art724 Re: Zostajemy w tyle 09.07.05, 14:35 Wczoraj miałem okazję gościć w Łącku.Jestem pod wielkim wrażeniem tej niewielkiej ale uroczej i przepięknej miejscowosci.Estetyka ulic,scieżki rowerowe,równe chodniki,nowo oddane rondo doskonale oświetlone i oznakowane,hala widowiskowo-sportowa,gdzie rozgrywano finał Pucharu Polski w piłce ręcznej to wszystko świadczy o tym,że da się dobrze zarządzać niewielką osadą bez wielkich zakładów przemysłowych,strategicznych inwestorów.A ludzie? Ludzie są szczęśliwi,że mieszkają właśnie tam.Trochę im zazdroszczę,że jeżdżą równymi ulicami,mają bezpieczne rondo i mądry samorząd,który dba o jakość życia swoich mieszkańców.Niestety miasto Zychlin daleko za wioską Łąck. Odpowiedz Link Zgłoś
ibir1 Re: Zostajemy w tyle 09.07.05, 19:07 Właśnie trafiłeś w dziesiątkę. Mądry samorząd, mądrzy urzędnicy samorządowi. A w Żychlinie ? Zmiany jakie nastąpiły po 89 roku dały nam szansę wybierać do samorządu te osoby, które naszym zdaniem zasługują na taki wybór. Czy tak się stało ? Czy nie potrafimy odróżnić plew od ziarna ? Mam nadzieję, że ten stan rzeczy się zmieni. Nadszedł już czas aby młodzi, wykształceni i rozumni ludzie zaczęli rozsądnie myśleć o sprawach wyboru swoich przedstawicieli do samorządu. A ja myślę, że w tych wyborach dokonamy właściwego wyboru. Tylko skończmy z tymi, którzy nie są dla nas wzorem i przykładem jako porządny ojciec, matka, mąż, żona, kolega, koleżanka, współpracownik. Przecież Żychlin to nie Paryż. W Żychlinie wszyscy są znani. Kim potencjalni kandydaci są i kim byli też wiemy. Zachęcam do owocnej wymiany poglądów. Nie zazdroścmy innym tego co mają. Oni potrafią zrobić coś dobrego, wspaniałego. Myślę, że my też. A więc do ................................ Odpowiedz Link Zgłoś
edmurphy Re: Zostajemy w tyle 10.07.05, 00:02 No, niestety zostajemy w tyle. Ciekawe refleksje z wizyty w Łącku. Łąck od bardzo dawna miał swoją atmosferę i był zadbaną miejscowością. Może dlatego, że jest tam stadnina i zawsze zaglądało tam mnóstwo ludzi "ze świata", to zawsze mobilzuje. Poza tym to miejscowość wypoczynkowa, turystyczna. Żychlin nie ma takich walorów, albo też nie udało nam się ich "wydłubać" i odpowiednio wypromować. Brak nam dynamizmu i konsekwencji? A są przecież wśród nas pasjonaci, np. pan Andrzej Gajewski od lat uparcie i konsekwetnie trenujący ciężarowców. Tylko tak jakoś się składa, że znaczna część naszej społeczności patrzy na niego z ironicznym uśmieszkiem, jak na dziwaka. To nie zachęca innych do ujawniania i rozwijania swych pasji, a szkoda.W jednym z postów znalazłem zachęte do tworzenia, bez czekania na inicjatywę tzw. władzy, stowarzyszeń, grup zainteresowań i tym podobnych inicjatyw, które mogą nas rozruszać. Jestem zdecydowanie za. Róbmy swoje z równą pasją, jak pan Andrzej, a Żychlin nabierze rumieńców! Odpowiedz Link Zgłoś
art724 Re: Zostajemy w tyle 10.07.05, 15:53 Walory przyrodniczo-krajobrazowe Łącka są wszystkim znane i faktycznie wioska jest urocza.Chodzi mi o rozmach inwestycji jakie miejscowe władze przeprowadzają.Np wybudowali halę sportową i jest to prawdziwa hala sportowa która może pomieśćić 1000-czną publiczność.A blaszak w Żychlinie prezentuje się bardzo marnie przy łąckiej hali sportowej.Rondo w łącku- super oznakowane óświetlone.To żychlińskie nadaje się tylko do dowcipów o Wąchocku.Ścieżki rowerowe w Żychlinie jeszcze długo ich nie będzie.Powstawanie stowarzyszeń,grup sympatyków itp. to też potrzebne i szlachetne inicjatywy.Ale są pewne sprawy które mogą być załatwione i poprowadzone przez samorząd. Odpowiedz Link Zgłoś
ibir1 Re: Zostajemy w tyle 11.07.05, 12:57 Zgoda, zgoda, zgoda ! A propos samorządu. Wiele razy pisałem i będę uparcie o tym pisał. Według mnie na dzisiejsze czasy, porządny samorządowiec to człowiek, który posiada "nieograniczoną" wiedzę, doświadczenie życiowe i przede wszystkim chęć do "społecznego działania". Tak społecznego działania a nie za pieniądze !!!!! I dodam jeszcze. Nie musi to być ten, który myśli tylko o korzyściach własnych a przede wszystkim o tej śmiesznej diecie, która nie jednemu ubogiemu człowiekowi byłaby ratunkiem w przetrwaniu od początku do końca miesiąca. Ktoś powie bo to zgodne z przepisami. A gdzie honor i wiara w Boga ! Może bredzę. Ale tak to jest ! Obudzmy się i wybierajmy naprawdę odpowiednich ludzi bo inaczej możemy być nie tylko "zadupiem" ale wiochą gdzie "diaboł mówi dobranoc". Odpowiedz Link Zgłoś
edmurphy Re: Zostajemy w tyle 11.07.05, 22:26 Może bredzisz, może tacy ludzie już sie do władzy "nie pchają". Ale tak w ogóle to się z Tobą w pełni zgadzam. Dokładnie taki człowiek jest nam potrzebny!. Nie taki, który burmistrzem czy radnym chce być dla tych paru złotych, ale ten, który ma za soba konkretne dokonania i chce wykorzystać swoją wiedzę i dośwaidczenie, a jedyną satysfakcją jakiej oczekuje jest osiągnięcie celu no i może własna satysfakcja, uznanie w oczach społeczności. Art porównał Żychlin do Łącka.I masz rację Art. Bardzo często słychać w mediach, czy odkrywamy takie miejscowości podróżując, miejscowości małe, nie mające specjalnych walorów, a potrafiące się zorganizować, a przynajmniej wybrać do samorządu ludzi, którzy cokolwiek chcą i potrafią. Bo tak naprawdę co zrobili nasi samorządowcy tej i poprzednich kadencji. Gdyby tak przyszło nam wyliczyć ich dokonania? A obiecywali. A kasa poszła. "Tylko Bóg może dokonywac przypadkowego wyboru" - dziewiąte prawo Levy,ego Odpowiedz Link Zgłoś
sztygar39 Re: Zostajemy w tyle 12.08.05, 22:36 Byly wybory to bylo wybierać takich radnych i Burmisztrza którzy potrawili by cos zrobic dla tego zaniedbanego ogulnie miasta.Czas najwyższy myślec i dobrze się zastanowic przy biezących i następnych wyborach . Odpowiedz Link Zgłoś
edmurphy Re: Zostajemy w tyle 13.08.05, 00:33 Święte słowa sztygar. Ale o ile dobrze pamiętam już w poprzednich wyborach samorządowych miałem problem pt. "na kogo głosować". W moim obwodzie wyborczym nie znalazłem odpowiedniego kandydata na burmistrza, z radnymi było podobnie. Zdaje się, że głosowałem na tzw. mniejsze zło, co też nie jest dobrym wyborem. Do samorządowych wyborów mamy jeszcze rok, warto więc chyba rozmawiać z ludźmi na ten temat i namawiac tych znajomych, którzy wg nas coś sobą reprezentują. Samorządy gminne też niestety nam się upolityczniły: nie należysz do partii nie masz prawie szans na start do samorządu. Należysz to zapełniasz listę lidera, aby potem dostać np. jakąś fuchę, tak było po ostatnich wyborach w Żychlinie. Inna sprawa to problem z rozliczeniem radnego z pracy.Wybieramy Kowalskiego, bo nam obiecuje w swojej ulotce, że bedzie walczył z bezrobociem, albo zadba o sport; Kowalski wchodzi do rady gminy, spędza w niej cztery lata, bierze dietę, załatwia swoje i swoich sprawy, ustawia sobie przyszłość np. startuje do powiatu albo do senatu, my znów na niego głosujemy, a on powtarza swój scenariusz po drodze nie realizując żadnej danej nam obietnicy. Jak się uważnie przyjrzycie naszym lokalnym "politykom" to sami znajdziecie ewidentne przykłady takich karier, na które ciężko zapracowaliśmy, my mieszkańcy tej gminy. I co? Żadnego rozliczenia pt. co zrobiłeś człowieku dla swego wyborcy, dla miasta? Kadencja mija, a jedynym sposobem oceny pracy radnego jest kolejna kartka wyborcza w kolejnych wyborach. Pora chyba zrobić z tym porządek. A tak a propos znacie swoich radnych? Wiecie kto reprezentuje Waszą ulicę w radzie gminy, a kto dzielnie walczy o sprawy Żychlina w radzie powiatu, w sejmiku województwa, w sejmie? Znacie tych ludzi z imienia i nazwiska? Czy w ciągu tej kadencji mieliście okazję porozmawiać ze swoimi przedstawicielami o swoich sprawach? Nie? To bedziecie mieli teraz niepowtarzalna okazję: wyborczy kołowrotek ruszył będa spotkania, pikniki, i inne takie. Sorry, ale się rozgadałem. Odpowiedz Link Zgłoś
ibir1 Re: Zostajemy w tyle 14.08.05, 20:19 Dziś każdy z nas ma możliwość spotkania się z wybranymi radnymi na sesjach Rady Gminy. Może też zaprosić się na posiedzenie komisji, np. Komisji d/s Socjalnych lub Oświaty. Tylko czy każdy korzysta z tej okazji aby śledzić na bieżąco co nas wybraniec takiego dobrego robi podczas prac rady dla naszego okregu, rejonu ? Czy wywiązuje się z przyrzekanych obietnic ? Myślę, że do tego w końcu dojdzie, że będziemy od naszych wybrańców żądać więcej niż obecnie. Chyba nas na to stać. Odpowiedz Link Zgłoś
edmurphy Re: Zostajemy w tyle 14.08.05, 22:18 To fakt, przysługuje nam prawo obecności na sesjach. I nie korzystamy z tego prawa. To po pierwsze, ale po drugie co dla mnie ważniejsze, radni nie mają kontaktu z wyborcami. Nie tylko zresztą gminni, powiatowi jeszcze mniejszą wagę przykładają do tego, aby informować o swoich dokonaniach. Może dlatego, że dla Żychlina niewiele w powiecie potrafią załatwiać, albo inaczej: odkąd są radnymi powiatowymi przestali się Żychlinem w ogóle interesować - to już inna rzeczywistość, prawie wirtualna. Co jest takiego w tych radach, że po wejściu do nich radni "odlatują", przestają żyć życiem własnego środowiska, a zaczynają żyć życiem bankietowo-towarzysko-nepotycznym. Czy zgadzacie się ze mną, bo może się mylę. Znacie nazwiska swoich radnych? Kiedy ostatnio z nimi rozmawialiście, albo może byliście na jakimś spotkaniu czy czymś w tym rodzaju? Odpowiedz Link Zgłoś
ibir1 Re: Zostajemy w tyle 15.08.05, 00:21 Tak znam wielu radnych osobiście. Żychlin jest małym miasteczkiem i nie jest trudno mieć z nimi kontakt jeżeli się tego chce. Myślę, że można w jakiś sposób zabiegać o spotkanie z radnym lub grupą radnych, którzy np. mieszkają na Osiedlu Traugutta. Jeżeli zorganizowana grupa mieszkańców tego osiedla wystąpi z inicjatywą o takie spotkanie i zaproponuje na miejsce spotkania świetlicę w kontenerze lub gdzie indziej np. w Zespole Szkół Nr 1 / Liceum + Gimnazjum / to chyba nie powinno być z tym wielkiego problemu. Warunek, że spotkanie odbędzie się w sposób cywilizowany, bez awantur, krzyków, wyzwisk. Czyli spotkanie, w którym będzie żywa dyskusja na temat wcześniej zasygnalizowany z którego obie strony osiągną swój cel. Odpowiedz Link Zgłoś
edmurphy Re: Zostajemy w tyle 15.08.05, 21:17 A nie sądzisz, że to radni powinni zabiegac o takie spotkania? Że to oni powinni je organizować? Jasne, że Żychlin to małe miasto i do radnego podejść można na ulicy i przedstawić mu problem czy zadać pytanie, chodzi mi o zasadę, o sposób pełnienia przez radnych swej służebnej roli. Nie uważasz, że mamy prawo oczekiwać od radnych żeby to oni się przed nami "spowiadali", a nie żebyśmy my ich szukali, gdy pojawi się problem. Czy wiemy na przykład co dzieje się na sesjach, jakie uchwały zapadają, w jakich sprawach. Wiemy tylko wtedy, gdy radny to nasz np. dobry znajomy i mamy ochote z nim poplotkować lub gdy jakaś sprawa nas bezpośrednio dotyczy i przypilnujemy co się z nią dzieje. Tak to chyba wygląda, a jak powinno Waszym zdaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
dinozaur.57 Re: Zostajemy w tyle 22.08.05, 14:02 Idziemy do przodu. Powoli ale do .............. Odpowiedz Link Zgłoś
edmurphy Re: Zostajemy w tyle 23.08.05, 02:37 Powoli, powoli... nie jest tak źle. Jesteśmy na czwartym miejscu w rankingu aktywności na łódzkiej liście "forumków", ale powiedziałbym, że całkiem, całkiem aktywne to nasze forum, w porównaniu z taką Łodzią na przykład, zaglądałem, tam jest drętwo, na kutnowskim jeszcze gorzej. Górą my "som"!!! No ale koniec tego chwalenia sie, bo Was jeszcze obudzę. Śpijcie, śpijcie... czuwamy... Odpowiedz Link Zgłoś
ibir1 Re: Zostajemy w tyle 24.08.05, 09:01 Nie zostawać w tyle bo później czasu straconego nie dogonimy. Odpowiedz Link Zgłoś
ibir1 Jesteśmy w tyle ! 09.12.05, 10:09 Jesteśmy w rankingu Dziennikowej Ligi Gmin na 2004 r woj. łódzkiego na samym końcu czyli na 24 miejscu. Dlaczego ? Może się mylę, ale analizując poszczególne kategorie rankingu zauważyłem, że Gmina Żychlin jest gminą niezwykle oszczędną i to bardzo. Wręcz skąpą w wydatkach. Bo w kategorii dochód budżetu gminy ogółem na jednego mieszkańca jesteśmy sklasyfikowani na 10 miejscu, w wydatkach majątkowo-inwestycyjnych z budzetu gminy na jednego mieszkańca jesteśmy na 8 miejscu, zadłużenie budzetu na jednego mieszkańca na 5 miejscu, a w wydatkach budzetu gmin na administrację publiczną na 9 miejscu. Co o ty sądzicie ? Odpowiedz Link Zgłoś
zychlin2006 Re: Jesteśmy w tyle ! 09.12.05, 23:56 noooo strasnie som aktywni ci zychliniaki, scególnie co cerwoni ooooo som aktywni jo roz tak pocuł tom aktywnosc mało mi mowy nie zdjeło z gemby a co do rankin.. rakun... ronkun... ronkóngów, rankynguf, rankginóf, cy jak tom zwoł gmina zychlin jest nojlepsa!!! tylko ci co te ran... co to pisom sie znajom na tym jok i jo. bo nos burmistrz taki dobry jest co se w ranki.. ra.. se on nie miesci w zodnych ramkach ino komunijnym zdjińciu wyszed jako tako ooo Odpowiedz Link Zgłoś