Dodaj do ulubionych

"Zdrowa żywność w Łodzi.

IP: 82.139.8.* 28.07.05, 13:59
Co uważacie o sklepach ze zdrową żywnością w naszym mieście. Czy uważacie ze
sa one potrzebne? Czy korzystacie z nich? I żyby była jasność nie mówie tu o
swierzych warzywach z bazaru, ale o produktach diabetycznych dla wegetarian,
cukrzyków bezglutenowców, a także dla ludzi którzy po prostu chca sie zdrowo
odżywiac produktami o niższej zawartości tluszczu, cukru, bez konserwantów.
Ostatnio modne są produkty sojowe.

Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • poziomka76 Re: "Zdrowa żywność w Łodzi. 28.07.05, 14:27
      Oczywiście, że są potrzebne. W końcu to sklepy specjalistyczne i większości
      produktów w "normalnych" sklepach nie uświadczysz. Ja wprawdzie jestem
      mięsożerna, ale chętnie korzystam dla urozmaicenia posiłków. Szkoda tylko, że
      są tak słabo reklamowane i "niewtajemniczonemu" ciężko je zlokalizować :)
    • cassani Re: "Zdrowa żywność w Łodzi. 28.07.05, 15:19
      Ja ostatnio widziałem w Makro flaki sojowe. niedługo zaczną robic kiełbasę
      sojową.
      Po co być wegetarianinem - żeby nie jest mięsa czy żeby jeść jego substytuty?
      • orientman smalczyk wegetarianski hehe.. 28.07.05, 15:56
        wegetarianin, to osoba, ktora powstrzymuje sie od jedzenia miesa. okazuje sie, ze mozna bez tego zyc
        calkiem wesolo. zwlaszcza latem w naszej strefie klimatycznej. zima, niestety, wymusza jedzenie
        miesa..
        produktu, o ktorych piszesz, to sa dla glupich panienek, ktore chca byc modne albo poszpanowac w
        szkole, ze sa "wegetariankami". fakt, ze niektore z tych produktow jest calkiem znosnych i z ich
        udzialem mozna przyrzadzic calkiem smaczny posilek, ale wegetarianin obejdzie sie bez nich..
        a z drugiej strony, jak zajrzysz do skladu, to ci sie odechciewa.. z reguly nie maja nic wspolnego ze
        zdrowa zywnoscia..
        • cassani Re: smalczyk wegetarianski hehe.. 28.07.05, 15:59
          no to zaraz sie tu zacznie... :)
          • orientman Re: smalczyk wegetarianski hehe.. 28.07.05, 18:05
            co sie zacznie? ;)

BTW. potrafie zrobic takie jedzenie bez miesa, ze przez tydzien bedziesz jadl i ci sie nie znudzi..
            aaa.. i nie bedzie tam zadnych wynalazkow dr soya ;)
            • izunia03 Re: smalczyk wegetarianski hehe.. 29.07.05, 23:36
              Chetnie sprobowalabym wegetarianskiego jedzenia Orientmana, bo mnie jakos
              kiepsko to wychodzi. Moze jakis przepis polecisz?
    • zdanka1 Re: "Zdrowa żywność w Łodzi. 28.07.05, 18:33
      Zalezy które...Np. w tym w bramie na Piotrkowskiej -domyślcie się w której
      bramie:)))- nie dośc, że nic nie ma, to olej lniany ma jakąś kosmiczną cenę,a o
      kokosowym nikt nie słyszał , przy czym o orkisz pytałam pół roku...normalnie
      jak ten zając, co przychodził w kawale:Dzień dobry, jest orkisz?:)
      Także ten sklep odradzam, aczkolwiek po kilku latach mam już na tyle praktyki,
      że wiem, że nie muszę poszukiwać sklepow z tzw. zdrową zywnoscia , żeby trafiać
      na niezłe rzeczy:)
      I troszeszkę powrzucałeś do jednego garnka, bo malo jest sklepow, które
      prowadzą jednoczesnie spzredaż dla wegetarian i bezglutenowców, natomist
      odtłuszczone mleko to tez nie jest dobry [pomysł - poobserwuj kiedyś, jak
      cholernie trudno zakwasić melko odtluszczone z kartonu - to juz w ogole nie ma
      nic wspólnego z mlekiem ze zwierzecia pt. krowa. Mozę nazwę tylko...
      • Gość: mufka Re: "Zdrowa żywność w Łodzi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 18:41
        Jeśli chodzi o oleje, to na Piotrkowskiej przy Wigury jest sklep rybny, który
        zawsze miał znakomity wybór (nawet z olej z pestek dyni - ten jest zawzse
        drogi) i znacznie taniej niż w zdrowych. Ale już dość dawno tam nie byłam, może
        się zmieniło
    • ixtlilto Re: "Zdrowa żywność w Łodzi. 29.07.05, 22:57
      Są potrzebne- jak najbardziej.
      Po pierwsze bo ci którzy nie mogą jeść pewnych produktów wiedzą że tam znajdą
      substytuty; bo ci którzy zwracają uwagę na to co jedzą mają możliwość
      przygotowania zdrowszych posiłków; bo ci którym znudziło się dotychczasowe
      jedzenie mogą coś w swoim jadłospisie urozmaicić :)

Jeśli o mnie chodzi to kupuję normalne mleko, jasne pieczywo i wcinam cukier...

Co do soji... jak zobaczyłam "hamburgera sojowego"... powiedzmy, że bardzo mnie
      ten produkt rozbawił ;))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka