Dodaj do ulubionych

Sieradz - konkurs wiedzy o mieście

17.07.05, 12:05
Proponuję konkurs wiedzy o naszym mieście, o jego historii (tej dawnej i tej niedawnej). Zadam teraz pierwsze pytanie. Ten, kto pierwszy wlasciwie na nie odpowie - ma wyłączne prawo zadania kolejnego pytania;-)

Nie dawno minęla 595 rocznica bitwy pod Grunwaldem. Ponieważ Sieradzanie mieli w niej rownież swoj udział (co opisał Sienkiewicz w 'Krzyzakach') - więc moje pytanie wiąże się z tą bitwą:

Jaki przywilej nadał miastu Sieradz w 1415 roku krol Wladyslaw Jagiełło w uznaniu za udział Sieradzan w uratowaniu z rąk Krzyżakow chorągwi Królestwa Polskiego w trakcie bitwy pod Grunwaldem (1410)?
Obserwuj wątek
    • paenka Re: Sieradz - konkurs wiedzy o mieście 17.07.05, 13:15
      Sieradzanie dostali przywilej uzywania do pieczeci czerwonego laku za odbicie choragwi Królestwa.
      • zodiak72 Re: Sieradz - konkurs wiedzy o mieście 17.07.05, 13:28
        zgadza się - dawaj paenka jakies pytanie;-)
      • sieradzak Re: Sieradz - konkurs wiedzy o mieście 17.07.05, 14:24
        Może uzupełnię, koleżankę paenkę, o informację, że w tamtych czasach czerwonego
        laku mógł używać jedynie król !!! W tym kontekście nadanie tego przywileju
        nabiera dodatkowego znaczenia i określa rangę wydarzenia !!!
    • sieradzak Wielka Chorągiew Królestaw 17.07.05, 14:19
      A kogo wsparła Chorągiew Sieradzka, to znaczy komu groziło, że Wielka Chorągiew
      upadnie i będzie to znak końca bitwy ? Ktoś miał pieczę nad Chorągwią i miał ją
      osłaniać ;-) Pytanie jakiej Chorągwi Ziemskiej nie udało się skutecznie osłonić
      Wielkiej Chorągwi Sieradzkiej ?
      • zodiak72 Re: Wielka Chorągiew Królestaw 17.07.05, 20:09
        Wielką Chorągiew Krolestwa Polskiego trzymał chorąży krakowski - Marcin z Wrocimowic herbu Polkozic i to on ją upuścił. Wnioskuję z tego, że jeśli był on z Krakowa, to i chyba należał do chorągwi krakowskiej?
        • sbi Re: Wielka Chorągiew Królestaw 17.07.05, 20:17
          Długosz tez tak twierdził :)
          www.staropolska.gimnazjum.com.pl/sredniowiecze/dziejopisarstwo/Dlugosz.html
          • zodiak72 Re: Wielka Chorągiew Królestaw 17.07.05, 20:22
            dzieki za ten link sbi - tu jest czarno na bialym wymienione, jakie chorągwie braly udzial w bitwie po stronie polskiej.
        • sieradzak Re: Wielka Chorągiew Królestaw 18.07.05, 11:57
          W zasadzie tak ;-) ale z tego co gdzieś wyczytałem, to sprawę zawaliła Łęczyca.
    • sieradzak Grunwald - materialny zabytek 17.07.05, 14:21
      Czy w Sieradzu jest jakiś materialny zabytek związany z Bitwą pod Grunwaldem ?
      • sieradzak tu brak odpowiedzi ? 18.07.05, 11:59

• ebusia_fam_fatal Re: Grunwald - materialny zabytek 18.07.05, 13:35
        czy to nie jest ten pomnik za wzgorzem z ktorego ukradziono "dwa nagie miecze"?
        i kosciol sw ducha na cmentarzu, z ktorego choragiew sieradzka wyruszala czy
        jakos tak
        ??
        • sieradzak Re: Grunwald - materialny zabytek 18.07.05, 15:33
          Pomnik, to pewnie nie z tego okresu ;-)

W miarę trafiony kościół św. Ducha,;-) ale został on wybudowany już po Bitwie,
          jako wotum dziękczynne za zwycięstwo w Bitwie ... itp
          • ebusia_fam_fatal Re: Grunwald - materialny zabytek 18.07.05, 17:31
            nie zajarzylam ze chodzilo o tamte czasy.. :)
            no to nie znam odpowiedzi :P
          • ebusia_fam_fatal Re: Grunwald - materialny zabytek 18.07.05, 17:50
            hmmm z tamtych czasow to budynek muzeum:) a czy i jak on sie ma do bitwy pod
            grunwaldem to ja nie wiem;)
          • ebusia_fam_fatal dywagacje 18.07.05, 17:53
            i jeszcze tak sobie wymyslilam, ze moze w Farze ktorys z "ozdobnikow" jest
            niejako "pamiatka" po Bitwie? :)
            • zodiak72 Re: dywagacje 18.07.05, 18:07
              Hmm - sieradzak, zdradz odpowiedz na swe pytanie, bo chyba juz nikt nie odpowie - a sam jestem jej ciekawy;-)
              • sieradzak Re: dywagacje 18.07.05, 19:43
                no może źle się wyraziłem ;-)
                Chodzi o kościółek św Ducha ;-)
                • ebusia_fam_fatal Re: dywagacje 18.07.05, 21:00
                  czyli dobrze odpowiedzialam?
                  • sieradzak Re: dywagacje 18.07.05, 21:46
                    Zasadniczo TAK ;-)
                    nieścisłość tylko z tym wymarszem z kościółka, bo go nie było ;-)
                    Trochę się źle wyraziłem i dlatego te nieporozumienia

WYBACZCIE MI ;-)
    • sieradzak Grunwald ilu było naszych ;-) 17.07.05, 14:26
      Ile Chorągwi Sieradzkich stawiło się pod Grunwaldem ?
      • paenka Re: Grunwald ilu było naszych ;-) 17.07.05, 14:50

hmm to chyba ja mialam zadawac pytanie wiec sieradzak grasz nie fair. Przypomina mi totroche znowu zabawy dzieciakow przechwalajacych sie kto wie wiecej. A pani w szkole nie uczyla ze sie czeka na swoja kolej?
        • sieradzak Re: Grunwald ilu było naszych ;-) 17.07.05, 16:07
          upss i dostałem po łapkach ;-)
          No fakt, nie doczytałem postu zodiaka ;-)
          Moja wina, moja wina ... ;-)

A tak swoją drogą to czemu nie zadajesz pytanek ? ;-)
          • paenka Re: Grunwald ilu było naszych ;-) 17.07.05, 19:14
            bo ty ich zadales za chyba 5 czy 6 osob wiec moze najpierw odpowiedza ludzie na te. po co burdel robic. NIech sie z tego watku ktos cos dowie a nie dowie sie ze ktos co sie wie ale nie wiadomoco.
            • zodiak72 Re: Jesli ma tu być porządek ...;-) 17.07.05, 20:11
              To czekamy na pytanie od paenki - bo to ona odpowiedziala jako pierwsza poprawnie na moje pytanie. I proszę nie mącić;-)
      • esie Re: Grunwald ilu było naszych ;-) 17.07.05, 17:41
        wg Długosza dwie, ziemi sieradzkiej i wojewody sieradzkiego
    • sieradzak Pytania się skończyły - czy jak ? 18.07.05, 15:34

• zodiak72 Re: No dobra - kolejne pytanie ;-) 18.07.05, 18:03
        Tylko tym razem proszę już o przestrzeganie reguł;-) Kto pierwszy odpowie poprawnie - ten zadaje nastepne pytanie, oki?

Pytanie:
        W którym roku powstał (i kto wylożył pieniądze na to) najstarszy mur sieradzkiego starego cmentarza przy Wojska Polskiego, czyli ten od obecnej strony ulicy Wojska Polskiego?
        • ebusia_fam_fatal Re: No dobra - kolejne pytanie ;-) 18.07.05, 18:26
          w okolo 1870 roku ks. kanonik Michal Jarmicki otoczyl murem cmentarz przy
          obecnej ul. Wojska Polskiego
          • zodiak72 Re: No dobra - kolejne pytanie ;-) 18.07.05, 18:29
            Zgadza się. A kto sfinansował prace?
            • ebusia_fam_fatal strzelam, bo nie moge znalexc ;) 18.07.05, 21:04
              sieradzanie?? :)
              • zodiak72 Re: strzelam, bo nie moge znalexc ;) 18.07.05, 21:09
                Bingo;-) Parafianie zrobili zrzutkę;-) No to ebusia - zadaj nam tu teraz bobu jakimś dobrym pytankiem z historii Sieradza;-)
    • ebusia_fam_fatal Księstwa Sieradzkie :) 18.07.05, 21:37
      Sieradz, jako stolica księstwa funkcjonowal wiecej niz raz.
      pytanie: ile razy i kto wtedy tu rządził?
      • sieradzak Re: Księstwa Sieradzkie :) 19.07.05, 05:12
        No nie jestem pewny ;-) dobre nie, ale zasadniczo to było Księstwo Sieradzki
        (L.Czarny), póżniej Sieradzko - Łęczyckie (Łokietek), później to właśnie nie
        jestem pewien, a nie chce mi sie już sprawdzać ale chyba jeszcze Jagiełło ;-)
        ale to w ramach tego samego księstwa by było, bo później to już se województwa
        wymyślili ;-)

Ale to pewnie odpowiedź na 3 ;-(
        • ebusia_fam_fatal Re: Księstwa Sieradzkie :) 19.07.05, 06:43
          L. Czarny ok.

podpowiem ze bylo to jeszcze dwa razy:)
          moze jeszcze lata podacie, gdy Sieradz wtedy samodzielnie rządził? poniewaz
          znalazlam kilka xrodel i sa rozbieznosci:)
          • zodiak72 Re: Księstwa Sieradzkie :) 19.07.05, 10:30
            1233 - Sieradz pierwszy raz został stolicą Księstwa Sieradzkiego, ale nie na dlugo, bo KS włączono do Ks. Leczyckiego

1262 - Sieradz ponownie został stolicą Ksiestwa. To był czas Leszka Czarnego (1262 - 1288)

Takich dat się doszukalem.
            • ebusia_fam_fatal Re: Księstwa Sieradzkie :) 19.07.05, 11:10
              co do tych dwoch ja mam takie dane: 1233/1234 - a kto byl wladca? :)
              1264-1279 - Leszek Czarny
              i jeszcze raz:)
              • zodiak72 Re: Księstwa Sieradzkie :) 19.07.05, 11:44
                ebusia_fam_fatal napisała:

> co do tych dwoch ja mam takie dane: 1233/1234 - a kto byl wladca? :)
                --------
                Wydaje mi się, że byl to Konrad Mazowiecki lub jego syn - Kazimierz, ale mogę się mylić.
                --------

> 1264-1279 - Leszek Czarny
                --------
                Ja znalazłem jako datę początkową rzadow Leszka Czarnego w KS - 1263 rok i faktycznie rządził tu do 1279 roku, po czym objął Ks. Krakowskie do śmierci w 1288r.
                --------
                > i jeszcze raz:)
                --------
                1288 - 1320 przyrodni brat Leszka Czarnego - Wladyslaw Łokietek
              • sieradzak Re: Księstwa Sieradzkie :) 19.07.05, 13:21
                > co do tych dwoch ja mam takie dane: 1233/1234 - a kto byl wladca? :)

??? Hmm 1 rok ? czy to przypuszczalna data utworzenia ?
                Jeśli przed Leczkiem Czarnym to tylko Kazimierz Kujawski, bo od niego L.Czarny
                przejął ziemie sieradzkie.

1262 r. – 1263 r.
                Księstwo Sieradzkie, którego pierwszym władcą został Leszek Czarny.

Po śmierci L.Czarnego ziemie przejął Łokietek i połączył K.Sieradzkie i
                Łęczyckie - jednak dalej tytułował się Księciem Sieradzkim.

Za Jagiełły to już chyba województwa ? Bo mi się nie chce sprawdzać ;-)

Z tym, że dla mnie coś jest nie tak z tymi pierwszymi danymi ebusi ? Bo nie
                wiem, czy wtedy już było Księstwo Sieradzki, moja wątpliwość polega na tym, że
                na ówczas nie było chyba Księcia Sieradzkiego, a indywidualny charakter
                sieradczyzny było określenie Ziemia Sieradzka ??

Jak widać w tym temacie jest chyba podobny bałagan jak z herbem ;-)
                • zodiak72 Re: Księstwa Sieradzkie :) 19.07.05, 14:32
                  Cytuję za "Księgą krolow i ksiazat polskich' (wyd Swiat Ksiazki 1999):

str. 70
                  "Leszek (Czarny) rozpocząl wiec wspolpracę z wrogimi ojcu ksiązetami ..... i wymógł wydzielenie dla siebie księstwa - najpierw łęczyckiego (1260), potem też sieradzkiego (1263)".
                  • sieradzak Re: Księstwa Sieradzkie :) 19.07.05, 14:38
                    Zodiak te daty w miarę, ale mnie chodzi o to co podała ebusia:

"co do tych dwoch ja mam takie dane: 1233/1234"

Czyli przed Leszkiem Czarnym
                • zodiak72 Re: Księstwa Sieradzkie :) 19.07.05, 15:10
                  "Oto przybliżona historia pradawnego jednakże niezapomnianego księstwa.
                  Jako Minister wywiadu mam zaszczyt i powinność opisania jego historii.

Pierwszym księciem sieradzkim był Bolesław syn Konrada Mazowieckiego. Była to krótka historia i obejmowała lata 1233-1234. Po śmierci Konrada w 1247 r., inny jego syn Kazimierz Kujawski zawładnął prowincją łeczycką która obejmowała min. miasto Sieradz. W 1261 r. przeciwko Kazimierzowi zbuntował się jego syn Leszek Czarny. W wyniku ugody między ojcem i synem powstało autonomiczne księstwo sieradzkie z Leszkiem Czarnym jako władcą. Ksiestwo to składało się z kasztelanii sieradzkiej, spicymierskiej, rozpierskiej oraz z cześci wolborskiej. Z czasem, Leszek Czarny w wyniku porozumienia z Bolesławem Wstydliwym, po jego śmierci, został również księciem sandomierskim i krakowskim co dało mu władze senioralną w Polsce. Jest to ważne o tyle, że Leszek Czarny najsilniej utożsamiany z naszym księstwem, okazał się politykiem na ówczesne czasy światłym, pierwszym inicjatorem scalania ziem polskich, wcześniej rozbitych na dzielnice. Po śmierci Leszka Czarnego, w latach 1288-1320, księciem sieradzkim zostaje jego przyrodni brat Władysław Łokietek, przyszły koronowany władca Polski. W latach 1327-1339 księciem sieradzkim był Przemysł Inowrocławski. Reforma administracyjna kraju w drugiej połowie XIV w. doprowadziła do likwidacji księstwa sieradzkiego na rzecz nowopowstałego województwa sieradzkiego, obejmującego późniejsze powiaty: sieradzki, szadkowski, radomszczański, piotrkowski, a od połowy XVw. ziemie wieluńską z powiatami wieluńskim i ostrzeszowskim, ale województwo to już ,,inna bajka".

Notatka: Na podstawie:

Urszula Sowina ,,Sieradz, układ przestrzenny i społeczeństwo miasta w XV-XVIw."
                  PAN 1991

Andrzej Ruszkowski ,,Sieradz i okolice"-przewodnik turystyczny Sieradz 2002

polecam dla świetnej zabawy książkę księdza Walerego Pogorzelskiego ,,Sieradz", wydaną w Sieradzu w 1996r. przez Towarzystwo Przyjaciół Sieradza"

xiestwo.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=8---------
                  Jeśli wierzyć tym zapiskom - to wladcą Księstwa Sieradzkiego w tym pierwszym, krotkim okresie jego istnienia (1233/1234) - był Bolesław - jeden z synow Konrada Mazowieckiego
                  • sieradzak Re: Księstwa Sieradzkie :) 19.07.05, 15:28
                    Zaprawdę, to bardzo interesujące !!! Szczególnie to przed L.Czarnym, bo albo z
                    braku czasu jeszcze do tego nie doatarłem, albo mi się gdzieś zapomniało ;-)

No nic - odpowiedź rzeczowa, konkretna i wyczerpująca na max. Oczywiście
                    trzababy to wszystko o Sieradzkiej Ziemi zebrać w jedną kupę i stworzyć w końcu
                    jakiś zalążek kompleksowej monografii Ziemi Sieradzkiej ;-)

Chyba czas zacząć zbierać materiały w tym zakresie ;-)
                    Kto chętny, aby pociągnąć to w serwisie www bractwa ?
                    • zodiak72 Re: poprawny link 19.07.05, 15:36
                      Oto poprawny link do strony o Ksiestwie Sieradzkim, poprzednio wkleilem go z błędem:
                      xiestwo.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=8
                  • ebusia_fam_fatal bardzo prawidlowa odpowiedx :) 19.07.05, 16:46
                    choc ja mam ja z innego xrodla: Urszula Perlikowaska-Puszkarska "Wzgorze
                    Zamkowe w Sieradzu" :)

przy okazji chcialam Wam wskazac, ze Ksiestwo Sieradzkie to nie tylko czasy
                    Leszka Czarnego i w nastepstwie - Łokietka :)
                    z komentarza Sieradzaka widze ze udalo mi sie :)

gratuluje Zodiak :)
                    • zodiak72 Re:<< Uwaga! Podaję kolejne pytanie konkursowe>> 19.07.05, 17:26
                      Oto one:

Ilu (z dokladnością do 200 osób) mieszkańców liczył Sieradz w chwili wybuchu II wojny światowej i ile było wtedy wśród nich ludności wyznania mojżeszowego, czyli Żydów?
                      • ebusia_fam_fatal Re:<< Uwaga! Podaję kolejne pytanie konku 19.07.05, 17:40
                        stan ludnosci wedlug spisu z 1 kwietnia 39 (wiem ze wojna wybuchla 5 miesiecy
                        poxniej :P ) :
                        Polacy 8700, Żydzi 2555..

jak bardzo mogli sie rozmnozyc w piec miesiecy? :)
                        • sieradzak Re:<< Uwaga! Podaję kolejne pytanie konku 19.07.05, 17:44
                          e to pewnie też szacunkowe, bo coś cyferki za równe ;-)
                          • ebusia_fam_fatal e chyba jednak niebardzo 19.07.05, 18:13
                            Polacy - 8700 (4066 mezczyxni, 4634 kobiety:) )
                            Żydzi - 2555 (m 1170, k 1385)
                            dane ze spisu ludnosci
                            do tego dochodza :
                            Niemcy, sztuk 84 (m 36, k 48)
                            Rosjanie, sztuk 20 (m 15, k 5)

:)
                        • zodiak72 Re:<< Uwaga! Podaję kolejne pytanie konku 19.07.05, 17:59
                          Proporcje narodowosciowe dobre;-) Liczba Zydów też, aczkolwiek tu mam tylko dane procentowe, ale odpowiedz dot. Żydow uznaję za dobrą.

Ale w sumie ludności we wrzesniu 1939 bylo troszkę więcej, niż 11 255 (8700 + 2555). Kto poda, ile?
                          • sieradzak Re:<< Uwaga! Podaję kolejne pytanie konku 20.07.05, 13:14
                            no co Wy ino statystyka i liczby ;-)
                            Jakie to ma znaczenie, dla dnia dzisiejszego ? ;-)
                            Co ciekawego wynika z takich pytań, dla wiedzy osoby postronnej czytającej ?
                            Czy ta osoba zapamięta te liczby ?

Proszę o inny charakter pytań, a historia była długa, a do tego jest zagmatwana
                            i ... ma wiele zagadek ;-)
                            • zodiak72 Re:<< Uwaga! Podaję kolejne pytanie konku 20.07.05, 13:43
                              Oki;-) Są wakacje, więc sobie zluzujmy dociekanie i spory o dokladne liczby;-) Wg moich źrodel - we wrzesniu 1939 roku było w Sieradzu 11 900 mieszkancow. No to teraz niech ebusia zadaje pytanie, bo byla najbliższa prawidlowej odpowiedzi;-)
                            • paenka Re:<< Uwaga! Podaję kolejne pytanie konku 20.07.05, 14:39
                              Ja wiem dokladnie gdzie jest ten budynek:) on jest na tej ulicy obok Strazy pozarnej po prawej stronie jak sie idzie na skansen i to jest dokladni eten budynek o ktorego łuk i pofalowanie mi chodzilo:)
    • hajdana Re: Sieradz - konkurs wiedzy o mieście 20.07.05, 13:25
      Witam, pyszny wątek!
      Pytanie poza konkursem, bo mnie nie było, a ebusia teraz zadaje pytanko, ale
      póki co ja może takie z ilustracją (pyszna nowa galeria na www UM, byli na
      wieży kolegiaty!).
      Gdzie to jest i jaka jest historia budynku, który zresztą ledwie się trzyma a
      jego fotka jest tu
      www.umsieradz.pl/portal/index.php?option=content&task=view&id=490&Itemid=0&limit=1&limitstart=4
      kolumna lewa 4 zdjęcie i prawa 3 zdjęcie od góry.
      Pozdrawiam letników sieradzkich :)
      • zodiak72 Re: Sieradz - konkurs wiedzy o mieście 20.07.05, 13:47
        Hmm - strzelę rejon: gdzieś w okolicy Podrzecze-Wierzbowa?
        • sieradzak Re: Sieradz - konkurs wiedzy o mieście 20.07.05, 14:24
          No na wierzbowej też jest parę takich domków i na Krakowskim chyba jeden się
          uchował ;-) W zasadzie jak dla mnie to już jest obiekt zabytkowy ;-) i powinien
          być otoczony jakąś opieką ;-) Wiem, że może niezbyt to piękne zabytki, ale ...
          tyle tego co się w Sieradzu ostało, to już powoli ... ewenemnety, wśród zalewu
          betonowo - ceglanych kamienic z wieżyczkami i łukami dziwacznymi ;-) W tym
          obrazie te chałpki są dość malownicze i charakterystyczne ;-) Ale jeśli nic się
          w tej materii nie zrobi, to ... szlag je trafi i powstaną bezpłciowe domki bez
          duszy i charakteru ;-( A takie cudeńka ostaną sie ino na fotkach ;-(
          • zodiak72 Re: Sieradz - konkurs wiedzy o mieście 20.07.05, 14:30

