylii wszystkichj ktorzy jeszcze maja nadzieje.
        Zycze nam dobrych gospodarzy w Nowym Roku. Wesolych Swiat mimo wszystko.
    • cynikus Re: Czy wiesz ilu mieszkańców liczy obecnie Łódź 29.07.02, 10:21
      Za kilka lat. Już mam nawet walizki do odjazdu.
    • dwoch_mezczyzn Re: Czy wiesz ilu mieszkańców liczy obecnie Łódź 29.07.02, 10:22
      Zostaję
      dwóch
      mężczyzn
      • Gość: Sharki Re: Czy wiesz ilu mieszkańców liczy obecnie Łódź IP: *.univ / 172.17.40.* 05.12.02, 08:31
        Ja juz wyjechalem (siedze we Francji) ale wracam za trzy lata i napewno do
        Lodzi nie gdzie indziej
    • Gość: MarcinK Re: Czy wiesz ilu mieszkańców liczy obecnie Łódź IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.02, 15:43
      Witam

Ja zostaje. Mnie tu dobrze.

Pozdrawiam, MarcinK
    • aric Re: Czy wiesz ilu mieszkańców liczy obecnie Łódź 29.07.02, 16:22
      Ludzi ubywa, samochodów przybywa, mieszkań coraz więcej, a pieniedzy coraz
      mniej. Ale mnie się tu podoba. Ale nidługo się to zmieni. Bedzie nas tak mało,
      że nie będziemy sie mogli odnaleźć.
      A wtedy przestanie być wogóle tłoczno.
      • ob.serwator Re: Czy wiesz ilu mieszkańców liczy obecnie Łódź 29.07.02, 16:34
        aric napisał:

(...) Brak pieniędzy jest źródłem wszelkiego zła. (...)

To przecież dlatego całe roczniki absolwentów ekonomii, psycholgii, informatyki
        i wielu, wielu innych kierunków wybiera poranny pociąg do Warszawy nie
        znajdując nadziei na przyzwoite życie i perspektyw na przyszłość w ich
        ukochanej Łodzi....
        Smutne, ale takie są realia...
        • p8 Re: Czy wiesz ilu mieszkańców liczy obecnie Łódź 29.07.02, 16:43
          A co Wy kurwa wiecie o rannym pociągu do Warszawy... To już 2 lata. Ale
          walczę - przy pierwszej okazji wracam do Łodzi!!!
          • ob.serwator Re: Czy wiesz ilu mieszkańców liczy obecnie Łódź 29.07.02, 16:57
            p8 napisał:

> A co Wy kurwa wiecie o rannym pociągu do Warszawy... To już 2 lata. Ale
            > walczę - przy pierwszej okazji wracam do Łodzi!!!

Przecież WYRAŹNIE mówię:
            "(...) nie znajdując nadziei na przyzwoite życie i perspektyw na przyszłość w
            ich ukochanej Łodzi.... (...)"

Tak jak Ty, większość chciałaby zostać w Łodzi z rodziną, wśród przyjaciół i
            miejsc, które kochają... Tak jak Ty szukają pierwszej lepszej okazji do
            powrotu... Tylko co ich tu czeka???
            Patriotyzm (lokalny) nie da im pracy i chleba... Takie są realia.

• kropka. Re: Czy wiesz ilu mieszkańców liczy obecnie Łódź 29.07.02, 17:10
              Zdecydowanie zostaję.
            • Gość: MarcinK Re: Czy wiesz ilu mieszkańców liczy obecnie Łódź IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.02, 17:21
              Witam

Ostatnio duze nabory do pracy w Lodzi robi TP SA.

Pozdrawiam, MarcinK
          • yaa Re: Czy wiesz ilu mieszkańców liczy obecnie Łódź 04.09.02, 10:37
            p8 napisał:

> A co Wy kurwa wiecie o rannym pociągu do Warszawy... To już 2 lata. Ale
            > walczę - przy pierwszej okazji wracam do Łodzi!!!
            >
            A yaa już ponad 4 i pół roku. I co roku obiecuje sobie, że to ostatni rok. Ech
            życie.
            Pozdrawiam
            Yaa
    • ob.serwator Re: Czy wiesz ilu mieszkańców liczy obecnie Łódź 04.09.02, 09:52
      > wg stanu na dzień 19 lipca:
      > 757462
      > tj. spadek o 198 od 12 lipca.

wg stanu na dzień 23 sierpnia:
      756788
      spadek o 181 od 16 sierpnia.

• zamek Wierszyk na temat 04.09.02, 10:29
        POUCZENIE

Ob.serwator kulturalny
        Dba o przyrost naturalny.
      • aric A więc spadamy:) 04.09.02, 10:32
        A jak upadniemy tak nisko, że nie bedzie bezrobonych, bo wszyscy bezrobotni
        spadną to sie okaże, że jesteśmy najlepiej prosperujacym osśrodniem miejskim
        jeżeli chodzi o brak bezrobocia.:)
        Ale tak naprawdę, to przecież w Łodzi mamy ujemny przyrost naturalny. Czyli
        wiecej ludzi spada za światy niż poza miasto.:)
      • jasam Re: Czy wiesz ilu mieszkańców liczy obecnie Łódź 04.09.02, 10:43
        Wyglądało do niedawna, że jest to oddalone. Ale właśnie dopadło i moja rodzinę.
        I mimo, że żadne z nas nie ciągnie do W-wy to być może jednak za kilka lat tam
        nas całkowicie przeflancują. Czy się buntować ? Obowiązek zapewnienia dzieciom
        dobrego startu w życie (vide wątek Kropki) nie pozwala na kręcenie nosem. Byt
        określa miejsce zamieszkania.

Inna sprawa - młodzież. Zakładałem kiedys wątek co sądzicie o studiach w
        różnych miastach i w efekcie mozliwościach znalezienia pracy.
        Czy studiować w Łodzi a później perspektywa porannego pociągu czy też
        podejmować studia poza Łodzią.

Oj ciężkie czasy, a przeobrażenia w naszym mieście w kierunku miasta
        magazynierów (taniej siły roboczej) - toczą się powoli ale systematycznie.
        Nie ma pomysłu jak "zagospodarować" kolejne roczniki absolwentów łódzkich
        wyższych uczelni. Czy nadchodzące wybory spowodują jakieś przeobrażenia w tym
        kierunku ? Przy mizerii obywatelskiej społeczeństwa, a więc wyborców - chyba
        nic się nie zmieni.
        pozdr. :-((((
      • geograf Re: Czy wiesz ilu mieszkańców liczy obecnie Łódź 04.09.02, 16:38
        A ile z tych ludzi przeprowadziło sie do podłódzkich miejscowości??

Przyukładowo w Dobrej pod Łodzią w tym roku jest 2 razy więcej gimnazjalistów w pierwszych klasach, niż rok temu...
        • ob.serwator Re: Czy wiesz ilu mieszkańców liczy obecnie Łódź 04.09.02, 17:24
          geograf napisał:

> A ile z tych ludzi przeprowadziło sie do podłódzkich miejscowości??
          >
          > Przyukładowo w Dobrej pod Łodzią w tym roku jest 2 razy więcej gimnazjalistów
          w
          > pierwszych klasach, niż rok temu...
          >

Tak, ale to znaczy, że wyprowadzili się ci zamożniejsi. A to oznacza, że Łódź
          tak czy inaczej ubożeje o podatki, które płacone są np. w Dobrej...
    • ob.serwator 01.11.2002 07.11.02, 16:38
      ob.serwator napisał:
      > 757462
      >

Wg stanu na dzień 1 listopada 2002:
      755729
      tj. spadek o 203 od 25 października
      tj. spadek o 1733 od 19 lipca

cdn...
    • Gość: Michal naprawde tylko tylu? Myslalem, ze 850 tys. IP: *.rprbbe.pae.procergs.rs.gov.br 08.11.02, 19:02
      Czesc,
      pamietam jak czytalem jeszcze kilka lat temu o liczbie mieszkancow Lodzi i
      podane bylo ok. 850 tys. Naprawde jest juz tylko tylu???? Czyzby tamte
      statystyki uwzglednialy innych mieszkancow, ktorych nie uwzgledniaja te(np.
      tzw. przyjezdni, ktorzy nie sa zameldowani, np. studenci wynajmujacy
      mieszkania).

Czy ktos odpowie mi na to pytanie?
      • Gość: flip Re: naprawde tylko tylu? Myslalem, ze 850 tys. IP: *.p.lodz.pl 08.11.02, 19:15
        Chyba naprawde. Zasady sie raczej nie zmienily. Ujemny przyrost od bardzo dawna
        i od niedawna ujemne saldo migracji.

PS: Niektorzy maja dobrze - wiosna.
        • Gość: MEGACE Re: naprawde tylko tylu? Myslalem, ze 850 tys. IP: *.slupsk.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.02, 11:09
          Jakoś wcześniej - jeszcze kilka miesięcy temu- niezwykle sympatyczna ekipa
          podforum Lódź - za teksty typu " Kto mieszka w Łodzi sam sobnie szkodzi "
          reagowała ostracyzmem. Dziś wypowiedzi bardziej " romantyczno- filozoficzne" -
          przy kręceniu się dalej w kółko : (" dalej w koło kręć wesoło robotnicza
          wiaro" ?)

Pozdrawiam - jakos mi nie przeszło spotkanie łodzianami i i chamstwem za
          dobrze pamiętam
          Także Panie FLIP pozdawiam chcwd mieszkaj w ł. bo tam twoje miejce
    • hm` Re: Czy wiesz ilu mieszkańców liczy obecnie Łódź 08.11.02, 23:21
      Nadal mam spakowane walizki, ale jeszcze t troche w Łodzi pobede..
      pozdr. hm`
    • Gość: malop Kraków za 5 lat większy od Łodzi IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.02, 22:26
      Za 5 lat Kraków będzie większy od Łodzi
      2 tysiące osób napływa do krakowa rocznie
      1 tysiąc osób odpływa z Łodzi
      5 tysięcy (urodziny -zgony) więcej ubywa z Łodzi
      Razem 8 tysięcy więcej ubywa z Łodzi

Obecnie w Łodzi mieszka 40 tysięcy niż w Krakowie
      czyli 40/8 = 5 lat

smutne
      • Gość: łażej Re: Kraków za 5 lat większy od Łodzi IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.112.* 10.11.02, 22:35
        Gość portalu: malop napisał(a):

> Za 5 lat Kraków będzie większy od Łodzi
        > 2 tysiące osób napływa do krakowa rocznie
        > 1 tysiąc osób odpływa z Łodzi
        > 5 tysięcy (urodziny -zgony) więcej ubywa z Łodzi
        > Razem 8 tysięcy więcej ubywa z Łodzi
        >
        > Obecnie w Łodzi mieszka 40 tysięcy niż w Krakowie
        > czyli 40/8 = 5 lat
        >
        > smutne

Dopiero za pięć lat?? Długo. Ja stawiam na max dwa lata. Czy smutne?? Średnio
        smutne. Szkoda tylko, że z Łodzi nie ubywa meneli, lecz większość osób, które
        wyjeżdżają coś sobą reprezentują. Ale kto wie co przyniesie czas. Może to się
        zmieni.
        • geograf Re: Kraków za 5 lat większy od Łodzi 11.11.02, 10:19
          ale zastanówmy się czy obecna metoda liczenia mieszkańców ma jakiś sens.
          Bo co jeżeli część (nawet najmniejsza) wyprowadza się z miasta, ale nie z aglomeracji?? Ci ludzie moga nadal pracować w Łodzi, robić tu zakupy, ale mieszkać tuż za granicami administracyjnymi tego miasta. Co wtedy???

(tak jest np. z miejscowością Dobra- w tym roku było tam 2 razy więcej pierwszokosistów-gimnazjalistów niż rok z temu-bynajmniej nie z powodu nagłego wzrostu liczby urodzin....

P.S. CZy to megalomania, że ktoś poczuwa potrzebe porównywania miast??
          • Gość: twój uczeń Re: Kraków za 5 lat większy od Łodzi i dobrze IP: *.slupsk.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.02, 00:41
            Panie profesorze jest Pan pierdolnięty na tle megalomanii- jaki jest koń każdy
            widzi, jaka jest Łodź kazdy widzi ( dziurawa!!!- 200 osób dziennie z niej
            ubywa!!) tzn . kto zostaje i gsi światło- nie bedzie problemu z porównaniami

bo już nie bedzie kogo uczyć ha ha ha
            • geograf Re: Kraków za 5 lat większy od Łodzi i dobrze 25.11.02, 08:06
              no tak, ta dzisiejsza młodzież taka chamowata i zupełnie nienaumiata...

ale może masz rację...w końcu punkt widzenia z tej prężnie rozwijającej się metropolii jaką jest Słupsk, musi być zupełnie inny niż z innych miasta, prawda??
    • Gość: Łodzianin Re: Czy wiesz ilu mieszkańców liczy obecnie Łódź IP: *.ny325.east.verizon.net 11.11.02, 17:54
      ob.serwator napisał:

> 757462
      >
      > I tak co tydzień ubywa ok. 100-200 osób.
      > (na podstawie danych Terenowego Banku Danych Urzędu Wojewódzkiego).
      >
      > Dziś gazety piszą, że kolejne dwie znaczące osoby z tego miasta przenoszą się
      > do Warszawy...
      > A ty kiedy się pakujesz?

To niestety smutna prawda o łodzi ...4 lata temu opuściłem moje ukochane miasto
      jadąc za chlebem(nestety to też smutna prawda)do Krakowa skąd w dalszym
      poszukiwaniu chleba wyjechałem w zeszłym roku do Nowego Yorku.
      Chleb mam i nie tylko.
      Ale czy obecny prezydent miasta Kropa zapewni mi w moim mieście chleb z masłem?
      Czy dla przeciętnego człowieka w wieku 55 lat jest szansa uzyskania pracy
      zapewniającej jakikolwiek byt?
      Chętnie wrócę!
      Ze swojego przykłądu widzę że hasło "kto mieszka w łodzi sam sobie szkodzi"
      zdaje się być aktualnym do dzisiaj.
      Pozdrowienia z Nowego Yorku
    • zamek Re: Czy wiesz ilu mieszkańców liczy obecnie Łódź 11.11.02, 23:52
      Wiem. Łódź liczy wszystkich mieszkańców.
    • Gość: ninka Re: Czy wiesz ilu mieszkańców liczy obecnie Łódź IP: *.toya.net.pl 14.11.02, 23:51
      wyjeżdżam za 8 miesięcy, ale nie do wawy, bo tam jest niewiele lepiej,
      wyjeżdżam do londynu, byłam już tam rok temu i pluję sobie w brodę, że
      wróciłam, więcej nie popełnię tego błedu, pozdrowienia
    • janior Re: Czy wiesz ilu mieszkańców liczy obecnie Łódź 15.11.02, 00:21
      No cóż ja moge powiedzieć jako Warszawiak. Osobom, które pakują się w Łodzi
      proponują zastanowić się czy na prawde u nas jest tak świetnie? Łodź to piękne
      miasto, wiem ma problemy, choćby b. wysokie bezrobocie. Jednak najlepiej jest
      zawsze u siebie.
    • ob.serwator 08.11.2002 17.11.02, 13:41
      > 757462

wg stanu na dzień 8 listopada:
      755660
      tj. spadek o 69 od 1 listopada
      tj. spadek o 1802 od 19 lipca

cdn...
      • Gość: rsi Re: 08.11.2002 IP: *.octava.com.pl / 192.168.1.* 18.11.02, 14:53
        znam wielu co w lodzi juz nie mieszkaja ale zameldowanie wciaz maja. jestem
        jednym z nich. to wliczajac takich to ile z lodzi ubywa tygodniowo?
        jedno jest dobre - podatki placą w lodzi.
        pzdr
        • Gość: zmk Re: 08.11.2002 IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.02, 23:05
          Mieszkałem w Warszawie i żałuje, że wróciłem, ale jest tyo jeszcze do
          nadrobienia..
    • Gość: student Re: Czy wiesz ilu mieszkańców liczy obecnie Łódź IP: *.p.lodz.pl 20.11.02, 10:36
      jestem studentem z miasta oddalonego od Lodzi o 100km. Studiuje na PL i po
      skonczeniu nauki raczej na pewno tutaj nie zostane. Lodz porownywalnie z
      innymi miastami jest tania. Tanie sa mieszkania, tanio sie zyje, tanio sie
      ksztalci. Ale obserwujac rynek pracy (a raczej jesgo brak) bede zmuszony
      szukac spelnienia zawodowego w innym miescie. Chyba ze w ciagu najblizszych 2-
      3 latach cos by sie zmienilo, ale powiem szczerze, nie widze zeby sie na to
      zanosilo. Lodz ma dusze, bardzo lubie to miasto, pomimo obdrapanych domow,
      zaczepiajacych na kazdym rogu pijanych miejscowych, a takze smutnych twarzy
      kobiet w tramwajach. Zawsze jednak bede dobrze wspominal Wasze miasto, tutaj
      spedzilem swoja mlodosc, jak twierdza niektorzy, najlepszy okres zycia
      czlowieka. pozdrawiam

-Krzysiek-
    • Gość: Ptasiek Zagadka! IP: *.klinik.uni-frankfurt.de 22.11.02, 11:19

Za ile lat miasto Lodz zniknie z mapy Polski?

Zadanie na poziomie gimnazjum!
      • geograf Re: Zagadka! 22.11.02, 17:15
        gdy znikną pozostałe miasta z map Polski to i pewnie Łódź do nich dołączy.

o!
    • Gość: Asio Re: Czy wiesz ilu mieszkańców liczy obecnie Łódź IP: *.radomsko.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 14:38
      Już mnie nie ma w Łodzi i chyba nie będzie. O pracę trudniej niż w Łodzi jest
      już chyba tylko w Białymstoku...może trochę przesadzam...a może nie...
      • Gość: Mr x ja mysle ze trudniej jest tez w Radomsku IP: *.p.lodz.pl 02.04.04, 14:54
        radomsko 25,7 % bezrobocia...
        ale moze sie myle, jako mieszkaniec radomska moze mnie uswiadomisz czy
        rzeczywiscie to sa tylko liczby a Radomsko w porownaniu z Lodzia to kraina
        mlekiem i miordem plynaca?
        www.bezrobocie.net/stat_powiaty.php
    • Gość: zan Re: Czy wiesz ilu mieszkańców liczy obecnie Łódź IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.62.* 01.12.02, 00:29
      Jakich dwóch wyemigrowało ??? Może mała strata ?
    • hubar Do przeniesienia na podForum no txt 04.12.02, 16:21

• Gość: AD Re: Czy wiesz ilu mieszkańców liczy obecnie Łódź IP: *.leczyca.sdi.tpnet.pl 05.12.02, 09:48
      Pierwsze 25 lat swojego życia spędziłem w Łodzi, teraz od kilku lat mieszkam
      kilkanaście kilometrów od Łodzi, napewno jest tutaj spokojniej. Jednak prawie
      codziennie bywam w Łodzi, tutaj mam rodziców, tutaj robię zakupy, kupuję
      paliwo, ubezpieczam się u brokera w Łodzi. Dumny jestem z tego, że jestem
      Łodzianinem. Kocham to miasto.
      • Gość: pom Re: Czy wiesz ilu mieszkańców liczy obecnie Łódź IP: proxy / *.gov.pl 17.12.02, 12:42
        Ja już przeprowadzkę mam za sobą ... i choć tęsknię za Łodzią to nie żałuję.
        Ale na Wigilię i Święta będę na pewno !
    • ob.serwator 29.11.2002 &# 8595; 09.12.02, 14:54
      > 757462

wg stanu na dzień 29 listopada:
      755338
      tj. spadek o 37 od 22 listopada
      tj. spadek o 2124 od 12 lipca

• ob.serwator 17.01.2003 (-) 18.01.03, 19:07
      wg stanu na dzień 17 stycznia:
      754366
      tj. spadek o 362 od 10 stycznia.
      • Gość: flip Re: 17.01.2003 (-) IP: *.p.lodz.pl 18.01.03, 22:23
        Czytamy te rubryke regularnie. Tylko nie wiemy, co napisac. Ale czytamy...
        • Gość: łażej Czy Łódź ma prawo istnieć?? IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.60.* 18.01.03, 23:46
          Czy takie miasto jak Łódź ma prawo istnieć?? Czy ten twór, który wyskoczył w
          XIX w jak Filip z konopii ma prawo trwać dalej w swym ogromnym kształcie??

Czy miasto o tak jednorodnej (niestety w dalszym ciągu) strukturze przemysłu
          znajdującego się w ostrym kryzysie, położone na uboczu wszystkiego, drenowane
          przez znajdującą się blisko Warszawę ma prawo dalej trwać w swej obecnej
          wielkości?? Czy zmniejszanie się liczebnosci łódzkiej populacji należy uznać za
          zjawisko normalne?? Nadmuchany do zbyt wielkich rozmiarów balonik pękł. Musi
          zejsć z niego nieco powietrza.

Miasto musi się przekształcić, muszą zostać poprawione szlaki komunikacyjne
          wiodące do niego, miasto musi się stać bardziej atrakcyjne. Musi starać się
          zbudować atrakcyjną ofertę rozrywkowo-kulturalną by nieco podrenować finansowo
          warszawiaków. Ale czy wobec upadku przemysłu, nawet po przekształceniach, Łódź
          może utrzymać taką liczbę mieszkańców jak obecnie?? Czy wyldnianie miasta,
          należy uznać za proces nieunikniony??

pozdrawiam
          • Gość: flip Re: Czy Łódź ma prawo istnieć?? IP: *.p.lodz.pl 02.02.03, 19:26
            Nie wiemy. Wydaje sie nam natomiast, ze pograzajac sie niejedno ta Lodz
            wciagnie.
    • ob.serwator 31.01.2003 (-) 02.02.03, 18:50
      wg stanu na dzień 31 stycznia 2003:
      754.165
      tj. spadek o 201 od 24 stycznia.
      tj. spadek o 3.477 od 19 lipca

Cdn... niestety.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka