Dodaj do ulubionych

Loty na Wschód

03.08.05, 09:33
No i super! Za rozsądną cenę chętnie się następnego lata wybiorę na Ukrainę
coś zwiedzić :)

pzdr
topjes
Obserwuj wątek
    • Gość: obserwator PRZEŁOM ??? :)))))) IP: *.toya.net.pl 03.08.05, 10:11
      • cassani tak - przełom Dniepru! :) /nt 03.08.05, 10:12

• cassani Re: Loty na Wschód 03.08.05, 10:12
      polecam Kijów baaardzo - na Kriszczatiku szczęka opada. No i Lwów -
      zniszzczony, ale jaki......
    • Gość: TomWe Re: Loty na Wschód IP: 194.69.32.* 03.08.05, 10:33
      Ciesze sie bardzo z rozbudowy Lublinka ale zastanawiam sie nad kierunkiem w
      jakim podazamy. W ramach dzisiejszej lektury roznych informacji w internecie
      trafilem na raport dotyczacy ilosci pasarzerow na Polskich lotniskac. Okazuje
      sie ze w ciagu roku nastapil ponad 30% wzrost a ilosc osiagniete w tym roku
      byly planowane na 2007. A Lodz tym czasem zaplanowala rozbudowanie terminalu na
      do mogacego pomiesic 200 osob z 4 stanowiskami odprawy. Ciekawe kiedy terminal
      trzeba bedzie znowu rozbudowac jak koniunktura nadal bedzie sie tak rozwijala,
      czego oczywisice Lublinkowi zycze z calego serca: Ale czy raczej nei bedzie tak
      jak zwykle to bywa, ze ze wzgledu na za maly terminal znowu zrezygnuja jacys
      przewoznicy???
      • cassani Re: Loty na Wschód 03.08.05, 10:43
        na mój nos to raczej nie, bo Lublinek pozostanie średniej wielkości lotniskiem
        ze względu na blisość Okęcia, a jak faktycznie powstanie w 2010 ta kolej co ma
        2 40 minut jeżdzić z W-wy do Łodzi to może (oby) powróci projekt nowego
        narodowego lotniska między tymi miastami.
        • topjes Re: Loty na Wschód 03.08.05, 17:39
          > na mój nos to raczej nie, bo Lublinek pozostanie średniej wielkości lotniskiem
          > ze względu na blisość Okęcia

Ale w obecnym terminalu nie da się odprawić dwóch lotów na raz! A przecież
          przewoźnicy też mają swoje "okna". TO nie jest tak, że podstawią nam samolot o
          dowolnej godzienie. Zobacz np w Katowicach. Rano masz wyloty co kilkanaście
          minut. Bo tak latają przewoźnicy - w pewnych porach. W terminalu tymczasowym
          takiego czegoś nie zrobisz.

pzdr
          topjes
          • ander_epll Re: Loty na Wschód 03.08.05, 22:34
            Ale z drugiej strony samolot taniej linii stoi na lotnisku tylko około 20 minut
            więc u nas prawdopodobieństwo spotkania się dwóch Benków będzie znikome. Póki co
            nie mamy drugiego taniego połączenia;) Zastanawiam się czy w nowym terminalu
            będą obsługiwani pasażerowie wszystkich połączeń, czy może Warszawa, Kijów, Lwów
            będą odprawiane w starym terminalu? W końcu to tylko od 19 do 35 pax.

pzdr
            ander
        • Gość: monika AK. Re: Loty na Wschód IP: *.toya.net.pl 04.08.05, 19:12
          jestem przeciwny inwestowaniu w lotnisko miedzynarodowe czy jak sie tam zwie
          miedzy lodzia a warszawa -po co inwestujemy w lublinek takie duze pienidze zeby
          potem budowac nowe lotnsko oddalone od nas o kilkadziesiat kilometrow .jesli
          juz lotnisko lublinek postanowilismy budowac to nie zmieniajmy planow
          jesli mamy za duzo pieniedzy ( w co watpie ) to priorytetem bylaby po lotnisku -
          kolej z wroclawiem i poznaniem .
      • topjes Re: Loty na Wschód 03.08.05, 17:38
        > ze ze wzgledu na za maly terminal znowu zrezygnuja jacys
        > przewoznicy???

Na razie - cudem! - udało się miasto zdobyć (we własnym budżecie) kilka milionów
        złotych na rozbudowę lotniska. Za tyle to można właśnie zbudować tani, prosty,
        blaszany kontenero-terminal. Normalny terminal to 50-100 mln złotych - takiej
        kasy nie ma, więc i nie ma się nad czym zastanawiać. Może, jak Urząd
        Marszałkowski, przestanie się zachowywać jak do tej pory i sypnie grubą kasą
        albo załatwi jakiś kontrakt centralny to powstanie porządny terminal.
        Inna sprawa, że obecny terminal jest w stanie obsłuzyć i kilkanaście lotów
        dziennie. Na pewnie czas powinien wystarczyć. Ale fakt - bez myślenia już dziś o
        normalnym terminalu to daleko nie zajedziemy.

pzdr
        topjes
    • jolkak11 a kiedy na południe? Chorwacja, Serbia, Bułgaria, 03.08.05, 13:58
      po co na te Ukrainę, chyba tylko dla tych co maja jakies interesy, bo raczej
      nie turystycznie. Brakuje połączeń na południe, Budapeszt, Praga, Belgrad,
      Ateny, Zagrzeb czy wybrzeża Adriatyku w tych południowych państwach!!! Po co
      znowu pchają sie do Ukrainy!!!
      • cassani Re: a kiedy na południe? Chorwacja, Serbia, Bułga 03.08.05, 14:07
        jolkak11 napisała:
        > po co na te Ukrainę, chyba tylko dla tych co maja jakies interesy, bo raczej
        > nie turystycznie.

Obyś Ty Krymu nie ujrzała cholero jedna! :))
        Na Ukrainie jest tyle pieknych miejsc do obejrzenia, tylko Polacy jeszcze ich
        nie odkryli. Daję głowę - jak się trochę ustabilizuje sytuacja na Ukrainie (imy
        sie przyzwyczaimy) za jakieś 3-5 lat będzie moda na Ukrainę. A Krym, schody w
        Odessie, ech, marzenia, ech wspomnienia!
      • Gość: S&F Re: a kiedy na południe? Chorwacja, Serbia, Bułga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 14:12
        A ja sądzę że Lublinek wkońcu się rozwinie i faktycznie trzeba będzie znowu coś
        powiększać. Uważam, że lotnisko między Łodzią a W-wą nigdy nie dojdzie do
        skutku. Teraz miało powstać a będzie w Modlinie. To są przysłowiowe gruszki na
        wierzbie.Dlamnie może go niebyć. Jak przedłużą w przyszłym bodajże roku pas do
        2500m to w zupełności wystarczy.Wolę latać z Łodzi niż krzątać się po jakiś
        dziurach.
        • Gość: FL Re: a kiedy na południe? Chorwacja, Serbia, Bułga IP: 193.109.123.* 03.08.05, 16:45
          Zaglądajcie Wy czasem na podforum lotniskowe:)
          Ten nowy terminalek to tylko prowizoryczne rozwązanie, żeby możan było
          odprawić w dwie strony jeden duży samolot. Terminal z prawdziwego zdarzenia
          jest już wstępnie zaplanowany na najbliższe lata i jeśli wszytko będzie szło
          tak jak idzie to zapewne się ziści:)
          Pozdr
          Kuba
      • Gość: Wilczy Re: a kiedy na południe? Chorwacja (...) IP: *.p.lodz.pl 03.08.05, 15:25
        jolkak11 napisała:
        > po co na te Ukrainę, chyba tylko dla tych co maja jakies interesy, bo raczej
        > nie turystycznie.

E tam, dla mnie osobiście tylko turystycznie :) Ja chcę znowu do Lwowa!!! A jak
        napisałem w innym wątku na ponowną podróż autobusem nie mam ochoty...

Co do takiej Chorwacji - masz rację - ale to już chyba w ramach lotów
        czarterowych. Zadar? Split? Od razu w to wchodzę - byle tylko było zawsze trochę
        "luźnych" miejsc np. dla żeglarzy. Niedawno byłem na rejsie po Adriatyku i
        przekonałem się że dojazd tam to też nie jest specjalna uciecha mimo
        "luksusowego" wg. zapewnień firmy autokaru, hehe. Bile kosztował 400 zł w obie
        strony (kilkadziesiąt zł od osoby zaoszcządziliśmy po znajomości).

Załogę stanowiło 6 osób z Warszawy i okolic oraz 2 z Łodzi - i wspólnie
        ustaliliśmy, że nie ma żadnego znaczenia, czy transport będzie z Łodzi czy z
        Warszawy, a decydować będzie niższa cena i lepsze warunki.

Ot tak do przemyślenia na temat potencjału łódzkiego lotniska :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka