topjes 03.08.05, 09:33 No i super! Za rozsądną cenę chętnie się następnego lata wybiorę na Ukrainę coś zwiedzić :) pzdr topjes Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cassani Re: Loty na Wschód 03.08.05, 10:12 polecam Kijów baaardzo - na Kriszczatiku szczęka opada. No i Lwów - zniszzczony, ale jaki...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomWe Re: Loty na Wschód IP: 194.69.32.* 03.08.05, 10:33 Ciesze sie bardzo z rozbudowy Lublinka ale zastanawiam sie nad kierunkiem w jakim podazamy. W ramach dzisiejszej lektury roznych informacji w internecie trafilem na raport dotyczacy ilosci pasarzerow na Polskich lotniskac. Okazuje sie ze w ciagu roku nastapil ponad 30% wzrost a ilosc osiagniete w tym roku byly planowane na 2007. A Lodz tym czasem zaplanowala rozbudowanie terminalu na do mogacego pomiesic 200 osob z 4 stanowiskami odprawy. Ciekawe kiedy terminal trzeba bedzie znowu rozbudowac jak koniunktura nadal bedzie sie tak rozwijala, czego oczywisice Lublinkowi zycze z calego serca: Ale czy raczej nei bedzie tak jak zwykle to bywa, ze ze wzgledu na za maly terminal znowu zrezygnuja jacys przewoznicy??? Odpowiedz Link Zgłoś
cassani Re: Loty na Wschód 03.08.05, 10:43 na mój nos to raczej nie, bo Lublinek pozostanie średniej wielkości lotniskiem ze względu na blisość Okęcia, a jak faktycznie powstanie w 2010 ta kolej co ma 2 40 minut jeżdzić z W-wy do Łodzi to może (oby) powróci projekt nowego narodowego lotniska między tymi miastami. Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Loty na Wschód 03.08.05, 17:39 > na mój nos to raczej nie, bo Lublinek pozostanie średniej wielkości lotniskiem > ze względu na blisość Okęcia Ale w obecnym terminalu nie da się odprawić dwóch lotów na raz! A przecież przewoźnicy też mają swoje "okna". TO nie jest tak, że podstawią nam samolot o dowolnej godzienie. Zobacz np w Katowicach. Rano masz wyloty co kilkanaście minut. Bo tak latają przewoźnicy - w pewnych porach. W terminalu tymczasowym takiego czegoś nie zrobisz. pzdr topjes Odpowiedz Link Zgłoś
ander_epll Re: Loty na Wschód 03.08.05, 22:34 Ale z drugiej strony samolot taniej linii stoi na lotnisku tylko około 20 minut więc u nas prawdopodobieństwo spotkania się dwóch Benków będzie znikome. Póki co nie mamy drugiego taniego połączenia;) Zastanawiam się czy w nowym terminalu będą obsługiwani pasażerowie wszystkich połączeń, czy może Warszawa, Kijów, Lwów będą odprawiane w starym terminalu? W końcu to tylko od 19 do 35 pax. pzdr ander Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika AK. Re: Loty na Wschód IP: *.toya.net.pl 04.08.05, 19:12 jestem przeciwny inwestowaniu w lotnisko miedzynarodowe czy jak sie tam zwie miedzy lodzia a warszawa -po co inwestujemy w lublinek takie duze pienidze zeby potem budowac nowe lotnsko oddalone od nas o kilkadziesiat kilometrow .jesli juz lotnisko lublinek postanowilismy budowac to nie zmieniajmy planow jesli mamy za duzo pieniedzy ( w co watpie ) to priorytetem bylaby po lotnisku - kolej z wroclawiem i poznaniem . Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Loty na Wschód 03.08.05, 17:38 > ze ze wzgledu na za maly terminal znowu zrezygnuja jacys > przewoznicy??? Na razie - cudem! - udało się miasto zdobyć (we własnym budżecie) kilka milionów złotych na rozbudowę lotniska. Za tyle to można właśnie zbudować tani, prosty, blaszany kontenero-terminal. Normalny terminal to 50-100 mln złotych - takiej kasy nie ma, więc i nie ma się nad czym zastanawiać. Może, jak Urząd Marszałkowski, przestanie się zachowywać jak do tej pory i sypnie grubą kasą albo załatwi jakiś kontrakt centralny to powstanie porządny terminal. Inna sprawa, że obecny terminal jest w stanie obsłuzyć i kilkanaście lotów dziennie. Na pewnie czas powinien wystarczyć. Ale fakt - bez myślenia już dziś o normalnym terminalu to daleko nie zajedziemy. pzdr topjes Odpowiedz Link Zgłoś
jolkak11 a kiedy na południe? Chorwacja, Serbia, Bułgaria, 03.08.05, 13:58 po co na te Ukrainę, chyba tylko dla tych co maja jakies interesy, bo raczej nie turystycznie. Brakuje połączeń na południe, Budapeszt, Praga, Belgrad, Ateny, Zagrzeb czy wybrzeża Adriatyku w tych południowych państwach!!! Po co znowu pchają sie do Ukrainy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cassani Re: a kiedy na południe? Chorwacja, Serbia, Bułga 03.08.05, 14:07 jolkak11 napisała: > po co na te Ukrainę, chyba tylko dla tych co maja jakies interesy, bo raczej > nie turystycznie. Obyś Ty Krymu nie ujrzała cholero jedna! :)) Na Ukrainie jest tyle pieknych miejsc do obejrzenia, tylko Polacy jeszcze ich nie odkryli. Daję głowę - jak się trochę ustabilizuje sytuacja na Ukrainie (imy sie przyzwyczaimy) za jakieś 3-5 lat będzie moda na Ukrainę. A Krym, schody w Odessie, ech, marzenia, ech wspomnienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S&F Re: a kiedy na południe? Chorwacja, Serbia, Bułga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 14:12 A ja sądzę że Lublinek wkońcu się rozwinie i faktycznie trzeba będzie znowu coś powiększać. Uważam, że lotnisko między Łodzią a W-wą nigdy nie dojdzie do skutku. Teraz miało powstać a będzie w Modlinie. To są przysłowiowe gruszki na wierzbie.Dlamnie może go niebyć. Jak przedłużą w przyszłym bodajże roku pas do 2500m to w zupełności wystarczy.Wolę latać z Łodzi niż krzątać się po jakiś dziurach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FL Re: a kiedy na południe? Chorwacja, Serbia, Bułga IP: 193.109.123.* 03.08.05, 16:45 Zaglądajcie Wy czasem na podforum lotniskowe:) Ten nowy terminalek to tylko prowizoryczne rozwązanie, żeby możan było odprawić w dwie strony jeden duży samolot. Terminal z prawdziwego zdarzenia jest już wstępnie zaplanowany na najbliższe lata i jeśli wszytko będzie szło tak jak idzie to zapewne się ziści:) Pozdr Kuba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilczy Re: a kiedy na południe? Chorwacja (...) IP: *.p.lodz.pl 03.08.05, 15:25 jolkak11 napisała: > po co na te Ukrainę, chyba tylko dla tych co maja jakies interesy, bo raczej > nie turystycznie. E tam, dla mnie osobiście tylko turystycznie :) Ja chcę znowu do Lwowa!!! A jak napisałem w innym wątku na ponowną podróż autobusem nie mam ochoty... Co do takiej Chorwacji - masz rację - ale to już chyba w ramach lotów czarterowych. Zadar? Split? Od razu w to wchodzę - byle tylko było zawsze trochę "luźnych" miejsc np. dla żeglarzy. Niedawno byłem na rejsie po Adriatyku i przekonałem się że dojazd tam to też nie jest specjalna uciecha mimo "luksusowego" wg. zapewnień firmy autokaru, hehe. Bile kosztował 400 zł w obie strony (kilkadziesiąt zł od osoby zaoszcządziliśmy po znajomości). Załogę stanowiło 6 osób z Warszawy i okolic oraz 2 z Łodzi - i wspólnie ustaliliśmy, że nie ma żadnego znaczenia, czy transport będzie z Łodzi czy z Warszawy, a decydować będzie niższa cena i lepsze warunki. Ot tak do przemyślenia na temat potencjału łódzkiego lotniska :) Odpowiedz Link Zgłoś