hellious 26.08.09, 10:18 Ile tą cholere gotowac? Twarda sucz jak kamien... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aurinko Re: Kukurydza 26.08.09, 10:19 Ja gotuję 10 minut, do wody dodaję odrobinę słodkiego mleka i cukru. Odpowiedz Link
hellious Re: Kukurydza 26.08.09, 10:20 To chyba jakas stara jest. bo gotuje sie juz 25 miniu twarda ... Odpowiedz Link
ajike Re: Kukurydza 26.08.09, 10:21 Kobiety! Kukurydzę powinno się gotować 2-3 min. Nie dłużej. Odpowiedz Link
aurinko Re: Kukurydza 26.08.09, 10:26 ajike napisała: > Kobiety! > Kukurydzę powinno się gotować 2-3 min. Nie dłużej. Dlaczego "powinno"? Po zaledwie 3 minutach gotowania musiałabym ją wyrzucić Odpowiedz Link
bernimy Re: Kukurydza 26.08.09, 10:29 Fakt, że im dłużej się gotuje tym twardsza ja gotuję max 15 minut, nie dlatego, że jeszcze twarda, tylko chyba jak się zapomnę. Ostatnio któraś tu pisała, że 7 minut! Odpowiedz Link
ajike Re: Kukurydza 26.08.09, 10:32 aurinko napisała: Po zaledwie 3 minutach gotowania musiałabym ją wyrzucić Dlaczego??? Kukurydza powinna we wrzątku zmienić kolor na bardziej intensywny. I tyle. Odpowiedz Link
elan-o100 Re: Kukurydza 26.08.09, 10:52 ajike napisała: > Dlaczego??? > Kukurydza powinna we wrzątku zmienić kolor na bardziej intensywny. I tyle. no ja byłam świecie przekonana że ma być miękka, po to ją gotowałam Odpowiedz Link
ajike Re: Kukurydza 26.08.09, 11:20 aurinko napisała: > I tylko tyle?? To ja dziękuję, lubię miękką Uwierz, że po tych kilku minutach gotowania ziarna kukurydzy są miękkie. Odpowiedz Link
aurinko Re: Kukurydza 26.08.09, 12:06 ajike napisała: > aurinko napisała: > > > I tylko tyle?? To ja dziękuję, lubię miękką > > Uwierz, że po tych kilku minutach gotowania ziarna kukurydzy są miękkie. No właśnie nie, bo metodą prób i błędów testowałam kiedyś i stanęło na 10 minutach, nam właśnie taka najbardziej smakuje, dodatkowo z cukrem i mlekiem. Odpowiedz Link
aurinko Re: Kukurydza 26.08.09, 13:19 kkokoszkaa napisała: > a co daje dodanie mleka do wody? Przybliża kukurydzę w smaku do tej z kfc, a ja uwielbiam kukurydzę z kfc. Odpowiedz Link
madameblanka Re: Kukurydza 26.08.09, 11:29 hehehe, szwagier ostatnio gotował se kukurydze ok godziny. Mówi że twarda i pierdoli, więcej nie robi. No to ja zrobiłam wczoraj, wzorem przedstawionym przez forumki pare dni temu. Zgadza sie gotować 7 - 12 minut. Odpowiedz Link
drosophila.melanogaster Re: Kukurydza 26.08.09, 13:32 Ooo to ja jakas dziwna jestem bo zawsze gotowalam kukurydze 30-40min.Ciagle mi sie twarda wydawala.W necie znalazlam,ze niektorzy gotuja nawet 1godz,wiec juz nie wiem jak to jest.Teraz gotuje 15 min ale w szybkowarze i taka mi smakuje. Odpowiedz Link
mama-dzwoni Re: Kukurydza 26.08.09, 13:51 jak sobie pastewną zajumałaś na najbliższym polskim polu, to choć ją do Bożego Narodzenia gotować będziesz-twarda pozostanie. Tą holenderską gotuje się max 10 min. Odpowiedz Link
mama-dzwoni1 ale błąd zrobiłam! i to ja????? 26.08.09, 22:05 Tę holenderską!!! "zajumać" znaczy "ukraść" czyli ja nieświadomie użyłam tego słowa! Odpowiedz Link
hamerykanka Re: Kukurydza 26.08.09, 20:02 Moj maz gotuje 5 minut od chwili ponownego zawrzenia wody po wrzuceniu do wrzatku. Wychodza super.Ale to kukurydza cukrowa. Odpowiedz Link
beata985 Re: Kukurydza 26.08.09, 22:19 no włąśnie...cukrowa... może Ty tę pastewną kupiłaś....albo zerwałaś ja gotuję na parze i czasami stoi baaardzo długo w garnku aż przyjdzie komuś ochota. i uwierzcie...jest miękka Odpowiedz Link