Lub też w okolicznych wsiach. W Sokołowie (za Dąbrową Wlk) jest podobna drewniana chata ze zdobieniami chyba, nawet ktoś tam jeszcze mieszka.
            • sieradzak Re: Sieradz - konkurs wiedzy o mieście 20.07.05, 14:40
              Chyba nie kojarzę ;-)
          • paenka Re: Sieradz - konkurs wiedzy o mieście 20.07.05, 14:34
            To chyba dawno tam nie byłeś i nie widziałes łuków na ścianach tych domków:D
            • sieradzak Re: Sieradz - konkurs wiedzy o mieście 20.07.05, 14:51
              znowu łuki ;-) Kurde - co jest ? Jakby to było potwierdzenie jakiejś
              historyczności, wszystkie kamienice koło rynku też robią z jakimiś łukami, jakby
              w Sieradzu istniał choć jeden zabytek z tym elementem architektonicznym ;-)
              Jakaś paranoja ;-)
      • sieradzak Re: Sieradz - konkurs wiedzy o mieście 20.07.05, 14:18
        no cóż, historii nie znam ;-( ale z chęcią poznam ;-)

Co do miejsca to wychodzi mi na centrum, czyli ul. Podrzecze. Za niedaleko koło
        OSP ? Chyba że się mylę ? Przód znam, ale tył jest dla mnie zaskoczeniem, bo go
        w życiu nie widziałem ;-)

Stan domku jest faktycznie tragiczny ;-(
        Czy ktoś tam teraz mieszka ? Czyje to jest ?
        • hajdana odpowiedź poza konkursem 20.07.05, 18:13
          dobry strzał z Podrzeczem, dokładnie róg Podrzecze/Podwale, na tyłach ogrodów
          kolegiaty raczej niż OSP :). Piękno drewnianych drzwi widać poza letnim
          sezonem, bo tylko wtedy nie obrasta ich dzikie wino czy coś równie dzikiego.
          Domek pochyla się i pochyla, ale zadziwiająco trwa.
          Kiedyś było tam schronienie, przytulisko dla starców. U Pogorzelaskiego
          wymienia się 16 takich potrzebujących osób, utrzymywali się "z 37 morgów
          własnej ziemi i pomocy Magistratu". U Milczarka wymieniony jako składnik
          majątku miejskiego z 1938 r. ako instytucja - Dom Starców i Kalek, przytułek na
          Podrzeczu.
          Nikogo mieszkającego tam nigdy nie widziałam, myślę, że nadal plac i dom należą
          do miasta. Ciekawe ile jeszcze postoi ten staruszek, który służył innym
          staruszkom ;]
          • zodiak72 Re: odpowiedź poza konkursem 20.07.05, 18:21
            To bardzo ciekawe. Nie wiedziałem tego. Fajnie, że dzielisz się wiedzą;-)
          • sieradzak Re: odpowiedź poza konkursem 23.07.05, 19:10
            ciekawe, bardzo ciekawe, hmm ... muszę to chyba wpisać na swoją listę spraw do
            wyjaśnienia i załatwienia ;-)
    • ebusia_fam_fatal Stary Szpital 20.07.05, 15:08
      przedstawcie mi pokrotce historie budynku, w ktorym znajduje sie obecnie Stary
      Szpital. podkreslam - nie historie samego szpitala, tylko budynku (bez nowszej
      przybodowki), w ktorym sie szpital znajduje. chodzi mi o wlasciciela i funkcje
      jaka pelnil budynek, zanim zalozono tam szpital. jak podacie jakies daty to sie
      nie pogniewam :)
      • paenka Re: Stary Szpital 20.07.05, 15:10
        gdzies czytalam o tym to nie byl jakis dworek czy cus?
        • ebusia_fam_fatal Re: Stary Szpital 20.07.05, 15:17
          gdzies czy cus to poszukaj pelnej i pewnej, konkretnej odpowiedzi :P
          • sieradzak Nie pomogę ;-) 20.07.05, 16:41
            Na szybko se nie przypomnę, a szukać nie mam z lekka czasu ;-)
            Może zodiak ? ;-)
      • zodiak72 Re: Stary Szpital 20.07.05, 18:15
        Najstarszy budynek 'Starego Szpitala' został zbudowany przez władze Krolestwa Polskiego w latach 20tych XIX wieku z przeznaczeniem pierwotnym jako rezydencja mieszkalna dla Adolfa Harrera. Był on Niemcem - przemysłowcem spod obecnej Zielonej Gory (Grunberg), który przybył do Sieradza w 1822 roku z myślą o stworzeniu własnego interesu - fabryki sukienniczej. Władze Kongresówki (niemałą rolę odegrał propagator rozwoju gospodarczego ziem polskich - Stanisław Staszic) - zachęciły Harrera do zbudowania zakladu właśnie w Sieradzu w ten sposob, że udzielono mu pożyczki, oddano w użytkowanie już istniejące budynki (obecnego zakladu karnego) i zapewniono wygodne lokum mieszkalne wlasnie w najstarszej częsci 'Starego Szpitala'.

Jednak w 1833 roku, wskutek restrykcji celnych po Powstaniu Listopadowym - zaklad Harrera stracił rentowność i został zamknięty.

W 1845 roku miasto podjęło decyzję o zagospodarowaniu pałacyku Harrera - urządzono tam szpital. Powiększono kompleks, jak również nadano szpitalowi we władanie okoliczne ziemie - by mógł czerpać zyski na wlasną działalność z ich dzierżawy. (CZEMU DZIS nikt nie wpadnie na ten genialnie prosty pomysł na poprawę jego finansow??)

W latach 80tych XIX w. szpital ponownie powiększono i oddano go w zarządzanie siostrom szarytkom, które pracowały w nim aż do czasow stalinowskich, kiedy to wskutek postępującej laicyzacji życia - usunięto je.
        • sieradzak Re: Stary Szpital 20.07.05, 19:15
          Dzięki zodiak, jak zwykle kompetentnie, rzeczowo i na temat, jestem pełn podziwu
          ;) czytałem z zainteresowaniem, i stwoerdziłem, no tak już gdzieś to czytałem
          ;-) Ot taka starcza skleroza ;-), ale miło se coś przypomnieć na starość ;-)
          • zodiak72 Re: duży ładunek wazeliny;-) 20.07.05, 19:34
            Tym samym obdarowaliśmy się wzajemnie zapasem wazeliny, wystarczającym nawet na wypadek wojny (z islamistami);-) Nie zużyte jej nadwyżki sprzedam z zyskiem.
            • sieradzak Re: duży ładunek wazeliny;-) 20.07.05, 20:28
              No może i tak ;-)

Wazelina w cenie ? bo nie śledzę notowań giełdowych ;-)
              • ebusia_fam_fatal Re: duży ładunek wazeliny;-) 20.07.05, 20:31
                w czasach boomu homoseksualistycznego..... ;)
                mozecie zarobic fortuuuune :)
                • sieradzak Re: duży ładunek wazeliny;-) 20.07.05, 21:17
                  No ebusia mam nadziję, że nie jest to jakaś ukryta aluzja ;-)

Bo ... ;-)
                • zodiak72 Re: duży ładunek wazeliny;-) 20.07.05, 21:23
                  Ale ta nasza wazelina jest niestety bezzapachowa. A geje najbardziej, jak slyszałem, lubią malinową;-) No ale zrobiło by się plakaty z napisem 'Promocja' i coś by zeszło ze stanu;-)
                  • ebusia_fam_fatal Re: duży ładunek wazeliny;-) 20.07.05, 21:35
                    hiehiehie
                    Uwaga!! promocja!!!
                    po naszej wazelinie nie bedziesz sral na malinowo!
                    KUPA BEZZAPACHOWA!? musisz to miec!!
                    ;]
                    • sieradzak Re: duży ładunek wazeliny;-) 23.07.05, 19:13
                      Tu chyba nie chodzi o tą czynność fizjologiczną, ale może się mylę ;-)
        • ebusia_fam_fatal Re: Stary Szpital 20.07.05, 20:31
          jestem pod wrazeniem. skad czerpiesz te wiedze?? podziel sie xrodlem :)
          • sieradzak Re: Stary Szpital 20.07.05, 21:18
            źródło jest pewnie w Zodiaku ;-)
            • ebusia_fam_fatal Re: Stary Szpital 20.07.05, 21:22
              nie wątpie, ale mimo to taka wiedze chyba skads sie posiada?
          • zodiak72 Re: Stary Szpital 20.07.05, 21:35
            Zrodla:

1. 'Sieradz i okolice' Andrzeja Ruszkowskiego
            2. www.lodzkie.pl/lodzkie/zdrowie/prezentacja_szpitali/jednostka_16/jednostka_16_historia.html
            3. jakieś osobiste informacje, ktore chyba zostały mi z lekcji historii w podstawowce, gdzie mieliśmy trochę lekcji poświęconych w calości naszemu miastu.
    • zodiak72 ->> kolejne pytanie:LEOPOLD MAIDITSCH kto to był 20.07.05, 21:42
      Kto to był Leopold Maiditsch i jakie były związki tego pana z Sieradzem?
      • ebusia_fam_fatal chyba bedzie problem :) 20.07.05, 22:59

• sieradzak Re: ->> kolejne pytanie:LEOPOLD MAIDITSC 21.07.05, 04:58
        Noś tera wymyślił ;-)
        Też wymiękam
        Z nazwiska to przypuszcam, że Żyd ?

A jeśli żyd - to jakiś gescheft ;-) ?
        Czyli może fabryczka ? albo kamieniczka ?
        • paenka Kto wie gdzie był Hotel Polski w SIeradzu? 21.07.05, 09:37

• paenka Re: ->> kolejne pytanie:LEOPOLD MAIDITSC 21.07.05, 10:09
          Leopold Maditsch był dyrektorem szpitala w Sieradzu.
          • zodiak72 Re: ->> kolejne pytanie:LEOPOLD MAIDITSC 21.07.05, 10:14
            Tak jest ;-) A czy możesz powiedzieć jeszcze, kiedy to było? I jakie są jego zasługi dla Sieradza, w związku ze sprawowaną funkcją?
            • paenka Re: ->> kolejne pytanie:LEOPOLD MAIDITSC 21.07.05, 10:22
              Szczerze pisząc to nie wiem dokładnie ale obstawiam, że przed II Wojna Światowa.
            • paenka Re: ->> kolejne pytanie:LEOPOLD MAIDITSC 21.07.05, 10:23
              Az tak dokładnych informacji nie posiadam.
              • zodiak72 Re: ->> kolejne pytanie:LEOPOLD MAIDITSC 21.07.05, 11:01
                Oki, punkt dla Ciebie;-)

Parę słów ode mnie o Maiditschu:

Leopold Colomann Maiditsch był z urodzenia Chorwatem, z zamieszkania Austriakiem, wyznania rzymskokatolickiego. Był lekarzem - chirurgiem, przed wojną pracującym w szpitalu w austriackim mieście Graz. W wigilię Bożego Narodzenia 1939 roku los zawiódł go do Sieradza. Jako oficer Wehrmachtu w stopniu oberleutnannta (porucznika) otrzymał wtedy rozkaz objęcia komendantury wojskowej szpitala w Sieradzu. Funkcję tę sprawował do czasu swej niespodziewanej śmierci (atak serca) 2 grudnia 1944 (a więc niedługo przed wyzwoleniem Sieradza przez Rosjan).

Jako komendant szpitala sieradzkiego doktor Leopold Maiditsch dał się poznać jako człowiek bardzo życzliwy Polakom (i Sieradzanom). Uratował życie wielu Polakom (doroslym i dzieciom), pomagając przetrwać chorobę w szpitalu. Swoimi diagnozami umożliwiał odroczenie kary lub nawet zwolnienie z więzienia sieradzkiego dla sporej liczby więźniów. Zimą 1939/1940 leczył w lazarecie u siostr Urszulanek polskich żołnierzy - jeńców Kampanii Wrzesniowej.
                Procz tego:
                -dawał zatrudnienie w szpitalu osobom zagrożonym wywózką na roboty do Niemiec,
                -bezplatnie wykonywal analizy, przeswietlenia dla mieszkancow Sieradza,
                -wspomagał Sieradzan materialnie.

Swą postawą manifestowaną w stosunku do Polakow naraził się na szykany ze strony swych wladz zwierzchnich, co było prawdopodobnie pośrednią przyczyną jego śmierci. Polski lekarz - dr Felchner twierdzi, że Maiditsch tak związał się z Polską i Sieradzem, że pomimo nadciągającej nawały rosyjskiej - chciał zamieszkać po wojnie w Sieradzu (wraz z żoną, Niemką o rosyjskich korzeniach).

Na jego pogrzebie w dn. 5 grudnia 1944r. zgromadziły się podobno wielkie tłumy Sieradzan, ktorzy przyszli oddać hołd człowiekowi wielkiego serca i odwagi. I nie przeszkadzał im fakt, ze był oficerem wojsk okupanta niemieckiego. Jego zwloki pochowano na cmentarzu ewangelickim w Sieradzu (tak czyniono ze wszystkimi Niemcami w czasie okupacji, niezależnie od ich wyznania). Po wojnie w 1971 roku jego prochy ekshumowano i przeniesiono na cmentarz katolicki, niedaleko grobu sióstr Urszulanek z sieradzkiego klasztoru.

Informacje te pochodzą z 'Kroniki okupacyjnej' klasztoru sieradzkich Urszulanek.

Od siebie dodam tylko tyle:
                Cześć Jego Pamięci.
                • ebusia_fam_fatal porządny chlop to byl czyli! 21.07.05, 11:07
                  to taki "Schindler Sieradza"...

dzieki Zodiak za takie informacje:)
                  • zodiak72 Re: dokladnie - Oskar Schindler z Sieradza! 21.07.05, 11:11
                    No wlasnie. Malo kto wie, że też mielismy u nas w miescie takiego naszego Schindlera. Ja sam o tym nie wiedzialem, dopoki nie przeczytalem pare lat temu kroniki urszulanek. Bardzo ciekawy dokument z czasu wojny!
                • sieradzak Re: ->> kolejne pytanie:LEOPOLD MAIDITSC 21.07.05, 12:14
                  no to tu .... wazelina .... ;-)

a tera znowu, historia mi jest znana, ale nazwiska nie kojarzyłem zupełnie ;-)
                  Czyli dzwoniło ino nie w tym kościele ;-)
            • ebusia_fam_fatal Re: ->> kolejne pytanie:LEOPOLD MAIDITSC 21.07.05, 10:31
              a moze...
              "W trakcie II Wojny Światowej sieradzki szpital świadczył usługi głównie na
              potrzeby żołnierzy niemieckich, jednak dzięki życzliwości ówczesnej dyrekcji
              korzystali z niego także Polacy, mimo niezadowolenia niemieckich władz
              wojskowych."
              ??
    • sieradzak Konkurs się skończył ? ;-( /bt 21.07.05, 15:26

• sieradzak Piotr Sikucki - kto był i co zrobił ? ;-) /bt 21.07.05, 15:36

• paenka Re: Piotr Sikucki - kto był i co zrobił ? ;-) /bt 21.07.05, 15:44
        Początek archiwum dał Piotr Sikucki, który z istniejących dokumentów złożył
        sześć "woluminów", czyli dużych ksiąg, z aktów starych i dwa ...
        • ebusia_fam_fatal ale sie wysililas 21.07.05, 15:59
          a ile wiedzy z tego mozna czerpac.. :>
          • paenka Re: ale sie wysililas 21.07.05, 16:06
            Wyobraź sobie, że przynajmniej ja sie wysiliłam. Szukałam w ksiazkach w domu ale nie znalazłam. A to jest tyle ile z necie sie znalazło w googlach z opisu strony bo link sie nie otwiera.
            • ebusia_fam_fatal :) 21.07.05, 16:09
              przynajmniej Ty? ja dopiero pytanie przeczytalam. mam w ksiazce w domu na ten
              temat, a w domu mnie nie ma, wiec wyobrax sobie ze tez sie wysile. w domu:)
              • paenka Re: :) 21.07.05, 16:10
                to nie opowiadaj poki sie nei wysilisz
        • sieradzak Paenka pierwsza ;-) więc ona daje pytanko /bt 21.07.05, 16:26

• paenka Re: Paenka pierwsza ;-) więc ona daje pytanko /bt 21.07.05, 16:28
            zadalam pytanie juz wczesniej o hotelu polskim
            • sieradzak Hotel Polski ?! 22.07.05, 13:11
              hmm - jakiś hotel był na rogu POW i Ronda, po prawej stonie, od strony Ronda,
              ale czy nazywał się Polski ? To już nie wiem ;-)

Zodiak ?? ;-) pewnie wie ;-)
              • ebusia_fam_fatal Re: Hotel Polski ?! 22.07.05, 14:34
                hotel poznanski byl, ino trwaly onegdaj spory czy on na rogu pow czy kosciuszki
                stal :D
        • sbi Re: Piotr Sikucki - kto był i co zrobił ? ;-) /bt 22.07.05, 14:45
          Oto cały tekst którego nie znalazłaś. Jak się link nie wyświetla spróbuj skorzystać z opcji "kopia" w googlach - google mają tam zapisaną kopię szukanej strony

"Archiwum sieradzkie."
          Ks. Walery Pogorzelski, "Sieradz", 1927r.

"Wielkim skarbem Sieradza i całego dawnego województwa sieradzkiego są stare akta i księgi, jakie się dotąd szczęśliwie przechowały. Ze wszystkich miast polskich tylko Kraków i Poznań mają nieco starsze archiwa. Akta sieradzkie rozpoczynają się od 1386r. Początek temu archiwum dał Piotr Sikucki, który z istniejących dokumentów złożył sześć "woluminów", czyli dużych ksiąg, z aktów starych i dwa "woluminy" z aktów nowych. Później w r. 1588 porządkuje archiwum pisarz grodzki Marcin Zaleski, układa dla tych akt katalog, czyli rejestr, a liczba ksiąg wynosi już 85 "woluminów". W 1631 wielkie zasługi dla archiwum kładzie Wojciech Oksza Porowski, sieradzki pisarz grodzki, który i powiększył ich liczbę na 109. Wobec drugiego najazdu szwedzkiego sejmik sieradzki w 1703r. ustanowił by w razie niebezpieczeństwa odwieść archiwum na Jasną Górę. Na szczęście do tego nie doszło. Archiwum sieradzkie miało swe stałe, bezpieczne pomieszczenie w zamku. Gdy w 1593r. zamek uległ pożarowi, wyjęto księgi ze zrujnowanych sklepów i przeniesiono je do kościoła farnego, gdzie w wieży w grubych nurach dolnej izby sklepionej, znajdują schronienie i ocalenie. Ostatnim, bardzo troskliwym opiekunem tego archiwum był zasłużony badacz Antoni Paparona Pstrokoński rejent sieradzki. Sporo własnoręcznych odpisów z akt archiwalnych znajduje się w odzyskanych aktach parafialnych. Około 1830r. sieradzkie archiwum zostało przewiezione do Kalisza i złożone przy Sądzie Okręgowym. Zajął się nim, zasłużony dla Sieradza Józef Szaniawski. W 1888r. archiwum sieradzkie zostało przewiezione do Warszawskiego Głównego Archiwum przy ul. Długiej. Archiwum sieradzkie zawiera akta urzędowe wszystkich miast i powiatów dawnego woj. Sieradzkiego, do Sieradza bowiem, jako stolicy województwa odsyłane były na przechowanie. Trybunał Sądowy w Piotrkowie nie miał własnego archiwum, po każdych sądach trybunalskich akta odwożono do Sieradza, jako stolicy województwa. Z powyższego łatwo zrozumieć, jak wielkiej doniosłości i wagi dokumenty zawiera archiwum sieradzkie. Jest ono dla badaczy obfitym żródłem wiadomości o Sieradzu i województwie od bardzo dawnych czasów. W nim bowiem oprócz oryginałów znajdują się urzędowe kopie jeszcze dawniejszych dokumentów lub wiadomości."
          • ebusia_fam_fatal "esie" w sygnaturce?? n/t 22.07.05, 15:02

• sbi Ctrl+C Ctrl+V 22.07.05, 16:49
              To przy kopiowaniu postów :)
      • ebusia_fam_fatal Piotr Sikucki 21.07.05, 17:28
        Wielkim skarbem Sieradza są stare akta i ksiegi, jakie dotad sie szczesliwie
        przechowaly. Ze wszystkich miast polskich tylko Krakow i Poznan maja nieco
        starsze archiwa. Akta sieradzkie rozpoczynaja sie od 1386r.. Poczatek temu
        archiwum dal Piotr Sikucki, ktory z istniejacych dokumentow zlozyl szesc
        woluminow, czyli duzych ksiag, z aktow starych i dwa woluminy z aktow nowych...
        (fragment z I Rozdzialu monografii ks. Walerego Pogorzelskiego "Sieradz")

uznaje odpowiedx paenki :) ale podaje uzupelnienie, aby mozna bylo sie czegos
        dowiedziec.
    • sieradzak Zamek 22.07.05, 13:24
      W którym roku i czyją decyzją (nie konieczne personalia) Zamek zniknął z
      powierzchni ziemi ?

Kto (co?) skorzystał na tym fakcie ?
      • ebusia_fam_fatal Re: Zamek 22.07.05, 14:45
        cytuje za www.zamkipolskie.hg.pl/zamek/za09/zamek/sieradz.html
        "Spotykające zamek klęski oraz brak należytej konserwacji jego murów w czasach
        nowożytnych spowodowały że zaczął się on chylić ku upadkowi. Jego stan był na
        tyle poważny że w roku 1742 przechowywane w nim archiwa przeniesiono do miasta.
        W roku 1792 sejmik podjął uchwałę o rozbiórce zamkowych ruin w celu pozyskania
        cegły na budowę nowego archiwum. "

ale dlaczego mi sie skojarzylo ze zamek rozebrano "dzieki" Prusakom i
        wykorzystano cegle do budowy kamienic to nie wiem :)
        • sbi Re: Zamek 22.07.05, 14:51
          > "Spotykające zamek klęski oraz brak należytej konserwacji jego murów w
          > czasach nowożytnych spowodowały że zaczął się on chylić ku upadkowi.
          > Jego stan był na tyle poważny że w roku 1742 przechowywane w nim archiwa
          > przeniesiono do miasta.

Pogorzeliski podaje, że przeniesiono je już wcześniej w 1593 roku, mała różnica 150 lat :)

• ebusia_fam_fatal Re: Zamek 22.07.05, 14:58
            oto co mozna znalexc w internecie :)
            ot taka ciekawostka przyrodnicza:)
            • sieradzak Re: Zamek 22.07.05, 16:45
              No w internecie to przeważnie podają z jakiś źródeł, więc nie wina to internetu ;-)

Takich ciekawostek i nieścisłości jest w Historii Sieradza i Ziemi Sieradzkiej
              wiecej, dziwne, że nikt nie próbuje tego jakoś wyjaśnić ?
      • sieradzak Re: Zamek 22.07.05, 16:50
        Generalnie rok ok, co do dalszych spraw to można przyjąć, że

za Prusaków - władze miasta, sejmik i burmistrz podjęli decyzję o rozbiórce
        zamku do cna i wybudować miano z tego Archiwum, nie wiem czy to się stało, bo
        jakoś nie znalazłem wzmianki o takiej budowli w Sierdzu, więc pewnie w zamian
        wybudowano kilka kamienic. Mamy więc chyba pierwszy przykład malwersacji, gdzie
        "środki" publicze poszły na cele przywatne.

Tak czy siak można powiedzieć, że zamek rozebrało miasto Sieradz, podcinając
        swoje korzenie i niszcząc własną historię !!!
        • ebusia_fam_fatal Re: Zamek 22.07.05, 18:57
          a co za tym idzie ebusia odpowiedziala poprawnie? :D
          • sieradzak Re: Zamek 23.07.05, 19:07
            No to ebusia powinna walnąć pytanko ;-)

A tu zima ;_)
    • sieradzak Koniec Konkursu ? czy jak ? ;-( /bt 23.07.05, 19:19

• hajdana Re: Koniec Konkursu ? czy jak ? ;-( /bt 23.07.05, 20:31
        no to ja, ja mam pytanko, ale znowu poza konkursem - łatwiej zadawać pytania
        specjalistom niż znajdować odpowiedzi na wasze pytania (podziwiam) ;) Jeśli tak
        dalej będzie, to nigdy się nie dowiem co wiecie o burmistrzu Sieradza w okresie
        okupacji, jego losach i legendach o skarbach, niektórych dotąd nie odnaleziono
        np. słynnej branzolety... Czy ktoś wie więcej na ten temat, o którym nie mam
        precyzyjnych informacji, ale jakieś mgliste rodzinne opowieści? Służę
        nazwiskiem burmistrza, ale może ktoś już je zna i resztę...:)
        • zodiak72 Re: burmistrz Sieradza podczas okupacji 23.07.05, 20:46
          Czy możesz przypomnieć jego nazwisko?
          • hajdana Re: burmistrz Sieradza podczas okupacji 23.07.05, 20:49
            no jasne - Rudolf Weinert
            • zodiak72 Re: burmistrz Sieradza podczas okupacji 23.07.05, 21:04
              Hmm - wedlug 'Kroniki okupacyjnej' Urszulanek, Weinert był volksdeutschem, pracownikiem dzialu kultury w magistracie Sieradza. Nigdzie nie ma wzmianki, że był on burmistrzem. Ponoć był rozmilowany w kulturze i tradycji ziemii sieradzkiej i okazywał życzliwość Polakom. W 'Kronice' jest wręcz napisane, iż zwoził on zabytkowe przedmioty z Sieradza i okolic, by przechowywać je i 'ochronić przed Niemcami'.

Co do jego śmierci, to siostry twierdzą, że zostal rozstrzelany przez Rosjan w dniu ich wkroczenia do Sieradza, ponieważ zadenuncjował go ktoś z jego kregu znajomych z Sieradza.
              • hajdana Re: burmistrz Sieradza podczas okupacji 23.07.05, 21:18
                to się zgadza z informacją w przypisach u Milczarka (Sieradz 1918 1939).
                Przybył z Galicji pod koniec I wojny światowej, był nauczycielem, radnym PPS,
                sądzonym za pieniactwo itd. Reszta jest ta sama o zbieraniu dzieł sztuki,
                eksponatów muzealnych i przedmiotów liturgicznych z demolowanych kościołów "z
                zamiarem ich przekazania powojennym władzom polskim dla Muzeum w Sieradzu".
                W mojej pamięci zachował się też jako burmistrz - dobry dla Polaków, ale być
                może pomyliłam osoby z opowiadań babci. Kto był więc burmistrzem? I czy
                słyszałeś o zaginięciu bransolety Pani Walewskiej podczas okupacji, być
                może "zabezpieczonej" właśnie przez Weinerta? Wiem, że w TV3 była wzmianka -
                wypowiedź kogoś z naszego muzeum na ten temat. Ale było to jakiś czas temu,
                żałuję, że całość mi umknęła, widziałam tylko fragment.
                • zodiak72 Re: burmistrz Sieradza podczas okupacji 23.07.05, 23:40
                  1. ja nie jestem pewien, czy w czasie okupacji niemieckiej polskie miasta miały w ogóle takich przedstawicieli wladzy, jak BURMISTRZ? Wydaje mi się, że stanowiska burmistrzow zostały zlikwidowane. Nie bylo przecież żadnych polskich samorządow. Wlasciwie jedyną instytucją ponadregionalną, ktorą kierowali Polacy - była Rada Glowna Opiekuncza (RGO), coś w stylu dzisiejszego PCK, czy Caritas.

2. Poza tym, co napisalem, nie wiem na obecną chwilę nic więcej na temat Rudolfa Weinerta. Jeśli tylko się czegoś dowiem więcej - dam tu znać.
                  • hajdana Re: burmistrz Sieradza podczas okupacji 24.07.05, 09:09
                    1.acha...
                    2.Dzięki :)
              • sieradzak Re: burmistrz Sieradza podczas okupacji 23.07.05, 22:49
                No jeszcze trochę, a wyjdzie na to że wszyscy niemcy w Sieradzu podczas okupacji
                byli aniołami ;-)

LEOPOLD MAIDITSCH, teraz Rudolf Weiner ;-)

O ile wątek o dyrektorze Szpitala znam, o tyle o tym Rudolf Weinert, nic nie
                słyszałem, ale z tego co tu piszecie, to myślę, że to jakaś strasznie naciągana
                historia i chodziło o kasę a nie o dobro kogoś czy czegoś ?
                • hajdana Re: burmistrz Sieradza podczas okupacji 24.07.05, 09:18
                  a jeszcze żona Rudolfa Weinerta - nauczycielka, też przyjęła listę
                  narodowościową (ale jako niemcy nie mieli chyba zbyt dużego wyboru),
                  wieloletnia radna miejska i - uwaga - pisała patriotyczne wiersze polskie (z
                  Milczarka jw.)
                  Też mam wątpliwości co do pewności o intencjach R.W. - wątpię aby były tak
                  powszechnie znane w okresie jego działalności. Ale może odkryto je po jego
                  śmierci (np. testament)?
    • ebusia_fam_fatal ulica Żydowska (platea Judeorum) XV w. 23.07.05, 22:55
      w jakim rejonie znajdowała się w XVw. ulica Żydowska w Sieradzu i czy nazwa
      wzięła się z tego, że mieszkali przy niej Żydzi?
      • zodiak72 Re: ulica Żydowska (platea Judeorum) XV w. 24.07.05, 00:16
        Miej litość dziewczyno;-) TAKIE pytania o TEJ porze? poproszę o kolejny zestaw pytań;-)

Region mogę strzelić, ale nie wiem, czy dobrze: Sukiennicza/Zamkowa ?
        Ale i tak przypuszczam ,ze w pytaniu jest jakiś haczyk;-)
        • ebusia_fam_fatal pudlo :P n/t 24.07.05, 00:19

• zodiak72 Re: Idę zobaczyć, co tam u Morfeusza - papa n/t;-) 24.07.05, 00:23

• sbi Ale nie tak bardzo daleko 24.07.05, 13:52
            Warcka
            • ebusia_fam_fatal tez pudlo :P 24.07.05, 16:30
              zydowska (teraz warcka) to byla w XVI wieku. w wieku XV byla gdzie indziej
      • sieradzak Re: ulica Żydowska (platea Judeorum) XV w. 24.07.05, 13:52
        No wiele ni epomogę, to raczej intuicja ;-)

1. XV wiek ??? To dość dziwne i nie wiem czy wtedy stosowano już jakieś sztywne
        nazwy ulic - myślę, że to raczej były nazwy zwyczajowe, które póżniej dopiero
        stawały się ulicami np. Zamkowa

2. nazwa z łaciny chyba ? nie jestem biegły w tym języku ;-) (z innymi też
        krucho ;-( ) ale na czuja jakoś bardziej pasuje mi to na plac, a nie ulicę ?
        Jeśli byłby to plac - to może ... rynek Praski ?

3. Do rozwikłania tej zagaski przydałby się jakiś plan z tamtych lub nieco
        późniejszych czasów ? Wtedy można by było metodą dedukcji coś wywnioskować ?
        • ebusia_fam_fatal Re: ulica Żydowska (platea Judeorum) XV w. 24.07.05, 16:32
          ad.1. stosowano nazwy
          ad.2. wszystkie ulice po lacinie, w wieku XV przynajmniej, to byly platea
          ad.3. wystarczy odpowiednia ksiazka, aczkolwiek i z niej trzeba dedukowac
          ;)
          • sieradzak Re: ulica Żydowska (platea Judeorum) XV w. 24.07.05, 20:46
            No tak dorwała się do jakiejś książki i szpanuje ;-)
            Z ulicami masz rację ;-) sprawdziłem se ;-)

strzelanie trwa: ;-)

Żabia ;-)
            • ebusia_fam_fatal pudlo :) n/t 24.07.05, 20:57

• ebusia_fam_fatal hmmmmm 24.07.05, 21:06
              ale nei wiem czy tak to traficie ;)
              wyobraxcie sobie ze tej ulicy tam moze juz nie byc jako ULICY ;)
              tak czy inaczej, zadna z wyzej wymienionych nie łączyła się z żydowską :)
              jak traficie chocby jedna z nich, odpuszcze Wam i napisze szczegóły:)

podpisano: szpanerka:)
              • ebusia_fam_fatal ale 24.07.05, 21:38
                macie ostatnio strzal, bo tak to mozna w nieskonczonosc:)
              • sieradzak Sukiennicza /bt 24.07.05, 21:47

• ebusia_fam_fatal nie 24.07.05, 21:54
                  i straciles szanse, bo sukiennicza juz padla:)
                  za moment umieszcze odpowiedx na pytanie :)
                  tylko kto nastepny zadaje? :)
                  • sieradzak Ty zadajesz ;-) /bt 24.07.05, 22:30

• ebusia_fam_fatal Re: ulica Żydowska (platea Judeorum) XV w. - odp 24.07.05, 22:02
        sami wyciągnijcie wnioski. dzisiejsze nazwy ulic (ujete w nawiasach
        kwadratowych) wzielam z Pogorzelskiego. cały tekst pochodzi z cudownej książki
        Urszuli Sowiny "Sieradz - układ przestrzenny i społeczeństwo miasta w XV-XVI w.":

"ulica Żydowska (platae Judeorum)
        Była trzecią, najdalej od Rynku usytuowaną ulicą północnej części miasta.
        Ponieważ w sieradzkiech źródłach pojawiła się tylko dwukrotnie, jej układy
        własnościowe zostały rozpoznane bardzo słabo. Udało się zrekonstruować jedynie
        ciąg sąsiedzki trzech działek, znajdujący się po lewej, południowej stronie
        ulicy Żydowskiej, licząc od ulicy Mniszej [obecnie prawdopodobnie Dominikanska]
        w kierunku ulicy Błotnej [obecnie prawdopodobnie Warcka][czy to oznacza ze ta
        ulica była pod skosem, a nie pod kątem prostym?? jakby od teatru do skrzyzowania
        warckiej/żwirki i wigury. przyp ebusi :)]. Mieszkali tam kolejno: pierwsza z
        omawianych działka: Andrzej (syn Grzegorza z Sieradza) (po 1437 mieszkał w tym
        domu Mikołaj Zapieczny (ławnik)); druga: Stanczel; trzecia: Jan Ziarno (po 1436
        mieszkał tam Stanisław Pyszczek) :)

Spośród wymienionych wyżej mieszczan Mikołaj Zapieczny związany był raczej z
        ulicą Mniszą, a Stanisław Pyszczek nieco później z Błotną. Obecności Żydów po
        tej stronie ulicy nie stwierdzono. Gdzie więc skupiała się XV-wieczna sieradzka
        gmina żydowska, jedna z licznejszych w Wielkopolsce?

Jedynym rejonem, w obrębie którego nie zlokalizowano żadnych działek miejskich
        było bezpośrednie sąsiedztwo klasztoru dominikańskiego - aż do bramy Warckiej.
        Tylko tam, po północnej stronie ulicy Żydowskiej, przy klasztorze - tak jak to
        było w Poznaniu, Żydzi sieradzcy mogli mieć bożnicę-szkołę oraz nieruchomości.
        Jako podlegli władcy servi camerae, wyłączeni spod jurysdykcji miejskiej,
        obracając nieruchomościami położonymi w obrębie należących do nich działek,
        mogli nie być odnotowani w księgach jej sądów, Stąd nawet takie przypuszczenie
        nie jest odnotowane źródłowo.

Nazwa ulicy pojawiła się okazjonalnie w XV wieku, a zanikła w początkach XVI
        wieku. co świadczy chyba o wyniesieniu się Żydów z tej części miasta. Przy braku
        jakichkolwiek wzmianek o istnieniu tu w późnym średniowieczu dzielnicy
        żydowskiej, można wątpić, czy i w latach trzydziestych XV w istniało tu jeszcze
        skupisko Żydów - XV-wieczna nazwa ulicy mogła być jedynie refleksem dawniejszej
        ich obecności.

W początkach XVI wieku Żydzi mogli mieszkać - jak wykazała to rekonstrukcja
        stosunków własnościowych ul. Błotnej - w domach wynajmowanych lub w swoich
        własnych na terenie miasta. "

no, a wedlug Pogorzelskiego, sbi, to dzisiejsza Warcka nosila miano Żydowskiej
        dopiero w 1569roku.
        no i przypomnialo mi sie, ze wymieniales ulice Warcka (owczesna Błotną) ale mi
        umknelo. czyli byles najblizej ;)

i prosze o ewentualne wyjasnienie, czy to mozliwe, by w sredniowieczu ulice nie
        przebiegaly pod kątem prostym ?? bo tak z opisu wynika.. :) pozdrawiam
        • sieradzak Re: ulica Żydowska (platea Judeorum) XV w. - odp 24.07.05, 22:45
          Bardzo specjalistyczny robi się ten konkurs ;-)
          Ale ciekawe to jest ;-) Ot kolejna zagadeczka ;-)
          trzeba to jakoś zbierać do kupy i weryfikować, czy coś ;-)

Co do ulic, to dlaczego miałyby się koniecznie krzyżować pod kątami prostymi ? ;-)
          W tekście jest napisane, że najprawdopodobniej nie podlegali bezpośrednio pod
          jurysdykcją Miasta, więc mogli ten teran otrzymać na innych zasadach i warunkach
          i wytyczyć jakieś własne drogi ? Zresztą to wszystko palcem po wodzie pisane
          jest, bo pada w tekście też stwierdzenie, że nazwa pojawiła się w XV wieku, ale
          mogła odnosić do jakiś historycznych zaszłości ? Więc może w XV wieku już tej
          ulicy nie było - a nazwa była zwyczajowa ? Być może była to nie "ulica" ale
          jakaś ścieżka, która tak została nazwana, a później została zabudowana ?

W zasadzie ten tekst to jest jeden wielki domysł ;-) i może ta ulica była
          zupełnie gdzie indziej ;-) Jeśli była gmina żydowska i to liczna, to może
          pierwsza lokacja była zupełnie gdzie indziej, później żydzi przenieśli się w
          inne tereny ;-) A ulica żydowska mogła być np. nie istniejącą odnogą
          Krakowskiego ;-)
          Podobnie powstały Olendry Duże i Małe, tylko ze one się ostały ;-) Ale tu też
          działało prawo lokacji, czyli przyznania ziemi (działki).

Temat ciekawy, ale podejrzewam, że bez większej ilości danych a szczególnie
          jakiś realnych badań archiwistycznych i np. Ksiąg Wieczystych i Prafialnych,
          chyba nie do wyjaśnienia. no chyba, że jakieś badania archeologiczne ;-)
          • ebusia_fam_fatal Re: ulica Żydowska (platea Judeorum) XV w. - odp 24.07.05, 23:19
            > Co do ulic, to dlaczego miałyby się koniecznie krzyżować pod kątami prostymi ?
            bo na tym chyba polegala zabudowa sredniowieczna? rynek, z kazdego rogu dwie
            ulice pod katem prostym i kazda z tych ulic przecinaly prostopadle przecznice

?
        • sbi Re: ulica Żydowska (platea Judeorum) XV w. - odp 24.07.05, 22:53
          > Była trzecią, najdalej od Rynku usytuowaną ulicą północnej części miasta.
          > Ponieważ w sieradzkiech źródłach pojawiła się tylko dwukrotnie, jej układy
          > własnościowe zostały rozpoznane bardzo słabo. Udało się zrekonstruować
          > jedynie ciąg sąsiedzki trzech działek, znajdujący się po lewej, południowej
          > stronie ulicy Żydowskiej, licząc od ulicy Mniszej [obecnie prawdopodobnie
          > Dominikanska] w kierunku ulicy Błotnej [obecnie prawdopodobnie Warcka]

Nie korzystałem z Pogorzelskiego, tylko z pracy Ryszarda Rysina "Miasta (sieradzkiego) do 1572". Wg tej pracy ul. Błotna biegła wzdłuż północnej części murów obronnych, niezależnie od niej wymieniana jest ulica Żydowska (dzisiejsza Warcka) która prowadziła do bramy Warckiej znajdującej się w okolicach dzisiejszej ulicy Toruńskiej.

• ebusia_fam_fatal Re: ulica Żydowska (platea Judeorum) XV w. - odp 24.07.05, 23:24
            tak, ale Pogorzelski pisze od kiedy dzisiejsza warcka nazywala sie zydowska. no
            chyba ze i w tej materii sa neiscislosci i kazde xrodlo podaje inaczej..?
    • sbi Jaka ulica nosi tę samą nazwę od średniowiecza 24.07.05, 22:56
      Nazwy większości ulic zmieniały się przez lata ale jest przynajmniej jedna, która cały czas miała taka samą nazwę.
      • ebusia_fam_fatal Re: Jaka ulica nosi tę samą nazwę od średniowiecz 24.07.05, 23:16
        Rynek:)
        ?
        • sbi Re: Jaka ulica nosi tę samą nazwę od średniowiecz 24.07.05, 23:17
          ulica a nie plac :)
          • ebusia_fam_fatal Re: Jaka ulica nosi tę samą nazwę od średniowiecz 24.07.05, 23:19
            no dla mnie to jest ulica:) zreszta tak tez figuruje: ulica Rynek ilestam :)
            • sbi Re: Jaka ulica nosi tę samą nazwę od średniowiecz 24.07.05, 23:23
              > no dla mnie to jest ulica:) zreszta tak tez figuruje: ulica Rynek ilestam :)

niezależnie od tego, że plac, to miał inną nazwę - plac Świerczewskiego
      • ebusia_fam_fatal sukiennicza? rzeczna! 24.07.05, 23:22

• sbi Re: sukiennicza? rzeczna! 24.07.05, 23:26
          Sukiennicza miała dawniej jeszcze inne nazwy Szeroka, Przechodnia
          Rzecznnej nie było chyba w średniowiecznym Sieradzu (przynajmniej w XVw)
          • ebusia_fam_fatal Re: sukiennicza? rzeczna! 24.07.05, 23:32
            no fakt, rzeczna w XVI w byla
      • sieradzak Krakowska !!! 24.07.05, 23:23
        Krakowskie Przedmieście, która była zawsze i zwała się traktem Krakowskim !!!

Oczywiście jeszcze Zamkowa, bo była też od zawsze, ale może zmieniła nazwę ?
        • ebusia_fam_fatal Re: Krakowska !!! 24.07.05, 23:25
          zamkowa w sredniowieczu zwala sie grodzka
          a krakowskiej dzis nie ma:)
          • sbi Re: Krakowska !!! 24.07.05, 23:28
            > zamkowa w sredniowieczu zwala sie grodzka
            > a krakowskiej dzis nie ma:)

Dokładnie :)
            Krakowska łączyła Rynek z Sukienniczą, zlikwidowano ją w 1824r
        • ebusia_fam_fatal Re: Krakowska !!! 24.07.05, 23:26
          poza tym sredniowieczna krakowska to dzisiejsza kolegiacka:)
          • sieradzak Re: Krakowska !!! 24.07.05, 23:33
            Najstarszą ulicą jest KRAKOWSKA - to jest Trakt Krakowski !!!
            To, że później część jej nazwano Kolegiacką, bo wybudowano Kościół, to inna
            sprawa, Nazwa się zachowała chyba najlepiej jak mogła i jest Krakowskie
            Przedmieście.

Właśnie na bazie traktu krakowskiego wytyczono pierwsze plany Sieradza jako
            miasta !!!
            • ebusia_fam_fatal Re: Krakowska !!! 24.07.05, 23:34
              ale nie chodzilo o najstarsza ulice, tylko o przechowana nazwe. krakowskiej dzis
              nie ma :)
              • sieradzak Re: Krakowska !!! 24.07.05, 23:39
                To wątpię, aby od średnioweicza jakaś zachowała identyczną nazwę, bo nazwy
                zmianiały się po części w wyniku zmian charakteru ulic:

I chyba właśnie Krakowskie, jest najbardziej oryginalne.
            • ebusia_fam_fatal Re: Krakowska !!! 24.07.05, 23:39
              a kosciol stoi tam od XIV wieku :)
      • ebusia_fam_fatal Re: Jaka ulica nosi tę samą nazwę od średniowiecz 24.07.05, 23:31
        wedlug Pogorzelskiego
        Krakowskie Przedmiescie. od 1437
        • sieradzak Re: Jaka ulica nosi tę samą nazwę od średniowiecz 24.07.05, 23:35
          Być może dodano Przedmieście ;-)

reszta tu:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=26563178&a=26883882
          • ebusia_fam_fatal Re: Jaka ulica nosi tę samą nazwę od średniowiecz 24.07.05, 23:36
            ale Ty jestes uparty. to byla zupelnie inna ulica. i nie zachowala swej nazwy
            • sieradzak Re: Jaka ulica nosi tę samą nazwę od średniowiecz 24.07.05, 23:47
              ja uparty ;-)
              dorwałaś książkę i myślisz, że co ;-)

Może gdzieś była jeszcze Krakowska, której dziś nie ma.

Zasadniczo Rynek wytyczono na szlaku Krakowskie !!! I jest to najstarsza ulica,
              bo jeszcze nie było miasta a ulica już była ;-) I do tej pory zachowała swoją
              nazwę, choć oczywiście w między czasie ulegała modyfikacją, ale jest najbardziej
              zbliżona do wzorców ;-) Gdyż nazwa pochodzi z czasów wcześniejszych niż opisują
              to Książki ;-)
          • ebusia_fam_fatal Re: Jaka ulica nosi tę samą nazwę od średniowiecz 24.07.05, 23:37
            a na tej zasadzie moge podac kilka innych ulic. np Krasowa w XV w a dzis Krasawna
            • sbi Re: Jaka ulica nosi tę samą nazwę od średniowiecz 24.07.05, 23:39
              To już bardziej pasowała by Szewska (dawniej Szewcka).
              Ale ta o której myślę praktycznie się nie zmieniła
        • sbi Re: Jaka ulica nosi tę samą nazwę od średniowiecz 24.07.05, 23:37
          To mogłoby być, ale sprobuj jeszcze poszukać.
          Krakowskim przedmieściem nazywano całe predmieście za Bramą Krakowską, wcześnie jeszcze uzywano tam nazwy Przedmieście Świętego Mikołaja od kościoła na Poświętnej Górce, a jeszcze wcześniej właśnie poświętna Górka
          • sieradzak podzamcze 24.07.05, 23:43
            ale i tak krakowskie przedmieście !!!!!
            • rws-podzamcze Re: podzamcze 24.08.15, 18:04
              reklama - Wałbrzyska Wspólnota Samorządowa Podzamcze - zaprasza Mieszkańców Podzamcza na swoją stronę internetową : walbrzyska-wspolnota-samoadowa-podzamcze.pl , oraz na nasze FORUM : FORUM - wejdź
      • sbi podpowiedź 24.07.05, 23:43
        Jest to ulica zaczynająca się w Rynku - tylko 8 możliwości :)
        • ebusia_fam_fatal wodna? 24.07.05, 23:44

• sbi Nie 24.07.05, 23:49
            • ebusia_fam_fatal zostaly krotka i warszawska:) 24.07.05, 23:50

• sieradzak Szybciej Dominikańska 24.07.05, 23:48

• ebusia_fam_fatal nie, bo w XVw nazywala sie Mnichow 24.07.05, 23:48

• szaramysza9 Re: podpowiedź 24.07.05, 23:51
          Rycerska?
          • ebusia_fam_fatal Re: podpowiedź 24.07.05, 23:51
            to tez byla grodzka
            • szaramysza9 Kościuszki:/ 24.07.05, 23:52
              • sbi Re: Kościuszki:/ 24.07.05, 23:54
                Kościuszki to byla Murna
        • sbi kolejna podpowiedź 24.07.05, 23:53
          Była równoległa do Murnej. Aha wg Pogorzelskiego miała inną nazwę Grodzka, ale ta praktycznie cały czas była uzywana dla obecnej Zamkowej ???
          • ebusia_fam_fatal no to rycerska, ale ja sie nie bawie bo to grodzka 24.07.05, 23:54

• sbi Re: no to rycerska, ale ja sie nie bawie bo to gr 24.07.05, 23:59
              Nie wiem dlaczego Pogorzelski nazwał Rycerską Grodzką - sam zresztą podaje że Zamkowa w tym czasie nazywała się też Grodzka??? Może dlatego że jest ona przedłużeniem Zamkowej?? Nie wiem ale inni autorzy podaja że Rycerska była Rycerska :)
              Oprócz tego wspomnianego na początku również A. Żebrowska "Rozwój przestrzenny Sierdza XVIII - XX" Nie sugerujcie się tytułem bo zaczyna się wcześniej :)
              • ebusia_fam_fatal Re: no to rycerska, ale ja sie nie bawie bo to gr 25.07.05, 00:01
                a moze to wtedy byla jedna ulica?
              • ebusia_fam_fatal czyli przez pogorzelskiego przegralam? ;) 25.07.05, 00:02

• sieradzak I Tak wyszło, że jednak Krakowskie ;-) 24.07.05, 23:59

• ebusia_fam_fatal chyba sie w glowe uderzyles:P 25.07.05, 00:00
                gdzie krakowskie a gdzie rycerska;)
                • sieradzak A Ty miałaś ciężkie zabawki ;-) 25.07.05, 00:04
                  Pisze, ze wyszło na moje, że Krakowskie jest najbardziej prawdziwe i oryginalne
                  i najstarsze ;-) Do tej pory mówi się na Krakowskim ;-) a nie Pełną obecną nazwą
                  od 14... któregoś roku ;-)
                  • ebusia_fam_fatal nie mialam wcale;) 25.07.05, 00:06
                    tia a zdunska od wiekow nazywala sie zdunska:)

jak ktos mowi na skroty to nie mysl ze to z historii sie wzielo :P
                    • sieradzak Re: nie mialam wcale;) 25.07.05, 00:10
                      zły przykład jakie wieki i jaka zduńska ;-)

Se pomyśl ciupkę co autor (ja) miał na myśli ;-)
                      • ebusia_fam_fatal Re: nie mialam wcale;) 25.07.05, 00:12
                        nie umiesz sie bawic i tyle:P
                        • sieradzak Re: nie mialam wcale;) 25.07.05, 00:16
                          Ty umiesz, od razu:
                          dupa i na głowę upadłeś ;-)

;-)
                          • ebusia_fam_fatal Re: nie mialam wcale;) 25.07.05, 00:17
                            no bo jak nie mialam zabawek to chociaz tak sie bawie :P
                            a co, nie lubisz dup? :P
                            • sieradzak Re: nie mialam wcale;) 25.07.05, 00:21
                              Zabawek nie komentuje ;-)

Co do dup, zależy jakie ;-)
          • ebusia_fam_fatal w kazdym razie: kolej na mysze:) 24.07.05, 23:59

• sieradzak Mam pomysła fajnego odnośnie tej zabawy w ulice 24.07.05, 23:56
        To taka prosta zagadka, jaki to pomysł dla BKS ;-)
    • sieradzak Kolegiacka ;-) 24.07.05, 23:50
      Ale to jest krakowskie ;-)
      • szaramysza9 Ja obstawiam Rycerską 24.07.05, 23:51
        • sbi Bingo !!! 24.07.05, 23:54
          • ebusia_fam_fatal dupa:P 24.07.05, 23:55

• sieradzak ebusia, co ty ... fee ;-) 24.07.05, 23:57

• ebusia_fam_fatal Re: ebusia, co ty ... fee ;-) 24.07.05, 23:58
                jesli pogorzelski pisal ze ona zwala sie grodzka to sory
                • sieradzak Re: ebusia, co ty ... fee ;-) 25.07.05, 00:02
                  A kiedy żył Pogorzelski, że jest dla Ciebie wyrocznią ? ;-)
                  • ebusia_fam_fatal Re: ebusia, co ty ... fee ;-) 25.07.05, 00:03
                    ano tak wyszlo ze sobie na to zasluzyl
                    • sieradzak Re: ebusia, co ty ... fee ;-) 25.07.05, 00:08
                      Nikt tego nie kwestionuje, ale nie znaczy, że był we wszystkim nieomylnym i sam
                      opierał się bardziej na własnych "badaniach" i w dużej mierze, na wiedzy mu
                      ówczesnej ;-) Ale nie znaczy to, że nie mógł się w czymś pomylić ;-)

Niestety nasze Archiwa Sieradzkie gdzieś wcięło i nie ma materiałów źródłowych,
                      więc wszyscy opierają się na przypuszczeniach ;)
                      • ebusia_fam_fatal Re: ebusia, co ty ... fee ;-) 25.07.05, 00:10
                        wiem :)

> więc wszyscy opierają się na przypuszczeniach ;)
                        co widac we wszystkich publikacjach :)
                        • sbi Musimy zrobić maszynę czasu 25.07.05, 00:12
                          Wtedy byśmy dokładnie wszystko zweryfikowali.
                          No i można by zamek obfotografować coby wiadomo było jak go zrekontruować :)
                          • ebusia_fam_fatal Re: Musimy zrobić maszynę czasu 25.07.05, 00:14
                            i jak znam zycie wtracalibysmy sie w historie miasta... tylko z tym trzeba
                            uwazac, bo potem by siue okazalo ze sie nie urodzilismy ;)
                            albo (bardziej optymistyczna wersja) urtodzilibysmy sie na Zamku :D
                          • sieradzak Re: Musimy zrobić maszynę czasu 25.07.05, 00:29
                            to by było dobre.
                            Jest jeden w miarę wiarygodny obrazek , więc jakieś podstay są ;-)
                      • ebusia_fam_fatal pogorzelski 25.07.05, 06:43
                        sieradzak napisał:

> Nikt tego nie kwestionuje, ale nie znaczy, że był we wszystkim nieomylnym i sam
                        > opierał się bardziej na własnych "badaniach" i w dużej mierze, na wiedzy mu
                        > ówczesnej ;-) Ale nie znaczy to, że nie mógł się w czymś pomylić ;-)

czyli moze lepiej nie posilkowac sie jego "badaniami"?
                • sbi Re: ebusia, co ty ... fee ;-) 25.07.05, 00:04
                  ale nie można sie opierać tylko na jednym autorze :)
                  może tak pisał dlatego że Rycerska jest przedłużeniem Zamkowej (Grodzkiej) po drugiej stronie rynku. Oprócz tych dwóch wcześniej wymienianych znalazłem w odnośnikach jeszcze coś takiego Kalinowski W. Trawkowski S. "Studium historyczne do planu zagospodarowania Sieradza"
                  • ebusia_fam_fatal Re: ebusia, co ty ... fee ;-) 25.07.05, 00:05
                    po raz: nie opieram sie na jednym autorze
                    po dwa: pisalam wczesniej o tym skad to sie moglo wziac
                    po trzy: przeca zartuje :)
      • ebusia_fam_fatal Re: Kolegiacka ;-) 24.07.05, 23:52
        nie, to byla krakowska:P
        • szaramysza9 Krótka??????? 24.07.05, 23:53
        • hajdana Re: Kolegiacka ;-) 24.07.05, 23:54
          krótko: Krótka?
          • hajdana Re: Kolegiacka ;-) 24.07.05, 23:58
            się uśmiałam, gratulacje szaramyszko
    • szaramysza9 Pytanie też o ulice-łatwe 25.07.05, 00:06
      Jak nazywała się obecna ul.Jana Pawła II zanim nazwana została Armii Czerwonej?
      • ebusia_fam_fatal zloczewska 25.07.05, 00:06

• szaramysza9 yes, yes:) 25.07.05, 00:07
          • sbi No to ebusia kolejne pytanko :) 25.07.05, 00:09
      • sieradzak Krakowskie ;-) !!!!!! ;-) /bt ;-) 25.07.05, 00:13

• ebusia_fam_fatal no niech Ci bedzie. ale i tak rycerska:D 25.07.05, 00:14

• sieradzak Re: no niech Ci bedzie. ale i tak rycerska:D 25.07.05, 00:17
            Nie załapałaś to winnym wątku ;-)

Złoczewska, to też Krakowska, taki żart ;-) wiesz ;-) Jak zasmażka w OTTO ;-)
            • ebusia_fam_fatal no to zloczewska. jeden diabel ;) 25.07.05, 00:20
              faktycznie nei spojrzalam
              i zasmazka
              to bylo dobre:)
    • ebusia_fam_fatal Zamek - historia Kolegiaty 25.07.05, 00:12
      w 1426 r. zbudowano na Zamku kaplice. pod jakim wezwaniem i co sie z nia stalo?
      • sieradzak Re: Zamek - historia Kolegiaty 25.07.05, 00:19
        jak zwykle u mnie ;-)
        na czuja ;-) i z pamięci ;-)

Świetego ducha, się spaliła ;-)
        • ebusia_fam_fatal beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee zla odpowiedx :P 25.07.05, 00:21
          tzn pol zlej, tzn jedna czwarta. kombinuj :P
          • sieradzak Re: beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee zla odpowiedx :P 25.07.05, 00:23
            sie spalił to raczej pewne ;-) Bo tam sie wszystko paliło ;-)

Coś mi łazi po głowie Trójcy Świętej, czy coś ;-)
            • ebusia_fam_fatal Re: beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee zla odpowiedx :P 25.07.05, 00:25
              splonela, ale czy samoistnie? :)
              Trojca swieta .. dzwoni ino w ktorym kosciele? ;)
              • sieradzak Re: beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee zla odpowiedx :P 25.07.05, 00:27
                a co ma za znaczenie jak ;-) pewnie ją jakie krzyżaki, abo inne czorty z dymem
                puściły ;-)

Dzwoni w tej kolegiacie na zamku ;-)
                • ebusia_fam_fatal czekam na konkrety 25.07.05, 00:33
                  a teraz ide spac. wezwanie kaplicy i co sie po tym, jak w 1588 roku zostala
                  spalona, tam dzialo ..

innymi slowy - historia kolegiaty przed XV wiekiem :)
              • sbi Re: beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee zla odpowiedx :P 25.07.05, 00:32
                Trójcy Świętej to był kościół na obecnym praskim rynku

A w zamku to była chyba kaplica "Świetych Rozesłańców" ale nie wiem czy o tą chodzi, bo ta powstała chyba wcześniej po bitwie pod Grunwaldem
                • ebusia_fam_fatal Re: beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee zla odpowiedx :P 25.07.05, 00:34
                  wszystko ze soba sie łączy :)
                  ja mam "kaplica pw. Rozesłania Apostołów"
                  co dalej? :)
                  • sbi Re: beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee zla odpowiedx :P 25.07.05, 00:39
                    Spaliła sie wraz z całym zamkiem
                    podczas hucznej imprezy z okazji inauguracji nowego starosty Andrzeja Zebrzydowskiego
                    • sieradzak Re: beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee zla odpowiedx :P 25.07.05, 00:44
                      OO i to mi się podoba, raz nas nie spalono, samiśmy się zhajcowali ;-) I to przy
                      imprezce !!! W końcu coś pozytywnego w historyi Siradza ;-)
                    • ebusia_fam_fatal no to mnie zaskoczyles 25.07.05, 00:46
                      bo nie wiem czy zartujesz czy mowisz powaznie.. :)
                      w kazdym razie zaliczone:)
                      pozostalo jeszcze pare szczegolow odnosnie kolegiaty owczesnej, ale mozna Wam
                      (Tobie i Sieradzakowi) uznac, bo mialo to zwiazek z kosciolem Sw Trojcy.

W XIII wieku istniala koło Zamku kaplica publiczna pw. św. Marcina. w 1426r. na
                      Zamku zbudowano kaplicę pw. Rozeslania Apostolow. zostala ona spalona w 1588 r.
                      Przy tej kaplicy w drugiej polowie XV wieku powstala kapitula kolegiacka
                      sieradzka, przeniesiona po 1588roku do kosciola Trojcy Swietej, wybudowanego na
                      miejscu kaplicy sw Marcina - ktory byl wtedy kolegiata:)

chyba zbyt dziwne pytania zadawam :P ale to pewnie dlatego ze cala jestem dziwna;)
                      • sieradzak Re: no to mnie zaskoczyles 25.07.05, 00:52
                        No zamotane to wszystko ;-)
                        Ale tera to pewnie SBI wali pytanko ;-)

bo ja jak zwykle na czuja ;-)
                        • ebusia_fam_fatal Re: no to mnie zaskoczyles 25.07.05, 00:53
                          no to niezlego masz czuja...

hmmm kobieca intuicja?:>
                      • sbi Re: no to mnie zaskoczyles 25.07.05, 01:01
                        Można jeszcze dodać że po tym pożarze zamek już nigdy nie wrócił do swojej świetności. Po tym pożarze wszystkie archiwa sieradzkie zostały przeniesione do fary i składowane w "sklepie" (piwnicy) znajdującej się pod wieżą kościelną

Natomiast wracając do kaplicy zamkowej wg Pogorzelskiego została ona ufundowana przez Jagiełłę w 1414. W 1435 roku przeniesiono na zamek do owej kaplicy z przedmieść Sieradza kościół św Marcina z jednoczesną zmianą tytułu na "św Rozesłańców"

Pierwsza kolegiata Sieradzka znajdowała sie w kościele św Trójcy (1347) przy ulicy Grodzkiej łączącej Zamek z miastem. Ponieważ był to kościół modrzewiowy, a teren był pomokły, to uległ zniszczeniu, rozebrano go ostatecznie w 1818 - i tak wytrzymał blisko 500 lat. Wcześniej w 1729 kolegiata została przeniesiona do fary.
                        • ebusia_fam_fatal i znowu roznice 25.07.05, 06:42
                          w informatorze o kolegiacie napisano ze kosciol Swietej Trojcy rozebrano w 1780
                          lub 1786
      • sieradzak To chyba pytanko zadaje SBI ;-) 25.07.05, 00:55

• sbi Re: To chyba pytanko zadaje SBI ;-) 25.07.05, 01:03
          Zadaj Ty, ja wyjeżdzam. Będę was "podglądał" ale tu trzeba być na bieżąco :))
          • sieradzak Re: To chyba pytanko zadaje SBI ;-) 25.07.05, 01:10
            A, Praga ;-)
            Jakoś nie mam czasu na zabawę z książeczkami, ale pewnie dla zasady coś tak
            łatwego wymyślę, żeby wątek poszedł dalej ;-)

PS
            Mam nadzieję, że Z.K kontaktował się z Tobą, w sprawie funkcji i w poniedziałek
            jakoś przpchniamy pewne sprawy ;-)
            • sbi Re: To chyba pytanko zadaje SBI ;-) 25.07.05, 01:13
              > Mam nadzieję, że Z.K kontaktował się z Tobą, w sprawie funkcji
              > i w poniedziałek jakoś przpchniamy pewne sprawy ;-)

Tak oczywiście, czekam ewentualnie na ebusie i książkę :))
              • sieradzak Re: To chyba pytanko zadaje SBI ;-) 25.07.05, 01:18
                To dobrze, bo utknęliśmy z deczka w martwym punkcie, a dla mnie te sprawy są
                ważne ale nie priorytetowe ;-) Ale oczywiście nic nie mam przeciw skrupulatności
                i jak najlepszemu oddaniu prawdy historycznej ;-)
    • sieradzak Może Konkurs 2 ;-) sugestia ;-) 25.07.05, 02:40
      W sprawie formalnej mam wniosek ;-)
      Ten wątek już się posypał na dwie stronki po 200 postów ;-) Więc ciężko go
      czytać i śledzić, może druga tura w nowym wątku głównym ?

Jako, że to wątek zodiaka, to zasadniczo od niego zależy decyzja i od opinii
      innych - jak tylko rzucam taką sugestię ;-)
      • sbi Jestem za 25.07.05, 03:31
        • zodiak72 Re: Jestem za 25.07.05, 08:25
          Po zasięgnięciu opinii moich doradcow prawnych wyrażam zgodę;-)
          • sieradzak No to wal na głównej wątek nr.2 ;-) /nt 25.07.05, 13:09

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka