Dodaj do ulubionych

Wyniki nowej matury

27.06.05, 20:48
Pamiętam, co mówili nauczyciele z mojego liceum o rocznikach, które przyszły
po gimnazjum... "Oni matury nie zdadzą!" - mówili to już ponad rok temu i
wcale nie złośliwie, bo przecież rolą nauczycieli jest nauczanie. Mówili to,
bo widzieli jacy to są uczniowie, ludzie którym nic sie nie chce i myślą że
wszystko samo przyjdzie. I my, ludzie "sprzed reformy" mielismy takie same
odczucia co do niech. Oczywiscie nie można uogólniać, bo wsród nich jest
wielu naprawdę inteligentnych i chętnych do osiągniecia czegoś w życiu. Ale
na 100% jest ich mniej niż kiedyś. I teraz to się na nich zemściło.
Obserwuj wątek
    • pawel-strzalka Re: Wyniki nowej matury 27.06.05, 20:50
      hop na forum
    • hm` Re: Wyniki nowej matury 27.06.05, 21:03
      Hm, 30% by zdac. Kiedys bylo 50% by zdac. Jednak walczy sie z calych sil by powiekszyla sie liczba osob ze srednim wyksztalceniem.
      pozdr. hm`
    • dziad_borowy Re: Wyniki nowej matury 27.06.05, 21:03
      Wkurza mnie fakt, ze co gazeta, albo tv dziennik to inna informacja na temat
      procentow zdanych matur starych i nowych. Teraz dowiedzialem sie, ze stara
      zdawalo wiecej osob, chwile wczesniej slyszalem, ze bardzo podobnie, a jeszcze
      wczesniej, ze teraz zdalo wiecej niz kiedys. Oczywiscie moge sobie sam wszystko
      sprawdzic ale po co kurna mi w takim razie gazety i tv?
      Dzierżżż!!!
    • Gość: buż Re: Wyniki nowej matury IP: 195.69.82.* 27.06.05, 21:40
      juz sie tak nie wywyzszaj pajacyku, ledwo rok starszy jestes od tych "tumanow"
      • maju19 [...] 27.06.05, 21:51
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: buż Re: Wyniki nowej matury IP: 195.69.82.* 27.06.05, 22:21
          zanim sie zaczniesz pieklic to sobie przyuwaz kto tu pierwzy w tym watku
          zasugerowal delikatnie ze ten rocznik jest 'glupszy'
      • pawel-strzalka Re: Wyniki nowej matury 27.06.05, 22:03
        Ty, idź sobie zdjecia tramwajom porobić, co?
        • krzyskup Re: Wyniki nowej matury 27.06.05, 22:05
          Masz coś przeciwko fotografującym tramwaje? :>

pzdr,
          krzyskup
          • pawel-strzalka Re: Wyniki nowej matury 27.06.05, 22:07
            nie, ale ten jeden powinien spędzać wiecej czasu z aparatem niż na forum :]
        • Gość: buż Re: Wyniki nowej matury IP: 195.69.82.* 27.06.05, 22:19
          pawel-strzalka napisał:

> Ty, idź sobie zdjecia tramwajom porobić, co?

co to za gryps ??
    • krzyskup Re: Wyniki nowej matury 27.06.05, 22:04
      Ja pojechałem dzisiaj po świadectwo do mojej szkoły... Zastałem remont i Pania
      Woźną strzegącą drzwi i informującą wszystkich. Niestety, świadectwa były
      własnie odbierane przez Dyrektora z OKE :/ ale wiem, że u nas wszyscy zdali :)

pzdr,
      krzyskup
    • fauve Re: Wyniki nowej matury 27.06.05, 22:21
      Nie dziwi mnie jakoś słaby wynik z matematyki. Tym bardziej, że zadania opierały
      się po części na rozwiązywaniu praktycznych problemów, z życia wziętych. Maturę
      mam już dawno za sobą, ale przeglądałem sobie przykładowe zestawy (nudziło mi
      się w pracy ;)). Nasza młodzież, ucząca się i studiująca nadal lepsza jest w
      wiedzy zakuwanej, zdawanej i zapominanej niźli stosowanej :) Co to za wiedza i
      jaki jej sens jeśli uczeń wie, że w danym momencie ma coś podstawić do jakiegoś
      tam wzorku, ale nie bardzo wie jaki jest sens tego, jak to wygląda w czasie i
      przestrzeni. Uważam, że tu jest błąd nauczycieli i polskich książek. Niestety
      zwykle książki niczym nie różnią się od siebie, każda przepisuje te same
      formułki tylko w innej kolejności i na innym papierze. Żaden z autorów nie
      wysila się by przedstawić temat nie w formie zestawu twierdzeń, ale
      zaprezentować jakieś inne spojrzenie, przyjąć za punkt honoru by nawet ktoś z
      przeciętnymi zdolnościami wiedział jak szybko udowodnić matematycznie, że na
      przykład kąt pomiędzy osobą stojącą na ziemi i obserwującą tęczę, a najwyższym
      punktem tęczy wynosi 42 stopnie, itd, albo jak opisać matematycznie kształt
      jakiejś litery. Mam nadzieję, że edukacja w Polsce pójdzie bardziej w stronę
      stosowania wiedzy, w stronę realizowania wspólnych projektów, a nie tylko
      zakuwania po to by mieć dobry stopień i po roku nic nie pamietać.

Pozdrawiam
    • latajacy_rosomak Re: Wyniki nowej matury 27.06.05, 23:39
      pawel-strzalka napisał:

> Wyniki nowej matury

Cicho, ku..!
      • pawel-strzalka Re: Wyniki nowej matury 27.06.05, 23:55
        o jak tam Rosomaczysko moje drogie? zdało?
        • latajacy_rosomak Doviem się dopiero/już dziś. 28.06.05, 01:13
          Branoc.
          • pawel-strzalka Re: Doviem się dopiero/już dziś. 28.06.05, 01:24
            no to się pochwa-l jak bedziesz znał ;)
          • huann Re: Doviem się dopiero/już dziś. 28.06.05, 11:42
            Temu Rosomaku życzymy samych piątek na cenzurce w czerwony pasek :)
          • latajacy_rosomak Jej, tak publicznie... 28.06.05, 21:10
            Zatem podam tylko, to na czym zależało mi najbardziej, a udało się smakowicie.
            Język polski, poziom rozszerzony - 83%. Zważywszy, że średnia OKE Łódź to 44%,
            więc mam nadzieję, że to kolejny, przedostatni już, krok na sado-maso-filolgię
            polską (yeah!).
            • pawel-strzalka Re: Jej, tak publicznie... 28.06.05, 21:16
              łojeja, Rosomaczysko idzie na Kościuszki, drżyjcie mury!!!!!! :D
    • topjes Rzeczpospolita - inna opinia 28.06.05, 08:06
      Trochę w innym świetle ten problem rysuje Rzeczpospolita

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050628/kraj/kraj_a_1.html
      pzdr
      topjes
      • mara-kuja ciemno wszędzie... 28.06.05, 09:50
        Starzy górą ;-)
        Smieję się, ale z drugiej strony jestem zaniepokojona tym, co się dzieje.
        Dlaczego tyle osób nie zadało? Nie podzielam pozytywnych opinii ministerstwa,
        bo to raczej dobra mina do złej gry. No, ale takie są skutki "cięcia" programów
        szkolnych...
        Głupszym narodem łatwiej się steruje...czy tylko o to chodzi?
    • avatary a niby czemu wszyscy mieli zdać ? 28.06.05, 08:44
      bo mamy równe brzuchy i jestesmy jednakowo zdolni ? bzdura. dlaczego w tym
      mieście jest tak wiele niemocy ? ktoś tych maturzystów urodził i wychował, to
      i są wyniki...krew z krwi...
      • mmk9 Re: a niby czemu wszyscy mieli zdać ? 28.06.05, 09:34
        No właśnie, a potem wszyscy na studia, wszyscy magistra, doktora... Pewna część
        spoleczeństwa nie chce lub nie może posiąśc okreslonego kanonu wiedzy i tyle.
        Kiedyś w zawodówkach nie było matury, bo i po co ?
    • gandalf_the_white1 Re: Wyniki nowej matury 28.06.05, 11:26
      Całkowicie sie zgadzam!! Reforma okazala sie totalna klapa!! W sumie nie dziwie
      sie ze najlepiej poszły jezyki obce skoro pytania były testowe!! Załoze sie, ze
      nawet dziecko tak by strzelalo, iz na 100% uzbierałoby 30%!! Phi... Co to
      wogole za prog 30%?!?
      • Gość: literka m Re: Wyniki nowej matury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 11:35
        > Całkowicie sie zgadzam!! Reforma okazala sie totalna klapa!!

czego reforma ? systemu nauczania czy matur ?
        • Gość: xxx Re: Wyniki nowej matury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 11:43
          A moze uczniowie nie potrafili skorzystać z wiedzy podawanej przez nauczycieli?
          czyżby znowu byli chronieni parasolem? Dosyć tłumaczeń i niech zabieraja sie za
          naukę a nie rozrabianie na lekcjach!!!
      • latajacy_rosomak Re: Wyniki nowej matury 28.06.05, 20:58
        > W sumie nie dziwie
        >
        > sie ze najlepiej poszły jezyki obce skoro pytania były testowe!!

Nie tylko. Na poziomie rozszerzonym znaczna część punktów przyznawana była za
        wypracowanie.

> nawet dziecko tak by strzelalo, iz na 100% uzbierałoby 30%!!

Dziecko być może tak, ale nawet średnie wyniki z angielskiego (OKE Łódź) to
        76,25% za pierwszy arkusz, 68,65% za drugi i 60,46% za trzeci, a nawet przy
        takich - chyba nie zaprzeczysz - potrzebna jest wiedza.

> Phi... Co to
        > wogole za prog 30%?!?

W ogóle, to niektórzy z tych, co tak narzekają na tegorocznych maturzystów sami
        powinni od czasu do czasu zerknąć do słownika albo po prostu włączyć
        sprawdzanie pisowni w Wordzie.
    • Gość: Pius_XII_Pacelli Brawo minister HANDKE oraz BUZEK !!! IP: *.cm.umk.pl 28.06.05, 12:48
      Brawo Solidarność = wszystkim równo
      sobie wszystko reszcie gó...
    • Gość: lavinka z nielogu Re: Wyniki nowej matury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 13:06
      Zemściło się włączenie do statystyk dawnych "zasadniczych", gdzie oblała
      większość.

lav
    • Gość: i Re: Wyniki nowej matury IP: *.toya.net.pl 28.06.05, 14:32
      a ja zdałem i mam w dpie. a co do liceów profilowanych ( gdyż z takiego jestem)
      pomysł jest pokierany , bo niby jak ja mam się czegos nauczyć jak siedze w
      szkole 9 godzin dziennie od 8 do 17 ?
      I prosze nie denerwujcie mnie ze wy "starzy" jesteście lepsi a my gorsi bo tak
      nie jest, natomiast faktem jest ze roczniki 86 - 87 mają najgorzej z tego
      wzgledu ze sa na przełomie wszystkiego. po tym co było i przed tym co będzie.
      zły czas , złe miejsce po prostu. a system szkolnictwa i tak jest do dpy.
    • evonka wiecie dlaczego nie zdali..? 28.06.05, 14:42
      serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,51805,2730234.html
      odpowiedź znajdziecie w linku do pytań z matury...

paranoja!
      stara matura miała wydaje mi się lepsza formę. człowiek pokzaywał czy umie
      budować zdania, mysleć, mógł wcale nie pisac o lekturach, mógł opierać się na
      innych książkach, filmach, no mial jakąś sznsę pokazać, że się do świata ludzi
      wykształconych nadaje... a teraz co? test jak na klasowce? i po co? nikt nie
      bierze pod uwagę tego, że po prostu można nie spamietać tych rzeczy????
      • Gość: lavinka Re: wiecie dlaczego nie zdali..? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 14:55
        Model amerykański. Nie mysl, my pomyślimy za Ciebie! ;-) W końcu w Stanach
        poziom wykształcenia jest koszmarnie niski (w porównaniu do nas na przykład) a
        my stamtąd nie wiedzieć czemu ściągamy wzorce...

lav

• fauve Re: wiecie dlaczego nie zdali..? 28.06.05, 15:14
          Zależy gdzie niski poziom, w jakiej szkole i w jakim regionie kraju. Poza tym
          państwo o wiele większa od nas, o wiele więcej imigrantów, którzy niekoniecznie
          mają ochotę się uczyć i generalnie chyba trudniej zapanować nad tym. Poziom niby
          niższy, ale jakoś to nie my jesteśmy w naukowej czołówce mimo takich stresów w
          szkołach. Stres napędzany jest chamstwem wykładowców i dużą ilością wiedzy do
          zapamiętania w danej jednostce czasu i niczym więcej. Potem i tak ludzie
          zapominają i jakoś dziwnie okazuje się (tak jak w przypadku matury), że
          problemem numer jeden jest nadal wiedza stosowana. Co mi z wiedzy o tym ile ton
          ryżu Chiny wyeksportowały do Rosji w latach 60-tych ? Na geografię musiałem
          zaliczać w liceum takie bzdury, żeby zdać. W tym samym czasie w dobrym
          amerykańskim College'u ludzie uczą się wykorzystywać rachunek całkowy do
          rozwiązywania praktycznych problemów. Przynajmniej wiedzą potem jak obliczyć
          pole powierzchni puszki od CocaColi. Z historią miałem to samo. Na informatyce z
          kolei miałem mierną ponieważ nie chciałem się uczyć na zajęciach Excella i nie
          przekonywało nauczycielki to, że przynosiłem jej napisane w domu programy w
          assemblerze na przykład. W ten sposób patrząc na moje świadectwo można odnieść
          wrażenie, że mam problemy z włączeniem komputera. Dla mnie taka sytuacja to
          paranoja.

Pozdrawiam
          • Gość: lavinka z nielogu Re: wiecie dlaczego nie zdali..? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 15:30
            Wiesz, nie jesteśmy w czołówce bo nie produkujemy broni na cały świat. Stan
            naszej gospodarki wyglądałby o wiele gorzej gdyby nie wykształcone kadry
            techniczne. Przodujemy w branży informatycznej (cała wschodnia Europa), więc
            prędzej czy później ich dogonimy. Poza tym sporo z państw tzw. czołówki żyje z
            wyzyskiwania krajów trzeciego śiwat (Chiny , Tajwan, Tajlandia) i stąd bierze
            się ich superpozycja na rynku.

lav
      • Gość: minio minęły czasy matury dla każdego!HURRAA! IP: 195.69.80.* 28.06.05, 15:15
        u mnie w LO 10%ludzi nie powinno zdać matury a zdali....

było to ładnych pare lat temu...śmieszny to był egzamin, który aby nie zdac
        trzeba było się postarać...nic on nie dawał a potem i tak 2/3 ludzi nie dostało
        sie na studia..

skoro teraz mają być one przepustką na studia to odsiac tych debili od mądrcyh
        ludzi i już...

inaczej na miejscu rektrów wznowił bym normalne egzaminy!!
        • Gość: lavinka Re: minęły czasy matury dla każdego!HURRAA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 15:31
          Na architekturę i tak były egzaminy. Rysunku ani historii sztuki narazie w
          liceach nie uczą.

lav
          • Gość: moje Re: minęły czasy matury dla każdego!HURRAA! IP: *.easycomm.pl / 212.191.169.* 28.06.05, 20:55
            I dobrze!!! Mniej kandydatów na studia więcej szans dla 'starych maturzystów'
            (w tym dla mnie ;))A tych głąbów należy odsiewać już teraz!!!Potem idą na
            prywatne uczelnie i wszyscy magistrami zostają. A wiadomo, ze niektórzy tylko
            do kopania rowów się nadają!!!
            • evonka Re: minęły czasy matury dla każdego!HURRAA! 28.06.05, 21:30
              no koleżanka lub kolega tu ostro pojechał(a) po obecnej młodzieży..
              otóż, mili państwo głąbów jest pewnie wcale nie więcej ani nie mniej niż
              kiedyś. teraz po prostu owe głąby mają większe sznase mimo wszytsko głąbami nie
              zostać i maja możliwość uczenia sie dalszego. i dobrze.
              ...
              czy ktoś zrobił ten test w gazecie? jakie macie wyniki? jest ktos z 10/10?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka